Rozšířené hledání} Informace o členství Kontaktní informace Seznam uživatelů Kalendář Spřátelené weby Honda-club.cz Přihlásit se k emailu
[2]
Linka Uživatelské skupiny Linka Galerie avatarů Linka Kdo je online Linka
Linka Jak se stát členem klubu Linka Stáhnout stanovy sdružení Linka Výhody pro členy klubu Linka
  Obsah fóra Honda-club.cz   
Náhrada zapalovacího modulu (DIY, vývoj)
Fórum: Elektroinstalace
0
Pomohlo ti toto téma?   
Zobrazit příspěvky z předchozích:
 Řadit příspěvky dle: 
Zaslat odpověď

Strana 1 z 1
dj-bobr je teď offline  dj-bobr
4 háčka
Členství: Žádné
0
PříspěvekZaslal: 15.6.2015 , 17:29   Citovat  

Mládeži,

pár lidem, včetně mě, se v poslední době projevily problémy se zapalovacím modulem na C5g (který je, myslím, kompatibilní s většinou aut z let 88-97). Jelikož aftermarket náhrady těchto modulů dosti kolísají v kvalitě či použitelnosti a originál je k nesehnání (jen celý rozdělovač), pohrávám si s myšlenkou ho nahradit něčím běžně dostupným.

Bastlíři, vývojáři, hardwaráři, co vy na to?

Vycházel bych z toho, že modul má nízkovoltážní a nízkoproudový vstup z ECU (pin IGN vedoucí do rozdělovače), ukostřuje se pouzdrem, pak do něj vede +12V spínaných klíčkem, dále výstup na cívku a výstup do otáčkoměru.

Vyveďte mě z omylu, že by toto mělo jít nahradit jedním N-MOSFETem, který bude buzen do gate přes odpor z IGN pinu, source ukostřen, drain připojen na výstup na cívku, plus nějakou tu ochranu (R-C člen a nulová dioda kvůli překmitům od cívky) kouř a výstup do otáčkoměru by - čistě teoreticky - měl jít použít přes odpor a antiparalelní dvě 5V zenerky z drainu MOSFETu..
   Pomohl ti příspěvěk? Návrat  

Zobrazit informace o autorovi Osobní garáž Odeslat soukromou zprávu
M@jk je teď offline  M@jk
Moderátor
Členství: Gold
0
PříspěvekZaslal: 15.6.2015 , 18:06   Citovat  

dj-bobr napsal:
Mládeži,

pár lidem, včetně mě, se v poslední době projevily problémy se zapalovacím modulem na C5g (který je, myslím, kompatibilní s většinou aut z let 88-97). Jelikož aftermarket náhrady těchto modulů dosti kolísají v kvalitě či použitelnosti a originál je k nesehnání (jen celý rozdělovač), pohrávám si s myšlenkou ho nahradit něčím běžně dostupným.

Bastlíři, vývojáři, hardwaráři, co vy na to?

Vycházel bych z toho, že modul má nízkovoltážní a nízkoproudový vstup z ECU (pin IGN vedoucí do rozdělovače), ukostřuje se pouzdrem, pak do něj vede +12V spínaných klíčkem, dále výstup na cívku a výstup do otáčkoměru.

A hlavně je na trhu Huco, které dává záruku 5let, tzn., že by tam mohla být teoretická výdrž, při cenách Kč 700-800,- za modul, to nemá cenu řešit ...

Vyveďte mě z omylu, že by toto mělo jít nahradit jedním N-MOSFETem, který bude buzen do gate přes odpor z IGN pinu, source ukostřen, drain připojen na výstup na cívku, plus nějakou tu ochranu (R-C člen a nulová dioda kvůli překmitům od cívky) kouř a výstup do otáčkoměru by - čistě teoreticky - měl jít použít přes odpor a antiparalelní dvě 5V zenerky z drainu MOSFETu..

