Rozšířené hledání} Informace o členství Kontaktní informace Seznam uživatelů Kalendář Spřátelené weby Honda-club.cz Přihlásit se k emailu
[1]
Linka Uživatelské skupiny Linka Galerie avatarů Linka Kdo je online Linka
Linka Jak se stát členem klubu Linka Stáhnout stanovy sdružení Linka Výhody pro členy klubu Linka
  Obsah fóra Honda-club.cz   
Motory řady B
Fórum: Pokec o autech
Zobrazit příspěvky z předchozích:
 Řadit příspěvky dle: 
Zaslat odpověď

Strana 1 z 1
Wanix je teď offline  Wanix
PříspěvekZaslal: 26.7.2014 , 18:18   Citovat  

Zdravím všechny Honda nadšence!
Toto je můj první příspěvek zde, někteří z vás mě možná podle nicku znáte z JDM meetingu. Jsem velkým fandou všech japonských vozů a ze všeho nejvíce kvalitních motorů. To je hlavní důvod proč studuju to co studuju. Chtěl bych se s vámi podělit o mou bakalářskou práci, kterou jsem věnoval právě motorům řady B, které pro mě z konstrukčního hlediska představují absolutní špičku (ano, samozřejmě znám i K20 a F20). Práci jsem věnoval opravdu velké množství času a úsilí, takže ji nechci jen tak hodit do šuplíku a nazdar. Byl bych rád kdyby někomu dalšímu pomohla v orientaci v těchto skvělých motorech a jsem si téměř jistý že i ti nejzkušenější z vás zde najdou motory o kterých nikdy neslyšeli, stejně jako tisíce hondařů na celosvětových fórech. Pokud v ní najdete jakoukoli chybu, kde jste si na 100% jistí že je to špatně (při hledání informací jsem se setkal s neskutečným množstvím dezinformací a zabedněnosti nekterých internetových válečníků), prosím ihned mě kontaktujte, ať to mohu opravit a nevzniká tak další mystifikace.

Dost bylo řečí, tady je samotná práce: tudy odkaz

Hondám zdar!
   Návrat  
   Zobrazit informace o autorovi  Odeslat soukromou zprávu
Minor je teď offline  Minor
5 háček
Členství: Žádné
PříspěvekZaslal: 26.7.2014 , 18:42   Citovat  

Zajímavé počtení, díky za sdílení.

U popisu B16A2 jsem narazil na toto: "Liší se použitým konektorem OBD1 nebo OBD2a/OBD2b dle roku výroby, použitou řídící jednotkou (P30 nebo P2T), váhou vzduchu a lambda sondou."

Zarazila mě ta váha vzduchu.
   Návrat  
   Zobrazit informace o autorovi Osobní garáž Odeslat soukromou zprávu
83427 je teď offline  83427
4 háčka
PříspěvekZaslal: 26.7.2014 , 19:55   Citovat  

nechci nějak znevažovat tvou práci natož čas a úsilí, které tě to stálo. je to totiž blbost ale věta
kód:
Pátý znak se používá POUZE pro motory jdoucí mimo japonský trh

mi přijde dost nepřesná právě v kombinaci s následně zmíněnym motorem F20C. Možná je to výjimka potvrzující pravidlo ale v evropě, americe i japonsku se prodávaly s2000 s motorem F20C. F20C1 tedy neoznačuje motor, který by byl určen pro mimojaponské trhy, ale generaci motoru jak píšeš dále. Ono zbytek tý věty je správně takže by stačilo přeformulovat větu, že pátej znak významem značí generaci motoru či cílovej trh určení (mimo japonsko)
   Návrat  
94EJ★1 je teď offline  94EJ★1
3 háčka
PříspěvekZaslal: 26.7.2014 , 21:47   Citovat  

