Rozšířené hledání} Informace o členství Kontaktní informace Seznam uživatelů Kalendář Spřátelené weby Honda-club.cz Přihlásit se k emailu
[1]
Linka Uživatelské skupiny Linka Galerie avatarů Linka Kdo je online Linka
Linka Jak se stát členem klubu Linka Stáhnout stanovy sdružení Linka Výhody pro členy klubu Linka
  Obsah fóra Honda-club.cz   
Civic 9G Tourer
Fórum: Pokec o autech
Zobrazit příspěvky z předchozích:
 Řadit příspěvky dle: 
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3 ... 60, 61, 62 ... 135, 136, 137  Další 
Zaslat odpověď

Strana 61 z 137
Stepa je teď offline  Stepa
4 háčka
Členství: Žádné
PříspěvekZaslal: 6.12.2016 , 20:44   Citovat  

Tipuju, že to máš zamrzlé...
   Návrat  
   Zobrazit informace o autorovi Osobní garáž Odeslat soukromou zprávu
Pincek je teď offline  Pincek
1 háčko
PříspěvekZaslal: 7.12.2016 , 8:03   Citovat  

Zdar všem, mám sice krátkého Civica 1.4 2016 ale myslím, že se může moje zkušenost někomu hodit...

Mám za sebou první servisní prohlídku v Hondě TrendCar Olomouc. Když to shrnu, jsem spíše zklamaný. Šlo o první servisní prohlídku auta a na palubním pc svítilo A a olejnička, tedy ta nejjednodušší kontrola s výměnou oleje a jeho filtru. V Trendcaru jsem auto i kupoval a slibovali mě nadstandartní podmínky při servisu... Když mě pak přišla sms že auto je hotovo s částkou 4188 Kč, myslel jsem že jde o omyl. když jsem byl se stejným motorem (1.4) v Jazzu na první prohlídce ještě u Samohýla v roce 2011, platil jsem za tu samou prohlídku 2700 Kč, vše si schovávám, takže to vím jistě. Když jsem technikovy sdělil moje rozčarovaní nad cenou, dívali jsme se spolu na úkony co udělali. A udělali vlastně i celou B prohlídku, tedy kontrolu brzd, čepů atd, plus vyměnili i pylový filtr ikdyž to auto nepsalo. No budiž předepsaný to nebylo,ale prý byl už špinavý, no budu jim věřit. To máme jednu položku navíc- cca 500 Kč. No zděsil jsem se, když jsem viděl cenu oleje. Bratru lidových 460 na litr, celkově tedy nějakých 1700. A jsme u problému s cenou. Je to 5w30, na tom by nebylo nic divného, v Jazzu na ni taky se stejným motorem jezdíme, ikdyž prvonáplň je 0w20. Horší je, že i já jako obyčejná osoba ji dokážu od Castrolu,Shellu, Totalu, a dalších normálních výrobců koupit ve 4 litrovým kanystru od 600 do 900 Kč... Myslím, že servis se při množstevní slevě dokáže dostat i pod 100 Kč na litr. Takže marže na jednou litru oleje je nějakých 360 kč a to je na mě prostě moc. Držgrešle nejsem, chápu že nějakou marži mít musí,ale toto mě hodně zklamalo, nemám přece mercedesa,ale běžné auto nižší střední třídy... Třešničkou bylo, že jsem si ten den nalil po hrdlo novou směs do ostřikovačů. Ani jednou jsem ji nepoužil, nebylo proč a v servisu údajně dolili 1,5 litru. Věřím, že tam mohla být vzduchová bublina,ale 1,5 litrů těžko, jde sice jen o korunové položky,ale i tak... Jediná kladná věc je, že auto je asi dobře oservisované a "zadarmo" umyté, vysáté již ne. Jak říkám, jsem zklamán,ale asi je to u jiných značek i horší, já byl ale zvyklej na lepší ceny. Ikdyž jsem to nikdy neudělal tak řešení je pro mě pro příště si donést svůj vlastní olej to ale tuším se jim nebude líbit, když na něm takto krásně bohatnou... Neměl jsem moc odvahu tam dělat halo, protože se zase tak moc nestalo,ale při vzpomínce na slova prodejce o nadstandartním servisu a realitě, kdy jsem v pondělí volal o servis, řekli mě at přijdu za týden že to uděláme příští úterý, když jsem přišel za týden v pondělí s tím,že auto budou dělat v to úterý, řekli mě že jsme si asi nerozumněli, že tedka zadáme informace o autě a prohlídka bude až za další týden, což je u nich standartní čekací doba, tedy 14 dní.... A to jsem ještě zjistil, že moje auto je u nich psané na 3 subjekty. Na ně, na mě a asi na prvního zájemce, kterého jsem nejspíše předběhl. Detail,ale taky dobrý, vypisovali to tam semnou dalších 10 minut a to jak říkám,auto jsem bral u nich. No nadstandartní podmínky no Ble Uf, to jsem se zase naštval, omlouvám se za sloh...
   Návrat  
   Zobrazit informace o autorovi  Odeslat soukromou zprávu
JurajP je teď offline  JurajP
1 háčko
PříspěvekZaslal: 7.12.2016 , 9:04   Citovat  

nic noveho. servisy zarabaju na komponentoch, ktore vymienaju. ja som bol po 20 000km na 1. servisnej a dal som zato cca. 230e, co je v prepocte 6210kc. skoro ma porazilo. mam pocit, ze to tu este nikto neplatil za prvu servisnu. samozrejme, najvacsia polozka bol olej, za ktory som zaplatil priblizne 80e, cize 1l vychadza na 20e!!! pritom som nasiel original honda olej 0w20 za 13e. tipujem, ze oni ako honda dealer to maju este lacnejsie. servisne kontroly + zaruka su len dovod, ako od ludi dostat dalsie peniaze. je zaujimave, ze napr. s takym televizorom alebo s takym kuchynskym robotom netreba chodit na servis, aby nam bola uznana zaruka, ked sa nieco pokazi. planujem, ze olej budem menit asi kazdych 10000km a uz som si volal do ineho honda servisu, kde je mozne priniest si vlastny olej a za robotu si uctuju len 11e s DPH.
Apropo, nechapem, preco ti dolievali zmes do ostrekovacov, to nie je ich napln prace a aj keby ti svieti kontrolka, tak auto to nijak neovplyvni v cinnosti, to je moj nazor.
   Návrat  
1 háčko
PříspěvekZaslal: 7.12.2016 , 9:37   Citovat  

JurajP napsal:
nic noveho. servisy zarabaju na komponentoch, ktore vymienaju. ja som bol po 20 000km na 1. servisnej a dal som zato cca. 230e, co je v prepocte 6210kc. skoro ma porazilo. mam pocit, ze to tu este nikto neplatil za prvu servisnu. samozrejme, najvacsia polozka bol olej, za ktory som zaplatil priblizne 80e, cize 1l vychadza na 20e!!! pritom som nasiel original honda olej 0w20 za 13e. tipujem, ze oni ako honda dealer to maju este lacnejsie. servisne kontroly + zaruka su len dovod, ako od ludi dostat dalsie peniaze. je zaujimave, ze napr. s takym televizorom alebo s takym kuchynskym robotom netreba chodit na servis, aby nam bola uznana zaruka, ked sa nieco pokazi. planujem, ze olej budem menit asi kazdych 10000km a uz som si volal do ineho honda servisu, kde je mozne priniest si vlastny olej a za robotu si uctuju len 11e s DPH.
Apropo, nechapem, preco ti dolievali zmes do ostrekovacov, to nie je ich napln prace a aj keby ti svieti kontrolka, tak auto to nijak neovplyvni v cinnosti, to je moj nazor.

Je to jak říkáš, z autorizovanejch servisů se stali měniči dílů za přepálené ceny. Už mě unavuje být téměř ve všem obezřetný a zjištovat si o všem údaje jen abych nebyl okradenej... Pak se nedivím, že jsou lidi nasraní a nemají čas na příjemný věci, když si musí pořád dokola všechno ověřovat, počínaje složením výrobků v obchodě, přes telefony a jiný smlouvy až po řekněme oleje do auta.... Tu směs do ostřikovačů lejou asi všechny servisy. Když byla ještě Honda Samohýl v Olomouci, jezdil jsem k nim, měl jsem od nich i auto a tam mě to poprvé trklo. za litr nemrznoucí směsi chtěli přes 90 korun, to mám do mínus 40 i 3 litry. když tam pak dolijou třeba ty 3 litry, něco už to udělá...Od té doby si na to dávám pozor a dolívám si to do plna před každým servisem. Je to sice pár korun,ale koruna ke korunce... Mě taky nikdo nic zadarmo nedává, tak proč bych měl já dávat servisákům.

