|
|
| AUTOR: |
 |
sablos

Články: 1
Komentáře: 3
|
|
Hodnocení: 5.00/5.00 [2]
|
 |
|
 |
Článek |
Strana 1 z 1 |
 |
| |
Ahoj Všem
V roce 2007 jsem byl nováčkem na českých silnicích. Sem tam se mi poštěstilo řídit tátovo auto Škoda octavia Ig 1.9tdi či Dodge caliber 2.0 TDI. Ale pomalu jsem se rozhlížel po svém vlastním dopravním prostředku. Naskytla se mi koupě Š120 za 2k. Tak jsem jí koupil a drandil půl roku a pak zase prodal. Nicméně kamarád ze školy se znal s členem z H-C TommyVtec a ten měl 4g civica, který jezdil slušně a v té době jsme to žrali. Tommy civica prodal kámošovi a jeli jsme se projet. Byla to sice jen d15b2, ale můžu říct, že to byl zážitek jak to auto zrychlovalo drželo v zatáčkach prostě bomba. Tak se mi stalo že jsem se zamiloval do . A protože jsem se rozhodoval co si pořídim za auto, tak jsem chtěl hondu. Líbil se mi civic 5g hatchback ale po zvážení jsem došel k tomu, že hatch je pro mě malý a nepraktický. Potřeboval jsem aspoň 4dveře a velký kufr. V tom byl sedan vyhovujicí. Hledal jsem, hledal a jako na potvoru se nic kloudného neobjevovalo. Pak jednoho dne jsem prohlížel Sbazar a tam mě do očí prašila vínová civic 5g v sedanu.
Kontaktoval jsem majitele, trošku jsem ho stlačil s cenou dolu. Asi za 2 dny jsem poprosil kamaráda jestli by mě neodvezl do slaného pro mojí první hondu. Po příjezdu na místo jsem koukal kde auto stojí a jak vypadá. Majitel přišel, odemknul a hned zprva upozorňoval, že je slabá baterka, že auto dlouho stálo. Otočil klíčkem, natlačil čerpadlo a motor se líně převalil a auto naštěstí chytlo. Majitel mne vybídl ke zkušební jízdě a tak jsem usadil své velectěné pozadí do tygrovaných sedaček (byly na nich potahy prý kvůli zimě ale skutečností byly potrhané sedačky). Připoutal jsem se, odbrzdil a jal jsem se rozjíždět. Neznal jsem auto tak jsem opatrně šlapal ny plyn a spojku a jel po Slaném. Než se auto ohřálo tak jsme kroužili městem. Po asi 10km popojíždění jsme vyjeli na výpadovku a trochu auto projeli. Při brždění se klepal volant a mně bylo řečeno že to jsou zkroucené kotouče, že potřebují vyměnit. No tož dobrá řekl jsem a plácnul si s majitelem a podepsal smlouvu a odvážel si svojí první vlastní civic D15b2 EG8. Chudinka byla trošku otuzená z pražského provozu, tak nastal čas sundat potahy a různé serepetičky a trošku ji dát do originalního stavu. Pár dnů po koupi jsem zápasil s umírajíci baterii, kterou jsem nakonec vyhodil a koupil novou Vartu blue dynamic. Auto krásně točilo chytalo na cvrnk. Bylo potřeba vyměnit vzduchový filtr co byl původně v autě nějaký kužel, který byl zcvrklý mastný jak nevim co. Tudiž jsem pořídil nový filtr a byl jsem jako mladas spokojen i s vzhledem. Auto jezdilo slušně. Ze začátku olej taky ubýval tak jsem se jal vyměnit jak olej, olejový filtr, i palivový filtr. Když jsem měl hotovou výměnu oleje a filtru tak jsem se dal na palivový filtr, v životě jsem větší prasárnu neviděl. Když jsem sundal starý filtr a vylil jeho obsah nevěřil jsem svým očím byla tam černá tekutina, misto krásně nažloutlého benzínu. Auto jezdilo každý den trasu 30km do školy a zpět a přepravovalo 4 osoby a já se předváděl před spolužákama jak to jezdí atd. V té době jsem řešil jen provozní náklady jako benzín a olej. Jednoho dne jsem na internetu narazil na OS Hondaclub.cz, zaregistroval se, zaplatil členství a od roku 2008 jsem jeden z pacientů. Hltal jsem články všechny přestavby a zaujala mne přestavba vstřikovacího zařízení na 4bod z dosavadního 2 bodu.
Tož dobrá začal jsem shánět díly a lidi ochotné mi v přestavbě pomoci.
