Rozšířené hledání} Informace o členství Kontaktní informace Seznam uživatelů Kalendář Spřátelené weby Honda-club.cz Přihlásit se k emailu
[2]
Linka Uživatelské skupiny Linka Galerie avatarů Linka Kdo je online Linka
Linka Jak se stát členem klubu Linka Stáhnout stanovy sdružení Linka Výhody pro členy klubu Linka
  Obsah fóra Honda-club.cz   
Jak zajet správně nové auto ?
Fórum: Exteriér
0
Pomohlo ti toto téma?   
Zobrazit příspěvky z předchozích:
 Řadit příspěvky dle: 
Jdi na stránku 1, 2  Další 
Zaslat odpověď

Strana 1 z 2
badboyM je teď offline  badboyM
0
PříspěvekZaslal: 2.9.2010 , 0:29   Citovat  

Zdravim. Nedavno jsem pořídil novýho Civica , tak bych se chtěl zeptat jak správně zajet auto abych něco neudělal špatně. Myslim , že vážné chyby by se mi v budoucnu vymstili.
   Pomohl ti příspěvěk? Návrat  

Zobrazit informace o autorovi  Odeslat soukromou zprávu
Cajz je teď offline  Cajz
1 háčko
0
PříspěvekZaslal: 2.9.2010 , 0:51   Citovat  

Zdravím,
no tak určitě to enormně nezatěžovat. Hlavně nevytačet za studena. Používat kvalitní oleje. Chovat se k tomu jako člověk. Já osobně bych si asi nikdy nový auto nekoupil. Pač nový auto ztrací hned na ceně od té doby co připíšeš své peníze na konto autosalonu, ale jinak nic proti. Jinak hlavně dodržuj pravidelné servisní intervaly. V manuálu máš vše napsáno co a kdy se ma vyměnit po určite době, ci ujetých km. Nebo ti poradi tady na foru. Tot asi vše. Přeji hodně pozitivních zážitků s novou károu je to dobrý

marty89ul je teď offline  marty89ul
4 háčka
Členství: Žádné
0
PříspěvekZaslal: 2.9.2010 , 0:53   Citovat  

badboyM napsal:
Zdravim. Nedavno jsem pořídil novýho Civica , tak bych se chtěl zeptat jak správně zajet auto abych něco neudělal špatně. Myslim , že vážné chyby by se mi v budoucnu vymstili.

prvni vymenu oleje udelej cca po 5tisicich pac se ten motor ,,vic hobluje,, a jsou tam zelezne piliny nez si vse sedne jak ma a nedavat mu hned ze zacatku kopr a hlavne nevytacet za studena..

Zobrazit informace o autorovi Osobní garáž Odeslat soukromou zprávu
Newer je teď offline  Newer
Zlobivec [1]
0
PříspěvekZaslal: 2.9.2010 , 0:56   Citovat  

zatahni rucku , nastartuj , 1 plnej plyn a pust spojku .... a drz to tak aspon patnact minut, chcipni ,nech vychladnout motor a opakuj proceduru ....

proste se k tomu chovej jako clovek .... vse ostatni bude v manualu Úsměv

4 háčka
0
PříspěvekZaslal: 2.9.2010 , 0:57   Citovat  

Newer napsal:
zatahni rucku , nastartuj , 1 plnej plyn a pust spojku .... a drz to tak aspon patnact minut, chcipni ,nech vychladnout motor a opakuj proceduru ....

proste se k tomu chovej jako clovek .... vse ostatni bude v manualu Úsměv

pořádnej výtlem pořádnej výtlem pořádnej výtlem pořádnej výtlem tak tos fakt zabil pořádnej výtlem

Newer je teď offline  Newer
Zlobivec [1]
0
PříspěvekZaslal: 2.9.2010 , 1:15   Citovat  

ale né, omlouvam se za nejapnej žertík.
ale myslim že pokud dodržíš pokyny v manuálu , nebudeš to vytáčet za studena... a budeš dodržovat intervaly výmeny provozních kapalin .... tak se ti auto odmění spoustou km =)

jeste by jsi mohl napsat, jakou motorizaci sis poridil

p.s. preju mnoho stastne najetejch KM bez nehody.

