Rozšířené hledání} Informace o členství Kontaktní informace Seznam uživatelů Kalendář Spřátelené weby Honda-club.cz Přihlásit se k emailu
[2]
Linka Uživatelské skupiny Linka Galerie avatarů Linka Kdo je online Linka
Linka Jak se stát členem klubu Linka Stáhnout stanovy sdružení Linka Výhody pro členy klubu Linka
  Obsah fóra Honda-club.cz   
Poradí někdo? nespíná
Fórum: Motor, ECU, spojka a převodovka
0
Pomohlo ti toto téma?   
Zobrazit příspěvky z předchozích:
 Řadit příspěvky dle: 
Zaslat odpověď

Strana 1 z 1
Radek11111 je teď offline  Radek11111
2 háčka
0
PříspěvekZaslal: 25.5.2009 , 12:51   Citovat  

pánové, potřebuji poradit od nějákýho odborníka, Jená se o moji vtecovou targu 92KW.

Nějak mi přestal fungovat vtec, auto už porádně netáhne, jede jak obyčejná 1,6, Když přesednu do bráchova 3G 1,5 GT tak to je proti tomu raketa.

Tak co už jsem zkoušel:

1. řídíci jednotka vysílá signál (žárovkový test)
2. když připojím na Vtec ventil šťávz tak v něm cvakne (nevím jestli to je dobře či není)
3. když naopak vtec ventil odpojím auto jede pořád stejně, žádná změna či je zapojený nebo není
4. výfuk ucpaný opravdu není, již jsem ho vyměnil za nový

už nevím co dál.

Tak prosím raďte

jo jinak mi targa bere olej, ale to by snad nato nemělo mít vliv, kontrolka mazání hned po nastartování zhasne, tak by tlak oleje snad měl být taky OK
   Pomohl ti příspěvěk? Návrat  

Zobrazit informace o autorovi Osobní garáž Odeslat soukromou zprávu
ninja je teď offline  ninja
4 háčka
Členství: Web
0
PříspěvekZaslal: 25.5.2009 , 14:16   Citovat  

to ze vtec ventil cvakne jasne ukazuje ze funguje spravne. Kazdopadne zkontroluj rozvody a sundej vtec ventil a podivej se do kovoeho sitka co je v nem jako tesneni jestli to neni ucpany. Urcite si nech zmerit a dobre nastavit predstih. Pokud to vsechno bude OK tak holt merit tlak jestli je dostatecny.

Ivoss je teď offline  Ivoss
2 háčka
0
PříspěvekZaslal: 25.5.2009 , 16:33   Citovat  

On ten VTEC u 1,6SOHC spíná až tak někde okolo 5500 ot, takže odpojením vtec ventilu nemůžeš čekat, že to pojede nějak hůř. Leda bys zkoušel maximálku, nebo bys měřil čas zrychlení od 6000 do 7000ot, třeba na 4ku, pak by to určitě bylo poznat.

2 háčka
0
PříspěvekZaslal: 25.5.2009 , 21:31   Citovat  

IVOSS: neboj, poznám jestli vtec jde nebo ne

Ninja: zapomněl jsem napsat, že sítko jsem měl venku, bylo krásně čistý. Rozvody zkontrolovány. KJak je to s tím měřením? to se nějak měří tlak oleje v hlavě? nebo jako si myslel tlaky válců

Roverman je teď offline  Roverman
3 háčka
Členství: Žádné
0
PříspěvekZaslal: 25.5.2009 , 21:34   Citovat  

no a stav oleje? a motor se ti zahřeje normálně na provozní teplotu? pak už jen ty tlaky asi.

PAKO je teď offline  PAKO
5 háček
0
PříspěvekZaslal: 26.5.2009 , 6:57   Citovat  

...jestliže ventil spína když ho zkusíš a ecu signál vyšle k sepnutí (jestli jsem to tak dobře pochopil)tak jedině problém ve vedení
jinak by jsi měl splňovat tyto podmínky
fungující tacho a rychlost nad 30km
tlak oilu pro ventil
otáčky
teplota

kde jsi měřil signál z ecu?

4 háčka
0
PříspěvekZaslal: 26.5.2009 , 7:05   Citovat  

PAKO napsal:
...jestliže ventil spína když ho zkusíš a ecu signál vyšle k sepnutí (jestli jsem to tak dobře pochopil)tak jedině problém ve vedení
jinak by jsi měl splňovat tyto podmínky
fungující tacho a rychlost nad 30km
tlak oilu pro ventil
otáčky
teplota

kde jsi měřil signál z ecu?

vsechno pravda. Ovsem kdyby mel prerusene vedeni tak by se rozsvitila kontrolka zavada motoru pro dosazeni otacek sepnuti vtecu. A jelikoz se tak nedeje tak bych hledal problem jinde. Neni nahodou meneny motor, resp. blok? ze by nekdo nevyndal restriktor na olej do hlavy?
Myslel jsem merit tlak oleje primo na hlave, je tam kontrolni sroub na nasroubovani budiku .-) viz manual. Podle toho se pozna jestli je problem v tlaku nebo ne.

