Rozšířené hledání} Informace o členství Kontaktní informace Seznam uživatelů Kalendář Spřátelené weby Honda-club.cz Přihlásit se k emailu
[1]
Linka Uživatelské skupiny Linka Galerie avatarů Linka Kdo je online Linka
Linka Jak se stát členem klubu Linka Stáhnout stanovy sdružení Linka Výhody pro členy klubu Linka
  Obsah fóra Honda-club.cz   
VTC actuator - problém při studeném startu
Fórum: Motor, ECU, spojka a převodovka
0
Pomohlo ti toto téma?   
Zobrazit příspěvky z předchozích:
 Řadit příspěvky dle: 
Zaslat odpověď

Strana 1 z 1
Probos je teď offline  Probos
2 háčka
0
PříspěvekZaslal: 30.12.2016 , 12:00  Naposledy upravil Probos dne 30.12.2016 , 12:45, celkově upraveno 4 krát. Citovat  

Diskuze ohledně problému VTC při studených startech na motorech k24.

Co je VTC?

VTC (Řízení proměnného časování)

Řízení proměnného časování (VTC) je mechanismus, který výrazně zvyšuje točivý moment a výkon vozidla změnou úhlu předstihu mezi vačkovým hřídelem na straně sání a klikovým hřídelem při změnách otáček a zatížení motoru. Vše je velmi inteligentně nasměrováno k dosažení vyššího točivého momentu při nižších otáčkách motoru.

Jak se VTC projevuje?

Při startu, hned jak motor naskočí se ozve asi na 1-2 sec. hlasitý řechtací zvuk, který po chvíli zmizí.

Vadný VTC se projevu nepravidelně. Ve většině zaznamenaných případů se problém s VTC projeví při těchto okolních fakorech:

- studený motor, který stál více jak 4 a více hodin.
- okolní teplota mírně nad nulou, nebo pod nulou...

Ukázky vadných VTC
na internetu koluje spousta videí s vadným VTC. Příklady zde:

tudy odkaz

tudy odkaz

tudy odkaz

Řešení

Osobně jsem VTC ventil vyměnil za nový (cena cca. 5000 Kč vč. práce). Zvuk byl v pořádku asi 3 týdny a poté se problém objevil znovu. Zatím je tedy tento problém nevyřešený a aktuálně zjišťuji informace, jak řešit, čím to je nebo případně proč se to děje znovu po výměně.

Názory se různí - někomu problém zmizel po výměně VTC, nekomu ne.

Možné následky?

Konkrétní případ, že by měl VTC negativní dopad na motor nebo jeho odepsání jsem nenašel. Ale možné to prý je. V každém případě je to kus pořádného kovu, který by se asi musel jedině rozpadnout, aby to nějak poničilo motor a to se asi jen tak nemůže stát.

VTC nebo startér?
Někdo tvrdí, že problém může jít ze startéru. Podlě mě jsou to dva odlišené zvuky, každý je svým způsobem identický.

Startér: Při problému se ozve při točení motoru, nebo těsně před naskočením motoru. Také zvuk je mírně odlišný.
VTC: Problém se ozve až v momentě kdy motor naskočí.

Každý, kdo by měl nějakou hodnotnou informaci, ať prosím přispěje.
O tomto problému se moc neví, přitom je toho plný internet - především v zahraničí. Navíc z mé zkušenosti se o tomto problému ani moc v oficiálních servisech neví.

Kdo má své auto rád, určitě by ho chtěl mít v pořádku Úsměv

Díky.
   Pomohl ti příspěvěk? Návrat  

Zobrazit informace o autorovi  Odeslat soukromou zprávu
krtekm je teď offline  krtekm
3 háčka
0
PříspěvekZaslal: 30.12.2016 , 12:26  Naposledy upravil krtekm dne 30.12.2016 , 12:38, celkově upraveno 1 krát. Citovat  

Super OK Takze zpet k diskuzi... Moc jsem po tom nesel protoze tento problem nemam. Ale selskym rozumem. Nekde musi byt pricina. Napadaji me dve:

1) ventil nepousti dostatecne rychle, nebo intenzivne olej a nenatlakuje se ten lockovaci pastorek ve vackovem kole
2) ventil funguje, ale pastorek ne

