Rozšířené hledání} Informace o členství Kontaktní informace Seznam uživatelů Kalendář Spřátelené weby Honda-club.cz Přihlásit se k emailu
[1]
Linka Uživatelské skupiny Linka Galerie avatarů Linka Kdo je online Linka
Linka Jak se stát členem klubu Linka Stáhnout stanovy sdružení Linka Výhody pro členy klubu Linka
  Obsah fóra Honda-club.cz   
Nový majitel nepřihlasil auto
Fórum: Volná diskuze
Zobrazit příspěvky z předchozích:
 Řadit příspěvky dle: 
Jdi na stránku 1, 2  Další 
Zaslat odpověď

Strana 1 z 2
tomas281 je teď offline  tomas281
PříspěvekZaslal: 8.3.2020 , 21:57   Citovat  

Zdravím , řeším ted zapeklitý problém. Přítelkyně prodala před rokem auto přes bratra nejakymu chlapovi. Ten chlap auto na sebe nepřihlásil a prodal ho dál a nový majitel si ho samozřejmě taky nepřihlásil. Auto sice stálo za h.o.v.n.o,skoro nic nefungovalo,startovalo až na po osmí,atd,.. ale jezdilo. Je předpoklad že auto nejezdí ale tím si nejsme jistí. Povinny se sice odhlásilo ale už nám po druhý přišlo že auto neni pojistěný a at zaplatíme pokutu za to že auto neni pojišteny. Vždy jim stačí poslat scan kupní smlouvy a je na chvíli klid. Ale přítelkyně není klidná a ja tím pádem taky ne,protože to samozřejmě musím nejak vyřešit já páč ona se v tom nevyzná..... no a já bych docela potřeboval poradit co s tím Se stydím umí tady v tom někdo chodit,nebo má alespon kontakt na někoho kdo by mi s tím pomohl i za nějakou uplatu?
   Návrat  
   Zobrazit informace o autorovi  Odeslat soukromou zprávu
Hellborn je teď offline  Hellborn
5 háček
Členství: Žádné
PříspěvekZaslal: 8.3.2020 , 22:47   Citovat  

No příjemnou zábavu... Holt co si neuděláš sám, nemáš...

Velký problém bude, že je to prodané dál a vlastně současný majitel není s přítulkyní v žádném smluvním vztahu. Ale protože auto může přepsat kupující i prodávající, tak bych vyzval toho, kterému to prodala, aby auto přihlásil. Pokud to neudělá, tak nezbude než se obrátit na soud, aby nahradil projev vůle kupujícího svým rozhodnutím. Ale fakt si netroufnu říct, jak to dopadne s ohledem na to, že auto je prodané dál.
   Návrat  
   Zobrazit informace o autorovi Osobní garáž Odeslat soukromou zprávu
stani-stani je teď offline  stani-stani
1 háčko
PříspěvekZaslal: 9.3.2020 , 6:14   Citovat  

Měl jsem před lety podobný problém: člověk, kterému jsem prodal auto, ho sice myslím přihlásil na sebe, ale nepojistil, boural a a způsobil škodu na jiném vozidle. Pojišťovna poškozeného auta se obrátila na mě. Ovšem já jim přeposlal kopii kupní smlouvy ve které stálo: "kupující okamžikem podpisu této kupní smlouvy (bylo tam nejenom datum, ale i čas) přebírá veškerou zodpovědnost za provoz vozidla". A byl jsem z obliga. Tu smlouvu jsem si tenkrát stáhnul někde z internetu, a velice mě právě pomohla.
   Návrat  
Jopeeeno je teď offline  Jopeeeno
4 háčka
PříspěvekZaslal: 9.3.2020 , 6:37   Citovat  

stani-stani:
Přesně tak. Tohle znění je ve vzorech kupních smluv NAŠTĚSTÍ už nějakou dobu, minulý týden ověřeno v praxi OK
No, jak z téhle šlamastiky ven? No, jinak, než tu napsal Hellborn, bych to taky neviděl.
   Návrat  
1 háčko
PříspěvekZaslal: 9.3.2020 , 6:44   Citovat  

Jak z této šlamastiky ven?
No, ono právě záleží na té kupní smlouvě, jestli tam výše vzpomínaná věta je (ještě bych ji rozšířil o "okamžikem podpisu se kupující stává právoplatným majitelem vozu"), a jestli ji má dobře ošetřenou, nemusí se myslím ničeho bát.

Ale pokud chce jít na jistotu, pak zbývá myslím jediné: podat trestní oznámení. To se musí řešit do měsíce, kdežto soud je na roky. A i kdyby policie nic nevyřešila, alespoň dodá pěkné podklady pro ten případný soud.

