Rozšířené hledání} Informace o členství Kontaktní informace Seznam uživatelů Kalendář Spřátelené weby Honda-club.cz Přihlásit se k emailu
[1]
Linka Uživatelské skupiny Linka Galerie avatarů Linka Kdo je online Linka
Linka Jak se stát členem klubu Linka Stáhnout stanovy sdružení Linka Výhody pro členy klubu Linka
  Obsah fóra Honda-club.cz   
18 kritických postřehů z USA
Fórum: Volná diskuze
Zobrazit příspěvky z předchozích:
 Řadit příspěvky dle: 
Jdi na stránku 1, 2, 3, 4, 5, 6  Další 
Zaslat odpověď

Strana 1 z 6
rooney je teď offline  rooney
Tajný agent
PříspěvekZaslal: 20.5.2009 , 14:12  Naposledy upravil rooney dne 20.5.2009 , 17:39, celkově upraveno 2 krát. Citovat  

Do Spojených států jezdím zhruba dvakrát ročně, ale ještě nikdy jsem se nezdržel tak dlouho v malém městě (šest týdnů, Ormond Beach, Florida). Stejně tak jsem tam nikdy nebyl v době tak podivné nálady, jaká byla v letošním lednu a únoru (taková podivná směs strachu a naděje...). A tak jsem si všiml věcí, které jsem dříve neviděl. Některé mě nadchly, jiné mě rozesmutnily. A protože se přikláním k rozšířenému názoru, že americká společnost je vcelku nemocná, viděl jsem spíše to negativní. Možná se na to zaměřuji také proto, že styl života Američanů zcela bez rozmyslu kopírujeme i u nás. Zde je to, co mi dalo facku, otevřelo oči, přinutilo mě přemýšlet. Kolikrát to jsou kraviny, ale možná jen na první pohled.

1. Zalévání trávníků: Bývaly doby, kdy trávník byl výsadou aristokracie. Obyčejný člověk měl nejspíš louku za barákem. Američané nebývale zbohatli a dnes má trávník každý (kdo nemá, ten po něm touží). Trávník - v porovnání s loukou naprosto mrtvý ekosystém - je třeba stříhat, zalévat, hnojit. A tak před každým druhým barákem vidíte hnojiče, střihače nebo jiné trávníkové údržbáře. Tzv. „Lawn Maintenance" je obrovský byznys. Co mě ale zaujalo? Většina našich sousedů vytrvale zavlažovala. I v den, kdy 48 hodin hustě pršelo, sousedi stále kropili, z toho 1/3 času chodník. V době, kdy miliarda lidí na téhle planetě nemá přístup k pitné vodě, je to smutný obrázek. Říkám si, tihle kluci asi nikdy neslyšeli o Al Gorovi.

2. Mega balení: Chcete si koupit pivko k večeři, dvě jablka, pár plátků sýra? Na to zapomeňte! Chcete pivko? Kupte si basu. Chcete jablka? Naberte si dva pytle po šesti librách (to je nejmenší balení). Pár plátků sýra, jak jsme zvyklí z pražské Billy? Neexistuje. Kupte si balík - navíc zabalený v trojím igelitu. Naprostá nadprodukce všeho. Na téhle planetě každou hodinu umírá tisícovka lidí hlady, a tady!? Více je lépe.

3. Nonstop klimatizace: Přestože jsme byli na Floridě, zažili jsme tam pěkné zimy. I když bylo venku třeba osmnáct stupňů (Celsia), v obchodech a hlavně v domech u sousedů jela klimatizace bez vypnutí. Ve dne v noci. Nonstop. Asi ani tihle kluci nikdy neposlouchali volání Al Gora!?

4. Hummer: "Pussy magnet". Vzpomínáte na Borata, jak si chtěl koupit magnet na holky? Přijde mi, že tím místy jezdí každý druhý. A nejenom Hummer. Prostě čím větší, tím lepší - Hummer, toyota tundra, ford pick-up. Prostě nevidíte nic moc jiného než obrovské pick-upy nebo obecně SUV. Dlouhou dobu platilo, že jste při nákupu těchhle obrovských aut dostali slevu na daních. Proč? Hodně žerou a to je dobré pro byznys. Mimochodem, každý 4.-5. barel ropy, který se na světě vytěží, se spálí na amerických silnicích. Síla, ne!?

