Rozšířené hledání} Informace o členství Kontaktní informace Seznam uživatelů Kalendář Spřátelené weby Honda-club.cz Přihlásit se k emailu
[1]
Linka Uživatelské skupiny Linka Galerie avatarů Linka Kdo je online Linka
Linka Jak se stát členem klubu Linka Stáhnout stanovy sdružení Linka Výhody pro členy klubu Linka
  Obsah fóra Honda-club.cz   
Jak správně zazimovat?
Fórum: Volná diskuze
Zobrazit příspěvky z předchozích:
 Řadit příspěvky dle: 
Zaslat odpověď

Strana 1 z 1
mireczek je teď offline  mireczek
2 háčka
Členství:
PříspěvekZaslal: 8.11.2009 , 15:34   Citovat  

Od října do dubna s autem nebudu jezdit, tak mám několik otázek, jak ho správně zazimovat.

Začnu od kol. Je lepší auto přezout na plechové disky s pneumatikami na odpis, nebo stačí s autem v nějakém intervalu pohnout kousek, aby nedošlo k deformaci kol a penumatik?

K podvozku. Nebylo by úplně nejlepší si nechat zhotovit nějaké podstavce, na kterých by leželo auto v podstatě na karoserii (v místě kde se zvedá zvedákem), než kupovat plechová kola..?

Co motor? Je dobré v nějakém intervalu auto nastartovat a nechat chvíli běžet..?

Je lepší nechat pootevřená okénka, aby auto mohlo dýchat a nedržela se v něm vlhkost..?

Na co bych si měl ještzě dát pozor? Díky za rady.
   Návrat  
   Zobrazit informace o autorovi  Odeslat soukromou zprávu
JARYN je teď offline  JARYN
1 háčko
PříspěvekZaslal: 8.11.2009 , 15:49   Citovat  

Ano, je lepší auto podepřít, "odpočnou" si gumy, tlumiče, péra.....
Auto, a podvozek umýt, (příp. opravit rezavá místa), a nakonzervovat; a je lepší nechat dveře pootevřené, zajedno to větrá, za druhé "šetříš" těsnění, a ještě jedna věc - odklop stěrače.
A co se týká motoru - určitě NE po nějaké době na chvíli startovat - motor se neprohřeje, na studenějších vnitřních plochách motoru se srazí vlhkost, a protože by motor za studena jel na bohatší směs, palivo se dokonale nespálí, a jeho těžší složky tam zůstanou, a "naředí" olej. Daleko lepší je vymontovat svíčky, do každého válce najít trošku motorového oleje, (díry po svíčkách ucpat hadrou - pozor, ať Ti tam něco nespadne), a opatrně jednou dvakrát protočit motor (je lepší ručně).
A baterku je lepší vydělat, uložit někam v suchu, a mimo mráz, a tak jednou za měsíc dobít malým proudem (asi dvacetinovým proudem její kapacity - pokud je to padesáti ampérhodinová baterka, tak dobíjet tak 2,5A).
   Návrat  
2 háčka
Členství:
PříspěvekZaslal: 8.11.2009 , 15:58   Citovat  

Ani za delší dobu se motor dobře neprohřeje..?
   Návrat  
RASTA je teď offline  RASTA
4 háčka
Členství: Žádné
PříspěvekZaslal: 8.11.2009 , 16:04   Citovat  

já otáčel ručně kolem přes kvalt.. OK
ono proč to zbytečně trápit..
ještě je dobrý zazimovat s plnou nádrží.. Úsměv
   Návrat  
   Zobrazit informace o autorovi Osobní garáž Odeslat soukromou zprávu
1 háčko
PříspěvekZaslal: 8.11.2009 , 16:10   Citovat  

mireczek napsal:
Ani za delší dobu se motor dobře neprohřeje..?

Dobře se motor prohřeje (a hlavně v zimě) tak po min. 30-ti kilometrech, na místě ho dobře neprohřeješ - a převodovku vůbec.
   Návrat  
2 háčka
Členství:
PříspěvekZaslal: 8.11.2009 , 16:38   Citovat  

A jak často se má motor protočit? Co se stane, když se neprotočí celou zimu? Auto bude v místnosti, kde bude teplota kolem 10 stupňů.
   Návrat  
Driver je teď offline  Driver
1 háčko
PříspěvekZaslal: 8.11.2009 , 17:02   Citovat  

JARYN napsal:
Dobře se motor prohřeje (a hlavně v zimě) tak po min. 30-ti kilometrech, na místě ho dobře neprohřeješ - a převodovku vůbec.

