Rozšířené hledání} Informace o členství Kontaktní informace Seznam uživatelů Kalendář Spřátelené weby Honda-club.cz Přihlásit se k emailu
[2]
Linka Uživatelské skupiny Linka Galerie avatarů Linka Kdo je online Linka
Linka Jak se stát členem klubu Linka Stáhnout stanovy sdružení Linka Výhody pro členy klubu Linka
  Obsah fóra Honda-club.cz   
ITB (čtyřklapka) - pro a proti
Fórum: Motor, ECU, spojka a převodovka
0
Pomohlo ti toto téma?   
Zobrazit příspěvky z předchozích:
 Řadit příspěvky dle: 
Jdi na stránku 1, 2  Další 
Zaslat odpověď

Strana 1 z 2
Streetkid je teď offline  Streetkid
Partner H-C
Členství: Žádné
0
PříspěvekZaslal: 25.1.2015 , 7:20   Citovat  

Zakládám téma k úpravě sání - náhrady jediné klapky na inviduální klapku pro každý válec, jak to mají motorky a sporťáky.
Rád bych zde pokračoval v diskuzi, která se rozjela na Brianovem vlákně o stavbě nabušené B16ky.

Diskutujme. Vášo, vylez z nory a napiš Úsměv
   Pomohl ti příspěvěk? Návrat  

Zobrazit informace o autorovi Osobní garáž Odeslat soukromou zprávu
LJay je teď offline  LJay
Partner H-C
1
PříspěvekZaslal: 25.1.2015 , 13:05   Citovat  

Osobně stavbu ITB motoru nevidím o moc problematičtejší než stavbu FI motoru. Je to ale spíš můj teoretický názor, protože sem žádný takový motor nestavěl, takže na to nahlížím z pohledu toho co musí člověk vedět a split pro to, aby to fungovalo.

Pokud jsou dispozici ITB s vhodným průměrem, který dokáže pokrýt CFM motoru pro požadovaný výkon, ale zároveň není zbytečně velký (čím větší průměr, tím obtížnější regulace průtoku vzduchu), tak hlavní problém leží na ECU.

OEM Hondí jednotky (ať už jsou pravený v jakýmkoliv SW) pro tohle podle mně nejsou moc vhodný, protože řídí motor primárně podle zátěže (MAP) a to se dá u ITB použít jen velmi omezeně. Daleko vhodnější je řídit motor budťo kombinací AlfaN (natočení klapky vs otáčky) + MAP, nebo AlfaN samotným. Na to je ale potřeba použít plně programovatelnou ECU.

Výhoda plně programovatelný jednotky bude mimo jiné (podpora COP,...) i ve vyšším výpočetním výkou, díky kterýmu bude řízení preciznější oproti starým OEM jednotkám. Například na motorech řízených OBD0 jednotkama je na klapce podtlaková brzda, která přidrží klapku otevřenou v případě prudkýho povolení plynu a dá tak jednotce čas na to, aby zareagovala.

Volnoběh motoru s ITB může být řízený pomocí separátního pléna se solenodiem, který bude připojený za klapky.

Jako dobrý kompromis mezi ITB a klasickým manifoldem mi příjde equal length manifold s velocity stackama na vstupu každý větve a postupně se zužujícíma větvema (viz. foto). Tohle je ale poměrně komplikovaný na výrobu, oproti litýmu manifoldu, nebo ITB.

krtekm je teď offline  krtekm
3 háčka
0
PříspěvekZaslal: 25.1.2015 , 17:58   Citovat  

Jen si dovolim doplnit, ze honda velocity stacks davno pouziva u civic fn2. Nezda se mi ze by to melo byt nejak vyrobne komplikovane... Manifold RSP se sklada se ze tri casti viz obr. Dle testu ktere jsem na netu zahlidl jde o idealni manifold pro auto na denni jezdeni, diky tomu ze dava kroutak v nizkych otackach. Oproti asi nejlespimu OEM manifoldu RRC, ktery dava max vykon na spicce, ktera je mimochodem posunuta mnohem vis.

RSP-Clipped.jpg

Zobrazení obrázku v plné velikosti.
RSP-Clipped.jpg, 63.49 kB

rotker je teď offline  rotker
4 háčka
0
PříspěvekZaslal: 25.1.2015 , 18:23   Citovat  

Velocity stacks ma i PRB/PRC sani v EP3

Dutch je teď offline  Dutch
4 háčka
0
PříspěvekZaslal: 25.1.2015 , 19:17   Citovat  

Jenom věcná, máte někdo nějaký dobrý odkaz či něco, kde mi bude vysvětleno "Velocity stacks", protože až již jsem viděl a slyšel za můj Hondí život hodně, tak tohle slyším a vidím poprvé a pokud píše Rotker, že to je i v EP3, tak bych měl vědět o co se jedná... Velmi šťastný

Partner H-C
0
PříspěvekZaslal: 25.1.2015 , 19:25   Citovat  

název honosný a jsou to přitom blbé trychtýřky Úsměv

krtekm je teď offline  krtekm
3 háčka
0
PříspěvekZaslal: 25.1.2015 , 20:11   Citovat  

Treba tak?

Dutch je teď offline  Dutch
4 háčka
0
PříspěvekZaslal: 25.1.2015 , 20:34   Citovat  

Takže ten kanál je udělaný do trychtýře. Na začátku je vyšší tlak ale pomalé proudění vzduchu a čím víc se to blíží k ventilu tím klesá tlak ale stoupá proudění vzduchu,jo a ty trychtýře jsou dobré k čemu? Usměrnění vzduchu?

Partner H-C
0
PříspěvekZaslal: 25.1.2015 , 21:48   Citovat  

u trychtáře jde hlavně o plynulé proudění plynu dovnitř, bez vzniku turbulencí. Kdyby se nechalo ústí do sání bez trychtýře, s ostrou "useknutou" hranou, turbulence na ostré hraně způsobí víření a do kanálu se dostane méně vzduchu a v kanálu nevznikne taková rychlost proudění jak s pozvolným trychtýřem.
Dobře se tohle porovnává na profukovačce - stačí už malé zaoblení hrany na ústí a vstupující vzduch se hodně uklidní

OsekSpider je teď offline  OsekSpider
4 háčka
0
PříspěvekZaslal: 25.1.2015 , 23:10   Citovat  

jakou tedy použít jendotnu na ITB? mě byla doporučena EMU ale pro naše potřeby je možná lepší hondata, ikdyž ta EMU má mnohem lepší podporu i rozšíření

co se použitelnosli ITB týče, tak finančně nejlíp vychází klapka z motorky tzn. uříznout origo sání a použít přírubu se vstřiky na to hodit na hadice ITB a je to, další možnost itb s jiného auta např. alfa a nebo aftermarket itb

Maggoth je teď offline  Maggoth
4 háčka
0
PříspěvekZaslal: 26.1.2015 , 2:57   Citovat  

OsekSpider napsal:
jakou tedy použít jendotnu na ITB? mě byla doporučena EMU ale pro naše potřeby je možná lepší hondata, ikdyž ta EMU má mnohem lepší podporu i rozšíření

co se použitelnosli ITB týče, tak finančně nejlíp vychází klapka z motorky tzn. uříznout origo sání a použít přírubu se vstřiky na to hodit na hadice ITB a je to, další možnost itb s jiného auta např. alfa a nebo aftermarket itb

Tak a teď to bude mít každý Velmi šťastný Velmi šťastný Velmi šťastný Velmi šťastný Velmi šťastný Velmi šťastný Velmi šťastný

Jsem si říkal , že nás ITBčkařů bude v raspublice jen pár a ono ouha..

monty je teď offline  monty
Moderátor
0
PříspěvekZaslal: 26.1.2015 , 6:41   Citovat  

no podle mě lze použít i klasicka upravená hondí ecu , prostě jen nastavíš v jakým podtlaku je třeba přejít na řízení podle tps , dokonce jsem to používal i u manifoldu kdy se (vcelku nevhodně)použila velká (70mm) klapka a od poloviny otevření plynu už byl podtlak v manifoldu na 0.
k trumpetkám -ono je potřeba rozlišovat jestli jde o trumpety pro sání z volnýho prostoru a nebo z manifoldu.pokud to má sát z volnýho prostoru je třeba trumpet z daleko větším rádiusem + je třeba zajistit dostatek studenýho vzduchu k nim a dost snadno je rozhodí filtry. pokud se jedná jen o trumpety do manifoldu ,viz fota výše, bmw m3,většina motorkovejch atd tak stačí jen zaoblená hrana vyustění do manifoldu a funguje to pěkně.ale bez manifoldu jde výkon dolů ,nedávno jsem dělal e30iso na vemsu s itb a rozdíl itb+manifold vrs holý itb byl kolem 10 k (na brzdě).
+ i u podél usazenýho motoru byl bez manifoldu problém s teplotou nasávanýho vzduchu , natož pokud to u H saje zezadu za motorem.
volnoběžák je samozřejmost,stačí vytáhnout podtlak z před klapek -neco jako druhá lišta vstřiků klapky co se použili měly přípravu, stejně se to tahalo na posilovač, no a eacv dát bokem na hadice.

Zuz@ je teď offline  Zuz@
2 háčka
0
PříspěvekZaslal: 26.1.2015 , 7:59  Naposledy upravil Zuz@ dne 26.1.2015 , 8:10, celkově upraveno 2 krát. Citovat  

Osek : na kupovanou OBX TypeR ITB funguje buď ECTUNE nebo Hondata, na dělanou těžko říci - musíte vyzkoušet - pokus omyl .... Tohle ti nikdo neřekne.
U toho velocity je problém dostat do něj potřebný objem vzduchu - nápor jako na manifoldu není dostatečný.

Každopádně ikdyž tyhle detaily se vyřeší, je tady v ČR někdo kdo to dokáže kvalitně odladit ?

ITB.jpg

ITB.jpg, 4.05 MB

p1130471_481.jpg

p1130471_481.jpg, 4.13 MB

P1090541.JPG

P1090541.JPG, 4.15 MB

R3S je teď offline  R3S
Moderátor
0
Nový příspěvekZaslal: 26.1.2015 , 7:59   Citovat  

Co myslíš tenhle manifold Ljayi? tam jsou dovnitř jakoby vevařený trumpetky

426011_2728573582383_909985895_n.jpg

426011_2728573582383_909985895_n.jpg, 103.23 kB

471763_2711981767598_7736216_o.jpg

471763_2711981767598_7736216_o.jpg, 297.13 kB

Partner H-C
1
Nový příspěvekZaslal: 26.1.2015 , 11:59   Citovat  

Monty: je otázka jak má která ROM implentovanou podopru pro Alfa N. U Crome sem slyšel, že s tím byly problémy, ale je možný že Neptune, nebo Ectune je na tom líp.

Já to bral ale spíš komplexně, protože ze svý zkušenosti vím, že i když se podaří dobře odladit ECU, tak můžeš narazit na limity starý koncepce zapalování. Kombinace mech. rozdělovače s cívkou a zapalovacím modulem v jednou housingu je docela náchylná na teplotu kdy postupně ztrácí efektivitu. To se pak může projevit výpadky zapalování při boostu, nebo NA s vysokou kompresí.

Proto mi právě příjde výhodnější sehnat si plně programovatelnou jednotku, která přímo podporuje řízení COP a rovnou to předělat (samozřejmě záleží na komplexnosti setupu, pro něco jednoduššího je to zbytečný overkill). Navíc třeba EMU se dá sehnat už za docela solidní peníz, takže to až tak moc neprodraží celkový setup a dostaneš s ní hromadu dalších užitečných funkcí, který s upravenou hondí jednotkou nedostaneš (třeba kontroler WB lambdy, integrovaný 400kPa MAP, ...) a pokud si je budeš chtít pořídit, tak to navýší výslednou cenu natolik, že se pomalu dostaneš na cenu té plně programovatelné ECU.

R3S: přímo s tímhle manifoldem jako takovým nemám, žádné osobní zkušenosti, takže těžko posuzovat. Jestli se nepletu, tak je to manifold ze Zuziny B16, tak třeba ona by ti mohla dát nějaký info o tom jak se choval v reálu.

Defakto "ideálně" zkonstruovaný manifold je ten na obrázku, co jsem postoval nahoře. Žádná z protilehlých stran není rovnoběžná, oblé vnitřní hrany, trumpetky se zužují směrem k hlavě, ... Můžeš to pak porovnat s konstrukcí svého manifoldu a uvidíš co je jinak. Délku, průměr parohů a objem komory sem nezmiňoval, protože ta bude individuální podle toho jak to má ovlivňovat běh motoru. Možná si ještě můžeš přeměřit průměr otvoru pro klapku, podle něj si vypočíst CFM jaký je tím otvorem schopný projít při atmo tlaku a pak to porovnat s CFM, který potřebuješ pro dosažení požadovanýho výkonu. Tím zjistíš, jestli nebudou vznikat nějaký restrikce už na vstupu do manifoldu.

monty je teď offline  monty
Moderátor
1
Nový příspěvekZaslal: 26.1.2015 , 13:07   Citovat  

no já dělal na crome 2 x itb a jednou na pw0 v bre tu velkou klapku , problém byl spíš ten začátek, nastavit přechody , kalibrace tps ,nasatvit správně pole v mapě atd . ale vlastní funkčnost potom už byla v pohodě. je fakt že jsem používal gold mapu ne jen plugin itb ve free verzi tam to možná dělá problémy.
nevím kolik vyjde ta emu (hodte odkaz pls) ale třeba vems za skoro 20 t mi přišel trochu zpět proti h ecu ,ano sice je tam cop , konfigurovatelnost, vestavěný kontroler wb atd ale třeba kontroly jsou tam jen na pár základních čidel,snímače kliky vačky ,lambda -iat,vstřiky,eacv atd to nedělá. a 3bar map mám asi za 12 kil Velmi šťastný .
nevím jak imsoft ted,ale před časem bezpečnostní funkce = 00nic.
ale samozřejmě máš pravdu system integrovaný 1 cívky a rozdělovače je zastaralej amá limity , o tom už jsme se tehdá bavili, taky z toho nejsem nadšenej.

Partner H-C
0
Nový příspěvekZaslal: 26.1.2015 , 13:43  Naposledy upravil Streetkid dne 26.1.2015 , 15:29, celkově upraveno 2 krát. Citovat  

Maggoth napsal:
Tak a teď to bude mít každý Velmi šťastný Velmi šťastný Velmi šťastný Velmi šťastný Velmi šťastný Velmi šťastný Velmi šťastný

Jsem si říkal , že nás ITBčkařů bude v raspublice jen pár a ono ouha..

Toho se nebojím, není to moc prozkoumaná voda, do homemade verze se nikdo nepohrne a tovární stojí balík
Kdy vyjedeš? Není to tvoje auto jak Yeti? Prý je, ale nikdo ho nikdy neviděl? Úsměv Máš u mě ještě ty šálky ACL

Partner H-C
0
Nový příspěvekZaslal: 26.1.2015 , 14:03   Citovat  

Tady máš odkaz na stránky český distribuce EMU od EcuMasteru, kde je i cena: tudy odkaz Zajišťuje ji Karel Boura (Leon 4x4) možná ho znáš z tuning fora. Párkrát sem se s ním bavil, byl sem i u něj na dílně a musím říct, že za tímhle člověkem stojí spousta zkušeností a odvedený práce tudy odkaz (tohle není reklama, jen rád vyzvednu někoho o kom si myslím, že je hodně znalý v oboru).

Na céru se mi to už nechce předělávat, protože všechno funguje jak má, ale pokud bych stavěl další auto s OBD0, tak bych hodně přemýšlel nad nákupem týhle jednotky. Byla by tu sice ještě možnost kombinace OBD1 ECU + Neptune RTP + OBD1 rozdělovač, ale celková cena už je fakt blízko tomu EMU s tím, že stejně nebudu moc použít COP.

S Vemsem sem zatím nepřišel do styku, takže nemůžu soudit. U IMFsoftu taky nemám moc přehled v jakým je to stavu, ale příjde mi, že ta jednotka má malý počet vstupů a výstupů pro nějaký komplexnější řízení motoru (hlavně něčeho většího než 4 válce).

