Rozšířené hledání} Informace o členství Kontaktní informace Seznam uživatelů Kalendář Spřátelené weby Honda-club.cz Přihlásit se k emailu
[1]
Linka Uživatelské skupiny Linka Galerie avatarů Linka Kdo je online Linka
Linka Jak se stát členem klubu Linka Stáhnout stanovy sdružení Linka Výhody pro členy klubu Linka
  Obsah fóra Honda-club.cz   
15w40 & VTi ?
Fórum: Motor, ECU, spojka a převodovka
0
Pomohlo ti toto téma?   
Zobrazit příspěvky z předchozích:
 Řadit příspěvky dle: 
Jdi na stránku 1, 2  Další 
Zaslat odpověď

Strana 1 z 2
pepo crx je teď offline  pepo crx
2 háčka
0
PříspěvekZaslal: 22.6.2009 , 9:25   Citovat  

Ahojte přátele

brácho kupoval minulý týždeň Civic 6g sedan, VTi B16A2, nalietaných nejakých 190 tis.km a olej tam je a pravdepodobne vždy bol 15w40.
Je to fpoho? Se stydím neviem, ja lejem do crx-y 10w40.

A treba nám v tom 6g-čku meniť teraz olej, tak či ostať pri tej 15w40ke Cooo??? to mi hlava nebere
   Pomohl ti příspěvěk? Návrat  

Zobrazit informace o autorovi Osobní garáž Odeslat soukromou zprávu
lempl69 je teď offline  lempl69
1 háčko
0
PříspěvekZaslal: 22.6.2009 , 9:27  Naposledy upravil lempl69 dne 22.6.2009 , 9:31, celkově upraveno 1 krát. Citovat  

to tu porad resite jakej wolej do kraksen tywoe, dyt je to stejne uplne jedno do tedlech aut kristapana..

myslim ze fakt nikoho Mrk

2 háčka
0
PříspěvekZaslal: 22.6.2009 , 9:30   Citovat  

Keď Ťa to nezaujíma tak to nečítaj Hihi

eso-sannycars je teď offline  eso-sannycars
3 háčka
0
PříspěvekZaslal: 22.6.2009 , 9:39   Citovat  

ja kdyz koupil prvni crx vtec(cca 120tis km najeto) nekdy pred deseti lety, tak jsem byl tak stastny, ze jsem ani nezkontroloval olej (pouze zda je na horni rysce) a praskal jsem z ostravy domu stale kolem 6-8tis ot...cili ve vtecu ...a nedojel jsem ani k brnu a ulitla mi ojnice blokem ven Ble Ble
az pak jsme si vsiml, ze pan od ktereho jsem auto koupil, lil 15W40....auto slo ke soudnimu znalci, zda se jedna o skrytou zavadu a bylo mi receno, ze se to udalo diky pouzitemu oleji.....takze ja bych okamzite vymenil na 10W

Zobrazit informace o autorovi  Odeslat soukromou zprávu
Minor je teď offline  Minor
5 háček
Členství: Žádné
0
PříspěvekZaslal: 22.6.2009 , 9:44   Citovat  

lempl69 napsal:
to tu porad resite jakej wolej do kraksen tywoe, dyt je to stejne uplne jedno do tedlech aut kristapana..

myslim ze fakt nikoho Mrk

Koukám, že změna nicku ale nepřinesla změnu chování, co? nesouhlas

lempl69 je teď offline  lempl69
1 háčko
0
PříspěvekZaslal: 22.6.2009 , 9:45   Citovat  

