Rozšířené hledání} Informace o členství Kontaktní informace Seznam uživatelů Kalendář Spřátelené weby Honda-club.cz Přihlásit se k emailu
[1]
Linka Uživatelské skupiny Linka Galerie avatarů Linka Kdo je online Linka
Linka Jak se stát členem klubu Linka Stáhnout stanovy sdružení Linka Výhody pro členy klubu Linka
  Obsah fóra Honda-club.cz   
Projekt D14-updated 21.11
Fórum: Motor, ECU, spojka a převodovka
0
Pomohlo ti toto téma?   
Zobrazit příspěvky z předchozích:
 Řadit příspěvky dle: 
Jdi na stránku 1, 2, 3, 4, 5  Další 
Zaslat odpověď

Strana 1 z 5
Doomm je teď offline  Doomm
4 háčka
0
PříspěvekZaslal: 18.11.2007 , 16:14  Naposledy upravil Doomm dne 21.11.2007 , 21:40, celkově upraveno 2 krát. Citovat  

tak moturek uz je na dilne a bude se provadet kontrolni rozborka mam dotaz
kdo uz mate s nejakejma upravama zkusenosti jestli nekdo nemate nejaky figle a rady "jak tunit"
ja sam osobne mam v planu duralovou remenici, setrvak, odlehcit klikovku, snizit hlavu, zvetsit kanaly na hlave a nechat nabrousit vacku ...
s ohledem na pouzitelnost i v beznym provozu
takze stage 1 je completed

21.11 - tady je par obrazku z dnesni rozborky, hlavne pro montyho,preludeze, a dalsi Honda odborneji zamerene jinak motor zral asi trochu olej a nejaka ta mala ryha na prvni panvi kliky a na panvi vacky,jinak spojka je ve velice dobrym stavu takze jsem spokojen

Pomohl ti příspěvěk? Návrat  

Zobrazit informace o autorovi Osobní garáž Odeslat soukromou zprávu
FastCivic je teď offline  FastCivic
5 háček
Členství: Žádné
0
PříspěvekZaslal: 18.11.2007 , 16:17   Citovat  

no ja nevim jestli bych sahal na kliku kdyz budes zvetsovat kompresi....

krtekm je teď offline  krtekm
3 háčka
0
PříspěvekZaslal: 18.11.2007 , 16:22   Citovat  

kolik si od toho slibujes? budes na vacku ladit ecu. osobne bych na kliku nesahal...

monty je teď offline  monty
Moderátor
0
PříspěvekZaslal: 18.11.2007 , 16:32   Citovat  

no můj názor znáš. mimo toho co píšeš bych dával ještě vtec palici , když už tak už Velmi šťastný
klika se odlehčuje na protizávažích ,takže souvislost s kompresí ?????jo ještě jak jsem ti navrhoval rtg , tak je možnost použít jinou metodu pro zjištění aspoń povrchovejch vad: prvně se díl ponoří do teplého oleje , pak se díl vytáhne ,očistí a nastříká rozemletou křídou ?(myslím)olej z trhlin (pokud jsou ) zbarví nástřik hnědě. přesnej postup by se ale musel najít.

4 háčka
0
PříspěvekZaslal: 18.11.2007 , 16:50   Citovat  

krtekm napsal:
kolik si od toho slibujes? budes na vacku ladit ecu. osobne bych na kliku nesahal...

No v zakladu to ma 90ps ... pocitam celkem agresivni tocivost motoru + 20-40ps takze tak 110ps kdyz malo a kdyz hodne 130ps,ecu asi ne vacku budu sice brousit ale zadna brutalita dejme tomu + 30-40° ... zadny 300° vacky

Frog je teď offline  Frog
0
PříspěvekZaslal: 18.11.2007 , 17:06   Citovat  

když budeš zvěčovat kanálky tak bych tam natlačil víc paliva ! větší palivovou lištu a regulátor tlaku paliva Velmi šťastný

