Rozšířené hledání} Informace o členství Kontaktní informace Seznam uživatelů Kalendář Spřátelené weby Honda-club.cz Přihlásit se k emailu
[1]
Linka Uživatelské skupiny Linka Galerie avatarů Linka Kdo je online Linka
Linka Jak se stát členem klubu Linka Stáhnout stanovy sdružení Linka Výhody pro členy klubu Linka
  Obsah fóra Honda-club.cz   
Bezpečnost především aneb jak ji zlepšit
Fórum: Pokec o autech
Zobrazit příspěvky z předchozích:
 Řadit příspěvky dle: 
Zaslat odpověď

Strana 1 z 1
Henges je teď offline  Henges
5 háček
PříspěvekZaslal: 17.2.2009 , 11:21   Citovat  

Brouzdal jsem včera po netu hledajíc nějaký pokec o bezpečnostních pásech Schroth a našel jsem na jednom foru (opel-tigra) velice pěkně napsaný článek o bezpečnostních prvcích od uživatele Jack. Snad se nebude zlobit že to sem okopčím Mrk Celé jsem to přelouskal a myslím že to stojí za přečtení je to dobrý

Faktem je už to ,že lidský organismu není postaven pro pohyb vysokou rychlostí a tudíž není odolný vúči následkům nehod v takových rychlostech.

Mechanismem úrazu rozumíme soubor vlivů jež na organismus působí (mechanicky, tepelně, chemicky) a v jejichž důsledku dochází k jeho poškození.
Při autonehodách to je zejména mechanismus decelerační, prudká přeměna pohybové energie na energii polohovou pri nárazu... tedy tělo pohybující se vysokou rychlostí je zbržděno na minimální dráze a v minimálním čase. V mnohém je toto shodné s pádem z výšky!!!
Vlivem decelerace dochází k poškození vnitřních orgánů, zvlášte pak těch s vysokou hustotou, jež mají vyšší setrvačnost, dále k poranění končetin a hlavy při jejich nárazech do volantu, sloupků atd. . Krční páteř je často poškozena vlivem setrvačnosti hlavy, jež pokračuje v dopředném pohybu i když je hrudník již zabržděn bezp. pásem. Dalšími mechanismy jsou mechanismus střihu, tlaku, řezu, penetrace....to vše souvisí s deformací částí vozu... Časté jsou i údery kterými člověka zraňují nepřipevněné předměty uložené v interiéru(láhve, krabice, sportovní pomůcky, ... cokoliv).
Dojde-li k zahoření, dochází k termickým poraněním jež mají u autonehod často fatální následky...

Většina dnešních sériových vozů je vybavena klasickými 3bodými pásy se šířkou popruku 2" tedy 5cm. Tyto jsou vybaveny navijákem a je s nimi snadná a rychlá manipulace. Při zapnutí vedou v případě řidiče od levého ramene přes hrudník k pravému boku(lopatě kosti kyčelní), do zámku a zpět přes břicho k boku levému. Doplněny bývají předpínacím systémem jež je řízen prostřednictvím pyropatrony která je iniciována při různých typech nárazů.
Úkolem tohoto systému je tedy zamezit dopřednému pohybu těla při nárazu kdy jsou aktivovýny Airbagy.
Zde je tedy 1. moment kdy je třeba si uvědomit důležitost zapnutých pásů! Došlo-li by k vystřelení airbagu a současnému protipohybu těla, náraz který by následoval by měl za následek vážné zranění způsobená vysokou energií střetu(kontuze hrudníku, šoková plíce).
Airbagy se dnes montují rovněž do většiny vozidel a mají především za úkol chránit hlavu proti poranění o přední část interiéru, zamezit poranění obličeje střepy a brzdit hlavu jež se setrvačností pohybuje dopředu i když je hrudník zachycen bezp. pásem.

Sériové sedačky a pásy však nedovedou zcela ochránit tělo před nárazy do dveří, předních částí interiéru a rámu střechy. pohyby těla při nárazu jsou patrny při Crash testu....

Odkaz

Deformační zóny vozu mají pro organismus protektivní účinek pouze, je-li tělo v průběhu nárazu ve stálé pozici vůči sedačce.
2. moment kdy je třeba si uvědomit důležitost bezp. pásů!
Při názazu dochází k zastavení vozu z často vysoké rychlosti ve velmi krátkém čase na velmi krátké dráze. Je-li řidič připoután a dojde-li v prvním okamžiku nárazu k iniciaci pyropatrony, dochází při brždění nárazem v té situaci k maximálně plynulému posouvání prostoru pro cestující(i těla řidiče) dopředu po dráze jejíž délka je rovna pouze délce deformační zóny(jedná-li se o náraz do pevné překážky). Pohybová energie těla je tedy přenášena prostřednictvím bezp.pásu na vozidlo a absorbována deformující se přídí.
Není li řidič připoután dochází při brždění vozu nárazem k situaci kdy tělo pokračuje rychlostí shodnou s rychlostí nárazu v dopředném pohybu a naráží na volant a přední část inetriéru, případně dochází ke katapultaci osoby z vozidla. Takto způsobená devastující poraněním jsou často neslučitelná se životem...

Velmi nebezpečné je rovněž používání povolených pásů(například připnutím kolíčku na prádlo nebo klipsny)za účelem zvýšení pohodlí.
V případě nárazu a zabrždění vozu o překážku pokračuje tělo v dopředném pohybu a vysokou rychlostí se zpožděním naráží hrudníkem do povoleného pásu...dochází tak k traumatům hrudníku, tělo (zejména hlava) se ocitá nebezpečně blízko předním částem interiéru!!! Při rotaci vozu v různých osách "kutálení" není povolený pás schopen udržet pozici těla v sedačce!

Odkaz

Při různých typech nárazů mají velký význam opěrky hlavy, jež musí být správně seřízeny. Zamezují závažným poraněním páteře, která zde nebudu podrobněji rozepisovat...

Vybevení vozů v autosportu
Používají se pevné anatomické sedačky často skořepinové konstrukce, některé mají koš zajišťující ochranu hlavy i z bočního směru(v provozu nepoužitelné) a patří v současnosti k vrcholu bezpečnostní výbavy.
Pásy se používají 4 nebo 5ti resp 6ti bodé s popruhem o šířce 3" tedy 7,5cm(pro maximální rozložení síly působící na povrch těla při nárazu ve vysoké rychlosti)a s centrálním zámkem umožňujícím rychlé rozepnutí všech popruhů jedním pohybem.
Dále je používána speciální výstroj jezdce-nehořlavé oblečení, obuv,bez. helma.
Právě použití bez. helmy snižuje výrazně riziko úrazu hlavy, avšak zvyšuje hmotnost hlavy a setrvačnost která v případě nárazu nadměrně namáhá krční páteř!!!
Proto se dnes ve všech odvětvích autosportu používají Hans systémy (patent Schroth)
Schroth
Jedná se o límec jenž s pomocí závěsů spojuje helmu s rameny jezdce a v případě nárazu zamezuje dopřednému pohybu hlavy setrvačností.

bezpečnostní rám
Stavba rámů se řídí přílohou J FIA, která také upravuje uchycení sedaček, pásů, hasicích přístrojů...
Rám má za úkol zamezit deformaci prostoru pro posádku při nehodě. I vyrámovaný vůz však musí mít zachovány deformační zóny!!! Setkal sem se i s rámováním "od nárazníku k nárazníku lešeňovejma trubkama" ... náraz v takovém voze je pro človeka roven pádu z výšky na asfalt zmatenej
Noční můrou všech posádek je přímý náraz (boční, čelní) ve vysoké rychlosti! Zde ani sebelepší vybavení často život zachránit nedokáže.
Lidský organismus má přirozené limity... dochází zde k závažné devastaci vnitřních struktur.
Funkce rámu zamezit deformci vnitřního prostoru vozu však činí vůz bezpečný při rotaci zejména v podélné ose "kutálení" a při různých nárazech...
Zde je energie z dopředného pohybu přeměňována na energii rotačního pohybu a je absorbována dílčími nárazy a deformacemi karoserie. Čas po který dochází k brždění rychlosti vozu je delší a rovněž tak i dráha oproti přímému nárazu.
Dopady pro lidský organismus jsou daleko menší nežli pri přímém nárazu!!!

