Rozšířené hledání} Informace o členství Kontaktní informace Seznam uživatelů Kalendář Spřátelené weby Honda-club.cz Přihlásit se k emailu
[1]
Linka Uživatelské skupiny Linka Galerie avatarů Linka Kdo je online Linka
Linka Jak se stát členem klubu Linka Stáhnout stanovy sdružení Linka Výhody pro členy klubu Linka
  Obsah fóra Honda-club.cz   
Problém s volnoběhem - help me...
Fórum: Motor, ECU, spojka a převodovka
0
Pomohlo ti toto téma?   
Zobrazit příspěvky z předchozích:
 Řadit příspěvky dle: 
Jdi na stránku 1, 2  Další 
Zaslat odpověď

Strana 1 z 2
SpaceMan je teď offline  SpaceMan
4 háčka
Členství: Žádné
0
PříspěvekZaslal: 21.9.2009 , 18:49  Naposledy upravil SpaceMan dne 7.10.2009 , 16:42, celkově upraveno 1 krát. Citovat  

Ahoj,

měl bych dotaz na ty techničtější typy. Mám D16Z6 se studeným sáním. Po zahřátí se volnoběh motoru drží neskutečně nízko.. Dokonce mi to dneska zdechlo při vyšlápnutí spojky. Motor má najeto 82000km a je o něj pravidelně pečováno. Svíčky měněny před 10 000km za Iridiové IX od Wheelmana, olej před 6000km. Sem tam si přišlápnu ale vždy za teplého motoru. Standartně motor na volnoběh točil kousek pod 1čku... Mrk teď je na té nízké čárce mezi nulou a jedničkou. Nějaké nápady co by to mohlo způsobit??? Co třeba elektrika??
   Pomohl ti příspěvěk? Návrat  

Zobrazit informace o autorovi Osobní garáž Odeslat soukromou zprávu
Brnďa je teď offline  Brnďa
5 háček
0
PříspěvekZaslal: 21.9.2009 , 19:02   Citovat  

tak pokud je motor zahraty a pokud je na te carce tak mas 500 otacek cca, zkus odpojit ten volnobezny ventil,musis mit zahraty motor, pak nastartujes a budou ti klesat otacky a pak si je zvys pokud budou moc nizky, na tech 600 . pak to zapoj a je

FastCivic je teď offline  FastCivic
5 háček
0
PříspěvekZaslal: 21.9.2009 , 19:03   Citovat  

sytic funguje dobre? stejne jak kdysi?
neucpal se ti kanalek volnobehu? mozna bych zkusil sundat a kompletne vycistiti skrtici klapku, pak bych zkusil seridit kdyztak znova volnobeh a predstih pro jistotu, popr. bych vymenil eacv ventil

4 háčka
0
PříspěvekZaslal: 21.9.2009 , 19:04   Citovat  

Brnďa napsal:
tak pokud je motor zahraty a pokud je na te carce tak mas 500 otacek cca, zkus odpojit ten volnobezny ventil,musis mit zahraty motor, pak nastartujes a budou ti klesat otacky a pak si je zvys pokud budou moc nizky, na tech 600 . pak to zapoj a je

tak to je fajn... takže myslíš že tohle stačí... spíš by mě zajímala ta příčina... ještě jsem zapomněl zmínit že při studeném motoru mám pocit, že to tak nějak lítá dolu nahoru, jak se tomu zrovna chce... Smutný

Brnďa je teď offline  Brnďa
5 háček
0
PříspěvekZaslal: 21.9.2009 , 19:06   Citovat  

SpaceMan napsal:
tak to je fajn... takže myslíš že tohle stačí... spíš by mě zajímala ta příčina... ještě jsem zapomněl zmínit že při studeném motoru mám pocit, že to tak nějak lítá dolu nahoru, jak se tomu zrovna chce... Smutný
me to delal ten ventil, musel se vycistit a prestalo to litat

4 háčka
0
PříspěvekZaslal: 21.9.2009 , 19:06   Citovat  

FastCivic napsal:
sytic funguje dobre? stejne jak kdysi?
neucpal se ti kanalek volnobehu? mozna bych zkusil sundat a kompletne vycistiti skrtici klapku, pak bych zkusil seridit kdyztak znova volnobeh a predstih pro jistotu, popr. bych vymenil eacv ventil

fungovalo to vše naprosto v pohodě... teď po víkendu sem montoval rádio a trochu byl problém s elektrikou ale elektrikář to dal sice provizorně dohromady ale dal... tak proto se ptám na to zda to nemůže být i ele...Smutný