Editace
: ještě mě napadlo, jak je to vlastně dnes s odhlášením/přihlášením vozidla? Já už si to bohužel nepamatuji, už jsem dlouho žádné auto neprodával. Třeba by pomohlo dojít na ten úřad, kde se to vozidlo mělo odhlásit.
   Návrat  
skyline je teď offline  skyline
4 háčka
PříspěvekZaslal: 9.3.2020 , 7:23   Citovat  

tomas281: nechápu, na co jste čekali, mohlo to být dávno vyřešené. Prvním krokem je návštěva úřadu a zjištění, co teď, když už je auto prodané dál. Situaci, kdy bylo prodané jen vámi šlo řešit velmi snadno, stačí se podívat do zákona:

Zákon 56/2001 Sb.
§ 8a

(1) Došlo-li ke změně vlastníka silničního vozidla na základě převodu vlastnického práva a dosavadní nebo nový vlastník neposkytl potřebnou součinnost pro podání společné žádosti o zápis změny vlastníka silničního vozidla v registru silničních vozidel ve lhůtě podle § 8 odst. 2, provede obecní úřad obce s rozšířenou působností zápis změny rovněž na žádost dosavadního nebo nového vlastníka.

(2) Pro žádost o zápis změny vlastníka silničního vozidla do registru silničních vozidel a její přílohy platí § 8 odst. 3 a odst. 4 písm. b) obdobně. Pro prokazování zmocnění k zastoupení platí § 8 odst. 5 obdobně.

(3) O podání žádosti podle odstavce 1 vyrozumí obecní úřad obce s rozšířenou působností bez zbytečného odkladu dosavadního nebo nového vlastníka silničního vozidla, který žádost nepodal, a umožní mu se k žádosti vyjádřit. Má-li dosavadní nebo nový vlastník silničního vozidla, který žádost nepodal, v držení technický průkaz nebo osvědčení o registraci silničního vozidla, vyzve jej obecní úřad obce s rozšířenou působností k jejich předložení a stanoví mu k tomu přiměřenou lhůtu.

Odst. 2 se odkazuje na par 8, odst 3 a 4:
(3) žádost o zápis změny vlastníka silničního vozidla obsahuje vedle obecných náležitostí podání údaje o novém vlastníkovi a provozovateli silničního vozidla podle § 4 odst. 2 písm. a); je-li provozovatel totožný s novým vlastníkem silničního vozidla, údaje o provozovateli se v žádosti neuvádí. žádost podle odstavce 1 písm. a) podaná v listinné podobě musí být opatřena úředně ověřenými podpisy žadatelů; to neplatí, pokud obecní úřad obce s rozšířenou působností při podání žádosti ověří totožnost žadatele nebo je žadatel zastoupen na základě plné moci.

(4) K žádosti o zápis změny vlastníka silničního vozidla se přiloží

a) v případě převodu vlastnického práva

1. technický průkaz a osvědčení o registraci silničního vozidla,

2. protokol o evidenční kontrole silničního vozidla, který není starší než 30 dní, a

3. zelená karta vydaná podle zákona o pojištění odpovědnosti z provozu vozidla5), není-li silniční vozidlo vyřazené z provozu,

b) v případě přechodu vlastnického práva

1. doklad o nabytí vlastnického práva k silničnímu vozidlu a

2. doklady podle písmene a); k žádosti se nepřikládají technický průkaz a osvědčení o registraci silničního vozidla, nemá-li je žadatel k dispozici, a protokol o evidenční kontrole silničního vozidla, podává-li žadatel současně žádost o zápis zániku silničního vozidla.

Protože spoustu věcí nemáte a mít z logiky věci už nemůžete, záleží, jakou praxi na úřadě mají k tomu, co to znamená, že se ustanovení použijí "přiměřeně". Mělo by být dle mého (laického) názoru možné auto přepsat na nového majitele, který sice majitelem už není, ale to není problém ani váš, ani úřadu. Myslím si (opět jen selský rozum, který často ve styku s právničinou havaruje), že by měl být možný přepis na nového majitele, kterého máte ve smlouvě a ten si pak bude muset přepis na současného majitele vyřešit sám buď přímo s dotyčným nebo stejným způsobem jako vy.

Každopádně není na co čekat. Snad se poučíte, že řešení "na vohnouta" ("nedělám nic a doufám, že to nějak dopadne a pak se divím", které je u nás za nemalou částí exekucí) se příště vyhnete a to nejen pokud jde o auta.
   Návrat  
5 háček
PříspěvekZaslal: 9.3.2020 , 7:49   Citovat  

stani-stani napsal:
Jak z této šlamastiky ven?
No, ono právě záleží na té kupní smlouvě, jestli tam výše vzpomínaná věta je (ještě bych ji rozšířil o "okamžikem podpisu se kupující stává právoplatným majitelem vozu"), a jestli ji má dobře ošetřenou, nemusí se myslím ničeho bát.