4 háčka
0
PříspěvekZaslal: 2.9.2010 , 1:23   Citovat  

Newer napsal:
ale né, omlouvam se za nejapnej žertík.
ale myslim že pokud dodržíš pokyny v manuálu , nebudeš to vytáčet za studena... a budeš dodržovat intervaly výmeny provozních kapalin .... tak se ti auto odmění spoustou km =)

jeste by jsi mohl napsat, jakou motorizaci sis poridil

p.s. preju mnoho stastne najetejch KM bez nehody.

take preju mnoho KM a co sis poridil za motorizaci by me take zajimalo.

Danny1987 je teď offline  Danny1987
3 háčka
0
PříspěvekZaslal: 2.9.2010 , 8:41   Citovat  

Výkon a spolehlivost motoru v budoucnosti závisí na péči a opatrnosti, jakoum mu věnujeme na začátku. Zejména během prvních 1000 km je nezbytné dodržovat níže uvedené pokyny.

- Po nastartování nevytáčejte motor do vysokých otáček. Nechte jej postupně zahřát.
- Snažte se nejezdit dlouho stálou rychlostí. Pohyblivé části se lépe usadí a zajedou, když budete rychlost častěji měnit.
- Rozjíždějte se pomalu. Vyvarujte se rozjezdů na plný plyn.
- Vyvarujte se prudkému brzdění, zejména během prvních 300 km jízdy.
- Nejezděte příliš pomalu na zařazený vyšší převodový stupeň.
- Jezděte tak, aby motor stále běžel ve středních otáčkách.
- Nejezděte s přívěsem během prvních 1000 km provozu vozidla.

bordel je teď offline  bordel
Partner H-C
0
PříspěvekZaslal: 2.9.2010 , 8:52   Citovat  

Cajz napsal:
Zdravím,
no tak určitě to enormně nezatěžovat. Hlavně nevytačet za studena. Používat kvalitní oleje. Chovat se k tomu jako člověk. Já osobně bych si asi nikdy nový auto nekoupil. Pač nový auto ztrací hned na ceně od té doby co připíšeš své peníze na konto autosalonu, ale jinak nic proti. Jinak hlavně dodržuj pravidelné servisní intervaly. V manuálu máš vše napsáno co a kdy se ma vyměnit po určite době, ci ujetých km. Nebo ti poradi tady na foru. Tot asi vše. Přeji hodně pozitivních zážitků s novou károu je to dobrý

Tak ono co ztratis na cene, zase u staryho behem te doby co je nove v zaruce nasypes do oprav a casu straveneho na dilne, takze ve finale je to jedno, jen mas klid a nemusis treba resit, ze ti brzdi jen predek, svetla se nerozviceji beznym zpusobem a hledat, jak s vrakem projit technickou.
Dalsi vec mozna je, ze na to novy auto jednoduse nemas, tak tu pises, jak je koupit novy auto blbost. Ono az si jendou koupis novy, tak nebudes chctit jiny. Alespon tak to bylo u me, otce, sestry a dalsi znamych... Mr. Green

Hellborn je teď offline  Hellborn
5 háček
0
PříspěvekZaslal: 2.9.2010 , 8:59   Citovat  

bordel napsal:
Ono az si jendou koupis novy, tak nebudes chctit jiny. Alespon tak to bylo u me, otce, sestry a dalsi znamych... Mr. Green

Proto sis koupil CTR? Velmi šťastný

Dobrá ojetina není na škodu,ale musíš třeba dlouho hledat a mít trochu kliku...

Partner H-C
0
PříspěvekZaslal: 2.9.2010 , 9:03   Citovat  

Hellborn napsal:
Proto sis koupil CTR? Velmi šťastný

Dobrá ojetina není na škodu,ale musíš třeba dlouho hledat a mít trochu kliku...

Jiste. Ale ne kazdy ma trpelivost a naladu od rana do vecera sedet u netu a hledat TOP nabidku cely mesic.

Dany je teď offline  Dany
Partner H-C
0
PříspěvekZaslal: 2.9.2010 , 9:05   Citovat  

marty89ul napsal:
prvni vymenu oleje udelej cca po 5tisicich pac se ten motor ,,vic hobluje,, a jsou tam zelezne piliny nez si vse sedne jak ma a nedavat mu hned ze zacatku kopr a hlavne nevytacet za studena..

Nové motory už teda teď moc nehoblují Velmi šťastný

Jinak asi nikdo z Vás neviděl zkušební linku nových motorů, to by asi potom mluvil jinak...