Partner H-C
0
Nový příspěvekZaslal: 26.1.2015 , 19:55   Citovat  

Zuzo, jaké průměry 4klapky jste použili (používali) tehdy na projektu, jak to nešlo dobře odladit?

Marek BB je teď offline  Marek BB
Partner H-C
Členství: Web
0
Nový příspěvekZaslal: 26.1.2015 , 21:14   Citovat  

ked uz staviate motor kde je tolko penazi, osobne by som dal auto na vlecku, dotiahol to do madarska a tam to nechal naladit. ked je rec o tom kto to vie naozaj naladit...

Zobrazit informace o autorovi  Odeslat soukromou zprávu
Maggoth je teď offline  Maggoth
4 háčka
0
Nový příspěvekZaslal: 26.1.2015 , 21:53   Citovat  

Streetkid napsal:
Toho se nebojím, není to moc prozkoumaná voda, do homemade verze se nikdo nepohrne a tovární stojí balík
Kdy vyjedeš? Není to tvoje auto jak Yeti? Prý je, ale nikdo ho nikdy neviděl? Úsměv Máš u mě ještě ty šálky ACL

To máš pravdu. Yeti je pořád u karosáře protože já jsem na plechařinu absolutní máslo a celý "projekt" stojí na silenblocích , které jistý člověk není schopen vyrobit i když peníze a všechny prostředky už dostal předem... Stojí to už tak dlouho , že jsem pořídil druhou CRX na renovaci a aby toho nebylo málo tak zítra jedu pro třetí. Až ji zítra dovezu tak ji hodím do showroomu i když to není kdoví jaká krasavice.. Nic méně sbírám peníze a díly na Yetinu a až se konečně dodělá plechařina a nalakuje se tak doufám , že ty připravené díly jen naskládám na auto. Letos to asi ještě nestihnu - uvidím.. ACLka budu potřebovat... Když tak pisnu S.Z. ohledně motoru - dostal jsem se zase o kousek dál...

OsekSpider je teď offline  OsekSpider
4 háčka
0
Nový příspěvekZaslal: 26.1.2015 , 23:33   Citovat  

je pravda že pokud jsou v setupu takové peníze je pravda připlatit za pořádnou ecu, někde jsem četl že při použití plně programovatelné ecu roste výkon lépe, už jen zapalováním získá člověk naprostou kontrolu nad motorem a při té ITB je to asi i lepší nicméně zatím je k dispozici jeden člověk co to umí, nebo ví někdo o dalších co umí haltech, emu...?

94EJ★1 je teď offline  94EJ★1
3 háčka
0
Nový příspěvekZaslal: 27.1.2015 , 19:11   Citovat  

co je to zač místo orig rozdělovače?

maxresdefault(3).jpg

maxresdefault(3).jpg, 120.34 kB

zyx je teď offline  zyx
3 háčka
0
Nový příspěvekZaslal: 27.1.2015 , 19:20   Citovat  

Marek BB napsal:
ked uz staviate motor kde je tolko penazi, osobne by som dal auto na vlecku, dotiahol to do madarska a tam to nechal naladit. ked je rec o tom kto to vie naozaj naladit...

proc to tahat nekam do pryc kdyz se to da naladit u tudy odkaz

pospa je teď offline  pospa
2 háčka
0
Nový příspěvekZaslal: 27.1.2015 , 20:32   Citovat  

Popřípadě pan Brázdil, ale tohle ladění není za 7000kč na co je zvyklý H-C je to dobrý

Marek BB je teď offline  Marek BB
Partner H-C
Členství: Web
0
Nový příspěvekZaslal: 27.1.2015 , 20:44   Citovat  

ja som reagoval na otazku co pisala Zuza, neviem preco to potom neskusala u nich. Ano nie je to v CR ale zodpoveda to otazku kvalitneho naladenia.
Ak naozaj maju ti pani ktorych ste uviedli za sebou par rokov ladenia N/A motorov ci uz s ITB alebo bez, turbo a kompresor hond, tak neni o com ;). A to mam na mysli desiatky aut.
Je rozdiel naladit a "naladit". Par dobre postavenych motorov v ktoych boli obrovske prachy skoncili na diely, pretoze sa nedotiahlo prave doladenie a majitelia stratili chut to dalej riesit...
Ku ITB, s tym ze treba zvolit spravny priemer suhlasim. ITB taktiez chce high compresion piesty, ostre vacky, zvody atd.. davat to na "takmer" seriovy motor nema zmysel a fungovat nebude, pripadne nevyuzije potencial - tym padom investovane prachy boli zbytocne. Proste to chce komplet prestavbu.
Aby to pak naozaj fungovalo, tak najvacsiu rolu tam hra nakoniec ladenie. O tom som sa ale uz zmienil.