At tak ci tak, doslo pravdepodobne k poskozeni nechanismu toho casovaciho kola a melo by se vymenit hlavne to!? Opravte me jestli se pletu, ale takhle to chapu ja... I honda bulletin rikal, vymente kolo!!! VTC actuator a VTC valve jsou dve rozdilne veci!

tudy odkaz

tudy odkaz

Zobrazit informace o autorovi Osobní garáž Odeslat soukromou zprávu
Kmóďa je teď offline  Kmóďa
4 háčka
Členství: Žádné
0
PříspěvekZaslal: 30.12.2016 , 12:34   Citovat  

Podle mě ten VTC actuátor je dobře slyšet tady a tohle by fakt mohl být on tudy odkaz
Jinak se mi zdá spousta vidí nejasných.
Zvuk který začne už před začátkem roztočení motoru nebo během něj bude startér. Princip je jasný. Otočíš klíčkem,ze startéru vyskočí pastorek,který zaskočí do zubů setrvačníku a začne s ním otáčet dejme tomu rychlostí 150 ot/min.
V okamžiku kdy motor chytá,uvolníš klíček a pastorek vyskočí ze zubů setrvačníku ven. Pokud se zadrhne a nevyskočí,setrvačník naskakujícího motoru ho roztočí velkou rychlostí,jakou se normálně nikdy neotáčí,to udělá ten chrastivý zvuk...

2 háčka
0
PříspěvekZaslal: 30.12.2016 , 12:49   Citovat  

Oba máte v podstatě pravdu.

Je pravdou, že já měnil (alespoň myslím), pouze ventil, nikoli VTC valve. Možná, že by stálo za to vyzkoušet. Upřímně, při hledání informací o problému s VTC jsem se o tom VTC valve ani nikde nedočetl, takže jsem to zkrátka nevěděl...

Ad Kmóďa: určitě to může takhle nastat, nicméně jsem skoro přesvědčený, že nemohou obě zařízení vydávat při pboému identický zvuk. Každý má svůj, trošku jiný. A vzhledem k tomu, že jsem u svého vozu už ten zvuk slyšel třeba 10x, vím, že je identický přesně jako na těch videích s VTC.

Video, které poslal krtekm - tam je ten zvuk úplně stejný, jako který se projevuje u mě. Někdy více, někdy méně...

Kmóďa je teď offline  Kmóďa
4 háčka
0
PříspěvekZaslal: 30.12.2016 , 12:54   Citovat  

krtekm napsal:
... VTC actuator a VTC valve jsou dve rozdilne veci!

tudy odkaz

tudy odkaz

Jo tak ono u toho VTC jsou navíc ještě dvě rozdílné závady? Tak to přeju upřímnou soustrast. To je tak to preventivně vše vyměnit pořádnej výtlem
Jsem rád že jsem šel po startéru,vyčistil,namazal a mám pokoj. Každopádně když vám někdo zastartuje a budete poslouchat přímo u motoru,musí být slyšet jestli ten zvuk jde od startéru...

2 háčka
0
PříspěvekZaslal: 30.12.2016 , 13:07   Citovat  

Kmóďa napsal:
Jo tak ono u toho VTC jsou navíc ještě dvě rozdílné závady? Tak to přeju upřímnou soustrast. To je tak to preventivně vše vyměnit pořádnej výtlem
Jsem rád že jsem šel po startéru,vyčistil,namazal a mám pokoj. Každopádně když vám někdo zastartuje a budete poslouchat přímo u motoru,musí být slyšet jestli ten zvuk jde od startéru...

No ono když se to projeví právě třeba jednou za týden, nebo prostě hodně nepravidelně, tak to je pak těžký ten zvuk odchytit :/

Tomika je teď offline  Tomika
0
PříspěvekZaslal: 30.12.2016 , 13:12   Citovat  

Me to dela za studena tento zvuk (K20Z4): tudy odkaz
Mam za to, ze je to starter a stale v to doufam, i kdyz po shlednuti vasich videi uz ani nevim Bueee

3 háčka
0
PříspěvekZaslal: 30.12.2016 , 13:20   Citovat  

To probos: valve je ventil, actuator je to kolo co nastavuje casovani. Ventil ovlada actuator...