Každopádně já byl v 15 500 km, ten tvůj servis byl teda ještě větší terno :/ mě to překvapilo, když jsem byl zvyklej na příjemnější ceny a sliboval jsem si, že v nich budu pokračovat. s Jazzem už jezdíme do Prostějova k Fedorovi, poslední servis jako tedka mě stál cca 1500 Kč a to obsahoval vše stejně co tedka se Civicem krom pylového fitru. Problém je, že další servis Honda je až v Brně... Trendcar v Olomouci je ale jinak asi dobrej servis, no težko hodnotit, nic složitějšího jsem zatím nepotřeboval a ani snad nebudu.
   Návrat  
1 háčko
PříspěvekZaslal: 7.12.2016 , 9:45   Citovat  

niekto mi vravel, ze ceny servisov sa odvijaju aj od triedy auta. cize napr. Jazz je najnizsia trieda, co ma Honda. potom je Civic, HR-V, CR-V a predpokladam, ze najdrahsi servis je na Civicu Sport GT. nechapem preco to takto rozlisuju. ale proste money su money Úsměv
   Návrat  
cport je teď offline  cport
1 háčko
PříspěvekZaslal: 7.12.2016 , 10:11   Citovat  

No ja myslim, ze je dostacujici nechat si odhadnout cenu prohlidky predem Mrk Ja to tak udelal a prvni prohlidka sedela.

Pak je treba jim rict, ze naplne a dalsi veci si pohlidas sam. At te pripadne jen upozorni na nedostatek.

Jinak s Trendcarem mam ja osobne dobre zkusenosti - i kdyz ne s tim v Olomouci, ale v NJ. Kdyz jeste delali Toyoty, tak byly prohlidky dukladne, vcetne napr. rozebrani, rozhybani brzd a podobnych veci. Dokonce mi pri jednom pruseru s Toyotou pomohli zpusobem, ktery by autorizovany servis asi nemel delat.

V Trendcarem v Olomouci mam jednu a horsi zkusenost - do servisu jsem zajel v patek odpoledne, protoze se mi uvolnil kryt motoru pri ceste na dovcu (plne auto, zena, deti). Nabidli mi reseni, ze mi nechaji objednat kryt za cca 11 tisic a pristi tyden ve stredu to bude, volove. Tak jsem jim tam udelal trochu scenu a poresili to za 2 minuty nejakym sroubem, matkou a sirokyma podlozkama.
   Návrat  
1 háčko
PříspěvekZaslal: 7.12.2016 , 11:25   Citovat  

No jasný, odhadnutá cena byla 4000, říkal jsem si ještě, jo vždycky dávají trošku víc aby měli rezervu.... Já počítal max 3500 Kč... Jinak otázka, dali mě tam olej 5w30, těžko říci od koho, to neuvádějí a normu mají uvedenou C2. V manuálu je ale norma A3, nebo A5 o C2 žádná zmínka. Jakej je v tom rozdíl? Vím, že A5 je mín viskozní A3. C2 je jen uvedená na netě jako výkonostní třída pro moderní motory. Jde mě o to abych pak koupil správnej olej. Nevím, jestli se řídit tím a3,a5 viz třeba co jsem našel tady tudy odkaz

nebo tím C2
viz třeba toto tudy odkaz

vím, že je tady vlákno o olejích, tam ale většinou žádná 1.4 není, tak kdyby jste mě nějaký doporučili pro převážný provoz na LPG, byl bych vděčnej. chci si ho příště koupit sám...
   Návrat  
1 háčko
PříspěvekZaslal: 7.12.2016 , 11:47   Citovat  

cport napsal:

V Trendcarem v Olomouci mam jednu a horsi zkusenost - do servisu jsem zajel v patek odpoledne, protoze se mi uvolnil kryt motoru pri ceste na dovcu (plne auto, zena, deti). Nabidli mi reseni, ze mi nechaji objednat kryt za cca 11 tisic a pristi tyden ve stredu to bude, volove. Tak jsem jim tam udelal trochu scenu a poresili to za 2 minuty nejakym sroubem, matkou a sirokyma podlozkama.

to bylo taky jeste s Toyotou ...
   Návrat  
michal.t je teď offline  michal.t
1 háčko
PříspěvekZaslal: 7.12.2016 , 12:34   Citovat  

Třeba v Brně (Autoelegance) se mě aspoň zeptali, zda mají dolívat náplň do ostřikovačů (shodou okolností jsem doplnil 2 dny před servisem) či čistit brzdy. Jinak bych byl asi taky dost nemile překvapený, kdybych to výslovně neodmítl. Cena oleje přes 2000 Kč mě ale zklamala tak jak tak, navíc to s tou 5W30 to zřetelně hůř jede… tam kde jsem se zařazeným kvaltem musel z kopce ještě přibrzďovat, teď tomu musím naopak pomáhat plynem… a samozřejmě - víc to žere, oproti původní tovární náplni. Příště si taky raději koupím sám.
   Návrat  
Johnyss je teď offline  Johnyss
PříspěvekZaslal: 8.12.2016 , 12:39   Citovat  

xenon04 napsal:
civic nemá senzory tlaku ve ventilkách, měří podle otáček kol Mrk v klidu přehoď pneu Úsměv
bezpečnostní matice musíš vybrat podle dosedací plošky disku
originál matice na originál disky mají takovou kulovou dosedací plochu (rozměr závitu vyčteš na obrázku)

kola si taky přehazuju sám, vyřešil jsem to zvedákem z lidlu, který nechávám v garáži, je to celkem rychlý, snadný a bytelný Úsměv
krytky jsem kupoval od kolegy "Doktora", zkus požádat jeho Mrk

