Rozšířené hledání} Informace o členství Kontaktní informace Seznam uživatelů Kalendář Spřátelené weby Honda-club.cz Přihlásit se k emailu
[1]
Linka Uživatelské skupiny Linka Galerie avatarů Linka Kdo je online Linka
Linka Jak se stát členem klubu Linka Stáhnout stanovy sdružení Linka Výhody pro členy klubu Linka
  Obsah fóra Honda-club.cz   
Jaká je teplota oleje v převodovce?
Fórum: Motor, ECU, spojka a převodovka
0
Pomohlo ti toto téma?   
Zobrazit příspěvky z předchozích:
 Řadit příspěvky dle: 
Jdi na stránku 1, 2  Další 
Zaslat odpověď

Strana 1 z 2
coudu je teď offline  coudu
3 háčka
Členství: Žádné
0
PříspěvekZaslal: 13.7.2009 , 20:51   Citovat  

Nevím někdo? Potřebuju objednat gufera na převodovku a moc se v těch typech nevyznám.
Směrodatná je asi teplota oleje v převodovce ne ?
Neví někdo ?
Akutní
   Pomohl ti příspěvěk? Návrat  

Zobrazit informace o autorovi Osobní garáž Odeslat soukromou zprávu
PAKO je teď offline  PAKO
5 háček
0
PříspěvekZaslal: 13.7.2009 , 20:59   Citovat  

většinou když stojí tak má okolní teplotu s lehkou setrvačností

3 háčka
0
PříspěvekZaslal: 13.7.2009 , 21:13   Citovat  

A ztoho plyne Cooo??? Úsměv ..potřebuju čísílko Velmi šťastný ...

infinity je teď offline  infinity
Partner H-C
Členství: Gold
0
PříspěvekZaslal: 13.7.2009 , 21:13   Citovat  

Kamarad ma budik na teplotu oleje v prevodovce (ITR) ale uz si vubec nepamatuju hodnoty...

Nicmene kdyz se podivam na budiky v shopech, tak maji stred 180F coz je nejakych 82°C takze si obrazek udelej sam

Stealman je teď offline  Stealman
2 háčka
0
PříspěvekZaslal: 13.7.2009 , 21:23   Citovat  

coudu napsal:
A ztoho plyne Cooo??? Úsměv ..potřebuju čísílko Velmi šťastný ...

řekl bych že PAKO lehce satyricky měl na mysli že když auto stojí tak má olej teplotu jako okolní prostředí s lehkou setrvačností ve smyslu že tý teploty dosahuje postupně (chladne) pokud jsem to dobře pochopil já Úsměv))))

3 háčka
0
PříspěvekZaslal: 13.7.2009 , 21:46   Citovat  

infinity napsal:
Kamarad ma budik na teplotu oleje v prevodovce (ITR) ale uz si vubec nepamatuju hodnoty...

Nicmene kdyz se podivam na budiky v shopech, tak maji stred 180F coz je nejakych 82°C takze si obrazek udelej sam

Fain dík...to mě nenapadlo Úsměv...takže když koupim gufera do 130 tak nic nepokazim.

Stealman napsal:

řekl bych že PAKO lehce satyricky měl na mysli že když auto stojí tak má olej teplotu jako okolní prostředí s lehkou setrvačností ve smyslu že tý teploty dosahuje postupně (chladne) pokud jsem to dobře pochopil já Úsměv))))

Nj to já sem si to přelouskal...ale že se olej zahřívá a chladne vým taky Úsměv jen sem chtěl vědět provozní teplotu nic víc

PepaCR5446 je teď offline  PepaCR5446
4 háčka
0
PříspěvekZaslal: 13.7.2009 , 22:31   Citovat  