5. Auta před školou: Jo, jo, hodně mé americké fascinace se točí okolo aut. Nedaleko našeho domu byla střední škola „Seabreeze High School". Přál bych vám vidět školní parkoviště a hlavně ranní a odpolední zácpy. Máte pocit, že se na váš řítí obrovský pick-up, který nikdo neřídí, a na poslední chvíli si všimnete, že za volantem sedí desetiletý kluk (asi mu je šestnáct, ale tvářičku má na deset). Většinou platí, co student (od šestnácti), to auto, a tak parking před touhle školou je větší než před největšími nákupními centry v naší zemi - představte si třeba pražský Zličín.

6. Auta před domem: Většina našich sousedů měla dům pro auta (garáž) větší než dům pro lidi. Stejně tak je běžné, že večer před garáží stojí třeba další čtyři auta. V mnoha amerických domácnostech je totiž víc aut než lidí. Není divu. V televizi vidíte reklamu jen na auta a léky. A všechno na půjčky. Navíc litr benzínu vyjde na deset korun. A tak si říkám, kolik lidí už pozabíjeli v Iráku jen proto, aby jejich děcka mohla jezdit do školy „nabušenýma hummerama". Na jedné demonstraci jsem zahlédl zajímavý transparent: „No more iraqi babies in my tank!" To mluví za všechno, myslím.

7. Ulice jako po evakuaci: Tahle část Floridy se každý podzim pere s hurikány. Proto na každém kroku narazíte na značku „Evacuation point". Nemusíte ovšem čekat na hurikán, abyste si představili, jak to tu vypadá při evakuaci. Je známým faktem, že průměrný Američan chodí tak maximálně z domova do auta (10 metrů), z auta do supermarketu (50 metrů) nebo z auta do práce (100 metrů) a zpět. Na ulicích většinou nepotkáte ani živáčka. Většina Amíků ani chodit nemůže, neboť by to jejich klouby nevydržely.

8. Drive in: Od dob, co k nám do Čech zavítal strýček McDonald, známe „drive-in". Z amerických filmů známe možná i drive-in kina. Co mě zaujalo tentokrát, byl drive-in bankomat. Prostě se nemusíte namáhat a vylézat z auta. Přijedete, stáhnete okénko, fouknete tam kartu, vymačkáte pin, naberete bankovky a účet a tradá. A co mě nadchlo úplně nejvíc, byl drive-in church. Kostel pod širým nebem, kam zajedete jako do kina, na autorádiu si naladíte farářovo kázání, nad volantem se pomodlíte a hurá domů (nebo spíš do krámu nakupovat). Nulový pohyb. Naprosté pohodlí. Paráda. Ráj na zemi!

9. Fly-in: Když existuje „drive-in", musí existovat „fly-in". V sousední vesnici mají oplocenou osadu s ochrankou (tomuhle druhu bydlení říkají „Guarded community" - původně brazilský vynález), kde má každý obyvatel kromě obrovské garáže i hangár. Každý má totiž minimálně jedno letadlo. V této osadě bydlel i John Travolta, ale poté, co si koupil nový tryskáč, ho sousedi vystrnadili. Pro mnoho Američanů jsou dnes letadlo, jachta nebo vila na Havaji stejně dostupné jako škoda fabia pro průměrného Čecha. Říkám si, že ve světě, kde hrubý domácí produkt 48 nejchudších zemí je méně než bohatství tří nejbohatších lidí v USA (globalissues.org), je něco sakra špatně.

10. Prso je nebezpečnější než pistole: Četl jsem, že v jednom nákupním centru policie zatkla a odvezla ženu za to, že na lavičce kojila své dítě. Běhat po ulici s bouchačkou u pasu však nikoho nevzruší. Stačí si vzpomenout, jaké vytržení způsobilo před lety odhalené prso Janet Jackson. A přitom v amerických filmech nevidíte místy nic jiného než bouchačky a krev. Z toho mi vychází, že Amíci se ženského prsa bojí více než pistole. A co teprve penis! To je divné, ne!?

11. Hyperlevné věci: Už jsem to psal do jednoho komentáře. Ať jste kde jste, máte pocit nonstop výprodeje: džíny za 10, dětské oblečení 2-15, boty do 30 dolarů... Nechápete to. Spotřební věci jsou tady tak levné, že není divu, že 94 % amerických středoškolaček považuje nakupování za svou nejoblíbenější aktivitu.

