Rozšířené hledání} Informace o členství Kontaktní informace Seznam uživatelů Kalendář Spřátelené weby Honda-club.cz Přihlásit se k emailu
[2]
Linka Uživatelské skupiny Linka Galerie avatarů Linka Kdo je online Linka
Linka Jak se stát členem klubu Linka Stáhnout stanovy sdružení Linka Výhody pro členy klubu Linka
  Obsah fóra Honda-club.cz   
Výměna pružin C6G hatch - Photostory
Fórum: Řízení, podvozek a brzdy
0
Pomohlo ti toto téma?   
Zobrazit příspěvky z předchozích:
 Řadit příspěvky dle: 
Zaslat odpověď

Strana 1 z 1
Matyn je teď offline  Matyn
1 háčko
0
PříspěvekZaslal: 10.7.2008 , 21:47  Naposledy upravil Matyn dne 11.7.2008 , 23:46, celkově upraveno 1 krát. Citovat  

Chci se zeptat kdo s tím máte zkušenosti. Chystám se měnit origo za sportovní kusy. Jestli jsou nějaký fígle, tipy, triky uvítám cokoliv, jakoukoli dobrou radu. Na Honda jsem to nikdy nedělal, tak se radši ptám.
   Pomohl ti příspěvěk? Návrat  

Zobrazit informace o autorovi  Odeslat soukromou zprávu
neyo je teď offline  neyo
Moderátor
0
PříspěvekZaslal: 11.7.2008 , 7:24   Citovat  

Těch diskuzí na toto téma tu už bylo několik Úsměv Já je měnil na stejném kousku jak ty, vše bez problémů, jezdím na nich už přes 2 roky. Pokud měníš pouze pružiny bez tlumičů, doporučuje se 35-40 mm max, pokud víc, určitě by se měly vyměnit i tlumiče. Asi určitě předpokládáš, že to trochu ztvrdne Velmi šťastný Je to tak, ale není to ještě nic strašného a určitě to taky mnohem líp vypadá Mrk

Zobrazit informace o autorovi Osobní garáž Odeslat soukromou zprávu
Hellborn je teď offline  Hellborn
5 háček
Členství: Žádné
0
PříspěvekZaslal: 11.7.2008 , 8:12   Citovat  

neyo napsal:
Těch diskuzí na toto téma tu už bylo několik Úsměv Já je měnil na stejném kousku jak ty, vše bez problémů, jezdím na nich už přes 2 roky. Pokud měníš pouze pružiny bez tlumičů, doporučuje se 35-40 mm max, pokud víc, určitě by se měly vyměnit i tlumiče. Asi určitě předpokládáš, že to trochu ztvrdne Velmi šťastný Je to tak, ale není to ještě nic strašného a určitě to taky mnohem líp vypadá Mrk

Jo,jo, já je měnil na sedanu s PreludeZedem a šlo to naprosto v pohodě - sundáš tlumič s pružinou, stáhneš pružinu, vyndáš tlumič, stáhneš novou pružinu dáš do ní tlumič a šup na auto.

Pokud máš horší tlumiče,tak i těch 35mm bude dost... Mně na sedanu chodil čumák na dorazy než se daly nové tlumiče...

1 háčko
0
PříspěvekZaslal: 11.7.2008 , 14:53   Citovat  

Jo, že to bude tvrdší s tím se počítá. Ale bude to vypadat líp Úsměv Stahováky budu mít dnes, takže zítra se do toho pustím tady pak vytvořím asi Foto story Velmi šťastný Jen jsem chtěl vědět jestli je nějaká záludnost nebo něco na co se mám připravit nebo mít případně náhradního. A tlumiče jsem si nechal odzkoušet a jsou ok.
A snížení je 35 mm je jasný, že víc ne na původní tlumiče.

