Rozšířené hledání} Informace o členství Kontaktní informace Seznam uživatelů Kalendář Spřátelené weby Honda-club.cz Přihlásit se k emailu
[1]
Linka Uživatelské skupiny Linka Galerie avatarů Linka Kdo je online Linka
Linka Jak se stát členem klubu Linka Stáhnout stanovy sdružení Linka Výhody pro členy klubu Linka
  Obsah fóra Honda-club.cz   
Základní otázky kolem ladění na E85
Fórum: Motor, ECU, spojka a převodovka
1
Pomohlo ti toto téma?   
Zobrazit příspěvky z předchozích:
 Řadit příspěvky dle: 
Zaslat odpověď

Strana 1 z 1
LK7R je teď offline  LK7R
Administrátor
Členství: Žádné
1
PříspěvekZaslal: 4.8.2013 , 18:44  Naposledy upravil LK7R dne 5.8.2013 , 22:44, celkově upraveno 5 krát. Citovat  

Potřeboval bych nějaké to info od zkušenějších ohledně ladění motoru na E85.

Info které již mám:
1) 1 lambda E85 je 9.765 AFR
2) max výkon na E86 je někde mezi 0,72 - 0,87 lambda
3) je potřeba cca 30-40% více paliva proti benálu při WOT a cca 10-20% při normální jízdě
4) úplné minimum jsou ACURA RDX vstřiky 410cc, ale lépe 650cc+ vstřiky nebo regulátor tlaku
5) palivová puma by na NA do 550cc měla stíhat, pak už koupit Walbro 255
6) díky cca 105 oktanům posunout předstih zapalování až o 2-4 stupně
7) lambda sondy měří lambda, tudíž je nezávislá na palivu (to kvůli automatickému nastavování jednotkou na směs lambda=1, při jízdě bez zátěže), ECU si tedy korekce bude korigovat při normální jízdě sama
8 ) je lepší ladit podle lambda než AFR (max power rich = 0,75 / max power lean 0,84, kvůli množství paliva je možno na NA setupu jet max power lean)
9) nutno prodloužit puls vstřiků pro studené starty (až 50-70% paliva více, pro bezproblémový start v zimě)

Otázky:
1) pokud kupovat jiné než vstřiky než ty Honďácké z RDX, tak jakou značku? RC? Koukal jsem na ceny a je to cca $230 za ty z RDX a $350 za RC
2) palivová pumpa Walbro 255 nebo DeatschWerks 265?
   Pomohl ti příspěvěk? Návrat  

Zobrazit informace o autorovi Osobní garáž Odeslat soukromou zprávu
Fish je teď offline  Fish
3 háčka
0
PříspěvekZaslal: 4.8.2013 , 23:16   Citovat  

Bude to chtít také pořešit studený starty přenastavením mapy v ecu. Při studeným startu by měla být směs bohatší,než na benzín,Těch +30% platí pro ohřátý motor,za studena je to mnohem víc,cca +50% až 70% dle teploty. V zimě je to docela vopruz..
tudy odkaz

Zobrazit informace o autorovi  Odeslat soukromou zprávu
Administrátor
0
PříspěvekZaslal: 5.8.2013 , 13:50   Citovat  

Fish napsal:
Bude to chtít také pořešit studený starty přenastavením mapy v ecu. Při studeným startu by měla být směs bohatší,než na benzín,Těch +30% platí pro ohřátý motor,za studena je to mnohem víc,cca +50% až 70% dle teploty. V zimě je to docela vopruz..
tudy odkaz

Dobré info! je to dobrý K20 s KPRO = jednoduchý fix na tento problém.

dj-bobr je teď offline  dj-bobr
4 háčka
0
PříspěvekZaslal: 5.8.2013 , 14:58   Citovat  

A klidně i daleko víc, než 50-70% .. jsem tam koukal na cranking base injector pulse width a na mínusových teplotách tam mají i přes 200ms ..

.. nevyjde líp si udělat startovací přívstřik benzínu nebo žhavicí svíčku do sání?

