Rozšířené hledání} Informace o členství Kontaktní informace Seznam uživatelů Kalendář Spřátelené weby Honda-club.cz Přihlásit se k emailu
[1]
Linka Uživatelské skupiny Linka Galerie avatarů Linka Kdo je online Linka
Linka Jak se stát členem klubu Linka Stáhnout stanovy sdružení Linka Výhody pro členy klubu Linka
  Obsah fóra Honda-club.cz   
Oprava staršího, ale udržovaného auta-má smysl?
Fórum: Volná diskuze
Zobrazit příspěvky z předchozích:
 Řadit příspěvky dle: 
Zaslat odpověď

Strana 1 z 1
pterodaktyl je teď offline  pterodaktyl
PříspěvekZaslal: 15.10.2015 , 14:39   Citovat  

Zdravím Vás, kolegové Hondaři!
Měl bych na Vás dotaz. Vlastním staršího( 16 let) Civica 6. generace, kterého mám jako první majitel.
O auto je pečováno, veškeré práce jsem si zatím prováděl sám( nejsem sice automechanik, ale jsem nástrojař, takže jsem zvyklý i na přesnější techniku, než je ta vozidlová).
Pro ilustraci-5x proveden nástřik dutin Terosonem , pravidelně měněné náplně a filtry,pravidelné prohazování gum a jejich vyvažování, 2x demontáž a promazání startéru atd.
Nájezd není tak velký-157 tisíc km.
Auto se mi odvděčuje spolehlivou službou, nicméně se projevuje opotřebení dílů podvozku( silentbloky, tlumiče, čepy).
Tak se Vás chci zeptat na Váš názor zda má ještě cenu investovat do větší opravy( kompletní výměna silentbolů a čepů)?
Osobně vidím hlavně problém v tom, že zanedlouho nemusí být již dostupné díly. Jaké máte Vy zkušenosti s dostupností dílů na starší Hondy?

Auto je pro mne totiž "mazlík" Úsměv a koníček, navíc když vidím některé dnešní výrobky a jejich" spolehlivost", tak mám takové obavy, že po třech letech po koupi nového auta bych řešil stejné problémy, jako nyní po šestnácti letech.
Budu rád za Vaše názory!
   Návrat  
   Zobrazit informace o autorovi  Odeslat soukromou zprávu
Minor je teď offline  Minor
5 háček
Členství: Žádné
PříspěvekZaslal: 15.10.2015 , 14:45   Citovat  

Já bych udržoval Úsměv
Ale uznávám, že u mě nejde jen o chladnou a zcela racionální rozvahu.
   Návrat  
   Zobrazit informace o autorovi Osobní garáž Odeslat soukromou zprávu
Rusty je teď offline  Rusty
1 háčko
PříspěvekZaslal: 15.10.2015 , 14:59   Citovat  

auto jezdilo 16 let s původníma dílama, pokud koupíš kvalitní nové díly, tak dalších 16 jezdit bude, klidně bych do toho investoval kouř
   Návrat  
Lukas28 je teď offline  Lukas28
4 háčka
Členství: Gold
PříspěvekZaslal: 15.10.2015 , 15:00   Citovat  

odkud jsi ? tohle je lepší probrat osobně u auta Úsměv
   Návrat  
Václav je teď offline  Václav
3 háčka
PříspěvekZaslal: 15.10.2015 , 15:38   Citovat  

Dostupnost dílů na tyto vozy není problém. Pokud jde jen o silentbloky a čepy, tak to není zas taková investice a určitě bych to do něj dal.

Jediné, kde bych asi váhal zda opravovat by byla shnilá karoserie.

Také jsem zastánce starší, jednodušší a spolehlivější techniky...
   Návrat  
dj-bobr je teď offline  dj-bobr
4 háčka
PříspěvekZaslal: 15.10.2015 , 15:46   Citovat  

Co se silentbloků týče, doporučuji originál HONDA a nebo polyuretanové náhrady. Druhovýroba má, podle mých zkušeností, podstatně nižší výdrž..
Šestnáctiletý Civic ještě udělá plno parády, doporučuju dát pozor na korozi a zastavit ji co nejdřív, jakmile se objeví, čas od času zkontrolovat prahy (pod plastovýma krytama občas vykoukne nepěkná scenérie prožraných prahů), pak preventivně propájet hlavní relé (návodů je po internetu plno) a auto bude sloužit vesele dál Úsměv
   Návrat  
Squixx je teď offline  Squixx
1 háčko
PříspěvekZaslal: 15.10.2015 , 15:50   Citovat  