Becky je teď offline  Becky
4 háčka
0
PříspěvekZaslal: 11.7.2008 , 15:07   Citovat  

Matyn napsal:
Jo, že to bude tvrdší s tím se počítá. Ale bude to vypadat líp Úsměv Stahováky budu mít dnes, takže zítra se do toho pustím tady pak vytvořím asi Foto story Velmi šťastný Jen jsem chtěl vědět jestli je nějaká záludnost nebo něco na co se mám připravit nebo mít případně náhradního. A tlumiče jsem si nechal odzkoušet a jsou ok.
A snížení je 35 mm je jasný, že víc ne na původní tlumiče.

tak to bys byl hodnej kdybys udelal nakou fotodokumentaci, taky se na to chystam, pripadne pak napis co, kde za kolik koupil. diky

1 háčko
0
PříspěvekZaslal: 11.7.2008 , 15:36   Citovat  

Becky napsal:
tak to bys byl hodnej kdybys udelal nakou fotodokumentaci, taky se na to chystam, pripadne pak napis co, kde za kolik koupil. diky

OK budu fotit nějak postup a pak to tady všechno písnu

1 háčko
0
PříspěvekZaslal: 11.7.2008 , 23:44  Naposledy upravil Matyn dne 13.7.2008 , 21:31, celkově upraveno 2 krát. Citovat  

Tak jsem si to dneska nachystal na zítřejší akci "pružina". Ten kdo vymýšlel plasty interiéru 6G by zasloužil....
Nejdřív jsem si myslel, že mi bude stačit díra po repráku abych mohl zítra povolit dvě matky v horním uchycení zadních tlumičů tak jsem si to zkusil tam dát klíč a zkusit si jako povolovat a nešlo to. Takže šly ven sedačky, koberec co je v kufru a plasty co jsou z kufru až ke dveřím. Jestli to šlo udělat jinak tak se asi zcvoknu Tak to valím bulvy pořádnej výtlem
Ještě jsem dneska stříknul wédéčkem všechny šrouby co budu zítra povolovat a dorazily mi i ty slíbené stahováky na pružiny. Takže zítra ráno s tím nějak začnu.
A vyplatí se, když máte doma člověka pro kterýho můžete v případě nouze zavolat aby vám něco pomohl
Jinak dávám tam pružiny Eibach Pro-kit snížení 35mm cena 4500,- bez dvacky asi - kupováno přes net u renocar.cz
Stahováky mám vypůjčené od kamaráda a nářadí mám nějaký svoje doma Úsměv
A počítám ještě tak do 500 potom bude geometrie se objednám v pondělí.
Zítra případně dopíšu co jsem ještě potřeboval a co jsem si dneska nevzpomněl.

IM000919.jpg

Zobrazení obrázku v plné velikosti.
IM000919.jpg, 70 kB

IM000921.jpg

IM000921.jpg, 78.97 kB

ritorezky je teď offline  ritorezky
1 háčko
0
PříspěvekZaslal: 12.7.2008 , 0:07   Citovat  

ja sem to taky delal ale vyndavat sedačky a plasty sem nemusel,mal sem od kamoše pučenej predlžovak,takovu dlhu tyčku s ohybnim koncem a šlo to v pohode:-) mne delali potiže povolit ten vrchni šroub na tlumiči,se my furt točil imbus:-)

1 háčko
0
PříspěvekZaslal: 12.7.2008 , 0:15   Citovat  

Bohužel nic tak šikovnýho nikdo v mým okolí nemá ale tak poradil jsem si pořádnej výtlem

1 háčko
0
PříspěvekZaslal: 13.7.2008 , 21:29  Naposledy upravil Matyn dne 13.7.2008 , 22:15, celkově upraveno 1 krát. Citovat  