Tohle téma mě zajímá Úsměv

Administrátor
0
PříspěvekZaslal: 5.8.2013 , 21:57   Citovat  

Další otázka ohledně vstřiků, potřebuji vstřiky 600-800cc. Jakou značku koupit, má někdo zkušenost?

DeatschWerks (dle netu nová technologie vstřikovačů - BOSH, dodává se přímo s konektory)
RC (díky rozšířenosti i více ohlasů s nějakými problémy, nemá konektory)
FIC
Injector Dynamics
AUS Injector

Marfi je teď offline  Marfi
4 háčka
0
PříspěvekZaslal: 5.8.2013 , 22:02   Citovat  

Proc jezdit na ethanol??

o cca 15 koni vic??Levnejsi benzin?
Dá se stim jezdit pořád nebo se musí přepínat mapa v jednotce na rychlou a normální jízdu?

4 háčka
0
PříspěvekZaslal: 5.8.2013 , 22:05   Citovat  

Já měl na ctr i ted na civicu RC a fungujou.Jen přepájet konektory.

Administrátor
0
PříspěvekZaslal: 5.8.2013 , 22:17   Citovat  

Marfi napsal:
Proc jezdit na ethanol??

o cca 15 koni vic??Levnejsi benzin?
Dá se stim jezdit pořád nebo se musí přepínat mapa v jednotce na rychlou a normální jízdu?

Palivo vyjde o něco levněji než jezdit na N95, přitom se dá nasadit větší předstih > výkon. Musím jezdit N98+ benzín a v mém okolí je dostupnější E85 než N98+.

N98+ = cca 40 Kč
E85 = cca 26 Kč (34 Kč po započtení 30% nárůstu spotřeby)

To jsou cca 300Kč úspory na nádrž při zvýšeném výkonu. Při nájezdu kolem 10000km/rok jsou za rok investice do vstřiků doma (uvažuji pouze případ jako mám já, vše kromě vstřiků je již v autě).

4 háčka
0
PříspěvekZaslal: 5.8.2013 , 22:22   Citovat  

Me šlo spis jen o to když pojedu na dalnici a nebude ethanol co stiM?

Administrátor
0
PříspěvekZaslal: 5.8.2013 , 22:28  Naposledy upravil LK7R dne 5.8.2013 , 22:32, celkově upraveno 1 krát. Citovat  

Marfi napsal:

Ideálně nahraješ mapu pro benzín, nicméně pokud za to nebudeš moc tahat tak seš v pohodě, protože lambda sonda bude směs upravovat na 1 lambda nezávisle na použitém palivu. Vzhledem k tomu, že KPRO umí korigovat palivo v rozmezí -27%/+47% tak se ti namixuje téměř správná směs (bude to o cca 7% bohatší, tzn bude to víc papat > cca 13,7 afr to pojede). Problémem bude pouze když za to vezmeš, tak to posunuté zapalování bude na použitý obyčejný benzín příliš a bude to klepat.

Fish je teď offline  Fish
3 háčka
0
PříspěvekZaslal: 5.8.2013 , 22:29   Citovat  

Marfi napsal:

Dojedeš nádrž a přepneš ecu na mapu pro N95 Úsměv

Když je mapa dobře naladěná,na E85 vyšší výkon... hlavně u přeplňovaných motorů,ale i atmosféry jedou lépe tudy odkaz

Úspora nic moc. Bude to žrát jak prase Úsměv

Administrátor
0
PříspěvekZaslal: 5.8.2013 , 22:43   Citovat  

EDIT otázek a poznatků.

