Rozšířené hledání} Informace o členství Kontaktní informace Seznam uživatelů Kalendář Spřátelené weby Honda-club.cz Přihlásit se k emailu
[2]
Linka Uživatelské skupiny Linka Galerie avatarů Linka Kdo je online Linka
Linka Jak se stát členem klubu Linka Stáhnout stanovy sdružení Linka Výhody pro členy klubu Linka
  Obsah fóra Honda-club.cz   
Vysoce svitive zarvky a zivotnost reflektoru
Fórum: Exteriér
0
Pomohlo ti toto téma?   
Zobrazit příspěvky z předchozích:
 Řadit příspěvky dle: 
Zaslat odpověď

Strana 1 z 1
Ivoss je teď offline  Ivoss
2 háčka
0
PříspěvekZaslal: 12.7.2016 , 19:45   Citovat  

Jaky je vas nazor na pouzivani vysoce svitivych autozarovek, napr. Osram Nightbreaker +90% a podobne, co se tyce pripadneho zkraceni zivotnosti odrazove plochy reflektoru?
Na 6G pouzivam asi 5 let ruzne zarovky se zvysenou svitivosti, posledni 3 roky Osram Nightbreaker Plus (jedine ty mi vydrzi aspon rok) a vsiml jsem si, ze paraboly maji v jednom miste naproti zarovky (tam kam dopada nejvic svetla z tlumeneho vlakna) lehce zmatnelou a zasedlou odrazovou plochu, zkousel jsem to cistit v domneni, ze je to ocouzene, ale je to asi poskozene do hloubky. Ted je otazka, jestli je to proste starim auta (17 let, 175 tkm), tim, ze vyrobce nepocital s dennim svicenim a svetla dostatecne nedimenzoval, nebo na tom maji lvi podil ty vysoce svitive zarovky. Schvalne jsem zkousel zmerit prikon zarovky Nightbreaker Plus a je stejny jako u obycejne zarovky.
Chtel bych do 9G dat nejake lepsi zarovky, protoze to sviti dost mizerne, ale nechci za par let resit vysvicene reflektory.
   Pomohl ti příspěvěk? Návrat  

Zobrazit informace o autorovi Osobní garáž Odeslat soukromou zprávu
FastCivic je teď offline  FastCivic
5 háček
Členství: Žádné
0
PříspěvekZaslal: 12.7.2016 , 23:21   Citovat  

To ocouzeni je stářím a denním svícením. Pomůže jen znovu nechat pochromovat

Stepa je teď offline  Stepa
4 háčka
0
PříspěvekZaslal: 13.7.2016 , 7:03   Citovat  

Motáš dohromady 2 věci...vysokou svítivost a ztrátový výkon. Pokud mají vysocesvítivé žárovky stejný ztrátový výkon jako originál, tak to lampy rychleji neničí a jsou na konci životnosti. Nejde ani tak o stáří auta, jako o prosvícené hodiny.

2 háčka
0
PříspěvekZaslal: 13.7.2016 , 11:01   Citovat  

Stepa: Nejsem si vedom, ze bych psal cokoli o ztratovem vykonu. Psal jsem pouze o CELKOVEM prikonu, ktery jsem si zmeril pro overeni, ze zarovky s vyssi svitivosti maji standardni prikon a vyssi svitivosti tedy nedosahuji "necestnym" zpusobem.
Ohledne ztratoveho vykonu mam pochybnosti, ze bude u obycejne a vysocesvitive zarovky stejny, jak pises, nebot u vysocesvitive logicky je premenena na svetlo vetsi cast prikonu a na ztratovy vykon - teplo je tak premenena mensi cast vlozene energie. Vysoce svitive zarovky dosahuji vyssi svitivosti vyssi provozni teplotou vlakna (myslim skutecnou teplotu, ne barevnou), coz dost mozna znamena, ze teplo (ztratovy vykon) je ve vetsi mire uvolnovano formou tepelneho zareni. Ovsem to je pouze moje domnenka.

dj-bobr je teď offline  dj-bobr
4 háčka
0
PříspěvekZaslal: 13.7.2016 , 11:23   Citovat  

Pohled elektrotechnika:

Vzhledem k tomu, že žárovka má účinnost v jednotkách procent, u žárovek se stejným příkonem (prostě to, co to vlákno žárovky reálně žere - P=U*I, čili příkon ve Wattech je vynásobené napětí ve Voltech proudem v Ampérech; napětí počítejte za chodu motoru 14V) se bude vždy vyzařovat tak nějak zhruba podobně tepla (infračerveného záření).

Otázkou zůstává, co přesně vypaluje paraboly - jestli to je pouze to teplo (IR), tak jestli i záleží na konkrétní vlnové délce.. dle mého skromného názoru nijak zvlášť. Takže (domněnka!) 55W žárovka taková či maková bude mít na parabolu stejný vliv. Nicméně hi-power žárovky o příkonu 100W sníží životnost paraboly příslušně rychleji..

M@jk je teď offline  M@jk
Moderátor
Členství: Gold
0
PříspěvekZaslal: 13.7.2016 , 11:26   Citovat  

dj-bobr napsal:
Pohled elektrotechnika:

Vzhledem k tomu, že žárovka má účinnost v jednotkách procent, u žárovek se stejným příkonem (prostě to, co to vlákno žárovky reálně žere - P=U*I, čili příkon ve Wattech je vynásobené napětí ve Voltech proudem v Ampérech; napětí počítejte za chodu motoru 14V) se bude vždy vyzařovat tak nějak zhruba podobně tepla (infračerveného záření).