Moc děkuji!
   Návrat  
Punisher je teď offline  Punisher
PříspěvekZaslal: 8.12.2016 , 21:54   Citovat  

Ahoj všem. Dost se tu vedla debata okolo olejů a servisů Honda, proto taky něco napíšu a třeba to někomu pomůže. OK

Začnu se servisem. Já osobně mám Civica krátkýho v 1.6 naftě a servisuju v autocentru BEK Ústí nad Labem. Dnes jsem po servise ve 41 000 km a cena byla 3100 Kč, takže za mě docela slušná spokojenost. 5 litrů mot. oleje 0W-30 za cca 1550 Kč, pylový a olej. filtr a ještě nějaké drobnosti okolo, takže cena velmi přijatelná. Další věc je jednání, velmi korektní, přesné odhady a co si řekneme, to platí. Když se něco děje nebo najdou, volají, zda to mohou udělat. Speciálně pan Ehl má u mě velké plus a musím říct, že je radost s ním takto spolupracovat.
To samé co o Ústí ale mohu říct o prodejně a servisu Acura v Chomutově, kde jsem kupoval i nechával v péči svého dřívějšího Accorda 8g 2.4 benzín. I zde velmi profesionální přístup, slušné ceny, no prostě žádné ojebávky. Jen zdůrazňuju, že nikde nikoho neznám a nemám žádné VIP výhody nebo slevy. Popravdě, tady na severu to asi máme docela v cajku, když čtu z předchozích příspěvků z Moravy a Slezska... to mi hlava nebere

K těm olejům. Dnes jsem se na to ptal právě v Ústí. Zde jako jeden z mála servisů lejou do nafťáka 0W-30 a to hlavně proto, že motor má přes zimu tišší a jemnější chod, i to zlepšuje spotřebu a snižuje vibrace. To mohu potvrdit, ta 1.6 je v tomto fakt skvělá a s tímto olejem (dávají Mogul) jede tiše a parádně. Spousta servisů v ČR dává do 1.6 olej Shell 5W-30, není v tom nijak zásadní rozdíl pro běžného řidiče, ale řekl bych, že kdybychom to v zimě postavili vedle sebe a ve studeném ránu nastartovali, civic s OW-30 bude vážně tišší. Ale docela mě překvapilo, že se to po republice takhle liší u stejného typu motoru a každý servs dá trochu něco jiného..... cože cože ? Pochopitelně souhlasím s tím co tu už pár lidí psalo - nikde vám (bohužel) nedají 4l motor. oleje za 900 Kč. I když to v servisu mají v obřích sudech, vydělat na tom nějak musí. Ale extrémy typu 550 korun na litr fak nechápu, to už by mě tam nikdy neviděli.
Jinak v Accordu 2.4 jsem dával až do 170 tisíc pouze Castrol 5W-40 a auto šlapalo jak hodinky, motor byl jako nový, prostě pohoda.

Tak všem hodně ujetých km Honda Úsměv
   Návrat  
xenon04 je teď offline  xenon04
4 háčka
PříspěvekZaslal: 9.12.2016 , 8:19   Citovat  

Punisher napsal:
To mohu potvrdit, ta 1.6 je v tomto fakt skvělá a s tímto olejem (dávají Mogul) jede tiše a parádně

pozor, jedno písmenko a jsme úplně jinde Úsměv dávají MOTUL
   Návrat  
tardi je teď offline  tardi
PříspěvekZaslal: 9.12.2016 , 10:12   Citovat  

Punisher napsal:
Ahoj všem. Dost se tu vedla debata okolo olejů a servisů Honda, proto taky něco napíšu a třeba to někomu pomůže. OK

Začnu se servisem. Já osobně mám Civica krátkýho v 1.6 naftě a servisuju v autocentru BEK Ústí nad Labem. Dnes jsem po servise ve 41 000 km a cena byla 3100 Kč, takže za mě docela slušná spokojenost. 5 litrů mot. oleje 0W-30 za cca 1550 Kč, pylový a olej. filtr a ještě nějaké drobnosti okolo, takže cena velmi přijatelná. Další věc je jednání, velmi korektní, přesné odhady a co si řekneme, to platí. Když se něco děje nebo najdou, volají, zda to mohou udělat. Speciálně pan Ehl má u mě velké plus a musím říct, že je radost s ním takto spolupracovat.
To samé co o Ústí ale mohu říct o prodejně a servisu Acura v Chomutově, kde jsem kupoval i nechával v péči svého dřívějšího Accorda 8g 2.4 benzín. I zde velmi profesionální přístup, slušné ceny, no prostě žádné ojebávky. Jen zdůrazňuju, že nikde nikoho neznám a nemám žádné VIP výhody nebo slevy. Popravdě, tady na severu to asi máme docela v cajku, když čtu z předchozích příspěvků z Moravy a Slezska... to mi hlava nebere

K těm olejům. Dnes jsem se na to ptal právě v Ústí. Zde jako jeden z mála servisů lejou do nafťáka 0W-30 a to hlavně proto, že motor má přes zimu tišší a jemnější chod, i to zlepšuje spotřebu a snižuje vibrace. To mohu potvrdit, ta 1.6 je v tomto fakt skvělá a s tímto olejem (dávají Mogul) jede tiše a parádně. Spousta servisů v ČR dává do 1.6 olej Shell 5W-30, není v tom nijak zásadní rozdíl pro běžného řidiče, ale řekl bych, že kdybychom to v zimě postavili vedle sebe a ve studeném ránu nastartovali, civic s OW-30 bude vážně tišší. Ale docela mě překvapilo, že se to po republice takhle liší u stejného typu motoru a každý servs dá trochu něco jiného..... cože cože ? Pochopitelně souhlasím s tím co tu už pár lidí psalo - nikde vám (bohužel) nedají 4l motor. oleje za 900 Kč. I když to v servisu mají v obřích sudech, vydělat na tom nějak musí. Ale extrémy typu 550 korun na litr fak nechápu, to už by mě tam nikdy neviděli.
Jinak v Accordu 2.4 jsem dával až do 170 tisíc pouze Castrol 5W-40 a auto šlapalo jak hodinky, motor byl jako nový, prostě pohoda.

Tak všem hodně ujetých km Honda Úsměv

Hm, tak to jsem s 4500 Kč za první prohlídku v čele peletonu (mimo Slovenska), takže bylo to u Šmuclera v Plzni a to jsem auto u nich koupil. Smutný
   Návrat  
hornet je teď offline  hornet
PříspěvekZaslal: 9.12.2016 , 15:43   Citovat  

4400,- taky šmucler.Bylo to i s vyčištěním a promazáním brzd.Ovšem 2000,- za 4l 5w40 je dost.
   Návrat  
Punisher je teď offline  Punisher
PříspěvekZaslal: 10.12.2016 , 10:24   Citovat  

xenon04 napsal:
pozor, jedno písmenko a jsme úplně jinde Úsměv dávají MOTUL

Ježiš, no jo, jsem to ale pako HaHaaa Takže se omlouvám, samozřejmě jde o Motul, máš recht Úsměv
   Návrat  
1 háčko
PříspěvekZaslal: 12.12.2016 , 15:01   Citovat  

Tak jsem na internetu za poslední týden přečetl asi tak 20 odborných i neodborných článků na téma oleje Velmi šťastný No tak nějak jsem zjistil, že všechny alespon trošku značkové oleje na trhu jsou kvalitní a je potřeba si jen správně vybrat normu (ACEA A3/B3, A5/B5) danou výrobcem a pak "třídu" (5W30) tu podle použití. Zbytek by měl být srovnatelnej a na značce až tak nezáleží. Pokud olej splnuje normy, je pro motor olej dobrý, ale do každého provozu existují vhodné oleje a vhodnější oleje...(pokud se jezdí často krátké trasy, je vhodnější 0W30 než 5w30 atd. Dokonce je i možné, že koupíte téměř stejný olej Např od Castrolu a taky od Shellu ( můžou brát stejný základní olej a stejná aditiva a stejně to míchat) To se ale nedá moc přesně říci, protože si to každej překvapivě tají Úsměv Všechny oleje se dají dokonce vzájemně míchat a motoru to neuškodí,ale s citem, když je tam 5W30 a nalije se tam 5w40, vznikne něco mezi a už pak olej v motoru zase "pracuje" logicky trošku jinak... Takové ty řeči že budou dva rozdílné oleje mlátit by měli být liché...Jen je blbé že stejně jako se pančuje alkohol, můžou se pančovat i oleje a u těch to možná bude i jednoduší... No snad to ty naše eshopy nešulej Úsměv
   Návrat  
1 háčko
PříspěvekZaslal: 14.12.2016 , 10:04   Citovat  

