Rozšířené hledání} Informace o členství Kontaktní informace Seznam uživatelů Kalendář Spřátelené weby Honda-club.cz Přihlásit se k emailu
[1]
Linka Uživatelské skupiny Linka Galerie avatarů Linka Kdo je online Linka
Linka Jak se stát členem klubu Linka Stáhnout stanovy sdružení Linka Výhody pro členy klubu Linka
  Obsah fóra Honda-club.cz   
4WD vs. RT4WD
Fórum: Pokec o autech
Zobrazit příspěvky z předchozích:
 Řadit příspěvky dle: 
Jdi na stránku 1, 2  Další 
Zaslat odpověď

Strana 1 z 2
pepo crx je teď offline  pepo crx
2 háčka
PříspěvekZaslal: 11.2.2009 , 9:40   Citovat  

Ahojte přátele mám taký technický dotaz, týka sa to CIVICu SHUTTLE 1g vs. 2g.
2g sa označuje už ako RT4WD, teda Real Time 4 Wheels Drive. Znamená to že má stály náhon na všetky 4 kolesá, alebo sa dá 4-kolka odpojiť a pripojiť tak ako na 1g (ktorý sa myslím označuje len ako 4WD) Cooo??? to mi hlava nebere
Alebo má 2g verziu 4WD aj RT4WD? Sa mi akosi nezdá že 1g to má vychytanejšie ako 2g... Je to tam.
   Návrat  
   Zobrazit informace o autorovi Osobní garáž Odeslat soukromou zprávu
hopit je teď offline  hopit
4 háčka
PříspěvekZaslal: 11.2.2009 , 9:46   Citovat  

na 2g se dá 4x4 odpojit pákou na převodovce nebo na diferenciálu u verze s ABS
   Návrat  
   Zobrazit informace o autorovi  Odeslat soukromou zprávu
2 háčka
PříspěvekZaslal: 11.2.2009 , 9:57   Citovat  

Aha, tak možno je to tak, že verzia bez ABS má stály náhon (kamoš ho má, je to verzia 110 ps, myslím že ABS to nemá a náhon je stály), a verzia s ABS ho má pripojiteľný podľa potreby. Bo ja mám 1g a počas jazdy ho pripojíš a zas odpojíš podľa potreby, je to fakt šupa OK
A čo teda znamená to RT4WD Cooo??? znamená to stály náhon 4x4 alebo pripojiteľný náhon 4x4... to mi hlava nebere
   Návrat  
Ryba je teď offline  Ryba
3 háčka
PříspěvekZaslal: 11.2.2009 , 9:59   Citovat  

já mám realtime 4wd a zadní náprava si připojuje podle toho když přední začně prokluzovat to mi hlava nebere
   Návrat  
Hellborn je teď offline  Hellborn
5 háček
Členství: Žádné
PříspěvekZaslal: 11.2.2009 , 10:01   Citovat  

Shuttle 2g s manuálem má stálý 4x4 s tím,že by se podle potřeby měla síla přenášet buď na přední nebo na zadní kola (není to stálé 50:50 - aspoň takhle jsem to pochopil... Možná že špatně), automat má víc možností nastavení... a taky byla jen předokolka...
   Návrat  
4 háčka
PříspěvekZaslal: 11.2.2009 , 10:05   Citovat  

Hellborn napsal:
Shuttle 2g s manuálem má stálý 4x4 s tím,že by se podle potřeby měla síla přenášet buď na přední nebo na zadní kola (není to stálé 50:50 - aspoň takhle jsem to pochopil... Možná že špatně), automat má víc možností nastavení... a taky byla jen předokolka...

přesně tak , Shuttle je stálá 4x4 žádné připojování při prokluzu kol
   Návrat  
4 háčka
PříspěvekZaslal: 11.2.2009 , 10:07   Citovat  

Ryba napsal:
já mám realtime 4wd a zadní náprava si připojuje podle toho když přední začně prokluzovat to mi hlava nebere

ja mám taky RT4WD bez ABS a je to stálá 4x4
   Návrat  
4 háčka
PříspěvekZaslal: 11.2.2009 , 10:12   Citovat  

pepo crx napsal:
Aha, tak možno je to tak, že verzia bez ABS má stály náhon (kamoš ho má, je to verzia 110 ps, myslím že ABS to nemá a náhon je stály), a verzia s ABS ho má pripojiteľný podľa potreby. Bo ja mám 1g a počas jazdy ho pripojíš a zas odpojíš podľa potreby, je to fakt šupa OK
A čo teda znamená to RT4WD Cooo??? znamená to stály náhon 4x4 alebo pripojiteľný náhon 4x4... to mi hlava nebere

u verze s ABS se ta 4x4 odpojuje při brždění aby bylo možné brzdit kola samostatně
   Návrat  
2 háčka
PříspěvekZaslal: 11.2.2009 , 10:45   Citovat  

