Rozšířené hledání} Informace o členství Kontaktní informace Seznam uživatelů Kalendář Spřátelené weby Honda-club.cz Přihlásit se k emailu
[2]
Linka Uživatelské skupiny Linka Galerie avatarů Linka Kdo je online Linka
Linka Jak se stát členem klubu Linka Stáhnout stanovy sdružení Linka Výhody pro členy klubu Linka
  Obsah fóra Honda-club.cz   
Váha 16" alu vs plecháče (na sprinty)
Fórum: Řízení, podvozek a brzdy
0
Pomohlo ti toto téma?   
Zobrazit příspěvky z předchozích:
 Řadit příspěvky dle: 
Jdi na stránku 1, 2, 3  Další 
Zaslat odpověď

Strana 1 z 3

Co koupit v rozměru 16" na sprinty pro obutí slicků?
16" plecháče
27%
 27%  [ 6 ]
16" nejlevnější ALU / jeté ALU
9%
 9%  [ 2 ]
16" ultraleggera / ENKEI / KOSEI super lehké ALU
63%
 63%  [ 14 ]
Hlasovalo : 22
Celkem hlasů : 22

LK7R je teď offline  LK7R
Administrátor
Členství: Žádné
0
PříspěvekZaslal: 3.9.2007 , 15:47   Citovat  

Nemáte někdo informace jaký je váhový rozdíl mezi klasikou plecháčem a nejakým levným ALU?

Chtěl bych 16" na sprinty a nevím jestli má smysl řešit 16 alu, nebo raději koupit 16" plecháče a v zimě na ně hodit zimáky...

díky
   Pomohl ti příspěvěk? Návrat  

Zobrazit informace o autorovi Osobní garáž Odeslat soukromou zprávu
Marfi je teď offline  Marfi
4 háčka
0
PříspěvekZaslal: 3.9.2007 , 15:53   Citovat  

zrovna sem to vážil 15 plecháč 7,5kg muj elektron 5,5kg a jinak elektron 17 kolem 10kg a odlechčenej o-z 6,9kg

infinity je teď offline  infinity
Partner H-C
Členství: Gold
0
PříspěvekZaslal: 3.9.2007 , 17:22   Citovat  

Z performance stranky asi ty lehci, ze Úsměv jak jinak...a zimaky si muzes dat i na ne.
ale z financni stranky plechy...

Docela by me zajmalo, kolik dela rozdil mezi 5,5 a 7,5 kolama...

marfi: a nemeli by vazit 5,9kg (udaj vyrobce) ? ty to mas teda pekne osekany šuk meetallll

Miki Civic je teď offline  Miki Civic
Opičák [4]
0
PříspěvekZaslal: 3.9.2007 , 17:31   Citovat  

Úsměv tohle zrovna řeší Henges na nextweekend sprinty 14" plechy vs 16" alu. Naposled když jsme to vážili, tak 14/170/60 nebo kolik to je měl asi 14,5kg a alu (záleží jaký no) bylo asi o kilo těžší, přesněji ti to řekne on.. jinak třeba moje RH Cup 14" 8j 195/45 cca 13kg, takže žádná sláva Smutný OZ Ultraleggera 15" samotný mají 4,9kg co si tak ještě pamatuju z hlavy..

LK7R je teď offline  LK7R
Administrátor
0
PříspěvekZaslal: 3.9.2007 , 18:38   Citovat  

No ja mam 17" origo z TypeR ty jsou vicemene stejne tezky jak ty OZ. Jen si rikam ze 16" by mohly bejt jeste lehci a zaroven vyssi dezen pneusky by byl lepsi pro prenos na beton. Chjo... musim zvazit ty origo CTR 7g ALU kolik maj. Nevi nahodou nekdo?

TommyVTEC je teď offline  TommyVTEC
1 háčko
0
PříspěvekZaslal: 7.9.2007 , 7:43   Citovat  

LK7R napsal:
No ja mam 17" origo z TypeR ty jsou vicemene stejne tezky jak ty OZ. Jen si rikam ze 16" by mohly bejt jeste lehci a zaroven vyssi dezen pneusky by byl lepsi pro prenos na beton. Chjo... musim zvazit ty origo CTR 7g ALU kolik maj. Nevi nahodou nekdo?
to by chtělo vzít si váhu a zkusit si to všechno pěkně zvážit... Ale to je asi na Tebe moooc velká námaha, co?! pořádnej výtlem pořádnej výtlem Ještě, že s váma jezdí ten wokurka Marfi a za úplatek vám přezouvá kola, co?! šuk

Já zrovna teď taky řešil váhu kol a přišel jsem na zajímavý výsledky. Jelikož mě to ale stálo spoustu sil, času i peněz, s nikým z vás se tu o to nepodělím, páč nebudu furt někomu sloužit jako návod (slova jednoho nejmenovaného majitele CTR pořádnej výtlem )

Luther je teď offline  Luther
1 háčko
0
PříspěvekZaslal: 7.9.2007 , 9:02   Citovat  

Tusim, ze origo CTR Enkei maji kolem 10ti kg, coz je spis takovy kompromis mezi temi opravdu odlehcenymi a beznymi disky na ulici. Vazil bych si jich spis na okruh, nebo na rychlostni zkousky na silnici pro jejich pevnost a relativni lehkost.