Kemo,
máš na to, že by jsi vyrobil "udělátko" či funkční náhradu??? Hele moduly stojí od pár stovek výše. Osobně doporučím Hitachi či NEC, ale máš recht, že to je v čudu s tím je sehnat, takže Ti fandím.

M.

Stepa je teď offline  Stepa
4 háčka
0
PříspěvekZaslal: 15.6.2015 , 18:55   Citovat  

Dal bych tam fet pro spínaný zdroje, tzn. rychlý fet. Zapomeň na buzení z IGN pinu přes odpor...potřebuješ to ovládat rychle, tzn. rychle otevřít a zavřít a k tomu potřebuješ proud, což ten IGN nedá. Ještě se to dá ovlivnit fetem, který bude mít malou Cgs...čím menší, tím lepší-rychlejší reakce na Ugs.

Antiparalelní diodu dej rychlou schottky, alespoň na 60V, RC člen musíš napočítat a odladit, aby to mělo smysl, takže bych se pro první pokusy na to v rámci jednoduchosti vyprdnul.

Výstupy bych zapojil přes nějaký filtr, určitě s ochrannou zenerkou, kdyby se něco podělalo Úsměv

Počítej s tím, že Ti to může dost rušit Velmi šťastný

Kolik má ta cívka odpor a do jakých frekvencí se budeš pohybovat?

monty je teď offline  monty
Moderátor
0
PříspěvekZaslal: 15.6.2015 , 19:13   Citovat  

co použít spíš něco přímo na ovládání zapalování BU 941 atd tudy odkaz
spíš bych ale vyvíjel něco pro ovládání cop Velmi šťastný

4 háčka
0
PříspěvekZaslal: 15.6.2015 , 22:40   Citovat  

No vida, nečekal jsem, že se nápad takhle ujme Úsměv

na COP zatím kašlu, i když jako nápad dobrej, byla by to minimálně frajeřina. Ale tohle má být myšleno spíš jako lowcost DIY spolehlivé řešení, až zdroj modulů definitivně vyschne. Cívku není problém nahradit spoustou jiných cívek, jde spíš hlavně o rozměry, elektrické parametry bývají vesměs hodně podobné.

FETů pro spínané zdroje mám mrtě, můžu je kuchat ze starých ATX zdrojů - tam jsou většinou v pohodě, odnesou to zpravidla kondíky nebo dvojdiody, tranzistor to odstřelí jen výjimečně. Chtěl bych vycházet z toho, co mám "v šuplíku" doma, dokopat se k zajetí do GM obnáší si vzít půl dne dovolený a stejně tam nejspíš koupím pajc Ble (u tranzistorů normální..)
No jo vlastně, Millerova kapacita, takže tomu předřadit ještě budič, ok, to by šlo. Těžko říct, jak dlouho trvá zapalovací puls z IGN, musím na to mrknout někdy osciloskopem.. vysoká Cgs by posouvala předstih do retardu, jestli se nepletu (a taky by to pak zbytečně o kus víc topilo).
IGN z ECU spíná tranzistor tuším Q30 a je opřený rovnou o (teď nevím jestli zem nebo +5V) bez odporu, takže by to snad i mohlo fungovat.

Bavíme se o frekvencích shodných s počtem válců krát počtem otáček - tak třeba (7000rpm*4)/60 = 466 Hz. RC člen bych počítal až po konečném odladění, zároveň s odrušováním - prozatím by měla stačit rychlá ochranná dioda. (i když schottkynu na vyšší napětí budu asi doma hledat marně)

Primár cívky by měl mít podle servisního manuálu 0.6-0.8ohm; chtělo by to tudíž počítat s proudy okolo 25A.. ale to pro současné mosfety není problém. (hele, že on je v orig modulu bipolár Cooo??? )

Zenerku na výstupu pro otáčkoměr považuju za samozřejmost (a testovat se bude s rezervním otáčkoměrem Velmi šťastný)

teď koukám na tu BU941, ono to je k dispozici v CZ v maloobchodě.. vypadá zajímavě. budu nad tím přemýšlet

LJay je teď offline  LJay
Partner H-C
0
PříspěvekZaslal: 16.6.2015 , 7:57   Citovat  

Navrhnout elektroniku zapalovacího modulu není nic až tak složitýho. Náročnější bude navržení a výroba obalu, aby byl rozměrově a pinově shodný s originálem a nebylo to bastlik, který se bude muset při instalaci všelijak drátovat.

