Rozšířené hledání} Informace o členství Kontaktní informace Seznam uživatelů Kalendář Spřátelené weby Honda-club.cz Přihlásit se k emailu
[2]
Linka Uživatelské skupiny Linka Galerie avatarů Linka Kdo je online Linka
Linka Jak se stát členem klubu Linka Stáhnout stanovy sdružení Linka Výhody pro členy klubu Linka
  Obsah fóra Honda-club.cz   
Pájení, páječky a věci kolem..
Fórum: Volná diskuze
Zobrazit příspěvky z předchozích:
 Řadit příspěvky dle: 
Zaslat odpověď

Strana 1 z 1
Vaciii je teď offline  Vaciii
2 háčka
Členství: Žádné
PříspěvekZaslal: 16.7.2013 , 6:37  Naposledy upravil Vaciii dne 16.7.2013 , 12:07, celkově upraveno 2 krát. Citovat  

Ahoj Úsměv

Zjišťuji, že by se mi hodila páječka, která umí pájet i bez zásuvky. Našel jsem si Dremel VersaTip, neznáte ji někdo? Popř. nějaká doporučení v cenové kategorii do +- 1000Kč? Potřebuji to na pájení např. v autě.. Hrot co nejtenčí, občas pájím i smd. Krabička s nějakým malým příslušenstvím výhodou.

Dík je to dobrý
   Návrat  
   Zobrazit informace o autorovi Osobní garáž Odeslat soukromou zprávu
SaKaL je teď offline  SaKaL
Moderátor
PříspěvekZaslal: 16.7.2013 , 7:37   Citovat  

Klasickou "pistolku" nic nenahradi... Na pajeni neceho maleho, pokud mozno uvnitr to ale stacit bude. Ale jednou jsem se snazil zapajet dverni repro - bylo to na podzim, takze teplota uz nic moc, vitr jak blazen - a to vazne neslo...
   Návrat  
2 háčka
PříspěvekZaslal: 16.7.2013 , 7:45   Citovat  

Ta Dremelka umí topit cca do 500 stupňů.. Jakou máš ty?Úsměv
   Návrat  
DanTe je teď offline  DanTe
5 háček
PříspěvekZaslal: 16.7.2013 , 8:20   Citovat  

Naopak pistolka je vcelku naprd, obzvlášť na SMD věci, když špička pistolky je větší než celá součástka Mrk Na klasickou kabeláž bude ta plynovka perfektní, ale co se týká SMD věcí to ti neporadím, to ti určitě poradí kolegové co se pohybují nadále v oboru, já už to zabalil před šesti lety Velmi šťastný
   Návrat  
   Zobrazit informace o autorovi  Odeslat soukromou zprávu
sumy je teď offline  sumy
2 háčka
PříspěvekZaslal: 16.7.2013 , 8:22   Citovat  

No jo, ale jestli je 500°C max, tak to není v horších povětrnostních podmínkách žádný terno. Cín ti taje lehce pod 400°C a otázkou tak zůstává, na kolik to dokáže prohřát nějakej silnější káblík.
PS: Nejsem brouk pytlík co všechno ví, ale za poslední půlrok jsem zaplatil za různou pájecí techniku(od malých pájek přes pájecí stanice až po velkej hořák) víc jak 10.000,- , když jsem sháněj pájecí legrace pro manželku, co dělá šperkařinu tudy odkaz Bohužel se ukázalo, že spousta pájek na hodnoty udávané výrobcem nedosáhne ani omylem a to i u Wellera Tak to koukám!
   Návrat  
Stepa je teď offline  Stepa
4 háčka
PříspěvekZaslal: 16.7.2013 , 9:57   Citovat  

to Vaciii: u plynovky dlouho trvá než se nahřeje hrot, a potom než vychladne, na to velký pozor. Plynovky jsem řešil kdysi a moc mě to nenadchlo, možná už se v tomto segmentu udál nějaký pokrok, tady Ti moc neporadím. Když pájím v autě, natáhnu prodlužku Úsměv

to sumy: tady se bavíme o měkkém pájení. V elektronice se tvrdé pájení nepoužívá, takže těch 400°C je mimo. Cín má eutektickou teplotu na cca 230°C. V elektrotechnice se používají slitiny SnPb 60/40, které mají eutektickou teplotu okolo 200°C. Bezolovo SAC má euktektickou teplotu okolo 220°C. Na 400°C všechno degraduje (součástky, pájka i PCB) a je to zbytečné, pájení s teplotou okolo 300°C je naprosto dostatečné. Šperkařina je trochu mimo téma...