Minor napsal:
Koukám, že změna nicku ale nepřinesla změnu chování, co? nesouhlas

kdyby tu nebyl kazdej druhej topik o oleji tak prosim OK

2 háčka
0
PříspěvekZaslal: 22.6.2009 , 9:47   Citovat  

Fúha, tak to je silné kafe Tak to koukám!
Toto mal tiež taký pán v rokoch čo prehnal vtec len veľmi výnimočne... to mi hlava nebere
Tak to tam veru šupneme radšej tú 10w40 ku, to je bez debaty, díky eso OK

eso-sannycars je teď offline  eso-sannycars
3 háčka
0
PříspěvekZaslal: 22.6.2009 , 9:49   Citovat  

jj to bude muj pripad...pan kolem 65let, pri projizdce se zdesil, kam az to jako tocim, ze on jezdi tak max 4tis ot....auto super zachovale, nebylo co resit, ale s tim olejem me fakt dostal Se stydím

2 háčka
0
PříspěvekZaslal: 22.6.2009 , 9:50   Citovat  

Minor nevšímaj si ho KO viac by ma zaujímal Tvoj odborný názor ako sa s ním naťahovať... je to dobrý

5 háček
0
PříspěvekZaslal: 22.6.2009 , 9:51   Citovat  

lempl69 napsal:
kdyby tu nebyl kazdej druhej topik o oleji tak prosim OK

Tak proč na to reaguješ? Vypovídací hodnota toho, cos napsal, je nulová. Podívej se, co napsal Eso, který těch zkušeností má opravdu víc než dost. Napsal užitečný názor a nikomu nenaznačuje, že sem dává pitomý dotazy. Copak nevidíš ten rozdíl v chování?

2 háčka
0
PříspěvekZaslal: 22.6.2009 , 9:53   Citovat  

eso-sannycars napsal:
jj to bude muj pripad...pan kolem 65let, pri projizdce se zdesil, kam az to jako tocim, ze on jezdi tak max 4tis ot....auto super zachovale, nebylo co resit, ale s tim olejem me fakt dostal Se stydím

jj, tento tiež vyrazil prvých záujemcov čo mu potočili jednotku do 7 tis... HaHaaa

5 háček
0
PříspěvekZaslal: 22.6.2009 , 9:55   Citovat  

pepo crx napsal:
Minor nevšímaj si ho KO viac by ma zaujímal Tvoj odborný názor ako sa s ním naťahovať... je to dobrý

No, já jen papouškuju, co jsem někde četl nebo slyšel a čemu věřím. Nejsem mechanik ani nic podobného.
15W je spodní teplotní údaj pro daný olej, takže pokud to bylo v létě, myslím, že to asi přímá příčina pro zničení motoru nebyla.
Jezdím s EE9 na 10W40 a se svým prvním EE9 jsem jezdil na 5W40, protože na něj jezdil předchozí majitel. Oboje manuál připouští pro naše klimatické podmínky a ani v jednom případě jsem neměl problémy.
Řídil bych se spíš výkonnostní třídou a dal SJ či lepší.

vti [906team] je teď offline  vti [906team]
4 háčka
0
PříspěvekZaslal: 22.6.2009 , 9:57   Citovat  

15w alebo 10w pri zahriatom motore nehra rolu.
problem moze byt podla mna v tom, aky konkretny olej to bol a hlavne v akom bol stave.
mozes liat superkvalitny olej a menit ho kludne aj po 5tisic ale nemal by si ho mat v aute dlhsie ako 1rok, takze ak s tym niekto jazdil ako sviatocny sofer a menil vzdy az po 10000km a medzitym ubehli napr. tri roky, tak by som sa nedivil, ze budu problemy...

2 háčka
0
PříspěvekZaslal: 22.6.2009 , 10:36   Citovat  

Takže môžem "beztrestne" vymeniť 15w za 10w, aj keď to doteraz jazdilo na 15w a motoru to neublíži? Se stydím

5 háček
0
PříspěvekZaslal: 22.6.2009 , 10:42   Citovat  

Jsem o tom přesvědčen:)

sablos je teď offline  sablos
5 háček
0
PříspěvekZaslal: 22.6.2009 , 10:50   Citovat  

abys byl klidnej tak můžeš použít vyplachovací směs, vypustíš olej naleješ tu směs protočíš motor a pak ji vypustíš a dáš novej olej.