Druhotný problém, pak bude nalezení vhodných automotive grade součástek, protože když tam nabušíš například FETy z ATX zdrojů, tak s největší pravděpodobností zjistíš, že spolehlivost takovýho zařízení je horší, než u těch nejlevnějších modulů.

Pokud to budeš chtít navrhnout se spolehlivostí, rozměry a obalem shodným s OEM modulem, tak si myslím, že se nedostaneš na o moc lepší cenu než za kterou seženeš už hotový modul.

Možná by se to chtělo spíš zamyslet nad tím proč ty moduly odcházejí, jestli to nemůže mít něco společnýho s tím kde jsou namontovaný a jak moc jsou tepelně zatěžovaný.

Sám sem o navržení novýho "rozdělovače", který by řídil COP uvažoval už před nějakou dobou. Co se týká funkce, tak to mám už docela solidně rozmyšlený. Jediný co mně drží zpátky je to, že si zatím nejsem na jistý, jestli bych byl schopný dosáhnout 100% spolehlivosti.

Ještě poznámka, COP není o frajeřině, ale o několika násobně větší efektivitě a výkonosti oproti zapalování s mechanickým rozdělovačem, který je dost limitujícím faktorem při podstatnějším navyšování výkonu u hondích motorů.

4 háčka
0
PříspěvekZaslal: 16.6.2015 , 8:33   Citovat  

Když nechceš pajcy, tak nenakupuj v GME, ale v GESu Tak to valím bulvy

4 háčka
0
PříspěvekZaslal: 16.6.2015 , 11:06   Citovat  

Ani GESem si nepomůžu, poslední várka IRF540 byly padělky zcela zjevně, i po rozlousknutí měly asi třetinovou plochu čipu oproti originálu.. kondíky pseudoNippon LXY řady měly po naformování ESR mezi 10 a 30 ohmy. To chce "seriosnější" dodavatele typu ECOM, SEMIC, Farnell, Ryston atd., kde se zase moc nehraje na maloobchod, popř. poštovné silně převyšuje cenu výrobku Ble
cílem je navrhnout něco, co pojede s běžně dostupným materiálem, něco jako Transiwatt Nápad je tu!

COP by byla u mě až vyšší liga. Mám doma tři COPy z Fabie HTP z nezdařeného nákupu "na jistotu", zaexperimentovat bych mohl, asi by s tím neměl být zásadní problém a hlavně tím, jak odpadá řešení vysokonapěťové části, by mělo být i jednodušší. Ale to až časem, zatím jde o náhradu sériového modulu.

Obal bude asi největší oříšek. Vidím to na zalití výsledného produktu do Lukoprénu či něčeho podobného, co je tepelně vodivé (nebo aspoň neizolační) a elektricky izolační.
Moduly odcházejí podle mě na přehřátí (není divu, je tam opravdu bipolár, na něm se musí ztrácet hezkejch pár wattů - proto uvažuju nad MOSFETem).. příčina úmrtnosti modulů mi nebyla nikdy jasná, každopádně odcházejí - a neznačkové odcházejí častěji, než po dvaceti letech zdechávající originály. Jenže originál nejde koupit; Honda nabízí pouze celý rozdělovač za cenu značně převyšující deset tisíc korun..

V rámci testování a vývoje nemám sebemenší problém vozit v kufru rozdělovač s normálním modulem a v případě poruchy bastlu ho v terénu vyměnit. Stejně jsem s sebou vozil půl roku ve vodotěsné fólii náhradní rozdělovač celý, až přišel před týdnem jeho čas a vyměnil jsem ho na parkovišti u benzínky Velmi šťastný (jen ten předstih by to chtělo teď přesně seřídit..)

