Rozšířené hledání} Informace o členství Kontaktní informace Seznam uživatelů Kalendář Spřátelené weby Honda-club.cz Přihlásit se k emailu
[2]
Linka Uživatelské skupiny Linka Galerie avatarů Linka Kdo je online Linka
Linka Jak se stát členem klubu Linka Stáhnout stanovy sdružení Linka Výhody pro členy klubu Linka
  Obsah fóra Honda-club.cz   
VTEC-E spínání - kontrolka vs. solenoid
Fórum: Motor, ECU, spojka a převodovka
0
Pomohlo ti toto téma?   
Zobrazit příspěvky z předchozích:
 Řadit příspěvky dle: 
Zaslat odpověď

Strana 1 z 1
KubaM je teď offline  KubaM
0
PříspěvekZaslal: 3.3.2012 , 23:38   Citovat  

Zdravím, pánové odborníci!

Mám Civic D15Z6, tedy s VTEC-E systémem. Z dlouhé chvíle jsem si připojil LED na VTEC solenoid, abych porovnal jeho chování s ECO zelenou kontrolkou. No a zjistil jsem, že je na ECO kontrolce nezávislý.

Chování ECO kontrolky: Rožíná se při zahřátém motoru, nízké zátěži, pod 3500 RPM - takže správně. Tzn. podle této kontrolky je při studeném motoru solenoid napájen, vačka je "naostro" a motor je 16V. Pro upřesnění, pokud je kontrolka rozsvícená, solenoid NENÍ pod napětím (a nevytváří tlak, který zapojuje všechny ventily naplno).

Skutečné chování solenoidu: Spíná nad 3500 RPM při vysoké zátěži. Při studeném motoru je vypnutý- tedy motor jede na tupou vačku, jako 12V. To by se taky dalo pochopit a v zásadě mi to nevadí, ač je to v rozporu s běžně udávaným chováním VTEC-E systému.

Co mě to ale zajímá... Potřebuji vědět, podle čeho se nastavuje vstřikovací mapa. Tzn jestli se mění podle systému, který ovládá solenoid, nebo systému který ovládá kontrolku. Pokud podle solenoidu, vše je ok, aspoň to míň žere. Pokud ale podle zelené ECO kontrolky, je to rozhašené a já bych solenoid natvrdo spojil se signálem do kontrolky.

Motor jinak běží a jede krásně, ECU bez závad - kontrolka motoru nesvítí.

Za odpovědi a názory děkuji. Kuba
   Pomohl ti příspěvěk? Návrat  

Zobrazit informace o autorovi  Odeslat soukromou zprávu
MilanK je teď offline  MilanK
1
PříspěvekZaslal: 3.3.2012 , 23:54  Naposledy upravil MilanK dne 4.3.2012 , 0:10, celkově upraveno 2 krát. Citovat  

KubaM napsal:
Zdravím, pánové odborníci!

Mám Civic D15Z6, tedy s VTEC-E systémem. Z dlouhé chvíle jsem si připojil LED na VTEC solenoid, abych porovnal jeho chování s ECO zelenou kontrolkou. No a zjistil jsem, že je na ECO kontrolce nezávislý.

Chování ECO kontrolky: Rožíná se při zahřátém motoru, nízké zátěži, pod 3500 RPM - takže správně. Tzn. podle této kontrolky je při studeném motoru solenoid napájen, vačka je "naostro" a motor je 16V. Pro upřesnění, pokud je kontrolka rozsvícená, solenoid NENÍ pod napětím (a nevytváří tlak, který zapojuje všechny ventily naplno).

Skutečné chování solenoidu: Spíná nad 3500 RPM při vysoké zátěži. Při studeném motoru je vypnutý- tedy motor jede na tupou vačku, jako 12V. To by se taky dalo pochopit a v zásadě mi to nevadí, ač je to v rozporu s běžně udávaným chováním VTEC-E systému.

Co mě to ale zajímá... Potřebuji vědět, podle čeho se nastavuje vstřikovací mapa. Tzn jestli se mění podle systému, který ovládá solenoid, nebo systému který ovládá kontrolku. Pokud podle solenoidu, vše je ok, aspoň to míň žere. Pokud ale podle zelené ECO kontrolky, je to rozhašené a já bych solenoid natvrdo spojil se signálem do kontrolky.