ako fungujete v zime pri startovani auta (myslim ludi, parkujucich vonku, nie v garazi)? nastartovat, nechat na volnobeh, pokial neoskrabete namrazu? alebo ked namraza nie je, hned vyrazite? trosku som sa o to teraz zaujimal a na nete je vselico popisane - nastartovat, nechat 10s volnobeh a vyrazit a par km tocit nizke otazky, niekto zas pise ze 5min necha nastartovane, kym vyrazi. Samozrejme, euroteroristi z Bruselu radia nastartovat a hned vyrazit, kvoli emisiam. ja to riesim tak, ze ak mam namrazu, tak nastartujem, pustim ventilator na predne okno a oskrabem namrazu. ked namraza nie je, tak nastartujem a chvilu pockam, az potom vyrazim. kym mi nezacne stupat rucicka ukazujuca teplotu chladiacej kvapaliny, tak motor moc nevytacam.
   Návrat  
1 háčko
PříspěvekZaslal: 14.12.2016 , 12:01   Citovat  

Ano, nastartuji a hned, jak oskrabu namrazu, tak jedu. Kdyz neni namraza, tak jedu hned.
   Návrat  
Squixx je teď offline  Squixx
1 háčko
PříspěvekZaslal: 14.12.2016 , 12:29   Citovat  

Pincek napsal:
Zdar všem, mám sice krátkého Civica 1.4 2016 ale myslím, že se může moje zkušenost někomu hodit...

Mám za sebou první servisní prohlídku v Hondě TrendCar Olomouc. Když to shrnu, jsem spíše zklamaný. Šlo o první servisní prohlídku auta a na palubním pc svítilo A a olejnička, tedy ta nejjednodušší kontrola s výměnou oleje a jeho filtru. V Trendcaru jsem auto i kupoval a slibovali mě nadstandartní podmínky při servisu... Když mě pak přišla sms že auto je hotovo s částkou 4188 Kč, myslel jsem že jde o omyl. když jsem byl se stejným motorem (1.4) v Jazzu na první prohlídce ještě u Samohýla v roce 2011, platil jsem za tu samou prohlídku 2700 Kč.............

No, to je bohužel klasický obrázek poslední doby v autorizáku..ale já za sebe musím říct, že když jsem tam byl s Accordem 7G na servisní prohlídce a výměně airbagu, tak jsem byl spokojen. Kafe, pokec s mechanikem a prodejcem, kterýmu se Acco hrozně líbilo..ale je pravda, že jsem neplatil nic..kdyby to bylo placený, tak si asi vyškubu vlasy
   Návrat  
1 háčko
PříspěvekZaslal: 14.12.2016 , 13:04  Naposledy upravil Pincek dne 14.12.2016 , 13:06, celkově upraveno 1 krát. Citovat  

Já si taky informace zjištoval a nejvíce šetrný způsob je ten, že nastartuji a nechám cca 20 až 30 sekund volnoběh(v létě stačí 5 až 10 sekund). Za tu doby by se měl olej i při mrazech dostat do každého místa v motoru a je to tak akorát čas, kdy stihnu polit zamrzlá okna vlažnou vodou a stěračema utřít do sucha... 0W20 to trvá menší dobu než 10W40, to je jasný... Potom se snažím řadit max u 2500 otáček tak aby mě zase ot. nespadly pod řekněme 1800, zkrátka to šudlat kolem 2000 ot a moc motor netrápit dokud se nezahřeje. Podle teploty chladící kapaliny vím, že ta jak je ohrátá, je motor tak v půlce... Taky mě LPG přepína až při cca 30 stupních, takže vím, že když jedu už na plyn, motor není úplně studenej. Moderní motory se na volnoběh téměř nedají ohřát a hlavně se tím ten motor více ničí, než když se plynule zahřeje jízdou. Nejhorší ze všeho je motor nastartovat a hned se rozjet, olej nemá šanci dostat se na citlivá místa a ty se tak pod zátěží při rozjezdu ničí, ničí a ničí...
   Návrat  
1 háčko
PříspěvekZaslal: 14.12.2016 , 13:05   Citovat  

Squixx napsal:
No, to je bohužel klasický obrázek poslední doby v autorizáku..ale já za sebe musím říct, že když jsem tam byl s Accordem 7G na servisní prohlídce a výměně airbagu, tak jsem byl spokojen. Kafe, pokec s mechanikem a prodejcem, kterýmu se Acco hrozně líbilo..ale je pravda, že jsem neplatil nic..kdyby to bylo placený, tak si asi vyškubu vlasy