Určitě opravit a udržovat..i jen pro tu radost..já bych ho nedával pryč H+
Když se dají koupit náhradní díly na fávo a felinu, tak proč né na Civica
   Návrat  
Kendik je teď offline  Kendik
4 háčka
PříspěvekZaslal: 15.10.2015 , 16:08   Citovat  

Nechat a udrzovat Velmi šťastný je to dobrý
   Návrat  
hopit je teď offline  hopit
4 háčka
PříspěvekZaslal: 15.10.2015 , 16:23   Citovat  

Určitě udržovat Chápeš! Žádná novější Honda už nebude tak bezproblémová jako C6G.
   Návrat  
Petr 78 je teď offline  Petr 78
5 háček
PříspěvekZaslal: 15.10.2015 , 17:19   Citovat  

Taky se přikláním k udržování.
Ty náhradní díly nebudou tak drahé, takže směle do toho.
Buď rád, že máš zachovalou starou kvalitní klasiku a užívej si bezporuchového provozu.
Při tomhle nájezdu km, to auto vydrží v pohodě ještě jednou tolik.
Nové Hondy ty staré předčí snad jenom v bezpečnosti.
   Návrat  
Jarek je teď offline  Jarek
2 háčka
PříspěvekZaslal: 15.10.2015 , 17:26   Citovat  

Je potřeba počítat s tím že u 16let starého auto je nulová návratnost oprav. Když ho budeš chtít za čas prodat investice se ti nevrátí. Pokud ti tento fakt nevadí, tak udržuj, protože jak správně píše hopit: Žádná novější Honda už nebude tak bezproblémová jako C6G.

Sám jsem majítelem 16letého Civica s poněkud větším nájezdem 280tis. a ptám se opravdu potřebuješ výměnu všech silentů a čepů? Já mám pořád všechny čepy původní a ze silentů jsem měnil jen RTA (uložení zadních vlečných ramen, někdo jim říká PUK, známá bolest nejen Civiců, doporučuji, má obrovský vliv na jízdní vlastnosti), uložení stabilizátoru a spodní uložení motoru a převodovky. A není to tím, že bych byl sebevrah, ale tím, že to prostě není třeba.
Auto jsem kupoval při 180tis před 6 lety a už v té době mi mechanikové radili čepy vyměnit, že "už je nejvyšší čas". Takovéto rady v žádném případě neposlouchat a držet se hesla NEOPRAVUJ CO NENÍ ROZBITÝ. Čepy neměli vůli když jsem auto kupoval a nemají ji ani teď po dalších 100tis km. Že je můj přístup správný mi potvrdil i mechanik v Honda.de. Dle něj jsou orig. čepy prakticky "nesmrtelné", doporučují pouze výměnu prachovek po 80000km.
Bohužel napřezrok mě bude výměna min. spodních čepů čekat, ale jen díky debilnímu mechanikovy co mi na něm strhnul závit při výměně manžety na poloose. Takže už nevyměním manžetu na čepu.
Btw. před pár dny sem byl na STK a technik obdivoval stav (nejen) podvozku. Že prý leckteré nové auto na první stk je na tom hůř. Mrk
(nutno podotknout, že auto udržuju, co je potřeba to se mění, naposled komplet nové brzdy na předku a nový výfuk)
   Návrat  
Jagi je teď offline  Jagi
3 háčka
PříspěvekZaslal: 15.10.2015 , 18:17   Citovat  

Za mě taky udržovat a jezdit. Dílů je všude habakůůk Velmi šťastný je to dobrý
C6G je podle mě nejlepší Honda Úsměv přátele jediný aspekt kdy bych se rozmýšlel je prostě shnilá kastle - to je jedinný vážný problém.
   Návrat  
pterodaktyl je teď offline  pterodaktyl
PříspěvekZaslal: 15.10.2015 , 18:54   Citovat  

Děkuju, chlapi OK!
Vezmu to popořadě:
Lukas28 napsal:
odkud jsi ? tohle je lepší probrat osobně u auta Úsměv

