Rozšířené hledání} Informace o členství Kontaktní informace Seznam uživatelů Kalendář Spřátelené weby Honda-club.cz Přihlásit se k emailu
[2]
Linka Uživatelské skupiny Linka Galerie avatarů Linka Kdo je online Linka
Linka Jak se stát členem klubu Linka Stáhnout stanovy sdružení Linka Výhody pro členy klubu Linka
  Obsah fóra Honda-club.cz   
Subwoofery - koupit nebo vyrobit? A vše kolem...
Fórum: Interiér a Hi-Fi
0
Pomohlo ti toto téma?   
Zobrazit příspěvky z předchozích:
 Řadit příspěvky dle: 
Jdi na stránku 1, 2  Další 
Zaslat odpověď

Strana 1 z 2
shallowhal je teď offline  shallowhal
1 háčko
0
PříspěvekZaslal: 13.5.2009 , 11:38   Citovat  

Protože jsme na toto téma rozvinuli docela zajímavou debatu na jiném méně vhodném místě, přesunul bych užší téma "SUBWOOFERY" extra. Vynechal bych zesilovače, zapojení, konektory, kabeláže a soustředil se především na KVALITU. Je tu pár lidí, kteří mají přimo obchody, takže od nich předpokládám největší přínos a samozřejmě radu a doporučení pro nás laiky (nemyslím technické analfabety, ale lidi co chodí po obchodech a spoléhají se na odbornou úroveň prodávajících). A že jsme všichni spojení logem HONDA, předpokládám taky obchodnickou upřímnost Mrk

Co tedy zajímá mě:

Koupit nebo vyrobit?
Můžu dosáhnout slušné (resp. výborné) kvality SW s bassreflexem v relativně malým boxu? (přesvědčit mě může jen předváděčka)
Udávají (aspoň někteří) výrobci frekvenční charakteristiky?
Dají se frekvenční charakteristiky (a tím vlastně i kvalita) nějak exaktně změřit a tím pádem porovnávat?
Rozhoduje o kvalitě vždycky jen cena? (O tomhle vážně pochybuju)
Výroba: existují lehčí alternativní materiály než MDF apod.? (můj box váží 40kg - stavěno dle "teorie")
   Pomohl ti příspěvěk? Návrat  

Zobrazit informace o autorovi Osobní garáž Odeslat soukromou zprávu
gizmi je teď offline  gizmi
4 háčka
Členství: Žádné
0
PříspěvekZaslal: 13.5.2009 , 15:08   Citovat  

Sice nejsem obchodnik ani expert (nepovazuji se za nej) ale:

1. urcite koupit.. kdyz jsem se pidil co me bude stat bedna na dva subace, tak me kamarad co ma v Plzni kramek Hifonics (nebo e-shop) snadno presvedcil ze za litr je lepsi koupit.. Kdyz si vezmu kolik casu by me to trvalo a finance, tak to zase takovy rozdil neni je to dobrý a precijen tu bednu uz nekdo pocital..

2. ANO, muze.. Sam jsem neveril, ale Pavel (Hifonics) ma trebas ve svem aute jen malou bednu, ale s opravdu kvalitnim basakem a zahraje to lepe nez dva noname basaky..A hlavne tedy zalezi na tom zda ho poradne nekrmis, takze tema zesik..

3. co ja vim, tak pouze opravdu kvalitni komponenty maji charky k vyrobku, ale zase si to zaplatis.. Ono delat u kazdeho vyrobku pak jeste charku asi neni nejlevnejsi a udelat to pro 1000 subacu jednou by bylo asi knicemu..

4. jak se to vezme.. vsak i zname znacky maji nizsi tridy jako levnejsi vyrobky pro opravdu bezny poslech..ale pro kvalitni audiosestavu s vyuzitim na soutezich, nebo pro opravdu citlive ousko to asi pak nebude..

5. netusim.. ma bedna s dvouma basakama, 5tikanalem zesikem, kapacitorem, neonama a komplet kabelazi vazi cca 50kg.. HaHaaa Na druhou stranu alespon se to hur krade pak Velmi šťastný

Zobrazit informace o autorovi  Odeslat soukromou zprávu
1 háčko
0
PříspěvekZaslal: 13.5.2009 , 15:18   Citovat  

Za litr? Minimálně litr jsem dal za potahovej koberec, tlumící hmotu, vatelín, terminál, úchytky a lepidlo Velmi šťastný Dva tisíce si vzal stolař za výrobu té bedny. Samotnej reproduktor stojí u nás 9900, poslanej z USA přišel asi na 6000Kč. Suma sumárum, deset tácků.

Ano, původně jsem měl tubu Magnat Thunder Bull 3000 XT za asi 2500Kč, ale srovnávat plastovou tubu s pořádnou poctivou bednou přeci jen nejde... Fakt jsem měl na mysli kvalitní subwoofery, žádný srandy za litr Úsměv

Hifil je teď offline  Hifil
3 háčka
0
PříspěvekZaslal: 13.5.2009 , 15:32   Citovat  

shallowhal napsal:
Za litr? Minimálně litr jsem dal za potahovej koberec, tlumící hmotu, vatelín, terminál, úchytky a lepidlo Velmi šťastný Dva tisíce si vzal stolař za výrobu té bedny. Samotnej reproduktor stojí u nás 9900, poslanej z USA přišel asi na 6000Kč. Suma sumárum, deset tácků.

Ano, původně jsem měl tubu Magnat Thunder Bull 3000 XT za asi 2500Kč, ale srovnávat plastovou tubu s pořádnou poctivou bednou přeci jen nejde... Fakt jsem měl na mysli kvalitní subwoofery, žádný srandy za litr Úsměv

Mylím, že to Gizmi myslel tak, že je lepší koupit subwoofer včetně ozvučnice za O LITR vyšší cenu, než bez ozvučnice.. A na tom něco je.

4 háčka
0
PříspěvekZaslal: 13.5.2009 , 15:43   Citovat  

Hifil: jejdaaaa..koukam ze jsem to napsal zmatene.. Ja myslel bednu jako samotnou bednu..ja mel dva woofery a vse uz doma, takze nez stavet, to jsem radeji zasel a koupil bednu za litr hotovou.. je to dobrý

3 háčka
0
PříspěvekZaslal: 13.5.2009 , 15:45   Citovat  

shallowhal napsal:
Protože jsme na toto téma rozvinuli docela zajímavou debatu na jiném méně vhodném místě, přesunul bych užší téma "SUBWOOFERY" extra. Vynechal bych zesilovače, zapojení, konektory, kabeláže a soustředil se především na KVALITU. Je tu pár lidí, kteří mají přimo obchody, takže od nich předpokládám největší přínos a samozřejmě radu a doporučení pro nás laiky (nemyslím technické analfabety, ale lidi co chodí po obchodech a spoléhají se na odbornou úroveň prodávajících). A že jsme všichni spojení logem HONDA, předpokládám taky obchodnickou upřímnost Mrk

Co tedy zajímá mě:

Koupit nebo vyrobit?
Můžu dosáhnout slušné (resp. výborné) kvality SW s bassreflexem v relativně malým boxu? (přesvědčit mě může jen předváděčka)
Udávají (aspoň někteří) výrobci frekvenční charakteristiky?
Dají se frekvenční charakteristiky (a tím vlastně i kvalita) nějak exaktně změřit a tím pádem porovnávat?
Rozhoduje o kvalitě vždycky jen cena? (O tomhle vážně pochybuju)
Výroba: existují lehčí alternativní materiály než MDF apod.? (můj box váží 40kg - stavěno dle "teorie")

Pokud se v tom dobře nevyznám, je lepší si koupit hotovou bednu. Bez zkušeností je těžké postavit bednu lepší než výrobce. V případě, že se v tom dobře vyznám si můžu postavit bednu vhodnou pro sebe - pro svůj styl hudby, s charakteristikou co nejlépe se hodící mému zesilovači a satelnitním reprákům, ... Výrobci své bedny ladí co nejuniverzálněji - aby hrály co možná nejlépe vše, všude a na všem.
K naprosté většině značkových subwooferů dostaneš papír s komplet T-S parametry. Dostaneš je i na vyžádání u prodejce, když si SW vybíráš.
Změřit charakteristiky lze, ale je na to třeba laboratoř a složité a drahé zařízení - při nákupu značkových věcí ale není třeba nic měřit, údajům od výrobce se dá věřit.
Subwooferů je spousta a každý je na něco dělaný. Cena roste s výkonem, designem, použitými materiály, ... I u značkových výrobců se ale může stát, že levnější subwoofer hraje přesněji než dražší. Ten dražší ale například dokáže více zatlačit. To samozřejmě není pravidlem, ale někdy to tak bývá. Pokud ti jde zejména o Sound Quality, není cena naprosto rozhodující.
Bassreflex je poměrně složitý spočítat a vyladit tak, aby hrál perfektně, nicméně to udělat jde. Bassreflex jako takový je ale spíš výhodou pro vyšší akustický tlak. Hodně u bassreflexu záleží na vyladění bedny, ale i zesilovače, signálových filtrů atd.
Lehčí alternativní materiály existují.. Můžeš bednu například udělat z centimatrové vrstvy karbonu Úsměv

