Rozšířené hledání} Informace o členství Kontaktní informace Seznam uživatelů Kalendář Spřátelené weby Honda-club.cz Přihlásit se k emailu
[2]
Linka Uživatelské skupiny Linka Galerie avatarů Linka Kdo je online Linka
Linka Jak se stát členem klubu Linka Stáhnout stanovy sdružení Linka Výhody pro členy klubu Linka
  Obsah fóra Honda-club.cz   
D15Z8 - generálka?
Fórum: Motor, ECU, spojka a převodovka
1
Pomohlo ti toto téma?   
Zobrazit příspěvky z předchozích:
 Řadit příspěvky dle: 
Zaslat odpověď

Strana 1 z 1
mordy je teď offline  mordy
0
PříspěvekZaslal: 15.11.2017 , 12:45   Citovat  

Zdravím, začal mi z D15Z8 (cca 280 000km) téct olej a spotřeba oleje je cca 1l/500km. Děje se to jen za jízdy, motor je celej od oleje, ale přitom v garáži na podlaze ani kapka. Před tím žral stabilně (předchozích 100 000km) cca 0,5l/1000km a zvenku jenom lehce rosil kolem víka hlavy. Tipoval jsem, že přetěsím vanu nebo gufero na klice a bude.

Při rozebírání jsem zjistil, že tečou snad všechny těsnění, co v motoru jsou. Je mi divný, že by se rozhodly odejít takhle najednou. Mám podezření, že jde tlak ze spalovacího prostoru do motoru a tlačí olej ven (všiml jsem si, že z otvoru pro dolévání oleje jde při běžícím motoru v rázech přetlak - není to moc, ale dřív to podle mě nebývalo).

Včera jsem udělal takovou pseudozkoušku těsnosti kroužků a nalil jsem do každého válce přes svíčku trochu benzínu. Proteklo to spodem ven (vana je sundaná), jako by tam ani písty nebyly.

Uměl by mi někdo 100% potvrdit, že je to špatně a motor je zralý na GO? Předpokládám, že když má být píst plynotěsný, tak bude i kapalinotěsný. Nejsem si ale jistý, jestli to nemůže bez tlaku shora jít přes zámky kroužků. Tlaky ještě můžu udělat, ale musel bych nahodit rozvoďák. Asi budu mít cca 1000 doplňujících dotazů, ale pro začátek by to asi stačilo Úsměv

Omlouvám se, jestli duplikuju téma. Fórum jsem procházel (hledal jsem generálka, D15Z8 apod.), ale příspěvek přesně na toto téma jsem nenašel. Pokud víte o něčem užitečném, prosím o odkaz. Díky za pomoc.
   Pomohl ti příspěvěk? Návrat  

Zobrazit informace o autorovi  Odeslat soukromou zprávu
neewman je teď offline  neewman
1 háčko
1
PříspěvekZaslal: 15.11.2017 , 16:23   Citovat  

To co jsi dělal je tzv.leakdown test a a ten ti jasně potvrdil KO pístní kroužky. Takže minimálně změřit ovalitu válců, změřit písty a kouknout jestli nejsou válce poškozené. Když motor hodně "fouká"nahoru do víka,tak většinou netěsní právě kroužky. Odpověděl sis správně. je to dobrý

0
PříspěvekZaslal: 15.11.2017 , 18:15   Citovat  

No vida, tak aspoň už vím, jak tomu říkat. Benzínem jsem viděl testovat těsnost ventilů, ale nikde jsem nenašel, jestli se to dá použít na test těsnosti kroužků, tak jsem se radši zeptal.

Jde udělat výměna kroužků, resp. částečná GO bloku (inspekce válce, axiální, ojniční a hlavní ložiska) spodem?
Má cenu dělat jen kroužky, když už je motor odstrojený? Dá se při nájezdu 280kkm odhadnout, nakolik je šance, že by to u kroužků skončilo? Před půlrokem byla dělaná hlava, nechce se mi ji shazovat, pokud to nebude nutný. Na druhou stranu, jestli to je vrtání zubů přes konečník, to ji radši shodím...