No sakra to muselo bejt pracný. Pěkně přehledně sepsaný, chválim!
   Návrat  
kandik je teď offline  kandik
Moderátor
PříspěvekZaslal: 26.7.2014 , 22:29   Citovat  

pěkně sesypaný, nicmene vetsina informaci asi k docteni na wikipedii. Nevim jestli jsem listoval moc rychle, ale nenasel jsem nikde treba o tom, jak dokazali u B18C6 udelat rev limiter tak vysoko pres R/S ratio tak nizky - a pritom ty motory celkem i dost vydrzej....to by mi prislo treba zajimavy. Stejne tak je tohle zajimavy tema u B16B. Jak tam naznacujes o pistovych rychlostech atd. zajimalo by me dojit k nejakym zaveru proc postavili ty motory prave takhle ( nikde jsem se to zatim nedocet - kdyz to mely bejt tocivy bestie, proc je nedelali vlastne jeste podctvercovejsi, resp. jeste s vyssim R/S - mam pocit ze Ferrari ma R/S pres 2, motorkovy motory taky..... ale dobry OK OK
   Návrat  
4 háčka
PříspěvekZaslal: 26.7.2014 , 22:54   Citovat  

podle mě je to kvůli zachování určitýho krouťáku. jak by řekl bill gates, 9k rpm musí stačit každýmu
   Návrat  
PříspěvekZaslal: 27.7.2014 , 5:39   Citovat  

Minor napsal:
Zajímavé počtení, díky za sdílení.

U popisu B16A2 jsem narazil na toto: "Liší se použitým konektorem OBD1 nebo OBD2a/OBD2b dle roku výroby, použitou řídící jednotkou (P30 nebo P2T), váhou vzduchu a lambda sondou."

Zarazila mě ta váha vzduchu.

je to myšleno jako rozdíl mezi B16A první gen. a B16A2 (MAP externí/součást TB)

83427 napsal:
nechci nějak znevažovat tvou práci natož čas a úsilí, které tě to stálo. je to totiž blbost ale věta
kód:
Pátý znak se používá POUZE pro motory jdoucí mimo japonský trh

mi přijde dost nepřesná právě v kombinaci s následně zmíněnym motorem F20C. Možná je to výjimka potvrzující pravidlo ale v evropě, americe i japonsku se prodávaly s2000 s motorem F20C. F20C1 tedy neoznačuje motor, který by byl určen pro mimojaponské trhy, ale generaci motoru jak píšeš dále. Ono zbytek tý věty je správně takže by stačilo přeformulovat větu, že pátej znak významem značí generaci motoru či cílovej trh určení (mimo japonsko)

moje chyba, jak říkáš, stačí přeformulovat větu, kvůli této řekněme výjimce potvrzující pravidlo

kandik napsal:
pěkně sesypaný, nicmene vetsina informaci asi k docteni na wikipedii. Nevim jestli jsem listoval moc rychle, ale nenasel jsem nikde treba o tom, jak dokazali u B18C6 udelat rev limiter tak vysoko pres R/S ratio tak nizky - a pritom ty motory celkem i dost vydrzej....to by mi prislo treba zajimavy. Stejne tak je tohle zajimavy tema u B16B. Jak tam naznacujes o pistovych rychlostech atd. zajimalo by me dojit k nejakym zaveru proc postavili ty motory prave takhle ( nikde jsem se to zatim nedocet - kdyz to mely bejt tocivy bestie, proc je nedelali vlastne jeste podctvercovejsi, resp. jeste s vyssim R/S - mam pocit ze Ferrari ma R/S pres 2, motorkovy motory taky..... ale dobry OK OK

to že je to k dočtení na wikipedii je sice pěkný, ale wiki není důvěryhodný zdroj, může se změnit každý den a taky se to děje. Použil jsem ji jen jako základní kostru informací, ale každému motoru jsem pak sólo věnoval fakt hodně času, přičemž velmi často na zahraničních fórech lidi pouze citovali wiki aniž by to napsali a byly tam rozporuplné informace. Nemám wiki zrovna moc rád a snažím se ji využívat co nejméně to jde.
R/S ratio případně pístové rychlosti jsou uvedeny spíš jako taková doplňující informace, dala by se o tom napsat samostatná bakalářka pokud bych šel do hloubky, každopádně přikláním se k zde napsanému názoru, že to tak je právě kvůli krouťáku

děkuji všem za pochvaly i připomínky pifko
   Návrat  
5 háček
PříspěvekZaslal: 27.7.2014 , 8:45   Citovat  

"je to myšleno jako rozdíl mezi B16A první gen. a B16A2 (MAP externí/součást TB)"
To celkem chápu, nicméně si stále myslím, že ten motor žádnou váhu vzduchu nemá Úsměv
   Návrat  
LJay je teď offline  LJay
Partner H-C
PříspěvekZaslal: 27.7.2014 , 10:31   Citovat  

kandik: co jsem četl, tak pro běžně používaný motory je ideální R/S ration někde kolem 1,75:1. Větší sice snižuje tření, boční namáhání pístů, ... ale je to vykoupený snížením krouťáku v nízkých otáčkách a to bude podle ně ten důvod proč zvolili R/S tak jak je.