Ale pokud chce jít na jistotu, pak zbývá myslím jediné: podat trestní oznámení. To se musí řešit do měsíce, kdežto soud je na roky. A i kdyby policie nic nevyřešila, alespoň dodá pěkné podklady pro ten případný soud.

Editace
: ještě mě napadlo, jak je to vlastně dnes s odhlášením/přihlášením vozidla? Já už si to bohužel nepamatuji, už jsem dlouho žádné auto neprodával. Třeba by pomohlo dojít na ten úřad, kde se to vozidlo mělo odhlásit.

Trestní oznámení na co? To by mě celkem zajímalo. Velmi šťastný Mám rád lidovou tvořivost, i když mě i policajty dost zdržuje v práci od opravdové práce. Úsměv Dostat takové trestní oznámení "moji" policajti, tak je vyřízené tak do 2-3 dnů posláním kamsi, teda k civilnímu soudu.
   Návrat  
HIGHTOWER je teď offline  HIGHTOWER
2 háčka
PříspěvekZaslal: 9.3.2020 , 8:11   Citovat  

Doklady jako TP, ORV už asi nemáš, nebo máš?

Jako prodávající ručíš za přepis do 10 dnů, pokud neučiníš, hrozí pokuta až 50.000,- Kč. Když tam přijdeš s touto story, tak snad bez flastru to asi ani nepůjde...

Jedině na tvrdo, s TP a nechat auto zaniknout, ale nemáš potvrzení o ekologické likvidaci, což se vyžaduje, nemáš RZ.

No, nezávidím ti to.

Hlavně nechoď s trestním oznámením na PČR, protože to je totální hloupost. Radši zajdi za právníkem a ať ti poradí a případně za tebe (přítelkyni) to vyřeší, tak jako tak to bude stát pár tisíc, ne-li více...
   Návrat  
4 háčka
PříspěvekZaslal: 9.3.2020 , 8:16   Citovat  

Hellborn: člověk si platí z daní takovejch příslušníků a když konečně něco potřebuje, tak nic? Bych čekal minimálně pátrací akci jak v případě metanolu Velmi šťastný Elitní komando pátrá po zlotřilém majiteli, v temné výslechové místnosti probíhá hra nervů a hrdinný státní zástupce s očima podlitýma krví a kýblem kafe z automatu přednáší zdrcující obvinění. Poslední díl zaklapne do skládačky stejně rozhodně jako vrata Mírova za odsouzeným, přítelkyně s uplakanou tváří a plná vděku se vrhá kolem krku svému zachránci. Stmívačka, informace o tom, že všichni na straně dobra povýšili, kriminálník stále sedí a vohnouti už se nemusí bát dělat prd, protože "stát se postará", titulky, konec.

Takhle to teda v reálu není? Velmi šťastný
   Návrat  
HIGHTOWER je teď offline  HIGHTOWER
2 háčka
PříspěvekZaslal: 9.3.2020 , 8:23   Citovat  

A k převodu potřebuješ ještě platnou evidenční kontrolu, takže prostě ty bez úřadu/soudu, s tím přímo sám nic neuděláš.
Registr vozidel je veden jen jako evidence, neodráží skutečný stav majitelů/provozovatelů, nebo tak nějak to bylo v podobném případě řečeno. Takže ano, dle kupní smlouvy není majitelem, ale to je v právní věci, v evidenční věci majitelem je, neboť tak je to vedeno na registru vozidel...
   Návrat  
2bep je teď offline  2bep
4 háčka
Členství: Gold
PříspěvekZaslal: 9.3.2020 , 8:36   Citovat  

Jsem rád, že jsem se před 14dny se zájemcem domluvil, že chci koupi i přepis vyřešit ideálně během jednoho dne a spolu na úřadě. Evidenčku jsem měl připravenou předem, kupující měl připravenou pojistku a za cca 3,5h jsme vše (prohlídka auta, svezení, pokec, úřad) vyřešili Úsměv

Hodně štěstí při řešení.
   Návrat  
4 háčka
PříspěvekZaslal: 9.3.2020 , 8:48   Citovat  

Trestní oznámení... Bez urážky, ale pro podezření ze spáchání jakého přečinu? Podvodu? Přesně k vůli takovým podáním, nebo oznámením, bují ve státní správě byrokracie. Místo toho, aby byli poldové venku, sedí v kanclu a prověřují něco, co jim nepřísluší (a mělo by být řešeno v "občanovi").
Začal bych tím úřadem (Odbor dooravně správních činností), přeci jen, mají v dikci správní agendu, resp. registr vozidel. Hodně štěstí, ať to klapne OK
   Návrat  
5 háček
PříspěvekZaslal: 9.3.2020 , 8:53   Citovat  

skyline napsal:
Hellborn: člověk si platí z daní takovejch příslušníků a když konečně něco potřebuje, tak nic? Bych čekal minimálně pátrací akci jak v případě metanolu Velmi šťastný Elitní komando pátrá po zlotřilém majiteli, v temné výslechové místnosti probíhá hra nervů a hrdinný státní zástupce s očima podlitýma krví a kýblem kafe z automatu přednáší zdrcující obvinění. Poslední díl zaklapne do skládačky stejně rozhodně jako vrata Mírova za odsouzeným, přítelkyně s uplakanou tváří a plná vděku se vrhá kolem krku svému zachránci. Stmívačka, informace o tom, že všichni na straně dobra povýšili, kriminálník stále sedí a vohnouti už se nemusí bát dělat prd, protože "stát se postará", titulky, konec.