Mám pocit, že jsem tu někde na fóru viděl informaci, že pokud se neudělá i výbrus + nový píst, tak je výměna kroužků na pár kilometrů a Hondice bude co se týká oleje zase při chuti. Je mi jasný, že když si změřím ovalitu, axiální vůle, házivost, vůle ložiska a porovnám to s čísly v servisním manuálu, budu vědět, jestli jsem v toleranci nebo ne... problém je, že nemám doma v garáži úplně vybavenej autorizovanej servis, MacGyver se nejmenuju a z toho vyplývají jistý omezení mých možností Úsměv Na test vůle píst/válec jsem někde viděl jednoduchý návod, že by mezi pístem a válcem mělo jít strčit max. 0.1mm měrka, jinak je to na výbrus. Dá se to použít místo testu ovality?

Máte zkušenosti, jestli se dá doma v garáži GO v nějaké rozumné kvalitě udělat? Auto stojí na cihlách. Mám základní nářadí, golu, momenťáky, měrky, nic speciálního (např. pneumatický nářadí, kladku na zvednutí motoru). Jednoduchý stahováky apod si můžu nechat vyrobit, mám v rodinné přízni moc šikovnej soustruh a frézku. Už jsem nechával dělat stahovák na kladku na klice. Kompresor kroužků bych ještě byl ochoten zainvestovat, to je pár korun. Bude potřeba ještě jiný spešl motorářský nářadí? Blok a hlavu jsem schopen někam zavézt na výbrus druhým autem. Upřímně, auto má 17 let, rezne před očima (anglán) a technickou má ještě na rok, nevím, jestli není lepší to složit a jezdit, dokud to neklekne úplně. Dělat GO profi za desítky tisíc není v tomhle případě naprosto rentabilní. Když by se povedlo motor opravit, tak bych ještě pár let měl dopravovadlo na takový ty výlety do práce a super/hyper. Jinak tu asi přibyde inzerát> Prodám aerodeck v top stavu Úsměv

Není tu někdo z okolí Berouna, koho tyhle věci baví a navíc ho baví odpovídat na blbý dotazy? A nemá rád peníze, protože kazí charakter Úsměv

neewman je teď offline  neewman
1 háčko
1
PříspěvekZaslal: 15.11.2017 , 18:52   Citovat  

Na výměnu kroužků musí hlava dolů. Na výměnu lozisek na klice nemusí. Každopádně je lepsi motor venku. Tolerance na vrtání je maximálně tuším 0.07mm. 0.1mm je už hrozne moc. U většiny motorů co jsem dělal už byla ovalita znát, ale po honování a výměně kroužků některé prestaly brát olej....ne všichni chtějí jit cestou výbrusu a oversize pístů a tak to risknou jen s novyma kruhama a salama.
Když vezmu rozpočet na nový kruhy, šály a tesneni pod hlavu,tak jsi nekde cca 5000-7000. S tím, ze to není ideální,ale nejakou tu sezonu to vydrží na běžný ježdění. Chápu, že ne každý má 20T na GO D14 nebo D15.

Takže low cost setup asi bude takovýto:
Nový kruhy ideálně +0.25 a doladit je na potřebnou vůli v zámkách.
Nový šály pokud budou opotřebené.
Těsnění pod hlavu.
Prehonovat válce honovacim přípravkem na požadovaný úhel křížení,ale jen zlehka aby se lépe zajely kruhy,lépe držel olej a hlavně abys ještě nezvyšoval vrtání na limit, který nejsi schopný změřit.

0
PříspěvekZaslal: 15.11.2017 , 19:51   Citovat  

Díky za tipy. Ponořím se večer do servisního manuálu a budu nad tím hloubat. Potřebuju rozluštit tu tvoji informaci o kroužcích, k čemu se vztahuje to +0.25 a jak je doladit v zámcích. Zbytek snad chápu.

Tip s měrkou 0.1 jsem četl v příručce o opravě motorek, asi to bylo myšleno jako první přiblížení.

Pokusím se sem hodit nějaký poučení z krizovýho vývoje:

Můžu přispět tipem na výrobu 50mm stahováku kladky klikové hřídele. Dá se vyrobit z matky M33 (má vnější rozměr přesně 50mm) a navařeného plocháče. Na ebay se pohybovaly ceny od 500 bez ráčny do 2000 s ráčnou, tak jsem na tom docela ušetřil.
Na povolení zajišťovacího šroubu kladky klikovky jsem zničil 1/2" ořech a nástavec od BGS. Buď to někdo zatáhl při výměně rozvodů přes míru (20NM + 90° mi nepřijde tak strašná dotahovací síla) nebo se to dotáhlo pohybem a je to prostě spíš na 3/4" nářadí. Nakonec to vyřešil teleskopický 50cm Extool klíč 1/2" s ořechem 17/19 z OBI určený na kola a metrová trubka. V akci byl asi za 150kč. I s tou 1m pákou jsem u toho strečinku málem porodil ježka. Bušit jsem do toho moc nechtěl, protože ohnutá klika a ložiska a tak. Chce se to nevzdávat, naučit se baletit špičkou nohy na trubce, mít těžký myšlenky a pořádně se najíst Mrk Na rozebrání rozvodů je k mání spoustu videí na youtube, některý šroubky jsou docela mazaně skrytý. Pak mi chvíli trvalo, než jsem zjistil, že se vyndavá řemen od klimy mezerou po odmontování držáku klimy z blatníku.

Polohu řemenice vačky i klikovky jsem si před sundáním rozvoďáku pro sichr označil proti bloku motoru barvou, i když má honda pěkný značky na bloku a na řemenicích. Přišlo mi, že to úplně na milimetry nesedí. Pro jistotu jsem ještě kontroloval skutečnou horní úvrať 1. pístu měrkou zaraženou do válce. Na všech řemenech jsem si označil směr rotace, aby přišly na kladky stejně.

U sundavání vany jsem zase nějaký čas strávil nad tím, než mi došlo, že je potřeba sundat spodní kryt setrvačníku. Už jsem se křižoval, že bude muset pryč celá převodovka. I když ji kvůli přetěsnění gufera možná stejně nakonec odpojím. Šrouby na výfuku, který musel kvůli vaně dolů, to je vždycky velká radost. Chci tam dát nerezy A2, tak snad mě to nevytrestá. Co jsem pochopil, nerez je docela bláto, zvlášť při vysokých teplotách (standard 700MPa a z toho 75% při 200°C). Na výfuku a na vaně to snad není tak kritický místo, jinam to prej není dobrý.

Kmóďa je teď offline  Kmóďa
4 háčka
Členství: Žádné
0
PříspěvekZaslal: 15.11.2017 , 21:27   Citovat  

Já asi před třemi roky spotřebu 1 litr oleje na 400 km riskl vyřešit jen výměnou gufer a pístních kroužků. Bylo to u D15B2,od začátku jsem věděl že do starého auta už nechci moc investovat,takže žádné výbrusy. Investice gufera ventilů + pístní kruhy + těsnění pod hlavu,takže zhruba 2,5 tisíce Kč. Rozhodil jsem to,vyčistil drážky a dírky v pístech,nasadil nové kroužky(stírací byli KO),vyčistil hlavu,dal nové gufera,zabrousil ventily do sedel a sesadil vše zpátky. Ani hlava se nerovnala,byla OK,natož blok. Jen tak pro kontrolu jsem změřil ovalitu válců,ve spodní části jsem se vešel do limitu,v horní části velká ovalita,určitě víc jak 0,1 mm,už si přesně nepamatuji. Válce jsem ani nehonoval. Každopádně žádné zdlouhavé "sedání si"se nekonalo,už od prvních km žádný kouř a po tisíci km žádný úbytek oleje. Nemůžu říct kolik to bere mezi výměnama na 10 tisíc km,protože se s tím moc nejezdí už,ale určitě se vejdu do 0,5 litru mezi výměnama...