Dany je teď offline  Dany
Partner H-C
0
PříspěvekZaslal: 6.8.2013 , 7:11   Citovat  

Velký význam to má hlavně u přeplňovaných motorů, jak se již psalo... U K20 s kompresorem je to posun až o 8%-10%... U samotné atmo K20 ten posun bude v řádech procent, ani těch několik stupňů předstihu navíc, nic výrazného nepřinesou...
Dále velké vstřiky, pokud přepneš na benzín, nebudou optimální a směs tak homogenní, krátká doba vstřiku, takže jednoduše přijdeš o část výkonu na benzín. Dá se to řešit tím, že vezmeš vstřiky 440ccm, které v 95% budou stačit, ale zase je risk při studených startech, že nebudou stačit. Nicméně dle mě je to jediná rozumná volba...
... Vstřiky 440ccm, hlavně pozor na správný odpor vstřikovačů
... v létě, tedy teplém počasí, jezdit E85
... v chladném počasí a couračkách dávat E85 společně s částí benzínu
... v zimě jezdit benzín

Pokud s tím budeš jezdit dlouhé trasy a pohodové až svižné tempo, tak OK a spotřeba Ti stoupne o cca 15% spíš kousek víc, ale pokud pojedeš velkou část trasy na plno, opravdu to je až nějakých 39%, pokud couračky hlavně se studeným autem, pak klidně těch 50%-70%

Je třeba si uvědomit, že se díky nižší teplotě hoření všechno daleko pomaleji ohřívá, teplota v chladiči vody klesne, to je strašný problém v zimě, kdy k zahřátí oleje v motoru nepotřebuješ běžných cca 8km, ale klidně 25km Smutný

Pro mě moc problémů na to, abych to nakonec do auta dal, ale vezmu Tě na brzdu a můžeme to zkusit naladit, vstřiky Ti můžu půjčit a uvidíme co z toho vypadne...

Jinak pokud jezdíš couračky nebo i vyjížďkové tempo či lehce dynamické, můžeš taky klidně použít N95, nebo si v mapě sundej předstih o 4% a můžeš ho jezdit i normálně, jen to bude víc klepat a jednotka si ho sundá ještě víc...

Administrátor
0
PříspěvekZaslal: 6.8.2013 , 7:32   Citovat  

Dany napsal:
Velký význam to má hlavně u přeplňovaných motorů, jak se již psalo... U K20 s kompresorem je to posun až o 8%-10%... U samotné atmo K20 ten posun bude v řádech procent, ani těch několik stupňů předstihu navíc, nic výrazného nepřinesou...

Kvůli výkonu to nedělám, nicméně je to malé plus pro E85.
Dany napsal:
Dále velké vstřiky, pokud přepneš na benzín, nebudou optimální a směs tak homogenní, krátká doba vstřiku, takže jednoduše přijdeš o část výkonu na benzín. Dá se to řešit tím, že vezmeš vstřiky 440ccm, které v 95% budou stačit, ale zase je risk při studených startech, že nebudou stačit. Nicméně dle mě je to jediná rozumná volba...

Hodně teď ty vstřiky a vše kolem toho studuju a z toho co jsem našel, to není tak jednoznačné. Záleží na typu a provedení vstřiku. To co píšeš sem četl vícekrát, ale vždy ve spojení s Denso-style vstřikovači (např RC). Jiné typy byly přesný opak (například vstřikovače vycházející z BOSCH EV14). Mimochodem do EVO X se v základu dávají 600cc EV14 BOSCH a dají se koupit za pár kaček (a pasují).
Dany napsal:
... Vstřiky 440ccm, hlavně pozor na správný odpor vstřikovačů

Jasně, jedině high impedance vstřiky
Dany napsal:
... v chladném počasí a couračkách dávat E85 společně s částí benzínu
... v zimě jezdit benzín

Tohle asi vzhledem k KPRO není problém
Dany napsal:

Pokud s tím budeš jezdit dlouhé trasy a pohodové až svižné tempo, tak OK a spotřeba Ti stoupne o cca 15% spíš kousek víc, ale pokud pojedeš velkou část trasy na plno, opravdu to je až nějakých 39%, pokud couračky hlavně se studeným autem, pak klidně těch 50%-70%

Se zvýšením spotřeby je v úvahách počítáno, to je daň za E85
Dany napsal:
Je třeba si uvědomit, že se díky nižší teplotě hoření všechno daleko pomaleji ohřívá, teplota v chladiči vody klesne, to je strašný problém v zimě, kdy k zahřátí oleje v motoru nepotřebuješ běžných cca 8km, ale klidně 25km Smutný

V zimě toho s CTR asi teď už stejně najezdím minimum

Dany napsal:
Pro mě moc problémů na to, abych to nakonec do auta dal, ale vezmu Tě na brzdu a můžeme to zkusit naladit, vstřiky Ti můžu půjčit a uvidíme co z toho vypadne...