Takhle to teda v reálu není? Velmi šťastný

No skoro jo, akorát to kafe z automatu je tak hnusný, že jsem si radši do kanclu koupil pressovač z Lidlu... Velmi šťastný
   Návrat  
1 háčko
PříspěvekZaslal: 9.3.2020 , 8:56   Citovat  

Trestní oznámení, byla reakce na případné řešení soudem, jako lepší alternativa.
Samozřejmě je lepší dojít na úřad a pokusit se to vyřešit tam.
   Návrat  
5 háček
PříspěvekZaslal: 9.3.2020 , 9:04   Citovat  

stani-stani napsal:
Trestní oznámení, byla reakce na případné řešení soudem, jako lepší alternativa.
Samozřejmě je lepší dojít na úřad a pokusit se to vyřešit tam.

To není lepší alternativa. To je akorát otravování s něčím, co má řešit úřad, případně civilní soud. Na to bych ani nazahajoval úkony trestního řízení a odložil hned od stolu.
   Návrat  
4 háčka
PříspěvekZaslal: 9.3.2020 , 9:32   Citovat  

stani-stani:
Pravda je, že občan může osobně podat, nebo doručit tzv. podání, nebo oznámení, na jakékoli policejní služebně. Nicméně toho podání by mělo obsahovat jisté náležitosti. Především by v něm mely být uvedeny skutečnosti, které nasvědčují tomu, že mohlo být, nebo bylo spácháno, nějaké protiprávní jednání (přestupek-přečin-zločin-zvlášť závažný zločin). Tolik rámec. Teď ale marně pátrám, jaké protiprávní jednání tady mohlo být spácháno a z jakého titulu by takovéto jednání policii příslušelo prověřovat. Nic takového nemohu "napasovat" ani v přestupkové, ani v trestní rovině.
Tohle je totiž s největší pravděpodobností občansko-právní spor, který policii nepřísluší prověřovat. I kdyby nakrásně s tím problémem zašli na policii, policista na služebně jim sdělí to, co tu píšu. Nejsme věcně příslušní a zajděte si na Městský úřad (ODSČ).
I kdyby to podání, nebo oznámení policisté přijali, tak výdledek šetření bude stejně o ničem a založí jej tzv. "Ad acta", neboť v dané věci není dáno podezření ze spáchání protiprávního jednání a věc nelze na místě vyřídit jinak. Asi tak, no. A papír k ničemu, úplně k ničemu.
   Návrat  
Mickey Mouse je teď offline  Mickey Mouse
1 háčko
PříspěvekZaslal: 9.3.2020 , 9:45   Citovat  

Stejný problém řešil teď kolega v práci. Auto prodané,mezitím dva jiní majitelé, x nezaplacených pokut,samozřejmě bez pojištění. Suma sumárum celková škoda,kterou po něm úřady + pojišťovna vymáhala bylo něco málo přez 100tkč Tak to koukám! .Smlouvu naštěstí ještě měl, tak po projednání s právníkem (kdy jednoduchou matematikou spočítali + a - ) se šel dobrovolně udat,že kvůli jeho pochybení při přepisu/převodu vozidla došlo k takovéhle situaci.Dostal pokutu. Teď už přesně nevím, ale víc jak 10tkč neplatil. No a měl to z krku,přestupky začal úřad řešit s majitelem podle kupní smlouvy. Není to sice zadarmo,ale jestli měl zaplatit 100 000+ a nebo 10 000,to je pak jasná volba. Bylo by to super,kdyby lidi byli solidní,tak najít toho nového majitele,ať si to dá do kupy.Ale bohužel nežijeme v pohádce. Kdysi dávno, stačilo na tohle čestné prohlášení, posledních pár let za všechno nese zodpovědnost papírový majitel.A bohužel majitel je povinnen ze zákona přepsat vozidlo,ne kupující. Je to smutné. Přeji hodně štěstí a ať to dopadne co nejlépe jak jen je to možné
   Návrat  
1 háčko
PříspěvekZaslal: 9.3.2020 , 9:54   Citovat  

Jopeeeno: no, pokud někdo jezdí bez povinného ručení, není to náhodou porušení zákona?
A ten kdo prodá vozidlo jinému, aniž by byl sám jeho majitelem (protože nedošlo k převodu), není to náhodou porušení zákona?

