Rozšířené hledání} Informace o členství Kontaktní informace Seznam uživatelů Kalendář Spřátelené weby Honda-club.cz Přihlásit se k emailu
[1]
Linka Uživatelské skupiny Linka Galerie avatarů Linka Kdo je online Linka
Linka Jak se stát členem klubu Linka Stáhnout stanovy sdružení Linka Výhody pro členy klubu Linka
  Obsah fóra Honda-club.cz   
zabeh motora po GO (b16a2)
Fórum: Motor, ECU, spojka a převodovka
1
Pomohlo ti toto téma?   
Zobrazit příspěvky z předchozích:
 Řadit příspěvky dle: 
Zaslat odpověď

Strana 1 z 1
bymbass je teď offline  bymbass
0
PříspěvekZaslal: 27.1.2015 , 20:32   Citovat  

zdravim rad by som sa dozvedel ako zabehnut tento motor.Viem ze tu je je nieco malo otom pisane ale viac som nenasiel, iba na inych forach...no kazdy pise inac a rad by som chcel vediet vase SKUSENOSTI a postrehy. aky olej pouzit prvych 500km? potom aky dalsi olej?akym stylom zabiehat motor,ci len z lahka s plynom alebo mu dat hned sodu ako to pisu .ako dlho a pri akych otackach proste vsetko . to mi hlava nebere jedna sa o kompletnu go motora repas hlavy, "spodku" vybrus + piesty. vdaka Honda
   Pomohl ti příspěvěk? Návrat  

Zobrazit informace o autorovi Osobní garáž Odeslat soukromou zprávu
Bullseye je teď offline  Bullseye
2 háčka
Členství: Žádné
0
PříspěvekZaslal: 27.1.2015 , 20:44   Citovat  

Tak toto mě taky zajímá, setkal jsem se totiž v podstatě se dvěma odlišnými postupy..

1) po zahřátí oleje na provoz tomu dávat sodu, motor se adaptuje a pokud je vše v pořádku, tak se nemůže nic stát.. po 500 km vyměnit olej
2) pochopitelně šetřit do zahřátí oleje na provoz, šetřit prvních 500 km do 3000 ot./min, vyměnit olej, poté tomu občas dát do VTECu, po 1500 km vyměnit olej a pak už jezdit normálně

taky by mě vcelku zajímalo, co je nejoptimálnější v praxi, motory, které dostávají permanentní sodu (za dodržení šetření do ohřátí a poté vychlazení) mi pocitově připadají, že jedou nejlíp

Zobrazit informace o autorovi  Odeslat soukromou zprávu
MalTake je teď offline  MalTake
4 háčka
0
PříspěvekZaslal: 27.1.2015 , 20:54   Citovat  

před pár lety jsem zajižděl D16Z5 a kromě šál na klice se měnilo všechno směrem nahoru pistni kroužky tesneni pod hlavou rovnání hlavy gufera ventilu rozvody atd... Mě bylo doporučeno jezdit úplně normálně, za studena tomu moc nedávat a po zahřátí taky moc netočit prostě normální klidná jízda
a motor se mi odměnil nulovou spotřebou oleje Úsměv

Mám pocit že po složení se nalil olej, nechalo se to ohřát třeba půl hodiny a pak se zas vypustil a nalil novej, pak po 500 km znovu a pak už jsme jezdil norm výměny je to dobrý

zyx je teď offline  zyx
3 háčka
0
PříspěvekZaslal: 27.1.2015 , 21:03   Citovat  

moje H22 dostala takovou sadu kdyz se ladila az to neni mozny Úsměv .jinak najel jsem 1000km da se rict normalni jizdou,obcas vylet k 9tis.pak se vymenil olej a uz se tomu davalo.pak uz klasicka vymena po +-6-7tkm,nebo 1x za rok.