Pokud se rozhodnu do toho jít, tak ty vstřiky rovnou koupím a pak by jsme to zkusili naladit, díky.

Dany napsal:
Jinak pokud jezdíš couračky nebo i vyjížďkové tempo či lehce dynamické, můžeš taky klidně použít N95, nebo si v mapě sundej předstih o 4% a můžeš ho jezdit i normálně, jen to bude víc klepat a jednotka si ho sundá ještě víc...

No neměl jsem na to koule ho tam nalít a nějak mě poslední dobou každý bliknutí MIL stresuje, čím to asi bude pořádnej výtlem . Každopádně zkusím ještě udělat mapu na N95 (předpokládám, že by pak měl být zapnut "Use stock knock control logic")

Dany je teď offline  Dany
Partner H-C
0
PříspěvekZaslal: 6.8.2013 , 7:41   Citovat  

LK7R napsal:
Hodně teď ty vstřiky a vše kolem toho studuju a z toho co jsem našel, to není tak jednoznačné. Záleží na typu a provedení vstřiku. To co píšeš sem četl vícekrát, ale vždy ve spojení s Denso-style vstřikovači (např RC). Jiné typy byly přesný opak (například vstřikovače vycházející z BOSCH EV14). Mimochodem do EVO X se v základu dávají 600cc EV14 BOSCH a dají se koupit za pár kaček (a pasují).

Ale tohle zase platí hlavně u přeplňovaných motorů nebo tam kde se vstřikuje do sání, jenže my vstřikujeme těsně před válcem a pokud tam vstříkneš najednou velké množství paliva a pak dlouho nic, tak se špatně donití ta směs promíchat a u atmo motorů nejlépe hoří homogenní směs, ale můžeme to být starý poznatek a nemusí to být pravda, nicméně těchto vylepšení už tady bylo dost a jsme stále na stejném bodě... Nehádám se, že to není možné, ale moje zkušenosti jsou jiné...

vti [906team] je teď offline  vti [906team]
4 háčka
0
PříspěvekZaslal: 6.8.2013 , 20:25   Citovat  

Nam sa osvedcili injector dynamics, konkretne ID1000 a ID2000 (tie mam ja v turbinke).
Su sice drahsie, ale aj pri tej velkosti nie je problem ani s volnobehom.

rotker je teď offline  rotker
4 háčka
0
PříspěvekZaslal: 7.8.2013 , 7:47   Citovat  

LK7R napsal:
No neměl jsem na to koule ho tam nalít a nějak mě poslední dobou každý bliknutí MIL stresuje, čím to asi bude pořádnej výtlem . Každopádně zkusím ještě udělat mapu na N95 (předpokládám, že by pak měl být zapnut "Use stock knock control logic")

Tak si vypni "Flash MIL when knock detected" Velmi šťastný to byl jen vtip přátele

Administrátor
0
PříspěvekZaslal: 7.8.2013 , 14:03   Citovat  

vti [906team] napsal:
Nam sa osvedcili injector dynamics, konkretne ID1000 a ID2000 (tie mam ja v turbinke).
Su sice drahsie, ale aj pri tej velkosti nie je problem ani s volnobehom.