Stejná "pravidla" platí i pro sériové vozy....zde se liší pouze schopnost skeletu odolávat deformacím (zejména borcení sloupků střechy) při "kutálení"

Používání sportovních bezpečnostních doplňků
3 nebo 4bodé sport. pásy kšandové konstrukce, šířka poruhu 2" tedy 5cm a sport. anatomické sedačky mohou snížit závažnost úrazu při autonehodách...
Zajištují minimální pohyb těla při nárazech...
Vždy je důležité řídit se pokynem výrobce pro montáž(ne vždy je to tak jednoduché jak se na první pohled zdá...viz Schroth ASM rally 3 - je pravý a levý, což hodně jiných výrobců nerozlišuje), používat pouze homologované výrobky, dodržovat kotevní místa, používat pevnostní montážní materiál...
Pevnost celku je dána pevností nejslabšího místa!!!!
Pásy je třeba mít vždy přesně seřízené a to i ty sportovní!
Volné 3nebo 4body jsou nebezpečné a neplní svoji funkci!

Veškerá bezpečnostní výbava ztrácí svůj efekt pokud se díky ní řidič cítí nezranitelný a při jízdě je ochoten podstupovat větší riziko!!!
   Návrat  
   Zobrazit informace o autorovi Osobní garáž Odeslat soukromou zprávu
Hellborn je teď offline  Hellborn
5 háček
Členství: Žádné
PříspěvekZaslal: 17.2.2009 , 11:23   Citovat  

Měl by ses ho napřed zeptat,jestli to můžeš použít... Pro jistotu...
   Návrat  
5 háček
PříspěvekZaslal: 17.2.2009 , 11:27   Citovat  

Hellborn napsal:
Měl by ses ho napřed zeptat,jestli to můžeš použít... Pro jistotu...
Tak nebylo to jako článek, ale jako diskuze ale pisnu mu Mrk
   Návrat  
Blur je teď offline  Blur
4 háčka
PříspěvekZaslal: 17.2.2009 , 11:36   Citovat  

pěkné je to dobrý
   Návrat  
alicante je teď offline  alicante
4 háčka
PříspěvekZaslal: 17.2.2009 , 11:38   Citovat  

Blur napsal:
pěkné je to dobrý

... ale dlouhe ... zzzzzzz
   Návrat  
5 háček
PříspěvekZaslal: 17.2.2009 , 11:40   Citovat  

alicante napsal:
... ale dlouhe ... zzzzzzz
No mě taky dlouhé články lezou kiss me ,ale tohle jsem si přečetl cele jednak proto že to je dobře napsané a taky proto že mi záleží na bezpečnosti jak mé tak hlavně mé přítelkyně když se mnou jede je to dobrý
   Návrat  
4 háčka
PříspěvekZaslal: 17.2.2009 , 11:45   Citovat  

Henges napsal:
No mě taky dlouhé články lezou kiss me ,ale tohle jsem si přečetl cele jednak proto že to je dobře napsané a taky proto že mi záleží na bezpečnosti jak mé tak hlavně mé přítelkyně když se mnou jede je to dobrý

je to dobrý Jj, vsak to je taky dobre. Zdravi je fakt to nejcennejsi, co mame a proc si to uvedomovat, az kdyz to clovek ztrati..(?). Ja si to rad prectu, ale az budu mit na takovej looooong clanek potrebnej "sitzfleisch" kiss me , coz nevim, kdy (jestli Velmi šťastný ) bude.. pořádnej výtlem
   Návrat  
5 háček
PříspěvekZaslal: 17.2.2009 , 11:52   Citovat  