Nejsem právník, jen se ptám.
   Návrat  
5 háček
PříspěvekZaslal: 9.3.2020 , 10:02   Citovat  

Vlastnické právo k movité věci se nabývá tzv. tradicí (původně z latiny, ale i angl. trade - obchod), tedy zaplacením kupní ceny a předáním věci, jestli je dohoda písemná nebo ústní je šumák (pouze u nemovitostí je ze zákona písemná smlouva), prostě převezmeš, zaplatíš, tak jsi majitel. Registr vozidel je pouhá evidence (opět - pouze zápis v katastru nemovitostí má konstituvní účinek a až od vkladu - zápisu vlastnického práva do katastru je kupující skutečně majitel).

Je rozdíl porušení zákona a přestupek nebo dokonce trestný čin. Sankce za neuzavřené povinné je akorát tak od ČKP, policii ani úřad to nezajímá, protože to není přestupek a už vůbec ne trestný čin.
   Návrat  
4 háčka
PříspěvekZaslal: 9.3.2020 , 10:11   Citovat  

stani-stani:
Už jsem Ti na to odpověděl, co si o tom myslím.

Našel jsem na obdobné téma "zajímavý" článek:

Změna vlastníka vozidla, zpravidla podpisem kupní smlouvy nekončí. Následují další, převáženě administrativní povinnosti, které vyvrcholí provedením změny zápisu vlastníka v registru silničních vozidel. To sice nemá přímý vliv na fyzický přechod vlastnických práv, řádné zapsání změny je nutné. Co ale dělat, pokud k tomu nedojde? Mně se to stalo.

Prodej proběhl hladce

Prodal jsem auto s tím, že přepis provede kupující. Dostal ode mě ověřenou plnou moc a v dobrém jsme se rozešli. Po týdnu jsem ho zkontaktoval s dotazem, zda přepis proběhl v pořádku. Tvrdil mi, že se k tomu ještě nedostal a že to plánuje v horizontu několika dní. Začal jsem jej kontrolovat každý den, ale pořád jen samé výmluvy. Pak mi došla pokuta za jeho špatné parkování. U auta, které už nebylo moje. Volám opět novému majiteli a ten je nedostupný. Přestal zcela komunikovat. Co teď s tím?

Přepis je možný provést kdekoli

Podle mého jsem vše udělal správně. Zákon o podmínkách provozu na pozemních komunikacích uvádí, že zápis změny vlastníka vozidla v registru provádí obecní úřad obce s rozšířenou působností, a to v případě převodu vlastnického práva na základě společné žádosti dosavadního a nového vlastníka silničního vozidla a nového provozovatele silničního vozidla, pokud jde o různé osoby. Na změnu je celkem deset dní, jinak hrozí sankce.

Dříve platilo, že změna se zapisuje dle místní příslušnosti úřadů dle bydliště stran. Nyní tomu tak již není a můj kupující tak měl možnost provést přepis na jakémkoli úřadě kdekoli v ČR. Žádost tedy byla podána společně s tím, že samotný přepis provede na základě mé plné moci on sám.

K přepisu je nutné mít:velký a malý technický průkazprotokol o evidenční kontrole silničního vozidla, který není starší než 30 dnízelenou kartu vydanou podle zákona o pojištění odpovědnosti z provozu vozidla,doklad o nabytí vlastnického práva k silničnímu vozidlu (v mém případě tedy kupní smlouva)platný doklad totožnostipřípadně plnou moc s úředně ověřeným podpisem za předpokladu, že některý z účastníků (prodávající či kupující) bude při podání žádosti zastoupendoklad o zaplacení správního poplatku, v některých případech i ekologické daně

Tímto vším byl tedy kupující vybaven a měl přepis provést. Přestal však zcela reagovat a na mé jméno zůstalo napsané vozidlo, ke kterému jsem neměl již žádná práva, ani pojistku a ani jsem nevěděl, kde se aktuálně vyskytuje.

Co dělat?

Naštěstí současně s úpravou možnosti přepisu vozidla i na místech, které nespadají pod trvalé bydliště, došlo v roce 2017 k aktualizaci zákona o podmínkách provozu na pozemních komunikacích i v jiných směrech. To mi tedy na jednom takovém úřadě řekli. Zákon nově pamatuje i na situaci, kdy jedna ze stran nespolupracuje, a to doslovně v § 8a:

„Došlo-li ke změně vlastníka silničního vozidla na základě převodu vlastnického práva a dosavadní nebo nový vlastník neposkytl potřebnou součinnost pro podání společné žádosti o zápis změny vlastníka silničního vozidla v registru silničních vozidel ve lhůtě podle § 8 odst. 2, provede obecní úřad obce s rozšířenou působností zápis změny rovněž na žádost dosavadního nebo nového vlastníka.“

Už k autu nemám žádné doklady

Pro mě tím svitla naděje, že vše hladce vyřeším. Doklady pro zápis jsou i tak potřebné a je nutné je doložit, s tou výjimkou, že k „žádosti se nepřikládají technický průkaz a osvědčení o registraci silničního vozidla, nemá-li je žadatel k dispozici.“

Zákon dále řeší tuto situaci s doložením technického průkazu tak, že sám úřadobce s rozšířenou působností při podání žádosti o přepis vozidla dle tohoto paragrafu vyrozumí nového vlastníka vozidla, který žádost nepodal, a umožní mu se k žádosti vyjádřit, a zároveň ho vyzve k předložení technického průkazu v určité přiměřené lhůtě. Tedy já do toho již nezasahuji.