2 háčka
0
PříspěvekZaslal: 26.5.2009 , 12:27   Citovat  

stav oleje OK, provozní teplota OK, všechny 3 podmínky splňuje (tedy nevím jestli tlak oleje),.....to asi nějak po domácku nezměřím že? kde prosím ten šroub je? jinak signál jsem zkoušel až od Vtec ventilu, tudíž vedení přerušené není. Jinak blok za mě měněnej nebyl, jestli dřív to nevím. Ale Vtec předtím normal fungoval

Jinak pokud vše dobře chápu(již mi to tu bylo vysvětlováno) vtec ventil funguje na mechanickém principu, a to tak, že tlak vysune aretační kolík, a ten zaaretuje vačky... nemůže se stát, že by např. kolík vypadl, zlomil se, zasekl se? Pravděpodobně budu asi muset sundat víko, a mrknout že? bude poznat bez dalšího rtozdělávání? díky

5 háček
0
PříspěvekZaslal: 26.5.2009 , 19:05   Citovat  

mno u předělávek je restriktor v Bloku motoru ,tudíš hlava dolů ale ty píšeš že vtec ti fungoval...tudíš to není o tomhle

2 háčka
0
PříspěvekZaslal: 26.5.2009 , 20:52   Citovat  

pánové já už nevím co s tím... ve čtvrtek asi zkusím sundat znovu to víko a nějak to okouknout. Co mám hledat? myslíte že by tam mohl být až tak slabý tlak oleje, že by nevysunul kolík?

Riccardo je teď offline  Riccardo
3 háčka
0
PříspěvekZaslal: 26.5.2009 , 23:23   Citovat  

Hele, tak mně napadá, když jsem řešil problém s EGR okruhem. Tam to taky cvakalo jako o život a stejně jsem nakonec zjistil, že to nefunguje.

Ono to sice cvakne, ale je to tak zatuhlé, že to jaksi nesplní to, co by mělo. Takže si myslím, že bys to měl napíchnout na měřák, na tom konektoru přímo, co jsi odpojil. A za jízdy sledovat, jestli opravdu ten signál z ECU dojde až tam kde má. Pokud jo, tak v okamžiku sepnutí bys měl pocítit rozdíl. Pokud ale signál nedojde, tak bys měl to přivedení napětí na vtec udělat přes vypínač, a za jízdy, jakmile budeš mít zhruba tch 5tis. otáček, tak ho sepnout. Pokud nepocítíš rozdíl, tak je problém v mechanice, pokud jo, tak v elektrice.

5 háček
0
PříspěvekZaslal: 27.5.2009 , 6:41   Citovat  

Riccardo napsal:
Hele, tak mně napadá, když jsem řešil problém s EGR okruhem. Tam to taky cvakalo jako o život a stejně jsem nakonec zjistil, že to nefunguje.

Ono to sice cvakne, ale je to tak zatuhlé, že to jaksi nesplní to, co by mělo. Takže si myslím, že bys to měl napíchnout na měřák, na tom konektoru přímo, co jsi odpojil. A za jízdy sledovat, jestli opravdu ten signál z ECU dojde až tam kde má. Pokud jo, tak v okamžiku sepnutí bys měl pocítit rozdíl. Pokud ale signál nedojde, tak bys měl to přivedení napětí na vtec udělat přes vypínač, a za jízdy, jakmile budeš mít zhruba tch 5tis. otáček, tak ho sepnout. Pokud nepocítíš rozdíl, tak je problém v mechanice, pokud jo, tak v elektrice.
OK

4 háčka
0
PříspěvekZaslal: 27.5.2009 , 6:59   Citovat  

jak u blbejch. Tak to valím bulvy pise ze to meril az u vtec ventilu, tudiz vedeni prerusene nema. Bez toho zmereni tlaku v hlave se asi nehnes. Na vahadlech taky nic nevykoukas dokud to cele nerozeberes a i potom bych rekl ze nic moc nevykoukas. Takze uz asi potreti - zmer si ten tlak oleje v hlave.