12. Silikonová prsa: Mnohé Američanky mají výstavní ňadra, to se jim musí nechat. Když se ale podíváte na Michaela Jacksona, dojde vám proč. Nejoblíbenějším dárkem k promocím amerických holek je právě chirurgická úprava prsou. Ano, čtete správně. K promocím! To znamená, že jim ještě nebylo třicet. Bomba.

13. Za to vás můžou sebrat! Jedeme ze supermarketu, kde jsme si koupili basu piva, kterou jsme měli v kočárku. Najednou k nám přijde pán s vyděšeným výrazem, ukazuje na tu krabici s pivem a říká: „Za to vás můžou sebrat! Být vámi tak to okamžitě schovám." Je úžasné pozorovat zástupy lidí s hnědým sáčkem v rukou, ve kterém mají láhev kořalky nebo plechovku piva. Ale zkuste to vyndat! Za to vás můžou sebrat.

14. Debit/credit: Když nakupujete, většinou (možná vždy) se vás ptají, jestli chcete nakupovat na půjčku. Zjistíte, že lidé tu většinou fungují jenom na půjčky. Hypotéka je zcela běžná a k tomu ještě plejáda kreditních karet a půjček na auta jiné nesmysly. Na trhu půjčování peněz je taková konkurence, že se banky a kreditní firmy předhánějí, kdo půjčí (i teď v dobách kritických!) víc. Je běžné, že za použití kreditní karty získáváte třeba „airmiles", a tak lítáte na oko zdarma.

15. Sledování televize: Průměrný Američan sleduje televizi 7-9 hodin denně. V průměrné domácnosti je televizí často víc než lidí. Zajímavé je uvědomit si, že polovina rodin spolu vůbec nevečeří, což je jediná příležitost se potkat (jinak jsou furt v práci - musí se sakra ohánět, aby vydělali na všechny ty půjčky). Polovina druhé poloviny u toho má puštěnou právě tu televizi.

16. Polovina Amíků nemůže spát: 48 procent Američanů říká, že pociťují více stresu než před pěti lety. Stejné procento říká, že v noci leží, kouká do stropu a nemůže usnout (zdroj Americká psychologická asociace, 2006). Co polovině Američanů nedá spát? Proč se jich tolik dívá v noci na strop? Primárně dvě věci: peníze a práce - hlavní starost 75 procent Američanů. Přitom v roce 2004 to bylo 59 procent. Ta čísla jsou strašidelná, a to jsme v roce 2006 ještě neměli tušení, že přijde nějaká krize. Jaká čísla byste si tipli v roce 2009?

17. No antibiotics! Na mnoha potravinách v našem supermarketu svítily roztodivné nápisy začínající slovíčkem „no" - no hormons added, no antibiotics, no additives, no chemicals... Už i k nám do Čech se tyhle nápisy dostávají. Zdá se mi, že je bereme jako fakt. Ale faktem je také to, že když na jeden balíček napíšou, že neobsahuje chemikálie, potom říkají že devět ostatních chemikálie obsahuje. Není divu, že v USA hovoří o epidemii rakoviny. Jestli jste viděli nějaké dokumenty na téma kvality potravin v USA, víte o čem mluvím. Myslím bohužel (co se týče rakoviny), že my Evropané na Amíky úspěšně dotahujeme.

18. Národní asociace organizátorů: Protože je všechno tak levné a navíc vám do zadku vleze deset bank a čtyřicet kreditních společností s nabídkou úvěru, kterému neodoláte, Američané nakupují víc, než jsou schopni uskladnit. A tak je v USA běžným řemeslem tzv. organizátor, který k vám domů přijde a zorganizuje vám vaše hory majetku do úhledných komínků, krabic, přihrádek. A protože organizátorů je už pěkná armáda, sdružují se dokonce v asociaci.

Tedy na to, že se považuji za tolerantního a v zásadě i pozitivního člověka, je to pěkně netolerantní a kritický výčet. Jenomže já si nemůžu pomoci. Ještě mám v živé paměti extrémní bídu, na kterou jsme narazili při loňské cestě do Mali a Guinei-Bissau. Lidi tam však byli v zásadě šťastní. Když to porovnám s tou americkou rozežraností (a to myslím, že je slabé slovo) a dám si to do souvislosti s psychickým stavem americké společnosti, tak si říkám: Něco je hodně špatně. A nakonec, když se podívám do Evropy a vidím všechna ta satelitní městečka, nákupní centra, multiplexy, hypermarkety, silnice zacpané SUV auty, hypotéky, zadluženost, hon za zážitky a zábavou, všechna ta pozlátka, která jsme od USA okopírovali, tak nevím...

