Rozšířené hledání} Informace o členství Kontaktní informace Seznam uživatelů Kalendář Spřátelené weby Honda-club.cz Přihlásit se k emailu
[2]
Linka Uživatelské skupiny Linka Galerie avatarů Linka Kdo je online Linka
Linka Jak se stát členem klubu Linka Stáhnout stanovy sdružení Linka Výhody pro členy klubu Linka
  Obsah fóra Honda-club.cz   
Spínání ventilátoru chladiče Civic 6g5D
Fórum: Elektroinstalace
0
Pomohlo ti toto téma?   
Zobrazit příspěvky z předchozích:
 Řadit příspěvky dle: 
Zaslat odpověď

Strana 1 z 1
Mourl je teď offline  Mourl
2 háčka
0
PříspěvekZaslal: 22.9.2009 , 20:39   Citovat  

Ahoj, chci se zeptat, zda-li se nedá nějak jednoduše předělat spínání ventilátoru aby ventilátor běžel i po vytáhnutí klíčku? Prostě jenom někde proklemovat dvě relátka ?(kde jedno má stálý + a druhé je na ventilátor) možná blbost. Protože když dojedu tak mi občas ventilátor běží, občas ho slyším, tak ho nechám doběhnout. Často se mi však nechce čekat, nebo ho neslyším a vypnu zapalování.
Někde jsem četl že Accordy tohle mají podchycené, nevím proč Civic ne? vždyť to měla už i Felicie Tak to valím bulvy
Zkoušel jsem hledat v knížce ale tam se o ventilátor nějak moc ve schématech nezajímají.
Děkuji za nějakou radu OK
   Pomohl ti příspěvěk? Návrat  

Zobrazit informace o autorovi  Odeslat soukromou zprávu
určin je teď offline  určin
3 háčka
0
PříspěvekZaslal: 22.9.2009 , 21:25   Citovat  

Ze to ma vice aut vim, jen jsem nikdy nevedel k cemu to je. Pze kdyz preci vytahnu klicek, vypnu tedy zapalovani, tak zastavim motor. Jak zastavim motor, tak prestane bezet cirkulace vody v motoru, tze se ochlazuje ( tim behem ventilatoru pri vypnutem zapalovani ) voda jen v chladici to mi hlava nebere

tedy pokud to nema nejaky jiny nuceny obeh jako napr BMW. Ale to to ma jen kvuli topeni

Hondik je teď offline  Hondik
4 háčka
Členství: Žádné
0
PříspěvekZaslal: 22.9.2009 , 22:09   Citovat  

me to jednou dobou fungovalo na C4G ale nevim jak to bylo reseny nikdy sem nad tim nepremyslel az ted jak to tu ctu tak sem si vzpomel ze kdyz sem jel v kolone a pak sem zastavil vypnul sem motor tak ventilator jeste bezel to mi hlava nebere

Zobrazit informace o autorovi Osobní garáž Odeslat soukromou zprávu
2 háčka
0
PříspěvekZaslal: 23.9.2009 , 14:35   Citovat  

No jde o to že se právě zastaví okruh. Ale podle mě dochází samospádem k dalšímu chlazení motoru ne? teplá voda stoupá,čily se dostává i do chladiče a pokud ho dále ochlazuješ tak podporuješ tuhle cirkulaci. Nemělo by ti pak v motoru vzniknout místo kde se teplá voda zastaví, kde pak hrozí že se motor nerovnoměrně přehřeje.
Nevím možná je to fakt jedno a borci z Honda to mají vymyšlený dobře a věděli co dělají, když tohle udělali. I když nevím jestli se borci v GB někde nesekli Úsměv
Jinak k tomu spínání se stačí povrtat asi ve skříňce pod kapotou a trocha drátu,pojistky atp. udělají svoje...

3 háčka
0
PříspěvekZaslal: 23.9.2009 , 14:45   Citovat  

Neni tepla voda stejne tezka jako studena? Cooo???

2 háčka
0
PříspěvekZaslal: 23.9.2009 , 15:52   Citovat  

No teplá voda stoupá vzhůru, stejně jako teplý vzduch. Na tomto principu se vytápí domy. Dnes se tedy tomu většinou pomáhá malým oběhovým čerpadlem.
Teď zrovna na netu nemůžu najít nějaký článek, nebo nákres abych to podložil.