Zákon chrání poctivé

Nedá se předpokládat, že by nový majitel vyhověl i této výzvě a proto není v takové situaci nepředložení technického průkazu až takovou překážkou. Rozhodně tedy nebrání k přepisu. To se stalo i v mém případě. Úředník mi oznámil, že nový majitel na výzvu nijak nereagoval, ale k přepisu v zákonné lhůtě dojde. Naštěstí jsem měl od všech dokumentů kopie, což mi situaci značně ulehčilo.

Jaké hrozí postihy?

Ne tak ovšem novému majiteli. Spoluprácepři zápisu je velmi důležitá pro obě strany. Pro mě, abych nemusel řešit další věci kolem svého nyní již bývalého auta a pro druhou stranu kvůli sankcím a dalším rizikům, které z nepřepsání plynou. Pátral jsem po nich a jsou to:

Přestupek

– který vznikne tím, že se nedodrží předepsaná lhůta na přepis, která činí oněch deset dní od podpisu kupní smlouvy. Za to hrozí pokuta až 50 000 Kč.

Přestupek provozovatele, pokud je rozdílný od majitele

– pokud k zápisu změny vlastníka (provozovatele) nedojde, pak nastává situace, že prodávající sice již prakticky silniční vozidlo ve fyzické dispozici nemá, ale nadále může být veden jako provozovatel takového vozidla. Pak mu hrozí, že dle § 125f zákona „Provozovatel vozidla se dopustí přestupku tím, že v rozporu s § 10 nezajistí, aby při užití vozidla na pozemní komunikaci byly dodržovány povinnosti řidiče a pravidla provozu na pozemních komunikacích stanovená tímto zákonem“. Tato odpovědnost provozovatele je přitom daná, nikdo nic jiného nezkoumá.

Povinné ručení

– to je velmi podstatná věc. Toto tzv. pojištění odpovědnosti z provozu vozidlatotiž zaniká dnem, kdy pojistník nebo nový majitel oznámí pojišťovně, že došlo ke změně majitele. Do té doby pojištění odpovědnosti z provozu vozidla nadále trvá, a je zcela jedno, že pojistitel již vlastníkem vozidla není.

Zrušení pojištění

Já jsem to řešil tak, že jsem pojištění zrušil dva dny po prodeji. Domluvil jsem se tak s kupujícím, protože si pro auto přijel bez nové pojistky (o prodeji jsme se domluvili až na místě, takže nemělo smysl, aby si nějaké pojištění sjednával předem). A bez tohoto pojištění by nemohl auto využívat. Pojistka tak z mé strany zanikla. V tomto případě je to jednodušší, než zařídit přepis bez spolupráce druhé strany. Zákon o pojištění odpovědnosti toto pojištění vztahuje na každou osobu, která je povinna nahradit újmu způsobenou provozem vozidla uvedeného v pojistné smlouvě – jedná se o tzv. osobní rozsah pojištění. Pojištění je tak závislé na označení vozidlave smlouvě a pokrývá odpovědnost každé osoby za škodu, která může vzniknout jeho provozem. Zde už je jedno, jde o provozovatele vozidla nebo někoho jiného, je to osoba, která zkrátka vozidlo v době dopravní nehody řídila a za škodu tak samozřejmě odpovídá.

Takže vlastně kdybych změnu neohlásil a s autem se stala nějaká nehoda, pak by se škoda kryla z mé pojistky. To by mi znepříjemnilo život, protože jsem dlouholetý řidič bez nehod a zároveň jsem vlastník několika dalších vozidel a mám tak díky tomu u pojišťoven nárok na různé bonusy a slevy. Schválně používám množné číslo, protože na různé stroje mám pojistku u různých pojišťoven. Pro každý si vybírám zvlášť z toho, co je zrovna na trhu nabízeno. Používám na to online srovnávače pojištění, třeba ePojištění.cz, protože chci porovnat všechny pojišťovny a obvykle rychle. Já jsem člověk, který si klidně zařídí pojistku i v místě koupě nového auta, protože přes internet je to za pár minut vyřízené a je možné s tím autem hned odjet.
   Návrat  
1 háčko
PříspěvekZaslal: 9.3.2020 , 10:16   Citovat  