Stealman napsal:

jj PAKO zase vtípkuje Velmi šťastný

Partner H-C
0
PříspěvekZaslal: 13.7.2009 , 22:38   Citovat  

Cim vice, tim lepe...tim urcite nic nezkazis Úsměv osobne si mylsim ze bude o par stupnu "studenejsi" nez motor. olej...takze tech 130 bude ok

PreludeZ je teď offline  PreludeZ
Administrátor
0
PříspěvekZaslal: 14.7.2009 , 6:35   Citovat  

olej v prevodovce ma pri plnym zatizeni 150 - 170°C . Chápeš!
Proc nekoupis origo gufera? to jako budes schanet jedno pravotocive, jedno levotocive se spravnym tvarem britu atd?

posero je teď offline  posero
5 háček
0
PříspěvekZaslal: 14.7.2009 , 8:52   Citovat  

PreludeZ napsal:

uf to sem nečekal, ty motoráky teda asi nejsou úplně super ....

Zobrazit informace o autorovi  Odeslat soukromou zprávu
Administrátor
0
PříspěvekZaslal: 14.7.2009 , 8:57   Citovat  

posero napsal:
uf to sem nečekal, ty motoráky teda asi nejsou úplně super ....

proc ne? kvuli teplote? v motoru jsou daleko teplejsi mista ktera jsou mazana motorovym olejem. Napr olej na prvnim pistnim krouzku ma cca 250°C a funguje. Drik vyfukoveho ventilu ma jeste vic...

5 háček
0
PříspěvekZaslal: 14.7.2009 , 9:07   Citovat  

PreludeZ napsal:
proc ne? kvuli teplote? v motoru jsou daleko teplejsi mista ktera jsou mazana motorovym olejem. Napr olej na prvnim pistnim krouzku ma cca 250°C a funguje. Drik vyfukoveho ventilu ma jeste vic...

tjn ale já to myslel hlavně z důvodu životnosti..... motorák v mém případě 5tkm a dost..... nechci vědět jak dlouho maj někteří motorák v převodech Tak to valím bulvy

Rom. je teď offline  Rom.
Partner H-C
0
PříspěvekZaslal: 14.7.2009 , 9:14   Citovat  

posero napsal:
tjn ale já to myslel hlavně z důvodu životnosti..... motorák v mém případě 5tkm a dost..... nechci vědět jak dlouho maj někteří motorák v převodech Tak to valím bulvy

v převodech olej nedostává takový "hic" jednak té teploty, jak píše PreludeZ, dosáhne málokdo z nás Úsměv normál bude bohatě pod 100 stupňů, roste i klesá rovnoměrněji a pomaleji, navíc se do oleje nesmývají zplodiny z hoření

Administrátor
0
PříspěvekZaslal: 14.7.2009 , 9:16   Citovat  

posero napsal:

vzdyt v prevodovce olej neni nijak znecistovan a jen maze kola a splachuje oter k magnetu. Takze dle doporuceni vyrobce 2x dyl nez v motoru uplne v pohode

Administrátor
0
PříspěvekZaslal: 14.7.2009 , 9:19   Citovat  

Rom. napsal:
v převodech olej nedostává takový "hic" jednak té teploty, jak píše PreludeZ, dosáhne málokdo z nás Úsměv normál bude bohatě pod 100 stupňů, roste i klesá rovnoměrněji a pomaleji, navíc se do oleje nesmývají zplodiny z hoření

te teploty dosahne uplne kazdy po chvili jizdy na dalnici. Treni na evolventach boku zubu dela dost tepla...

5 háček
0
PříspěvekZaslal: 14.7.2009 , 9:19   Citovat  

PreludeZ napsal:
vzdyt v prevodovce olej neni nijak znecistovan a jen maze kola a splachuje oter k magnetu. Takze dle doporuceni vyrobce 2x dyl nez v motoru uplne v pohode

takže každejch 10tkm HaHaaa necháme to..... každopádně ta teplota mi překvapila

Partner H-C
0
PříspěvekZaslal: 14.7.2009 , 9:22   Citovat  

tak nevím, tady píšou, že červené pole začíná při 95 stupňích Celsia ...

tudy odkaz

PS. Honda doporučuje výměnu MTF po 80t km

Administrátor
0
PříspěvekZaslal: 14.7.2009 , 9:32   Citovat  

AUTO METER je skutecne spicka v oboru Velmi šťastný mel jsem od nich 3 budiky a vsechny do mesice odesly a byly problemy jak s cidlama tak s budikama.... wc
spis bych veril VDO ktera dela budik na mereni teploty standartne do 150°C ale to je pro prevodovky ktere maji cerpadlo a chladic oleje a pak delaji i budik do 200°C OK

Petr 78 je teď offline  Petr 78
5 háček
0
PříspěvekZaslal: 14.7.2009 , 10:30   Citovat  

PreludeZ napsal:
Proc nekoupis origo gufera? to jako budes schanet jedno pravotocive, jedno levotocive se spravnym tvarem britu atd?

Přesně tak. je to dobrý
Origo gufera jsou jenom o maličko dražší než obyčejná a hlavně jsou bez starostí zda to bude fungovat jak má.
Mě samotného přakvapilo kolik stojí origo gufero.
Na guferech se opravdu neušetří.

Partner H-C
0
PříspěvekZaslal: 14.7.2009 , 10:55   Citovat  

Petr 78 napsal:
Přesně tak. je to dobrý
Origo gufera jsou jenom o maličko dražší než obyčejná a hlavně jsou bez starostí zda to bude fungovat jak má.
Mě samotného přakvapilo kolik stojí origo gufero.
Na guferech se opravdu neušetří.

OK to mohu podepsat

bohužel nevím o nikom, kdo má na autě čidlo na teplotu v převodovce ... to by byl asi směrodatný údaj ...

5 háček
0
PříspěvekZaslal: 14.7.2009 , 11:26   Citovat  

Rom. napsal:
OK to mohu podepsat

bohužel nevím o nikom, kdo má na autě čidlo na teplotu v převodovce ... to by byl asi směrodatný údaj ...

Směrodatný údaj ale prakticky k ničemu (vzhledem k důvodu založení tohoto téma).
Občas člověk žasne, kolik energie a času jsou lidi ochotný obětovat pro ušetření pár (zdůrazňuju PÁR) korun a ještě s nejistým výsledkem. Tak to valím bulvy

Partner H-C
0
PříspěvekZaslal: 14.7.2009 , 11:48   Citovat  

ta teplota mě samotného zajímá ...

tady jsem našel část diskuse na téma teplota oleje v převodovce, v tomhle případě jde o automat (tam je olej o hodně víc namáhán a také zahříván)
Chevy Corvette r.v. cca 2004
"Teplota prevodovyho oleje je u me 105st a jednou se mi na dalnici vysplhal na 135st, zacala mi tam blikat varovna hlaska nacez si auto si omezilo vykon a ja musel zastavit a nechat to schladnout."

Kmóďa je teď offline  Kmóďa
4 háčka
0
PříspěvekZaslal: 14.7.2009 , 12:40   Citovat  

PreludeZ napsal:
tak na tohle čumím jak blázen,jak na tu teplotu,tak na to že gufera se dělají levotočivá a pravotočivá to mi hlava nebere

Administrátor
0
PříspěvekZaslal: 14.7.2009 , 12:41   Citovat  

tak jsem tady nasel neco o teplote automatickych prevodovek: odkaz
pokud by nekdo potreboval prevest Farenheit na stupne Celsia... prevodnik
300F je 148.8stupnu celsia.
To je dle toho odkazu teplota oleje mezi hydrodynamickym menicem a chladicem 300F, v zasobniku je samozrejme nizsi protoze je tam oleje vetsina a protoze olej prosel chladicem a dale ztraci teplo dissipaci pres steny do okoli.

Olej v manualni prevodovce bude mit maximalni spickove teploty vyssi nez se nameri ve spodni casti kde se stejne jako v automaticke prevodovce chladi dissipaci tepla do okoli. Nicmene teplota oleje stlacovaneho mezi ozubenymi koly bude dosahovat urovne co jsem psal vyse a to je taky teplota na kterou bych ja jakozto konstrukter prevodovky dimenzoval tesneni.
Krom toho i manualni prevodovky muzou mit cerpadlo oleje a chladic ktery bude chranit prevodovku pred prehratim, napr co si pamatuju tak chladic i s cerpadlem mely snad vsechny prevodovky Porsche na kterych jsem delal...

Partner H-C
0
PříspěvekZaslal: 14.7.2009 , 21:36   Citovat  

takže normální provozní teplota 80-94 stupňů Celsia
při 148 dochází k destrukci !!!

Není důvod si myslet, že v manuální by to mělo být zásadně jinak

Petr78: měřič teploty oleje může odhalit potřebu dodatečné montáže chladiče oleje a tím nepoškození převodů

Partner H-C
0
PříspěvekZaslal: 14.7.2009 , 21:39   Citovat  

170°C? Lidi neblbnete...

Administrátor
0
PříspěvekZaslal: 15.7.2009 , 8:09   Citovat  

Rom. napsal:
takže normální provozní teplota 80-94 stupňů Celsia
při 148 dochází k destrukci !!!

Není důvod si myslet, že v manuální by to mělo být zásadně jinak

Rom.e prosimte neukvapuj se a precti si ten odkaz znova Úsměv
Bavime se o maximalnich teplotach a ne o provoznich.

AUTOMATICKE PREVODOVKY

1) pise se tam ze max teplota mezi hydrodynamickym menicem a chladicem 300F = 150°C by nemela jit pres tuhle hodnotu
a zaroven pise ze
2) rozmezi pracovnich teplot NAMERENYCH VE VANE KDE JE CIDLO:

150F = 65°C = MINIMALNI PRACOVNI TEPLOTA

175F - 200F = 80°C - 93°C = normalni pracovni teplota PRI KTERE MA ALE OLEJ MEZI MENICEM A CHLADICEM MNOHEM VIC cidlo je ve vane ale za menicem bude klidne tech 120-140°C

275F = 135°C = maximalni pripustna teplota ve vane, ALE TO ZNAMENA ZE OLEJ MEZI MENICEM A CHLADICEM MA tak 150-180°C A PORAD JE TO MAXIMALNI PRIPUSTNA TEPLOTA ve vane

300F = 150°C = kdyz olej VE VANE dosahne tehle teploty tak teprve pak dochazi k destrukci ale to ma olej mezi menicem a chladicem PRES 200°C

Jako celek si body 1) a 2) ktere tam napsal ten clovek castecne odporuji ale oba dva body plus stupnice ve druhem bode potvrzuje co jsem psal ja a totiz ze maximalni teplota oleje muze dosahovat i 150-170°C (i kdyz jsem to psal hlavne pro manualni). Tyhle teploty jsou taky duvod proc maji vetsinou automaticke prevodovky tepelny vymenik oleje protoze kvuli hydrodynamickemu menici by sly ty teploty i daleko vyse...

