Rozšířené hledání} Informace o členství Kontaktní informace Seznam uživatelů Kalendář Spřátelené weby Honda-club.cz Přihlásit se k emailu
[1]
Linka Uživatelské skupiny Linka Galerie avatarů Linka Kdo je online Linka
Linka Jak se stát členem klubu Linka Stáhnout stanovy sdružení Linka Výhody pro členy klubu Linka
  Obsah fóra Honda-club.cz   
Solarni panel- na garaz?
Fórum: Volná diskuze
Zobrazit příspěvky z předchozích:
 Řadit příspěvky dle: 
Zaslat odpověď

Strana 1 z 1
Bully je teď offline  Bully
Moderátor
Členství: Žádné
PříspěvekZaslal: 4.3.2013 , 19:41   Citovat  

Hodilo by se mne zelektrifikovat garaz, ale samotna pripojka by me vysla na silenou castku. Hledam moznosti a nenapada me asi jina vec nez solarni clanky. Nemate s tim nekdo zkusenost?
Chci to predevsim kvuli el. pohonu vyklopnych vrat a samozrejme aspon 2 zasuvky na 230V- na nejake slabsi svetlo a snad na nejakou slabsi rucni lesticku, pokud by stacil vykon?
Stacil by system na moje pozadavky a na jakou castku to muze zhruba vyjit? Diky za vsechny odpovedi přátele
   Návrat  
   Zobrazit informace o autorovi Osobní garáž Odeslat soukromou zprávu
monty je teď offline  monty
Moderátor
PříspěvekZaslal: 4.3.2013 , 20:19   Citovat  

Bully napsal:
Hodilo by se mne zelektrifikovat garaz, ale samotna pripojka by me vysla na silenou castku. Hledam moznosti a nenapada me asi jina vec nez solarni clanky. Nemate s tim nekdo zkusenost?
Chci to predevsim kvuli el. pohonu vyklopnych vrat a samozrejme aspon 2 zasuvky na 230V- na nejake slabsi svetlo a snad na nejakou slabsi rucni lesticku, pokud by stacil vykon?
Stacil by system na moje pozadavky a na jakou castku to muze zhruba vyjit? Diky za vsechny odpovedi přátele

ofiko do sítě nebo ostrov ?v čechách nebo (belgie?)
máš představu o požadovaným výkonu -příkonu (součet), budeš chtít elektriku i v noci ? plocha střechy garáže ,její orientace a sklon?
   Návrat  
Moderátor
PříspěvekZaslal: 4.3.2013 , 20:38   Citovat  

jinak bez sítě a v noci= baterky ,základ by šel řešit nějakou silnější ups + bud si hlídat dodávku z panelu a tou rovnou dobíjet baterii v ups a nebo panely valit do měniče a tím krmit jak ups tak to používat přímo.záleží jeslti jsi to schopen spáchat sám nebo na to budeš brát firmu.
baterky -chtělo by to nějaký lepší -klasická olověnka tenhle režim dlouho nevydrží tzn trakční -el vozíky , elektromobily atp. -kapacita viz požadovaný příkon / čas.z toho ti vyplynou i panely jejich výkon a tím i počet a plocha.
ceny panelů momentálně nevím řešil jsem to asi před dvěma roky , co jsem otevřel první odkaz tudy odkaz
pokud budeš hledat firmu tak hledej ostrovní system /ostrovní elektrárna - u tebe bych tipoval něco tak kolem 2kw což bude tak 200t viz např tudy odkaz
v případě provozu bez sítě by to chtělo větší kapacitu baterek a asi i víc panelů (ale to fakt záleží na odběru ) bacha na to , v zimě je množství vyrobený energie 1/10 proti provozu po zbytek roku a jak na panely napadne sníh tak finito nevyrábí nebo s velmi sníženým výkonem.
   Návrat  
Moderátor
PříspěvekZaslal: 4.3.2013 , 20:51   Citovat  

Jestli rozumim dotazu Velmi šťastný tak ostrov, proste co nejjednodussi a nejlevnejsi reseni bez pripojky k proudu, ta samotna (s hodinami atd.) by me tu v Lucembursku prisla na nejake 2000,- € bez prace KO
Presnejsi predstavu nemam a prave nevim co z toho za jakou cenu vubec muzu dostat, minimum jsou pro me ta el. vrata- jsou vyklopna a standartnich malych rozmeru (tusim 2250x2000), takze nejaky nejzakladnejsi model jejich pohonu. Kdyby to vubec nejak slo, tak ta zasuvka by mela utahnout maximalne lesticku na voskovani, ale ta muze mi prikon zase i pres 1000W to mi hlava nebere . Ale zadnou jeste nemam, takze neni dana podminka vykonu.
Proud potrebuju i potme, ale jenom na ten el. pohon vrat a maximalne kratkodobe na nejake male svetlo.
   Návrat  
Speedey je teď offline  Speedey
2 háčka
PříspěvekZaslal: 4.3.2013 , 20:53   Citovat  

když pomineme ty vrata tak by ti stačila elektrocentrála, třeba na plyn Úsměv
   Návrat  
Moderátor
PříspěvekZaslal: 4.3.2013 , 20:54   Citovat  