Teď jsem volal kamarádovi,který prodává auta na splátky. I když má smlouvy od právníka,tak pořád nese za vozidlo zodpovědnost, do doby než je auto celé zaplacené a přepíše se na nového majitele. Sice má všechny smlouvy, ale pořád je majitel on.Už zaplatit mnohokrát pokutu na úřadě,protože za vozidlo prostě zodpovídá, ale na základě smlouvy veškeré přestupky a pokuty způsobené užíváním vozidla jdou veškeré pohledávky způsobené od podpisu smlouvy za tím člověkem, co je napsaný ve smlouvě. Nejlepší variata je navštívit právníka a raději zaplatit pár tisíc než několik desítek tisíc. Ještě vím, že pokud by se nějakým způsobem povedlo prokázat, že vozidlo stálo mimo veřejnou komunikaci,např na soukromém pozemku, a nebylo využíváno/provozováno ,tak to šikovný právník dokáže obejít, a vyhnout se tak pokutě za nepojištěné vozidlo = 50kč x dny + nějaký úrok z prodlení. Což se dokáže vyšplhat na slušnou sumu
   Návrat  
4 háčka
PříspěvekZaslal: 9.3.2020 , 10:38   Citovat  

Mickey Mouse: proč kamarád nemá nového vlastníka zapsaného jako provozovatele? Vždyť to, co píšeš, nedává vůbec smysl - prodat někomu auto a zůstat provozovatelem, abych mu ručil za pokuty? Pokud už si platí právníka, tak by měl ho měl změnit.

Je nutné si uvědomit, že "vlastník" a "provozovatel" jsou dva různé pojmy, které obvykle reprezentuje stejná osoba (jsi vlastníkem auta, jehož jsi provozovatelem), ale být to tak nemusí a často ani není. Zapíšeš kupce jako provozovatele, ten na sebe udělá pojistky jako provozovatel, jde za ním veškerá přestupková agenda a fertig. Ve smlouvě o splátkách bude stejně jako teď závazek, že na něj po doplacení přejde i vlastnictví a není co řešit.

Nebo si snad myslíš, že když koupíš na splátky auto přes Home Credit, pokuty budou chodit jim?
   Návrat  
5 háček
PříspěvekZaslal: 9.3.2020 , 10:49   Citovat  

HomeCredit a pod., kteří poskytují úvěry na auta, se obvykle jistí "zajišťovacím převodem práva", čili auto si koupíš, ale ve smlouvě o úvěru (už jsem (a asi nejen já) je to asi naučil - dřív to měli neplatně např. v předávacím protokolu a "aktivovalo" se to až v případě nesplácení, s čímž jsem jejich stížnosti zamítal, ať se soudí o splátky v civilu) je odstavec, že do splacení úvěru převádíš auto na věřitele za účelem zajištění pohledávky (a tedy ho nesmíš prodat = zprovevěra). Správně by to měli na sebe i převést v registru, ale to nedělají, aby neměli práci s STK apod... KO KO
   Návrat  
4 háčka
PříspěvekZaslal: 9.3.2020 , 10:59   Citovat  

Hellborn: tak Home Credit má svoje právníky, matematiky a další lidi, dle kterých to dělá tak, jak je to pro ně nejekonomičtější. Jako jednotlivec nemáš jak riziko rozložit, takže je lepší si tu práci dát. Jinak člověk dopadne jak ten kamarád od Mickey Mouse, který radši než by to řešil na registru, tak chodí na policajty a platí flastry. No každého věc, že. Já nechci říct, že je přímo blbej, ale z toho, co Mickey Mouse píše, se takový závěr vyloženě nabízí. Ale nechci soudit, nemám info, třeba to taky vyhodnotil jako optimální strategii a co mě přijde hloupé, může jinému přijít rozumné. Jak říkám, každého věc. Jen jsem měl potřebu uvést na pravou míru jeho příspěvěk, který působil dojmem, že "tahle to je". Není, takhle to má kdovíproč jeho kamarád. Lze to i jinak.
   Návrat  
1 háčko
PříspěvekZaslal: 9.3.2020 , 10:59   Citovat  

Jó,to netvrdím.Nevím,osobně auta na splátky nekupuji. Jen jsem se u něj informoval kvůli tomuhle problému, co se tu řeší.Nejde mi o to,udělat zde z kamaráda troubu,ale poukázat na to,že tyto problémy se řeší dnes a denně. Je to smutné, že za vše dnes může majitel,a nikoho nezajímá, jak to doopravdy je. Osobně jsem řešil stejný problém, cca 11 let zpět, kdy jsem vozidlo prodal,samozřejmě se nepřepsalo,pojistky neplatily a pokuty rostli.Měl jsem štěstí, majitlele dohledal,donutil jej všechny dlužné částky uhradit,auto se sešrotovalo - bylo již nepojízdné a na úřadě stačilo čestné prohlášení o způsobu používání kastle - uvedl jsem,že kastli používám jako boudu pro psa Velmi šťastný Velmi šťastný . Ale to byla jiná doba a měl jsem štěstí v přístupu "majitele"
   Návrat  
5 háček
PříspěvekZaslal: 9.3.2020 , 11:15   Citovat  