Včera mi nešel net tak to sem dávám až dnes a navíc se mi to trochu protáhlo kvůli komplikacím.
Začal jsem přední nápravou, ještě jedna věc, při vytahování tlumiče z auta je naprosto zbytečný používat stahováky jako jsou na fotce, to byla moje chyba, ty se použijou až pro demontáž a montáž pružiny na tlumič:
1) Povolil jsem horní šroub na vidličce tlumiče, na obrázku zakroužkováno
2) Povolil jsem horní uložení tlumiče jednu matku jsem sundal, druhou ponechal
3) Povolil jsem spodní šroub na vidličce, na obrázku jsou šipky k poloze, nějak jsem to nezachytil
4) po vytažení šroubů z vidličky jsem ji sklepnul kladivem, povolil zbylou matku horního uložení a tlumič byl venku, tady už se stahováky hodí pro demontáž pružiny z tlumiče a nebo pokud ste línější jako jsem začal být já, tak to obalíte dekou, přikleknete a povolíte nahoře 14 matičku s imbusem strčeným do dříku tlumiče, trochu rána a pozor aby vám neutekly nějaké díly z tlumiče, ale pro opětovnou kompletaci je stejně nutno použít stahovák i když jsou pružiny kratší tak to nestačí na dotažení matičky, proto se to musí lehce stáhnout a pak dát matku. Já takhle dělal první, u další už jsem našel technologii, kdy jsem tlumič opřel o zem, stlačil ho kolenem a rukou a druhou rukou tam našrouboval matičku matičku Velmi šťastný

Při zpetné montáži tlumiče s novou pružinou si akorát dávejte pozor, na tlumiči je drážka, která musí směřovat směrem k motoru, musí zapadnout do vidličky. Ale horní uložení tlumiče je oproti drážce natočené pod úhlem a jakmile stáhnete tlumič matičkou nahoře tak s tím už nepotočíte, já to třeba u prvního kola rozebíral 3x než jsem trefil ten úhel aby v tom nebylo nějaké pnutí, dál už jsem se poučil a trefil to.

Na většinu úkonu na přední nápravě stačí člověk sám, jen při zpětné motnáži je trochu problém se spodním šroubem vidličky, proto je dobré si někoho zavolat, zatlačit na rameno a druhej prostrčí šroub

A povolovat uchycení hadičky brzd je taky zbytečné, místa je tam dost, měl jsem jen strach abych s ní něco neprovedl ale v poho. jinde už jsem ji nesundával.

pruziny 1.jpg

pruziny 1.jpg, 56.31 kB

pruziny 2.jpg

pruziny 2.jpg, 74.83 kB

pruziny 3.jpg

pruziny 3.jpg, 98.27 kB

1 háčko
0
PříspěvekZaslal: 13.7.2008 , 22:13   Citovat  

Zadní náprava:
U zadní nápravy jsem na jedné straně postupoval dle servisního manuálu takže na výměnu v pohodě stačí jeden člověk, akorát zpětné prostrčení šroubů je otázka dvou lidí. Horší byla druhá strana zadní nápravý která byla tím neplánovaným zdržením, šroub ramena jsem očistil od rzi a zjistil, jsem že o tvaru na matku nemá ani ponětí a klíč na kruh bohužel doma nemám, takže jsem zvolil malinko jiný přístup viz dále.
1) Povolil jsem horní uchycení tlumiče - jedna matka pryč druhá na volno držela tlumič
2) Povolil jsem spodní uchycení tlumiče, (šroub doporučuji ponechat, lépe se pak povoluje rameno) - červeně zakroužkováno
3) Povolil jsem rameno - žlutě zakroužkováno
4) Vytáhnul jsem všechny šrouby, povolil zbývající matku horního uložení a tlumič pohodlně vytáhnul bez použití větší síly

Stahováky člověk opět použije až při demontáži pružiny z tlumiče.
U mě nastal problém na jedné zadní straně s nepovolitelným šroubem ramene, a jelikož jsem neměl náhradní tak jsem ho ponechal (odvrtám toho zmetka jak budu měnit tlumiče - budu chytřejší, pořídím si náhradní šrouby). A na demontáž tlumiče jsem použil trochu brutálnější způsob - potřeboval jsem k tomu dvě páčidla, dva lidi a kousek dřeva. Jedním páčidlem jsem páčil já přes dřívko o brzdový buben (nechtěl jsem poškodit pracně lakované bubny) a stlačoval komplet tlumiče s pružinou přes spodní misku a druhým páčidlem táta usměrňoval tlumič mimo rameno. Postup demontáže pružiny z tlumiče je stejný jako na přední nápravě, jen na tomto tlumiči není žádná drážka a šrouby horního uložení jsou ve stejné ose jako spodní nožičky tlumiče - tím je to jednodušší, nemusí se nic trefovat. Při zpětné montáži tlumiče ještě pozor na navařenou matku na nožičce tlumiče - aby byla na správnou stranu.