alicante napsal:
je to dobrý Jj, vsak to je taky dobre. Zdravi je fakt to nejcennejsi, co mame a proc si to uvedomovat, az kdyz to clovek ztrati..(?). Ja si to rad prectu, ale az budu mit na takovej looooong clanek potrebnej "sitzfleisch" kiss me , coz nevim, kdy (jestli Velmi šťastný ) bude.. pořádnej výtlem
Tak zase ale tvoje auto je už trošku na lepší urovni bezpečnosti než Honda o 10 let stařší Mrk
   Návrat  
4 háčka
PříspěvekZaslal: 17.2.2009 , 12:03   Citovat  

Henges napsal:
Tak zase ale tvoje auto je už trošku na lepší urovni bezpečnosti než Honda o 10 let stařší Mrk

Njn, to je hlavni duvod taky, proc s sebou - za cenu vyssi spotreby a nizsi dynamiky z poskytovaneho vykonu - dnes taham 8 pytliku a 1.450 kg a ne 900 kg jak pred xxx-lety.. Ble
   Návrat  
Verča je teď offline  Verča
3 háčka
PříspěvekZaslal: 17.2.2009 , 12:05   Citovat  

alicante napsal:
Njn, to je hlavni duvod taky, proc s sebou - za cenu vyssi spotreby a nizsi dynamiky z poskytovaneho vykonu - dnes taham 8 pytliku a 1.450 kg a ne 900 kg jak pred xxx-lety.. Ble

8 pytlíků?? to mi hlava nebere wooow Velmi šťastný
   Návrat  
4 háčka
PříspěvekZaslal: 17.2.2009 , 12:06   Citovat  

Verča napsal:
pořádnej výtlem pořádnej výtlem pořádnej výtlem
   Návrat  
4 háčka
PříspěvekZaslal: 17.2.2009 , 12:08   Citovat  

Verča napsal:

Z neceho tu zvysenou vyrobu musim sytit, jinac bych padnul vysilenim.. Ale to jsme zase ve spatnym topicu.. HaHaaa
   Návrat  
5 háček
PříspěvekZaslal: 17.2.2009 , 12:10   Citovat  

Verča napsal:
Já nevím proč se říká o chlapech že jsou prasáci. Kam se mrknu na Tvoje příspěvky tak to je samá narážka pořádnej výtlem pořádnej výtlem
   Návrat  
4 háčka
PříspěvekZaslal: 17.2.2009 , 12:14   Citovat  

Henges napsal:
Já nevím proč se říká o chlapech že jsou prasáci. Kam se mrknu na Tvoje příspěvky tak to je samá narážka pořádnej výtlem pořádnej výtlem

Asi strhnu lavinu, ale napisu to - TAKOVE JSOU VSECHNY .. pořádnej výtlem
   Návrat  
3 háčka
PříspěvekZaslal: 17.2.2009 , 12:22  Naposledy upravil Verča dne 17.2.2009 , 12:24, celkově upraveno 1 krát. Citovat  

Henges napsal:

jaký narážky? já jsem jen nepochopila ty pytlíky.. Se stydím Velmi šťastný
   Návrat  
4 háčka
PříspěvekZaslal: 17.2.2009 , 12:22   Citovat  

alicante napsal:
Asi strhnu lavinu, ale napisu to - TAKOVE JSOU VSECHNY .. pořádnej výtlem
všechny hondařky Hihi
   Návrat  
beruska.evuska je teď offline  beruska.evuska
3 háčka
PříspěvekZaslal: 17.2.2009 , 12:24   Citovat  

Blur napsal:
všechny hondařky Hihi

Mrk Velmi šťastný
   Návrat  
   Zobrazit informace o autorovi  Odeslat soukromou zprávu
3 háčka
PříspěvekZaslal: 17.2.2009 , 12:25   Citovat  

ale ani jedna nemáme 8 pytlíků...To nám budeš muset Miloši asi vysvětlit Hihi Velmi šťastný Lucy
   Návrat  
5 háček
PříspěvekZaslal: 17.2.2009 , 12:26   Citovat  