3 háčka
0
PříspěvekZaslal: 13.5.2009 , 15:47   Citovat  

gizmi napsal:
Hifil: jejdaaaa..koukam ze jsem to napsal zmatene.. Ja myslel bednu jako samotnou bednu..ja mel dva woofery a vse uz doma, takze nez stavet, to jsem radeji zasel a koupil bednu za litr hotovou.. je to dobrý

Aha. Úsměv Taky možnost.. Ale určitě bych kupoval jedině uzavřenou ozvučnici. Univerzální ozvučnice jiného typu neexistuje.

1 háčko
0
PříspěvekZaslal: 13.5.2009 , 15:48   Citovat  

Hifil napsal:
Mylím, že to Gizmi myslel tak, že je lepší koupit subwoofer včetně ozvučnice za O LITR vyšší cenu, než bez ozvučnice.. A na tom něco je.

Jo takhle... No, ale samozřejmě ideální by bylo moct si do kufru nosit jednu bednu za druhou a testovat vlastníma ušima. Jenže jak jsem zjistil, v prodejnách mají obvykle jen ty modely, který jdou na prodej, ty (snad lepší) dražší jen na objednávku - takže kupuj zajíce v pytli... Takže třeba si prodejce sám vyzkouší i něco co má chvíli k dispozici (na objednávku) a má tedy přehled...

Uzavřený bedny se (zřejmě pro svou velikost) snad vůbec neprodávaj. A sorry, bassreflexová bedna 30l s reproduktorem 38cm ve mně opravdu nevzbuzuje důvěru - počítám, že nezahraje pod 40Hz ani omylem a ještě bude mít pokřivenější charakteristku než ten prodejce co mi to bude doporučovat Hihi

4 háčka
0
PříspěvekZaslal: 13.5.2009 , 16:05   Citovat  

Mno tak ja poridil tuhle viz fotka.. Jinak sestava: 2x 30cm Axton Basaky krmene 5tikanalem Axton, kapik Hifonics a bedna je od Pavla z Hifonics kramku..powerkabelaz, pozlacene spojky, pojistka, uchyt na baterce.. na fotce je to tesne po nandani, pak vse bylo jeste sundano a prekopano abych mohl bednu vpohode behem par sekund odpojit a nechat v garazi (precijen pada tim kufr u auta).. je to zatim polovina prace, protoze zatim to hraje vpredu na Kenwooda a repro co tam daval minulej majitel.. Cekaji mi tu stredy a vejsky Axton, vyhybky axton, dalsi zesik co bude krmit ground zera ve dverich.. jinak silnejsi baterku mam uz v aute :o) to bylo to prvni co se kupovalo.. Muziku si stavim s otcem pro kvalitnejsi poslech, asi nikdy nebude hrat na zadne soutezi..takze ackoliv nikde nesetrim a snazime se, tak profi to neni a NIKDY nebude je to dobrý (ikdyz zmerit si to nekde asi necham az to bude hotove, ackoliv kvalitu poslechu nikdo nemeri a kolik tlaci basak je vcelku knicemu, protoze uz ted kdyz to clovek osoli, tak v aute nevydrzi..

DSC02441.JPG

Zobrazení obrázku v plné velikosti.
DSC02441.JPG, 1.34 MB

1 háčko
0
PříspěvekZaslal: 13.5.2009 , 16:21   Citovat  

Hifil napsal:
Aha. Úsměv Taky možnost.. Ale určitě bych kupoval jedině uzavřenou ozvučnici. Univerzální ozvučnice jiného typu neexistuje.

Hledal jsem dost dlouho po všech čertech na internetu, prázdný ozvučnice jsou k mání buď malý (a tím pádem neadekvátní k použitýmu reproduktoru) nebo bez šikminy pro zasunutí k zadním sedadlům zezadu (to je zase škoda místa).

Při vlastní výrobě jsem přišel jen na jeden zádrhel. Do velké bedny - např. co mám doma pro normální poslech 250l - se mi osvědčily jehlánky (řezaný molitan) co se dávaj do studií na stěny. A žádná výplň (např. vatelín). Člověk do té bedny strčí hlavu, zakřičí a ... přitom se vlastně neslyší.