To kmoda: nevim kolik je zavad. Ja slysel jen o jedne a to primo na tom kole. Bral jsem to ciste teoreticky, a to muze byt tech zavad urcite vice. Honda se podle meho porozumeni vyjadrila jen k tomu, ze spatny je actuator, ne valve.

Tady fotka poskozeneho actuatoru:

hqdefault.jpg

Zobrazení obrázku v plné velikosti.
hqdefault.jpg, 25.36 kB

2 háčka
0
PříspěvekZaslal: 30.12.2016 , 13:22   Citovat  

Tomika napsal:
Me to dela za studena tento zvuk (K20Z4): tudy odkaz
Mam za to, ze je to starter a stale v to doufam, i kdyz po shlednuti vasich videi uz ani nevim Bueee

Nejsem si jistý, jestli má i 2.0 stejný vtc. Respektive našel jsem o tom plno problému, ale vše bylo jen pro k24.

Jinak se mi kromě špatné baterky zdá, že tvůj startuje v pohodě. Ten zvuk na začátku je trošku hlasitější ale řekl bych, že je to normální. Ani jako startér se mi to nezdá.

Mino21 je teď offline  Mino21
1 háčko
0
PříspěvekZaslal: 30.12.2016 , 17:39   Citovat  

Mně se za ty necelé čtyři roky, co mám A7G 2.0 (K20Z2) stalo, že to velmi blbě chytalo až tak, že vyskočila chyba motoru. Na diagnostice v Hondě to v obou případech byl ten VTC actuator. Chyba se smazala a jezdí se dál.

Nicméně i tak se občas stává, že auto chytá dlouho a je v jakémsi napůl nastartovaném stavu (třeba 300-400 otáček). Pokud člověk pustí klíček, motoru pomalu stoupají otáčky až se dostanou na volnoběh. Pokud klíček nepustí, ozve se nepříjemný zvuk, patrně ze startéru. Tak doufám, že nemám v háji jak startér, tak VTC.

lukyn1982 je teď offline  lukyn1982
1 háčko
0
PříspěvekZaslal: 30.12.2016 , 18:26   Citovat  

Probos: no nestačím se divit, co se to tady docitam. To je sileny.
Předpokládám, ze jsi s tim nebyl v Hondě.? Prima by bylo, kdyby se k tomu vyjadril nekdo tady z autorizaku. Vim napr. o Dworibak. S nim jsem domluveny na opravu vtc na unorovou jarni akci.

3 háčka
0
PříspěvekZaslal: 30.12.2016 , 18:44   Citovat  

Ja spis nechapu proc ti menili ten ventil, a ne to kolco jak bylo zminovano v: Vse o A8G vlaknu!? Jak rikam, mechanicke opotrebeni nebo zavada je hlavne tam. Takze to ze si to nechal vymenit nicemu neublizi, ale bohuzel ani nicemu nepomuze... Teda za predpokladu ze pricina problemu je jen v tom actuatoru... Pokud je vinikem valve, coz se nikde nemuzu docist, neni o cem ale stejne... Poskozeni, i kdyz vinou valvu bude na tom kole, myslim si Bueee

PuLo je teď offline  PuLo
0
PříspěvekZaslal: 22.4.2017 , 6:44   Citovat  

Pocuval som obcas presne tento pazvuk pri starte. Neskor pri rieseni problemu rozvodov sa zistilo, ze retaz bola natiahnuta, napinak vysunuty na max. Uz je to asi druhy tyzden od vymeny, preslo nespocetne mnozstvo rannych studenych startov a zatial sa to neprejavilo ani raz. Vymena prebehla pri 210 tis. km, co samozrejme nie je smerodajny udaj.
Preto je otazne, ci je spominany actuator jedinym povodcom problemu.

1 háčko
0
PříspěvekZaslal: 22.4.2017 , 7:32   Citovat  

Menil jsi tedy to kolo, nikoliv ventil. Ja na vymenu stale cekam. Cekam na volny termin servisu. Kolik hodin prace to bylo? Co to vyslo. Diky.