0
PříspěvekZaslal: 27.1.2015 , 21:10   Citovat  

tak ja vazne neviem Bueee jedine co viem ze v ziadnom pripade sa nema davat tych prvych 500 km synteticky olej ! to sa zhodli snad vsade ...najlepsie ze je dat mineralny alebo tak isto moze byt aj polosyntetika 10w40. ale najvetsia dilema je to ake otacky a aky styl jazdy. kedze kazdy ako som pisal inac pise Úsměv a nemam chut davat na novo robit vybrus sopťa sopťa ked by sa to zabehlo zle...cize by nesedeli tlaky vo valcoch (nizke alebo rozdielne).

0
PříspěvekZaslal: 27.1.2015 , 21:13   Citovat  

ano pri ladeni to je jasne ale to bolo zrejme az po zabehnu motora nie ?aspon ja by som to snad ani dovolit nechcel na nezabehnutom motore Bueee

Daver je teď offline  Daver
Administrátor
Členství: Gold
0
PříspěvekZaslal: 27.1.2015 , 21:43   Citovat  

Když jsem dělal GO já, celkem pár už jich mám za sebou, vždy jsem motor zajížděl do 2000km bez vytáčení nad 3000ot, lehkou nohou, bez zátěže. Olej 5W40, nějaký lepší, ale ne zbytečně drahý ... prostě aby fungoval ... po 2tis km jsem olej vypustil, vyměnil filtr a naléval kvalitní 10W60 nebo 10W40 podle motoru a jezdil už normálně.

Takhle to dělám já, dělá to tak ninja a problém jsme neměli a jinak jsme to nezkoušeli Úsměv

0
PříspěvekZaslal: 27.1.2015 , 22:06   Citovat  

a tlaky vo valcoch ste potom merali ? tak ja uz vazne neviem co je najlepsie pre motor Úsměv

FastCivic je teď offline  FastCivic
5 háček
0
PříspěvekZaslal: 27.1.2015 , 22:14   Citovat  

ja uz taky par motoru poskladal, delam to vzdy stejne, vse funguje, tlaky perfektne vyrovnany, nezkousim zadne nove pokusy a to tak ze:

poskladam motor, naleju olej ktery tam bude patrit uz naporad. Nejcasteji to byva 10W40, pokud je to neco modernejsiho a vyrobce predepisuje 5W30, naleju tam hned 5W30
Prvnich 1000km se jezdi uplne normalne. Tzn. ani ne lehka noha, ani ne sprinty na 1/4mile. V podstate do 3tis otacek, s ruznym zatizenim jak do kopce a v tahu a nebo z kopce, klidne na nizsi kvalty a vyssi otacky, z kopce neni zadna zatez, vyssi otacky nevadi a pomaha to zajizdet krouzky.
Po tisic km vymenit olej a palim do plna tak jak se na hondu slusi a patří Úsměv

0
PříspěvekZaslal: 27.1.2015 , 22:27   Citovat  

FastCivic napsal:
ja uz taky par motoru poskladal, delam to vzdy stejne, vse funguje, tlaky perfektne vyrovnany, nezkousim zadne nove pokusy a to tak ze:

poskladam motor, naleju olej ktery tam bude patrit uz naporad. Nejcasteji to byva 10W40, pokud je to neco modernejsiho a vyrobce predepisuje 5W30, naleju tam hned 5W30
Prvnich 1000km se jezdi uplne normalne. Tzn. ani ne lehka noha, ani ne sprinty na 1/4mile. V podstate do 3tis otacek, s ruznym zatizenim jak do kopce a v tahu a nebo z kopce, klidne na nizsi kvalty a vyssi otacky, z kopce neni zadna zatez, vyssi otacky nevadi a pomaha to zajizdet krouzky.
Po tisic km vymenit olej a palim do plna tak jak se na hondu slusi a patří Úsměv

Tak toto sa mi zda najlepsi asi mozny sposob co som cital aj ..az na ten olej...docital som sa takuto vec "Neviem co tu nieco takehoto bolo rozoberane,... ide o to ze po dost rozsiahlom rozhovore s jednym ostrielanym mechanikom som sa dozvedel ze po GO motora, konkretne po honingu je treba pri zabehu na prvych cca 500km pouzit mineralny olej aby sa zrazili nerovnosti na valcoch vytvorene honovanim a tym sa spravne motor zabehne, lebo ak sa pouzije synteticky tieto nerovnosti su chranene a tym padom sa valce ukuju a nikdy nezabehnu, co znamena mensiu kompresiu."

5 háček
0
PříspěvekZaslal: 27.1.2015 , 22:53   Citovat  

bymbass napsal:
Tak toto sa mi zda najlepsi asi mozny sposob co som cital aj ..az na ten olej...docital som sa takuto vec "Neviem co tu nieco takehoto bolo rozoberane,... ide o to ze po dost rozsiahlom rozhovore s jednym ostrielanym mechanikom som sa dozvedel ze po GO motora, konkretne po honingu je treba pri zabehu na prvych cca 500km pouzit mineralny olej aby sa zrazili nerovnosti na valcoch vytvorene honovanim a tym sa spravne motor zabehne, lebo ak sa pouzije synteticky tieto nerovnosti su chranene a tym padom sa valce ukuju a nikdy nezabehnu, co znamena mensiu kompresiu."

to uz je pak muj problem, ja tam vsak leju klidne ten 5w30 a problem s tim nemam. Ty si tam nalej to co uznas za vhodne. Nedoporucuju vsak lit tam mineral. Mozna se ti lepe zabehnou válce, ale uz jsem taky videl, jak nekvalitni olej pri zábehu osekal vršky vaček, ktere tim pak byly zničené Chápeš!

2 háčka
0
PříspěvekZaslal: 27.1.2015 , 23:24   Citovat  

Popravdě jsem také zajížděl na 5W40 a pak nadále jezdil na ní pokud jí to nespalovalo.. měl jsem takhle motor, bez výbrusu, který si poté nevzal žádný olej a vesele jezdí dodnes, většina motorů, které jsem složil byly D16xx. Můj způsob se asi nejvíc blíží Daverova postupu.
Minerál je doporučený pro Dartony, v manuálu hondy jsem o tom ještě nečetl.

0
PříspěvekZaslal: 28.1.2015 , 6:08   Citovat  

diky za rady Úsměv cital som ze najlepsi je mineral nato ale aj tak tam chcem naliat polosyntetiku 10w40 na ten zabeh ....a potom 5w50 Úsměv..len ten styl jazdy mna stale trapi a neda mi spat Velmi šťastný pořádnej výtlem

Doomm je teď offline  Doomm
4 háčka
0
PříspěvekZaslal: 28.1.2015 , 13:14   Citovat  

Po slozeni motoru nechat cvakat na volnobeh, odvzdusnit okruh, dolit olej, jezdit normalne (bez prasaren) .... po 500-1000 vymenit olej a po vymene jezdit normalne .... normalne jezdit 2-3000 km a pak pápá do VTEC ... ale pokud je klikovka neprebrusovana a neni ani vybrus nijak bych to nedramatizoval .... naprikald Vamp ma novy saly, vybrus novy pisty +0,25 s krouzkama a vse ok

4 háčka
0
PříspěvekZaslal: 28.1.2015 , 13:16   Citovat  

bymbass napsal:
diky za rady Úsměv cital som ze najlepsi je mineral nato ale aj tak tam chcem naliat polosyntetiku 10w40 na ten zabeh ....a potom 5w50 Úsměv..len ten styl jazdy mna stale trapi a neda mi spat Velmi šťastný pořádnej výtlem
syntetika mineral nebo lukana ... kdyz je motor vyrobeny v roce napr. 1989 a je konstruovany na 10w-40 neni treba do nej lit neco jinyho .. radoby lepsiho ...

2 háčka
0
PříspěvekZaslal: 28.1.2015 , 14:06   Citovat  

Doom: osobně klikovou hřídel, která byla chycená na některém z uložení rovnou hážu do železa, pokud jí přebrousíš, tak ji musíš taky nechat nitridovat, jinak Ti zaručeně nevydrží je to dobrý

jinak když už se tu rozebírá ten úplně první start, tak doporučuju odpojit palivové relé a rozdělovač, točit motorem dokud nezhasne kontrolka mazání, poté relé a rozdělovač připojit a nastartovat (toto doporučuju i při delším odstavení)
pak to nechat alespoň půlhodinky klapat na volnoběh, odvzdušnit chladící okruh, pustit naplno topení, nechat ohřát na provoz (dokud nesepne sahara)