Blbost.
Motor 1.6 který má 3l oleje a 4.5l vody se ohřeje za 10-15km. Ale na místě na volnoběh to může taky trvat třeba 0.5h.
   Návrat  
gizmi je teď offline  gizmi
4 háčka
PříspěvekZaslal: 8.11.2009 , 17:16   Citovat  

Jejda..az takovej blazen nejsem.. normalne jsem auto hooodne napastoval a vrazil do garaze kde nikdy nebude pod nulou.. to myslim bohate staci.. je to dobrý
   Návrat  
2 háčka
Členství:
PříspěvekZaslal: 8.11.2009 , 17:18   Citovat  

..takže když to jednou týdně natočím a nechám hodinu běžet, tak je to v klidu? Za tu dobu se podle mě i ohřeje převodovka od motoru. A velká zima tam nebývá, takže k žádnému kondenzování vody by docházet nemělo.
   Návrat  
MSX je teď offline  MSX
2 háčka
PříspěvekZaslal: 8.11.2009 , 18:03   Citovat  

JARYN napsal:
Ano, je lepší auto podepřít, "odpočnou" si gumy, tlumiče, péra.....
Auto, a podvozek umýt, (příp. opravit rezavá místa), a nakonzervovat; a je lepší nechat dveře pootevřené, zajedno to větrá, za druhé "šetříš" těsnění, a ještě jedna věc - odklop stěrače.
A co se týká motoru - určitě NE po nějaké době na chvíli startovat - motor se neprohřeje, na studenějších vnitřních plochách motoru se srazí vlhkost, a protože by motor za studena jel na bohatší směs, palivo se dokonale nespálí, a jeho těžší složky tam zůstanou, a "naředí" olej. Daleko lepší je vymontovat svíčky, do každého válce najít trošku motorového oleje, (díry po svíčkách ucpat hadrou - pozor, ať Ti tam něco nespadne), a opatrně jednou dvakrát protočit motor (je lepší ručně).
A baterku je lepší vydělat, uložit někam v suchu, a mimo mráz, a tak jednou za měsíc dobít malým proudem (asi dvacetinovým proudem její kapacity - pokud je to padesáti ampérhodinová baterka, tak dobíjet tak 2,5A).

A cokdyž mám nahranou jinou mapu v jednotce. Nevymaže se mi když baterku vyndám?
   Návrat  
1 háčko
PříspěvekZaslal: 8.11.2009 , 19:38   Citovat  

Driver napsal:
Blbost.
Motor 1.6 který má 3l oleje a 4.5l vody se ohřeje za 10-15km. Ale na místě na volnoběh to může taky trvat třeba 0.5h.

A Ty si myslíš, že když už máš ohřátou vodu, že je důkladně prohřátý motor, a olej Tak to koukám!
   Návrat  
1 háčko
PříspěvekZaslal: 8.11.2009 , 19:42   Citovat  

MSX napsal:
A cokdyž mám nahranou jinou mapu v jednotce. Nevymaže se mi když baterku vyndám?

To nevím, tak tu baterku nevyndávej - pokud to auto nebude na mrazu, tak to zas tak velkej problém asi nebude.....
   Návrat  
1 háčko
PříspěvekZaslal: 8.11.2009 , 19:49   Citovat  

mireczek napsal:
..takže když to jednou týdně natočím a nechám hodinu běžet, tak je to v klidu? Za tu dobu se podle mě i ohřeje převodovka od motoru. A velká zima tam nebývá, takže k žádnému kondenzování vody by docházet nemělo.

Ptal ses, jak správně zazimovat - jen jsem Ti odpověděl přátele jak si to uděláš, je Tvoje věc.....
   Návrat  
1 háčko
PříspěvekZaslal: 8.11.2009 , 19:51   Citovat  

gizmi napsal:
Jejda..az takovej blazen nejsem.. normalne jsem auto hooodne napastoval a vrazil do garaze kde nikdy nebude pod nulou.. to myslim bohate staci.. je to dobrý

No, tos udělal něco pro karosérii, ale co motor Smutný
   Návrat  
posero je teď offline  posero
5 háček
PříspěvekZaslal: 8.11.2009 , 20:43   Citovat  

nebuďte takový blázni Velmi šťastný vám snad někdo startuje auto když ste tejden na dovolený? Úsměv
   Návrat  
ninja je teď offline  ninja
4 háčka
Členství: Web
PříspěvekZaslal: 8.11.2009 , 21:13   Citovat  

me auto stalo v dilne 7 mesicu bez pohybu, na jendom miste, asi 4x nastartovany, kazdy mesic dobita baterie, na posledni 2 mesice odpojena, na jedne prazdne pneumatice a ze bych pocitoval ze se pneumatiky omackaly, to ne. Jediny co jsem po te dobe udelal ze jsem kouknul jestli vsechno sviti, mam olej (shodou nahod asi mesic pred odstavenim vymeneny) a zase jsem skakal vesele dal. Neni treba nijak vyznamne resit.

btw je fakt ze treba u motorek se doporucuje dat stroj na hlavni stojan aby se odlehcily pneumatiky, pruziny a tlumice, ale u auta bych to fakt nedelal. Mozna je to i tim ze mam auto jako dopravni prostredek.

vseobecna rada je mit pneumatiky nafoukane na spravny tlak, nastevrene okna a odbrzdenou rucni brzdu, idelane odpojenou baterii - stejne tak to delal deda s trabantem kazdou zimu a jak slouzil .-)
   Návrat  
bordel je teď offline  bordel
Partner H-C
PříspěvekZaslal: 8.11.2009 , 21:19   Citovat  

Ja s autem projel myckou s voskem, obcas dam nabijet baterku, jedno kolo je vypusteny, druhy napul. Úsměv Ted stoji od dubna a vyjede az nam povoli srotovny HaHaaa
   Návrat  
neewman je teď offline  neewman
1 háčko
PříspěvekZaslal: 8.11.2009 , 21:36   Citovat  

Umýt podvozek a karoserii,vše promazat-klasická udzba dle manualu,nalit fridex kdyby prituhlo,vymenit kapalinu v ostrikovacich za zimni,nafouknout pneu,gumové těsnení osetrit silikonem nebo jiným prostredkem,radsi plnou-rezne nadrz pokud je tam malo a pres zimu zvodnati a ucpat diry pred hlodavci.Jinak pokud je garaz tak jen kola,fridex a komplet umýt wapkou i zespoda.Víc bych neresil.
   Návrat  
Petr 78 je teď offline  Petr 78
5 háček
PříspěvekZaslal: 8.11.2009 , 21:42   Citovat  

mireczek napsal:

Tohle fakt nedělej. To není vůbec dobrý pro motor ani převodovku. KO
Když to auto bude stát v suché a teplé garáži, tak s ním nemusíš dělat vůbec nic celou zimu. Jenom těm pneumatikám je lepší dopřát odpočinek. Takže buď přezout na nějaký šlupky nebo auto postavit na špalky, aby byly kola ve vzduchu.
A je dobrý auto odstavit po delší jízdě, kdy jsou všechny agregáty prohřáté, vysušené a i výfuk je zevnitř suchý.
   Návrat  
Petura je teď offline  Petura
4 háčka
PříspěvekZaslal: 9.11.2009 , 8:23   Citovat  

uloženka jak v armádě Velmi šťastný
tatík kdysi koupil žigulíka po starším pánovi, který s autem dělal všechno co tu bylo napsáno ... na zimu umyl kdeco, navoskoval karoserii, auto dal na špalky, kola sundal, dával špalíčky mezi dveře aby se nezavřeli, zvednul stěrače, atd. atd. atd ...
auto vypadalo jako nový, ale jak jsme s tím začali jezdil celoročně, tak se na autě podělalo co se dalo ...

prostě mám takový názor, že auto daleko víc stárne a chátrá stáním než každodenním používáním (ne rasováním)

ale je to zase na každým, na jaký provoz to auto má, pokud s ním vyjedeš jen na sraz nebo v neděli za slunečného počasí a zbytek týdne se můžeš věnovat opravám, tak proč ne, ale já chci aby auto bylo funkční 365dní v roce, takže nějaké zazimování nehrozí
ano když bude sněhová kalamita nebo extrémní bordel a solná kalamita na silnicích, tak si vemzu do práce megana Úsměv
   Návrat  
Driver je teď offline  Driver
1 háčko
PříspěvekZaslal: 9.11.2009 , 10:54   Citovat  

JARYN napsal:
A Ty si myslíš, že když už máš ohřátou vodu, že je důkladně prohřátý motor, a olej Tak to koukám!

Já to měřil, ty taky? Nevěřím nebo ti blbne termostat. Voda je ohřáta nejdýl po 4 km.
   Návrat  
cocks je teď offline  cocks
4 háčka
Členství: Gold
PříspěvekZaslal: 9.11.2009 , 11:02   Citovat  

ojee tady se zas rozjely polemiky HaHaaa

obecně vzato auto samozřejmě trpí víc když stojí než když jezdí...je to divný ale je to tak, každopádně přes zimu ho taky redši nechám "trpět v garáži" než abych plužil prosolený silnice....

ideálně samozřejmě na nějakej podstavec ale já to prostě nechám stát na zimákách a občas to přijdu navrknout aby se to vokulilo a držel se olejovej film ale jinak bych to nijak nehrotil.....v garáži je nejmíň 10°C takže no stress..
   Návrat  
1 háčko
PříspěvekZaslal: 9.11.2009 , 14:28   Citovat  

Driver napsal:
Já to měřil, ty taky? Nevěřím nebo ti blbne termostat. Voda je ohřáta nejdýl po 4 km.

To se s Tebou nehádám, ale oleji a motoru trvá správné PROHŘÁTÍ (ne ohřátí) podstatně déle Chápeš!

A co se týká toho "protáčení motoru" - pokud tam dírama po svíčkách do každého válce stříkneš trošku mot. oleje, jednou-dvakrát to protočíš (říkal jsem ručně - za klíňák, golou za šroub na klice tudy doprava, ať ho náhodou nepovolíš tudy , nebo kolem "přes kvalt"), aby se to "nakonzervovalo", tak potom už nemusíš nějaké občasné startování (znovu říkám, to udělá víc škody, jak užitku) vůbec řešit. Ten olej udělá na činných plochách válců film, a v ložiskách a jinde zůstane normálně zbytek oleje po jízdě. A jak napsal Petr78, je lepší to "odstavit" po delší jízdě. papa Ale dělej, jak myslíš.....
   Návrat  
Speedy je teď offline  Speedy
3 háčka
PříspěvekZaslal: 9.11.2009 , 14:37   Citovat  

Když nechám pootevřený dveře oddechnou si těsnění, ale nespadnou mi dveře? zas se víc namáhají panty ne?
   Návrat  
bordel je teď offline  bordel
Partner H-C
PříspěvekZaslal: 9.11.2009 , 15:27   Citovat  

Speedy napsal:
Když nechám pootevřený dveře oddechnou si těsnění, ale nespadnou mi dveře? zas se víc namáhají panty ne?

to je slovo do pranice OK
   Návrat  
DrSlimm je teď offline  DrSlimm
3 háčka
PříspěvekZaslal: 9.11.2009 , 15:34   Citovat  

Speedy napsal:

Panty snad bud drzej, nebo nedrzej... Jinak to nemusis mit uplne otevreny, staci mit nedovreny, jako ze dzi za zamek, ale nejsou upne zabouchnuty...
   Návrat  
posero je teď offline  posero
5 háček
PříspěvekZaslal: 9.11.2009 , 15:47   Citovat  

Speedy napsal:

a jak se namáhaj? to je zas blbost.... dveře ti určitě neklesnou
   Návrat  
silenec je teď offline  silenec
Partner H-C
PříspěvekZaslal: 9.11.2009 , 15:55   Citovat  

Speedy napsal:

Tak pokud chces met jistotu, tak navrhuju podeprit i ty dvere HaHaaa
   Návrat  

Obsah fóra Honda-club.cz   
Jak správně zazimovat?
Fórum: Volná diskuze
Zobrazit příspěvky z předchozích:
 Řadit příspěvky dle: 
Zaslat odpověď

Časy uváděny v GMT + 1 hodina