Tak to koukám! Tak to je slusna cena Velmi šťastný Nejde to udelat mnohem jednodusseji?
   Návrat  
Moderátor
PříspěvekZaslal: 4.3.2013 , 21:02   Citovat  

Bully napsal:
Tak to koukám! Tak to je slusna cena Velmi šťastný Nejde to udelat mnohem jednodusseji?

samozřejmě jde , ale musel bys mít ponětí o elektrice nebo někoho kdo ti to bude schpen složit.jak jsem nastínil zkraje sehnat ups vhodnýho výkonu, posílit v ní baterii a koupit jen panely s regulací.
   Návrat  
Moderátor
PříspěvekZaslal: 4.3.2013 , 21:09   Citovat  

nebo přejít komplet na 24v (pohon by stím neměl mít problém , stejně tam bývá trafo a vlastní motor je na 12v nebo 24v a elektronika je stejně 5v .osvětlení ledkový pásky 12v . zbytek -leštička (já mám např 1600w Velmi šťastný),vrtačka to bych řešil nějakou benzínovou elektrocentrálkou jen v případě potřeby .
pak by se to zredukovalo jen na baterky ,panely a regulaci . odpadá měnič (vlastně bych měl říkat střídač) a celkově jsme výkonově o velkej kus níže .
   Návrat  
Moderátor
PříspěvekZaslal: 4.3.2013 , 21:12   Citovat  

monty napsal:
samozřejmě jde , ale musel bys mít ponětí o elektrice nebo někoho kdo ti to bude schpen složit.jak jsem nastínil zkraje sehnat ups vhodnýho výkonu, posílit v ní baterii a koupit jen panely s regulací.

Popravde jsem v tomhle oboru takova lama, ze moc nechapu uz tenhle tvuj prispevek. Musel by se najit nekdo kdo by mi to poskladal, ale otazkou je cena, aby nakonec nebyla mnohem levnejsi ta klasicka pripojka k siti.
   Návrat  
Moderátor
PříspěvekZaslal: 4.3.2013 , 21:19   Citovat  

ještě si zjisti jestli je vubec reálný to na střechu garáže dát , potřebuješ být otočený k jihu a nesmí ti nic stínit např stromy vysoký baráky atd jinak ti zas ppadá výkon -jsou na to kalkulačky na netu kde ti +- spočtou ztrátu . další zkus posondovat jak je na tom legislativa v luxu , u nás např i pro ostrov bys měl mít povolení eru ("měl bys" u pevných instalací -tzn chata garáž ano ,karavan hausbot ne,ale co vím tak po to m zatím nikdo nejde )
   Návrat  
Moderátor
PříspěvekZaslal: 4.3.2013 , 21:21   Citovat  

monty napsal:
nebo přejít komplet na 24v (pohon by stím neměl mít problém , stejně tam bývá trafo a vlastní motor je na 12v nebo 24v a elektronika je stejně 5v .osvětlení ledkový pásky 12v . zbytek -leštička (já mám např 1600w Velmi šťastný),vrtačka to bych řešil nějakou benzínovou elektrocentrálkou jen v případě potřeby .
pak by se to zredukovalo jen na baterky ,panely a regulaci . odpadá měnič (vlastně bych měl říkat střídač) a celkově jsme výkonově o velkej kus níže .

Doufam ze ted nelitujes ze ses mne vubec ozval pořádnej výtlem Diky za trpelivost.
Kdybych uvazoval ev. jenom o tom el. pohonu garazovych vrat, motory byvaji prave na 24V. Co by to vsechno obnaselo a za kolik?

Edit- jinak strecha garaze je plocha s lehkym sklonem smerem na zapad. Nestini ji nic a cely den na ni sviti slunce. Na to jestli je k instalaci potreba povoleni se zeptam, nenapadlo me to.
   Návrat  
Moderátor
PříspěvekZaslal: 4.3.2013 , 21:41   Citovat  

Bully napsal:
Doufam ze ted nelitujes ze ses mne vubec ozval pořádnej výtlem Diky za trpelivost.
Kdybych uvazoval ev. jenom o tom el. pohonu garazovych vrat, motory byvaji prave na 24V. Co by to vsechno obnaselo a za kolik?