Na sprinty jsou lepsi mensi kola, nez tovarni 17. Jednak se zlepsi prilnavost na startu diky vyssimu profilu, zadruhy se zmensi o nejaky cm na obvodu, cimz se nahradi zkracena prevodovka a na zrychleni je to hodne znat. Dalsim plusem je, ze pro auto je dulezity, jaky moment (odpor) musi prekonavat pri prenosu sily na roztoceni disku, takze cim mensi pevna hmota (disk) - tim lip. Samozrejme, ze to nejde chapat doslova, nekde je mez a efekt to bude mit pak spis opacny.

S vyfukem, sanim a origo stavem vcetne tovarni vahy se jde na horcikovych 15kach dostat s CTR pod 14 sec. 16ky bych pouzil na silnejsi auto s upravenym motorem, nebo hodne odlehcene.

1 háčko
0
PříspěvekZaslal: 7.9.2007 , 9:18   Citovat  

Jinak k tvymu dotazu... Obycejne levne alu maji takovy vahovy rozptyl (rozdily i nekolika kg), ze nejde jednoznacne rict jetli je lehci plech, nebo alu. Jestli se chces svezt, vyhledni si nejaky pekny racingovy alu a uvidis, ze nebudes litovat.

4 háčka
0
PříspěvekZaslal: 7.9.2007 , 9:23   Citovat  

že by origo kovane kolaz z ctr byli tak těžky?vim že oz ultralegera maj v 17 kolem 7,5kg tak enkei budou na tom podobne ne?

1 háčko
0
PříspěvekZaslal: 7.9.2007 , 9:36   Citovat  

Úsměv

Vazil jsem je cca pred 2 lety a dost mi tehdy zklamaly. Presny cislo si nepamatuju, uvidime, co Dan navazi...

PreludeZ je teď offline  PreludeZ
Administrátor
0
PříspěvekZaslal: 7.9.2007 , 9:42   Citovat  

no skoro jako vyždycky je to otázka peněz...
- nejlehčí (a asi i nejdražší) budou ze slitiny hořčíku takže pravej elektron ale ty bych nedoporučoval na zimu
- pak asi nějaký ty ultralehký alu kola
- plecháče jsou na tom cenově nejlíp, dají se jezdit v zimě a budou asi o trochu těžší, je ale otázka jestli ušetřený třeba 1 kilo na každým kole k něčemu bude? Pokud totiž vážíte kola jenom takhle staticky tak větší úsporu (v hmotnosti) dosáhnete jen tím že natankujete o 10 litrů paliva míň a pak si před každou jízdou z kanistru trochu nalijete...
To co by vám mělo vadit víc je moment setrvačnosti kola, který potřebujete překonat k jeho roztočení a z tohohle hlediska (když budete porovnávat 7kg plecháč a 7kg alu) na tom bude plecháč líp...

4 háčka
0
PříspěvekZaslal: 7.9.2007 , 9:45   Citovat  

Já ted vážil moje origo kola na integře 5,5 kg super ale zase mě zklamala guma která ma 10kg :fnuk:

1 háčko
0
PříspěvekZaslal: 7.9.2007 , 9:59   Citovat  

Jak si psal, jde o moment setrvacnosti, takze jakekoli odlehceni na kolech se promitne hodne. Co si hodne lidi neuvedomuje je, ze zalezi i na hmotnosti kol na nehnane naprave. Rozdil 1 kg udela moc, treba to, jestli se umistis na prvni pozici, nebo jestli clovek nedosahne na bednu. Ostatni setreni vahy jako stav benzinu a nahrady materialu za lehci jsou pak samozrejmosti.