Bohužel no, přijímací technik je myslím dobrej chlap, no politiku firmy asi moc neovlivní...
   Návrat  
1 háčko
PříspěvekZaslal: 14.12.2016 , 13:57   Citovat  

Pincek napsal:
Já si taky informace zjištoval a nejvíce šetrný způsob je ten, že nastartuji a nechám cca 20 až 30 sekund volnoběh(v létě stačí 5 až 10 sekund). Za tu doby by se měl olej i při mrazech dostat do každého místa v motoru a je to tak akorát čas, kdy stihnu polit zamrzlá okna vlažnou vodou a stěračema utřít do sucha... 0W20 to trvá menší dobu než 10W40, to je jasný... Potom se snažím řadit max u 2500 otáček tak aby mě zase ot. nespadly pod řekněme 1800, zkrátka to šudlat kolem 2000 ot a moc motor netrápit dokud se nezahřeje. Podle teploty chladící kapaliny vím, že ta jak je ohrátá, je motor tak v půlce... Taky mě LPG přepína až při cca 30 stupních, takže vím, že když jedu už na plyn, motor není úplně studenej. Moderní motory se na volnoběh téměř nedají ohřát a hlavně se tím ten motor více ničí, než když se plynule zahřeje jízdou. Nejhorší ze všeho je motor nastartovat a hned se rozjet, olej nemá šanci dostat se na citlivá místa a ty se tak pod zátěží při rozjezdu ničí, ničí a ničí...

co som cital, tak olej sa zohreje az tak po asi 10km. chladiaca kvapalina sa skor zahreje ako olej.
   Návrat  
1 háčko
PříspěvekZaslal: 14.12.2016 , 14:17   Citovat  

JurajP napsal:
co som cital, tak olej sa zohreje az tak po asi 10km. chladiaca kvapalina sa skor zahreje ako olej.

to je samozřejmě pravda, proto píšu, že když je zahřátá voda, je olej ani ne v polovině provozní teploty Úsměv Je ale důležitý,aby tam ten olej byl a to je po těch cca 20-ti sekundách. V té době samozřejmě není zahřátej,ale už alespon teče a chrání motor. Tím,že není zahřátej ale nemá logicky dostatečný vlastnosti na to,aby ochránil motor ve větší než mírné zátěži, proto se nesmí příliš vytáčet a hlavně šlapat na plynovej pedál víc než do poloviny, protože hlavně pak vzniká větší, než mírná zátěž Úsměv
   Návrat  
Petr 78 je teď offline  Petr 78
5 háček
PříspěvekZaslal: 14.12.2016 , 20:29   Citovat  

Pincek napsal:

Toto je jediný správný způsob je to dobrý
   Návrat  
1 háčko
PříspěvekZaslal: 15.12.2016 , 11:15   Citovat  

Hmm, často slyším, že delší zahřívání na volnoběh není ok… Ještě mi ale nikdo nikdy racionálně nevysvětlil proč.
Že se motor prohřívá volnoběhem pomaleji než poklidnou jízdou? Ano, to chápu, je tu tedy delší čas, kdy může směs ulpívat na studených válcích a přecházet do oleje. Vadí to něčemu? Pokud v motoru nemám olej s úplně nejnižší přípustnou viskozitní specifikací (u 1.8 asi něco W20), tak věřím, že ne.
Degradace oleje o víc než jednu viskozitní třídu (např. 5W30 na úroveň 0W20 nebo nižší) je prý (aspoň co jsem se dočetl) zcela výjimečná. Zvlášť pokud se dodržují roční servisní intervaly výměny oleje.

Že se studený ztuhlý olej nedostane všude, kam má? Ano, možná během těch prvních nejkritičtějších 10-20 vteřin. Studený civic si volnoběžné otáčky nastaví někam na 1500/min. Rádce řazení obvykle doporučuje podřadit i na nižší otáčky, takže nevěřím, že by mazací soustava byla navržena tak mizerně, že by při těchto otáčkách nebyla schopna dodat studený olej všude tam, kam má.

Že má studený olej vyšší viskozitu? Pro nízkootáčkový provoz motoru (např. do těch 1500 ot.) jedině dobře. Pro pomaloběžné motory jsou oleje s vyšší viskozitou naopak doporučovány. Studený viskóznější olej tvoří při nižších otáčkách silnější vrstvu olejového filmu - nechrání snad tato lépe?

