Rozšířené hledání} Informace o členství Kontaktní informace Seznam uživatelů Kalendář Spřátelené weby Honda-club.cz Přihlásit se k emailu
[1]
Linka Uživatelské skupiny Linka Galerie avatarů Linka Kdo je online Linka
Linka Jak se stát členem klubu Linka Stáhnout stanovy sdružení Linka Výhody pro členy klubu Linka
  Obsah fóra Honda-club.cz   
Odlehceni setrvaku
Fórum: Motor, ECU, spojka a převodovka
0
Pomohlo ti toto téma?   
Zobrazit příspěvky z předchozích:
 Řadit příspěvky dle: 
Jdi na stránku 1, 2  Další 
Zaslat odpověď

Strana 1 z 2
Doomm je teď offline  Doomm
4 háčka
0
PříspěvekZaslal: 4.10.2007 , 23:11   Citovat  

mam v planu asi odlehcit setrvak na me D14A4 ... uz jsem to konzultoval s jednou velmi H znalou osobou ... volal volal jsem teda kamosovi u kteryho by operace probihala ..... a ten mi rekl ze prej se to vyvazuje i s klikou ... ale ja vubec na kliku nechci chytat a vytahovat ji ze salu ... (motor jeste nebyl nikdy rozdelavanej a chci aby to tak zustalo) ...jak to tedy je? ..potom mi jeste nabidl ze vyrobit setrvak z duralu ... prosim tedy vice h znalych osob aby se vyjadrili ... jde mi o to abych za pul roku nemenil vsechny mozny loziska na klice a nebo ulozeni ...
   Pomohl ti příspěvěk? Návrat  

Zobrazit informace o autorovi Osobní garáž Odeslat soukromou zprávu
665+1 je teď offline  665+1
Administrátor
Členství: Žádné
0
PříspěvekZaslal: 4.10.2007 , 23:23   Citovat  

už se to tu řešilo ... nicméně koupit hotovou vyjde stejne a nemusíš se bát, že bude něco špatně . Fidanza je gut OK a ozkoušená (mam ji napr ja na svym ATR, reno na svy preludce)

tady je to téma. doporučuju používat Hledat Úsměv stačilo tam napsat "setrvák" nebo "setrvačník" nebo "fidanza" Nápad je tu!

Wayne je teď offline  Wayne
Moderátor
0
PříspěvekZaslal: 5.10.2007 , 19:38   Citovat  

Skritek nechava setrvacniky odlehcovat znamymu,musi byt po odlehceni dynamicky vyvazeny,tzn. s ohledem na otacky a ne jen podle rozmeru,jde tam o nestejnou hustotu materialu a tudiz i hmotnost.Mluvil o tom,ze se vleze do tisicovky.Ale nevim,jestli je to kamaradsoft anebo bezna taxa.Mam ho ja na sedanu a on pravdepodobne na Caprim taky tak.

Zobrazit informace o autorovi  Odeslat soukromou zprávu
PreludeZ je teď offline  PreludeZ
Administrátor
0
PříspěvekZaslal: 6.10.2007 , 12:34   Citovat  

Fakta:
- všechny Hondy mají vyváženou kliku a setrvák zvlášť.
- klika se vyvažuje staticky (rotačně) i dynamicky (na klopný moment)
- setrvačník se vyvažuje pouze staticky, má velký průměr kvůli momentu setrvačnosti ale malou délku (šířku) takže nevytváří žádný (jen zanedbatelný) klopný moment
- setrvačník se vyvažuje s namontovaným přítlačákem a když není poloha jednoznačně dána (např. nějakým kolíkem), ale přítlačák se dá namontovat v různých polohách, musí se po namontování se setrvačníkem označit aby nedošlo při opětovné montáži k jejich pootoční. Většinou ale mají Honda setrvačníky 3 nesymetrické kolíky díky nimž toto odpadá.
- samotné vyvážení setrvačníku bude stát kolem 1000kč nebo o trochu méně.