pruziny 4.jpg

pruziny 4.jpg, 70.29 kB

pruziny 5.jpg

pruziny 5.jpg, 55.71 kB

1 háčko
0
PříspěvekZaslal: 13.7.2008 , 22:42   Citovat  

V průběhu týdne ještě dodám foto jak vypadal qík před a po montáži.
Další věc je, že by mě zajímalo kde inženýři vzali snížení 35 mm, podle měření byla vzdálenost běhounu gumy od lemu kola kolem 8,5-9 cm a teď je to asi tak necelé 3 cm. Takže snížení kolem 6 cm!!!!!
A co se týče času nebýt té komplikace s tím posledním kolem(zkoušel jsem i vybrousit nějakej náznak aby to šlo na klíč a vypadalo to jako matka nebo tak ale nešlo to, jen jsem ztrácel čas s bruskou) tak jsem začal v poledne a v 8 večer byl podvozek hotovej a možná i lehce zkompletovaná část interiéru.
Dělal jsem to na Honda poprvé v životě a vlastně sám jsem to dělal poprvé v životě, předtím jsem byl jen asistent při výměně na felině.

4 háčka
0
PříspěvekZaslal: 14.7.2008 , 0:38   Citovat  

opravdu vycerpavajici info je to dobrý palec nahoru, jeste se tesim na foto pred a foto po Je to tam. . pak jeste pls udelej tlustou caru a rekni na kolik te to vyslo. DIIIIIIIIK

ritorezky je teď offline  ritorezky
1 háčko
0
PříspěvekZaslal: 14.7.2008 , 11:17   Citovat  

ty chodiš v garaži na boso pořádnej výtlem

Jirka1 je teď offline  Jirka1
2 háčka
0
PříspěvekZaslal: 14.7.2008 , 12:04   Citovat  

Potřebuju přehodit tlumiče na tomhle autě, udělá mi to běžný servis? na kolik to vyjde, mám origo tlumiče s kratšíma pružinama eibach.

1 háčko
0
PříspěvekZaslal: 14.7.2008 , 21:07  Naposledy upravil Matyn dne 14.7.2008 , 21:32, celkově upraveno 2 krát. Citovat  

Tak celá tahle sranda mě vyšla přesně na katalogovou cenu těch pružin na renocaru tudíž 4482,- plus zítra jdu na seřízení geometrie, která bude asi v čudu to počítám tak do 500,- že se vejdu, samozřejmě nepočítám svoji práci nebudu platit sám sobě. Úsměv Stahováky byly půjčené zadarmo a zbytek nářadí byl doma. Takže celková cena této úpravy je 4982

Foto před a po dodám, jak bude čas a stihnu něco nafotit dneska jsem se nezastavil, byl jsem něco zařizovat po brigádě ve škole. Jinak rozdíl je opravdu znát.

Dneska navíc proběhla poměrně ostrá testovací jízda u nás v okolí v takovejch fajnovejch serpentinách a můžu říct, že je to na chování auta znát. Jen v jedné zatáčce jsem chytil nerovnost, zadek odskočil tak o 30 cm zahvízdali gumy, ostrý kontra no prostě docela jsem se zapotil.
Jsem rád, že jsem upustil od původního záměru dávat komplet celý sportovní podvozek i s tvrdšími tlumiči, jelikož s autem jezdím každý den tak je tohle ideální kombinace - origo tlumič eibach pružina i přes retardér se dá přejet aniž bych si vyrazil zuby

1 háčko
0
PříspěvekZaslal: 14.7.2008 , 21:10   Citovat  

ritorezky napsal:
ty chodiš v garaži na boso pořádnej výtlem

Bylo hrozný dusno tak jsem se vyletnil, chodím tam v nazouvákách ale na deku jsem si je vyzul, co kdybych ji zašpinil pořádnej výtlem

1 háčko
0
PříspěvekZaslal: 14.7.2008 , 21:12   Citovat  

Jirka1 napsal:
Potřebuju přehodit tlumiče na tomhle autě, udělá mi to běžný servis? na kolik to vyjde, mám origo tlumiče s kratšíma pružinama eibach.