Ryba napsal:

Hmm, a ako to funguje? pri zopnutí ABS automaticky pripne zadný náhon, alebo...? to mi hlava nebere To RealTime bude asi znamenať že v správnom čase 4x4 HaHaaa
   Návrat  
Ryba je teď offline  Ryba
3 háčka
PříspěvekZaslal: 11.2.2009 , 10:59   Citovat  

pepo crx napsal:
Hmm, a ako to funguje? pri zopnutí ABS automaticky pripne zadný náhon, alebo...? to mi hlava nebere To RealTime bude asi znamenať že v správnom čase 4x4 HaHaaa

abs nemám. funguje to tak, že pověčinu času to jezdí 2wd ale jakmile začnou prokluzovat přední kola tak se zapojí i zadní. Jo a mám civic 4g sedan HaHaaa
   Návrat  
2 háčka
PříspěvekZaslal: 11.2.2009 , 11:07   Citovat  

hopit napsal:
na 2g se dá 4x4 odpojit pákou na převodovce nebo na diferenciálu u verze s ABS

Tak teraz už v tom začínam mať dosť dobrý hokej... HaHaaa
Ale asi sa teda zhodnete nakoniec v tom, že sa odpojiť nedá Bueee
Tak to moje shuttle 1g je inak luxusné, tlačítko na prístrojovke, a elektromagnet si pripojí zadný náhon kedy si zmyslím ja, aj počas jazdy, a rovnako ho môžem aj odpojiť... kouř Na blbnutie je to rozhodne praktickejšie... pořádnej výtlem
   Návrat  
monty je teď offline  monty
Moderátor
PříspěvekZaslal: 11.2.2009 , 12:15   Citovat  

Honda Real time 4WD

Ve většině situací každodenního provozu neznamená pohon čtyř kol žádný přínos. Firma Honda proto zkonstruovala CR-V jako vůz s pohonem předních kol, kde se pohon čtyř kol zapíná pouze v případě potřeby-na kluzkém povrchu a v terénu. Tento systém přináší oproti trvalému pohonu čtyř kol řadu výhod, včetně úspory paliva, vyšší účinnosti systému přenosu výkonu a nižší úrovni vibrací a hluku.

Navíc, na rozdíl od systémů, kde se pohon čtyř kol zapíná v případě potřeby například pákou, “inteligentní” systém CR-V je neustále k dispozici a zapíná se automaticky za podmínek, které pohon čtyř kol vyžadují. Tím se tedy snižují nároky kladené na řidiče.

Systém pohonu čtyř kol Honda Real Time 4WD je nový hydraulický systém pro rozdělování točivého momentu, který přenáší točivý moment na zadní kola pouze tehdy, když přední kola začínají ztrácet adhezi. Systém se skládá z konvenčního pohonu předních kol, kompaktní rozvodovky, pohánějící kloubový hřídel v ose vozidla a systému “duálního čerpadla”, integrovaného v zadním diferenciálu.

Srdcem systému je jednotka duálního čerpadla, unikátní technologie firmy Honda. Sestává ze dvou hydraulických čerpadel, jednoho poháněného předními koly prostřednictvím kloubového hřídele a jednoho poháněného zadními koly prostřednictvím zadního diferenciálu. Hydraulicky ovládaná vícelamelová spojka, podobná spojkám automatických převodovek Honda, připojuje kloubový hřídel k zadnímu diferenciálu.

Pokud se přední a zadní kola otáčejí stejnou rychlostí, například na suché pevné vozovce, přední i zadní hydraulické čerpadlo pracují ve stejných otáčkách. Hydraulická kapalina cirkuluje mezi čerpadly a není tedy vytvářen žádný tlak.

Pokud se začnou přední kola otáčet rychleji než kola zadní, například při prokluzování na sněhu nebo ledě, čerpadla se začnou otáčet vzájemně rozdílnými rychlostmi a vytváří se tlak úměrný rozdílu otáček. Výsledný tlak otevře ventil, tím sepne vícelamelovou spojku, která připojí kloubový hřídel k zadnímu diferenciálu. Zadní diferenciál dostane přesně tolik točivého momentu, kolik je třeba k obnovení tažné síly vozidla. Čím větší je prokluz předních kol, tím větší je točivý moment přenášený na zadní kola. Celá tato činnost nastává s okamžitou reakcí.

