Rozšířené hledání} Informace o členství Kontaktní informace Seznam uživatelů Kalendář Spřátelené weby Honda-club.cz Přihlásit se k emailu
[2]
Linka Uživatelské skupiny Linka Galerie avatarů Linka Kdo je online Linka
Linka Jak se stát členem klubu Linka Stáhnout stanovy sdružení Linka Výhody pro členy klubu Linka
  Obsah fóra Honda-club.cz   
Zákaz blikaní na protijedoucí ?
Fórum: Pokec o autech
Zobrazit příspěvky z předchozích:
 Řadit příspěvky dle: 
Jdi na stránku 1, 2  Další 
Zaslat odpověď

Strana 1 z 2
Miki Civic je teď offline  Miki Civic
Opičák [4]
PříspěvekZaslal: 16.12.2009 , 20:19   Citovat  

Je pravda, že se nesmí blikat "na sebe" ? (Aby se řidiči vzájemně neupozorňovali že nesvítí nebo že jsou tam policajti atd ?) .. to už by se pak ani nesměli pozdravit známí co na sebe bliknou? to mi hlava nebere snad ne .. (ne že bych tímto přestal blikat to fakt ne, jen jestli někdo neslyšel o tom ..)
   Návrat  
   Zobrazit informace o autorovi Osobní garáž Odeslat soukromou zprávu
skyline je teď offline  skyline
4 háčka
PříspěvekZaslal: 16.12.2009 , 20:22   Citovat  

Miki Civic napsal:
Je pravda, že se nesmí blikat "na sebe" ? (Aby se řidiči vzájemně neupozorňovali že nesvítí nebo že jsou tam policajti atd ?) .. to už by se pak ani nesměli pozdravit známí co na sebe bliknou? to mi hlava nebere snad ne .. (ne že bych tímto přestal blikat to fakt ne, jen jestli někdo neslyšel o tom ..)

To je zase hovadina, nevim, co dodat...
   Návrat  
   Zobrazit informace o autorovi  Odeslat soukromou zprávu
Bitkar je teď offline  Bitkar
4 háčka
Členství: Žádné
PříspěvekZaslal: 16.12.2009 , 20:23   Citovat  

je to pravda... myslim, ze jde o to, ze dle zakona muzes jen upozornovat pouze pokud hrozi nebezpeci (nehoda za zatackou apod.). Udajne to teda pokutovat muzou.
   Návrat  
Bully je teď offline  Bully
Moderátor
PříspěvekZaslal: 16.12.2009 , 20:25   Citovat  

Bitkar napsal:
je to pravda... myslim, ze jde o to, ze dle zakona muzes jen upozornovat pouze pokud hrozi nebezpeci (nehoda za zatackou apod.). Udajne to teda pokutovat muzou.

Pochopitelne. Ze zakona jde o "svetelnou houkacku", presny termin je tusim "svetelne vystrazne znameni", a melo by se tak taky pouzivat. Ale to prece neni zadna novinka.
   Návrat  
WotanMitUns je teď offline  WotanMitUns
3 háčka
PříspěvekZaslal: 16.12.2009 , 20:25   Citovat  

myslím, že v německu tam něco s blikáním mají... Ale tady snad asi ne. A i kdyby ano, tak mám ruce a můžu mávat a podobně.. HaHaaa
   Návrat  
-toyo- je teď offline  -toyo-
2 háčka
PříspěvekZaslal: 16.12.2009 , 20:27   Citovat  

jj je to pravda ,kamosa tak pokutovaly, merily jakoze radarem a kousek dal stali dalsi a ti se divaly kdo blika a tak a kamos na nekoho blikl a hned pry vyskocily a brali ho , jako mazec KO naštvanej
   Návrat  
Bully je teď offline  Bully
Moderátor
PříspěvekZaslal: 16.12.2009 , 20:28   Citovat  

WotanMitUns napsal:
myslím, že v německu tam něco s blikáním mají... Ale tady snad asi ne. A i kdyby ano, tak mám ruce a můžu mávat a podobně.. HaHaaa

Ne, i v CR nesmis treba marit vykon policistu timhle svetelnym znamenim a rozdavaji e za to bezne pokuty uz delsi dobu. Kdysi dokonce nekde byla jedna hlidka co merila rychlost a druha, co hlidala ty, co svetly varuji. Ti druzi vybrali vic HaHaaa
   Návrat  
4 háčka
PříspěvekZaslal: 16.12.2009 , 20:28   Citovat  

tusim tady v CR i byla akce vylozene... - dlouha silnice nekde na severu cech, hodne mericu a v provozu civilni oktavky s kamerama natacely jak se lidi varujou. Tusim to ale nepalkovali nejak moc, spis slo o vystrahu. Asi chteli docilit toho, aby s tim lidi prestali.
   Návrat  
Pablo je teď offline  Pablo
1 háčko
PříspěvekZaslal: 16.12.2009 , 20:31  Naposledy upravil Pablo dne 16.12.2009 , 20:33, celkově upraveno 2 krát. Citovat  

Bliknu vždy, když protijedoucí nesvítí. Za to můžu dostat taky pokutu? To už by bylo trochu zvrácený, ne?