cocks je teď offline  cocks
4 háčka
Členství: Gold
0
PříspěvekZaslal: 22.6.2009 , 12:18   Citovat  

dle mého názoru rozhodně lepší 10W ...,jde ale o to, jak dlouho se na tu 15ku jezdilo...oleje jsou (nejen tady) velmi ožehavé téma.....a rozhodně bych nedoporučoval - pokud tedy olej vyměnš za 10W - tomu hned naložit a točit to až za roh... a spíš nějaký kochací výlet alespoň 100-200 km a pak teprve ať se sveze.....pokud tam totiž ta 15ka byla už několik let tak si na ní ten motor mohl "zvyknout".

důležité je si uvědomit, že ne vždy znamená, že 10W = polosynetika a 15W = minerál..... ....on tu má každý svůj názor...něčím podpořený..takže dle mě 10W full synthetic a rozhodně na oleji nešetřit a zezačátku opatrně...B16ky jsou skvělý motory ale člověk se k nim musí chovat....pak by neměl být problém a majitel bude odměněn řádnou porcí skvělých zážitků s "jednašestkou" HaHaaa Honda

to eso - zajímavej příběh, asi jsi měl docela štěstí pokud ti to uznali jako skrytou vadu - resp. vadu způsobenou použitím nesprávného oleje......osobně si myslím, že to bylo kvůli tomu, že ten děda to vytáh jednou za uherskej rok a jel se jen tak projet a zvyklej ze škodilaka řadit na 3500 RPM no a od tebe dostal hned kotel a tak ti to taky hned spočítal (1x ojnice + 1x blok = GO Velmi šťastný )

škoda že už dnes nejsou takové kaufy......tajně doufám, že na mě kdesi pod senem čeká leštěnka se 100 000 km abych nemusel měsíčně utápět tisíce do slušně řečeno - starýho auta.

kamol je teď offline  kamol
5 háček
0
PříspěvekZaslal: 22.6.2009 , 12:28   Citovat  

cocks napsal:
dle mého názoru rozhodně lepší 10W ...,jde ale o to, jak dlouho se na tu 15ku jezdilo...oleje jsou (nejen tady) velmi ožehavé téma.....a rozhodně bych nedoporučoval - pokud tedy olej vyměnš za 10W - tomu hned naložit a točit to až za roh... a spíš nějaký kochací výlet alespoň 100-200 km a pak teprve ať se sveze.....pokud tam totiž ta 15ka byla už několik let tak si na ní ten motor mohl "zvyknout".

důležité je si uvědomit, že ne vždy znamená, že 10W = polosynetika a 15W = minerál..... ....on tu má každý svůj názor...něčím podpořený..takže dle mě 10W full synthetic a rozhodně na oleji nešetřit a zezačátku opatrně...B16ky jsou skvělý motory ale člověk se k nim musí chovat....pak by neměl být problém a majitel bude odměněn řádnou porcí skvělých zážitků s "jednašestkou" HaHaaa Honda

to eso - zajímavej příběh, asi jsi měl docela štěstí pokud ti to uznali jako skrytou vadu - resp. vadu způsobenou použitím nesprávného oleje......osobně si myslím, že to bylo kvůli tomu, že ten děda to vytáh jednou za uherskej rok a jel se jen tak projet a zvyklej ze škodilaka řadit na 3500 RPM no a od tebe dostal hned kotel a tak ti to taky hned spočítal (1x ojnice + 1x blok = GO Velmi šťastný )

škoda že už dnes nejsou takové kaufy......tajně doufám, že na mě kdesi pod senem čeká leštěnka se 100 000 km abych nemusel měsíčně utápět tisíce do slušně řečeno - starýho auta.

a jak si dokaze motor zvyknout na olej pořádnej výtlem to jako kdyz mu tam nalejes 5w40 ta ho vyplivne ze ho nechce ze je zvykly na jiny pořádnej výtlem

