Rozšířené hledání} Informace o členství Kontaktní informace Seznam uživatelů Kalendář Spřátelené weby Honda-club.cz Přihlásit se k emailu
[2]
Linka Uživatelské skupiny Linka Galerie avatarů Linka Kdo je online Linka
Linka Jak se stát členem klubu Linka Stáhnout stanovy sdružení Linka Výhody pro členy klubu Linka
  Obsah fóra Honda-club.cz   
výroba elektrické klimy - peltier apod.
Fórum: Interiér a Hi-Fi
0
Pomohlo ti toto téma?   
Zobrazit příspěvky z předchozích:
 Řadit příspěvky dle: 
Zaslat odpověď

Strana 1 z 1
dj-bobr je teď offline  dj-bobr
4 háčka
Členství: Žádné
0
PříspěvekZaslal: 12.6.2010 , 17:51   Citovat  

Ahoj,
máte někdo taky nutkání si vyrobit klimatizaci trošku alternativní - tedy bez mechanických součástí, zato s peltierovým článkem? Dejte vědět Úsměv

Peltier je, stručně, elektrický bazmeg, který když se připojí na zdroj elektrického napětí, vytvoří teplotní změnu mezi jednou a druhou stranu. Laicky řečeno, jednu stranu chladí, a druhou ohřívá.

Výhodou je, že se toto děje bez mechanických dílů a pohybu, také výhodou je symetričnost - když se přepóluje, tak jednu stranu ohřívá a druhou chladí.

Nevýhoda je velmi vysoký odběr proudu - desítky A nejsou nic neobvyklého. Taky ceny peltiérových článků strmě rostou s velikostí.

Klimatizaci s peltiérem bych si představoval jako samotný peltiérův článek s žebrovaným chladičem uchyceným někde v průřezu foukání vzduchu do kabiny, druhou stranu by bylo nezbytné dobře přidělat (s malým tepelným odporem) ke kastli nebo k něčemu velkému kovovému, aby se mohla neomezeně ohřívat. Ovladání bych si představoval termostatem z termistoru a komparátoru (asi s operačním zesilovačem) nebo manuální. Spínat by ty obrovské proudy mohl třeba nějaký solidní mosfet, nic lepšího mě nenapadá (obyč tranzistory nebo relé asi ne).

Potřebuji akorát zvážit potřebné výkony a proudy, aby to mělo vůbec smysl bastlit. Jsem smířen se stovkami wattů, což je při 12V palubní sítě desítky ampérů (kolik běžně utáhne alternátor v Civicu?), takže baterka a alternátor budou asi dostávat docela záhul.

Co vy na to? Úsměv
   Pomohl ti příspěvěk? Návrat  

Zobrazit informace o autorovi Osobní garáž Odeslat soukromou zprávu
sablos je teď offline  sablos
5 háček
0
PříspěvekZaslal: 12.6.2010 , 17:57   Citovat  

myslim zbytečnost, mechanici u Hondy to už nějak vymysleli když chceš klimu tak pořid co se montuje z výroby bude to levnější a jednodušší

4 háčka
0
PříspěvekZaslal: 12.6.2010 , 18:01   Citovat  

Když uvážím, že o "mechanickou" klimu (s kompresorem apod.) se musí docela pečovat - médium, desinfekce, může prasknout řemen, .. a navíc bastlit s elektrikou mě baví, tak bych si to nejradši fakt vyrobil. O cenu tu primárně nejde Úsměv mě fascinuje elegance čistě elektrického řešení bez pohyblivých dílů, naprosto tiché, bezopruzové..

5 háček
0
PříspěvekZaslal: 12.6.2010 , 18:03   Citovat  

a že na zadek dostane altík a celá soustava která při přetížení se může vznítit to ti je taky fuk??

4 háčka
0
PříspěvekZaslal: 12.6.2010 , 18:08   Citovat  

O ten altík mám trochu strach, no. Proto potřebuju zvážit potřebné výkony/proudy, a počítám s výměnou potřebné kabeláže za podstatně předimenzovanější.