monty je teď offline  monty
Moderátor
0
PříspěvekZaslal: 27.5.2009 , 8:13  Naposledy upravil monty dne 27.5.2009 , 8:30, celkově upraveno 2 krát. Citovat  

Radek11111 napsal:
stav oleje OK, provozní teplota OK, všechny 3 podmínky splňuje (tedy nevím jestli tlak oleje),.....to asi nějak po domácku nezměřím že? kde prosím ten šroub je? jinak signál jsem zkoušel až od Vtec ventilu, tudíž vedení přerušené není. Jinak blok za mě měněnej nebyl, jestli dřív to nevím. Ale Vtec předtím normal fungoval

Jinak pokud vše dobře chápu(již mi to tu bylo vysvětlováno) vtec ventil funguje na mechanickém principu, a to tak, že tlak vysune aretační kolík, a ten zaaretuje vačky... nemůže se stát, že by např. kolík vypadl, zlomil se, zasekl se? Pravděpodobně budu asi muset sundat víko, a mrknout že? bude poznat bez dalšího rtozdělávání? díky

no asi takhle : není tam jeden kolík ale 4 sady kolíků a nearetuje se vačka ale vahadla , tzn zaseknutím by se mohlo stát to že by nesepl jeden válec , ale ostatní tři na dalších válcích by normálně zacvakly.
Zkusím tu aretaci popsat nějak civilně : mám na jednom válci na sací straně tesně vedle sebe tři vahadla,ty jsou navlečený na jedný hřídeli která je nese(zároveň tam přivádí olej), dvě krajní jsou opřený o ventily a střední je kratší a je podepíraný lma (pružinka pro zjednodušení) , nad těmi vahadly se točí vačková hřídel která má pro každý vahadlo svoji dráhu , dvě krajní jsou skoro stejný nízký (nevtec) a střední má vyšší profil (vtec) . Tak teď to bude chtít trochu představivosti : vyndáme si to mimo motor :mám tři vahadla nasazený na tý nosný hřídeli, vezmu si (samozřejmě imaginárně) vrtačku a cca v polovině délky vahadla rovnoběžně s nosnou hřídelí provrtám díru přes všechny tři vahadla ,(v jednom krajním ještě vytvořím kanál pro přívod oleje z nosné hřídele) a vyvrtanou díru uzavřu dnem a vložím do vzniklého hydraulického válce kovovej váleček tak dlouhej aby v zatlačené poloze přední hranou lícoval s hranou vahadla = píst(pro nás tedy čep nebo kolík). Do středního vahadla vložíme podobný váleček , licující z obou stran a poslední vahadlo zase uzavřeme a vložíme kratší pístek (cca o 3mm) a za něj dáme vratnou pružinu ,ta ho vrací do polohy kdy přední strana pístku lícuje s hranou vahadla . Tak no a máme sestavu hotovou , pokud do krajního vahadla pustíme tlak oleje první pístek má snahu se vytlačit ven tzn tlačí do boku středního vahadla až dojde (pohybem vahadel po dráhách vaček) k zalícování otvorů obou (všech 3) vahadel a tím první pístek může přetlačit ten střední pístek,střední se tak posune do posledního a tím při dalším pohybu vačky jsou vlastně všechna tři vahadla propojena do jednoho bloku = pracují podle nejvyššího profilu. a obráceně ,ztratí se tlak , pružina za třetím pístkem ho vytlačí do urovně vahadla tím přesune i oba ostatní a zase si kažé vahadlo může pracovat podle své dráhy .
tak a tohle je vždy na každým válci , u dohc vtecu je to na každým válci 2x jednou pro sání a jednou pro výfuk.
takže z toho vyplívá , že pokud by došlo k poškození jednoho kolíku (čepu ) nezaaretoval by pouze jeden válec , ale ostatní tři naprosto normálně , vzájemně maj společný jen přívod oleje. Takže pokud nesepne vtec hledal bych spíš u vtec ventilu a zjistil tlak oleje zda je dostatečný.
pokud si dobře pamatuju funkci vtec ventilu tak otevřením elektrickýho ventilu se pouštěl tlak do pomocný komory s pístkem a ten teprv otevíral druhej kanál s olejem do hlavy to by chtělo omrknout zda je to funkční . A přikláním se k ninjovi , změření tlaku by lecos vyjasnilo.

4 háčka
0
PříspěvekZaslal: 27.5.2009 , 8:15   Citovat  

monty napsal:
Takže pokud nesepne vtec hledal bych spíš u vtec ventilu a pak zjistil tlak oleje zda je dostatečný.

z toho plyne opet mereni tlaku oleje Cool

3 háčka
0
PříspěvekZaslal: 27.5.2009 , 10:54   Citovat  

ninja napsal:
jak u blbejch. Tak to valím bulvy pise ze to meril az u vtec ventilu, tudiz vedeni prerusene nema. Bez toho zmereni tlaku v hlave se asi nehnes. Na vahadlech taky nic nevykoukas dokud to cele nerozeberes a i potom bych rekl ze nic moc nevykoukas. Takze uz asi potreti - zmer si ten tlak oleje v hlave.