Dozvěděl jsem se o Jurovi z Mostu, který už pár bestií postavil. Poznal jsem ho přes Minora od kterého jsem kupoval kola a měl je ustájené u Jury. Jednoho dne jsem si jel pro kola a pokecal s Jurou a domluvil se s nim na přestavbě. Trvalo mi to ještě asi rok než jsem se k tomu dostal ale bylo to. U jury jsem měl 4bodový vstřik a říkal jsem si že bych rovnou udělal swap na Vteca. Práci jsem měl a penize taky byly. Tudíž jsem sháněl hlavu z d16z6ky. Podařilo se mi sehnat dily ze Z6ky ale ze slovenska. Jedinou možností jak to ke mě dopravit byl M@jk. Domluvili jsme se, já převedl peníze na učet a už sem jen čekal kdy mi dorazí hlava a věci na swap. Domluvil jsem se s Michalem, že si mám o víkendu roku 2010 dojet pro swap. Jel jsem vyzvednout hlavu celý natěšený. Předání proběhlo úspěšně a já si to valil zpátky domů. Pak jsem musel Juru dotlačit aby si na mě udělal čas a zprovoznili jsme tu mojí bestii. Jednoho osudného víkendu se tak i stalo. Ráno jsem přijel a začali jsme s Jurou rozebírat mé auto. Já jsem se chopil elektriky i když sem nevěděl co a jak. Naštěstí jsem měl swap z c5gcoupe, takže se jen přehodila kabeláž. Jura se zatim mordoval s hlavou a ostatnima věcma. Řešili jsme například problém, že nemam klínek do stavitelného kolečka, jelikož origo kolo ho má vsobě. Jura klínek vyrobil a namontoval, já jsem měl přístrojovku složenou a tak jsem jen čekal až to jura dodělá a konečně budu moci otočit klíčkem a poslechnout si tu bestii Kolem 18 hodiny ta chvíle nastala. Usedl jsem, otočil klíčkem zapalování, nechal 2 krát natočit čerpadlo jelikož byla odpojená lišta a pak jsem jsem nastartoval a huráááááááááááááááááááááááááááá motor naskočil na poprvé.
Nastal ale problém. Auto kouřilo jak splašené. Bylo mi to divné ale protože se s tim už nic nedalo dělat, jezdil jsem s dýmovničkou Takhle jsem odjel i Honday 2010. domluvil jsem se s Idahem, že mu dovezu blok a on ho zatim nechá vyfrézovat a poskláda nový motor. Dílo bylo dokonáno koncem roku, kdy jsem se vydal za Idahem do dílny na GO mojí bestie. Když jsem k Honzovi přijel tak jsme vypustili olej a zjistili že ve vaně byl asi 1litr oleje... stydím se Pak jsme skládali a skládali trvalo to skoro týden než se vše dodělalo i s tim, že jsem musel Honzovi pomáhat na jiných autech aby byl čas na moje. Bylo hotovo a když jsme porvé jeli na zkušební jízdu já své auto nepoznával. Zvuk byl úplně jiný, táhlo to jaksi jinak než předtim a v ten den jsem poznal ten pocit VTEC kicked in yo. Prostě radost nadevše. Ovšem radoval jsem se předčasně. Spojka odmítala poslušnost. Na 5ku a plný plyn letěli otáčky nahoru ale rychlost zůstávala stejná, tudíž jsem byl nucen nechat auto u Idaha o týden déle. Byl jsem trošku rozčarovaný ale zároveň jsem se těšil na mojí potvoru. No a od té doby jezdím bez úbytku oleje a užívám si toho mýho hybridního Vteca A teď nějaké to shrnutí:
Rok výroby: 1992
Motorizace: D15B2 D15B
Výbava: Elektrická okna, elektrická zrcátka, servořízení, sportovní volant a řadička MOMO z verze PROTEC,loketní opěrka, tunel pod rádiem,budíky z verze ESI,černý koberec, nášlap vedle spojky,dálkové centrální zamykání, mlhovky, ostřik světel, přední stabilizátor, zadní stabilizátor,horní rozpěra, přibude zadní kotoučová náprava a přední 260mm brzdy.
Počet ujetých km s modelem: Za 4 roky se mi podařilo najet zhruba 60t km.
Silná a slabá stránka: Tak slabinou bych viděl asi věk auta a stav plechařiny. Silnou asi motor a vzhled karoserie k danému roku výroby.
Co jste museli opravovat, co Vás rozčiluje, co vám dělá potěšení: Opravovat jsem zatim musel motor, alternátor a přední brzdy. Rozčiluje mně koroze, které se nejde skoro zbavit a užírá mi mého miláčka. A potěšení mi pokaždé dělá když v 5500 nastupuje VTEC. To dokáže rozbušit srdce a vyhnat usměv na tváři a pohledy ostatních lidí okolo co se to žene za bestii
Odkaz do Garáže : Klikni pro přesun do garáže! |
 |
Autor |
Komentáře |
 |
crxmann

Články: 16777126
Komentáře: 92
|
|
| Zaslal: 9.2.2012 , 8:29 Předmět: Recenze : Sablos Honda Civic EG8 1992 |
|
| Vstoupit do diskuze k článku ZDE |
|
Rating box? ? neni
|
|
| AUTOR: |
 |
sablos

Články: 1
Komentáře: 3
|
|
Hodnocení: 5.00/5.00 [2]
|
 |
|
|
|
|
 | Časy uváděny v GMT + 1 hodina |
You cannot post articles in this chapter You cannot edit your articles in this chapter You cannot delete your articles in this chapter You cannot rate articles in this chapter You cannot approve articles in this chapter
You cannot post comments in this chapter You cannot edit your comments in this chapter You cannot delete your comments in this chapter You cannot rate comments in this chapter
|
|
|