U závodního, nebo motorkovýho motoru tě krouťák dole až tak moc nezajímá, protože se motor v tomhle rozsahu prakticky nepohybuje. U motorů s velkým objemem (ferrari, ...) si můžeš dovolit "objetovat" nějaký ten Nm, ale u malo objemovýho motoru pro "běžný" používání tě zajímá každej Nm.
   Návrat  
kingart je teď offline  kingart
1 háčko
PříspěvekZaslal: 27.7.2014 , 13:36   Citovat  

kandik: a to třeba BMW M-řada má R/S nižší než B18C6 a tak to točí hodně

jinak u vysokých R/S je problém, že ta dráha pístu je tak dlouhá, že dochází zbytečně ke ztrátám.Motor se pak musí naklonit, aby se tyto ztráty snižili, pak ale vyvstane jiný problém...
   Návrat  
Dutch je teď offline  Dutch
4 háčka
PříspěvekZaslal: 27.7.2014 , 15:31   Citovat  

Pěkný, pomazlil jsi se s tím... přátele Jinak nechápu proč ti oponenta dělá MUDr. Velmi šťastný
   Návrat  
AntHraX je teď offline  AntHraX
2 háčka
PříspěvekZaslal: 27.7.2014 , 17:02   Citovat  

Protože Marek Bradávka (Marat) je sice doktor, ale myslím, že jeho CRX 4x4 turbo na klubu je velmi známé odkaz. Krom toho je to jeden z největších guru na B motory a motory obecně. Více zde
   Návrat  
Dutch je teď offline  Dutch
4 háčka
PříspěvekZaslal: 27.7.2014 , 20:25   Citovat  

AntHraX napsal:
Protože Marek Bradávka (Marat) je sice doktor, ale myslím, že jeho CRX 4x4 turbo na klubu je velmi známé odkaz. Krom toho je to jeden z největších guru na B motory a motory obecně. Více zde
tak Marata znám, ale nevím že se jmenuje Marek Bradávka je to dobrý tak to potom jo přátele
   Návrat  
PříspěvekZaslal: 28.7.2014 , 2:26   Citovat  

Minor napsal:
"je to myšleno jako rozdíl mezi B16A první gen. a B16A2 (MAP externí/součást TB)"
To celkem chápu, nicméně si stále myslím, že ten motor žádnou váhu vzduchu nemá Úsměv

ok, tuto informaci si musím ještě důkladně ověřit, podle počtu příspěvků a poděkování vidím že nejsi žádný zelenáč Mr. Green
   Návrat  
5 háček
PříspěvekZaslal: 28.7.2014 , 6:23   Citovat  

No, pokud jsem to správně pochopil (nejsem mechanik, motorář, opravář, strojař atd.) jsou různé cesty, jak zjišťovat množství nasávaného vzduchu. Jedním je váha vzduchu, která měří hmotnost nasávaného vzduchu. A jiným je MAP senzor, který sleduje tlak v sání.
Cíl stejný, prostředky různé.
A protože honda používá MAP senzor i na B16A2, nemá váhu vzduchu.
   Návrat  
4 háčka
PříspěvekZaslal: 28.7.2014 , 6:44   Citovat  

ona snad žádná honda neměla a nemá váhu vzduchu ne? tu používá koncern. ještě taková zvláštnost, někde jsem se před časem dočetl, že honda motory se točej jako jediný opačnym směrem Úsměv
   Návrat  
94EJ★1 je teď offline  94EJ★1
3 háčka
PříspěvekZaslal: 28.7.2014 , 7:50   Citovat  

O opačnym otáčení tam psal i Wanix. Nevíš jestli ty průměry výfuků tam jsou vnitřní, nebo vnější?
   Návrat  
Bullseye je teď offline  Bullseye
2 háčka
PříspěvekZaslal: 28.7.2014 , 8:09   Citovat  