Když uvážím, že s 200W peltiérem se úplně nádherně uchladí dnešní moderní hřející procesory v počítači na -10°C i níž, za pokus v autě by to stálo.. 200W = 14.28A při 14V palubní sítě. To není zase takovej extrémní odběr, když ještě k tomu uvážím, že to asi nepojede trvale.. (mohl by se tomu i řídit výkon pomocí PWM regulace)

5 háček
0
PříspěvekZaslal: 12.6.2010 , 18:12   Citovat  

no na ty tvoje výroky moc nestačim ale budiž. mam doma jak palubku tak i topení tak kdybys potřeboval na pokusy tak dej vědět.

Vokys je teď offline  Vokys
2 háčka
0
PříspěvekZaslal: 12.6.2010 , 18:21   Citovat  

ale v lete s 200W peltierem neuchladis vnitrek auta ani nahodou.min 500W a hlavne by si stejne musel ten peltier chladic vodou a na chladici by si musel mit vetrak jak mas na motoru

Riccardo je teď offline  Riccardo
3 háčka
0
PříspěvekZaslal: 12.6.2010 , 20:42   Citovat  

Nejde srovnávat procesor a auto. Auto má mnohonásobně vyšší požadavky na chlazení. Věř mi, že kdyby to šlo, tak by to určitě někdo aplikoval. Peltierovy články jsou prostě na tyhle účely slabé, resp. energeticky náročné.
Ve finále spotřebuješ více energie než na klasickou klimu.

lukes je teď offline  lukes
2 háčka
0
PříspěvekZaslal: 12.6.2010 , 22:09   Citovat  

Jojo, já jsem si na zkoušku ze zvědavosti pořídil peltier (myslím 40W), ale je to slabé jako čaj. Neříkám, že nechladí dobře, ale na zchlazení auta to nemá ani náhodou ...

Zobrazit informace o autorovi  Odeslat soukromou zprávu
ballbutick je teď offline  ballbutick
1 háčko
0
PříspěvekZaslal: 12.6.2010 , 22:20   Citovat  

no jak to čtu tak koukam ze si ro představujes jak hurvajs valku.. v zime třeba takove topeni v aute ma tepelnej vykon klidne i přes 5KW a venku je -10 a abys mel v aute 20 taky to chvylku trva takze v lete muže bejt v aute na slunci 50 a aby tam bylo dvacet tak ti uhoři kabel od baterky a navíc tech peltieru bys potřeboval hodne.. dalši vec peltier sam vyrabí hodne tepla a do kastle ho dovadet nemužeš pže by jsis ohřival auto co potřebujes uchladit.. ale poradim ti jinak zkus třeba čpavkove chlazeni.. pro svoji funkci potřebuje jen zdroj tepla a to v aute bude..

4 háčka
0
PříspěvekZaslal: 12.6.2010 , 22:20   Citovat  

Fajn, nápad zavrhuju a pokusy odkládám na neurčito.. ale teoretická snaha byla Úsměv

lukes je teď offline  lukes
2 háčka
0
PříspěvekZaslal: 12.6.2010 , 22:30   Citovat  

Jojo, já s ním měl taky plány. No, jakmile mi přišel, tak jsem ho odzkoušel, chvilku žasnul a pak umístil do krabice na horší časy, poněvadž jsem zatím nenašel vhodné využití.

ballbutick je teď offline  ballbutick
1 háčko
0
PříspěvekZaslal: 12.6.2010 , 22:33   Citovat  

ja s tim jeden čas zvyšoval u pc učinost vodniho chlazeni ale je to k prdu pže počitač mel spotřebu prudu asi jako cirgularka

gear je teď offline  gear
4 háčka
0
PříspěvekZaslal: 12.6.2010 , 23:12   Citovat  

teoreticky to znělo dobře, ale jak to bylo psáno, pro uchlazení interiéru bys potřeboval moc velký výkon, altík by to neutáhl, kabely uhořely a neměl bys kam odvádět to teplo (přes karoserii těžko když je sama nahřátá a ještě bys jí přidal, by ti akorát popraskal lak)

takže ber mechanickou, sice se projeví na spotřebě a navýkonu, ale ten komfort tam je Úsměv

Obsah fóra Honda-club.cz   
výroba elektrické klimy - peltier apod.
Fórum: Interiér a Hi-Fi
0
Pomohlo ti toto téma?   
Zobrazit příspěvky z předchozích:
 Řadit příspěvky dle: 
Zaslat odpověď

Časy uváděny v GMT + 1 hodina