Díky za reakci. Nemáš náhodou zkušenost s takto velkými vstřiky u obyčejného auta? Jde o případ, že by člověk například jezdil E85 a pak by třeba v zimě chtěl jezdit normál benzín. Hlavně z pohledu volnoběhu, startů motoru a i případné ztráty(?) výkonu. Poučka říká "použij nejmenší možné vstřiky, které zvládnou tvojí aplikaci", je to pravda, nebo se již díky novějším vstřikům něco změnilo? ID725cc by tedy asi byly zajímavou volbou, nebo i případně ty ID1000, pokud by to nemělo vliv na funkci při použití benzínu. Jsou cenově na tom podobně (skoro stejně).

dimitar je teď offline  dimitar
Partner H-C
0
PříspěvekZaslal: 7.8.2013 , 15:18   Citovat  

brzda bude zadarmo přátele sem zvedavi jaky bude rozdil

Administrátor
0
PříspěvekZaslal: 7.8.2013 , 15:24   Citovat  

dimitar napsal:
brzda bude zadarmo přátele sem zvedavi jaky bude rozdil

je to dobrý , ještě jsem stále ve stavu rozhodování zda do toho jít nebo ne. Teď především řeším ty vstřiky, takové, abych je pokud mě E85 nebude sedět, mohl klidně použít bez omezení/ztrát při tankování N95/98+.

Partner H-C
0
PříspěvekZaslal: 7.8.2013 , 17:24   Citovat  

tet davam na b18c4 780cc a bez problemu .volnobeh vse ok

Administrátor
0
PříspěvekZaslal: 7.8.2013 , 18:13   Citovat  

dimitar napsal:
tet davam na b18c4 780cc a bez problemu .volnobeh vse ok

Jakou značku a co to je za build - NA?

RedX je teď offline  RedX
0
PříspěvekZaslal: 7.8.2013 , 19:11   Citovat  

Tady nějaká chvála na ID:
tudy odkaz

Partner H-C
0
PříspěvekZaslal: 7.8.2013 , 19:37   Citovat  

LK7R napsal:
Jakou značku a co to je za build - NA?

Precision ,no do 4000rpm je to NA HaHaaa

Administrátor
0
PříspěvekZaslal: 7.8.2013 , 19:57   Citovat  

dimitar napsal:
Precision ,no do 4000rpm je to NA HaHaaa

pořádnej výtlem

4 háčka
0
PříspěvekZaslal: 30.4.2015 , 9:51   Citovat  

Kluci, vmísím se do postaršího tématu s aktuální věcí.. máte někdo vychytané konstanty pro Déčkové motory, o kolik je potřeba ideálně obohacovat směs v různých režimech na E85?

Nejlepší mapu, co jsem zatím odladil, mám volnoběh a v nízké zátěži (1000-4000ot. do 650mBar) obohaceno cca o 18% (target 15.5:1 "na spotřebu", chudší už to vůbec nejede a má tendenci k misfajrování), směrem do plnější zátěže obohacuju ke 30%, WOT obohaceno o 41% (WOT ladím na 13.0:1, je to atmosféra). Nicméně mám pořád problémy se startováním (cranking fuel jsem přidával i o 100% a furt to není ani zdaleka dokonalé), chcípání a chudost po studeném startu tak že to občas i střelí do výfuku, odezva na plyn nic moc (throttle tip-in jsem zkoušel obohacovat i ochuzovat až o 30% a stále pocit díry pod plynem). Nějaké tipy/triky?

Do budoucna uvažuju o větších vstřikách, zatím jedu na sérii 240ccm a holt nižší omezovač no..

(platforma Crome, prakticky sériová D15B7, palivo čistá E85ka)

EDIT: ty AFR poměry samozřejmě ekvivalentní k benzínu. E85 při 15.5:1 by asi nezapaloval sopťa sopťa

Administrátor
0
PříspěvekZaslal: 30.4.2015 , 11:53   Citovat  

Uváděj lambdu, ta je vždy stejná pro jakékoliv palivo.

4 háčka
0
PříspěvekZaslal: 30.4.2015 , 12:06   Citovat  

No jo, to je fakt.. přepočítám.

15.5:1 = 1.054 lambda
13.0:1 = 0.884 lambda