Jsem z Vysočiny-Jihlava.
dj-bobr napsal:
Co se silentbloků týče, doporučuji originál HONDA a nebo polyuretanové náhrady. Druhovýroba má, podle mých zkušeností, podstatně nižší výdrž..
Šestnáctiletý Civic ještě udělá plno parády, doporučuju dát pozor na korozi a zastavit ji co nejdřív, jakmile se objeví, čas od času zkontrolovat prahy (pod plastovýma krytama občas vykoukne nepěkná scenérie prožraných prahů), pak preventivně propájet hlavní relé (návodů je po internetu plno) a auto bude sloužit vesele dál Úsměv

Díky za rady! Plánuji použití origo silentbloků a dílů podvozku( možná u čepů zvažuji značku TRW, která je dodává do prvovýroby). Jinak co se týče koroze, tak na tu pozor dávám-co tři roky stříkám dutiny Terosonem Terotex pomocí staré kovofinišácké vzduchové pistole s dlouhou sondou. A co se týče projevů rzi( zatím pár drobných teček)-při údržbě po nich pátrám, opatrně poškození očistím a zatřu starým dobrým Autexem nebo jinou antikorozní barvou.
Děkuji za tip s tím relé-o tom jsem nevěděl, informace si vyhledám a určitě to proletování udělám![/quote]

Jarek napsal:
Je potřeba počítat s tím že u 16let starého auto je nulová návratnost oprav. Když ho budeš chtít za čas prodat investice se ti nevrátí.
Auto prodávat nechci-jednak bych za něj neutržil nic a dále auto neberu jako spotřební předmět, ale mám ho jako koníček. Úsměv
Jarek napsal:
a ptám se opravdu potřebuješ výměnu všech silentů a čepů?

Jarku, všech snad ne. Co se týče čepů, tak spodní kuláky mám dobrý( čep nemá vůli, prachovku jsem měnil spolu s tím, když jsem měnil před dvěma roky manžety poloos).
čepy jdou stejně, jako nové-není v nich vůle a jdou s odporem, který vyvozuje předpetí pružiny v nich. Nicméně odpor není způsoben vyreznutím(namazal jsem je vazelínou Molykou, při kontrole nebyla patrna stopa rzi nebo průniku vody. manžety jsou nové).
Nicméně horní čepy mám volnější, tlumiče už mají své za sebou a také pravá koncovka řízení je volná.
V zadu mám zteřelé( ale ne utržené) puky podélných ramen.
Také neměním , co není nutné.
Nicméně je mi jasné, že musím vyměnit současně horní čepy , koncovku řízení a tlumiče.
bez výměny tlumičů to totiž podle mne nemá význam-tlumič odejde a za chvíli mi odskakující kola vymlátí čepy, poloosy atd.
Bojím se , že třeba mohu mít už měkčí silentbloky vlivem stáří a ty mi odepíšou nově namontované čepy.Co Vy na to?
Ale také nerad rozebírám více, než je nutné.

Hlavní obavu ale mám z toho, abych nyní nezainvestoval a třeba za rok se nestalo, že mi odejde nějaký nutný díl, který neseženu a tak vlastně dojezdím.
říkáte ale, že se toho nemám bát?

Osobně bych auto rád uchoval a udělal z něj časem youngtimera.
Budu rád za Vaše další postřehy.
   Návrat  
SaKaL je teď offline  SaKaL
Moderátor
PříspěvekZaslal: 15.10.2015 , 19:50   Citovat  

Nahoď foto... Úsměv

Obavu neměj, myslim, že není díl, který by se případně nedal sehnat z nějaké "mrtvoly" a nebo od někoho tady na fóru...
   Návrat  
Václav je teď offline  Václav
3 háčka
PříspěvekZaslal: 15.10.2015 , 20:18   Citovat  

A hele Jihlavák. To je kousek, tak kdybys něco potřebovat dej vědět. Mám taky dost věcí na Hondy doma. Třeba i lehce jeté díly a tak...

Nevím co by ti mělo kleknout abys už nesehnal a neopravil. Jak už jsem psal, největší problém by byl kdyby tom bylo shnilí, ale co píšeš tak je kastle OK a vubec bych se toho nebál....
   Návrat  

Obsah fóra Honda-club.cz   
Oprava staršího, ale udržovaného auta-má smysl?
Fórum: Volná diskuze
Zobrazit příspěvky z předchozích:
 Řadit příspěvky dle: 
Zaslat odpověď

Časy uváděny v GMT + 1 hodina