5 háček
0
PříspěvekZaslal: 28.1.2015 , 19:59   Citovat  

odpojit rozdelovač a bez svicek

Odkaz

Hondik je teď offline  Hondik
4 háčka
0
PříspěvekZaslal: 28.1.2015 , 22:28   Citovat  

FastCivic napsal:
odpojit rozdelovač a bez svicek

ten rozdělovač a gola sada je mi někam povědomá copak to bylo za asistenta co to točil a klepaly se mu ruce
jinak pěkně to bublá a jak se krasně vypaluje termo páska jako bych už to někdy zažil pořádnej výtlem pořádnej výtlem je to dobrý

4 háčka
0
PříspěvekZaslal: 28.1.2015 , 22:43   Citovat  

Bullseye napsal:
Doom: osobně klikovou hřídel, která byla chycená na některém z uložení rovnou hážu do železa, pokud jí přebrousíš, tak ji musíš taky nechat nitridovat, jinak Ti zaručeně nevydrží je to dobrý

jinak když už se tu rozebírá ten úplně první start, tak doporučuju odpojit palivové relé a rozdělovač, točit motorem dokud nezhasne kontrolka mazání, poté relé a rozdělovač připojit a nastartovat (toto doporučuju i při delším odstavení)
pak to nechat alespoň půlhodinky klapat na volnoběh, odvzdušnit chladící okruh, pustit naplno topení, nechat ohřát na provoz (dokud nesepne sahara)
s tou klikovou ... jasne .. to je dle libosti ... a s tim startovani to jde taky takhle udelat .. vzpominam si ze s fildou kdyz se skladala b18 jsme to taky takhle delali ... holt uz je to nejakej patek co jsem neco skladal Smutný

0
PříspěvekZaslal: 30.1.2015 , 21:22   Citovat  

tak nasiel som takuto stranku ....co si o tom myslite ? tudy odkaz

sablos je teď offline  sablos
5 háček
0
PříspěvekZaslal: 31.1.2015 , 8:34   Citovat  

My když jsme skládali motor po GO u Idaha, tak se nalil nejlevnější olej tušim že 10w40 nechalo se to 30minut klapat a ohřát, pak se vypustil olej vyměnil filtr a nalil novej, po asi 1000km následovala výměna a pak už normálně se měnilo po 7-8t km, a jizdně bylo dobrý motor zatěžovat v různých režimech ne třeba jet 200km po dalnici 130, ale střídat to v různém zatižení.

oorrbb je teď offline  oorrbb
3 háčka
0
PříspěvekZaslal: 31.1.2015 , 9:02   Citovat  

MalTake napsal:
před pár lety jsem zajižděl D16Z5 a kromě šál na klice se měnilo všechno směrem nahoru pistni kroužky tesneni pod hlavou rovnání hlavy gufera ventilu rozvody atd... Mě bylo doporučeno jezdit úplně normálně, za studena tomu moc nedávat a po zahřátí taky moc netočit prostě normální klidná jízda
a motor se mi odměnil nulovou spotřebou oleje Úsměv

Mám pocit že po složení se nalil olej, nechalo se to ohřát třeba půl hodiny a pak se zas vypustil a nalil novej, pak po 500 km znovu a pak už jsme jezdil norm výměny je to dobrý

Uplne stejne jsem zajizdel D16Z5 (stejne GO = krom sal na klice). Ale uplne stejne na chlup. Potvrzuji tvoje slova OK OK OK

LJay je teď offline  LJay
Partner H-C
0
PříspěvekZaslal: 31.1.2015 , 9:12   Citovat  

sablos: dělal sem to prakticky stejně i na svým motoru. Jen sem mám pocit měnil olej a filtr ještě i na 300km, abych měl jistotu, že v motoru nezůstalo nic z toho co se uvolní při záběhu.

Nejdůležitější je předmazat motor před prvním startem. V záběhu zatěžovat v různých režimech a nejezdit v konstantních otáčkách. To napomáhá tomu, aby si co nejlíp sedly pístní kroužky.