Dejf je teď offline  Dejf
4 háčka
0
PříspěvekZaslal: 2.9.2010 , 9:09   Citovat  

Dany napsal:
Jinak asi nikdo z Vás neviděl zkušební linku nových motorů, to by asi potom mluvil jinak...

je to dobrý no asi tak nějak

ýádný velký dráma bych z toho nedělal...

Danny1987 je teď offline  Danny1987
3 háčka
0
PříspěvekZaslal: 2.9.2010 , 9:11   Citovat  

nevím, co je třeba na mém příspěvku dramatického. Je to doporučení výrobce. Ale zase je fakt, že to můžeme ignorovat a řídit se radami "mistrů světa ve všem" z HC ...

Partner H-C
0
PříspěvekZaslal: 2.9.2010 , 9:12   Citovat  

Danny1987 napsal:
Výkon a spolehlivost motoru v budoucnosti závisí na péči a opatrnosti, jakoum mu věnujeme na začátku. Zejména během prvních 1000 km je nezbytné dodržovat níže uvedené pokyny.

- Po nastartování nevytáčejte motor do vysokých otáček. Nechte jej postupně zahřát.
- Snažte se nejezdit dlouho stálou rychlostí. Pohyblivé části se lépe usadí a zajedou, když budete rychlost častěji měnit.
- Rozjíždějte se pomalu. Vyvarujte se rozjezdů na plný plyn.
- Vyvarujte se prudkému brzdění, zejména během prvních 300 km jízdy.
- Nejezděte příliš pomalu na zařazený vyšší převodový stupeň.
- Jezděte tak, aby motor stále běžel ve středních otáčkách.
- Nejezděte s přívěsem během prvních 1000 km provozu vozidla.

Souhlas, hlavně jde o to, aby se zajela a "sedla" si hlavně převodovka s motorem, neboť motor už dostal "svoje" na testovací stolici...

Pokud chceš, aby auto v budoucnu jezdilo dobře a motor byl slušný, jsou potřeba hlavně ještě podmínky...
... Auto zahřívat pomalou jízdou, nikoli tak, že nastartuješ a necháš auto 15 minut běžet na místě
... Dodržovat dynamiku jízdy (nepodtáčet motor) i během zajíždění, hodně řadit (pomalu, přesně a opatrně) a s autem jezdit co možná v nejrůznějších režimech (nejhorší je se s ním vydat 300km po dálnici) a rozsahu otáček... Není vůbec důležité, jestli budeš mít 3000, 5000 nebo 7000, to je vlastně motoru jedno, jde o to, aby měl co nejmenší zátěž, tudíš musíš s plynovým pedálem pomalu, aby si byl jen o trošku napřed před motorem (ne ho dávat na podlahu), tím docílíš zatížení motoru někde kolem 50%-60% a to je pro budoucí stav motoru dobré...

Partner H-C
0
PříspěvekZaslal: 2.9.2010 , 9:14   Citovat  

Danny1987 napsal:
nevím, co je třeba na mém příspěvku dramatického. Je to doporučení výrobce. Ale zase je fakt, že to můžeme ignorovat a řídit se radami "mistrů světa ve všem" z HC ...

Já jsem na tvém příspěvku nic dramatického nenašel a ani jsem ho nijak nenapadl, takže nevím, jestli to bylo myšleno na mě nebo obecně...

Šlo jen o to "hoblování motoru", u tebe jsem to jen rozšířil, vysvětlil a doplnil...

Hellborn je teď offline  Hellborn
5 háček
0
PříspěvekZaslal: 2.9.2010 , 9:22   Citovat  

bordel napsal:
Jiste. Ale ne kazdy ma trpelivost a naladu od rana do vecera sedet u netu a hledat TOP nabidku cely mesic.

Já 2 měsíce koukal na Accorda na hc a když tam byl pořád,tak mi to nedalo... Velmi šťastný

Minor je teď offline  Minor
5 háček
0
PříspěvekZaslal: 2.9.2010 , 9:43   Citovat  

Zajímal by mě váš názor na tento postup

Partner H-C
0
PříspěvekZaslal: 2.9.2010 , 10:56   Citovat  

Minor napsal:
Zajímal by mě váš názor na tento postup

Více méně to koresponduje Minore s tím, co jsem napsal a s mými zkušenostmi...