Zobrazit informace o autorovi Osobní garáž Odeslat soukromou zprávu
Becky je teď offline  Becky
4 háčka
0
PříspěvekZaslal: 16.11.2017 , 8:36   Citovat  

Moje zkušenost je taková že opravdu stačí jen překroužkovat a dát nové gufírka ventilů a je klid. Většinou na těchle pekáčích to nemá smysl se pouštět do větších akcí.
Viděl bych to na klasický problém, udělalo se těsnění pod hlavou a začalo to polykat olej po litrech, proto se doporučuje když se dělá palice udělat rovnou kroužky.
Pokaždé spotřeba spadla k nule.
Shodit palici, nový kruhy, gufírka jestli se nedělaly a zpátky na auto, jede se VTEC

0
PříspěvekZaslal: 16.11.2017 , 17:19   Citovat  

Díky všem za zkušenosti. Uvidím, co na mě vybafne po shození palice a zkontroluju a udělám, co bude možný. Aspoň nemusím letos řešit, o co psát Ježichovi. Nadělím si kroužky a ženu nepotěší určitě v zimě nic jak nový šály Mrk

1
PříspěvekZaslal: 22.11.2017 , 20:07   Citovat  

Hodím sem pokračování ságy o generálce motoru, třeba se to někomu bude hodit. V nejhorším případě jako příklad, jak se to nemá dělat Mrk

Udělal jsem o víkendu tlaky. Měřák nešel zarazit až do závitu pro svíčky, protože jsou nad nima dlouhý úzký trubky. Omotal jsem ho odborně izolepou na potřebný průměr a měřil nad nima. Je jasný, že v těch trubkách je 3x větší objem než při kompresi ve válci, ale orientačně by to snad mohlo stačit. Tlaky ve všech válcích vyšly 2-4 atmosféry, bída. Po nalití panáčka oleje do válců to vylezlo na 6-8, takže to dost jasně ukazuje na špatný pístní kroužky.

Motor je rozebranej, nechtělo se mi odpojovat převodovku. Pod tunovým autem na cihlách se mi nějak nelíbí Úsměv Nemůžu ohnout kliku, když po odmontování hlavních ložisek visí uchycená jen z jedné strany za setrvák? Podepřel jsem ji špalíkem, ale při těch mikrometrech, v kterých se musí všechny tolerance hýbat, si nejsem jistej, jestli z ní nevyrobím těžítko do poličky. Ve všech manuálech motor nejdřív komplet odpojí a ideálně vyndají, bez zvedáku by to bylo bohužel drbání pod autem na dalších pár hodin.

Po sundání hlavy jsem zkoušel dělat ještě jednou ten leakdown test s panákem benzínu. Tentokrát benzín ve válci držel. Protože kruhy asi samy nedorostly, nezbylo než vymyslet teorii, že benzín drží furt ten panák oleje, co jsem tam nalil během testování komprese.

Plánuju dělat jeden válec po druhém, aby se mi nepodařilo pomíchat díly a jejich polohu. Vždycky vyndat jeden píst, odkarbonovat, honovat, vyměnit kruhy, nainstalovat píst a pak teprve na další válec. Jde to sice označit, ale už jsem si takhle odborně při rozebírání rozvodů označil barvou polohu klikovky na bloku a pak jsem blok umyl arvou... značky jsou pochopitelně v řiti. Naštěstí má honda všechny značky u rozvodů vyražený z výroby. Dál chci postupovat radši víc na jistotu. Není v tom past? Ve všech manuálech vždycky odstrojí celý blok najednou. Jediný, co mě napadá, tak při honování válce zakrýt shora kliku, aby na ní nepadal bordel.

Teď mám venku 1. píst. Podle manuálu jsou všechny rozměry a vůle po 280kkm v toleranci. Samozřejmě při měření jen šuplerou a spárovýma měrkama to je občas dost tápání. Píst ve válci má podle měrek vůli pod 0,05m kolmo na čep. Rovnoběžně s čepem má píst vůli jako prase (0.5mm, viditelně se viklá). Co jsem pochytil někde na internetu, tak v studeném stavu je oválnej a je to schválně. Doufám, že to tak je, v tomhle směru jsem žádný tolerance v manuálu nenašel. Kroužky jsou rozměrově jako nové, mezera v zámku po umístění kroužku do pístu taky v normě (0,4-0,5-0,6mm). Měřil jsem na několika místech ve válci. Mám teorii, že buď stářím nebo vyhřátím (na jaře kleklo těsnění pod hlavou) ztratily kroužky pružnost a přítlak ke stěnám válce. Jediné, co je mimo toleranci, je vůle 1. kroužku v drážce pístu, tam má být kolem 0.05 a je tam 0.15mm. Pomůže asi až přímé srovnání s novýma kruhama. Každopádně je to práce naprd, člověk se s tím crcá, načte stovky stránek a nakonec mu zbyde pevná víra a vzdušný teorie... Kdyby tu byl někdo, kdo se dostal do stejné situace a teorie mi potvrdil, byl bych klidnější.