1 háčko
0
PříspěvekZaslal: 7.9.2007 , 10:04   Citovat  

PreludeZ napsal:
no skoro jako vyždycky je to otázka peněz...
- nejlehčí (a asi i nejdražší) budou ze slitiny hořčíku takže pravej elektron ale ty bych nedoporučoval na zimu
- pak asi nějaký ty ultralehký alu kola
- plecháče jsou na tom cenově nejlíp, dají se jezdit v zimě a budou asi o trochu těžší, je ale otázka jestli ušetřený třeba 1 kilo na každým kole k něčemu bude? Pokud totiž vážíte kola jenom takhle staticky tak větší úsporu (v hmotnosti) dosáhnete jen tím že natankujete o 10 litrů paliva míň a pak si před každou jízdou z kanistru trochu nalijete...
To co by vám mělo vadit víc je moment setrvačnosti kola, který potřebujete překonat k jeho roztočení a z tohohle hlediska (když budete porovnávat 7kg plecháč a 7kg alu) na tom bude plecháč líp...

jeste otazka... Proc by na tom mel byt plechac lepe nez alu pri stejnych rozmerech a vaze???

Administrátor
0
PříspěvekZaslal: 7.9.2007 , 10:24   Citovat  

Luther napsal:
jeste otazka... Proc by na tom mel byt plechac lepe nez alu pri stejnych rozmerech a vaze???

protože moment setrvačnosti závisí na vzdálenosti materiálu od osy rotace, takže plecháč má lepší rozložení hmotnosti protože je to vlastně jen plechový disk s dosedací plochou pro pneu, kdežto stejně těžký alu kolo má u středu loukotě (které skoro nic neváží) a zbytek materiálu má pod dosedací plochou pneu, takže na větším poloměru = horší moment setrvačnosti

1 háčko
0
PříspěvekZaslal: 7.9.2007 , 10:36   Citovat  

PreludeZ napsal:
protože moment setrvačnosti závisí na vzdálenosti materiálu od osy rotace, takže plecháč má lepší rozložení hmotnosti protože je to vlastně jen plechový disk s dosedací plochou pro pneu, kdežto stejně těžký alu kolo má u středu loukotě (které skoro nic neváží) a zbytek materiálu má pod dosedací plochou pneu, takže na větším poloměru = horší moment setrvačnosti

Jo, to zni rozumne... Ale nevim, jestli by byl vyrazny rozdil v hmotnosti plechoveho (derovaneho) stredu disku a hlinikoveho masivnejsiho stredu + loukote, to mi prijde, ze by mohlo byt vice mene na stejno. Ale zkusenosti v praxi nemam, tak nevim.

Administrátor
0
PříspěvekZaslal: 7.9.2007 , 11:21   Citovat  

Luther napsal:
Jo, to zni rozumne... Ale nevim, jestli by byl vyrazny rozdil v hmotnosti plechoveho (derovaneho) stredu disku a hlinikoveho masivnejsiho stredu + loukote, to mi prijde, ze by mohlo byt vice mene na stejno. Ale zkusenosti v praxi nemam, tak nevim.

nejde o masivnější hliníkový střed ale o masivnější vnější plochu která podepírá pneu. Dá se to ověřit výpočtem Cool zmodeloval bych to tady (matematicky) a dostanu z toho přesný čísla ale nějak na to nemám čas, máme tu v práci momentálně celkem frmol...

1 háčko
0
PříspěvekZaslal: 7.9.2007 , 11:36   Citovat  

PreludeZ napsal:
nejde o masivnější hliníkový střed ale o masivnější vnější plochu která podepírá pneu. Dá se to ověřit výpočtem Cool zmodeloval bych to tady (matematicky) a dostanu z toho přesný čísla ale nějak na to nemám čas, máme tu v práci momentálně celkem frmol...

Tak kdyz je masivnejsi stred, tak uz nemuze zbyvat tolik hmotnosti na dosedaci plochu co je pneu. Ale to je jedno, nebudu zdrzovat Mrk

Administrátor
0
PříspěvekZaslal: 7.9.2007 , 11:40   Citovat  

Luther napsal:
Tak kdyz je masivnejsi stred, tak uz nemuze zbyvat tolik hmotnosti na dosedaci plochu co je pneu. Ale to je jedno, nebudu zdrzovat Mrk

když se podíváš na průřez diskem tak zatímco u ocelového je to výlisek třeba z 3mm plechu tak hliník tam má odlitou plochu o průřezu třeba 15mm, je to kvůli pevnosti, ocel je ocel...

1 háčko
0
PříspěvekZaslal: 27.10.2007 , 0:32   Citovat  

Zvazeno a vysledek: Plechovy disk v 6,5x16" je vyrazne tezsi, nez alu 7x17"

monty je teď offline  monty
Moderátor
0
PříspěvekZaslal: 29.10.2007 , 8:14   Citovat  

to je výsledek měření jak pojd na mě zboku pořádnej výtlem nebylo lepší napsat: plech(acco 96) 6,5x16 váha 10kg ,alu (ronal neo)7x17 váha 8kg ,bylo by to pro další lidi užitečnější.

1 háčko
0
PříspěvekZaslal: 29.10.2007 , 11:08   Citovat  

Dan se ptal na to, jaky je rozdil mezi plech a obyc alu 16" a na to jsem mu myslim dostatecne odpovedel.