Nicméně je to třeba rozdělit na několik částí:
1) Nové auto... V tomto případě jde hlavně o to´, aby si všechny části "lépe sedli" a usadili do svých správných drah... Proto to zajíždění. Motor ve fabrice už na svých maximálních otáčkách při malém zatížení byl, většinou se v poslední vázi testuje střední zatížení po dobu 90 až 120sec, takže ten motor to vydrží, v tom problém není, ale převodovka ještě nic nenajela ani ložiska v motoru se nijak výrazně během testování neusadí... Takže proto to zajíždění... Ale je daleko horší, pokud motor podtočíš, než pokud ho budeš přetáčet s rozumným zatížením těch 50%-60%

2) Repasované auto... Tady záleží na tom, co bylo děláno. Já osobně lehce zajíždím i převodovku po repase. Pokud se bavíme o motoru, záleží, co se dělalo. Pokud to jsou jen ložiska a kroužky, zajíždění vlastně není ani nutné a dělá se jen "pár" kilometrů. Pokud to byl výbrus motoru, je naopak třeba ten motor trošku zajet, aby se "strhali chlupy" bez výrazného poškození hran stíracích kroužků a to právě docílíme vyššími otáčkami při středním zatížení (motor je trošku těsnější, dá se říct že o chlup pořádnej výtlem) , protože při velkém zatížení by se kroužek více opíral o stěnu "chlupatého" válce a docházelo by zbytečně k většímu opotřebení...

Jeden příklad a zamyšlení...
Pokud postavím nový závodní motor, nemám bohužel čas ho 1000km zajíždět, navíc bych hotový motor musel namontovat do auta a potom třeba znovu vyndavat, abych ho mohl dát na motorovou brzdu Smutný, na tohle prostě není čas a je to i opravdu zbytečné... Takže to probíhá takto...
... Pokud motor neměl honované válce a dělali je jen ložiska, písty a kroužky, motor se nechá "zajet" na brzdě zhruba tak, jak je napsáno v článku, lehkým stupňováním zátěže, většinou 3-5 měření za cca 5minut (nenecháváme ho ani moc chladnout, jen orazit pořádnej výtlem
... Pokud motor měl honované válce, výbrus nebo byl převložkován, toto zajíždění probíhá déle (jak na brzdě nebo i v autě) tak aby se válec s kroužkami dobře "sednul" nicméně k tomu zásadnímu opotřebení a stržení chlupů dochází během pár minut (kilometrů) a správné sesazení už většinou pod plnou zátěží několik tisíc kilometrů, žádná větší ovalita však nevzniká...
... No potom rovnou hurá na brzdu, někdy to je i 30 měření na plný výkon. Pokud potom vezmu auto znovu na brzdu po několika tisících km, nic podstatného se nezmění. Jen třeba na účinnosti vidíš, že klesla díky tomu, že ložiska se už opírají větší plochou, tudíž jsou větší ztráty, ale motor vlastně nic nemění...

Jen chci podotknout, že K motory na to trpí (správné zajetí) ještě výrazně méně než B motory, co jsem stačil za 15let postřehnout...

Minor je teď offline  Minor
5 háček
0
PříspěvekZaslal: 2.9.2010 , 11:07   Citovat  

Bezva. Přesně takové odpovědi vítámÚsměv

Partner H-C
0
PříspěvekZaslal: 2.9.2010 , 11:20   Citovat  

Minor napsal:
Bezva. Přesně takové odpovědi vítámÚsměv

To jsem rád, tak si mi alespoň mohl dát + za přínos Bueee

To byla pr... pořádnej výtlem pořádnej výtlem pořádnej výtlem

byl bych rád, kdyby se všichni snažili psát co nejvíce k tématu a pokud o tom nic nevím, nemám konkrétní řešení či připomínku, nebo nemám žádné zkušenosti s tématem, je asi lepší nic nepsat, ačkoli tohle už vlastně také offtopic Tento link je ale vlastně zatím ještě "docela" v pohodě...