Píst je v jednom místě lehce přidřenej. Měnit písty se mi kvůli tomu nechce. Vzhledem k tomu, že šance na zmrvení čehokoliv si dávám vysoký, rozpočet by byl na takový to domácí hraní na autoservis už moc vysoko. Zkusím to něčím vyleštit.

Hlava, ventily a výfukové kanály jsou dost zakarbonované. Sedla ventilů nic moc, je v nich zapečený bordel a netěsní. Na dvou válcích ventily propouští při zkoušce těsnosti benzín. Na 1. válci jsou v háji výfukové ventily, na 2. válci sací. Na to, že mi na jaře servis tvrdil, že hlavu poslali na kompletní generálku, je v dost bídným stavu. Zkusím všechno dekarbonovat a pak zabrousit ventily pastou, snad to bude stačit. Na dekarbonování mám plán použít pokročilou dekarbonizační technologii konkor + štětec + plastová špachtle. Existuje na to něco osvědčenýho? Arva a technický benzín moc nefungujou.

Nemáte někdo rozměry ventilových pružin v nataženém stavu pro motor D15Z8? Chtěl bych ověřit, jestli nejsou unavený. Nemůžu je v manuálu najít.

MarcelSenna je teď offline  MarcelSenna
0
PříspěvekZaslal: 22.11.2017 , 20:56   Citovat  

čau děkuji za toto téma.
Taky bych rád udělal GO motoru D15Z1 takže každá rada a zkušenost dobrá, jenže samotný motor postrádá elektriku a rozdělovač.
Nemá náhodou někdo tyto součásti na prodej?

Předem všem děkuji. přátele

Becky je teď offline  Becky
4 háčka
0
PříspěvekZaslal: 23.11.2017 , 8:42   Citovat  

to mordy:
jdeš na to moc vědecky, rozebrat, složit a jedem. Na dekarbonizaci aceton, nebo carlan. Hlavně vyčisti všechny drážky a odtokové kanálky v pístu. Při skládání dej bacha ať máš čisté díry v bloku kam pak jdou hlavové šrouby, bývá tam voda, nebo olej.

0
PříspěvekZaslal: 23.11.2017 , 10:37   Citovat  

Ok Úsměv Takže díry pro šrouby a kanálky pro olej vyfoukat, dobrá připomínka. Kompresor nemám, zkusím to odrbat sprejem se stlačeným vduchem, to se vyplatí.

Ivoss je teď offline  Ivoss
2 háčka
1
PříspěvekZaslal: 26.11.2017 , 23:04   Citovat  

mordy napsal:

Motor je rozebranej, nechtělo se mi odpojovat převodovku. Pod tunovým autem na cihlách se mi nějak nelíbí Úsměv Nemůžu ohnout kliku, když po odmontování hlavních ložisek visí uchycená jen z jedné strany za setrvák? Podepřel jsem ji špalíkem, ale při těch mikrometrech, v kterých se musí všechny tolerance hýbat, si nejsem jistej, jestli z ní nevyrobím těžítko do poličky. Ve všech manuálech motor nejdřív komplet odpojí a ideálně vyndají, bez zvedáku by to bylo bohužel drbání pod autem na dalších pár hodin.

Po sundání hlavy jsem zkoušel dělat ještě jednou ten leakdown test s panákem benzínu. Tentokrát benzín ve válci držel. Protože kruhy asi samy nedorostly, nezbylo než vymyslet teorii, že benzín drží furt ten panák oleje, co jsem tam nalil během testování komprese.

Taková řečnická otázka - ten setrvák tam drží na čem? Mrk. Že by přes spojku na drážkovém hřídeli převodovky? Ten je daleko tenčí, než klika, takže když se neohne/neulomí ten, klika taky ne. Spojková lamela ale nebude moc ráda, je to jen kus plechu a plech se rád ohýbá. Dost bych se bál (nikdy jsem to nedělal, jen jsem se párkrát koukal pod ruce), že si klika při zpětné montáži dobře nesedne. Kdysi mi jeden mechanik říkal, že po vyndání kliky, což jsi v podstatě udělal, by tam už původní ložiskové pánve nikdy nenechal.
Mimochodem, proč jsi ty hlavní ložiska rozdělával, když jsi nechtěl vyndávat kliku? Pro kontrolu, jestli nejsou chycená, stačilo po jednom odmontovat a hned namontovat zpět - aby se klika ani nehla.