Vedle automatického připojování má tento pohon čtyř kol ještě výhodu v nižší hmotnosti ve srovnání s konvenčními systémy 4WD. Pokud systém není v činnosti, není hlučný, nezpůsobuje vibrace a neovlivňuje chování vozu. Navíc šetří i palivo, je prakticky bezúdržbový, protože za normálních podmínek provozu vyžaduje pouze plánovanou výměnu kapaliny po 120 000 km a potom po každých 60 000 km, stejně jako automatická převodovka. Systém se automaticky odpojuje při brzdění a umožňuje tak činnost ABS.

realtimeH.jpg

Zobrazení obrázku v plné velikosti.
realtimeH.jpg, 41.96 kB
   Návrat  
2 háčka
PříspěvekZaslal: 11.2.2009 , 13:25   Citovat  

OK taaak to je celkom slušné vysvetlenie Je to tam.

Nebolo však CR-V až po Shuttle 2g? Neviem, pýtam sa... Se stydím Podľa toho čo som si tu prečítal by to mal byť však tak či tak ale práve tento systém použitý aj v Shuttle 2g, takže to je asi jedno Velmi šťastný
To teda znamená, že keď by som s tým šiel plný kotol (napr.šprint), tak v jednotke keď predné gumy hrabú pôjdem automaticky 4x4 a v dvojke keď už gumy chytia asfalt sa zadný náhon automaticky odpojí Cooo??? Chápeš!
A je tam ešte nejaká elektronická kontrola alebo tak niečo? Niečo čo by bolo potrebné mať k prestavbe do iného auta čo nebolo 4x4 to mi hlava nebere svatoušek
   Návrat  
4 háčka
PříspěvekZaslal: 11.2.2009 , 13:35   Citovat  

Ryba napsal:
abs nemám. funguje to tak, že pověčinu času to jezdí 2wd ale jakmile začnou prokluzovat přední kola tak se zapojí i zadní. Jo a mám civic 4g sedan HaHaaa

je to stejny jako shuttle žádný připojování prostě stálá 4x4 . zkus si zajet na STK a nech si změřit brzdy uvidíš jak vylítneš z válců Velmi šťastný
   Návrat  
monty je teď offline  monty
Moderátor
PříspěvekZaslal: 11.2.2009 , 13:43   Citovat  

tudy odkaz
tudy odkaz
   Návrat  
5 háček
PříspěvekZaslal: 11.2.2009 , 13:53   Citovat  

monty napsal:
http://www.civic4g.com/images/brochures/sedan4wd/s4wd15.jpg
tudy odkaz

Ten druhý obrázek to popisuje dobře, i bez znalosti němčiny... je to dobrý
   Návrat  
4 háčka
PříspěvekZaslal: 11.2.2009 , 14:28   Citovat  

monty napsal:
http://www.civic4g.com/images/brochures/sedan4wd/s4wd15.jpg
tudy odkaz

přesně stejný systém jako má civic na prvním obrázku má shuttle 2g bez ABS , ABS verze nemá tu spojku na kardanu
   Návrat  
2 háčka
PříspěvekZaslal: 11.2.2009 , 14:34   Citovat  

hopit napsal:
je to stejny jako shuttle žádný připojování prostě stálá 4x4 . zkus si zajet na STK a nech si změřit brzdy uvidíš jak vylítneš z válců Velmi šťastný

Ty jo, a ako to na STK tie brzdy teda zmerajú Cooo??? Se stydím
   Návrat  
2 háčka
PříspěvekZaslal: 11.2.2009 , 14:37   Citovat  

Hellborn napsal:
Ten druhý obrázek to popisuje dobře, i bez znalosti němčiny... je to dobrý

Teda ak tomu obrázku ale správne rozumiem, tak sú prípady, kedy ide viac zadný náhon ako predný, a aj na rovine ide aspoň minimálne aj zadný náhon, či?! Alebo je to len minimálna sila, ktorá vlastne točí ten kardan? to mi hlava nebere Keby sa ten text dal prečítať tak sa nepýtam... Tak to valím bulvy
   Návrat  
5 háček
PříspěvekZaslal: 11.2.2009 , 14:41   Citovat  

pepo crx napsal:
Teda ak tomu obrázku ale správne rozumiem, tak sú prípady, kedy ide viac zadný náhon ako predný, a aj na rovine ide aspoň minimálne aj zadný náhon, či?! Alebo je to len minimálna sila, ktorá vlastne točí ten kardan? to mi hlava nebere Keby sa ten text dal prečítať tak sa nepýtam... Tak to valím bulvy

No vždyť Ti s hopitem říkáme,že Shuttle 2g a Civic 4g mají stálý 4x4,ale podle potřeby se přenáší víc výkonu mezi přední a zadní nápravu...
   Návrat  
2 háčka
PříspěvekZaslal: 11.2.2009 , 14:49   Citovat  

Jaaj, jasné, som si to akosi zabudol spojiť ako sa nám tá debata rozvinula... pořádnej výtlem Vďaka OK
   Návrat  
2 háčka
PříspěvekZaslal: 11.2.2009 , 15:03   Citovat  