4 háčka
0
PříspěvekZaslal: 22.6.2009 , 12:50   Citovat  

kamol napsal:
a jak si dokaze motor zvyknout na olej pořádnej výtlem to jako kdyz mu tam nalejes 5w40 ta ho vyplivne ze ho nechce ze je zvykly na jiny pořádnej výtlem

ježiši zase to slovíčkaření wokurka tak jinak............když si koupíš nový auto a 10 let v něm budeš používat jeden a ten samej olej a pak ho prodáš a novej majitel tam bude lejt něco úplně jinýho tak si jako myslíšm že se tím, nic nezmění? Víš....ono nemusí...ale taky může...a pak se ten dotyčnej diví, jinak s tim autem jezdí, jinak s nim zachází.......ono se to nezdá, ale auto jako takový a koor motor mi přijde že si prostě na toho dotyčnýho uživatele zvykne se vším všudy....já když sednu do auta po ženě tzak to taky poznám..dokavaď to pořádně neprojedu tak je to jak po dědkoj.

a tím vyplivnutím sis sám odpověděl....to je právě pak třeba zvýšená spotřeba oleje, prostě cokoliv....stejně tak jako se nemusí (a tak to většinou je) stát vůbec nic.

5 háček
0
PříspěvekZaslal: 22.6.2009 , 13:15   Citovat  

cocks napsal:
ježiši zase to slovíčkaření wokurka tak jinak............když si koupíš nový auto a 10 let v něm budeš používat jeden a ten samej olej a pak ho prodáš a novej majitel tam bude lejt něco úplně jinýho tak si jako myslíšm že se tím, nic nezmění? Víš....ono nemusí...ale taky může...a pak se ten dotyčnej diví, jinak s tim autem jezdí, jinak s nim zachází.......ono se to nezdá, ale auto jako takový a koor motor mi přijde že si prostě na toho dotyčnýho uživatele zvykne se vším všudy....já když sednu do auta po ženě tzak to taky poznám..dokavaď to pořádně neprojedu tak je to jak po dědkoj.

a tím vyplivnutím sis sám odpověděl....to je právě pak třeba zvýšená spotřeba oleje, prostě cokoliv....stejně tak jako se nemusí (a tak to většinou je) stát vůbec nic.

10 let lije 5w40 a ty tam treba das 10w40 a stane se neco?nestane se vubec nic.pokud tam das olej ktery tam patri tak je uplne jedno jaky olej a znacku tam nalije kdyz splnuje normy od vyrobce.

Gregy je teď offline  Gregy
2 háčka
0
PříspěvekZaslal: 22.6.2009 , 14:06   Citovat  

eso-sannycars napsal:
ja kdyz koupil prvni crx vtec(cca 120tis km najeto) nekdy pred deseti lety, tak jsem byl tak stastny, ze jsem ani nezkontroloval olej (pouze zda je na horni rysce) a praskal jsem z ostravy domu stale kolem 6-8tis ot...cili ve vtecu ...a nedojel jsem ani k brnu a ulitla mi ojnice blokem ven Ble Ble
az pak jsme si vsiml, ze pan od ktereho jsem auto koupil, lil 15W40....auto slo ke soudnimu znalci, zda se jedna o skrytou zavadu a bylo mi receno, ze se to udalo diky pouzitemu oleji.....takze ja bych okamzite vymenil na 10W

No to je divny prinejmensim, 10w nebo 15w..... uplne jedno rekl bych

Isachs je teď offline  Isachs
1 háčko
0
PříspěvekZaslal: 22.6.2009 , 15:07   Citovat  

cocks napsal:

Plně souhlasím s Cocksem... ještě bych jen dodal, že jsem jednou typ oleje měnil a to z 15W40 na 5W40 u mého druhého (Diesel) auta, kde byla opravdu doporučena 5W40 ... od mechanika jsem dostal radu motor prolít čističem (hlavně u toho nezkusit nastartovat, to bys pak ehm dojezdil) a pak nalejt 5W40, najet 1000-1500 km a vyměnit olej znova. Jde o to, že syntetika smíchaná se zbytky minerálního oleje degraduje a rychle ztrácí mazací vlastnosti... Nejsem žádnej znalec a tak jsem to udělal jak poradil. Už po první, ale hlavně po druhé výměně oleje (po těch 1500 km) jsem po nastartování postřehnul jasné stišení motoru (nevím jestli způsobeno syntetikou vs minerál a nebo prostě jen tím, že kupuju MOTUL) a do dnes co se týče mazání a tak vše OK... neměl jsem jedinej problém. Takže hodně štěstí s výměnou a hodně šťastně ujetých km.

2 háčka
0
PříspěvekZaslal: 23.6.2009 , 7:01   Citovat  

Díky za rady přátele tak ako to teda vidím tak spravíme s bráchom ten preplach, dáme tam 10w40, po 1500 km ho znova vymeníme a pak VTEC
Zdá sa mi to najšetrnejšie riešenie je to dobrý

4 háčka
0
PříspěvekZaslal: 23.6.2009 , 8:41   Citovat  

kamol napsal:
10 let lije 5w40 a ty tam treba das 10w40 a stane se neco?nestane se vubec nic.pokud tam das olej ktery tam patri tak je uplne jedno jaky olej a znacku tam nalije kdyz splnuje normy od vyrobce.

No ono v zásadě není tak markantní rozdíl mezi 5W a 10W .....ale třeba přechod z 5W na 15W dle mě rozhodně není jen tak (u starýho motoru) a já bych byl radši opatrnější, byť se ve všech případech může jednat jak o syntetiku, tak o minerál...ono furt normy normy výrobce..ale u téměř 20 let starýho motoru kterej dostává kouř denodenně bych na normy zas tak moc nehleděl...

2 háčka
0
PříspěvekZaslal: 23.6.2009 , 8:58   Citovat  

no napr. ten 15w40 čo tam ten borec lial, je minerál a 10w40 je polosyntetika, aj v tom je nejaký rozdiel, či Se stydím

5 háček
0
PříspěvekZaslal: 23.6.2009 , 9:00   Citovat  

pepo crx napsal:
no napr. ten 15w40 čo tam ten borec lial, je minerál a 10w40 je polosyntetika, aj v tom je nejaký rozdiel, či Se stydím

precti si FAQ nebo doporucuju oleje.cz tam se dozvis.

JARYN je teď offline  JARYN
1 háčko
0
PříspěvekZaslal: 24.6.2009 , 9:21   Citovat  

pepo crx napsal:
Takže môžem "beztrestne" vymeniť 15w za 10w, aj keď to doteraz jazdilo na 15w a motoru to neublíži? Se stydím

Můžeš - motoru to při startování a zahřívání pomůže OK A pokud bys jezdil v mrazu krátké jízdy, dá se použít i 5w. A jestli chceš mít 100%-ní jistotu, tak zkrať první interval výměny u toho nového oleje tak na 3 - 4tkm - a měň včetně filtru.
A ještě jednou - o kvalitě oleje rozhoduje API, event. ACEA, nikoliv SAE.
Takže - pokud mám oleje 15w40 API SL, 10W40 SL, a 5W40 SL, můžu "přecházet" jakkoliv - problém může nastat, pokud použiji po (třeba) 15w40 API SE/CC olej (klidně) 15w40, ale API SL/CF. A pokud "přecházím o jedno písmeno" - třeba ze SJ na SL, nebo ze SL na SM, je to taky v pohodě, ale o tři-čtyři, to už "zavání problémem".
Ale ta 15w by se měla používat (když už, tak) jen v létě, pro naše klimatické podmínky by měla být minimem třída 10w.

