Rozšířené hledání} Informace o členství Kontaktní informace Seznam uživatelů Kalendář Spřátelené weby Honda-club.cz Přihlásit se k emailu
[1]
Linka Uživatelské skupiny Linka Galerie avatarů Linka Kdo je online Linka
Linka Jak se stát členem klubu Linka Stáhnout stanovy sdružení Linka Výhody pro členy klubu Linka
  Obsah fóra Honda-club.cz   
Motor z vrakoviště a příprava před prvním startem
Fórum: Motor, ECU, spojka a převodovka
0
Pomohlo ti toto téma?   
Zobrazit příspěvky z předchozích:
 Řadit příspěvky dle: 
Zaslat odpověď

Strana 1 z 1
moriett je teď offline  moriett
1 háčko
0
PříspěvekZaslal: 31.1.2012 , 15:20   Citovat  

Ahoj, jak byste řešili rozhýbání motoru z vrakoviště který tam stál cca 10 let? (jedná se o F20A)
Nechci sundavat hlavu, jen olejovou vanu a víko ventilů pro kontrolu ojnic a nastavení ventilů.
Bojím se toho, že se uvolní starý zatuhlý olej ze stěn a ucpe kanálky, může se to stát?
Mám v plánu vylít válce petrolejem nebo naftou na několik dní a párkrát ručně protočit ať se sedře případná rez uvnitř válců a nepoškodí tak kroužky. Před prvním startem dám nový filtr, olej 5w-50 a bez svíček budu točit startérem tak dlouho, dokud nebude mít tlak. Lze nějak do motoru natlačit olej za použití externí pumpy, aby se prolila ložiska? Jakékoliv tipy a zkušenosti sem prosím.
děkuji
   Pomohl ti příspěvěk? Návrat  

Zobrazit informace o autorovi Osobní garáž Odeslat soukromou zprávu
JARYN je teď offline  JARYN
1 háčko
0
PříspěvekZaslal: 31.1.2012 , 16:15   Citovat  

Jestli do ložisek "natlačíš" olej nějak "externě", to nevím, ale myslím si, že Tvůj plán by mohl fungovat. Zatuhlý olej na stěnách si myslím, že nebude, spíš bude problém s tím otočit poprvé - aby se něco neutrhlo / neprasklo.... Akorát bych po tom petráku (možná bude lepší, než nafta) pak protočil ještě napřed ručně, a pak startérem bez svíček motor klidně s obyčejným M6AD, aby se ten petrák, a zbytky "bordelu" dostaly ven, a nezředily nový olej, se kterým by to pak už mohlo i "bafat". Ale možná by nebylo od věci pak použít na regeneraci těsnění olej Valvoline MaxLife nebo Sunoco Marathon......
A co chladicí okruh - tam to pak bude chtít vyměnit taky.....

Zobrazit informace o autorovi  Odeslat soukromou zprávu
Prelude je teď offline  Prelude
4 háčka
Členství: Žádné
0
PříspěvekZaslal: 31.1.2012 , 20:54   Citovat  

Pokud tak dlouho stál může se stát že z něj bude řádná olejnička.Gufera a veškeré těsnění zestárly a smrskly se.Jinak vem olej s naftou nařeď 50/50 a nalij do válců.Druhý den skus protočit ručně motorem.Po namontování tam nalij třeba 10W40+nový filtr a bez svíček a zapojeného benzínu toč startérem dokud nezhasne mazání.Pak svíčky a nastartovat.Nechat zahřát a opatrně projet.Po 200 km nový olej a filtr.Pokud to chceš pořádně tak aditivum na rozpouštění starého oleje nebo jak se to jmenuje.Tak bych to řešil já. je to dobrý

marty89ul je teď offline  marty89ul
4 háčka
0
PříspěvekZaslal: 31.1.2012 , 21:06   Citovat  

Prelude napsal:
Pokud tak dlouho stál může se stát že z něj bude řádná olejnička.Gufera a veškeré těsnění zestárly a smrskly se.Jinak vem olej s naftou nařeď 50/50 a nalij do válců.Druhý den skus protočit ručně motorem.Po namontování tam nalij třeba 10W40+nový filtr a bez svíček a zapojeného benzínu toč startérem dokud nezhasne mazání.Pak svíčky a nastartovat.Nechat zahřát a opatrně projet.Po 200 km nový olej a filtr.Pokud to chceš pořádně tak aditivum na rozpouštění starého oleje nebo jak se to jmenuje.Tak bych to řešil já. je to dobrý

pokud by jsi sel cestou aditiva mame v praci vyzkouseno od znacky TEC a mohu sehnat za cca 300kc normal cena 500