Jo a ešte jeden technický dotaz by som mal Se stydím :
Ako je to so zrýchlením 0-100? Zaujíma ma motor D16A6 (110 ps) v klasickom sedane a v sedane RT4WD. Neviete nikto Cooo???
Sedan som našiel- na tej stránke civic4g.com je 8,9 sek., ale RT4WD tam neuvádzajú... Bueee
   Návrat  
4 háčka
PříspěvekZaslal: 11.2.2009 , 15:15   Citovat  

pepo crx napsal:
Ty jo, a ako to na STK tie brzdy teda zmerajú Cooo??? Se stydím

nijak Velmi šťastný museli by jedine odpojit zadní náhon na převodovce
   Návrat  
2 háčka
PříspěvekZaslal: 11.2.2009 , 15:18   Citovat  

To vážne?!? sa na autách 4x4 nemerajú brzdy Cooo??? Dobre vedieť Je to tam.
A nerobia sa brzdy náhodou na vyradenej rýchlosti?!? to mi hlava nebere
   Návrat  
4 háčka
PříspěvekZaslal: 11.2.2009 , 15:41   Citovat  

pepo crx napsal:
To vážne?!? sa na autách 4x4 nemerajú brzdy Cooo??? Dobre vedieť Je to tam.
A nerobia sa brzdy náhodou na vyradenej rýchlosti?!? to mi hlava nebere

samozřejmě že se rychlost vyřadí ale tím se nic nemění Chápeš! přední kola se nemůžou točit když zadní stojí ,něco málo pustí ta spojka na kardanu ale stejně auto hned vypadne z válců
   Návrat  
rattray je teď offline  rattray
3 háčka
PříspěvekZaslal: 11.2.2009 , 15:43   Citovat  

mám taky Cívu 4g real time 4wd a je to samozřejmě stálá čtyřkolka.Systém se stará o to aby se kola na přední nápravě nemohla otáčet rychleji než kola na zadní....a dle mě to v normálním provozu je znát velice,auto jezdí jak po kolejích je to dobrý samozřejmě tomu musíš dát trošku kudlu abys to poznal VTEC
   Návrat  
2 háčka
PříspěvekZaslal: 11.2.2009 , 15:45   Citovat  

rattray napsal:
mám taky Cívu 4g real time 4wd a je to samozřejmě stálá čtyřkolka.Systém se stará o to aby se kola na přední nápravě nemohla otáčet rychleji než kola na zadní....a dle mě to v normálním provozu je znát velice,auto jezdí jak po kolejích je to dobrý samozřejmě tomu musíš dát trošku kudlu abys to poznal VTEC

A keď sa chceš zatočiť v snehu or na lúke, v podstate taký driftík, dá sa tiež? Je to tam. a nevieš aké to má papierovo zrýchlenie 0-100 Cooo???
   Návrat  
2 háčka
PříspěvekZaslal: 11.2.2009 , 15:47   Citovat  

hopit napsal:
samozřejmě že se rychlost vyřadí ale tím se nic nemění Chápeš! přední kola se nemůžou točit když zadní stojí ,něco málo pustí ta spojka na kardanu ale stejně auto hned vypadne z válců

Tak konečne viem v čom je najväčšia výhoda RT4WD pořádnej výtlem
   Návrat  
rattray je teď offline  rattray
3 háčka
PříspěvekZaslal: 11.2.2009 , 15:48  Naposledy upravil rattray dne 11.2.2009 , 15:54, celkově upraveno 2 krát. Citovat  

No na sněhu je to drifter nevídanej,dá se s nim točit na pětikoruně..fakt mazec!!řízenej drift v rychlosti taky neni problem!!Navíc k tomu 6rychlostní převodovka s redukcí 1.stupně Lucy papírové zrychlení netušim,ale na sněhu to zrychluje skoro stejně jak na asfaltu Velmi šťastný
   Návrat  
2 háčka
PříspěvekZaslal: 11.2.2009 , 15:51   Citovat  

rattray napsal:
No na sněhu je to drifter nevídanej,dá se s nim točit na pětikoruně..fakt mazec!!řízenej drift v rychlosti taky neni problem!!Navíc k tomu 6rychlostní převodovka s redukcí 1.stupně Lucy

Ozaj aj toto ma ešte zaujíma- tá redukovaná jednotka tam ide zaradiť v podstate hocikedy keď sa rozbiehaš, či? Bo ja to mám na shuttli 1g tak, že redukovanú jednotku zaradíš len vtedy, keď je pripojený zadný náhon, inak nie... Mr. Green
   Návrat  

Obsah fóra Honda-club.cz   
4WD vs. RT4WD
Fórum: Pokec o autech
Zobrazit příspěvky z předchozích:
 Řadit příspěvky dle: 
Jdi na stránku 1, 2  Další 
Zaslat odpověď

Časy uváděny v GMT + 1 hodina