No vidím že ženský zajímají pytlíky ale bezpečnost moc ne Hihi
   Návrat  
4 háčka
PříspěvekZaslal: 17.2.2009 , 12:27   Citovat  

Verča napsal:
ale ani jedna nemáme 8 pytlíků...To nám budeš muset Miloši asi vysvětlit Hihi Velmi šťastný Lucy

Brzy mit budes, pak poznas, jakej je to med, tahat to porad s sebou.. Hihi
   Návrat  
3 háčka
PříspěvekZaslal: 17.2.2009 , 12:27   Citovat  

Henges napsal:
No vidím že ženský zajímají pytlíky ale bezpečnost moc ne Hihi

věřím, že až budu mít Accorda, tak budu jezdit bezpečně mezi 8mi pytlíkama Mr. Green OK
   Návrat  
4 háčka
PříspěvekZaslal: 17.2.2009 , 12:28   Citovat  

Verča napsal:
věřím, že až budu mít Accorda, tak budu jezdit bezpečně mezi 8mi pytlíkama Mr. Green OK

Mozna 8,5 - 9, jestli vyvezes nekdy mladyho taky.. pořádnej výtlem
   Návrat  
3 háčka
PříspěvekZaslal: 17.2.2009 , 12:31   Citovat  

alicante napsal:
Mozna 8,5 - 9, jestli vyvezes nekdy mladyho taky.. pořádnej výtlem

ten má svoje pytlíky Velmi šťastný v mejch se vozit nebude Mr. Green Ble
   Návrat  
4 háčka
PříspěvekZaslal: 17.2.2009 , 12:32   Citovat  

Verča napsal:
jééé a já jezdim jenom se dvouma, a pochybuju že jich dalších 6 do obludy vyskládám to mi hlava nebere
   Návrat  
needs je teď offline  needs
1 háčko
PříspěvekZaslal: 17.2.2009 , 12:49   Citovat  

Verča napsal:
ten má svoje pytlíky Velmi šťastný v mejch se vozit nebude Mr. Green Ble

Ty kupuješ accorda?Copak ta změna?
   Návrat  
Hellborn je teď offline  Hellborn
5 háček
PříspěvekZaslal: 17.2.2009 , 12:50   Citovat  

Blur napsal:
jééé a já jezdim jenom se dvouma, a pochybuju že jich dalších 6 do obludy vyskládám to mi hlava nebere

Tsss... Já mám momentálně v G4g aspoň 10 pytlíků - vzadu na podlaze od MC a KFC... pořádnej výtlem
   Návrat  
3 háčka
PříspěvekZaslal: 17.2.2009 , 12:52   Citovat  

needs napsal:
Ty kupuješ accorda?Copak ta změna?

ještě ho nekupuju no..ale v plánu to je Mr. Green chci něco většího, dražšího a silnějšího VTEC
   Návrat  
needs je teď offline  needs
1 háčko
PříspěvekZaslal: 17.2.2009 , 12:54   Citovat  

Verča napsal:
ještě ho nekupuju no..ale v plánu to je Mr. Green chci něco většího, dražšího a silnějšího VTEC

Tak naneštěstí ted spadli ceny tak snad pořídíš dobře,silnější než tvé VTI asi nebude pokud ovše nechceš ATR Úsměv
   Návrat  
3 háčka
PříspěvekZaslal: 17.2.2009 , 12:56   Citovat  

needs napsal:
Tak naneštěstí ted spadli ceny tak snad pořídíš dobře,silnější než tvé VTI asi nebude pokud ovše nechceš ATR Úsměv

bohužel zrovna u toho, co chci já ta cena moc nespadla Ble 7g 2.4 (190PS) Mrk
   Návrat  
Bitkar je teď offline  Bitkar
4 háčka
PříspěvekZaslal: 17.2.2009 , 13:34   Citovat  

to je hodne rozumne napsany....
   Návrat  

Obsah fóra Honda-club.cz   
Bezpečnost především aneb jak ji zlepšit