4 háčka
0
PříspěvekZaslal: 6.10.2007 , 15:23   Citovat  

PreludeZ napsal:
Fakta:
- všechny Hondy mají vyváženou kliku a setrvák zvlášť.
- klika se vyvažuje staticky (rotačně) i dynamicky (na klopný moment)
- setrvačník se vyvažuje pouze staticky, má velký průměr kvůli momentu setrvačnosti ale malou délku (šířku) takže nevytváří žádný (jen zanedbatelný) klopný moment
- setrvačník se vyvažuje s namontovaným přítlačákem a když není poloha jednoznačně dána (např. nějakým kolíkem), ale přítlačák se dá namontovat v různých polohách, musí se po namontování se setrvačníkem označit aby nedošlo při opětovné montáži k jejich pootoční. Většinou ale mají Honda setrvačníky 3 nesymetrické kolíky díky nimž toto odpadá.
- samotné vyvážení setrvačníku bude stát kolem 1000kč nebo o trochu méně.
takze staci jen setrvak stocit a pak ho nechat vyvazit s pritlacakem jen bez kliky? jestli jsem pochopil spravne

Minor je teď offline  Minor
5 háček
0
PříspěvekZaslal: 6.10.2007 , 15:26   Citovat  

Ještě jsi zapomněl na "klopný moment". Prostě za to musíš ještě něco "vyklopit"Úsměv

PreludeZ je teď offline  PreludeZ
Administrátor
0
PříspěvekZaslal: 6.10.2007 , 15:50   Citovat  

Doomm napsal:
takze staci jen setrvak stocit a pak ho nechat vyvazit s pritlacakem jen bez kliky? jestli jsem pochopil spravne

jj, pochopil jsi to správně Cool

4 háčka
0
PříspěvekZaslal: 6.10.2007 , 16:45   Citovat  

PreludeZ napsal:
jj, pochopil jsi to správně Cool
to jsem rad ze nemusim vytahovat kliku ... moturek jeste nebyl nikdy rozdelavanej ... a ani ho nechci rozdelavat ... diky PreludeZi Mrk

Wayne je teď offline  Wayne
Moderátor
0
PříspěvekZaslal: 6.10.2007 , 17:54   Citovat  

Tak mne to asi nekdo blbe vysvetlil,pripadne jsem po vyplate prisel k nejakymu vetsimu kusu vedeni a nepochopil jsem to... wokurka

Zobrazit informace o autorovi  Odeslat soukromou zprávu
 Rici
0
PříspěvekZaslal: 19.10.2007 , 8:08   Citovat  

rad bych se zeptal co si ma clovek z toho vybrat - kdyz odlehcime setrvacnik znamena to vetsi kroutak?Celkove by me zajimalo jak se auto ridi s odlehcenym setrvacnikem do budoucna to planuju - ozvete se nekdo kdo to ma - je to neprijemny pri razeni nebo je to jenom na zvyku a da se normalne jezdit?a co rozjezdy? Cooo???
   Návrat  

H+ body: 1  
monty je teď offline  monty
Moderátor
0
PříspěvekZaslal: 19.10.2007 , 8:36   Citovat  

krouťák nezvětšíš , spíš naopak v kopcích a při rozjezdu bude naopak chybět .doporučím hledat probíralo se to tu

Administrátor
0
PříspěvekZaslal: 19.10.2007 , 9:08   Citovat  

Rici napsal:
rad bych se zeptal co si ma clovek z toho vybrat - kdyz odlehcime setrvacnik znamena to vetsi kroutak?Celkove by me zajimalo jak se auto ridi s odlehcenym setrvacnikem do budoucna to planuju - ozvete se nekdo kdo to ma - je to neprijemny pri razeni nebo je to jenom na zvyku a da se normalne jezdit?a co rozjezdy? Cooo???