TargaMan je teď offline  TargaMan
4 háčka
0
PříspěvekZaslal: 2.9.2010 , 11:22   Citovat  

Dany napsal:

Jelikož jsem několik let pracoval (5 let) ve firmě, která řešila filtraci průmyslových kapalin, tak mohu potvrdit, že dnešní motory po výrobě neobsahují žádné metalické špony a jiné nečistoty. Jinak by nebyli schopny ujet prvních
20tis. bez výměny oleje (první garančka). Každý díl motoru je separátně důjkladně vyprán a následně se v sériích dělají zkoušky čistoty kde se hledají částice o velikosti mikrometrů. Když série neprojde pere se každá vyrobená várka znovu. Pak je motor na stolici v podstatě zajet a odzkoušen.
Já osobně zajíždím prvních 1 000km a dodržuju zahřátí, nevytáčení, a ostatní věci. Jen tak 2-3x pošlu motor tak na trojku do max otáček, aby si zvykal. Od 1 000km už dostávají motory normálně za uši. Několik aut jsem takto zajel a motory běhají jako hodinky. Velmi šťastný

Partner H-C
0
PříspěvekZaslal: 2.9.2010 , 11:26   Citovat  

TargaMan napsal:
...Já osobně zajíždím prvních 1 000km a dodržuju zahřátí, nevytáčení, a ostatní věci. Jen tak 2-3x pošlu motor tak na trojku do max otáček, aby si zvykal. ...

Není opravdu problém ten motor občas, klidně i denně, vytočit k horním otáčkám, nicméně vždy pouze při středním zatížení motoru !!!

Jofrey je teď offline  Jofrey
4 háčka
0
PříspěvekZaslal: 2.9.2010 , 13:20   Citovat  

Dany napsal:

viděl jsem to ve škodovce..masakr jako
motor z linky na stolici s brzdou, žádná temperace nic takovýho. plnej kotel cca 2:30 min, volnoběh cca 2:30 min.
ze stolice a šup na linku do auta.

Hlavně si pamatovat, že i když je chladící kapalina ohřátá na provozní teplotu, tak stejně motoru nenakládat!!
Důležitá je teplota oleje, aby si olejový film zachoval mazací účinek a nestrhával se.
Olej se ohřívá cca 4x až 5x pomaleji, než chladící kapalina. Takže i když má kapalina 85°C tak olej může mít pořád 30°C-40°C a není vůbec dobrý motor motat do vysokých se studeným olejem. Dokavaď nemám olej minimálně na 70°C, točím max. 3000 rpm zlehka.

Partner H-C
0
PříspěvekZaslal: 2.9.2010 , 13:43   Citovat  

Jofrey CRX napsal:
viděl jsem to ve škodovce..masakr jako
motor z linky na stolici s brzdou, žádná temperace nic takovýho. plnej kotel cca 2:30 min, volnoběh cca 2:30 min.
ze stolice a šup na linku do auta.

Hlavně si pamatovat, že i když je chladící kapalina ohřátá na provozní teplotu, tak stejně motoru nenakládat!!
Důležitá je teplota oleje, aby si olejový film zachoval mazací účinek a nestrhával se.
Olej se ohřívá cca 4x až 5x pomaleji, než chladící kapalina. Takže i když má kapalina 85°C tak olej může mít pořád 30°C-40°C a není vůbec dobrý motor motat do vysokých se studeným olejem. Dokavaď nemám olej minimálně na 70°C, točím max. 3000 rpm zlehka.

Ano, po té, co jsem viděl zkušební stolice na VW motory, tak bych si ho nekoupil Velmi šťastný ano ostatní to dělají podobně i když Japonci jsou přeci jen na trošku lepším postupném zatěžování a sledování parametrů na diagnostice, u VW se diagnostikou nikdo nezatěžuje, dá se opravdu plnej kotel a buď ten motor vydrží a je "dobrej" nebo se rozletí a jde do šmelce (v hale to vypadá jako po vnitřním bombardování, díry ve stěnách, občas něco zaseklého Velmi šťastný). Je to síla. Krásně zajetej motor pořádnej výtlem

Jofrey je teď offline  Jofrey
4 háčka
0
PříspěvekZaslal: 2.9.2010 , 14:14   Citovat  