4 háčka
0
PříspěvekZaslal: 18.11.2007 , 17:09   Citovat  

Frog napsal:
když budeš zvěčovat kanálky tak bych tam natlačil víc paliva ! větší palivovou lištu a regulátor tlaku paliva Velmi šťastný
myslim ze vetsi tlak na liste bude stacit

infinity je teď offline  infinity
Partner H-C
Členství: Gold
0
PříspěvekZaslal: 18.11.2007 , 20:42   Citovat  

OT: Videl jsem nejaky swapy vtecovych hlav...pokud se nepletu tak byly na D14 > dle me nejlepsi cesta

PAKO je teď offline  PAKO
5 háček
0
PříspěvekZaslal: 18.11.2007 , 20:50   Citovat  

Doomm napsal:
myslim ze vetsi tlak na liste bude stacit
,tak tak tlak stačí,stávající regulátor lze upravit(nevratně) a můžeš prodloužit délku vstřiku...na kliku bych též nešahal to mi hlava nebere

4 háčka
0
PříspěvekZaslal: 18.11.2007 , 21:19   Citovat  

PAKO napsal:
,tak tak tlak stačí,stávající regulátor lze upravit(nevratně) a můžeš prodloužit délku vstřiku...na kliku bych též nešahal to mi hlava nebere
myslim ze kdyz nebudu posouvat omezovac tak to ta klika bez problemu vydrzi nebo se mylim?

PreludeZ je teď offline  PreludeZ
Administrátor
0
PříspěvekZaslal: 18.11.2007 , 21:44   Citovat  

Doomm napsal:
tak moturek uz je na dilne a bude se provadet kontrolni rozborka mam dotaz
kdo uz mate s nejakejma upravama zkusenosti jestli nekdo nemate nejaky figle a rady "jak tunit"
ja sam osobne mam v planu duralovou remenici, setrvak, odlehcit klikovku, snizit hlavu, zvetsit kanaly na hlave a nechat nabrousit vacku ...
s ohledem na pouzitelnost i v beznym provozu
takze stage 1 je completed

- duralovou řemenici - hmm ok, pro efekt a dobrý pocit, proč ne...
- setrvak - taky duralovy? fajn OK dobře vyvážit (staticky)
- odlehcit klikovku - nee, nedoporučuju, Honda má kliku vyváženou na 1A a jakýkoliv zásah do protizávaží je u motoru s hliníkovým blokem (pokud není určen jen na závody) podle mě zbytečnost a chyba. Budou ti odcházet ložiska na klice, kdyby byl blok z litiny, hm ok, ale tenhle se bude kroutit. Nedělej to.
- snížit hlavu - no raději bych na tvém místě zvyšoval kompresi jinýma pístama, než snižovat hlavu. Až jí budeš potřebivat přerovnat a budeš už moc nízko tak uděláš co? koupíš jinou? ale jinak proč ne, spousta lidí to tak dělá, jen jsem chtěl upozornit na případný háček v budoucnu...
- zvetsit kanaly na hlave - ten omezující prvek v hlavě není kanál ale ventil. Když zvětšíš kanál ale ventil bude stejný tak nic nezískáš. Ano můžeš zabrousit otřepy a nepřesnosti po odlévání ale jinak...
- nechat nabrousit vacku - KO nedělat, i když najdeš někoho kdo to umí rozumně přebrousit, sundáš tím tu tvrdou kalenou otěruvzdornou vrstvu a po čase jí vydřeš. Znovu cementovat nebo nitridovat to nemůžeš protože jednak nevíš co je to za materiál (musel bys nechat dělat rozbor složení abys zjistil k jaké tepelné úpravě je ten materiál vhodný) a pak stejně bys tu tepelnou úpravu udělat nemohl protože se po té tepelné úpravě zkroutí a už to nikdo nevyrovná.

hm vypadá to že jenom kritizuju ale bohužel jak jsem psal už několikrát jinde, žádné levné koně nebo zadarmo neexistují. Jestli chceš ladit / upravovat (i jednačtyřku) motor aby byl použitelný v provozu a něco vydržel dej jiný písty a kup vačky i s pružinama, dej nový ložiska, těsnění a pístní kroužky, nech udělat ECU a bude to super. Nejlepší by bylo dát i DOHC VTEC hlavu a s tou poskočíš úplně jinam. Jestli k tomu uděláš i ty kanály a rovnou koupíš i větší ventily tak to už bude něco ale myslím že první nebo druhá varianta bude super i tak....