Otázkou zůstává, co přesně vypaluje paraboly - jestli to je pouze to teplo (IR), tak jestli i záleží na konkrétní vlnové délce.. dle mého skromného názoru nijak zvlášť. Takže (domněnka!) 55W žárovka taková či maková bude mít na parabolu stejný vliv. Nicméně hi-power žárovky o příkonu 100W sníží životnost paraboly příslušně rychleji..

A proto je nepoužíváme (ty 100W žárovky), že Ondro?

On asi i bude rozdíl ve skleněných světlech a plastových, paraboly asi budou mít podobnou konstrukci i materiál u C5 a C6G, že?

2 háčka
0
PříspěvekZaslal: 13.7.2016 , 11:34   Citovat  

Jen tak pro zajimavost - namereny prikon pri napeti 13.8V byl 69 W na tlumenem a 74 W na dalkovem vlakne. Pri 14V bude vykon samozrejme jeste vyssi. Je treba si uvedomit, ze udavanych 55W/60W je pro jmenovite napeti 12V. Myslim si, ze prave vyssi ucinnost tech drazsich zarovek je duvodem vyssi svitivosti.

4 háčka
0
PříspěvekZaslal: 13.7.2016 , 12:03   Citovat  

..a vyšší účinnost by znamenala co, Kefalín? Správně ty můj klulu.. víc světla (viditelného záření) a míň tepla (infračerveného záření). Nicméně ve vláknových žárovkách už moc zázraků s účinností udělat nejde, tak se dělají "výkonnější" žárovky na bázi přežhavení vlákna.

2 háčka
0
PříspěvekZaslal: 13.7.2016 , 12:49   Citovat  

Vsak o tom celou dobu pisu, o vyssi teplote vlakna. Bude tam mozna mene tepla, ale bude taky jine spektrum, jak svetelne, tak tepelne, jak jsi spravne nakousnul vlnovou delku. Vlakno zarovky vyzaruje dokonce i trochu UV-B zareni a hadam, ze prezhavene ho bude vyzarovat jeste vic. Co se tepla tyce, toho sice muze byt min, ale co kdyz je vyzarovano jinym zpusobem, smeroveji a intenzivneji. Vypalene misto je presne naproti plechovemu kalisku pod tlumenym vlaknem.

4 háčka
0
PříspěvekZaslal: 13.7.2016 , 13:08   Citovat  

Nj, mě nenapadlo, že různé žárovky mohou mít ten minireflektorek jinak tvarovaný, i když geometrie vyzařovaného kužele světla by měla být shodná.. pamatuju, že Night Breakery (název je trefný - praskají zásadně v noci) měly jakoby "směrovější" dálkový beam ve srovnání s Philips Premium. I když Night Breakery jsou celkově tak trochu úchylné žárovky (vyrobené pro provoz při napětí 11V, bylo to napsané i na obalu - alibisticky - fakt dobrý Nápad je tu! )

UV vyzařují žárovky zcela minimálně (<0.1% celkového světelného toku), mimo jiné proto, že sklo žárovky UV pohlcuje.. tudíž jsem tuto spektrální složku zanedbal jako nepodstatnou. I když fyzikálně je dáno, čím přežhavěnější vlákno, tím větší spektrální posun od IR k UV .. to mi hlava nebere no i tak. Podle mé domněnky ta parabola slepne tepelně..

Stepa je teď offline  Stepa
4 háčka
0
PříspěvekZaslal: 13.7.2016 , 13:28   Citovat  

to Ivoss: ano, psal jsi o příkonu a já to blbě napsal...chtěl jsem napsat, že máš zmiňovat ztrátový výkon, aby to mělo nějakou vypovídající hodnotu. Ten ztrátový výkon by se dal celkem dobře změřit pomocí oteplení stejného prostoru za definouvanou jednotku času, ale kdo to bude dělat. Nicméně zpátky k problému.

UV v nějakém významějším množství vyzařují jenom přežhavené halogeny(to jsou ty projekční)...otázka na jaké napájecí napětí to mají dimenzované, jak píše bobr. Rozdíl mezi nightbreakery a zbytkem je "údajně" v jiném tvaru a jiném složení plynu. Takže optimální směs plynu by mohla zvýšit světelnou účinnost a tím pádem i elektrickou, ale absolutní číslo na ztráty bude asi stejné v porovnání non/nihghtbreaker.

Ale podle toho, že odcházejí rychleji než zbytek to opravdu vypadá na to, že jsou buď přežhavené a nebo ta optimalizace plynu rychleji vyčerpává vlákno - a tím se může lokálně zvyšovat teplota - to jen pro potvrzení toho, co si psal na začátku.

Obsah fóra Honda-club.cz   
Vysoce svitive zarvky a zivotnost reflektoru
Fórum: Exteriér
0
Pomohlo ti toto téma?   
Zobrazit příspěvky z předchozích:
 Řadit příspěvky dle: 
Zaslat odpověď

Časy uváděny v GMT + 1 hodina