A protože s tím vším, co se tu píše, souvisí Příběh věcí (USA jsou do velké míry právě příběhem věcí), rozhodl jsem se ho sem pověsit, aby nám nezapadl v kvantu komentářů. Musím říci, že jsem dosud nenašel trefnější způsob, jak vysvětlit americký styl života (který se stal i naším stylem), než je právě dvacetiminutový Příběh věcí od Annie Leonard, navíc s českými titulky.

Odkaz

Co dodat .. Úsměv

ZDROJ
   Návrat  
   Zobrazit informace o autorovi Osobní garáž Odeslat soukromou zprávu
Miki Civic je teď offline  Miki Civic
Opičák [4]
PříspěvekZaslal: 20.5.2009 , 14:17  Naposledy upravil Miki Civic dne 20.5.2009 , 14:30, celkově upraveno 1 krát. Citovat  

hmm
   Návrat  
diacoon je teď offline  diacoon
4 háčka
PříspěvekZaslal: 20.5.2009 , 14:29   Citovat  

dobry prispevek..Sice jsem v USA jeste nebyl ale vedel jsem o nich jen par bodu..Hodne veci me prekvapilo.

Jak je to s tou flaskou v pytliku ? plati to aj tady v CR ? minule jsem mel s tim docela problemy...chodil jsem po meste s flaskou tulamoorky malem pokuta Se stydím
   Návrat  
ninja je teď offline  ninja
4 háčka
Členství: Web
PříspěvekZaslal: 20.5.2009 , 14:38   Citovat  

diacoon napsal:
dobry prispevek..Sice jsem v USA jeste nebyl ale vedel jsem o nich jen par bodu..Hodne veci me prekvapilo.

Jak je to s tou flaskou v pytliku ? plati to aj tady v CR ? minule jsem mel s tim docela problemy...chodil jsem po meste s flaskou tulamoorky malem pokuta Se stydím

jak kde, nektera mesta to maji ve vyhlasce.
   Návrat  
Hellborn je teď offline  Hellborn
5 háček
Členství: Žádné
PříspěvekZaslal: 20.5.2009 , 14:42   Citovat  

diacoon napsal:

Na Floridě běžná věc - veřejně chlastat nesmíš,musíš maskovat pytlíkem... Úsměv U nás např, Jindřichův Hradec, Praha zakázali chlastání na veřejnosti - kvůli bezdomovcům, přičemž policajti (v Praze) můžou ten chlast zabavit. Ale týká se to jen některých lokalit Prahy.
   Návrat  
4 háčka
PříspěvekZaslal: 20.5.2009 , 14:50   Citovat  

Konkretne to bylo v Brne
   Návrat  
5 háček
PříspěvekZaslal: 20.5.2009 , 14:51   Citovat  

diacoon napsal:
Konkretne to bylo v Brne

Se mrkni na stránky města - vyhlášky tam bývají...
   Návrat  
Clark je teď offline  Clark
2 háčka
PříspěvekZaslal: 20.5.2009 , 14:57   Citovat  

nehas co tě napálí! oni proste nemaji duvod neco menit na jejich zivote kdyz je to tak pohodlny. taky byste to neudelali kiss me
   Návrat  
shaman je teď offline  shaman
4 háčka
PříspěvekZaslal: 20.5.2009 , 15:03   Citovat  

Když to čtu tak nevím co je ten americkej sen o kterým všichni mluvěj, nechtěl bych tam žít
   Návrat  
   Zobrazit informace o autorovi  Odeslat soukromou zprávu
5 háček
PříspěvekZaslal: 20.5.2009 , 15:07   Citovat  

sh@m@n napsal:
Když to čtu tak nevím co je ten americkej sen o kterým všichni mluvěj, nechtěl bych tam žít