Celý rozdělovač nahrazovat asi nechci - výzkum prokázal, že hondí ECU strašně záleží na pořadí signálů ze snímačů, hlavně synchronizovat správně náběžné a sestupné hrany, je to celkem věda (ale Arduinový emulátor rozdělovače za účelem simulace běžícího motoru jsem vytvořil a funguje - největší sranda byla sfázování CRANK pulzů se zbytkem, aby ECU neházela chybu 9).

4 háčka
0
PříspěvekZaslal: 16.6.2015 , 11:31   Citovat  

Když vidím, jak jednoduše to leckteří na webu řeší (maximálně přidají R-C snubber a ochrannou diodu) nebo rozkreslují originální moduly, tak to musí fungovat Velmi šťastný

Moderátor
0
PříspěvekZaslal: 16.6.2015 , 11:34   Citovat  

celý rozdělovač nahrazovat ne , jen eliminovat věci co odchází tj cívka a modul + získat benefit který poskytuje cop zapalování Velmi šťastný
proto si myslím že nemá cenu se snažit o náhradu něčeho co je překonaný a potenciálně problémový (viz teplota )radši vrazit energii do vylepšení. prostě vzít andulu na vstup pověsit ign z ecu ,synchronizační puls od cyl a 4 výstupy na cop -udělat to že po průchodu cyl se resetne čítač a pak při pulsu od ecu se sepne adekvátní výstup a v programu se načte do čítače +1 a při dalším sepnutí ing z ecu sepne další výstup atd atd . případně pro začátek a test udělat wasted spark tzn 2+2 a pak po otestování přejít na sekvenci .
teoreticky to mám vymyšlený dlouho ale ten čas.....
jinak já beru v tme - ovšem nerozliším jestli je to fake nebo ne Úsměv

Partner H-C
0
PříspěvekZaslal: 16.6.2015 , 11:46   Citovat  

Ano moduly odcházejí na přehřátí. Tomu z menší části napomáhá ohřev vlivem ztrátového výkonu na tranzistoru, ale by se dalo bez problému uchladit, pokud by nebyl modul namontovaný na šasi rozdělovače, který je spojený s hlavou, která může mít v poho i 80°C, když si to spojíš s vibracema, který se přenáší od motoru, tak je po nějaký době vystaráno.

Závěr je takový, že na vině není modul, ale jeho umístění a jeho životnost se pak odvíjí jen od toho, jak moc robusní součástky jsou uvnitř použitý a jak moc je zatěžovaný teplem a vibracema. Takže pokud nezměníš jeho umístění, tak ti stejně dřív nebo později odejde.

Ad. "rozdělovač" viz. monty.

Ad. součástky: taky TME

Moderátor
0
PříspěvekZaslal: 16.6.2015 , 11:58   Citovat  

jo ve VEMSu je pro všechny výstupy použito toto GB14C40L.

4 háčka
0
PříspěvekZaslal: 16.6.2015 , 12:03   Citovat  

Resumé: preventivně vyndat modul a máznout teplovodnou pastou? (extrémy typu větráček do rozdělovače či relokace modulu ven z rozdělovače asi neprojdou - je mi jasný, co by relokace ven udělala s rušením)

Principielně vzato tedy, vychytat to s MOSFETem, adekvátně odrušit a vše nadimenzovat elektricky i teplotně, mohla by to být pořád výhra Úsměv
COP budič by byl další vyšší level, vyžadující další investice, na což teď kašlu Velmi šťastný to až budu někdy smysluplně vydělávat

IGBT jsem zavrhl, poté co jsem zkoušel rozfungovat spínací moduly z vlaku a zbastlit z nich lineární a D-class koncové zesilovače pro audio je mi jasný, že budit IGBT v domácích podmínkách není zdaleka tak jednoduchý jako klasickej mosfet Velmi šťastný i když jsou tací, co dali dohromady lineár s IGBT, je to exotika.
I když připouštím, že IGBT má své výhody - nevím o nikom, komu by se IGBT podařilo prostřelit nadproudem či nadměrným napětím.. ale vše ve spínacím režimu.