2 háčka
0
PříspěvekZaslal: 22.4.2017 , 8:38   Citovat  

lukyn1982 napsal:
Menil jsi tedy to kolo, nikoliv ventil. Ja na vymenu stale cekam. Cekam na volny termin servisu. Kolik hodin prace to bylo? Co to vyslo. Diky.

Dělal jsem teď servis za trošku větší peníze a VTC kolo jsem měl naceněný, ale nakonec jsem to kvuli jinym vecem odsnunul. Mám to určitě v plánu udělat ale udělám to třeba až další servis. měl jsem dulezitejsi věci a shodli jsme se s mechnaikem na tom, že pokud budu menit to VTC kolo, tak by nebylo na skodu udělat asi i rozvody když bude rozdělaný motor. Abych to měl jak nový Velmi šťastný

Jinak jen to VTC kolo by mě vyšlo na 5k + práce. Akorát mi mechanik říkal něco o tom, že si moc není jistý ohledně toho, jak si v hondě troufli vyměnit jen to kolo když je to prý něějak spojené s rozvoďákem, že je to trošku riskantní. Ale vzhledem k tomu, že se v tom fakt nevyznám, tak nevím, nemůžu potvrdit Úsměv

2 háčka
0
PříspěvekZaslal: 22.4.2017 , 8:40   Citovat  

PuLo napsal:
Pocuval som obcas presne tento pazvuk pri starte. Neskor pri rieseni problemu rozvodov sa zistilo, ze retaz bola natiahnuta, napinak vysunuty na max. Uz je to asi druhy tyzden od vymeny, preslo nespocetne mnozstvo rannych studenych startov a zatial sa to neprejavilo ani raz. Vymena prebehla pri 210 tis. km, co samozrejme nie je smerodajny udaj.
Preto je otazne, ci je spominany actuator jedinym povodcom problemu.

Takže jsi měnil i řetez a napínák? No mě měchanik říkal, že měnil na 8G rozvody ve 230tkm kdy se už rožla kontrolka a já si myslím, že mě to taky muze cekat Velmi šťastný Ale prý se nemusím býát o motor, když je tam kontrolka která signalizuje že už je retez hodně napnuty.

0
PříspěvekZaslal: 22.4.2017 , 11:31   Citovat  

Bol meneny komplet kit. Cize retaz, napinak, vodiace listy, potom rozne tesnenia. Pod hlavou bol karbon, cize sa to odstranovalo nejakym pripravkom. Auto jazdilo do 160 tis. na 5w40, potom z nejakeho dovodu presli v Honde na 5w30, na odporucanie som sa teraz vratil spat k 5w40.
Cena tohto celeho bola 800 za material + 300 praca. V Honde to moze stat menej, ale ja im uz nedoverujem na zaklade viacerych negativnych skusenosti, preto som to vzal inam.

2 háčka
0
PříspěvekZaslal: 22.4.2017 , 12:14   Citovat  

PuLo napsal:
Bol meneny komplet kit. Cize retaz, napinak, vodiace listy, potom rozne tesnenia. Pod hlavou bol karbon, cize sa to odstranovalo nejakym pripravkom. Auto jazdilo do 160 tis. na 5w40, potom z nejakeho dovodu presli v Honde na 5w30, na odporucanie som sa teraz vratil spat k 5w40.
Cena tohto celeho bola 800 za material + 300 praca. V Honde to moze stat menej, ale ja im uz nedoverujem na zaklade viacerych negativnych skusenosti, preto som to vzal inam.

Zhruba takhle mi to celé vč. VTC a celých rozvodu nacenil i muj mechanik - ze by to kolem tech 25k bylo, takže zase dak daleko od jiných cen nejsi. Akorat jsme se nebavili o nějake dekarbonizaci ani o tesnenich, takze cena by mohla asi odpovidat. No ja zvazuju ze to udelam taky ale rikal jsem si, ze by to treba jeste rok mohlo vydrzet už kvuli tomu ze ted dam za servis cca 30 tisic.