Moderátor
0
PříspěvekZaslal: 18.11.2007 , 21:55  Naposledy upravil monty dne 18.11.2007 , 21:59, celkově upraveno 1 krát. Citovat  

no ono taky bude záležet kdo by to vyvažoval , myslím že třeba na 1 brněnský str. kde vyvažujou rotory turbín by se s tím mohli popasovat solidně. muhehe Je to tam., ale za flašku to asi nebude , každopádně bych aspoň leštil skrz únavový lomy. DOHC vtec palice na D14 ? něco mi uniklo ?SOHC tam pasuje normálně ale dvouvačka?

4 háčka
0
PříspěvekZaslal: 18.11.2007 , 21:56   Citovat  

PreludeZ napsal:
- duralovou řemenici - hmm ok, pro efekt a dobrý pocit, proč ne...
- setrvak - taky duralovy? fajn OK dobře vyvážit (staticky)
- odlehcit klikovku - nee, nedoporučuju, Honda má kliku vyváženou na 1A a jakýkoliv zásah do protizávaží je u motoru s hliníkovým blokem (pokud není určen jen na závody) podle mě zbytečnost a chyba. Budou ti odcházet ložiska na klice, kdyby byl blok z litiny, hm ok, ale tenhle se bude kroutit. Nedělej to.
- snížit hlavu - no raději bych na tvém místě zvyšoval kompresi jinýma pístama, než snižovat hlavu. Až jí budeš potřebivat přerovnat a budeš už moc nízko tak uděláš co? koupíš jinou? ale jinak proč ne, spousta lidí to tak dělá, jen jsem chtěl upozornit na případný háček v budoucnu...
- zvetsit kanaly na hlave - ten omezující prvek v hlavě není kanál ale ventil. Když zvětšíš kanál ale ventil bude stejný tak nic nezískáš. Ano můžeš zabrousit otřepy a nepřesnosti po odlévání ale jinak...
- nechat nabrousit vacku - KO nedělat, i když najdeš někoho kdo to umí rozumně přebrousit, sundáš tím tu tvrdou kalenou otěruvzdornou vrstvu a po čase jí vydřeš. Znovu cementovat nebo nitridovat to nemůžeš protože jednak nevíš co je to za materiál (musel bys nechat dělat rozbor složení abys zjistil k jaké tepelné úpravě je ten materiál vhodný) a pak stejně bys tu tepelnou úpravu udělat nemohl protože se po té tepelné úpravě zkroutí a už to nikdo nevyrovná.

hm vypadá to že jenom kritizuju ale bohužel jak jsem psal už několikrát jinde, žádné levné koně nebo zadarmo neexistují. Jestli chceš ladit / upravovat (i jednačtyřku) motor aby byl použitelný v provozu a něco vydržel dej jiný písty a kup vačky i s pružinama, dej nový ložiska, těsnění a pístní kroužky, nech udělat ECU a bude to super. Nejlepší by bylo dát i DOHC VTEC hlavu a s tou poskočíš úplně jinam. Jestli k tomu uděláš i ty kanály a rovnou koupíš i větší ventily tak to už bude něco ale myslím že první nebo druhá varianta bude super i tak....

ohledne te remenice ... myslis ano nebo ne? kdyz jsem menil rozvody tak mela minimalne 3kg a myslim ze to uz neco znamena
dale k tomu setrvaku ... nechal bych ho vyvazit zaroven s klikovkou a asi i tou remenici a myslim ze kdyz to necham staticky i dinamicky tak to bude v poradku
ohledne toho kaleni te vacky ... prej se to dela prave v nejakym pripravku aby se to nezkroutilo
a k tomu snizovani ... nevim kolik je mista mezi pistem a ventilem to se bude jeste resit ale rozhodne to nebude styl "prase" mam v planu i pro jistotu trochu vic vybrat vybrani na pistech ... pokud to pujde

Administrátor
0
PříspěvekZaslal: 18.11.2007 , 22:07   Citovat  

monty napsal:
no ono taky bude záležet kdo by to vyvažoval , myslím že třeba na 1 brněnský str. kde vyvažujou rotory turbín by se s tím mohli popasovat solidně. muhehe Je to tam., ale za flašku to asi nebude , každopádně bych aspoň leštil skrz únavový lomy. DOHC vtec palice na D14 ? něco mi uniklo ?SOHC tam pasuje normálně ale dvouvačka?

aaha pardon, DOHC asi teda ne Se stydím

ono kliku jako takovou vyvážit jde ale aby tz vývažky odpovídaly i těm posuvným hmotám už nikdy neuděláš když to odlehčíš...