a ted co se tyka
MANUALNI PREVODOVKY

psal jsem TEPLOTA OLEJE, dale jsem psal PRI PLNEM ZATIZENI (okruh, dalnice, atd) a NA BOKACH ZUBU V PREVODOVCE (to znamena tam kde se generuje teplo) to znamena ze to neni teplota kterou namerite na vypustaku ve vane kam se cidlo umistuje ani na povrchu prevodovky kdyz na ni polozite ruku. Je to TEPLOTA MALE CASTI OLEJE ktery prave prosel skrz zaber a spadava na obal prevodovky, tesneni nebo do vany kde se nasledne OCHLADI. Dam vam tu jeden maly priklad. Vezmeme si takovou normalni obycejnou Honda ktera ma vykon rekneme 100kW (at se nam to dobre pocita) a ma taky obycejnou petistupnovou manualni prevodovku. V te prevodovce je jeden staly prevod a pak jeden zarazeny prevod ktery prave odvadi praci. Predem oznamuju ze ve vas prospech zanedbame treni v loziskach a nezarazenych prevodech (ktere jsou ale stejne v zaberu). Ucinnost jednoho ozubeneho prevodu je jak znamo 98%. Takze to mame 0.98 na druhou = 0.9604 coz je 4% (pro stouraly necela ctyri procenta) vykonu se premeni v teplo. Takze to mame nasich 100kW a z toho 4% jsou krasne 4kW. Ted mi reknete kolik wattu ma vase rzchlovarna konvice? 1000W? nebo 1200W? a za jak dlouho uvari vase rychlovarka 2 litry vody (oleje) na 100°C pak se ale vypne kvuli termostatu jinak by ohrivala tu latku na daleko vyssi teplotu? za ctyri minuty? pet minut? ALE TOHLE JSOU 4kW!!! to je 4000W Chápeš! to nema ani pecici trouba ktera behem par minut udela 250°C Nápad je tu! a ted si vemte jak to vypada v jakemkoliv vykonnejsim aute.... Co si pamatuju tak snad vsechny prevodovky od Porsche co jsem rozebiral (manualni) mely chladic oleje a to proto ze kvuli vysokum vykonum motoru dochazi k daleko vyssi tepelne zatezi oleje kdyz si vezmete ze treba 300kW motor bude v prevodovce topit vic nez 12kW tak to teplo nekam musite dat...

Jen na vysvetlenou, tesneni a vsechny funkcni veci at uz v motoru, v aute nebo v prevodovce se dimenzuji na maximalni hodnoty zvetsene o nejakou bezpecnost.
ok?

5 háček
0
PříspěvekZaslal: 15.7.2009 , 11:20   Citovat  

PreludeZ napsal:
Rom.e prosimte neukvapuj se a precti si ten odkaz znova Úsměv
Bavime se o maximalnich teplotach a ne o provoznich.

AUTOMATICKE PREVODOVKY

1) pise se tam ze max teplota mezi hydrodynamickym menicem a chladicem 300F = 150°C by nemela jit pres tuhle hodnotu
a zaroven pise ze
2) rozmezi pracovnich teplot NAMERENYCH VE VANE KDE JE CIDLO:

150F = 65°C = MINIMALNI PRACOVNI TEPLOTA

175F - 200F = 80°C - 93°C = normalni pracovni teplota PRI KTERE MA ALE OLEJ MEZI MENICEM A CHLADICEM MNOHEM VIC cidlo je ve vane ale za menicem bude klidne tech 120-140°C

275F = 135°C = maximalni pripustna teplota ve vane, ALE TO ZNAMENA ZE OLEJ MEZI MENICEM A CHLADICEM MA tak 150-180°C A PORAD JE TO MAXIMALNI PRIPUSTNA TEPLOTA ve vane

300F = 150°C = kdyz olej VE VANE dosahne tehle teploty tak teprve pak dochazi k destrukci ale to ma olej mezi menicem a chladicem PRES 200°C

Jako celek si body 1) a 2) ktere tam napsal ten clovek castecne odporuji ale oba dva body plus stupnice ve druhem bode potvrzuje co jsem psal ja a totiz ze maximalni teplota oleje muze dosahovat i 150-170°C (i kdyz jsem to psal hlavne pro manualni). Tyhle teploty jsou taky duvod proc maji vetsinou automaticke prevodovky tepelny vymenik oleje protoze kvuli hydrodynamickemu menici by sly ty teploty i daleko vyse...