Že z ničeho budeš mít barák s trávníkem, SUV a tak 150kg+... Ble Ovšem kromě těch kg budeš mít všechno na hypotéku nebo lízačku... pořádnej výtlem
   Návrat  
Mardoc je teď offline  Mardoc
2 háčka
PříspěvekZaslal: 20.5.2009 , 15:11   Citovat  

Twe parada, docela me to bavilo i cist Velmi šťastný americani no ....
   Návrat  
2 háčka
PříspěvekZaslal: 20.5.2009 , 15:12   Citovat  

sh@m@n napsal:

Me amerika nikdy netahla, propadl jsem japonsku Velmi šťastný
   Návrat  
4 háčka
PříspěvekZaslal: 20.5.2009 , 15:13   Citovat  

Hellborn napsal:
Že z ničeho budeš mít barák s trávníkem, SUV a tak 150kg+... Ble Ovšem kromě těch kg budeš mít všechno na hypotéku nebo lízačku... pořádnej výtlem

Tady to budu mít taky časem, třeba už v 16 letech bych jezdil ITR do školy tak to by se mi líbilo ale to je tak všechno... Ale jinak nic jinýho mě tam neláká Ble
   Návrat  
4 háčka
PříspěvekZaslal: 20.5.2009 , 15:14   Citovat  

Mardoc napsal:
Me amerika nikdy netahla, propadl jsem japonsku Velmi šťastný

Mě taky amerika netáhne, ale japonsko tam bych se chtěl podívat a pak bych tam zůstal
   Návrat  
5 háček
PříspěvekZaslal: 20.5.2009 , 15:17   Citovat  

sh@m@n napsal:
Tady to budu mít taky časem, třeba už v 16 letech bych jezdil ITR do školy tak to by se mi líbilo ale to je tak všechno... Ale jinak nic jinýho mě tam neláká Ble

S ITR bys byl za socku - není to V8, pouhá 1.8 a nežere 25 na 100... Ble Si to jako nemůžeš dovolit? Velmi šťastný
   Návrat  
4 háčka
PříspěvekZaslal: 20.5.2009 , 15:19   Citovat  

Hellborn napsal:
S ITR bys byl za socku - není to V8, pouhá 1.8 a nežere 25 na 100... Ble Si to jako nemůžeš dovolit? Velmi šťastný

Mě nejde o to aby mělo auto co největší obsah, ale aby mě bavilo v něm jezdit a každou jízdu si užil VTEC
   Návrat  
Urso je teď offline  Urso
3 háčka
PříspěvekZaslal: 20.5.2009 , 15:20   Citovat  

ameriku rád nemam a tohle mi jen potvrzuje jak se usilovně snaží tenhle svět zničit...
jsou to bezohledný krysi a neni to tak dávno co jsem dostal opravdu hrozný nervy při
čtení dvou článků. První na centrum mluvil o tom jak vstoupá v americe ale už i v evropě
počet extrémně obezních lidí a že průměrně jí lidi (v americe především) něják 4x víc, než
by měli... druhej článek na seznamu byl o tom jak několik stovek lidí v africe během
uplynulýho týdne umřelo hlady a další stovky hladoví.. američani si prostě myslí, že jim tenhle
svět patří ale snad to nebude trvat už moc dlouho.. 2012 by to snad mělo jistit OK
   Návrat  
4 háčka
PříspěvekZaslal: 20.5.2009 , 15:23   Citovat  

Hellborn napsal:

uno momento ... dovozove auta maji respekt u mladeze v USA.kor japoncici i kdyz jsou tam porad prupovidky typu "ví ejt massl"
   Návrat  
2 háčka
PříspěvekZaslal: 20.5.2009 , 15:27   Citovat  

diacoon napsal:
"ví ejt massl"

to se ti povedlo Velmi šťastný
   Návrat  
Destak je teď offline  Destak
3 háčka
PříspěvekZaslal: 20.5.2009 , 15:38   Citovat  

no řekl bych že v usa mají lidi tolik možností a vyžití aby nepřemýšleli aby neměli čas přemýšlet že je něco špatně, všechno je levný a mám na to tak si užívám, když nemám tak si pučím je to levný, takže se obyvatelstvo udržuje blbý aby si ničeho nevšimly Velmi šťastný
   Návrat  
Hlavator je teď offline  Hlavator
Partner H-C
PříspěvekZaslal: 20.5.2009 , 15:43   Citovat  