setrvák mam skoro na třetinový váze oproti sérii. (auto = 1400kg, obsah 2156). Řidič změnu pozná, spolujezdec nikoli. Auto je citlivější, ale nečekej zas takovej extrem, že by se s tim nedalo jezdit... V podstate ti víc lítaj otáčky. Auto reaguje rychlejš. Setrvák jsem měnil s komplet spojkovym kitem...

tudy našel jsem jedno moje ilustrační video

Odkaz

Henges je teď offline  Henges
5 háček
0
PříspěvekZaslal: 19.10.2007 , 9:18   Citovat  

665+1 napsal:
setrvák mam skoro na třetinový váze oproti sérii. (auto = 1400kg, obsah 2156). Řidič změnu pozná, spolujezdec nikoli. Auto je citlivější, ale nečekej zas takovej extrem, že by se s tim nedalo jezdit... V podstate ti víc lítaj otáčky. Auto reaguje rychlejš. Setrvák jsem měnil s komplet spojkovym kitem...

tudy našel jsem jedno moje ilustrační video

Odkaz
Ale takhle ti to video nic neřekne přece pokud to není před a potom točený aby šel vidět rozdíl pokud jde vidět... to mi hlava nebere

Administrátor
0
PříspěvekZaslal: 19.10.2007 , 10:04   Citovat  

Henges napsal:
Ale takhle ti to video nic neřekne přece pokud to není před a potom točený aby šel vidět rozdíl pokud jde vidět... to mi hlava nebere

tak to musí natočit někdo s origio, protože ja nemam ... petr vti (zkusim mu napsat) nebo fisfan meetallll

ale řikam znovu, že si myslim, to nepujde ani poznat. kdyz na 400 metrech to uděla 0,3 sekundy do 160 kmh.

když bysme to spočítali matematicky tak je to narust o 2% na prumeru rychlostí 1-2-3

s tim že se ti zrychlý 1-2 . zzzzzzz

rici-
0
PříspěvekZaslal: 19.10.2007 , 12:15   Citovat  

opravdu sem zkousel hledat podle slov setrvak ,setrvacnik a nevim co jeste a stejne sem nic nenasel krome tehle diskuze, tak jestli se o tom mluvilo tak nevim kde teda jinak - takze do kopce me to nepojede jo? ale prece logicky kdyz je mensi odpor v V sile ktera roztaci ten setrvak(motor) tak by mel byt lepsi kroutak a rychleji se roztoci prece logicky kdyz vezmu 2 ozubeny kola chytnu to mensi a budu roztlacet silou to vetsi tak musim pusobit mnohem vetsi silou pokud ma to vetsi kolo(setrvak) vetsi hmotnost ,i kdyz uz se toci nejakou rychlosti tak roztocit ho vic plati stejny pravidlo.samozrejme pri prerazeni by se mohlo stat ze setrvak nebude mit takovou setrvacnost kdyz bude lehkej a zpomali to zrychleni v tom momentu - sam si nejsem jistej jak to presne je ale celkove to vypada ze cim mensi odpor pri roztaceni tim rychlejsi je prenos sily na kola(lepsi zrychleni vozu) zase na druhou stranu pokud uz je auto v pohybu a vyradim tak by melo vic brzdit motorem protoze stejnym zpusobem se sila z kol prenasi na motor bez plynu pri zarqzene rychlosti a brzdi auto s vetsim momentem - sou to jenom domnenky
   Návrat  

Moderátor
0
PříspěvekZaslal: 19.10.2007 , 17:53   Citovat  

odkaz

Administrátor
0
PříspěvekZaslal: 19.10.2007 , 18:06  Naposledy upravil 665+1 dne 19.10.2007 , 18:19, celkově upraveno 4 krát. Citovat  

rici- napsal:
opravdu sem zkousel hledat podle slov setrvak ,setrvacnik a nevim co jeste a stejne sem nic nenasel krome tehle diskuze, tak jestli se o tom mluvilo tak nevim kde teda jinak - takze do kopce me to nepojede jo? ale prece logicky kdyz je mensi odpor v V sile ktera roztaci ten setrvak(motor) tak by mel byt lepsi kroutak a rychleji se roztoci prece logicky kdyz vezmu 2 ozubeny kola chytnu to mensi a budu roztlacet silou to vetsi tak musim pusobit mnohem vetsi silou pokud ma to vetsi kolo(setrvak) vetsi hmotnost ,i kdyz uz se toci nejakou rychlosti tak roztocit ho vic plati stejny pravidlo.samozrejme pri prerazeni by se mohlo stat ze setrvak nebude mit takovou setrvacnost kdyz bude lehkej a zpomali to zrychleni v tom momentu - sam si nejsem jistej jak to presne je ale celkove to vypada ze cim mensi odpor pri roztaceni tim rychlejsi je prenos sily na kola(lepsi zrychleni vozu) zase na druhou stranu pokud uz je auto v pohybu a vyradim tak by melo vic brzdit motorem protoze stejnym zpusobem se sila z kol prenasi na motor bez plynu pri zarqzene rychlosti a brzdi auto s vetsim momentem - sou to jenom domnenky

Cooo??? no a proč si myslíš, že tam takovej setrvák vůbec je

Honda tak snad každej kluk nebo wokurka měl doma autičko na setrvačník ... Nápad je tu! a když už chceš teoreticky, tak je to energetickej zásobník. fyzikalně přeměna jedny energie (mechanicky) na druhou (kinetickou) .

tudy když rozjiždíš (tlačíš - mechanická enerige) to malý autíčko na setrvak, tak na začatku to jde ztuha (přeměnujes energii jednim smerem - do setrvaku na kinetickou). Pak se energie srovnaj, stačí velice malinko, abys ho udrzoval v pohybu (přidaval lehce plyn v autě = pohodový řizení), pak pustiš a spotřebovávvá se kinetická a autíčko jede samo ...

Nápad je tu! jinak jsem psal, změna je cititelná, ale v řádech jednotek procent výkonu motoru . Ne že nevyjedeš kopec. zzzzzzz Vic u nižších rychlostních stupnů a pak nečekaně negativně u vyšších rychlostních stupnů, který sou odkazany víc na kinetickou energii ze setrváku - s těžkym setrvákem = vetší zasoba energie = víc vrátí motoru a lip jedou.

pifko gut ?

Moderátor
0
PříspěvekZaslal: 19.10.2007 , 18:08   Citovat  

předpoklad je správnej , při zrychlení má lehčí setrvák samozřejmě pozitivní vliv ,slabší se to bude jevit ve chvíli ,kdy pojedeš proti kopci , ustálenou rychlostí a motor nebude mít sílu = budou mu klesat otáčky = s lehčím setrvákem to půjde rychleji a tudíž tam, kde ti setrvačnost ještě dovolila vyjet na ten který kvalt (nebo udržela motor ve "správných" otáčkách) tak najednou budeš muset podřadit.To samý platí u rozjezdu , pouštění spojky bude motor víc zastavovat ,takže budeš muset přidat víc plynu.

rici
0
PříspěvekZaslal: 19.10.2007 , 23:56   Citovat  

prima tak je to jasny vic asi k tomu neni co rict Mrk Cool
PS prodavaji se dneska jeste ty maly auticka na setrvacnik?Nebo to byl jenom komunistickej napad pořádnej výtlem
   Návrat  

4 háčka
0
PříspěvekZaslal: 30.10.2007 , 23:26   Citovat  

co rikate na tohle ... znate nekdo tuhle znacku?
[web:6afd47afba]http://www.tuning-honda.cz/scripts/podrobnosti.php?IDZ=7900[/web:6afd47afba]
[web:6afd47afba]http://www.tuning-honda.cz/scripts/podrobnosti.php?IDZ=7904[/web:6afd47afba]

skritek je teď offline  skritek
2 háčka
0
PříspěvekZaslal: 31.10.2007 , 18:55   Citovat  

