Rozšířené hledání} Informace o členství Kontaktní informace Seznam uživatelů Kalendář Spřátelené weby Honda-club.cz Přihlásit se k emailu
[1]
Linka Uživatelské skupiny Linka Galerie avatarů Linka Kdo je online Linka
Linka Jak se stát členem klubu Linka Stáhnout stanovy sdružení Linka Výhody pro členy klubu Linka
  Články

Výměna ložiska v rozdělovači
  Sekce: Jak na to
  Zaslal:  4.1.2011 , 10:45

AUTOR: PreludeZ
Administrátor
Články: 16777215
Komentáře: 13

Hodnocení: 3.60/5.00 [5]

Technika Jak na to Klub Srazy a výlety Novinky a historie Partneři Můj příběh

Článek  Strana 1 z 1

hometuner

Nedávno jsem měnil ložisko v rozdělovači a napadlo mě sepsat tento návod. Snad někomu pomůže.

Měl sem na své hondě civic 1.5 lsi motor D15B2 problém chvíli po tom co sem to koupil, že mi auto cuká a něco chrastí v motoru, jako by se třel kov o kov. Při bližším poslechu motoru padlo podezření na to, že zvuky vycházejí z rozdělovače. To se potvrdilo, když sem demontoval víčko rozdělovače, protože sem z něj vysypal hromádku kovových a hliníkových pilin. Před demontáží rozdělovače si nezapomeňte poznačit třeba šroubovákem polohu otočení rozdělovače vůči motoru, protože na úchytech rozdělovače je možno s ním pootáčet, stačí tam udělat rýhu na úchytu rozdělovače k hlavě motoru (je to nutné kvůli tomu, že byste si pak špatným pootočením rozhodili předstih). Dál odpojte konektory a po vyšroubování šroubů (3ks) vytáhněte rozdělovač z hlavy a ucpěte otvor do motoru, ať z něj neteče olej(doporučuji si nastavit řemenici na klice na značku pro HÚ).. Z čeho jsou piliny jsem zjistil až po demontáži palce a toho plastového krytu. Bylo tam jasně vidět, že ložisko je na hadry, a že to má trošku vůli do stran (v ložisku zbyly jen 4 kuličky).

Bacha na sundávání palce z hřídele rozdělovače - ze strany na hřídeli je šroub, ten jsem demontoval a snažil se palec sikovkama vysunout z hřídele, ale palec mi prasknul, byl tam tak nalisovaný, že ten zbytek jsem musel stáhnout stahovákem, takže palec jsem koupil potom nový (cca 190 Kč autokelly). Po stáhnutí palce už stačí jen sejmout ten plastový kryt, je tam volně nasazen.

Dále odpojte všechny kabely ze zapalovacího modulu (malá krabička s vývody) a demontujte ho (kdo si není jistý že si zapamatuje co kam vedlo popsat, nafotit). Zapalovací cívka tam může zůstat. Potom demontujte ten hliníkový díl, co je v něm uložené ložisko. Ten drží na třech šroubech, které mi nešly vůbec povolit a já ty šroubky vyžvýkal, tak jsem musel do nich pilkou udělat zářez a pak to šlo povolit plochým šroubovákem. Šroubky vytočte a jdeme na hřídel.

Musíte uvolnit tu hřídel s těmi dvěmi (třemi u 4bodového vstřikování) ozubenými kolečky - magnety snímačů cranck a tdc (cyl) a to tak, že z druhé strany rozdělovače (ta strana kde se zasazuje rozdělovač do hlavy motoru) vycvaknete pomocí šroubováku pojistný kroužek z unašeče a pak vyrazíte čep co prochází hřídelí, poznačte si polohu toho unášeče, jak byl umístěný vůči palci (nemuselo by to pak jít nasadit zpátky na motor anebo nestartovalo), případně pokud zapomenete dá se to srovnat podle rysek na rozdělovači a unášeči – pokud srovnáte unášeč s ryskami na těle rozdělovače, palec by měl kontaktem ukazovat na kontakt 1 válce ve víčku rozdělovače. Pak by neměl být problém vyjmout ten hliníkový díl společně z hřídelí, pozor na ty kolečka ať se nepoškodí a pozor na gufero! Z druhé strany stačí jen povolit tři šroubky na trojúhelníkovém plíšku, co drží ložisko společně s hliníkovým dílem dohromady, ložisko je mezi nimi.

Teď k samotné výměně ložiska. Nejdříve si poznačte rysku na hřídel, abyste pak věděli jak vysoko nové ložisko zalisovat. Teď je problém to, že je na to třeba malý stahovák, který nemusí mít každý doma, není to nic levného...tisíc a výš....aby šlo ložisko líp sundat pomocí stahováku, je dobré ho zakápnout nějakým mazivem, nebo např. zahřát ložisko horkovzdušnou pistolí a hřídel podchladit nějakým zmrazovacím sprejem na povolování zarezlých spojů atd. Já sem při stahování použil i svěrák, aby se mi hřídel nehýbala. (TIP-není nutný stahovák jde použít třeba stojanová vrtačka ,podložíte ložisko z obou stran pásovinou přes pootevřené čelisti svěráku aby se o ně opřel vnitřní kroužek ložiska a tlakem vřetena vytlačíte hřídel ven. Každopádně POZOR na poškození i pootočení magnetů oproti hřídeli, pak by rozdělovač nefungoval.) Moje ložisko bylo po smrti (namodralá spálená barva, skoro žádné kuličky).

Teď už jen koupit ložisko. Koupil jsem ho v prodejně ložisek Praze 5 – Košířích (http://www.loziskapraha.cz). Název a typ ložiska jsou na něm napsané na tom vnějším kroužku z vnější strany. TYP ložiska je – 61902-2Z, cena je okolo 240 Kč.

Pak už jen ložisko nahřát, hřídelku zchladit (já sem to jen namazal, stačilo to) a trochu máznout ať to klouže, hlavně nezapomenout na obrácený postup kompletace ložiska, dát pod něj zpět trojúhelníkový plíšek, který pak drží ložisko na tom hliníkovém dílu. Potom nalisovat ložisko. Na to je třeba ořech nebo trubička o stejném průměru jako je průměr vnitřního kroužku ložiska a opatrně ho tím zalisovat do stejné úrovně, ve které bylo to staré ložisko (značka). V nouzi jde i naklepat, ale doporučuji spíš lisovat viz nebezpečí posunutí, pootočení magnetů.

POZOR - při tom poškození ložiska, odlamující se kousky navíc trošku poškodily ten hliníkový díl, ve kterém je ložisko uložené, je potřeba zjistit případné poškození a podle toho volit nápravu. Větší radiální vůli např futýrkem vytočeným na soustruhu, menší vůle třeba jen lepidlem. Já jsem to musel řešit hodně tenkou podložkou z hliníku (asi 0,8 mm) o stejném průměru jako je ložisko a vypodložit ho.

Pak už zbývá jen zkompletovat zpět všechno dohromady. Na ložisko dát hliníkový díl, spojit ho s tím trojúhelníkovým plíškem, přišroubovat, zasadit do rozdělovače skrz gufero, nasadit z druhé strany rozdělovače unášeč, nastrčit čep a zajistit kroužkem a dále pak prostě obrácený postup demontáže. Nasadit správně rozdělovač na motor, srovnat podle rysky, přitáhnout šrouby, napojit konektory, nasadit víčko rozdělovače a zapalovací kabely, no a startujem. Po výměně je u mě vše v pořádku. Přeji hodně štěstí, třeba se to bude někomu hodit, oprava stála necelých 500, je to lepší než kupovat nějaký pochybný ojetý nebo nový, který je od 7000,- a výš. Práce trvala asi 2,5 hodiny, je to samozřejmě na vlastní nebezpečí, za nic neručím.

Kdybyste měl někdo připomínky nebo dotazy tak pište do diskuze ke článku.

Autor  Komentáře
edy
1 háčko

Články: 0
Komentáře: 1
 Zaslal: 4.1.2011 , 11:47  Předmět:    
Vyborny článek!
Minor
5 háček

Články: 1
Komentáře: 18
 Zaslal: 4.1.2011 , 13:57  Předmět:    
Poznámka k ložiskům.
Ložiska na rozdělovače OBD0 jsou jiná než OBD1 a OBD2.
Rozdělovače OBD0 - ložisko vnější průměr 28, vnitřní 12, výška 8mm (GOOIRS japan koyo nebo 600IRS) - běžně lze sehnat u nás
Rozdělovače OBD1 - ložisko vnější průměr 28, vnitřní 12,5, výška 8mm (Nachi Bearing 6001/012Z, výrobní nebo prodejní označení: F2103-53697, W0133-1632008. Možno případně nahradit ložiskem Nachi 6001/012-2NSL o stejných rozměrech, rozdíl by měl být jen v krycím materiálu) - u nás takřka sehnat nelzeDalší díly, které bývá třeba vyměnit:
gufero - NOK BH3888E 15.1 (jiné označení zřejmě W0133-1640599 nebo F2100-65416), rozměry 12,5x22,5x5 a O-kroužek - výrobní označení W0133-1644276, rozměr 26.4x3.1mm - ani jedno se mi nepodařilo u nás sehnat
Minor
5 háček

Zaslal: 4.1.2011 , 14:03  Předmět:    
Uváděné ložisko 6902 (61902) 2Z NSK-JAPAN má míry 15x28x7 mm, takže je nutné vytěsnit nebo vyfutrovat mezeru vůči hřídeli.
war

Komentáře: 2
 Zaslal: 5.1.2011 , 13:32  Předmět: rozdělovač   
díky za info, škoda že to nebylo dřív, nejdřív odešel jen palec a po týdnu celý, už tam mám origo komplet rozdělovač (na C5G Vti) za 15 tis.Kč., kdyby si to chtěl někdo opravit, mám ho komplet /bez palce/ k dispozici, díky a zdravím, war
Minor
5 háček

Zaslal: 5.1.2011 , 14:37  Předmět:    
Warovi: napiš mi, co bys za ten rozdělovač chtěl.

Ad gufera - uváděné gufero je pochopitelně jen pro OBD1 a 2 rozdělovače. OBD0 má s ohledem na hřídel 12mm gufero jiné.
sopta
4 háčka

Komentáře: 3
 Zaslal: 6.1.2011 , 15:48  Předmět:    
To Minor: ložiska na OBD 1 i 2 sehnat jdou, písni Tygrovi, ten je někde sehnal, sice draze (už si nepamatuji přesně cenu, ale 240,- jako u Hometunera to nebylo)...více info ti kdyžtak podá Tygr, který je někde kupoval
Minor
5 háček

Zaslal: 7.1.2011 , 11:43  Předmět:    
Sopťovi: dík, já je nakonec sehnal, mám ještě asi 10 kusů, ale údajně to byly poslední kusy v Evropě vůbec. A to jsem psal i německému zastoupení Nachi a tak.
V dohledné době bych měl mít z Ameriky i pár gufer na OBD+2 rozdělovače, ale taky to není zrovna levný.
crxmann
5 háček

Články: 16777126
Komentáře: 92
 Zaslal: 10.2.2011 , 21:47  Předmět:    
Vstoupit do nové diskuze k článku ZDE

Rating box? ? neni

Články

Sekce: Jak na to
  Zaslal:  4.1.2011 , 10:45

AUTOR: PreludeZ