Streetkid je teď offline  Streetkid
Partner H-C
0
PříspěvekZaslal: 31.1.2015 , 11:01   Citovat  

Bullseye napsal:

To psali v kterém manuálu? Velmi šťastný
Nač by se potom dělal výbrus kliky.. cementace na čepech klikovky je poměrně hluboká, víc jak 0,5 mm, takže když se na průměru ubere 0,25 mm, stále tam tvrdá vrstva je. Důležité je, aby brusič udělal výbrus přesně válcový a ne do vajíčka Úsměv Jsou tací.. Pak pokud správně maže olejová pumpa, vzniká v mezikruží kliky a vnějšího uložení (ojniční ložisko nebo hlavní uložení) hydrodynamická mazací vrstvička oleje, pak čep klikovky ve vnějším uložení vystředí a vznáší na olejové vrstvičce a čep kliky by se měl dostávat do kontaktu s pánvemi ložiska jen při startu, kdy není natlakovaná mazací soustava

2 háčka
0
PříspěvekZaslal: 31.1.2015 , 13:07  Naposledy upravil Bullseye dne 31.1.2015 , 20:35, celkově upraveno 1 krát. Citovat  

Streetkid: doteď se domnívám, že povrch čepů je nitrovaný, nikoliv cementovaný (cementování se obvykle dostane hlouběji pod povrch).. pokud repasuju motor a nechci jej dělat 2x, tak raději volím nebroušenou kliku, která má povrch čepů nenarušený, protože přebroušení = riziko (ať už z důvodu jestli to někdo přebrousí správně nebo z důvodu, že nitridovaná vstvička zmizne - obvykle bývá kolem 0,12 mm, ale nevím jak dlouhý proces nitridace honda volí)

4 háčka
0
PříspěvekZaslal: 31.1.2015 , 13:39   Citovat  

jsme sice jen kuchar ale taky si osobne myslim ze se tyhle veci a vacka nitriduji

2 háčka
0
PříspěvekZaslal: 31.1.2015 , 13:46   Citovat  

právě když jsem chtěl přeleštit vačky, tak že ne, že se naruší nitridace a budou za chvíli jako před přeleštěním

Partner H-C
0
PříspěvekZaslal: 31.1.2015 , 14:09   Citovat  

Bullseye napsal:
právě když jsem chtěl přeleštit vačky, tak že ne, že se naruší nitridace a budou za chvíli jako před přeleštěním

jojo, vačky se nitridují pro otěruvzdornost kov na kov, jsou pak došeda (dokud se nevyderou), ale u čepů kliky se dělá cementace a povrch je pak klasicky dostříbrna a víc do hloubky, jinak by nebylo přebroušení možné, kdyby se obnažila houževnatá ale měkká vrstva kliky

2 háčka
0
PříspěvekZaslal: 31.1.2015 , 14:16   Citovat  

Streetkid napsal:
jojo, vačky se nitridují pro otěruvzdornost kov na kov, jsou pak došeda (dokud se nevyderou), ale u čepů kliky se dělá cementace a povrch je pak klasicky dostříbrna a víc do hloubky, jinak by nebylo přebroušení možné, kdyby se obnažila houževnatá ale měkká vrstva kliky

lze nějak otestovat, že je povrch nitridovaný/cementovaný? v tom případě jsou na Honda-Techu mylné informace

Partner H-C
0
PříspěvekZaslal: 31.1.2015 , 19:09   Citovat  

hádat do krve se nebudu - na VUT nás učili, že klika se cementuje, ale poptám se kolegy v konstrukci klikovek, jaký technologický proces tam je. Ať jsme tu chytřejší. Třeba se provádí obojí Úsměv
Jinak i já razím heslo, že origo klika je nejlepší klika Úsměv

Obsah fóra Honda-club.cz   
zabeh motora po GO (b16a2)
Fórum: Motor, ECU, spojka a převodovka
1
Pomohlo ti toto téma?   
Zobrazit příspěvky z předchozích:
 Řadit příspěvky dle: 
Zaslat odpověď

Časy uváděny v GMT + 1 hodina