predne setrvak neslouzi k sasobe energie pro vyjeti do kopce ale proto ze motor vytvari energii jen v jedne dobe a zbyle 3 doby potrebuje nejak prekonat proto jednovalcove motory mely setrvak metr v prumeru a vaze 100kg.Samo ze u 4 valece pracuje v kazde dobe jeden valec presto jsou mista kdy nepracuje ani jeden a motor je potrebuje prekonat a k tomu slouzi prave setrvak. Cim vice valcu tim je potreba lehci. Sundejte setrvak a motor bude potrebovat alespon 5 tisic otacek aby se udrzel v chodu neb setrvacna energie roste s otackama a v techto otackach ma klika dostatek energie k prekonani mrtvych mist. Takze cim lehci setrvak tim ma motor mene ztrat ale potrebuje k udrzeni behu vyssi otacky. Treba zavodni auta potrebuji cca 2000ot. jinak se chovaji jako kdyz by jsi jel s motorem a mel tam 400ot. A presne na opak pokud udelas velky setrvak bude ti stacit treba prave 400ot a motor pobezi pravidelne.
Vyhody odlehceneho setr. jsou jasne mensi potreba k roztoceni motoru tim padem muzes pouzit onu energii k pohonu auta.
nevyhodou je ze motor mene brzdi po ubrani plynu potreba mene energie k roztoceni motoru ale tento nedostatek je jen v prvnim okamziku pri delsim brzdenim motorem se rozdil srovna

PAKO je teď offline  PAKO
5 háček
0
PříspěvekZaslal: 31.10.2007 , 18:58   Citovat  

ale chlope...já mám jednoválcového pionýra...to by mě setrvák probrousííííl pytééél kdyby měl metr v průměru....

2 háčka
0
PříspěvekZaslal: 31.10.2007 , 19:02   Citovat  

pionir je dvoudoby motor Ble a hlave myslel jsem co ma nejaky vykon a kompresy treba takovy stary traktor jsi asi videl Velmi šťastný

Moderátor
0
PříspěvekZaslal: 31.10.2007 , 19:16   Citovat  

skritek napsal:
predne setrvak neslouzi k zasobe energie pro vyjeti do kopce

to samozřejmě ne , bylo to míněno jako druhotnej jev kdy ta naakumulovaná energie bude chybět, ale moc to zjednodušils jestli je to 4 nebo více válec nemá až takovej vliv , záleží na konstrukci motoru , pokud mám kliku po 120st nebo válce do V stačí mi lehčí se trvák , pokud budu mít ale kliku po 180 st a řadovej motor tak i kdy bude mít 6 a víc válců bude muset mít skoro stejnej setrvák jako 4válec pořád totiž bude mít totiž jen jednu horní a jednu spodní úvrať.u závoďáků na volnoběh má spíš vliv časování vaček , bývaj hodně ostrý a proto v malejch točkách dochází k míchání nespálený a nový směsi -na menší točky by to prostě chcípalo protože ta směs by měla občas takový složení že by nechytla.jako u dvoutaktu tam volnoběh bývá taky neklidnější, když už se teda vytáh pinďour

Moderátor
0
PříspěvekZaslal: 31.10.2007 , 19:21   Citovat  

starý traktory byly pomaloběžný a byly schopný sežrat skoro cokoli a tam ten setrvák musel být opravdu big aby se dosáhlo vyrovnanýho chodu+ museli mít opravdu velkej moment ono roztočit třeba mlátičku nebo pohánět katr to není jen tak

2 háčka
0
PříspěvekZaslal: 31.10.2007 , 19:45   Citovat  

monty napsal:
starý traktory byly pomaloběžný a byly schopný sežrat skoro cokoli a tam ten setrvák musel být opravdu big aby se dosáhlo vyrovnanýho chodu+ museli mít opravdu velkej moment ono roztočit třeba mlátičku nebo pohánět katr to není jen tak

no prave protoze meli velky obsah na jednom pistu ani nemohli mit velke otacky proto potrebovaly ten setrvak. kdyby mel vic otacek nepotreboval by tolik kilo sila by se nahnala prave otackama.