4 háčka
0
PříspěvekZaslal: 18.11.2007 , 22:08   Citovat  

PreludeZ napsal:

ono kliku jako takovou vyvážit jde ale aby tz vývažky odpovídaly i těm posuvným hmotám už nikdy neuděláš když to odlehčíš...
muzes mi vysvetlit pojem vyvazky a posuvny hmoty?

Moderátor
0
PříspěvekZaslal: 18.11.2007 , 22:12   Citovat  

vývažek je to co bys odřezával na klice, ta protiváha ,posuvný hmoty -píst ojnice

Moderátor
0
PříspěvekZaslal: 18.11.2007 , 22:15   Citovat  

PreludeZ napsal:

no vím že na závoďák se to uřezává( nebo odfrezovává spíš ), předpokládal jsem že,protože choděj písty proti sobě tak , pokud maj stejný váhy (což se měří),tak se vzájemně vyrovnávaj

Administrátor
0
PříspěvekZaslal: 18.11.2007 , 22:18   Citovat  

Doomm napsal:
ohledne te remenice ... myslis ano nebo ne? kdyz jsem menil rozvody tak mela minimalne 3kg a myslim ze to uz neco znamena
dale k tomu setrvaku ... nechal bych ho vyvazit zaroven s klikovkou a asi i tou remenici a myslim ze kdyz to necham staticky i dinamicky tak to bude v poradku
ohledne toho kaleni te vacky ... prej se to dela prave v nejakym pripravku aby se to nezkroutilo
a k tomu snizovani ... nevim kolik je mista mezi pistem a ventilem to se bude jeste resit ale rozhodne to nebude styl "prase" mam v planu i pro jistotu trochu vic vybrat vybrani na pistech ... pokud to pujde

řemenice má oproti setrvačníku malý průměr ale tak jako proč ne, sice ten vliv je opravdu malý ale nevidím v tom problém. Pokud tedy bude dobře eloxovaná aby ti rychle nezoxidovala...
setrvačník vyvažuj zvlášť už jsem to psal tady
vačka, takový přípravek není (alespoň o něm nevím) v peci by měly být hřídele zavěšené ale někdy mají malou pec a tak to jen leží a pak to jde buď pod sprchu vody, oleje nebo proud vzduchu. Aby se to prokalilo tak to nemůže být v přípravku, pak bys zakalil leda tak ten přípravek (kterej by se mimochodem zkroutil stejně jako to hřídel). Dělá se to tak že po kalení se srovnají největší házivosti a pak to jde na brusku kde se načisto mezi hrotama nabrousí ložiska i vačky takže je všechno soustředné. Není způsob jak bys mohl dosáhnout stejné přesnosti když budeš brousit jen část. Vyjde tě levněji než tohle broušení, kalení, schánění a lítání kolem když koupíš hotové třeba stage 1 vačky u kterých nemusíš měnit pružiny.

pajo je teď offline  pajo
2 háčka
0
PříspěvekZaslal: 18.11.2007 , 22:21   Citovat  

Doomm napsal:

len sa pytam, ak chces zvacsovat kompresny pomer znizenim hlavy, a zaroven zvacsit vybratia na piestoch, neni to zbytocne? zvacsenim tych vybrati KP predsa znova zmensis, nie?