0
PříspěvekZaslal: 24.4.2017 , 8:08   Citovat  

Myslim si, ze pokial na volnobeh nepocujes retaz, co sa u mna rovnako neprejavilo, ale az pocas jazdy, hlavne v okoli spektra otacok 2000, tak nie je co riesit. Nespoliehal by som sa na kontrolku, to moze byt uz posledne stadium, co urcite clovek nepotrebuje riesit ked je vzdialeny od servisu.
Ked som si prechadzal nejake informacie ohladne retazi atd., tak som sa dopracoval k stranke nizsie. Spomina sa tam, ze tie napinaky od zaciatku nie su ultra spolahlive, no neda sa to zrejme hodit len na ne, ja som bol oboznameny s informaciou, ze aj samotny vyber viskozity oleja, moze znizit jej zivotnost.
tudy odkaz
Tam je vidiet aj ten actuator, co sa tu spomina, ale v danom clanku mu nevenuju pozornost.

2 háčka
0
PříspěvekZaslal: 24.4.2017 , 10:03   Citovat  

PuLo napsal:
Myslim si, ze pokial na volnobeh nepocujes retaz, co sa u mna rovnako neprejavilo, ale az pocas jazdy, hlavne v okoli spektra otacok 2000, tak nie je co riesit. Nespoliehal by som sa na kontrolku, to moze byt uz posledne stadium, co urcite clovek nepotrebuje riesit ked je vzdialeny od servisu.
Ked som si prechadzal nejake informacie ohladne retazi atd., tak som sa dopracoval k stranke nizsie. Spomina sa tam, ze tie napinaky od zaciatku nie su ultra spolahlive, no neda sa to zrejme hodit len na ne, ja som bol oboznameny s informaciou, ze aj samotny vyber viskozity oleja, moze znizit jej zivotnost.
tudy odkaz
Tam je vidiet aj ten actuator, co sa tu spomina, ale v danom clanku mu nevenuju pozornost.

Myslím, že retez trochu zachrastí jen když poprve nastartuju za studena (mimo VTC) ale jinak pod plynem ani behem tech 2000 otacek myslim ze zatím nic neslysim. Doufam tedy. Spatně se to když motor frčí odhaduje ale myslim ze retez tam slyset není. Snad by si toho vsiml i mechanik. Nevím.

V každém případě jsem se na to ptal mechanika a rikal mi, že i když se rozne kontrolka tak prý se s tím dá normálně jezdit, ale samozřejmě to netocit pod plyným do otáček a nějaké hrubé řazení atd...

ite je teď offline  ite
Partner H-C
0
PříspěvekZaslal: 24.4.2017 , 21:05   Citovat  

Jezdit s kontrolkou motoru kdy DTC značí natažený rozvodový řetěz, tz, že nesedí pozice kliky a vačky rozhodně nee Úsměv Úsměv Úsměv

2 háčka
0
PříspěvekZaslal: 24.4.2017 , 21:34   Citovat  

ite napsal:
Jezdit s kontrolkou motoru kdy DTC značí natažený rozvodový řetěz, tz, že nesedí pozice kliky a vačky rozhodně nee Úsměv Úsměv Úsměv

Velmi šťastný Tak to promiň, špatně jsem pochopil.

Asi to bude chtít určitě udělat, otázka je, kdy Úsměv

Ale je fakt, že potkat to někde na dovolené bych nechtěl. sopťa sopťa

0
PříspěvekZaslal: 25.4.2017 , 6:23   Citovat  

ite napsal:

Konkretne v mojom pripade diagnostika ukazala 30 stupnov, po vymene to bolo myslim do 15. Cize momentalnym riesenim pre tych, co chcu mat istotu, je nechat to zmerat.

1 háčko
0
PříspěvekZaslal: 12.7.2017 , 12:01   Citovat  

Nechal jsem vyměnit VTC kolo. Od té doby jsem již ten zvuk neslyšel.

Obsah fóra Honda-club.cz   
VTC actuator - problém při studeném startu
Fórum: Motor, ECU, spojka a převodovka
0
Pomohlo ti toto téma?   
Zobrazit příspěvky z předchozích:
 Řadit příspěvky dle: 
Zaslat odpověď

Časy uváděny v GMT + 1 hodina