Petr 78 je teď offline  Petr 78
5 háček
1
PříspěvekZaslal: 31.1.2012 , 22:37   Citovat  

Prelude napsal:

Jen doplním důležitý detail.
Odpoj konektor rozdělovače, aby do něj nešla elektrika jinak odpálíš cívku.

moriett je teď offline  moriett
1 háčko
0
PříspěvekZaslal: 1.2.2012 , 8:56   Citovat  

Děkuji za vaše názory. Takže to zkusím provést následovně:
0. kontrola vršku a spodku motoru, vyladění vůlí ventilů, vyfoukání bordelu z válců pomocí kompresoru.
1. předtím než motor namontuji, tak se sundanou olejovou vanou do válců naleju olej s naftou, nechám to tak pár dní s tím, že jej několikrát ručně protočím. Vyleju směs.
2. do namontovaného agregátu naleju obyčejný olej 10W-40 s obyčejným filtrem pro zajetí. S deaktivovanou palivovou pumpou a zapalováním budu točit startérem tak dlouho, dokud nezhasne kontrolka tlaku oleje. Do chladící kapaliny (zatím čistá voda) přidám rozpouštěč vodního kamene.
3. motor nastartuji a na volnoběh ho nechám běžet alespoň hodinu s neustálým sledováním zvukového projevu.
4. projedu 200km s maximálními otáčkami 2500RPM a přizpůsobenou jízdou pro co nejmenší tlak na ložiska motoru (opatrně na plyn,pozvolná akcelerace).
5. vyměním filtr za kvalitní a olej za Mobil 1 Rally Formula 5W-50, který má údajně čistící složky (rozpouští karbon) - zatím s ním mám dobré zkušenosti.
6. motor začnu zajíždět do vyšších otáček.

tak nějak?

Streetkid je teď offline  Streetkid
Partner H-C
0
PříspěvekZaslal: 1.2.2012 , 9:23   Citovat  

no s těma aditivama na rozpuštění sajrajtu bych byl opatrný..co když aditivum rozpustí i to co by se nerozpustilo ani dobrým olejem a motor si pak nabere všechny ty mini špony a natlačí to přímo na kliku do šálků?
Každopádně doporučuju zkontrolovat rozvody (polohu) a tlaky ve válcích, aby se případně vše opravilo dokud motor neni v autě.
Už se mi stalo že sme dovezli z vrakáče motor z bouraného auta, prý supr stav motoru, a byl na rozvodech skočený o zub, pač jak s tím někdo naboural a urval kolo, motor dostal pecku a hned se zastavil a roztočená vačka se prostě pootočila

monty je teď offline  monty
Moderátor
0
PříspěvekZaslal: 1.2.2012 , 9:50   Citovat  

když jsem kupoval motor z vrakáče tak jsem sundal vanu , rozházel ojnice a uložení kliky -tam jsem omrkl v jakým stavu jsou pánve ,pak jsem to složil zpět, vypláchl vanu , složil , sundal víko zkouknul jestli se hýbou ventily ,seřídil je ,omrkl jestli sedí rozvody . pak jsem ho dal do auta , nalil olejem , natlakoval viz předchozí př -zároveň jsem při tom změřil tlaky . no a pak už start a postup s výměnou oleje - vicemeně jak píšeš.
lít teď do válců směs oleje a nafty už podle mě nemá cenu , to se dělá při odstavení aby válce nerezavěli -teď už to nespravíš. možná tak čistou naftu nebo petrolej aby se odmočili kroužky -ale to bych klidně nechal až podle tlaků případně spotřeby oleje.

Obsah fóra Honda-club.cz   
Motor z vrakoviště a příprava před prvním startem
Fórum: Motor, ECU, spojka a převodovka
0
Pomohlo ti toto téma?   
Zobrazit příspěvky z předchozích:
 Řadit příspěvky dle: 
Zaslat odpověď

Časy uváděny v GMT + 1 hodina