Ale u menší bedny (ta do auta má 90l) se mi to neosvědčilo, prostě ten efekt to nemá. Tak jsem to vyložil vatelínem a ejhle, funguje. Nicméně já nemám rád subjektivní měření uchem. Je to dost zavádějící. Mohl jsem použít třeba ovčí vlnu (taky se doporučuje), poznal bych rozdíl?

mega1 je teď offline  mega1
Partner H-C
0
PříspěvekZaslal: 13.5.2009 , 16:25   Citovat  

gizmi napsal:
ikdyz zmerit si to nekde asi necham az to bude hotove, ackoliv kvalitu poslechu nikdo nemeri ...

soutez na kvalitu poslechu se jmenuje EMMA, je tam vic kategorii, bud SQ (Sound Quality), kde se hodnoti kvalitni a presny poslech a vyladeni sceny jakobys poslouchal koncert nazivo z podia, bezpecnost instalace - spravne jisteni atd.., vzhled nebo ESPL (tlaky), kde zalezi krome dB taky na instalaci, bezpecnosti a vzhledu oproti DB DRAGu, kde jde ciste jen o ty dB:wink:

4 háčka
0
PříspěvekZaslal: 13.5.2009 , 16:31   Citovat  

Mega1: dekuji za objasneni..ale vcelku zustavam pri zemi, protoze ani na jedno nemam finance, abych mohl konkurovat.. HaHaaa

Partner H-C
0
PříspěvekZaslal: 13.5.2009 , 16:34   Citovat  

shallowhal: ja jsem mela uzavrenku koupenou, protoze mi tu "zbyla" a osadila jsem ji 15tkou, ktera by podle propoctu potrebovala o trochu vetsi litraz, ale i tak po vytlumeni "jehlankama" (jak ty rikas), to hralo moc pekne, hluboko, i kdyz bedna byla o kapku mensi.. a proc to hlavne pisu, ze ty rikas, ze jsi nenasel zesikmenou k sedackam - ta moje byla: US Blaster

Partner H-C
0
PříspěvekZaslal: 13.5.2009 , 16:36   Citovat  

gizmi napsal:
Mega1: dekuji za objasneni..ale vcelku zustavam pri zemi, protoze ani na jedno nemam finance, abych mohl konkurovat.. HaHaaa

jedna z kategorii SQ je ohranicena letos i penezi a to 2000EUR (55 tis. Kc) Úsměv
jedna vec je cena komponentu, dalsi a stejne dulezita je dobra instalace a jak to vsechno dokazes naladit!

1 háčko
0
PříspěvekZaslal: 13.5.2009 , 17:06   Citovat  

mega1: Hele, fakt dobrej tip!!! Myslím tu EMMU. Nejezdíš na soutěže? Mrk Rozhodně mě to po přečtení pravidel nakoplo. Jen s tím přepočtem cen (počítá se cena v EU) nevím, nevím. Páč v USA všechno kupuju za polovinu.

Ale teda čumím, že seš holka a zabýváš se audiem (holky jsou obvykle "hluchý").

Ta bedna co jsi mi poslala je fajn, ano, škoda ji vyrábět svépomocí. Jenže má 55 litrů. Zkus najít na internetu basák, kterýmu stačí 50 litrů. Prošel jsem světa kraj a našel Alpine 1542D, kterýmu "stačí" 90l. Je to jednak doporučenej objem a hlavně je to objem pro dané parametry reproduktoru zcela ideální, tedy pro ideální hodnotu Qb=0,7 vychází Vb 87l a Fb 35Hz. Neříkám, že dát ho do menší bedny bude drastický zhoršení, ale pochopitelně parametry jdou dolů (Fb samozřejmě nahoru). Mně na velikosti de facto nezáleželo (jestli to zabírá půl kufru nebo tři čtvrtě už je fakt jedno Úsměv), takže jsem ji postavil jako ideální.

Kromě toho, já dal reproduktor zboku, protože jsem ji původně postavil jako BR, takže kvůli konstrukci "výfuku" (slibované parametry byly Fb=25Hz), ale v reále to nebylo ono, takže jsem tu díru zase hezky rychle zacpal a o BR už nechci nikdy slyšet. Má sice někde Fb, ale pak zdůrazní kmitočty, o který nikdo nestojí...