jinak co se tyce toho kopce jsem presvedcenej ze pokud rozjedes auto na urcitou rychlost vyradis tak auto ujede nejakou vzdalenost pokud by jsi pak dokazal odpojit motor ale setrvak by jsi nechal v soustave tak roztocena vaha cca 10kg pomuze ujet autu tak o par centimetru dal coz mi prijde zanedbatelny pomocnik Velmi šťastný kord pokud zmenis jeho vahu a cca 1-1,5 kg. zato motoru to odlehci moc moc

Moderátor
0
PříspěvekZaslal: 31.10.2007 , 20:01   Citovat  

jde o to že moment setrvačnosti s otáčkami stoupá kvadraticky tzn že setrvačnost při 2t ot/min není dvojnásobná oproti 1t ot /min ale 4 násobná.V praxi jde o to že motor má určitý průběh momentu (nemáme turbo) a pokud klesnou otáčky pod hranici momentu který stačí k udržení rychlosti auta ,logicky auto zpomaluje.Musíme podřadit aby se zvedly otáčky a zvedl se i točivej moment na kolech.Takže pokud mám fiktivní kopec který jsem se seriovým setrvákem na plnej plyn vyjel akorát na 4 (s klesajícíma otáčkama až k hranici cca 2 t ot/min při přehoupnutí se přes horizont),tak pokud setrvák odlehčím tak stejnej kopec na 4 ku prostě nevyjedu , otáčky budou klesat rychleji než ze serií a budu muset podřadit .

Nomi je teď offline  Nomi
2 háčka
0
PříspěvekZaslal: 31.10.2007 , 21:34   Citovat  

takže ono takové hrabání na sprintech neni zas tak špatné že ,,,,roztočí to setrvák a ,,,,,

2 háčka
0
PříspěvekZaslal: 1.11.2007 , 6:53   Citovat  

monty napsal:
jde o to že moment setrvačnosti s otáčkami stoupá kvadraticky tzn že setrvačnost při 2t ot/min není dvojnásobná oproti 1t ot /min ale 4 násobná.V praxi jde o to že motor má určitý průběh momentu (nemáme turbo) a pokud klesnou otáčky pod hranici momentu který stačí k udržení rychlosti auta ,logicky auto zpomaluje.Musíme podřadit aby se zvedly otáčky a zvedl se i točivej moment na kolech.Takže pokud mám fiktivní kopec který jsem se seriovým setrvákem na plnej plyn vyjel akorát na 4 (s klesajícíma otáčkama až k hranici cca 2 t ot/min při přehoupnutí se přes horizont),tak pokud setrvák odlehčím tak stejnej kopec na 4 ku prostě nevyjedu , otáčky budou klesat rychleji než ze serií a budu muset podřadit .

to mas sice pravdu ono vse stoupa s rychlosti nikoli dvojnasobne ale na druhou to plati i o prujezdu zatackou jenze kineticka energie setrvacniku motoru je celkem zanedbatelna. proste neverim tomu ze kdyz odlehcis setrvak o 1-2 kg ze by jsi musel podradit pri vyjezdu stejneho kopce.

Administrátor
0
PříspěvekZaslal: 1.11.2007 , 9:51   Citovat  

ne 1-2 kg ale 50% tudy většinou maj odlehčený setrváky váhu kolem 3,5 - 4kg oproti seriovym cca 7-10 kg (mluvim o ATR,CTR a značkách jako Fidanza, Toda, Mugen, ...) - dost jsem to na svy auto řešil.

snad si nikdo nemyslí, že když odlehčí setrvák, tak to pojede jak s turbem svatoušek ty změny jsou malý přátele

Obsah fóra Honda-club.cz   
Odlehceni setrvaku
Fórum: Motor, ECU, spojka a převodovka
0
Pomohlo ti toto téma?   
Zobrazit příspěvky z předchozích:
 Řadit příspěvky dle: 
Jdi na stránku 1, 2  Další 
Zaslat odpověď

Časy uváděny v GMT + 1 hodina