Motor jinak běží a jede krásně, ECU bez závad - kontrolka motoru nesvítí.

Za odpovědi a názory děkuji. Kuba

Jen pro info:Chování Vtec-E ve zkratce:

Lehký plyn do cca 2500ot/min.:
Motor jede na chudou směs a nízký zdvih jednoho ventilu sání.

Do cca 3100ot/min (120km/h) :
Motor jede na normální směs a nízký zdvih jednoho ventilu sání.

V obou případech kontrolka ECO svítí.

Nad 3100ot/min.:
Pak jede motor na normální směs a plný zdvih obou ventilů sání, Eco nesvítí!

To znamená že když když svítí kontrolka Eco, nemůže být sepnut V-Tec. Úsměv Úsměv

Becky je teď offline  Becky
4 háčka
Členství: Žádné
0
PříspěvekZaslal: 3.3.2012 , 23:57   Citovat  

muzes napsat ve zkratce co chces vedet? nejak mi to neni jasny Úsměv

Zobrazit informace o autorovi Osobní garáž Odeslat soukromou zprávu
silenec je teď offline  silenec
Partner H-C
0
PříspěvekZaslal: 4.3.2012 , 0:10   Citovat  

Taky nejak nechapu, kazdopadne kdysi jsem vygooglil nejake info o AFR u vtec-e, kdyby nekoho zajimalo... odkaz, odkaz.

KubaM je teď offline  KubaM
0
PříspěvekZaslal: 4.3.2012 , 0:15   Citovat  

Děkuji, MilanK. Pak to vypadá, že je všechno ok. Jen mě překvapilo, že solenoid nespíná i pod těch 3100 ot/min.

Shrnu to: pokud teda motor v nízkých otáčkách zatížím (ECO zhasne), jenom se přepne na normální směs. ECO kontrolka je tedy "spřáhnutá" s bohatostí směsi, je to tak? Myslel jsem, že má být stejně spřáhnutý i solenoid.

Díky, hezký večer.

Dopis je teď offline  Dopis
3 háčka
0
PříspěvekZaslal: 4.3.2012 , 21:54   Citovat  

KubaM napsal:
Děkuji, MilanK. Pak to vypadá, že je všechno ok. Jen mě překvapilo, že solenoid nespíná i pod těch 3100 ot/min.

Shrnu to: pokud teda motor v nízkých otáčkách zatížím (ECO zhasne), jenom se přepne na normální směs. ECO kontrolka je tedy "spřáhnutá" s bohatostí směsi, je to tak? Myslel jsem, že má být stejně spřáhnutý i solenoid.

Díky, hezký večer.

Záleží i na poloze plynovéhop pedálu, pokud je zatížení velké, tak se nejen přepne normální směs, ale i 16V režim. Hranice je 2500ot. na 3. a 4. stupeň a až cca 3500ot.(opět dle polohy pedálu) na 5.stupeň.

silenec je teď offline  silenec
Partner H-C
0
PříspěvekZaslal: 4.3.2012 , 22:27   Citovat  

Jeste kdyby nekoho zajimalo co se deje pri prepnuti - v 16v rezimu je videt ze motor jede podle lambdy a po prepnuti na 12v klesnou vsrikovaci casy pri stejnem zatizeni a otackach asi o 2ms (napr. ze 6,5 na 4,5ms), lambda prestane pri chude smesi cokoliv ukazovat a casy jsou celkem stabilni, takze tam to lambdu asi nepouziva a nejspis to jede podle jineho cidla (CKF sensor?) nebo nejakych pevnych map (vi nekdo jak to funguje)?

Obsah fóra Honda-club.cz   
VTEC-E spínání - kontrolka vs. solenoid
Fórum: Motor, ECU, spojka a převodovka
0
Pomohlo ti toto téma?   
Zobrazit příspěvky z předchozích:
 Řadit příspěvky dle: 
Zaslat odpověď

Časy uváděny v GMT + 1 hodina