Partner H-C
0
PříspěvekZaslal: 13.5.2009 , 17:30   Citovat  

soutezim, zatim jsem se ale na bednu nevysplhala, konkurence je tvrda.. podvakrat jsem byla 4ta
(to, ze jsou holky hluchy, to jsi vzal jako kde?? Velmi šťastný )

jinak ceny se berou podle ofiko ceniku prodejcu v CR, jedno, kdes to koupil.. takze se dal kurz 27,5 a podle nej se max. hranice prepocetla na tech 55 tis Kc
pokud si teda sezenes danou vec nekde v USA nebo pod rukou, nebo od znamyho nebo od vsech certu, bude vzdycky smerodatna cena od prodejce (dovozce) v CR ve chvili, kdy se ta dana vec zacala u nas prodavat

1 háčko
0
PříspěvekZaslal: 13.5.2009 , 17:42   Citovat  

mega1 napsal:
soutezim, zatim jsem se ale na bednu nevysplhala, konkurence je tvrda.. podvakrat jsem byla 4ta
(to, ze jsou holky hluchy, to jsi vzal jako kde?? Velmi šťastný )

Ty seš ta Kamila Ž? Mrk No, šikulka. A máš Civica 2002? Eště mi řekni, že řadíš s meziplynem a... Velmi šťastný

Mno koukám, že na tej fotce používáš ty "jehlánky", ale mám ten dojem, že tyhle jsou právě ty, co nefungují. Ty správný jsou opravdu ostrý jako pyramida a vyšší... Odkud jsi?

Partner H-C
0
PříspěvekZaslal: 13.5.2009 , 17:46   Citovat  

jsem

funkce tech "jehlanku", "kulatych vystupku" nebo cehokoliv takoveho ma byt ta, ze roztristis zvukovy vlny napr. v te ozvucnici, aby se neodrazely od sten.. myslim, ze pak uz je tvar jehlanku nebo kopecku celkem zanedbatelnej

proc myslis, ze radim s meziplynem Úsměv

1 háčko
0
PříspěvekZaslal: 13.5.2009 , 17:51   Citovat  

mega1: S meziplynem řadí dneska málokdo, což třeba vůbec nechápu, protože pak je to teprve trochu zábava... Možná že už jenom závodníci - a traktoristi (páč traktory někdy nemaj synchron). No a vidět ženskou, co se vrtá v audiu je tak vzácný jako vidět lidi řadit s meziplynem Velmi šťastný

Nevím proč tak tajíš odkud jsi, máš dojem, že ti budu s Hondou troubit Paganiniho pod okny? Velmi šťastný

Mimochodem, dotaz k EMMA. Když vyhraješ, dostaneš aspoň nějakou cenu? Mrk

Partner H-C
0
PříspěvekZaslal: 13.5.2009 , 17:55   Citovat  

ja jsem to prehlidla, ze ses ptal.. jsem od Havl. Brodu.. nemam co tajit, kazdej to tu vi, bo jsem jeden (jedna) ze zakladatelu HondaClubu Vysocina a nestydim se za to Mrk

kdyz vyhrajes, dostanes diplom a pohar a urcitej pocet bodu (to i kdyz nevyhrajes), ktery se ti scitaji za celou sezonu a pak je zurocis na MCR

kdes me videl, ze vis i my jmeno??

3 háčka
0
PříspěvekZaslal: 13.5.2009 , 17:57   Citovat  

shallowhal napsal:
mega1: Hele, fakt dobrej tip!!! Myslím tu EMMU. Nejezdíš na soutěže? Mrk Rozhodně mě to po přečtení pravidel nakoplo. Jen s tím přepočtem cen (počítá se cena v EU) nevím, nevím. Páč v USA všechno kupuju za polovinu.

Ale teda čumím, že seš holka a zabýváš se audiem (holky jsou obvykle "hluchý").

Ta bedna co jsi mi poslala je fajn, ano, škoda ji vyrábět svépomocí. Jenže má 55 litrů. Zkus najít na internetu basák, kterýmu stačí 50 litrů. Prošel jsem světa kraj a našel Alpine 1542D, kterýmu "stačí" 90l. Je to jednak doporučenej objem a hlavně je to objem pro dané parametry reproduktoru zcela ideální, tedy pro ideální hodnotu Qb=0,7 vychází Vb 87l a Fb 35Hz. Neříkám, že dát ho do menší bedny bude drastický zhoršení, ale pochopitelně parametry jdou dolů (Fb samozřejmě nahoru). Mně na velikosti de facto nezáleželo (jestli to zabírá půl kufru nebo tři čtvrtě už je fakt jedno Úsměv), takže jsem ji postavil jako ideální.