5 háček
0
PříspěvekZaslal: 24.6.2009 , 9:39   Citovat  

JARYN napsal:
Můžeš - motoru to při startování a zahřívání pomůže OK A pokud bys jezdil v mrazu krátké jízdy, dá se použít i 5w. A jestli chceš mít 100%-ní jistotu, tak zkrať první interval výměny u toho nového oleje tak na 3 - 4tkm - a měň včetně filtru.
A ještě jednou - o kvalitě oleje rozhoduje API, event. ACEA, nikoliv SAE.
Takže - pokud mám oleje 15w40 API SL, 10W40 SL, a 5W40 SL, můžu "přecházet" jakkoliv - problém může nastat, pokud použiji po (třeba) 15w40 API SE/CC olej (klidně) 15w40, ale API SL/CF. A pokud "přecházím o jedno písmeno" - třeba ze SJ na SL, nebo ze SL na SM, je to taky v pohodě, ale o tři-čtyři, to už "zavání problémem".
Ale ta 15w by se měla používat (když už, tak) jen v létě, pro naše klimatické podmínky by měla být minimem třída 10w.

myslim ze mas trosku myslne informace.15W v lete?vzyt to je zimni trida 0w,5w,10w,15w,20w.letni trida je 30,40,50,60 atd.Pro nase klimaticke podminky vyhovuje klidne 10W nemame tak mrazive zimy.v lete mas jedno jestli mas 5w40 nebo 10w40 akorat koukam ze u 15W40 je vizkozita o trosku jinaci oproti 10W40 a 5W40.

Hellborn je teď offline  Hellborn
5 háček
0
PříspěvekZaslal: 24.6.2009 , 9:54   Citovat  

kamol napsal:
myslim ze mas trosku myslne informace.15W v lete?vzyt to je zimni trida 0w,5w,10w,15w,20w.letni trida je 30,40,50,60 atd.Pro nase klimaticke podminky vyhovuje klidne 10W nemame tak mrazive zimy.v lete mas jedno jestli mas 5w40 nebo 10w40 akorat koukam ze u 15W40 je vizkozita o trosku jinaci oproti 10W40 a 5W40.

ano, oboje se dá použít v zimě, ale nižší první číslo = laicky řečeno "řidší" při nižších teplotách, čili 5W-40 v zimě při -20st. čerpadlo snáz dostane do motoru a všech jeho "koutů" než 15W-40, po zahřátí budou oba nastejno... Čili viskonsita, kterou má 5W dostatečnou při -30, má 15W jen při -20.. Proto je na zimu lepší nižší první číslo.

VELICE STRUČNĚ ŘEČENO...

2 háčka
0
PříspěvekZaslal: 24.6.2009 , 14:05   Citovat  

no, tak som trošku študoval FAQ a špecifikácie olejov od pár výrobcov a:

15w40 Mobil Super M má špecifikáciu API SJ a ACEA A3/B3/B4, čo mi príde až na ten zimný teplotný index 15W veľmi slušný olej
10w40 Mobil Super S má špecifikáciu API SJ a ACEA A3/B3/B4, teda porovnateľný s lepším teplotným indexom do zimy (podľa mňa OK najvhodnejší adept na výmenu, vzhľadom na plnú syntetiku 15w a polosyntetiku 10w asi skrátime prvý interval výmeny na 1000-2000 km)
10w40 Shell, Castrol, Valvoline má špecifikáciu API SL a ACEA A3/B3, teda určením asi trošku univerzálnejší (lejem ho aj ja do mojej CRX ale začínam teraz špekulovať či ho nevymeniť za niečo z kategórie SJ, čo vy na to? to mi hlava nebere ) Ide mi o to či môžem so starším motorom prejsť na lepší olej, počul som niečo o tom že by sa to robiť nemalo... Se stydím

Obsah fóra Honda-club.cz   
15w40 & VTi ?
Fórum: Motor, ECU, spojka a převodovka
0
Pomohlo ti toto téma?   
Zobrazit příspěvky z předchozích:
 Řadit příspěvky dle: 
Jdi na stránku 1, 2  Další 
Zaslat odpověď

Časy uváděny v GMT + 1 hodina