Vzdycky sem byl co se tyka americanu skeptik..nikdy sem jim moc neruzmnel..nikdy je neobdivoval- spise naopak..bohuzel je pravda ze spoustu veci na svete prave oni ovlivnuji..a to je docela problem nas vsech...

ten clanek ode mne dostava + jelikoz se mi moc libil a urcite se mi zdal hodne prinosnej..je pekne kdyz si clovek muze precist zrovna neco takoveho

z osobni zkusenosti znam zapadni evropu vc.anglie..nebo sem stravil i docela delsi cas na N.Zelande...bohuzel tohle co sem zde cetl se od jejich stylu uz moc nelisi..US sou prece jen extrem ale je to nakazlive a bohuzel se tohle zacina tahnout napric civilizovanym svetem.

aha tak plus nedam koz uz to nefunguje pořádnej výtlem
   Návrat  
Vojtas je teď offline  Vojtas
3 háčka
PříspěvekZaslal: 20.5.2009 , 15:59   Citovat  

jaký je rozdíl mezi českým a americkým důchodcem? žádný oba si můžou dovolit cestu do prahy meetallll
nevím proč ale amerika se mi líbí i přes to... auta jsou moje všechno a na sport jsem nikdy nebyl takže proč nejezdit všude autem... navíc jezdit od 16 OK Tak to valím bulvy
   Návrat  
lempl69 je teď offline  lempl69
1 háčko
PříspěvekZaslal: 20.5.2009 , 16:01   Citovat  

Vojtas napsal:
jaký je rozdíl mezi českým a americkým důchodcem? žádný oba si můžou dovolit cestu do prahy meetallll
nevím proč ale amerika se mi líbí i přes to... auta jsou moje všechno a na sport jsem nikdy nebyl takže proč nejezdit všude autem... navíc jezdit od 16 OK Tak to valím bulvy
zapomel si tam dat ze za JEDEN duchod OK
   Návrat  
Bully je teď offline  Bully
Moderátor
PříspěvekZaslal: 20.5.2009 , 16:02   Citovat  

Dobry clanek. Ziju v Lucembursku a je to tu podle tech bodu asi tak napul mezi Staty a CR KO
   Návrat  
kukik0 je teď offline  kukik0
PříspěvekZaslal: 20.5.2009 , 16:15   Citovat  

Ale uvědomte že i náš styl života, je jakoby honosnej, oproti těm chudým státům, kde nemaj co pít jíst. Taky si kupujem balený jídlo atd, to že si ho amíci kupujou ve třikrát větších baleních, to je prostě nenažranost no, ale evropa je taky už nenažraná vlastně, i když né tolik no.

PS: připomíná mi to Zahulíme uvidíme 2, jak jim tam v tej base ty afgánci(nebo podobná národnost) říkaj že amíci si žerou koblihy, proto sou války Velmi šťastný
   Návrat  
sablos je teď offline  sablos
5 háček
PříspěvekZaslal: 20.5.2009 , 16:18   Citovat  

pěkný článek, americkej sen???amici ti na všechno kašlou a dělaj co chtěj.taky bych radši se podívat do země vycházejicího slunce.
   Návrat  
Opičák [4]
PříspěvekZaslal: 20.5.2009 , 16:31   Citovat  

A to se mám odstěhovat do lesa a jíst brouky?
   Návrat  
5 háček
PříspěvekZaslal: 20.5.2009 , 16:35  Naposledy upravil sablos dne 20.5.2009 , 16:38, celkově upraveno 1 krát. Citovat  

Miki Civic napsal:
A to se mám odstěhovat do lesa a jíst brouky?

zkus to.
   Návrat  
Opičák [4]
PříspěvekZaslal: 20.5.2009 , 16:36   Citovat  

sablos napsal:
skus to.

co mám skousnout?
   Návrat  
5 háček
PříspěvekZaslal: 20.5.2009 , 16:38   Citovat  

Miki Civic napsal:
co mám skousnout?

zkus se přestěhovat do lesa a jíst brouky.možna ti to bude chutnat.
   Návrat  

Obsah fóra Honda-club.cz   
18 kritických postřehů z USA
Fórum: Volná diskuze
Zobrazit příspěvky z předchozích:
 Řadit příspěvky dle: 
Jdi na stránku 1, 2, 3, 4, 5, 6  Další 
Zaslat odpověď

Časy uváděny v GMT + 1 hodina