Rozšířené hledání} Informace o členství Kontaktní informace Seznam uživatelů Kalendář Spřátelené weby Honda-club.cz Přihlásit se k emailu
[2]
Linka Uživatelské skupiny Linka Galerie avatarů Linka Kdo je online Linka
Linka Jak se stát členem klubu Linka Stáhnout stanovy sdružení Linka Výhody pro členy klubu Linka
  Obsah fóra Honda-club.cz   
„Osoba blízká“ a firemní auto
Fórum: Volná diskuze
Zobrazit příspěvky z předchozích:
 Řadit příspěvky dle: 
Zaslat odpověď

Strana 1 z 1
max-cz je teď offline  max-cz
1 háčko
PříspěvekZaslal: 15.11.2008 , 20:58   Citovat  

Zaujal mne teno článek a rozhodnul jsem se podělit - podle mně je to dobrá informace - pro ty kdo to znají nemusí komentovat Hihi

V souvislosti s podáváním vysvětlení vlastníkem vozidla ohledně toho, kdo s jeho vozidlem jel, což je typické u případů, kdy nějaký automatizovaný systém zachytí vozidlo, jehož řidič páchá přestupek a následně je vlastník vozidla vyzván k podání vysvětlení, kdo s vozidlem v dané době jel, vyvstala otázka, jak je to u vozidel firemních a kdo je čí osoba blízká.

Vzhledem k tomu, že problematika možnosti odmítnout podat vysvětlení v případě, kdy by vlastník vozidla způsobil nebo mohl způsobit takovým vysvětlením nebezpečí stíhání pro přestupek osoby blízké, byla již často a mnohokrát diskutována, bude tento článek věnován častým dotazům, jak je v to v případě firemních vozidel. Nejprve pár citací:

§10 odst. 3 zákona č. 361/2000 Sb.:

„Provozovatel vozidla a osoba, které provozovatel svěřil vozidlo, s výjimkou, kdy provozovatelem vozidla je zpravodajská služba, jsou povinni na výzvu policie, krajského úřadu nebo obecního úřadu obce s rozšířenou působností sdělit skutečnosti potřebné k určení totožnosti řidiče vozidla podezřelého z porušení ustanovení tohoto zákona; tímto ustanovením není dotčeno ustanovení zvláštního právního předpisu.“

§60 odst. 1 zákona č. 200/1990 Sb. (který je oním shora citovaným zvláštním předpisem):

„Každý je povinen podat správním orgánům nezbytné vysvětlení k prověření došlého oznámení o přestupku; podání vysvětlení může být odepřeno, jestliže by takovým osobám nebo osobám jim blízkým (§ 68 odst. 4) hrozilo nebezpečí postihu za přestupek, popřípadě za trestný čin nebo by porušily státní nebo služební tajemství anebo zákonem výslovně uloženou nebo uznanou povinnost mlčenlivosti.“

§68 odst. 4 zákona č. 200/1990 Sb.:

„Osobou blízkou se rozumí příbuzný v pokolení přímém, osvojitel, osvojenec, sourozenec a manžel, partner; jiné osoby v poměru rodinném nebo obdobném se pokládají za osoby sobě navzájem blízké jen tehdy, kdyby újmu, kterou utrpěla jedna z nich, druhá právem pociťovala jako újmu vlastní.“

V souladu se shora uvedenými citacemi platí, že vlastník vozidla, který je předvolán, aby podal vysvětlení, kdo s jeho vozidlem jel, je oprávněn odmítnout podat takové vysvětlení, pokud řidičem byla osoba blízká, jak je uvedeno shora.

U firemních vozidel je ale problém, že vlastníkem (provozovatelem) vozidla je zaměstnavatel (v lepším případě), v horším případě je vozidlo např. na operativní leasing a tento zaměstnavatel je právnickou osobou. Jestliže tento zaměstnavatel dává svým zaměstnancům, ať už jako firemní benefit nebo jako pracovní „nástroj“, služební auto a toto auto půjčí zaměstnanec své osobě blízké, pak pokud se tato osoba blízká tohoto zaměstnance dopustí přestupku, nemůže zaměstnavatel jakožto provozovatel vyzvaný k podání vysvětlení odmítnout podat vysvětlení s odkazem na osobu blízkou, protože např. manželka zaměstnance není osoba blízká zaměstnavatele jakožto právnické osoby.

V takovém případě tak musí zaměstnavatel říct, kdo vozidlo řídil (navíc to i musí vědět, jinak riskuje pokutu až 10 000 Kč). Fakt, že vozidlo řídila osoba blízká zaměstnance, se nemůže uplatnit, neboť vždy je podstatný vztah provozovatele vozidla k řidiči. A ten v případě firemních vozidel (skoro) nikdy nemůže být v pozici osoby blízké.

Napsal jsem „skoro“. Judikatura již totiž dospěla k závěru, že jedinou možnou osobou blízkou právnické osoby, např. s.r.o., může být její jediný 100%ní společník. Pokud bychom si tedy představili, že někdo má společnost, je jejím jediným společníkem a na společnost je napsané auto a toto auto řídil tento jediný společník, pak má společnost právo odmítnout vypovídat proti svému jedinému společníkovi. Ve všech ostatních případech to však odmítnout nemůže.

A v tom tkví trochu nevýhoda firemních vozidel.
[u]
   Návrat  
   Zobrazit informace o autorovi Osobní garáž Odeslat soukromou zprávu
Prcek je teď offline  Prcek
2 háčka
Členství: Žádné
PříspěvekZaslal: 15.11.2008 , 22:38   Citovat  

max-cz napsal:
V takovém případě tak musí zaměstnavatel říct, kdo vozidlo řídil (navíc to i musí vědět, jinak riskuje pokutu až 10 000 Kč). Fakt, že vozidlo řídila osoba blízká zaměstnance, se nemůže uplatnit, neboť vždy je podstatný vztah provozovatele vozidla k řidiči. A ten v případě firemních vozidel (skoro) nikdy nemůže být v pozici osoby blízké.
[u]

Jinak řečeno, zaměstnavatel je povinen si u služebních vozidel půjčených zaměstnancům vést knihu jízd, a tam je povinnost uvést nacionále řidiče, kdo jezdí služebákem jistě potvrdí že knihu jízd má a musí ji vypisovat.
   Návrat  
alicante je teď offline  alicante
4 háčka
PříspěvekZaslal: 15.11.2008 , 23:05   Citovat  

Prcek napsal:
Jinak řečeno, zaměstnavatel je povinen si u služebních vozidel půjčených zaměstnancům vést knihu jízd, a tam je povinnost uvést nacionále řidiče, kdo jezdí služebákem jistě potvrdí že knihu jízd má a musí ji vypisovat.

Ledaze by mel zamestnanec ve smlouve pripsano, ze firemni auto ma i k pouziti k soukromym ucelum. Pak se kniha jizd (ktera stejne lezi tabula rasa v supliku a dopisuje se zpetne dle tankovacich listku a ohlaseni kontroly) dopise dle data a casu spachaneho prestupku, osoba jista zustava a organ muze :(jsem sprostý jako dlaždič, ale polepším se): ..
   Návrat  
spoon je teď offline  spoon
Moderátor
PříspěvekZaslal: 15.11.2008 , 23:35   Citovat  

Zaměstnavatel nevydá knihu jízd a je to.. kouř Hrozí pokuta(až 50tis,myslim),ale když mě řízení živí,zbývá mi málo bodů a jsem ochotnej risknout vysokou pokutu za nevydání k.j.,kterou budu muset zaměstnavateli uhradit,tak mám vyhráno :hehe:
   Návrat  
alicante je teď offline  alicante
4 háčka
PříspěvekZaslal: 16.11.2008 , 0:04   Citovat  

spoon napsal:
Zaměstnavatel nevydá knihu jízd a je to.. kouř Hrozí pokuta(až 50tis,myslim),ale když mě řízení živí,zbývá mi málo bodů a jsem ochotnej risknout vysokou pokutu za nevydání k.j.,kterou budu muset zaměstnavateli uhradit,tak mám vyhráno :hehe:

Nebo tak. Ale to reseni k pouziti sluz.vozu pro soukrome ucely ma stejny efekt a nestoji 50k. nybrz vubec nic, max. predelani prac.smlouvy.. OK
   Návrat  
kandik je teď offline  kandik
Moderátor
PříspěvekZaslal: 16.11.2008 , 4:12   Citovat  

mel uz jsem tenhle problem - moji zenu nekde na jizni morave zmerili s mym autem a dopravaci mi po konzultaci rekli, ze osobu blizkou na to nenasijem, ponevadz mam auto na ico. Ale zajimal by dukladnej vyklad toho problemu, protoze ja nejsem s.r.o. ale fyzicka osoba prostě íčař......
   Návrat  

Obsah fóra Honda-club.cz   
Fórum: Volná diskuze
Zobrazit příspěvky z předchozích:
 Řadit příspěvky dle: 
Zaslat odpověď

Časy uváděny v GMT + 1 hodina