Já bych neřekl, že je to smutné. Není to ideální,ale holt, když je někde moje jméno, tak se starám, ne? já při prodeji A7g po Tommyksovi chtěl, aby na prohlídku rovnou přivezl plnou moc na moje jméno, pak si přijel podruhé s doplatkem ceny a už se svou pojistkou pro auto, které už bylo psané na něj.
   Návrat  
4 háčka
PříspěvekZaslal: 9.3.2020 , 11:22   Citovat  

Mickey Mouse: jasně, že vozidlo "se" nepřepsalo. Na to je potřeba něco udělat, samo se to neudělá. Už to víš, můžeš to brát jako investici do vzdělání, stejně jako ten kolega, co radši, než by něco dělal, zaplatil 10k na pokutách. Taky už to ví.

Já taky v životě už kde co pokakal. Ale zrovna ty potíže s auty mi přijdou vyloženě hloupé, protože člověk, který má auto by měl alespoň rámcově tušit, co jeho provoz obnáší. A když to neví a není ochoten si to zjistit, tak za to někomu zaplatit. U nás pořád platí, že za právníka se neplatí, za právníka se šetří. Pak se nadává na stát, že tohle nebo tamto nedělá. Sorry, ale proč je smutné, že za vše může majitel? Vždyť ani tato věta není pravdivá - za "všechno" může provozovatel, nikoliv majitel. Proč by to měl někdo zkoumat?

U přestupků s tím souhlasím všemi 10 - objektivní odpovědnost je zlodějina, kterou stát "vyřešil" neschopnost policie okrádat lidi alespoň trochu férově (tj. zabukaření atd. se dělo, ale aspoň bylo nutné dokázat, kdo se přestupku dopustil). Ale tady to není o nějakém dokazování, bavíme se o přepisu v registru. Zajímalo by mě, kolik lidí takto přistupuje i ke katastru. "No já to koupil, ale proč bych dával návrh na vklad, je to přece moje?" "Je smutné, že stát nezajímá, kdo je majitel a řídí se jen katastrem."

Nepřijde ti to jako blbost? Ale u auta to hromadě lidí zjevně divné nepřijde, nepřepsat-nezařídit-dělat kulové-divit se...
   Návrat  
padam je teď offline  padam
3 háčka
Členství: Gold
PříspěvekZaslal: 9.3.2020 , 11:34   Citovat  

Jen pro info, jsem ve stejné situaci, kupující dostal plnou moc, auto nepřepsal, s úřadem nekomunikuje. Naštěstí jsem měl platný protokol o evidenční kontrole.
Zašel jsem na úřad a postupoval podle § 8a, protože kupující nespolupracuje. Úřadu se nepodařilo doručit obsílky ani doručit pomocí policie v místě trvalého bydliště. V rozporu s § 8a, úřad rozhodl, že vozidlo nepřepíše protože se nepodařilo vyrozumět kupujícího (což asi u nespolupracující osoby je tak nějak předpokládané).
Momentálně podané odvolání na nadřízený krajský úřad, čekám že rozhodnou během března.
Dopis od ČKP dorazil, těm ale stačila smlouva a předávací protokol.
Až se to posune dále tak dám vědět.
   Návrat  
4 háčka
PříspěvekZaslal: 9.3.2020 , 11:46   Citovat  

padam: zajímavé. Předpokládám, že tady už by stálo za to sepisovat výdaje a následně nechat hlupce z úřadu pocítit, že jejich neschopnost není zadarmo. Ne, že by to u našich úřadů bylo až tak divné, ale tohle je přecejen už poněkud zarážející a neznalost dotyčné(ho) je za hranou běžné hlouposti. K čemu by tam ten par 8a) byl, kdyby takhle mohli rozhodovat? Na to musí být jeden fakt vymetenej Tak to koukám!
   Návrat  
5 háček
PříspěvekZaslal: 9.3.2020 , 11:48   Citovat  

No Padame, pokud to kraj zamítne (a to se nejspíš stane), tak zbudou jen žaloby, jak jsem psal výš. On ten postup není zas tak v rozporu s tím paragrafem (teda aspoň loni, novely nesleduju), oni se musí řídit třeba i správním řádem atd...
   Návrat  

Obsah fóra Honda-club.cz   
Nový majitel nepřihlasil auto
Fórum: Volná diskuze
Zobrazit příspěvky z předchozích:
 Řadit příspěvky dle: 
Jdi na stránku 1, 2  Další 
Zaslat odpověď

Časy uváděny v GMT + 1 hodina