Rozšířené hledání} Informace o členství Kontaktní informace Seznam uživatelů Kalendář Spřátelené weby Honda-club.cz Přihlásit se k emailu
[1]
Linka Uživatelské skupiny Linka Galerie avatarů Linka Kdo je online Linka
Linka Jak se stát členem klubu Linka Stáhnout stanovy sdružení Linka Výhody pro členy klubu Linka
  Obsah fóra Honda-club.cz   
Strojarsky dotaz
Fórum: Volná diskuze
Zobrazit příspěvky z předchozích:
 Řadit příspěvky dle: 
Zaslat odpověď

Strana 1 z 1
Ivoss je teď offline  Ivoss
2 háčka
PříspěvekZaslal: 15.7.2016 , 12:14   Citovat  

Mam dotaz na nejakeho sikovneho strojare, co daval ve skole pozor pri tepelnem zpracovani materialu Úsměv. Potrebuji vyrobit malou jednoduchou pruzinku (neni to na auto, ale na kolo, do V-brzdy s paralelogramem, ktera se uz neda sehnat). Pruzina bude pracovat v malem rozmezi a za beznych teplot. Koupil jsem ve Ferone bezny pruzinovy drat, ze ktereho to snadno naohybam. Co s tim dal? Nejak to zakalit, nebo vyzihat? V prodejne mi rekli ze to nesmim nijak zahrivat. Takto v surovem stavu se mi ale zda, ze to moc pruzit nebude.

Dik
   Návrat  
   Zobrazit informace o autorovi Osobní garáž Odeslat soukromou zprávu
Pajaa je teď offline  Pajaa
PříspěvekZaslal: 15.7.2016 , 14:15   Citovat  

Ivoss napsal:
Mam dotaz na nejakeho sikovneho strojare, co daval ve skole pozor pri tepelnem zpracovani materialu Úsměv. Potrebuji vyrobit malou jednoduchou pruzinku (neni to na auto, ale na kolo, do V-brzdy s paralelogramem, ktera se uz neda sehnat). Pruzina bude pracovat v malem rozmezi a za beznych teplot. Koupil jsem ve Ferone bezny pruzinovy drat, ze ktereho to snadno naohybam. Co s tim dal? Nejak to zakalit, nebo vyzihat? V prodejne mi rekli ze to nesmim nijak zahrivat. Takto v surovem stavu se mi ale zda, ze to moc pruzit nebude.

Dik

Po tvarování se kalí jinak to bude stále bláto. Pak jsou následné operace jako třeba shot peening pro které děláme stroje Úsměv ale bez toho zakalení to fakt nepůjde.
   Návrat  
   Zobrazit informace o autorovi  Odeslat soukromou zprávu
Ivoss je teď offline  Ivoss
2 háčka
PříspěvekZaslal: 15.7.2016 , 14:25   Citovat  

Ale kdyz to jen zakalim, tak to bude krehky, ne? Tam bude potreba nejake popousteni, o cemz nelze najit informace laikovi srozumitelne. Shot peening urcite neni nezbytny, to se da snadno najit, ze to se to dela jen ve specialnich pripadech. A navic to jen tak nekde neudelaji. Mame tu nekolik pruzinaren, ale vsude mi rekli, ze to bude trvat minimalne mesic. Mne staci udelat neco co bude trochu pruzit a drzet tvar.
   Návrat  
Pajaa je teď offline  Pajaa
PříspěvekZaslal: 15.7.2016 , 14:36   Citovat  

Ivoss napsal:
Ale kdyz to jen zakalim, tak to bude krehky, ne? Tam bude potreba nejake popousteni, o cemz nelze najit informace laikovi srozumitelne. Shot peening urcite neni nezbytny, to se da snadno najit, ze to se to dela jen ve specialnich pripadech. A navic to jen tak nekde neudelaji. Mame tu nekolik pruzinaren, ale vsude mi rekli, ze to bude trvat minimalne mesic. Mne staci udelat neco co bude trochu pruzit a drzet tvar.

Samo to tam je taky kolem 400-550°C ale přesné časy a teploty by ti řekli v kalírně. Pokud máš pružinku vyrobenou zkusil bych zajít do kalírny, tam na to mrknou a řeknou více.
   Návrat  
   Zobrazit informace o autorovi  Odeslat soukromou zprávu
Jagi je teď offline  Jagi
3 háčka
Členství: Žádné
PříspěvekZaslal: 16.7.2016 , 19:17   Citovat  

Pošli sem nákres té pružinky... je to dobrý třeba bych ti sehnal podobnou a bylo by.
Cesta nejmenšího odporu... než něco bastlit.

Každá pružina je defakto křehká... proto, kde chceš mít kvalitní pružinu s co nejlepšími vlastnostmi, tak použiješ vlasečnicovou pružinu.
To je z jemného drátku o počtu např 4drátů spleténé jakoby lano a takové lanka zase spleteš třeba 4 k sobě a tak máš už solidní průměr drátu.. prostě takový spletenec - ale je to dražší na výrobu no.

Příští týden budu zrovna něco řešit v pružinárně kde mám dobré vztahy je to dobrý tak bych se ti kouknul.
   Návrat  

Obsah fóra Honda-club.cz   
Strojarsky dotaz
Fórum: Volná diskuze
Zobrazit příspěvky z předchozích:
 Řadit příspěvky dle: 
Zaslat odpověď

Časy uváděny v GMT + 1 hodina