Rozšířené hledání} Informace o členství Kontaktní informace Seznam uživatelů Kalendář Spřátelené weby Honda-club.cz Přihlásit se k emailu
[1]
Linka Uživatelské skupiny Linka Galerie avatarů Linka Kdo je online Linka
Linka Jak se stát členem klubu Linka Stáhnout stanovy sdružení Linka Výhody pro členy klubu Linka
  Obsah fóra Honda-club.cz   
Montáž automatického dojezdu oken
Fórum: Elektroinstalace
0
Pomohlo ti toto téma?   
Zobrazit příspěvky z předchozích:
 Řadit příspěvky dle: 
Toto téma je zamknuto, nemůžete zde přidávat odpovědi ani upravovat své příspěvky!

Strana 1 z 1
monty je teď offline  monty
Moderátor
Členství: Žádné
0
PříspěvekZaslal: 30.6.2008 , 10:31   Citovat  

Montáž automatického dojezdu oken do
Hondy Civic 6G 5 dveř., anglán,r.v. 1996) by SirSkluzman

Rozhodl jsem se, že si do auta namontuji automatický dojezd oken a autoalarm. Jako první zde
uvádím návod na montáž dojezdu oken.
Ze stránek levnealarmy.cz jsem si objednal model „Dojezd oken PW 460“ za cenu 675,- Kč. Druhý den
dorazil balíček, ve kterém byla jednotka, návod a hafo drátů. Pustil jsem se tedy do díla. Předem chci
říct, že samotná montáž není vůbec náročná a zvládne ji průměrný kutil.
Tato jednotka se zapojí na drát mezi spínač a okno. Při zamčení auta (dálkově přes jednotku alarmu a
nebo otočením klíčkem) musíme nějakým způsobem zajistit ukostření. Protože jednotka se spíná
impulzem mínusovýho kontaktu.
Zde je přiložené schéma zapojení:

Postup montáže:
Samotný postup je následující. Musíme přerušit vodič od spínače
k motorku v poloze, kdy motorek okno zavírá. U Hondy Civic anglána je
výhoda, že 3 ovladače oken jsou v loketní opěrce (ve středovém panelu
ruční brzdy) a poslední je přímo v řidičových dveřích.

Takže zaprvé je potřeba dostat z auta onen díl se spínačema. To není
vůbec problém. Stačí odšroubovat 4 šroubky (viz obrázek s červeným
značením) a poté tuto konzoli nadzvednout. Teď doporučuji z prostoru
spolujezdců vzadu lehnout na zem/sedadla a lehce nazvednout ten kus
plastu a šáhnout pod to a odpojit 2 konektory (nalevo a napravo) spínačů
oken. Pak už nám nic nebrání vyjmout celou část konzole a vzít si ji např.
do dílny dne se nám bude lépe pracovat.
Pokud to otočíte, uvidíte zezadu kontakty spánačů a kupu drátů. Také si
všimnete toho, že je tam celkem dost místa, tudíž nám nic nebrání umístit
jednotku dojezdu oken právě sem. Proto si rozvrhněte, na jakou stranu
stěny jednotku dáte a jak ji umístit/správně natočit aby ničemu
nepřekážela. Možnosti jak ji na stěnu upevnit je mnoho, od různých lepidel a oboustranných pásek až
po tavnou pistoli. Já jsem zvolil tavnou pistoli a jednotka drží dostatečně pevně, takže mohu
doporučit.
Takže buď jednotku přilepíte teď a nebo až po tom co zapojíte dráty. Nyní je potřeba najít správný
vodič. Já se řídil servisním manuálem a pro kontrolu proměřil multimetrem…