Velmi šťastný jsem zvyklej ,ale bez trochy znalostí to bude těžký. chtělo by to zjistit kolik ten pohon bere-nějakej štítek.
pro tebe by asi bylo nejjednodušší sehnat nějakou ups -podle toho kolik ten motor by bral bys zvolil její velikost = výkon. pak už je to otázka výpočtu -baterie v ní bude mít nějakou kapacitu tzn např 7ah = dá cca 7A po dobu 1 hodiny a bude 12v = 12x7 = po dobu 1 hodiny bude teoreticky dávat výkon 84W (prakticky ne -ztráty v měniči + pokles napětí při vybíjení )ale teoreticky budem uvažovat s tímhle.bohužel tady končíme s čísly . pohon bude brát xy W po dobu z a krát četnost jízd za den +stadby spotřeba = spotřeba za den = tohle množství energie musíš uložit v baterce (s největší pravděpodobností bude 7ah malá) + cca 20-30% rezerva musíš vyrobit v panelu za běžnou dobu svitu tzn 6-14 h podle roční doby.na to musíš dimenzovat plochu panelu.
   Návrat  
Moderátor
PříspěvekZaslal: 4.3.2013 , 21:53   Citovat  

nebo pak druhá varianta , ale to chce kamaráda elektrikáře dokázat se napojit za trafem, koupit baterky , koupit cca 4 tyhle panely tudy odkaz , regulátor tudy odkaz a máš to složený za nějakejch 15-20t
   Návrat  
Moderátor
PříspěvekZaslal: 4.3.2013 , 21:54   Citovat  

Na netu vidim pouze vykon motoru v Newtonech, ale zadny prikon. Zapatram po tom a obnovim pak tema přátele
   Návrat  
Moderátor
PříspěvekZaslal: 5.3.2013 , 8:33   Citovat  

Bully napsal:
Na netu vidim pouze vykon motoru v Newtonech, ale zadny prikon. Zapatram po tom a obnovim pak tema přátele

opět jsme u kamaráda elektrikáře Velmi šťastný ,dal by se změřit proud který tam protíká při běhu a pak při klidovým režimu a z toho to spočítat , ale do sítě s 230v tě pouštět nebudu .(jak říká kamarád : letos to kope víc jak loni).
i když dalo by se to změřit něčím takovýmhle tudy odkaz
ted mě napadá řešíš přípojku, kde ted bereš elektriku pro ten pohon? Úsměv
   Návrat  
Rei je teď offline  Rei
PříspěvekZaslal: 5.3.2013 , 12:03   Citovat  

Ahoj. Nez ty kousky z aukra, tak bych koupil treba tady tudy odkaz Novej, zaruka, dobra cena. K tomu regulator mppt, kterej z toho dostane vic nez beznej regulator. Na otevreni a zavreni vrat-dulezity kolikrat denne, nebude zas potreba tolik energie.
A lesticku bych mozna pokud to je nutny koupil nejakou aku. Pry se daji koupit,jen nebude takovy vyber Smutný Pak to ve finale bude asi lacinejsi Úsměv Krmit lesticku ktera bude mit kolem 800w z baterky neni zadna legrace. Krom toho jestli si stim chces pohrat, tak to za pul hodky taky nebude hotove... Takze by jsi musel spocitat jak dlouho s ni chces pracovat a podle toho dimenzovat baterku. Ta lesticka je tam nejvetsi zrout. Svetlo ledkama a otevreni vrat bude cenove rozumne, lesticka tu cenu sestavy zbytecne moc zvedne.
   Návrat  
   Zobrazit informace o autorovi  Odeslat soukromou zprávu
silenec je teď offline  silenec
Partner H-C
PříspěvekZaslal: 5.3.2013 , 13:34   Citovat  

Zase pokud ma ta lesticka slouzit pouze na voskovani jak pise Bully a nebude se s ni lestit, tak by mohla teoreticky stacit nejaka slabsi - zacinaji na nejakych 110W u tech za par stovek, ty pouzitelnejsi maji napr. 500W... druha vec je, ze kvalitni vosky je mozna vhodnejsi, rychlejsi a snazsi nanaset rucne, ale to uz je zase na jine tema.
   Návrat  

Obsah fóra Honda-club.cz   
Solarni panel- na garaz?
Fórum: Volná diskuze
Zobrazit příspěvky z předchozích:
 Řadit příspěvky dle: 
Zaslat odpověď

Časy uváděny v GMT + 1 hodina