(TME jsou poláci, já mám s tím národem nějakej problém, jak jde o elektriku Ble )

Moderátor
0
PříspěvekZaslal: 16.6.2015 , 12:20   Citovat  

resumé ? vymýšlet a vyrábět něco v pochybné kvalitě , za 7kil mám náhradu kterou vyměním kus za kus -nějak nemám problémy s odcházením resp nikdo komu jsme je dal tak si nestěžoval

Partner H-C
0
PříspěvekZaslal: 16.6.2015 , 12:26  Naposledy upravil LJay dne 16.6.2015 , 12:27, celkově upraveno 1 krát. Citovat  

Podmáznout modul teplovodivou pastou ti nijak nepomůže, respektive ti pomůže je do doby než se šasi rozdělovače ohřeje na teplotu vyšší než je teplota modulu samotnýho.

Relokace modulu mimo tělo rozdělovače se používá. Pokud nebude vedení mezi ním a cívkou nijak extra dlouhý, tak ti nějaký výrazný zvýšení rušení nehrozí (modul spíná nízkonapěťovou část cívky). Otázkou je jestli to na svým motoru potřebuješ.

4 háčka
0
PříspěvekZaslal: 16.6.2015 , 12:27   Citovat  

S tím rušením bacha...LJay tady zmiňuje, že spínáš nízkonapěťovou část cívky. To ale ničemu "nevadí" a ruší to pěkně. Čím kratší anténa, tím lepší. Osobní zkušenosti Velmi šťastný

offtopic pravda že v GESu jsem už dlouho nic nebral, ale dřív to sedělo. S TME zatím žádné problémy a dost tisíc jsem jim tam už nechal. Farnell,Semic,Digikey taky OK.

4 háčka
0
PříspěvekZaslal: 16.6.2015 , 12:34   Citovat  

offtopic Víš jakej je třeb problém koupit v CZ maloobchodně zaručenej originál od STM? (hovořím například o TDA1562Q a TDA7293; to co se koupí v GME/GES je šrot odcházející krátce po zapnutí a adekvátním vybuzení)
Na toto téma se debatovalo už i na audiowebu a všude možně jinde..

No zapalovací modul mi odešel letos podruhé za pět let. Momentálně nemám žádný dobrý rezervní, tak vymejšlim blbosti Úsměv a říkal jsem si, že funkční náhrada musí bejt přece podomácku vyrobitelná.. kupříkladu když třeba LJay vyvinul funkční plazmové zapalování, bral jsem to trochu jako challenge, přiznávám Velmi šťastný

Partner H-C
0
PříspěvekZaslal: 16.6.2015 , 12:35   Citovat  

Samozřejmě sem nemyslel, aby byl modul metr od cívky Úsměv ale pokud by byl vně rozdělovače přidělaný na rozumně dimenzovaným chladiči, tak by to mělo být OK.

4 háčka
0
PříspěvekZaslal: 16.6.2015 , 12:39   Citovat  

offtopic tady si zkoušel? tudy odkaz Je to obchod pro servisáky...když opravuju televize a podobný opičárny, tak nakupuji tam.

Kdybys sháněl něco "normálního" a ne audio, tak by se pomoct třeba dalo, ale audio na pobočce v Praze neděláme Velmi šťastný

4 háčka
0
PříspěvekZaslal: 16.6.2015 , 12:43   Citovat  

Challenge accepted. Modul vyndat z rozdělovače, do víčka vypilovat otvůrek na drátařinu, zajistit chlazení.. budu nad tím přemýšlet.

(btw, ohledně těch zdrojů součástek, máte někdo tip, odkud brát kusově 2SA143 [více míst], 2SD1780 [Q31], NTE2361 [Q101], 2SB1030 [Q20], 2SD1423 [Q26] a SK5151 do OBD-1 ECU? i když asi to spíš hodím do topicu ohledně ECU hardware + bastlení..)