3 háčka
0
PříspěvekZaslal: 23.9.2009 , 18:27   Citovat  

ze se to pouziva v domech vim, ale nikdy mi nebylo jasny proc.
Kdyz preci smicham vodu o ruznych teplotach, tak se mi neoddeli od sebe ( nahore tepla, dole studena ) to mi hlava nebere

2 háčka
0
PříspěvekZaslal: 23.9.2009 , 18:58   Citovat  

Když jí smícháš tak ne..ale pokud uděláš nějaký okruh, myslím že tam hraje roli i průměr trubek atp. a na jednom místě, respektive v nejnižším místě zahřívat, tak by ti kapalina měla začít kolovat sama ne? asi ne nějak extra rychle ale nějaký průtok tam bude. Prostě teplá voda stoupá vzhůru Úsměv
EDIT: jedná se o termosifonův jev, třeba Škoda 422-860 (zlatej Seznam.cz) měla na tomhle systému celé chlazení, bez čerpadla....ale to se psal rok 1929 Je to tam.
EDIT: "První způsob chlazení
pomocí vody bylo termosifonové chlazení. Ohřátá, lehčí voda stoupá
přes sběrnou trubku do horní části chladiče. Zde je ochlazována
prouděním vzduchu, který proniká během jízdy přes výměník. Poté klesá
dolů a opět se vrací do motoru. Pokud je motor v provozu, voda obíhá
cirkulačním okruhem. Toto chlazení bylo podporováno vzduchem, avšak
nebyla možná žádná regulace. Později byla cirkulace vody urychlena
vodním čerpadlem"
Výtah z: tudy odkaz

3 háčka
0
PříspěvekZaslal: 23.9.2009 , 19:29   Citovat  

tyjo.. budu asi muset vytahnout sesity z fyziky Se stydím
v tom pripade jesli je tomu tak, tak stejne bude ten obeh tak pomalej, ze v tom zadnou vyhru nevidim:-)
ono i u tej Feldy ten vetrnik bezi je par vterin po vypnuti motoru

FastCivic je teď offline  FastCivic
5 háček
0
PříspěvekZaslal: 23.9.2009 , 19:48   Citovat  

a je to k necemu dobre? to "dochlazovani"? bez toho aspon jak k nemu prijdou za pul hodky bude motor porad ohratej, nez aby mi schladl a ja kdyz budu spechat mu dam cocku studenemu Úsměv

2 háčka
0
PříspěvekZaslal: 23.9.2009 , 19:55   Citovat  

No tohle nás ve škole neučily, pokud si tak vzpomínám.
Ale myslím že právě těch pár vteřin...no podle mě je to určo víc, minimálně tak minutka to bude. Tomu určitě pomůže, si vezmi že těsně po sepnutí ventilátoru vypnu motor. Ta voda se tam bude určitě ještě hřát dost dlouho,stoupat tlak atp. ten větrák přeci jenom tu cirkulaci ještě více posílí.
No zase ty auta jezdí od 97 roku a bez problémů, a nebo to každý nechá dochladit HaHaaa Jenom já jsem línej.

Bitkar je teď offline  Bitkar
4 háčka
0
PříspěvekZaslal: 23.9.2009 , 20:10   Citovat  

tak to dochlazovani dela hlavne rozdil kdyz jedes fakt kudlu. To ano, to se pak doporucuje zvolnit treba na par poslednich minut jizdy a po dojeti nechat vrcet motor a nechat sepnout ventilator a schladit, po fakt kudle i treba nekolik minut nechat vrcet. Ale ze by byl rozdil jestli dojedes z prace pohodovym tempem a nenchas to schladit... to snad ne.. .to by venku muselo bejt jooo vedro maximalne no.

Jinak s tou cirkulaci, sem spis myslel ze je to o tlakach a teplotach a ne o tom ze neco stoupa nahoru. Proste teplejsi voda v nejakym miste udela nejakej vetsi tlak a tlaky se vyrovnavaj tak to zacne cirkulovat.

monty je teď offline  monty
Moderátor
0
PříspěvekZaslal: 24.9.2009 , 6:24   Citovat  

nene stejně jak u vzduchu (horkovzušný balony) teplejší voda je lehčí a stoupá -využívá se toho třeba v zásobnících TUV , dolem připouštím studenou vodu a shora odebírám teplou ,pokud bych to udělal obráceně tak tu vodu promíchám a mám prd. Samotížný topení funguje na stejným principu , jen v uzavřeným okruhu .V kotli ohřeju vodu a ta začne stoupat do stoupačky(výstup do topení), v radiátorech se ochladí a protože jsou všechny trubky spádovaný začne klesat k přívodu do kotle (vratce -vrací se tam voda z okruhu) a tak začne voda cirkulovat.Tenhle způsob je závislej na hydraulickejch poměrech v potrubí tzn dostatečný spády , velký průměry potrubí .Ale funguje bez elektriky , spolehlivě. Dneska se s tím nikdo nezalamuje , sekne se tam centimetrová trubička ,za kotel vrazí čerpadlo a fertig.
s tlakem by to nefungovalo , tlak se šíří všemi směry tzn by se vytlačovala voda i do zpátečky .k tomu dojde když u systemu s čerpadlem vypadne elektrika , přestane to cirkulovat a teplo z kotle se přestane vyzařovat z radiátorů ,pak se system natlakuje a musí to vzít pojistnej ventil jinak bum.

topenisamotiz.JPG

Zobrazení obrázku v plné velikosti.
topenisamotiz.JPG, 21.68 kB

Obsah fóra Honda-club.cz   
Spínání ventilátoru chladiče Civic 6g5D
Fórum: Elektroinstalace
0
Pomohlo ti toto téma?   
Zobrazit příspěvky z předchozích:
 Řadit příspěvky dle: