Rozšířené hledání} Informace o členství Kontaktní informace Seznam uživatelů Kalendář Spřátelené weby Honda-club.cz Přihlásit se k emailu
[2]
Linka Uživatelské skupiny Linka Galerie avatarů Linka Kdo je online Linka
Linka Jak se stát členem klubu Linka Stáhnout stanovy sdružení Linka Výhody pro členy klubu Linka
  Obsah fóra Honda-club.cz   
Rozdíl v jízdních vlastnostech mezi 14" a 15" k
Fórum: Řízení, podvozek a brzdy
0
Pomohlo ti toto téma?   
Zobrazit příspěvky z předchozích:
 Řadit příspěvky dle: 
Jdi na stránku 1, 2  Další 
Zaslat odpověď

Strana 1 z 2
LJay je teď offline  LJay
Partner H-C
Členství: Žádné
0
PříspěvekZaslal: 5.8.2008 , 17:55   Citovat  

Ahoj, rád bych znal Vaše názory na to jak moc se změní jízdní vlastnosti, když na CRX ED9 použiju místo 14" kol s pneu 185x60 kola 15" s pneu 195x50. Ty 14" mám teď na autě a celkem mi vyhovujou, ale jsou to jen plecháče a já chci místo nich koupit "liťáky" v černý barvě a nejlíp nějaký lehčený (ROTA,Team Dynamics ,Braid), ale ve 14" rozměru není zrovna moc velký výběr, tak se poohlížim i po 15" ale mám trochu strach co to udělá s autem, protože dřív jsem tam měl 16" a auto se chovalo opravdu příšerně. Vím že už se tu něco podobného párkrát řešilo, ale se 14" rozměrem se v těch diskuzích zrovna moc neoperovalo, takže jakoukoliv radu radu uvítám.
   Pomohl ti příspěvěk? Návrat  

Zobrazit informace o autorovi Osobní garáž Odeslat soukromou zprávu
Winie je teď offline  Winie
4 háčka
0
PříspěvekZaslal: 5.8.2008 , 23:06   Citovat  

to co najdes v kazdy diskuzi je to ze ty co to auto vymejsleli tak vedeli proc tam dat ty kola co tam patrej origo a mas je napsany v TP. dulezity je aby ti celkovej prumer kola zustal stejnej. pak je to ok. sice bude vic trpet podvozek a tvoje pozadi, ale na jizdni vlastnosti to nebude mit zadnej, nebo zanedbatelnej vliv. pokud taky budes mit sirsi pneu, tak pocitej s mirne zvysenou spotrebou. a jen tak pro info nemusis kupovat roty, nebo podobne. staci kdyz koupis speedline, nebo braid kola, ty sou lehky a delaj se v racing designech i ve 14, nebo 13 palcich. mrkni treba sem tudy odkaz

bordel je teď offline  bordel
Partner H-C
0
PříspěvekZaslal: 5.8.2008 , 23:10   Citovat  

V tomto pripade to s temi 15" to auto bude lip sedet, protoze budou mit nizsi profil, cili se budou min "zvejkat"
195 je o chlup sirsi, takze bys mel mit vyssi spotrebu, mensi zrychleni, horsi odvadeni vody a lepsi brzdeni... ale rozdil je tak zanedbatelny, ze to vse urci kvalita te pneumatiky

Zobrazit informace o autorovi  Odeslat soukromou zprávu
Partner H-C
0
PříspěvekZaslal: 6.8.2008 , 0:17   Citovat  

Díky za odpovědi. Na ten Rally bazar sem už koukal a právě ty Braidy tam mají za docela slušný ceny, ale bohužel jen v bílym a při výběru jiný barvy je příplatek 990,- (jen nevim jestli za kolo nebo za komplet) Jestli za kolo, tak pak budou cenově skoro stejný jako Roty na drift shopu. Na drift shopu sem ještě našel Drag Wheels a ty jsou za docela slušnou cenu. Jen sem s nima zatím nepřišel do styku, tak nevim jaká je kvalita. Jinak dodržení průměru kola sem bral jako samozřejmost. Jen mě spíš zajímalo o jak moc se změní akcelerace a další jízdní vlastnosti oproti 185, když použiju 195 pneumatiku. Pokud je to ale zanedbatelný rozdíl tak půjdu spíš do těch 15" kol. Původně na tom autu byly totiž 16" 215/40 a to byl opravdu děs. Akcelerace veškerá skoro žádná, na sebemenší nerovnosti to odskakovalo a jakmile člověk chtil vyjetou kolej, tak měl co dělat aby ho to někam neodhodilo. Kola sem teď prodal a chci si konečně koupit nějaký pořádný, tak se právě kvuli tomu takhle ptám, abych zbytečně neutratil hromadu peněz za nic.

posero je teď offline  posero
5 háček
0
PříspěvekZaslal: 6.8.2008 , 1:00   Citovat  

15" v tomhle rozmeru sou optimal Mrk

Hellborn je teď offline  Hellborn
5 háček
0
PříspěvekZaslal: 6.8.2008 , 7:27   Citovat  

Winie napsal:
to co najdes v kazdy diskuzi je to ze ty co to auto vymejsleli tak vedeli proc tam dat ty kola co tam patrej origo a mas je napsany v TP.

To je trochu zjednodušený výklad... Ano, auto bylo stavěno na určitý podvozek a kola, ale nikdy nikdo neřekl,že by větší kola byla na škodu - konkrétně 15´´ se 195/50(55) jsou velmi často používaná kola.

Co tu je většinou označováno za blbost je např. dávat na 1.3 nebo 1.5, která má 13´´/14´´, obrovské 17´´ s nějakými 205/40 apod. Další věc je, že třeba ITR má opravdu nejlepší jízdní vlastnosti na origo 15 s předepsanými pneu - to ověřilo dost majitelů a i když mají na běžné ježdění 16/17´´,tak na okruh vrací 15´´. Stejnou zkušenost má jeden majitel S2000 - 18´´ super na vzhled,ale na svezení dává origo kola...

Taky mám na svém autě o palec větší kola (16/205/45 místo 15/195/50) a o víc jak ten palec bych nedával... I ten palec je na konfortu trochu znát, obzvlášť při tvrdším podvozku VTíčka... Širší pneu se poznají na maximálce,ale spíš jen na pětku,jinak jsem žádné zhoršení zrychlení pocitově (měřeno nemám) nezaznamenal. Spotřeba +/- stejná...

Partner H-C
0
PříspěvekZaslal: 6.8.2008 , 13:22   Citovat  

S menším zhoršením jízdního komfortu počítám a nevadí mi to. Spíš sem nevěděl jak moc negativně bude působit na auto když zvětším průměr disků a posunu tím většinu jeho rotační hmoty o něco dál od jeho středu. Na těch 16" co sem tam měl dřív to bylo znát opravdu hodně a nechci opakovat stejnou chybu dvakrát.

Nakonec teda koupím nějaký pěkný 15" a bude spokojenost Velmi šťastný

Na Drift Shopu sem viděl pěkný kola od Drag Wheels a jsou za poměrně solidní peníz. Nemáte s nima někdo nějakou zkušenost?

PAKO je teď offline  PAKO
5 háček
0
PříspěvekZaslal: 6.8.2008 , 13:37  Naposledy upravil PAKO dne 6.8.2008 , 13:44, celkově upraveno 1 krát. Citovat  

hlavně se koukej na váhu,neměl by jsi překročit váhu origo kola o moc...nejlépe o nic..podvozek máš nalazen na danou váhu...při odskakování kola,či vyvěšení funguje pak jinak dynamika,přesněji řečeno setrvačnost,kolo je vykopnuto při nájezdu na nerovnost stejnou silou,jedná li se o lehčí či těžší ,jenže těžší kolo docestuje podstatně dále...poté má človjek v autě posit že jede ve skákající koze,dokonce kolikrát nabyde dojmu že už má unavené tlumiče a pružiny,protože se mu i auto "propadá"více.a pořád je to že kolo je ten hlavní převod ,je to rotující hmota která musí být nějakou silou roztočena,čím těžší tím je třeba více síly...taktéž i u brždění.Jestli koukáš po nižším profilu pneumatiky...vystříhej se měkým diskům...raději tvrdé a vyštípnout a zavařit ,než měké (tam kde ještě tvrdý odolá)měký se již deformuje,a většinou se dokáže zdeformovat i část konstrukce....

Ryba je teď offline  Ryba
3 háčka
0
PříspěvekZaslal: 6.8.2008 , 13:40   Citovat  

LJay napsal:
S menším zhoršením jízdního komfortu počítám a nevadí mi to. Spíš sem nevěděl jak moc negativně bude působit na auto když zvětším průměr disků a posunu tím většinu jeho rotační hmoty o něco dál od jeho středu. Na těch 16" co sem tam měl dřív to bylo znát opravdu hodně a nechci opakovat stejnou chybu dvakrát.

Nakonec teda koupím nějaký pěkný 15" a bude spokojenost Velmi šťastný

Na Drift Shopu sem viděl pěkný kola od Drag Wheels a jsou za poměrně solidní peníz. Nemáte s nima někdo nějakou zkušenost?

Osobně bych nikdy nešel do levnejch kopíí jdm kol...

Partner H-C
0
PříspěvekZaslal: 6.8.2008 , 14:30   Citovat  

PAKO napsal:
hlavně se koukej na váhu,neměl by jsi překročit váhu origo kola o moc...nejlépe o nic..podvozek máš nalazen na danou váhu...při odskakování kola,či vyvěšení funguje pak jinak dynamika,přesněji řečeno setrvačnost,kolo je vykopnuto při nájezdu na nerovnost stejnou silou,jedná li se o lehčí či těžší ,jenže těžší kolo docestuje podstatně dále...poté má človjek v autě posit že jede ve skákající koze,dokonce kolikrát nabyde dojmu že už má unavené tlumiče a pružiny,protože se mu i auto "propadá"více.a pořád je to že kolo je ten hlavní převod ,je to rotující hmota která musí být nějakou silou roztočena,čím těžší tím je třeba více síly...taktéž i u brždění.Jestli koukáš po nižším profilu pneumatiky...vystříhej se měkým diskům...raději tvrdé a vyštípnout a zavařit ,než měké (tam kde ještě tvrdý odolá)měký se již deformuje,a většinou se dokáže zdeformovat i část konstrukce....

Tak přesně tenhle pocit a stejný dojmy sem měl u těch 16" a proto si na to teď chci dát pozor. Vážil sem obutý origo plecháče a maj nějakejch 15kilo, takže se přes tuhle hranici nechci dostat ani náhodou (to by pak ani nemělo smysl kupovat ty liťáky, možná kvuli vzhledu, ale na ten auto nejezdí)

U těch Dragů si opravdu kvalitou jistej nejsem. Osobně se mi nejvíc zamjouvají ROTA Slipsteam za nejlepší cenu sem je zatím našel zase na drift shopu, ale pokud ví někdo o nějaký lapší ceně, tak o ní rád uslyším Úsměv Taky sem docela koukal po kolech od Team Dynamics, ale nenašel sem nikoho kdo je sem dováží za dobrý peníz. No a do třetice sou tu disky Braid, ale v černý se dělají jen za příplatek a s ním jsou na stejný ceně jako ty Roty. Jěště bych šel třeba do kol Enkei, ale ty vůbe nevim kde u nás sehnat.

Pokud by mi byl schopný někdo poradit kde jedny z nich koupit za slušnou cenu, tak budu moc vděčný.

3 háčka
0
PříspěvekZaslal: 6.8.2008 , 14:57   Citovat  

LJay napsal:
Tak přesně tenhle pocit a stejný dojmy sem měl u těch 16" a proto si na to teď chci dát pozor. Vážil sem obutý origo plecháče a maj nějakejch 15kilo, takže se přes tuhle hranici nechci dostat ani náhodou (to by pak ani nemělo smysl kupovat ty liťáky, možná kvuli vzhledu, ale na ten auto nejezdí)

U těch Dragů si opravdu kvalitou jistej nejsem. Osobně se mi nejvíc zamjouvají ROTA Slipsteam za nejlepší cenu sem je zatím našel zase na drift shopu, ale pokud ví někdo o nějaký lapší ceně, tak o ní rád uslyším Úsměv Taky sem docela koukal po kolech od Team Dynamics, ale nenašel sem nikoho kdo je sem dováží za dobrý peníz. No a do třetice sou tu disky Braid, ale v černý se dělají jen za příplatek a s ním jsou na stejný ceně jako ty Roty. Jěště bych šel třeba do kol Enkei, ale ty vůbe nevim kde u nás sehnat.

Pokud by mi byl schopný někdo poradit kde jedny z nich koupit za slušnou cenu, tak budu moc vděčný.

řekni si kolik máš na ty kola rozpočet. Teďka koncem srpna se bude objednávat kontejner z USA, takže ani kola by neměli bejt problém. Za sebe bych z tvýho výběru doporučil Enkei... Rota Slipstream sou nádherný kola a snad budou i kvalitní, jediný co mi na nich :mravenec: stejně jako na celý značce ROTA, že sou to opět jen kopie jdm kol, konkrétně třeba ty slipstreamy sou kopie spoon sw388, ale aspoň by měli bejt podle věttšiny ohlasů kvalitní...

5 háček
0
PříspěvekZaslal: 6.8.2008 , 15:03   Citovat  

Na japonský auto japonský kola - Enkei, Kosei... Mrk

Partner H-C
0
PříspěvekZaslal: 6.8.2008 , 15:09   Citovat  

Za ty disky bych chtěl dát max tak 16000,- ale to je opravdu maximum. O tom že ty Roty slipsteam jsou kopie Spoonu vím. Na Zitec sem koukal na origo spoon a cena byla kolem 20000,- a to už je na mě fakt moc. No jestli budeš objednávat něco US tak bych se k tomu možná taky připojil, ale musim si to ještě trochu promyslet a hlavně se rozhodnou jaký disky nakonec vemu Úsměv

Na ty Kosei sem myslel taky, ale nějak se mi nepodařilo najít domovskou stránku Kosei. Nemáte někdo odkaz na jejich stránky?

3 háčka
0
PříspěvekZaslal: 6.8.2008 , 15:11   Citovat  

Hellborn napsal:
Na japonský auto japonský kola - Enkei, Kosei... Mrk

tak tak, já chtěl na miatu kupovat ENKEI RPF1, ale myslim že crxu taky sednou:)

5 háček
0
PříspěvekZaslal: 6.8.2008 , 15:12   Citovat  

LJay napsal:
Za ty disky bych chtěl dát max tak 16000,- ale to je opravdu maximum. O tom že ty Roty slipsteam jsou kopie Spoonu vím. Na Zitec sem koukal na origo spoon a cena byla kolem 20000,- a to už je na mě fakt moc. No jestli budeš objednávat něco US tak bych se k tomu možná taky připojil, ale musim si to ještě trochu promyslet a hlavně se rozhodnou jaký disky nakonec vemu Úsměv

Na ty Kosei sem myslel taky, ale nějak se mi nepodařilo najít domovskou stránku Kosei. Nemáte někdo odkaz na jejich stránky?

Stránku na Kosei bohužel nemám - našel jsem D-Racery na jednom zahraničním tuning časáku a zamiloval se do nich Se stydím Úsměv ,pak jsem jen scháněl nej cenu (což bylo 20tis.)..

3 háčka
0
PříspěvekZaslal: 6.8.2008 , 15:14   Citovat  

LJay napsal:
Na Zitec sem koukal na origo spoon a cena byla kolem 20000,- a to už je na mě fakt moc.

joo kéž by stáli jen 20 000,- hehe, ta cena na zitecu je 21tis za 2ks muhehe

3 háčka
0
PříspěvekZaslal: 6.8.2008 , 15:18   Citovat  

btw eště se tu daj sehnat do těch 16tis Buddy Club: http://www.racingwheels.cz/index_soubory/Page659.htm

Partner H-C
0
PříspěvekZaslal: 6.8.2008 , 15:34   Citovat  

Ryba napsal:
joo kéž by stáli jen 20 000,- hehe, ta cena na zitecu je 21tis za 2ks muhehe

No jo já zapomněl. že to tam měli uváděný za dvě kola. Sákryš Velmi šťastný No tak v tom případě by mě ty origo Spoony vyšli tak na dvě třetiny pořizovací ceny mýho auta Velmi šťastný Tak to by mi asi krapet nabouralo rozpočet Úsměv

Pokud sou ty ROTY kvalitní tak zatím u mě vedou ony. Sice nejsou tak lehký jako ty Spoony, ale zas každá úprava by měla mít svůj finanční strop, protože po jeho překročení už dost rychle klesá poměr cena/užitek. Navíc bych chtěl co nejdřív nechat udělat generálku motoru a to je taky pěknej ranec. Takže musim utrácet s rozumem Úsměv

Partner H-C
0
PříspěvekZaslal: 6.8.2008 , 15:47   Citovat  

Hmmm tak ty ENKEI RPF1 sou fakt fešný, večer ještě zchecknu pořádně stránky Enkei. Koukal sem na ně tak zběžně, protože sem v čechách nenašl nikoho kdo je dováži.

Na ty P1 Racing sem taky koukal a dost se mi líbí (kola už intenzivně hledám víc jak tejden, takže sem už koukal snad všude kde to šlo Úsměv ) Jen mi příjde že k tomuhle rozměru pneušky by se spíš víc hodily trochu lpnější lokotě, který nebudou tak zapuštěný dovnitřku kola.

Kosei D-Racer jsou pěkný, ale možná víc se mi líbí K3. Ty mi příjdou jako taková správná závoďácká klasika Úsměv Jen sem je nikde neviděl v černý barvě Smutný

5 háček
0
PříspěvekZaslal: 6.8.2008 , 15:54   Citovat  

LJay napsal:

Kosei D-Racer jsou pěkný, ale možná víc se mi líbí K3. Ty mi příjdou jako taková správná závoďácká klasika Úsměv Jen sem je nikde neviděl v černý barvě Smutný

no já nemám auto na závody,ale jen na ježdění... HaHaaa

Partner H-C
0
PříspěvekZaslal: 7.8.2008 , 18:21   Citovat  

Tak už sem našel stránky Kosei tudy odkaz

Koukal sem tam a z těch levnějších se mi líbí KOSEI WK 124 jenže u nich píšou výrobce kosei china a u těch dražších píšou výrobce kosei japan. Nemáte náhodou někdo tyhle kola, nebo nějaký zkušenosti s nima?

Bigless je teď offline  Bigless
1 háčko
0
PříspěvekZaslal: 7.8.2008 , 19:48   Citovat  

Já jsem prováděl výměnu na 16" z profilu 45 na 55 a pokud je někdo navyklý na nízkoprofilový, raději si zvykne sem tam klapnout na českých silnicích zubama než to v zatáčkách "žvejkat"...co se týče pocitu, auto o proti těm 45 působilo dost nejistě..byla prostě cítít jistá vůle...takže jsem přívržencem větších disků a nižších profilů ať jsou důsledky jakékoli(silenbloky,ramena,pružení)..vše raději po nějakém tom roce vyměním než v zatáčkách plavat..
Také se u vyšších profilů hůře odhaduje, kdy se auto utrhne když se jede "nadoraz"... Na druhou stranu, když člověk narazí v zatáčce na hup a má tvrdej podvozek, vyšší profil si udrží kontakt lepe se silnicí než nižší...
TO jsou tedy JEN MÉ dojmy..pravda může být samozřejmě jinde..

Gavly je teď offline  Gavly
1 háčko
0
PříspěvekZaslal: 7.8.2008 , 20:07   Citovat  

já si místo 14" sehnal 15" s menším profilem a bylo to znát na jídních vlastnostech a ten komfort to nijak nezhoršilo ani tu spořebu. ALe raději přjdu zpátky na nějaké pěkné 14" už kvuli pojištovně. Muže to být problém když je nemáš v techničáku

1 háčko
0
PříspěvekZaslal: 7.8.2008 , 20:13   Citovat  

Pneu si do techničáku můžeš nechat dopsat bez problému. Já to tam měl dopsaný u posledních dvou Preludek rozsahově už když jsem to koupil..

1 háčko
0
PříspěvekZaslal: 7.8.2008 , 20:24   Citovat  

Bigless napsal:
Pneu si do techničáku můžeš nechat dopsat bez problému. Já to tam měl dopsaný u posledních dvou Preludek rozsahově už když jsem to koupil..

No právě že jedinný způsob o kterém vím je na magistrátu si je nechat dopsat jen s povolením výrobce. Když jsem volal do hondy tak mi říkali že na moje jinačí kola nejsou povoleny

1 háčko
0
PříspěvekZaslal: 7.8.2008 , 20:33   Citovat  

Gavly napsal:
No právě že jedinný způsob o kterém vím je na magistrátu si je nechat dopsat jen s povolením výrobce. Když jsem volal do hondy tak mi říkali že na moje jinačí kola nejsou povoleny

Tak to je pech..zároveň docela podivný, protože i dnes se na tyhle obsahy dávají 14"-16" už z výroby takže nechápu proč s tim dělají takový cavyky.. Tak to valím bulvy

1 háčko
0
PříspěvekZaslal: 7.8.2008 , 20:49   Citovat  

taky mi to není extra jasné kddyž stejná kastla akorát ve VTI ty pneu má povolené a já ne....

ajdus je teď offline  ajdus
1 háčko
0
PříspěvekZaslal: 8.8.2008 , 9:42   Citovat  

Tie kosei disky si mozes pozret aj tu: tudy odkaz
Su s nimi celkom dobre skusenosti - s obchodom -> je to tudy odkaz a zo slovenskeho hondaclubu tam mame na disky aj zlavu: tudy odkaz tak ked tak sa informuj na sk fore

5 háček
0
PříspěvekZaslal: 9.8.2008 , 15:27   Citovat  

Gavly napsal:

Možnosti jsou dvě:

1) Svolení výrobce, které nedostaneš - Honda ČR má pro modely do cca roku 2000 většinou povolený pouze jeden rozměr (proc Civic 6g 1.5 např jen 14), alternativní rozměry až pro 7g Civica

2) Koupit kola od Alcaru nebo e-pneumatiky - ke značkám Ronal, Dotz, AEZ... dostaneš typový list, že výrobce kol schválil kola na Tvé auto (bacha třeba Targu nemají v databázi - radši se poptat.) a pak Ti na úřadě ty kola zapíšou...

Gavly napsal:
taky mi to není extra jasné kddyž stejná kastla akorát ve VTI ty pneu má povolené a já ne....

Kastle stejná je,ale podvozek ne... VTi má oproti slabším verzím tužší, jíné stabilizátory atd...

1 háčko
0
PříspěvekZaslal: 9.8.2008 , 15:40   Citovat  

To Hellborn:
Díky, ale ještě by mě zajímalo. Pokud bych donesl na uřad toto povolení a nechal bych si tam dopsat těmito výrobci schválená kola tak bych teoreticky potom mohl nasadit i jiná kola se stejnými parametry?

Obsah fóra Honda-club.cz   
Rozdíl v jízdních vlastnostech mezi 14" a 15" k
Fórum: Řízení, podvozek a brzdy
0
Pomohlo ti toto téma?   
Zobrazit příspěvky z předchozích:
 Řadit příspěvky dle: 
Jdi na stránku 1, 2  Další 
Zaslat odpověď

Časy uváděny v GMT + 1 hodina