Moderátor
0
PříspěvekZaslal: 18.11.2007 , 22:28   Citovat  

pajo napsal:
len sa pytam, ak chces zvacsovat kompresny pomer znizenim hlavy, a zaroven zvacsit vybratia na piestoch, neni to zbytocne? zvacsenim tych vybrati KP predsa znova zmensis, nie?
no jo jenže pokud se mu nebudou mít kam otevřít ventily ,tak...... takže bude muset ...pokud to bude nutný,taky bude záležet na vačce na časování

pajo je teď offline  pajo
2 háčka
0
PříspěvekZaslal: 18.11.2007 , 22:31   Citovat  

monty napsal:
no jo jenže pokud se mu nebudou mít kam otevřít ventily ,tak...... takže bude muset ...pokud to bude nutný taky bude záležet na vačce na časování

tak podla mna pokial nebude hlavu znizovat nejak extremne, ventili budu mat priestor. v kazdom pripade sa mi to zda kontraproduktivne a ako tu uz ktosi navrhoval, lepsie sa mi zda pouzit vysokokompresne piesty

Administrátor
0
PříspěvekZaslal: 18.11.2007 , 22:32   Citovat  

monty napsal:
no vím že na závoďák se to uřezává( nebo odfrezovává spíš ), předpokládal jsem že,protože choděj písty proti sobě tak , pokud maj stejný váhy (což se měří),tak se vzájemně vyrovnávaj

hm vy mi dáváte, asi by ze mě neměl Doc.Jukl radost kdybych se vám to tu snažil vysvětlit nějak podrobně od boku, ale snad nic nezkazím tímhle:

- klikový mechanismus má rotační a posuvné části (hmoty)
- klikový mechanismus se vyvažuje silově a momentově (jenom první a druhý řád sil a momentů)
- vyvažují se na klice vývažkama a někdy vyvažovacíma hřídelama
- na klice se vyvažují rotační hmoty (rameno, čep, část ojnice) a posuvné hmoty (zbytek ojnice, píst)
- na klice se vyvažují někdy i momenty ale jen prvního řádu a souběžné složky, protiběžná složka momentu se musí vyvážit jedním vyvažovacím hřídelem který bude mít stejné ot jako klika ale bude se točit opačně. Čtyřválec má moment prvního řádu vyvážený.
- na vyvážení momentů druhého řádu potřebujete 2 hřídele které se budou točit 2x rychleji než klika a jeden stejně a druhý opačně.
- síly a momenty vyšších řádů se zanedbávají.

jestli budete chtít něco podrobněji, už budu muset vytáhnout přednášky, je to už nějaký ten pátek...

Moderátor
0
PříspěvekZaslal: 19.11.2007 , 6:27   Citovat  

pajo napsal:
tak podla mna pokial nebude hlavu znizovat nejak extremne, ventili budu mat priestor. v kazdom pripade sa mi to zda kontraproduktivne a ako tu uz ktosi navrhoval, lepsie sa mi zda pouzit vysokokompresne piesty
no ono vysokokompresní písty jsou kapku dražší sranda a pokud budeš muset vybírat mezi zaručenou kvalitou a cenou ,to radši origo. Jedinou výhodu maj v tom že neděláš tolik operací a pokud jsou se zvýšeným středem tak dosáhnou lehčeji vyšší komprese.Ovšem ten zas tvoří deflektor což ovlivní proudění směsi ve válci a tvar spalovacího prostoru a nejsem si jistej jestli zrovna pozitivně. to mi hlava nebere Stejně tohle jsou jen takový úvahy , potřeba to vyzkoušet a podle toho se pak zařídit , já Dčkovou hlavu nesnižoval takže nemůžu sloužit.

PAKO je teď offline  PAKO
5 háček
0
PříspěvekZaslal: 19.11.2007 , 6:54   Citovat  

už jen kdyby použil kovové těsnění místo série,tak sníží hlavu minimálně o 0,5mm

Moderátor
0
PříspěvekZaslal: 19.11.2007 , 7:50   Citovat  

PreludeZ napsal:
hm vy mi dáváte, asi by ze mě neměl Doc.Jukl radost kdybych se vám to tu snažil vysvětlit nějak podrobně od boku, ale snad nic nezkazím tímhle:

- klikový mechanismus má rotační a posuvné části (hmoty)
- klikový mechanismus se vyvažuje silově a momentově (jenom první a druhý řád sil a momentů)
- vyvažují se na klice vývažkama a někdy vyvažovacíma hřídelama
- na klice se vyvažují rotační hmoty (rameno, čep, část ojnice) a posuvné hmoty (zbytek ojnice, píst)
- na klice se vyvažují někdy i momenty ale jen prvního řádu a souběžné složky, protiběžná složka momentu se musí vyvážit jedním vyvažovacím hřídelem který bude mít stejné ot jako klika ale bude se točit opačně. Čtyřválec má moment prvního řádu vyvážený.
- na vyvážení momentů druhého řádu potřebujete 2 hřídele které se budou točit 2x rychleji než klika a jeden stejně a druhý opačně.
- síly a momenty vyšších řádů se zanedbávají.

jestli budete chtít něco podrobněji, už budu muset vytáhnout přednášky, je to už nějaký ten pátek...

zdravíme doc. Jukla papa pořádnej výtlem takže trošku si to přeložím ,zmenšením vývažků přestanu vyvažovat sestavu ojnice píst ,ale pořád platí že mi proti působí sestava vedlejšího válce akorát to musí přenýst klika a uložení kliky , to by problém být mohl , ale běžně se přece používaj Tčkový písty a jiný ojnice , v tom případě bych přeci to vyvážení rozhodil taky ,změnou vah na druhý straně ?

Moderátor
0
PříspěvekZaslal: 19.11.2007 , 7:53   Citovat  

PAKO napsal:
už jen kdyby použil kovové těsnění místo série,tak sníží hlavu minimálně o 0,5mm
na d14 v 6g už kov má , leda použít nějaký zakázkový tenší

Moderátor
0
PříspěvekZaslal: 19.11.2007 , 7:57   Citovat  

tak jsem trochu hledal , koukám že vývažky vyvažují 2/3 váhy pístu +čepu + část ojnice , vyvažování momentů nějak neuvažují

Administrátor
0
PříspěvekZaslal: 19.11.2007 , 8:31   Citovat  

monty napsal:
tak jsem trochu hledal , koukám že vývažky vyvažují 2/3 váhy pístu +čepu + část ojnice , vyvažování momentů nějak neuvažují

protože čtyřválec má moment prvního řádu vyvážený a na vyrušení momentu druhého řádu musíš mít dva vyvažovací hřídele (H22, H23)
a to že se vyvažuje jen část těch sil je taky pravda protože pak by byla klika zbytečně těžká. Ale to je jedno, jde o to že je nějak nastavená hranice z hlediska pevnosti a torzní tuhosti bloku kdy ti ještě nedochází ke zrušení olejového klínu třecích dvojic. Já neříkám že nějakým trochu odlehčením to totálně zruší, asi ne ale zase odlehčovat to jen trochu a neodlehčovat je tak malý rozdíl že to je zbytečné.

Administrátor
0
PříspěvekZaslal: 19.11.2007 , 8:35   Citovat  

monty napsal:
na d14 v 6g už kov má , leda použít nějaký zakázkový tenší

jj to kovové třívrstvé těsnění je v sérii 0,65mm. Dělají se nižší tím že má jen 2 vrstvy nebo dokonce jen jednu a každá vrstva je 0,2mm. Tím se dá nahnat trochu kompresního poměru OK

Moderátor
0
PříspěvekZaslal: 19.11.2007 , 8:42   Citovat  

PreludeZ napsal:
jj to kovové třívrstvé těsnění je v sérii 0,65mm. Dělají se nižší tím že má jen 2 vrstvy nebo dokonce jen jednu a každá vrstva je 0,2mm. Tím se dá nahnat trochu kompresního poměru OK
na druhou stranu to bude asi ještě háklivější na rovinnost , takže bych asi stejně nechal srovnat blok i hlavu Velmi šťastný

Obsah fóra Honda-club.cz   
Projekt D14-updated 21.11
Fórum: Motor, ECU, spojka a převodovka
0
Pomohlo ti toto téma?   
Zobrazit příspěvky z předchozích:
 Řadit příspěvky dle: 
Jdi na stránku 1, 2, 3, 4, 5  Další 
Zaslat odpověď

Časy uváděny v GMT + 1 hodina