4 háčka
0
PříspěvekZaslal: 21.9.2009 , 19:22   Citovat  

Hmmm tak fajn... a kam šáhnout pro čístící prostředky.. resp. co je nejlepší na vyčištění... Mrk

5 háček
0
PříspěvekZaslal: 21.9.2009 , 19:38   Citovat  

SpaceMan napsal:
Hmmm tak fajn... a kam šáhnout pro čístící prostředky.. resp. co je nejlepší na vyčištění... Mrk
technicky benzin, nezapomen na kanalky a poradne pak profouknout. ale kup si v honde tesneni pod tu klapku, stare tam nedavej!!! jeste to muzes dat na silikon, bez tesneni. ale zase pozor at ho nedas tam kam nemas

5 háček
0
PříspěvekZaslal: 21.9.2009 , 19:40   Citovat  

klapku sundej, ale nerozebirej ji, akorat si z ni sundej map senzor, abys ho tim foukanim nahodou nejak neposkodil. profouknout sem myslel kompresorem, vzduchem

CZento je teď offline  CZento
2 háčka
0
PříspěvekZaslal: 21.9.2009 , 19:50   Citovat  

FastCivic napsal:
klapku sundej, ale nerozebirej ji, akorat si z ni sundej map senzor, abys ho tim foukanim nahodou nejak neposkodil. profouknout sem myslel kompresorem, vzduchem

tak tak poslechni kolege od nas Úsměv ma šikovne ruce. a ted k tematu taky se přidam mam problem zase za studena hned otocim klickem startnu a otačky litaji 0-2000 a porad dokola ale motor bezi nezhasne mam motor po go vse vyčisteno rozebrano new olej svičky proste vše nove na nic sme z FastCivicem uz nepřišli meli sme to do šroubku rozebrane a vyčištene menil se i EACV ventyl puvodni byl vadny... poradi někdo čim by to mohlo byt?

4 háčka
0
PříspěvekZaslal: 21.9.2009 , 19:53   Citovat  

tak to je paráda... díky moc... zkusím s tím něco udělat... Mrk

MártyKL je teď offline  MártyKL
3 háčka
0
PříspěvekZaslal: 21.9.2009 , 21:32   Citovat  

Mě to dělá vždy po odpojení autobaterie,,,dělá to tak 1-2 týdný a pak se to ustálí cca na 700 a nepadá to...nebo u klapky máš šroub kerym si šteluješ otáčky volnoběhu.

začal bych u jednosuších věcí než hned něco rozebírat... nesouhlas

Zobrazit informace o autorovi  Odeslat soukromou zprávu
truest je teď offline  truest
1 háčko
0
PříspěvekZaslal: 22.9.2009 , 7:42   Citovat  

MártyKL napsal:
Mě to dělá vždy po odpojení autobaterie,,,dělá to tak 1-2 týdný a pak se to ustálí cca na 700 a nepadá to...nebo u klapky máš šroub kerym si šteluješ otáčky volnoběhu.

začal bych u jednosuších věcí než hned něco rozebírat... nesouhlas

taky mi to dělá po odpojení baterie, ale druhej den v pohodě, nevim proč tomu tak je zmatenej

4 háčka
0
PříspěvekZaslal: 5.10.2009 , 16:36   Citovat  

otačkama to na 99% není... spíš se kloním k tomu volnoběžnému ventilu... bohužel nejsem tak zručnej - má někdo návod na opravu, popř. kontakt třeba na Skřítka???

4 háčka
0
PříspěvekZaslal: 7.10.2009 , 16:48   Citovat  

prosím prosím... má někdo nějakou možnost mi poradit?? Chtěl bych si to zkusit opravit sám, jenže nevím kde a jak začít... je mi jasné, že by bylo fajn začít v motorovém prostoru od sání, ale nevím třeba kde je volnoběžný ventil.... a jak jsem hledat na netu tak jsem z toho čím dál tím víc mimo..... takže prostě potřebuju jednodušše napsat nějaký postup jak vyčistit volnoběžný ventil popř. celé sání... popř. našel by se někdo, kdo by mi stál za zády a radil mi přes rameno, kam šáhnout, co kde udělat??? Prosím prosím... Bueee