83427 napsal:
honda motory se točej jako jediný opačnym směrem Úsměv

pravda, ale ne všechny.. třeba K20A2 už se točí naopak
   Návrat  
4 háčka
PříspěvekZaslal: 28.7.2014 , 18:52   Citovat  

Bullseye napsal:
pravda, ale ne všechny.. třeba K20A2 už se točí naopak

zajmavý, to jsem nevěděl. tyhle "nový" motory už jdou mimo mě

mimochodem R/S je zkratka rod/stroke ratio? má to nějakej důvod porovnávat zrovna tyhle parametry než bore/stroke (tedy vrtání a zdvih)?
   Návrat  
Jofrey je teď offline  Jofrey
4 háčka
PříspěvekZaslal: 28.7.2014 , 19:17   Citovat  

Staré hondí motory se točí obráceně z důvodu obráceného uložení, ne? Motor před řidičem, převodovka před spolujezdcem to mi hlava nebere

Jinak ta bakalářka je fakt super je to dobrý
   Návrat  
Aldaaa je teď offline  Aldaaa
1 háčko
PříspěvekZaslal: 28.7.2014 , 19:37   Citovat  

Do Fyziky jsem v 8. třídě dělal projekt o systému VTEC, ale až takhle vymazlaný jsem to neměl. OK
   Návrat  
Marphy je teď offline  Marphy
2 háčka
PříspěvekZaslal: 28.7.2014 , 20:22   Citovat  

Tohle by se melo dat nekam do FAQ (pokud bude autor souhlasit), pochybuju, ze takhle uceleny info nekde existuje. Fakt dobry. Puvodne sem chtel jen nakouknout, ale zhltal sem to cely od uvodu po zaver přátele VTEC
   Návrat  
shaman je teď offline  shaman
4 háčka
PříspěvekZaslal: 28.7.2014 , 20:26   Citovat  

Super sepsaný ! je to dobrý hned jsem si to uložil
Pod obrázkem 3. Honda S500 máš vypsaný další modely hondy a je tam dvakrát S600, to druhý by mělo být S800 Mrk
   Návrat  
PříspěvekZaslal: 28.7.2014 , 22:26   Citovat  

Minor napsal:
No, pokud jsem to správně pochopil (nejsem mechanik, motorář, opravář, strojař atd.) jsou různé cesty, jak zjišťovat množství nasávaného vzduchu. Jedním je váha vzduchu, která měří hmotnost nasávaného vzduchu. A jiným je MAP senzor, který sleduje tlak v sání.
Cíl stejný, prostředky různé.
A protože honda používá MAP senzor i na B16A2, nemá váhu vzduchu.

sakra já jsem ale vůl, při překládání informací ze zahraničních fór jsem spletl MAP a MAF

83427 napsal:
ona snad žádná honda neměla a nemá váhu vzduchu ne? tu používá koncern. ještě taková zvláštnost, někde jsem se před časem dočetl, že honda motory se točej jako jediný opačnym směrem Úsměv

váhu vzduchu používaj i Mazdy, mám dvě a obě ji mají Mrk
ano, točej opačným směrem, jak píše kolega ne ale všechny Honda motory

94EJ★1 napsal:
O opačnym otáčení tam psal i Wanix. Nevíš jestli ty průměry výfuků tam jsou vnitřní, nebo vnější?

průměry by měly být všechny vnitřní

83427 napsal:
zajmavý, to jsem nevěděl. tyhle "nový" motory už jdou mimo mě

mimochodem R/S je zkratka rod/stroke ratio? má to nějakej důvod porovnávat zrovna tyhle parametry než bore/stroke (tedy vrtání a zdvih)?

ano, je to rod/stroke
jak už bylo napsáno výše, je to spíše taková doplňující informace pro zajímavost

shaman napsal:
Super sepsaný ! je to dobrý hned jsem si to uložil
Pod obrázkem 3. Honda S500 máš vypsaný další modely hondy a je tam dvakrát S600, to druhý by mělo být S800 Mrk

pravda, pravda, chybička se vloudila

jinak ještě jednou díky a s umístěním mezi FAQ jako autor práce plně souhlasím Úsměv
   Návrat  

Obsah fóra Honda-club.cz   
Motory řady B
Fórum: Pokec o autech
Zobrazit příspěvky z předchozích:
 Řadit příspěvky dle: 
Zaslat odpověď

Časy uváděny v GMT + 1 hodina