Uz jsme tady rozebirali, ze na vahu ma vliv i hodnota ET, je nesmysl vazit dany typ alu s konkretnimi parametry a psat presnou hodnotu, kdyz ho nikdo jiny nema a vahovy rozptyl u jinych alu je pak i nekolik kg.

Specialne pro Montyho: plechac 6,5x16" z Accord, Civic roztec 5x114,3 ET netusim, vysel cca 11 kg, zatimco Alu 7x17" shodna roztec a ET 45 vazi od cca 7 kg. Presnou hodnotu vahy plechace Ti psat nebudu, pac se mi nechce pocitat chyba a nejistota mereni z digitalni vahy, snad Ti bude stacit priblizna hodnota.

Moderátor
0
PříspěvekZaslal: 29.10.2007 , 11:19   Citovat  

nejde o mě , jde o pomoc pro jiný -pokud napíšeš ještě typ toho alu , tak pokud budou mít podobný kolo nebude ta odchylka tak velká, aby to nešlo +- použít.

Administrátor
0
PříspěvekZaslal: 29.10.2007 , 12:23   Citovat  

Luther napsal:
Dan se ptal na to, jaky je rozdil mezi plech a obyc alu 16" a na to jsem mu myslim dostatecne odpovedel.

Uz jsme tady rozebirali, ze na vahu ma vliv i hodnota ET, je nesmysl vazit dany typ alu s konkretnimi parametry a psat presnou hodnotu, kdyz ho nikdo jiny nema a vahovy rozptyl u jinych alu je pak i nekolik kg.

Specialne pro Montyho: plechac 6,5x16" z Accord, Civic roztec 5x114,3 ET netusim, vysel cca 11 kg, zatimco Alu 7x17" shodna roztec a ET 45 vazi od cca 7 kg. Presnou hodnotu vahy plechace Ti psat nebudu, pac se mi nechce pocitat chyba a nejistota mereni z digitalni vahy, snad Ti bude stacit priblizna hodnota.

to je ale hmotnost i s pneumatikou ne? samotný plech určitě nemá 11kg...

1 háčko
0
PříspěvekZaslal: 29.10.2007 , 12:37   Citovat  

Samotny disk. Mel jsem doma na dva dny plechy z noveho Accorda a Civica, tak jsem je hned zvazil. Tezky byly uz v ruce...

Administrátor
0
PříspěvekZaslal: 29.10.2007 , 12:42   Citovat  

Luther napsal:
Samotny disk. Mel jsem doma na dva dny plechy z noveho Accorda a Civica, tak jsem je hned zvazil. Tezky byly uz v ruce...

Tak to koukám! hmm, cumim

1 háčko
0
PříspěvekZaslal: 29.10.2007 , 12:52   Citovat  

monty napsal:
nejde o mě , jde o pomoc pro jiný -pokud napíšeš ještě typ toho alu , tak pokud budou mít podobný kolo nebude ta odchylka tak velká, aby to nešlo +- použít.

Uz jsem psal nahore, ze Origo "odlehcene" Enkei z CTR 7x17" maji cca 10 kg.

1 háčko
0
PříspěvekZaslal: 29.10.2007 , 12:53   Citovat  

PreludeZ napsal:
Tak to koukám! hmm, cumim

To si nebyl sam Úsměv

Moderátor
0
PříspěvekZaslal: 29.10.2007 , 13:03   Citovat  

Luther napsal:
Uz jsem psal nahore, ze Origo "odlehcene" Enkei z CTR 7x17" maji cca 10 kg.
aha pardon , to bylo na mě moc daleko,reagoval jsem jen na ten konec . no a který maj teda těch 7kilo ?

1 háčko
0
PříspěvekZaslal: 29.10.2007 , 13:15   Citovat  

monty napsal:
aha pardon , to bylo na mě moc daleko,reagoval jsem jen na ten konec . no a který maj teda těch 7kilo ?

Superlehky kola jako OZ Ultraleggera, racingova rada Kosei (napr. K1, K3), Enkei atd.

Smysl tohodle tematu byl, jestli se vahove vyplati plechac, nebo levne alu. Tzn, za malo penez co nejvetsi efekt ciste pro sprint.

To, ze ideal by byl superlehke zavodni kolo, ktere ale stoji spoustu penez asi dojde kazdymu.

Obsah fóra Honda-club.cz   
Váha 16" alu vs plecháče (na sprinty)
Fórum: Řízení, podvozek a brzdy
0
Pomohlo ti toto téma?   
Zobrazit příspěvky z předchozích:
 Řadit příspěvky dle: 
Jdi na stránku 1, 2, 3  Další 
Zaslat odpověď

Časy uváděny v GMT + 1 hodina