a ted co se tyka
MANUALNI PREVODOVKY

psal jsem TEPLOTA OLEJE, dale jsem psal PRI PLNEM ZATIZENI (okruh, dalnice, atd) a NA BOKACH ZUBU V PREVODOVCE (to znamena tam kde se generuje teplo) to znamena ze to neni teplota kterou namerite na vypustaku ve vane kam se cidlo umistuje ani na povrchu prevodovky kdyz na ni polozite ruku. Je to TEPLOTA MALE CASTI OLEJE ktery prave prosel skrz zaber a spadava na obal prevodovky, tesneni nebo do vany kde se nasledne OCHLADI. Dam vam tu jeden maly priklad. Vezmeme si takovou normalni obycejnou Honda ktera ma vykon rekneme 100kW (at se nam to dobre pocita) a ma taky obycejnou petistupnovou manualni prevodovku. V te prevodovce je jeden staly prevod a pak jeden zarazeny prevod ktery prave odvadi praci. Predem oznamuju ze ve vas prospech zanedbame treni v loziskach a nezarazenych prevodech (ktere jsou ale stejne v zaberu). Ucinnost jednoho ozubeneho prevodu je jak znamo 98%. Takze to mame 0.98 na druhou = 0.9604 coz je 4% (pro stouraly necela ctyri procenta) vykonu se premeni v teplo. Takze to mame nasich 100kW a z toho 4% jsou krasne 4kW. Ted mi reknete kolik wattu ma vase rzchlovarna konvice? 1000W? nebo 1200W? a za jak dlouho uvari vase rychlovarka 2 litry vody (oleje) na 100°C pak se ale vypne kvuli termostatu jinak by ohrivala tu latku na daleko vyssi teplotu? za ctyri minuty? pet minut? ALE TOHLE JSOU 4kW!!! to je 4000W Chápeš! to nema ani pecici trouba ktera behem par minut udela 250°C Nápad je tu! a ted si vemte jak to vypada v jakemkoliv vykonnejsim aute.... Co si pamatuju tak snad vsechny prevodovky od Porsche co jsem rozebiral (manualni) mely chladic oleje a to proto ze kvuli vysokum vykonum motoru dochazi k daleko vyssi tepelne zatezi oleje kdyz si vezmete ze treba 300kW motor bude v prevodovce topit vic nez 12kW tak to teplo nekam musite dat...

Jen na vysvetlenou, tesneni a vsechny funkcni veci at uz v motoru, v aute nebo v prevodovce se dimenzuji na maximalni hodnoty zvetsene o nejakou bezpecnost.
ok?

je to dobrý
Vyčerpávající vysvětlení.
Jeden z mnoha důvodů proč dát origo těsnění, které je na to stavěné a odzkoušené.

Partner H-C
0
PříspěvekZaslal: 15.7.2009 , 12:04   Citovat  

PreludeZ: nepřeháníš trochu ??? Tak to valím bulvy 12kW kotel vytopí v -20°C větší rodinný dům s mnoha radiátory ... to není ztrátový výkon chlazení motoru, natož převodovky !!!

mnoho čísel ... mnoho slov ... a selským rozumem ... nesmysl

Favi je teď offline  Favi
0
PříspěvekZaslal: 15.7.2009 , 13:42   Citovat  

JA souhlasim s PreludeZ, yt teploty co tu pise jsou realne, ale taky se tu vsichni bavite o 2 vecech a nejlepsi je ze skutecnou teplotu kterou pusobi na gufera by ste si museli zmerit abyste vedeli kolik tam skutecne je Hihi

Obsah fóra Honda-club.cz   
Jaká je teplota oleje v převodovce?
Fórum: Motor, ECU, spojka a převodovka
0
Pomohlo ti toto téma?   
Zobrazit příspěvky z předchozích:
 Řadit příspěvky dle: 
Jdi na stránku 1, 2  Další 
Zaslat odpověď

Časy uváděny v GMT + 1 hodina