AME? TDA8571 tam koupená byla zaručenej pajc Smutný

(Jinak pajcovaná TDA1562Q se pozná jednoduše: připojíš k ní kvalitní lowESR kýble 4700uF (třeba Nippon LXZ/LXY nebo KMG) a vybudíš a odstřelí se, jenže na pseudokondenzátorech sHitano prodávaných v maloobchodní síti GME/GES vydrží Velmi šťastný)

mad_zed je teď offline  mad_zed
3 háčka
0
PříspěvekZaslal: 16.6.2015 , 12:54   Citovat  

Mám vyrobený zbastl pro testování s 555.Mám krabici s vystupníma zdířkama a pak to normálně propojuju přes krokodýlky. Já to mám jako univerzál.Buď dám modul,nebo cívku zvlášť, případně vstřik, atd.
Našel jsem dva vadné, jeden můj a jeden Minorův,které jsem zkusil opravit.Oba i když to byla jiná značka měly stejnou závadu.
Ale po teto opravě už bych ho delší dobu neprovozoval, protože jsem musel odstranit původní zalití a nahradit to pak prasácky silikonem Velmi šťastný .Každopádně v obou případech jde o účely,kdy někdo jen potřebuje půjčit k otestování.
Jo na testování výstupu jsem používal umělou zátěž a osciloskop.

3 háčka
0
PříspěvekZaslal: 16.6.2015 , 13:06  Naposledy upravil mad_zed dne 16.6.2015 , 13:15, celkově upraveno 1 krát. Citovat  

Těch 466hz je pro V8,ne? Tak to koukám! Nebo neumím počítat Smutný .
P.S.Mám tam nějaké IRF ze šuplíku

nec.jpg

Zobrazení obrázku v plné velikosti.
nec.jpg, 236.07 kB

4 háčka
0
PříspěvekZaslal: 16.6.2015 , 13:09   Citovat  

466 Hz = (7000 rpm * 4 válce) / 60 = 28000 zápalů za minutu / 60 = 466 zápalů za vteřinu, říkám to dobře, žejo? Úsměv

3 háčka
0
PříspěvekZaslal: 16.6.2015 , 14:05   Citovat  

Během jedné otáčky kliky těch 360 stupňů pálí jen polovina válců. U 4 valce 2valce,u v6 3valce u v8 4valce.Teď jde o to jak to má Honda udělané.
Nevím jestli pálí i ty 2 válce, které nemají pripravenou a stlačenou směs.
Kua teď mám brouka v hlavě.Budu nad tím muset přemýšlet.

4 háčka
0
PříspěvekZaslal: 16.6.2015 , 14:11   Citovat  

A jo! já su blb, jsem si neuvědomil že čtyřtakt pálí každou druhou cestu ojnice nahoru-dolů.. tak 233 Hz.

Ty 2 válce, které nemají připraveno, dobrá otázka.. budu fakt muset nabodnout IGN pin z ECU na oscil, jestli se tomu tak dá říkat (notebook, externí zvukovka se vstupem odděleným odpory a ochráněným antiparalel diodama)..

3 háčka
0
PříspěvekZaslal: 16.6.2015 , 14:29   Citovat  

Neboj nejsi.Musel bys met rozdělovač na klice a ne na vacce. Honda pálí jen 2x za otočku, to je jasne dané rozdelovacem na vacce.Při 7tis. na klice je to 116hz na klice,tzn.na vacce 58Hz to krát 4valce Úsměv.Honda néni felicie MPI,aby pálila svíčky i v dolní úvrati:-).

Obsah fóra Honda-club.cz   
Náhrada zapalovacího modulu (DIY, vývoj)
Fórum: Elektroinstalace
0
Pomohlo ti toto téma?   
Zobrazit příspěvky z předchozích:
 Řadit příspěvky dle: 
Zaslat odpověď

Časy uváděny v GMT + 1 hodina