Čím dál se volnoběh vyznačuje? Minimálním přenosem sil s nízkým mechanickým namáháním částí motoru – jedině dobře.
Dále nízkou teplotou a průtokem spalin – z hlediska vzájemné teplotní roztažnosti jednotlivých částí motoru není snad nic šetrnějšího, než co nejpomalejší ohřev částí motoru, kdy je intenzita přenosu tepla natolik malá, aby se teploty částí stihly přiměřeně vyrovnávat. Bez zbytečně velkých rozdílů v dilatacích částí motoru.
Že se motor na volnoběh neohřeje? Ohřeje, jen to déle trvá… navíc, díky té nižší rychlosti ohřevu tolik nezaostává teplota oleje za teplotou chladící vody. Po x-minutách běhu na volnoběh začínáte jízdu s lépe připravenou (prohřátou) olejovou náplní než kdybyste vyrazili po těch 20 vteřinách.

Takže mi tady z negativ zůstává v podstatě jen vyšší spotřeba paliva (kdo by to byl řekl, že? Úsměv ).

Dokonce si i říkám, zda ten doporučený postup s 10-20 vteřinami není jen propagandou samotných automobilek – nebylo by snad doporučení čekat na prohřátí auta na volnoběh konkurenční nevýhodou?

Osobně však na prohřátí motoru volnoběhem taky nečekám, nemám na to spíš čas… jízdu navíc nejčastěji začínám úplně bez plynu, cca minutu a půl z kopce jen brzdění studeným motorem, s otáčkami do 2500/min. Ptal jsem se na případnou škodlivost takového počínání v servisu, prý to vůbec ničemu nevadí. Takže asi tak.
   Návrat  
JardaBar je teď offline  JardaBar
3 háčka
PříspěvekZaslal: 15.12.2016 , 14:07   Citovat  

Může se špatně mazat převodovka, tu si vynechal úplně.
   Návrat  
Hellborn je teď offline  Hellborn
5 háček
PříspěvekZaslal: 15.12.2016 , 14:11   Citovat  

Jo, motor se Ti na volnoběh ohřeje... A co ostatní součásti, které jsou k jízdě potřeba? Převodovka se neohřeje - ztuhlý olej, při větších mrazech i tlumiče... Jízdou se postupně rozhýbává a ohřívá vše - motor, převodovka i díly podvozku.

Samozřejmě, že po dosažení provozní teploty vody nejde ještě točit do omezovače (teda jde, ale udělá to jen vůl), ale ještě pár km na ohřátí dílů motoru.

Motoru škodí točení za studena. Jestli pojedeš na 2500ot. z kopce, po rovině nebo kopce je jedno, je to skoro to samé...
   Návrat  
1 háčko
PříspěvekZaslal: 15.12.2016 , 14:48   Citovat  

Jj, převodovku (a podvozek) jsem vynechal záměrně – do debaty, zda vyjet hned, či až po několika minutách moc nezapadá – její teplotu v okamžiku rozjezdu tak či onak neovlivníme (když nepočítám zanedbatelné ohřátí teplem z motorového prostoru pomalu ohřívaného např. tím volnoběhem).
Upřímně, raději bych vyjížděl alespoň se zahřátým motorem (pokud by ten ohřev na volnoběh opravdu ničemu nevadil), než s motorem stejně zmrzlým jako převodovka.
   Návrat  
Hellborn je teď offline  Hellborn
5 háček
PříspěvekZaslal: 15.12.2016 , 15:01   Citovat  

Ale zapadá, protože lidi mají pocit, že když to nechají ohřát na místě, tak tomu můžou nakládat, takže po chvíli plneeej a v převodovka studená...

Prostě nastartuju, otevřu si, připoutám se a pomalu v klidu jedu max. 2500ot., po ohřátí vody max. 3000ot. a po cca 10km se na ot. už moc neohlížím...
   Návrat  
1 háčko
PříspěvekZaslal: 15.12.2016 , 15:27   Citovat  

Namáhání či riziko poškození té převodovky bude dost souviset i s krouťákem od motoru, ne jen s dodržováním určitého levelu otáček. Zde to chce spíš lehkou nohu na plynu. I když je otázka, zda je studená převodovka pod zátěží až tak moc náchylná k poškození jako studený motor.
Olej v převodovce je asi nejpomaleji se ohřívající provozní kapalinou (pominu-li náplň do ostřikovačů Úsměv )... Po 10 km ještě nebývá zdaleka zahřátý ani ten motorový olej, natož olej v převodovce... Každopádně, s těmi šetrnými režimy po startu to dělám podobně jako Ty Úsměv
   Návrat  

Obsah fóra Honda-club.cz   
Civic 9G Tourer
Fórum: Pokec o autech
Zobrazit příspěvky z předchozích:
 Řadit příspěvky dle: 
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3 ... 60, 61, 62 ... 135, 136, 137  Další 
Zaslat odpověď

Časy uváděny v GMT + 1 hodina