Na obrázku jsou vyznačeny vodiče, které budeme stříhat. Na tyto vodiče pak napojíme drátky
z jednotky dojezdu oken. Já jsem na napojení použil elektrikářskou čokoládu, což si myslím, že je
nejlepší řešení.
Dráty pro jistotu přeměřte a překontrolujte, protože údaje uvedené zde jsou bez záruky!!!!
Levé zadní okno – Zeleno / žlutý vodič
Pravé zadní okno – Žlutý vodič
Spolujezdcovo okno – Modro / žlutý vodič
Výše uvedené vodiče přestřihneme. Nyní na ně přípojíme dráty z jednotky dojezdu následujícím
způsobem:
Drát z jednotky dojezdu Drát od vypínačů oken
Šedý Připojíme na modro /žlutý směrem k vypínači
Zelený Připojíme na modro /žlutý směrem k motorku
Hnědý Připojíme na zeleno /žlutý směrem k vypínači
žlutý Na zeleno / žlutý směrem k motorku
oranžový Na žlutý směrem k vypínači
modrý Na žlutý směrem k motorku
Nyní máme zapojeny 3 okna. Dále ustřihneme drát bílo/černý z jednotky dojezdu, protože není
potřeba tak aby nepřekážel (já jsem teda nedošel na co je, ale de mi to i bez toho).
Teď zbývá připojit tyto dráty – červený, černý, žluto /černý, bílý a fialový. Tyto dráty se připojí jinde,
takže je prodloužíme a dáme dokupy izolepou.
Pokud máme všechny dráty na vypínače ve středové konzoli připojeny a jednotku máme přilepenou
naboku, nic už nám nebrání usadit ji zpět namísto. Při umisťování nezapomene zapojit ty 2 konektory,
co jsme před tím odpojili. Také protáhneme výše uvedené nezapojené dráty středovou konzolí u
země pod palubní desku.
Takže teď máme část konzole u řadící páky zpět na místě a protaženy nezapojené dráty dopředu.
Nyní můžeme zapojit dráty červený na trvalé + a drát černý na kostru. Bílo/černý drát je aktivační
vstup (tzn. Pokud se tento drát impulzem např z jednotky alarmu uzemní aktivuje se jednotka
dojezdu oken).
Dráty bílý a fialový se musí připojit do řidičových dveří na jednotku co je tam umístěna. Jak tam tyto
dráty dostanete je čistě na vaší fantazii. Můžete je nějakým způsobem protáhnout průchodkou, ale to
se mi nepodařilo, proto jsem je táhl bokem.
Takže nyní je potřeba rozebrat dveře řidiče, respektive sundat z nich tapecírung. Inspirovat se můžete
obrázkem na další stránce, ale není to nic težkého. Zaprvé je potřeba odšroubovat 3 šroubky ( 1
páčka, 2 madlo). Pak je dobré demontovat trojúhelníček s výškovým reproduktorem. Pak se musí
vycvaknout na stranu páčka na otvírání dveří (případně i odpojit – já ji protáhl otvorem). Pak z okrajů
„odcvakat“ tapecírung a celý ho směrem nahoru vysadit.

Pokud se zadařilo můžeme pokračovat dále. Nyní je potřeba připojit poslední 2 vodiče. Z předchozí
zkušenosti jsem je připojil na vypínač jak u předešlých okýnek, ale ouha….ono to nefungovalo _.
Začal jsem pátrat proč to nejde, a potíž byla v tom že to v řidičových dveřích jde ještě přes jakousi
„jednotku“, která je umístěna v pravém horním rohu. Tak jsem si řekl že to budu muset připojit asi
tam. Zapátral jsem v manuálu a za pár minut jsem věděl co a jak

Tady je screen z manuálu. Jedna věc co mě zarazila, bylo to, že já jsem tam měl přehozený konektory
naopak (oproti manuálu) a taky barevný značení vodičů neodpovídalo. Tipl jsem to na B1 (červeně
vyznačen). Akorát jsem ho měl jinde umístěn a barva vodiče byla taky jiná, tak je lepší pro jistotu
přeměřit jestli je tam při pohybu okna nahoru proud. Já jsem to riskl (nedoporučuji _ !!!) a připojil
následovně:
Bílý – na kontakt B1 z jednotky dveří (u mě to byl červený vodič) připojit směrem do jednotky
Fialový – na ten samý vodič směrem k motorku
Otočil jsem klíčkem a stáhl všechny okna dolů. Pak jsem klíček vypl a zkušebně jsem se dotkl
bílo/černým drátem kostry…..a……ono to fungovalo _. Okna se začaly po jednom vysouvat nahoru.
Jakmile se jedno zasunulo a jednotka zjistí jiný proudový odběr přepne relé na další okno a takle se
postupně zavřou všechny 4.
Takže stačí dát do kupy dveře a aktivační drát připojit např. k jednotce alarmu která dojezd oken
podporuje a je to…….
Takže tady je takový návod pro ty co se rozhodují nebo neví co a jak.
Vše je bez záruky, takže všechno projistotu překontrolujte a přeměřte. Jelikož to píšu a je už 11
hodin večer tak mi to moc nemyslí, tak je tady možnost ,že jsem se překlep nebo něco spletl, takže
všechno je na vlastní zodpovědnost!!!

Pár fotek z mojí montáže:

schem.jpg

Zobrazení obrázku v plné velikosti.
schem.jpg, 64.61 kB

schema tunel.jpg

schema tunel.jpg, 22.27 kB

schema draty.jpg

schema draty.jpg, 71.34 kB

schema rozbordvere.jpg

schema rozbordvere.jpg, 76.77 kB

schema konektorauto.jpg

schema konektorauto.jpg, 101.58 kB

schemafoto1.jpg

schemafoto1.jpg, 93.25 kB

schemafoto2.jpg

schemafoto2.jpg, 69.82 kB

schema foto3.jpg

schema foto3.jpg, 102.05 kB
   Pomohl ti příspěvěk? Návrat  

Zobrazit informace o autorovi Osobní garáž Odeslat soukromou zprávu

Obsah fóra Honda-club.cz   
Montáž automatického dojezdu oken
Fórum: Elektroinstalace
0
Pomohlo ti toto téma?   
Zobrazit příspěvky z předchozích:
 Řadit příspěvky dle: 
Toto téma je zamknuto, nemůžete zde přidávat odpovědi ani upravovat své příspěvky!

Časy uváděny v GMT + 1 hodina