0
PříspěvekZaslal: 27.11.2017 , 0:41   Citovat  

Jen do mě, aspoň budu vědět, co jsem zvoral. Spojku mi nestraš, byla dělaná půl roku před těsněním hlavy. Jsem totiž v ekonomicky výhodný fázi výroby novýho auta ze starý plečky Mrk

Nevím, jestli je ten můj motor postavenej tak, jak předpokládáš. Mám všechny šálky na klice odlitý jako jeden díl. Odmontovat hlavní ložiska postupně nejde. Šálky mají společnou podlahu. Celej ten monolit je přišroubovanej zespoda k bloku. Celej ten bazmek je vidět třeba tady: tudy odkaz

Původně jsem si taky představoval, že demontuju jenom ojnice, ale nedostal jsem se ke šroubům ojničních ložisek ani za boha přes toho šálopavouka. Jestli jdou písty s ojnicema demontovat bez demontáže kliky, tak jsem si přidělal práci. Při zpětné montáži by měly přesně vymezit polohu kliky axiální ložiska. A šálopavouk je načepovanej k bloku s tak minimálníma vůlema, že skoro nejde sundat. Budu pevně věřit, že se původní pánve a klika spolu rádi uvidí Mrk

Koukal jsem, že máš v garáži D15Z6, tam by to mělo být podle manuálu se šálopavoukem stejný. Nevím, jestli ti dobře rozumím, kdyžtak se pls rozepiš.

Teď jsem narazil na autozone.com na obecný manuál ohledně práce na klikovce a tam píšou:
Po demontáži klikovou hřídel neukládejte tak, že ji položíte. Měla by být podepřena na koncích a v prostředku. Pokud nemáte k dispozici přípravek na podepření, podložte hřídel na koncích a zabezpečte proti pádu.

tudy odkaz

No tak uvidíme, jak se jí bude líbit můj precizní přípravek ze smrkovýho kvháčka.

Ivoss je teď offline  Ivoss
2 háčka
0
PříspěvekZaslal: 27.11.2017 , 23:31   Citovat  

mordy napsal:
Mám všechny šálky na klice odlitý jako jeden díl. Odmontovat hlavní ložiska postupně nejde. Šálky mají společnou podlahu. Celej ten monolit je přišroubovanej zespoda k bloku. Celej ten bazmek je vidět třeba tady: tudy odkaz

Koukal jsem, že máš v garáži D15Z6, tam by to mělo být podle manuálu se šálopavoukem stejný. Nevím, jestli ti dobře rozumím, kdyžtak se pls rozepiš.

Aha, to jsem si neuvědomil, že jsou u některých motorů ty spodní šálky v jednom kuse. Už je to dlouho, co jsem viděl motor se sundanou vanou Se stydím. Pak jsi neměl jinou možnost.
Ohledně té spojky, později jsem si uvědomil, že v setrváku je malé ložisko, do nějž je zastrčen konec hřídele převodovky, to zabrání vyklonění kliky a lamela se pod přítlačákem určitě jen tak neposune. Asi můžeš být v klidu.

U D15Z6 jsem vanu nesundával, nebyl důvod. Řekl bych, že všechny D motory to budou mít stejné. Vzpomínám si ale, že na nějakém motoru v dílně u známého jsem viděl prostřední 3 šálky v jednom kuse a krajní byly zvlášť.

Tak asi v klidu pokračuj v práci a nenech se rušit teoretickými úvahami Úsměv.

Obsah fóra Honda-club.cz   
D15Z8 - generálka?
Fórum: Motor, ECU, spojka a převodovka
1
Pomohlo ti toto téma?   
Zobrazit příspěvky z předchozích:
 Řadit příspěvky dle: 
Zaslat odpověď

Časy uváděny v GMT + 1 hodina