5 háček
0
PříspěvekZaslal: 7.10.2009 , 17:10   Citovat  

volnobezny ventil - EACV - se nachazi zezadu na sani. takovy valecek, dvema srouby prisroubovany. vedou k nemu dve vodni hadicky a jeden konektor. Akorat nevim cim ho vycistit. Zkusil bych nejaky odstranovac karbonovych usazenin, popr. technicky benzin atd.
Normalne ho sundej, mozna ti utece troska vody (upust tlak nejdriv odsroubovanim vicka z chladice). Neco do nej nalij, nech pusobit. Vyplachni a jeste parkrat to zopakuj a zkus Úsměv

4 háčka
0
PříspěvekZaslal: 7.10.2009 , 17:28   Citovat  

o tak to je paráda... takže předpokládám, že oprava nebude nikterak náročná... nebo se pletu??? Otestuju to o víkendu
Mrk

5 háček
0
PříspěvekZaslal: 7.10.2009 , 18:15   Citovat  

SpaceMan napsal:
o tak to je paráda... takže předpokládám, že oprava nebude nikterak náročná... nebo se pletu??? Otestuju to o víkendu
Mrk
vytahnout, vycistit a nasadit zpatky je jednoduche, ci to pomuze to nevim. jeste sem ten motorek necistil to mi hlava nebere teoreticky by to pomoct mohlo. ale pricina nemusi byt zaneseny ventil, ale treba spaleny ten motorek ktery to ovlada...uvidis no, kdyztak sezenes jiny a vymenis Úsměv

witty.cz je teď offline  witty.cz
2 háčka
0
PříspěvekZaslal: 7.10.2009 , 18:21   Citovat  

Ale prdlačky usazeniny... taky jsem se poprvé lekl, co to může být.
Když odpojíš baterku, smaže se nastavení z ECU. Stačí tento rituál (vyzkoušeno, zaručeně funguje) Úsměv

1) nastartuj a nech zahřát motor do provozní teploty (rafička v půlce)
2) chcípni motor, odpoj tak na 3+ minutky akku, připoj accu
3) nastartuj (při tom nezapínej spotřebiče: rádio, světla, osvětlení interiéru atd.)
4) nech motor samovolně (bez tůrování a na nic nesahat) běžet minimálně 5 minut (teď nevím ne-li radši 10), jednotka se sama seřídí (vstřikování a tak)
5) vypni motor, vyndej klíče
6) hotovo, otoč klíčkem, nastartuj, zkus párkrát máčknout na plyn, rafička by se měla vracet k druhému dílku pod 1000rpm je to dobrý

Mourl je teď offline  Mourl
2 háčka
0
PříspěvekZaslal: 7.10.2009 , 18:36   Citovat  

Může ten volnoběžný ventil způsobovat že zahřátý motor...dost rychle klesá z otáček? při řazení mi to občas strašně rychle padá. Nechcípne to, ale klesne to a motor se zaklepe.Pak se to zase celkem rychle chytne. Má smysl se v tom vrtat?

Riccardo je teď offline  Riccardo
3 háčka
0
PříspěvekZaslal: 7.10.2009 , 19:04   Citovat  

Nefunkční EACV nebo IACV ventil způsobí pokles otáček.

Například u Prelude je dokonce odpojení IACV ventilu součástí standardního seřízení volnoběhu. Má být 550 a s připojeným 750 (+-)
Pokud motor chcípá a pak se chytne, tak to jasně ukazuje na zatuhlý ventil - ovládací cívka po chvíli odpor bordelu překoná, ale bude to čím dál horší. Je potřeba takový ventil vytáhnout a pořádně prostříkat čističem EGR ventilů.

Budete se divit, kolik černého mazu z toho vyteče. Já jsem ho vyčistil a efekt se dostavil okamžitě.

Nevím jak EACV, ale u mně je IACV řízený jak řídící jednotkou, tak teplotou vody. Zastudena pouští více vzduchu a zatepla se uzavře a otevírá si ho jenom ECU. Vyrovnává tím právě různé přechodové stavy, kdy otáčky můžou zakolísat.

2 háčka
0
PříspěvekZaslal: 7.10.2009 , 19:29   Citovat  

Jak tak koukám na sání, tak tam mám pouze nějaký "valve set rotary air control" to je ono?
EDIT: tak jsem otevřel kapotu, asi to bude ono. ale to vyčištění by obsahovalo celou klapku ven?? to je dobrá pakárna to asi vyndat co? Ble

2 háčka
0
PříspěvekZaslal: 8.10.2009 , 21:07   Citovat  

Asi se to nedá nějak vyčistit bez toho aniž bych sundaval ten ventil co? nějak třeba přes tu klapku?
Protože sundat to bude asi fakt mazec Úsměv a jen za těsnění na klapku v Honda chtějí 14E ++

3 háčka
0
PříspěvekZaslal: 9.10.2009 , 10:04   Citovat  

Mourl napsal:
Asi se to nedá nějak vyčistit bez toho aniž bych sundaval ten ventil co? nějak třeba přes tu klapku?
Protože sundat to bude asi fakt mazec Úsměv a jen za těsnění na klapku v Honda chtějí 14E ++

Tenhle jsem nemyslel, ten se myslím vyčistí společně s klapkou. Když do ní budeš stříkat nějaký čistič klapky tak se tam ten čistič taky dostane.
Ale do toho IACV už se nedostane, ten je vidět zepředu na sání, jak je lanko od plynu.

Pikey je teď offline  Pikey
0
PříspěvekZaslal: 9.10.2009 , 12:13   Citovat  

Jestli máš na klapce RACV (Rotary Air Control Valve), tak vyčisti ten a IACV (Idle Air Control Valve) nehledej, protože ho tam nemáš. U některých motorů (třeba d16z6) jsou dva ventily a to už zmiňovaný IACV, který je řízen ECU a FITV (Fast Idle Thermo Valve), který je řízen teplotou chladící kapaliny. RACV je kombinací IACV a FITV a je umístěn na klapce podobně jako FITV. To co jsi zakroužkoval na obrázku vypadá jako RACV. je to dobrý

2 háčka
0
PříspěvekZaslal: 9.10.2009 , 14:06   Citovat  

Pikey napsal:
Jestli máš na klapce RACV (Rotary Air Control Valve), tak vyčisti ten a IACV (Idle Air Control Valve) nehledej, protože ho tam nemáš. U některých motorů (třeba d16z6) jsou dva ventily a to už zmiňovaný IACV, který je řízen ECU a FITV (Fast Idle Thermo Valve), který je řízen teplotou chladící kapaliny. RACV je kombinací IACV a FITV a je umístěn na klapce podobně jako FITV. To co jsi zakroužkoval na obrázku vypadá jako RACV. je to dobrý

Je to i podle EPC ten RACV. Fyzicky do toho vede voda (nebo respektive dvě hadičky) a nějakej konektor. Já na té klapce mám takových hadiček a blbin, že se mi to právě moc sundavat nechce. Stačilo by teda zkusit rozebrat tu hadici od sání, otevřít klapku a nastříkat tam nějaký čistič na tu vrchní část toho RACV?

3 háčka
0
PříspěvekZaslal: 9.10.2009 , 14:44   Citovat  

Mourl napsal:
Je to i podle EPC ten RACV. Fyzicky do toho vede voda (nebo respektive dvě hadičky) a nějakej konektor. Já na té klapce mám takových hadiček a blbin, že se mi to právě moc sundavat nechce. Stačilo by teda zkusit rozebrat tu hadici od sání, otevřít klapku a nastříkat tam nějaký čistič na tu vrchní část toho RACV?

Tož za to nic nedáš. Dostat by se to tam mohlo, ale dělej to zastudena a za běhu motoru. Ono to bude trochu chcípat, tak občas mírně otevři klapku zatáhnutím za plynové lanko.
Před klapkou by měla bít taková dírka, to je asi vstup do toho ventilu. Tak je to aspoň na Prelude - tenhle ventil pod klapkou tam je též.

2 háčka
0
PříspěvekZaslal: 9.10.2009 , 14:58   Citovat  

mám si na tou koupit nějaký ten čistič na EGR ventily? třeba tohle? tudy odkaz nebo čím to vyčistit?

Pikey je teď offline  Pikey
0
PříspěvekZaslal: 9.10.2009 , 17:56   Citovat  

Mourl napsal:
mám si na tou koupit nějaký ten čistič na EGR ventily? třeba tohle? tudy odkaz nebo čím to vyčistit?

Já to čistil technickým benzínem.

3 háčka
0
PříspěvekZaslal: 9.10.2009 , 19:15   Citovat  

Mourl napsal:

Jo, něco takového, aby to byl sprej.

Nevím jestli bych na to použil benzín. Asi by to šlo, ale měl bych obavy, abych nějaké těsnění tím nepoškodil ...

Obsah fóra Honda-club.cz   
Problém s volnoběhem - help me...
Fórum: Motor, ECU, spojka a převodovka
0
Pomohlo ti toto téma?   
Zobrazit příspěvky z předchozích:
 Řadit příspěvky dle: 
Jdi na stránku 1, 2  Další 
Zaslat odpověď

Časy uváděny v GMT + 1 hodina