to SaKaL: už jsme v 21 století...pistolka se dnes hodí tak na okapy Velmi šťastný, vodiče a vývodové součástky, ale ne na SMD. Větší pouzdra typu 1206 se dají i s pistolkou, ale je to opruz, nehledě na to, že nejsi schopný rozumně regulovat teplotu, takže všechno přepaluješ, vznikají pak studené spoje a pájka degraduje.
   Návrat  
dj-bobr je teď offline  dj-bobr
4 háčka
PříspěvekZaslal: 16.7.2013 , 10:08  Naposledy upravil dj-bobr dne 16.7.2013 , 10:14, celkově upraveno 1 krát. Citovat  

Zlatá pistolová trafopájka, na tu mi nešahejte svatoušek chce to dobrý cín (Crystal 505 Sn60/Pb40) s dobrým tavidlem (třeba Marmot MTL468) a především perfektní hrot

a všechno pájím v autě pistolovou páječkou a neměl jsem problém.. (napájení z měniče v pohodě)

edit: pájím s ní i SMD do velikosti 0805 bez problémů, při troše snahy i 0603
   Návrat  
sumy je teď offline  sumy
2 háčka
PříspěvekZaslal: 16.7.2013 , 10:11   Citovat  

Stepa:
Většinu malých věcí dělá měkkým a 60/40(bezolovnatý používá nerada a jen na věcech co jdou na tělo, protože má horší vlastnosti) a teplotu má nastavenou pořád kolem 350. Na tvrdý má plynovej hořák jako bejk.
Osobně co jsem měl možnost vyzkoušet, tak před mnoha neušpěšný pokus přímo na letišti opravit urvanej kabel od serva. Foukalo a byl podzim, přesně jak píše SaKaL Ble
   Návrat  
SaKaL je teď offline  SaKaL
Moderátor
PříspěvekZaslal: 16.7.2013 , 10:11   Citovat  

No tak snad jsem toho zase tolik nerek HaHaaa ja jsem proste pistolka lover Úsměv svuj prvni spinanej zdroj s SMDeckama jsem pajel nekdy pred 20ti lety taky pistolkou, a maka jeste ted... (ale tak pravda, nebyly to ty uplne mini mikro SMD jako jsou ted)
Ja docela casto pouzivam i obyc zapalovac - samozrejme ne na soucastky - ale kdyz potrebuju nastavit treba kabel k nejakymu cidlu (rozumej pozarnimu), tak pekne "zatorka", omotam cinem, ohrivam do te doby nez to zacne lehce horet, sklepnu, omotam zuzovkou a je to... (Stepa at to radsi necte Se stydím ) od pajeni pistolkou k nerozeznani (ale musi se to umet)...
Kazdopadne to mam stejne - plynovky me taky nikdy nenadchly...
   Návrat  
gizmi je teď offline  gizmi
4 háčka
PříspěvekZaslal: 16.7.2013 , 10:58   Citovat  

Sumy: doporucuji priste misto Wellera vzit Ersu. Weller je bych rekl kvalitni minulost a Ersa je kvalitni soucasnost..

Jinak lehce se vtirnu: kdyby mel nekdo zajem, tak pustim: Diametral SBL 530.1A stanici (bez brka, ciste jen stanici) - presel jsem prave na Ersu I-con je to dobrý a tak mam doma cca 5 Diametralek je to dobrý Je to tato: tudy odkaz a cenove 1500,- za 2ks (mysleno jedna funkcni na dily).. je to dobrý
   Návrat  
   Zobrazit informace o autorovi  Odeslat soukromou zprávu
2 háčka
PříspěvekZaslal: 16.7.2013 , 12:05   Citovat  

To Stepa: Souhlasím, udávaná doba ohřevu je 20-30s, což mi přijde ok, na to, jak to budu používat..Mrk Teplota chladnutí už bude horší, to jsme probírali i s klukama v práci a píšou to ve všech diskuzích atd... Pokud to jde, taky nastavuji teplotu do 300°C, v práci máme digitální pro'skity a uplně v pohodě.

Díky všem za pomoc. Vlákno je samozřejmě otevřeno všem těm, kteří se chtějí bavit o stejném tématu Úsměv papa
   Návrat  

Obsah fóra Honda-club.cz   
Pájení, páječky a věci kolem..
Fórum: Volná diskuze
Zobrazit příspěvky z předchozích:
 Řadit příspěvky dle: 
Zaslat odpověď

Časy uváděny v GMT + 1 hodina