Kromě toho, já dal reproduktor zboku, protože jsem ji původně postavil jako BR, takže kvůli konstrukci "výfuku" (slibované parametry byly Fb=25Hz), ale v reále to nebylo ono, takže jsem tu díru zase hezky rychle zacpal a o BR už nechci nikdy slyšet. Má sice někde Fb, ale pak zdůrazní kmitočty, o který nikdo nestojí...

Pokud ti jde vyloženě o kvalitu zvuku, není pro tebe výsledná hondota Qtc 0,7 ideální.. Tato hodnota je dobrým kompromisem mezi kvalitou a hlasitostí.
To jestli je frekvence o 5 Hz výše nebo níže o kvalitním přednesu taky uplně nerozhoduje..
S rostoucím objemem ozvučnice roste i výkyv membrány subwooferu. S výkyvem membrány roste tlak, ale také zkreslení. Velice často se pak stává, že spočítaná "minimální" frekvence vydávaného zvuku v praxi vyluzována je, ale pouze při nízkém zatížení. Při vyšším zatížení (mnohdy vyšší znamená zatížení výkonem odpovídajícím třeba i desetině RMS výkonu reproduktoru) už membrána v tak nízkých frekvencích přesáhne svou maximální lineární výchylku a začne hodně zkreslovat a hučet.
Takže například daný meguščin subwoofer by pro dosažení hodnoty Qtc 0,7 potřeboval uzavřenou ozvučnici o objemu krásných 217 litrů s tím, že dle výpočtů a simulace by už od 40 Hz neměla žádný útlum.. To vše teoreticky. V praxi by to vypadalo tak, že by subwoofer byl hodně uhučený (pravda - hlasitěji uhučený), při signálu o frekvenci 40 Hz by snesl zatížení maximálně 90W, takže by musel být opravdu ukrutně potichu. Za jízdy by asi prakticky nebyl slyšet. Zesílit by se dal, ale jedině za předpokladu velkého zkreslení, nebo odříznutí nejhlubších frekvencí na výhybce nebo filtru zesilovače - což je schůdnější cesta.. Z takové bedny tedy zvuk o frekvenci 40 Hz pro normální kvalitní poslech při dostatečné hlasitosti nedostaneš.
Zatímco v ozvučnici o objemu 55 litrů dosahuje hodnoty Qtc 0,956 a nulového útlumu dosahuje někde lehce nad 50 Hz. V praxi to ale vypadá tak, že při dané frekvenci 40 Hz jej lze bez problému napájet výkonem 270W bez zkreslení. S tímto výkonem lze do SW pustit bez problému ale dokonce i 30 Hz, zatímco u větší ozvučnice by to kleslo už pod 70W.. V menší ozvučnici bude taky docházet při jakékoliv frekvenci k menším zákmitům, dozvukům, rezonancím apod. V menší ozvučnici dojde také ke snížení maximálního dosažitelného akustického tlaku (při 50 Hz o 9 dB, což uznávám není zanedbatelné), nicméně 110 dB při zatížení 250W je pro dobrý poslech dostačující. Při frekvenci 40 Hz se ale v menší ozvučnici dostanu bez zkreslení o taktéž nezanedbatelné cca 4 dB výše a při 30 Hz dokonce o více než 8 dB. S tím, že mám stále ještě výkonovou rezervu na doladění signálu. Mám tedy mnohem větší šanci, že takový subwoofer dokážu naladit (respektive upravit signál - ekvalizer, filtry na zesilovači, ..) tak, aby hrál čistě, bez zkreslení a stejně hlasitě všechny frekvence, které od něj vyžaduji.
Tohle je právě ten rozdíl mezi teorií a praxí.

1 háčko
0
PříspěvekZaslal: 13.5.2009 , 18:33  Naposledy upravil shallowhal dne 13.5.2009 , 18:40, celkově upraveno 1 krát. Citovat  

Hifil: Asi jsem tvůj obsáhlej výklad dost dobře nepochopil, protože pak by mi to připadalo, že popíráš základní fyzikální zákony...

Moje zkušenost je ta, že s basákem 20cm parádu neuděláš, 30cm hraje pěkně, ale pro citlivý ucho to není, 38 už začíná bejt zajímavý, basy už tě začínají pěkně hladit a z poslouchání máš opravdu radost. A právě čím větší membrána, tím menší vychýlení (na rozdíl od "nabušených" 20cm co lítaj jak písty v motoru) a tím menší šance ke zkreslení. 38cm membrána se při rámusu, kterej mi stačí, se skoro nehýbe...