No to teda nepíše. On napsal, že ECU vysílá signál, a že když přivede na Vtec napětí, tak cvakne. Ale měl by si taky ověřit, že když naměří signál na ECu, tak ho taky naměří i na VTECu.
A taky by si měl ověřit, že když sice ventil cvaká, tak se taky plně otevírá a zavírá. Tohle jsou základní věci, než začnu rozebírat motor.

No ale přinutili jste mně podívat se do servisního manuálu a vlastně máte pravdu (že jsem vůbec pochyboval ! Úsměv Ten VTEC ventil vlastně propouští olej, takže při sepnutí tam ten tlak musí být.
Ale taky ten ventil má zpětnou vazbu do ECU - a ta hlídá, jestli se otevřel jak má ! Takže k tomu žárovkovému testu bych ještě paralelně přidal měření toho výstupu z VTECu.
S tím by snad Ninja mohl souhlasit ... Úsměv

Navíc si myslím, proč neudělat testy podle servisního manuálu (kde je součástí to co píšu, i to měření tlaku oleje) - tam je to podrobně popsáno, kde jak a co změřit. jediný problém bude ten tlak oleje, když nemá měřák, ale ten test trvá tak 15 minut, tak to by mohl někde na počkání v servise ....

vtec.JPG

Zobrazení obrázku v plné velikosti.
vtec.JPG, 83.93 kB

4 háčka
0
PříspěvekZaslal: 27.5.2009 , 11:54   Citovat  

Radek11111 napsal:
signál jsem zkoušel až od Vtec ventilu, tudíž vedení přerušené není.

Tady pise ze vedeni zkousel .-) Pokud by byl vtec ventil spatny nebo spatne fcni, tak by to ecu poznala a nahlasila chybu. Ja jsem jasne pro, aby vyzkousel fci presne podle manualu. Je to tam krasne popsany. Je moznost taky zkusit proklemovat ten zeleny konektor na vtec ventilu (spinac tlaku oleje) jestli treba ten neni spatny... ale to by vubec neseplo ani zarovku...

3 háčka
0
PříspěvekZaslal: 27.5.2009 , 12:51   Citovat  

ninja napsal:
Tady pise ze vedeni zkousel .-) Pokud by byl vtec ventil spatny nebo spatne fcni, tak by to ecu poznala a nahlasila chybu. Ja jsem jasne pro, aby vyzkousel fci presne podle manualu. Je to tam krasne popsany. Je moznost taky zkusit proklemovat ten zeleny konektor na vtec ventilu (spinac tlaku oleje) jestli treba ten neni spatny... ale to by vubec neseplo ani zarovku...

Aha, tak to jo, já jsem to pochopil tak, že tu žárovku měl na výstupu ECU, ne na výstupu VTEC ... tak to fakt zbývá ten tlak oleje.

2 háčka
0
PříspěvekZaslal: 28.5.2009 , 12:10   Citovat  

tak to už vypadá opravdu na měření......tak a kde se to přesně měří? to budu muset asi do hondy že? kde je přesně vývod na měření? a jaké hodnoty bych měl tedy naměřit? díky.

Doomm je teď offline  Doomm
4 háčka
0
PříspěvekZaslal: 28.5.2009 , 15:26   Citovat  

jestli chces mam doma nejaky KO vahadla tak bych ti nafotil co a kde zkusit jestli nejsou grafnuty jinak ti muzu poslat i klidne vtec ventil co mam doma jeden na vic ... bez tlakovyho spinace

2 háčka
0
PříspěvekZaslal: 28.5.2009 , 17:27   Citovat  

jojo byl bych moc rád za jakoukoli radu a pomoc

Streetkid je teď offline  Streetkid
Partner H-C
0
PříspěvekZaslal: 28.5.2009 , 17:32   Citovat  

offtopic pokud se prokáže, že je chyba ve ventilu, měl bych jeden kompletní na prodej

Obsah fóra Honda-club.cz   
Poradí někdo? nespíná
Fórum: Motor, ECU, spojka a převodovka
0
Pomohlo ti toto téma?   
Zobrazit příspěvky z předchozích:
 Řadit příspěvky dle: 
Zaslat odpověď

Časy uváděny v GMT + 1 hodina