Dany napsal:
Ano, po té, co jsem viděl zkušební stolice na VW motory, tak bych si ho nekoupil Velmi šťastný ano ostatní to dělají podobně i když Japonci jsou přeci jen na trošku lepším postupném zatěžování a sledování parametrů na diagnostice, u VW se diagnostikou nikdo nezatěžuje, dá se opravdu plnej kotel a buď ten motor vydrží a je "dobrej" nebo se rozletí a jde do šmelce (v hale to vypadá jako po vnitřním bombardování, díry ve stěnách, občas něco zaseklého Velmi šťastný). Je to síla. Krásně zajetej motor pořádnej výtlem

Japonci jsou hlavně o sto lep vepředu s použitím kvalitních materiálů, což se s plastelínou z Evropy nedá srovnávat.
A hlavně s přesností výroby!!!

badboyM je teď offline  badboyM
0
PříspěvekZaslal: 8.9.2010 , 18:06   Citovat  

Děkuju za rady - i za ty žertovný. Motor 1.8 16V. Jinak mě Honda překvapuje každej km. Super auto. No a otázka jestli koupit nové auto ? Já najezdím 30 - 40 tis km ročně. Takže do ojetiny jsem musel hodně investovat aby byla v dobrém stavu. Navíc tolik kilometrů cenu vozidla snižuje taky dost. Jednou za dlouhou dobu jezdim na dlouhý cesty a nedokážu si představit kdyby mě auto někde nechalo. Tak budu doufat že se mi to s novou hondou nestane.

Bully je teď offline  Bully
Moderátor
0
PříspěvekZaslal: 8.9.2010 , 19:41   Citovat  

badboyM napsal:
Děkuju za rady - i za ty žertovný. Motor 1.8 16V. Jinak mě Honda překvapuje každej km. Super auto. No a otázka jestli koupit nové auto ? Já najezdím 30 - 40 tis km ročně. Takže do ojetiny jsem musel hodně investovat aby byla v dobrém stavu. Navíc tolik kilometrů cenu vozidla snižuje taky dost. Jednou za dlouhou dobu jezdim na dlouhý cesty a nedokážu si představit kdyby mě auto někde nechalo. Tak budu doufat že se mi to s novou hondou nestane.

To je porad jenom vec nazoru, tradicne. Ze stejneho duvodu jsem si kupoval auto i ja- a sel jsem do ojetiny. Rok stare a s minimem km. Za tu dobu se auto nemuze znicit, je porad v zaruce- a nestalo 31.000 € jako kdyz bylo nove, ale 18.000 i se vsemi prevody a poplatky.

Partner H-C
0
PříspěvekZaslal: 8.9.2010 , 20:37   Citovat  

Bully napsal:
To je porad jenom vec nazoru, tradicne. Ze stejneho duvodu jsem si kupoval auto i ja- a sel jsem do ojetiny. Rok stare a s minimem km. Za tu dobu se auto nemuze znicit, je porad v zaruce- a nestalo 31.000 € jako kdyz bylo nove, ale 18.000 i se vsemi prevody a poplatky.

Tak tak. Ja CTR koupil necely pul rok stare a behem prvniho roku jsem udelal na servise kolem 150tis kc ani nechci vedet, jak by ucet vypadal dnes po dalsim roce uzivani, nebo po skonceni zaruky... Nicmene holy fakt je ze nestal 790t jako novy, ale 440t. Novy nebo zanovni auto ma proste svoje kouzlo.

Bully je teď offline  Bully
Moderátor
0
PříspěvekZaslal: 8.9.2010 , 20:42   Citovat  

bordel napsal:
Tak tak. Ja CTR koupil necely pul rok stare a behem prvniho roku jsem udelal na servise kolem 150tis kc ani nechci vedet, jak by ucet vypadal dnes po dalsim roce uzivani, nebo po skonceni zaruky... Nicmene holy fakt je ze nestal 790t jako novy, ale 440t. Novy nebo zanovni auto ma proste svoje kouzlo.

Civic 8G je povazovany za nejporuchovejsi vuz ve sve tride vubec, mel jsi 8G, ne? Jinak ze se porouchat muze cokoli je jasna vec, a s pribyvajicim starim vozu ta pravdepodobnost roste. Zaruka to resi aspon bez vydaju.

Obsah fóra Honda-club.cz   
Jak zajet správně nové auto ?
Fórum: Exteriér
0
Pomohlo ti toto téma?   
Zobrazit příspěvky z předchozích:
 Řadit příspěvky dle: 
Jdi na stránku 1, 2  Další 
Zaslat odpověď

Časy uváděny v GMT + 1 hodina