Teď jsem mluvil tak trochu spíš o audiu v domácnosti, tam není takovej problém s objemem a rezonancema. Jak jsem už psal, mám bedny 250l s 38cm basákama, a za nic na světě bych je nevyměnil za cokoli objemově menšího, aji kdyby to stálo milion (hogo-fogo luxus).

Ale buďme konkrétnější. Alpine SWR 1542D, VAS 100, Qts 0,45, Fs 23Hz (v předhoczí zprávě jsem asi lehce zaměnil s 1541D, ten vychází malinko jinak). Protože pro Qb mi jako téměř jediný z asi 20ti ukázal reálnou hodnotu objemu ozvučnice pod 100l (uzavřené samozřejmě, většina reproduktorů má parametry takové, že jsou vhodné pouze pro BR) a Fr kolem 35Hz (a v odborných kruzích se za minimum pro kvalitní zvuk považuje Fr 34Hz), tak jsem jako příznivec Alpine zvolil tenhle.

Jakej je tedy tvůj výklad k tomuto konkrétnímu reproduktoru?

1 háčko
0
PříspěvekZaslal: 13.5.2009 , 18:36   Citovat  

mega1 napsal:
ja jsem to prehlidla, ze ses ptal.. jsem od Havl. Brodu.. nemam co tajit, kazdej to tu vi, bo jsem jeden (jedna) ze zakladatelu HondaClubu Vysocina a nestydim se za to Mrk

kdyz vyhrajes, dostanes diplom a pohar a urcitej pocet bodu (to i kdyz nevyhrajes), ktery se ti scitaji za celou sezonu a pak je zurocis na MCR

kdes me videl, ze vis i my jmeno??

Tak jsem si teda bláhově myslel, že když vyhraješ, dostaneš těch 2000 Euro, aby ti to spravilo náladu Velmi šťastný No, takže vy dva s Hifilem jste oba asi z Brodu a oba bastlíte? Mám objednaný DVDčko a dvě sady reproduktorů (woofer už mám hotovej) a chtěl bych to nacpat do novýho Civica. Ovšem já chudák bydlet v paneláku...

3 háčka
0
PříspěvekZaslal: 13.5.2009 , 18:39   Citovat  

shallowhal napsal:
Hifil: Asi jsem tvůj obsáhlej výklad dost dobře nepochopil, protože pak by mi to připadalo, že popíráš základní fyzikální zákony...

Moje zkušenost je ta, že s basákem 20cm parádu neuděláš, 30cm hraje pěkně, ale pro citlivý ucho to není, 38 už začíná bejt zajímavý, basy už tě začínají pěkně hladit a z poslouchání máš opravdu radost. A právě čím větší membrána, tím menší vychýlení (na rozdíl od "nabušených" 20cm co lítaj jak písty v motoru) a tím menší šance ke zkreslení. 38cm membrána se při rámusu, kterej mi stačí, se skoro nehýbe...

Teď jsem mluvil tak trochu spíš o audiu v domácnosti, tam není takovej problém s objemem a rezonancema. Jak jsem už psal, mám bedny 250l s 38cm basákama, a za nic na světě bych je nevyměnil za cokoli objemově menšího, aji kdyby to stálo milion (hogo-fogo luxus).

Ale buďme konkrétnější. Alpine SWR 1542D, VAS 100, Qts 0,45, Fs 23Hz (v předhoczí zprávě jsem asi lehce zaměnil s 1541D, ten vychází malinko jinak). Protože pro Qb mi jako téměř jediný z asi 20ti ukázal reálnou hodnotu objemu ozvučnice pod 100l (uzavřené samozřejmě, většina reproduktorů má parametry takové, že jsou vhodné pouze pro BR), tak jsem jako příznivec Alpine zvolil tenhle.

Jakej je tedy tvůj výklad k tomuto konkrétnímu reproduktoru?

Pokud se nemýlím, o velikosti membrány jsem nenapsal ani slůvko.. Nebo ano? Z fyzikálních zákonů vycházelo vše, co jsem psal... Až budu mít chvilku, zkusím důkladně prozkoumat tvůj subwoofer.

1 háčko
0
PříspěvekZaslal: 13.5.2009 , 18:51   Citovat  

citace:
S rostoucím objemem ozvučnice roste i výkyv membrány subwooferu. S výkyvem membrány roste tlak, ale také zkreslení. Velice často se pak stává, že spočítaná "minimální" frekvence vydávaného zvuku v praxi vyluzována je, ale pouze při nízkém zatížení. Při vyšším zatížení (mnohdy vyšší znamená zatížení výkonem odpovídajícím třeba i desetině RMS výkonu reproduktoru) už membrána v tak nízkých frekvencích přesáhne svou maximální lineární výchylku a začne hodně zkreslovat a hučet.