Běžný servis to v pohodě zmákne, v tabulkách se uvádí něco pod 4 hodiny na výměnu tlumičů. A na kolik to vyjde netuším, tlumiče mě teprve čekají, ale doporučuju se podívat na tudy odkaz - v ekatalogu si člověk najde co potřebuje a ceny jsou taky fajn a nebo nějakej jinej obchod.

1 háčko
0
PříspěvekZaslal: 14.7.2008 , 22:29   Citovat  

Ještě poslední postřehy, nevím jestli je to možný nebo mi už hrabe ale přijde mi, že je v autě větší ticho než při stejné rychlosti dříve.
A už vymýšlím nějakej plech pod motor, aby chudák netrpěl.
Teď jak bude trošku vata a čas tak budou xenony Úsměv
Ještě dodám fotky před a po a myslím, že jsme tady skončili Úsměv

neyo je teď offline  neyo
Moderátor
0
PříspěvekZaslal: 15.7.2008 , 7:33   Citovat  

Trochu se mi nezdá, že to kleslo o tolik... mám dojem, že jsem si to taky přeměřil, ale už nevím, kde to mám zapsané Velmi šťastný Jsem zvědavej na fotky před a po Mrk

1 háčko
0
PříspěvekZaslal: 17.7.2008 , 23:09  Naposledy upravil Matyn dne 17.7.2008 , 23:11, celkově upraveno 1 krát. Citovat  

Tak jsem našel čas na vyfocení auta a vyhrábnul jsem i starší fotky. Zvlášť pro neveřící Velmi šťastný Tady ještě offroad Je to tam.
Původní stav:

pred pruzinami.jpg

pred pruzinami.jpg, 98.91 kB

kolo pred.jpg

kolo pred.jpg, 76.98 kB

1 háčko
0
PříspěvekZaslal: 17.7.2008 , 23:10   Citovat  

A teď foto s pružinama:

po pruzinach.jpg

po pruzinach.jpg, 70.15 kB

kolo po.jpg

kolo po.jpg, 65.42 kB

1 háčko
0
PříspěvekZaslal: 17.7.2008 , 23:13   Citovat  

Ty kola jsou obyč malé 14" aby si někdo nemyslel. 185/60

4 háčka
0
PříspěvekZaslal: 17.7.2008 , 23:32   Citovat  

no vypada to pekne, takze okolik to spadlo?

Winie je teď offline  Winie
4 háčka
0
PříspěvekZaslal: 17.7.2008 , 23:57   Citovat  

omlouvam se za offtopic ale muzes mi prosim prozradit kde si sehnal ty mlhovky? Se stydím byl bych ti zavazanej. dik moc

1 háčko
0
PříspěvekZaslal: 18.7.2008 , 15:58   Citovat  

Becky napsal:
no vypada to pekne, takze okolik to spadlo?

v reálu asi kolem 6 cm měřil jsem to přesně ale už se nepamatuju.

1 háčko
0
PříspěvekZaslal: 18.7.2008 , 16:02   Citovat  

Winie napsal:
omlouvam se za offtopic ale muzes mi prosim prozradit kde si sehnal ty mlhovky? Se stydím byl bych ti zavazanej. dik moc

Mlhovky jsou origo 6G. Zkusil bych to někde na vrakáči nebo tak tyhle byly ve výbavě auta už z fabriky. Ale koukal sem že je moc 6G taky nemá holt se musí hledat.

Obsah fóra Honda-club.cz   
Výměna pružin C6G hatch - Photostory
Fórum: Řízení, podvozek a brzdy
0
Pomohlo ti toto téma?   
Zobrazit příspěvky z předchozích:
 Řadit příspěvky dle: 
Zaslat odpověď

Časy uváděny v GMT + 1 hodina