Zobrazit informace o autorovi  Odeslat soukromou zprávu
Partner H-C
0
Nový příspěvekZaslal: 27.1.2015 , 21:07   Citovat  

94EJ★1: na obrázku je Coil Pack, podle počtu řídících vodičů bych to tipoval na Waste Spark zapalování. Je to bezrozdělovačový zapalování, kde pálí vždy dva válce najednou a odpalování řídí jednotka přímo, nebo přes nějaký výkonový driver, pokud nemá dostatečně dimenzovaný výstupy.

zyx je teď offline  zyx
3 háčka
0
Nový příspěvekZaslal: 27.1.2015 , 21:11   Citovat  

Marek BB napsal:
ja som reagoval na otazku co pisala Zuza, neviem preco to potom neskusala u nich. Ano nie je to v CR ale zodpoveda to otazku kvalitneho naladenia.
Ak naozaj maju ti pani ktorych ste uviedli za sebou par rokov ladenia N/A motorov ci uz s ITB alebo bez, turbo a kompresor hond, tak neni o com Mrk. A to mam na mysli desiatky aut.
Je rozdiel naladit a "naladit". Par dobre postavenych motorov v ktoych boli obrovske prachy skoncili na diely, pretoze sa nedotiahlo prave doladenie a majitelia stratili chut to dalej riesit...
Ku ITB, s tym ze treba zvolit spravny priemer suhlasim. ITB taktiez chce high compresion piesty, ostre vacky, zvody atd.. davat to na "takmer" seriovy motor nema zmysel a fungovat nebude, pripadne nevyuzije potencial - tym padom investovane prachy boli zbytocne. Proste to chce komplet prestavbu.
Aby to pak naozaj fungovalo, tak najvacsiu rolu tam hra nakoniec ladenie. O tom som sa ale uz zmienil.

To je otazka na ni proc se na ne neobratila.Jinak myslim ze pan Bradavka spolu s panem Hajkem uz nejake ty zkusenosti se stavbou a ladenim ruznych motoru maji Mrk .

R3S je teď offline  R3S
Moderátor
0
Nový příspěvekZaslal: 27.1.2015 , 22:31   Citovat  

zyx napsal:
proc to tahat nekam do pryc kdyz se to da naladit u tudy odkaz
Ono co jsem mluvil s Jirkou od marata tak oni nechtějí ladit na našich ecu popř hondatě , ale chtěj to dělat na vlastní

Partner H-C
0
Nový příspěvekZaslal: 27.1.2015 , 22:41   Citovat  

R3S: tohle je celkem běžná praxe u většiny profi ladičů (stejný je to i u p.Brázdila), protože se jim prostě nevyplatí učit se pokaždý s novou jednotkou, která třeba může mít daleko omezenější nastavení, než ta kterou běžně používají.

Nejlepší postup je dohodnout se před stavbou motoru s člověkem co ti to bude ladit. Říct mu jaká je tvoje představa o úpravách, který budeš na motoru provádět a on ti pak jen potvrdí, že je to schopný odladit a případně nastřelí cenu. Postavit nejdřív motor a pak hledat někoho kdo ti ho odladí je docela ošidný.

Obsah fóra Honda-club.cz   
ITB (čtyřklapka) - pro a proti
Fórum: Motor, ECU, spojka a převodovka
0
Pomohlo ti toto téma?   
Zobrazit příspěvky z předchozích:
 Řadit příspěvky dle: 
Jdi na stránku 1, 2  Další 
Zaslat odpověď

Časy uváděny v GMT + 1 hodina