Sorry, ale přečti si to po sobě, říkáš to přesně obráceně... Mimochodem parametr Qb souvisí s "křivostí" frenkvenční charakteristiky kolem bodu rezonance, jestli se nemýlím. Takže pro 0,7 vychází křivka pěkně hladká a při změnách této ideální hodnoty se pokřivuje a tomu odpovídá i odezva. A my chceme přece aby ten box vyluzoval pokud možno frekvence od 30 do 80Hz co možná se stejnou amplitudou... To "dunění" a "hukot" nejsou frekvence kolem 30Hz, ale právě ty vyšší (a pásmo např. 50-70Hz na žádným ekvalizéru nemůžeš ladit, to snad jen ve studiových zařízeních).

Partner H-C
0
PříspěvekZaslal: 13.5.2009 , 18:54   Citovat  

shallowhal napsal:
Tak jsem si teda bláhově myslel, že když vyhraješ, dostaneš těch 2000 Euro, aby ti to spravilo náladu Velmi šťastný No, takže vy dva s Hifilem jste oba asi z Brodu a oba bastlíte? Mám objednaný DVDčko a dvě sady reproduktorů (woofer už mám hotovej) a chtěl bych to nacpat do novýho Civica. Ovšem já chudák bydlet v paneláku...

slovo bastlit je takovy zvlastni, ale klidne tomu tak rikej Mrk
ja nebydlim v panelaku, platime hypoteku na rozestavenej barak, takze vseho s mirou - i penez vrazenych do audia Úsměv mozna proto stale to 4. misto HaHaaa

3 háčka
0
PříspěvekZaslal: 13.5.2009 , 18:56   Citovat  

shallowhal napsal:
citace:

Sorry, ale přečti si to po sobě, říkáš to přesně obráceně... Mimochodem parametr Qb souvisí s "křivostí" frenkvenční charakteristiky kolem bodu rezonance, jestli se nemýlím. Takže pro 0,7 vychází křivka pěkně hladká a při změnách této ideální hodnoty se pokřivuje a tomu odpovídá i odezva. A my chceme přece aby ten box vyluzoval pokud možno frekvence od 30 do 80Hz co možná se stejnou amplitudou... To "dunění" a "hukot" nejsou frekvence kolem 30Hz, ale právě ty vyšší (a pásmo např. 50-70Hz na žádným ekvalizéru nemůžeš ladit, to snad jen ve studiových zařízeních).

Opravdu vůbec netuším, co říkám obráceně.. Úsměv Neustále vycházíš z přečtených teoretických pouček.. Já napsal to, co je ve skutečnosti pravda.. Na ekvalizeru tyhle frekvence ladit můžu - stačí mít kvalitní rádio.. Nepsal jsem ale pouze o ekvalizeru, ale i o frekvenčních filtrech apod. Není sranda to tak naladit, ale možné to je.. Úsměv

Partner H-C
0
PříspěvekZaslal: 13.5.2009 , 19:05   Citovat  

ekvalizer u me:

eq.JPG

Zobrazení obrázku v plné velikosti.
eq.JPG, 32.72 kB

1 háčko
0
PříspěvekZaslal: 13.5.2009 , 20:22   Citovat  

mega1 napsal:
slovo bastlit je takovy zvlastni, ale klidne tomu tak rikej Mrk
ja nebydlim v panelaku, platime hypoteku na rozestavenej barak, takze vseho s mirou - i penez vrazenych do audia Úsměv mozna proto stale to 4. misto HaHaaa

Jestli seš profík přes autoinstalace, tak pardóóón, ale ta roztomilá fotečka jak si hraješ na trávníku hovoří spíš o kutilství. A není to hanlivý, stejně jako když řekneš v Brně "zdar, prde" Úsměv

Partner H-C
0
PříspěvekZaslal: 13.5.2009 , 20:24  Naposledy upravil mega1 dne 13.5.2009 , 20:25, celkově upraveno 1 krát. Citovat  

muzu si to delat kde chci.. ne? mam repraky, kdyz na to prijde i v loznici..

Obsah fóra Honda-club.cz   
Subwoofery - koupit nebo vyrobit? A vše kolem...
Fórum: Interiér a Hi-Fi
0
Pomohlo ti toto téma?   
Zobrazit příspěvky z předchozích:
 Řadit příspěvky dle: 
Jdi na stránku 1, 2  Další 
Zaslat odpověď

Časy uváděny v GMT + 1 hodina