(dokonce jsem takhle nedávno blikal na policajty a v zrcátku jsem pak viděl, že si rozsvítili, žádná otočka přes ručku a vytmavit mi to Mr. Green )
   Návrat  
4 háčka
PříspěvekZaslal: 16.12.2009 , 20:33   Citovat  

to bys mozna uhadal... a taky mozna ne. Mohl bys tvrdit, ze bylo nebezpecny, ze nesvitil a proto jsi na nej blikal, ale jestli to projde nevim :)
   Návrat  
Aqwertzz je teď offline  Aqwertzz
4 háčka
PříspěvekZaslal: 16.12.2009 , 20:34   Citovat  

Jde jenom o upozornení na policii, jinak jim blikani nevadi, nemuze snad vadit.
   Návrat  
Oncek je teď offline  Oncek
3 háčka
PříspěvekZaslal: 16.12.2009 , 20:39   Citovat  

to já občas bliknu když je někde nějaké nebezpečí, nehoda na cestě...překážka atd... docela nechápu proč se tohle pokutuje, radši kdyby se zaměřili na něco jiného, například na lidi co jedou pod vlivem - od nového roku budou mít mírnější tresty KO
   Návrat  
MSX je teď offline  MSX
2 háčka
PříspěvekZaslal: 16.12.2009 , 20:43  Naposledy upravil MSX dne 16.12.2009 , 21:00, celkově upraveno 1 krát. Citovat  

Proč bych měl byt pokutovaný za dobrou věc? Tím že zablikám na řidiče že nesvítí je jen dobře! Jde přece o bezpečnost! A tím že upozorním že tam stojí policie a měří tak přece taky. Policie vetšinou měří v místech kde se často porušuje rychlost a ja ho tím donutím spomalit. Tak znova řidiče upozorním na bezpečnější rychlost. Taky ho můžu upozornit na hrozicí nebespečí a nebo jen za něco poděkovat. Mě osobně příjde i přijemnější když si např. takhle řidiči poděkujou. nebo se pozdraví no proč né. Pokud jim to vadí tak ať nejdřiv spraví pořádně ty vlnité cesty nanich taky každy bliká Velmi šťastný
   Návrat  
Destak je teď offline  Destak
3 háčka
PříspěvekZaslal: 16.12.2009 , 20:54   Citovat  

mě jednou stavěli po problikání, strážnik přišel se slovy že jsem blikáním upozorňoval na výkon PČR a tím mařil jejich výkon, tak jsem odvětil, že jeho při zastavování aut jeho kolegy musí ostatní řidiči brzdit poměrně náhle a tím vzniká možnost střetu, tudíž nebezpečí, jenom jsem je varoval že se zpomaluje, mimo jiné jedno z protijedoucích aut nemělo zapnuty potkávací světla a tím vznikalo nebezpečí pro ostatní řidiče. Řekl mi jen, v pořádku, ale né všichni co pracujou jsou u PČR uznají že nemají pravdu, vrátil doklady, popřál štastnou cestu a jel jsem =) takže kontroluje se to tak záleží jestli bliknete jednou nebo 3x například, taky na koho narazíte a jak moc se budete chtít hádat =)
   Návrat  
Daver je teď offline  Daver
Administrátor
Členství: Gold
PříspěvekZaslal: 16.12.2009 , 20:56   Citovat  

MSX to napsal hezky, zvlášť poslední větu je to dobrý

Klidně bych šel před soud a i bez právníka bych to uhádal HaHaaa
   Návrat  
4 háčka
PříspěvekZaslal: 16.12.2009 , 21:00   Citovat  

kdyz mas dvouvlaknovy zarovky, tak to uhadas na vlnu na silnici mozna :) ale kdo ma dalky zvlast, tak na to hrat nemuze. Beztak cajti jsou jen lidi, proste nektery pohodovy a nektery ne. Blci jsou jenom ty, kteri zapomninaji na to, ze jsou jen lidi (myslej si, ze jsou vic). Horsi je, kdyz jim nekdo z vedeni naridi, ze na to udelaj akci apod.

btw: ja jednou videl naopak, ze cajti blikali svetlama na nekoho, ze nesviti :) proste je to o lidech a okolnostech. Kazdopadne maj pravo to pokutovat a clovek ma pravo se vykrucovat :)
   Návrat  
MSX je teď offline  MSX
2 háčka
PříspěvekZaslal: 16.12.2009 , 21:06   Citovat  

Na mě taky už blikal policista a né jednou abych si rosvítil světla. Tak jsme lidi né? Osobně kdyby mě zastavil tak mu řeknu asi svoje a ať pokutuje rozumnější a důležitějši věci a né nesmysly že na někoho bliknu!
   Návrat  
Roverman je teď offline  Roverman
3 háčka
PříspěvekZaslal: 16.12.2009 , 21:08   Citovat  

já už neblikám většinou vůbec,jen jako pozdrav či poděkování.
co se týče policajtů, jen at si je vyhmátnou, pokud není připoutanej nebo jede jak blb tak at za to zaplatí a hotovo. :twisted:

Nakonec kámoš bliknul na auto který nesvítilo, borec to otočil přes ručnou, zastavil kámoše a div ho nezabil za to že na něj nemá co blikat, a že o si bude svítit kdy chce a kde chce. Úsměv
   Návrat  
Newer je teď offline  Newer
Zlobivec [1]
PříspěvekZaslal: 16.12.2009 , 21:08   Citovat  

MSX napsal:
Proč bych měl byt pokutovaný za dobrou věc? Tím že zablikám na řidiče že nesvítí je jen dobře! Jde přece o bezpečnost! A tím že upozorním že tam stojí policie a měří tak přece taky. Policie vetšinou měří v místech kde se často porušuje rychlost a ja ho tím donutím spomalit. Tak znova řidiče upozorním na bezpečnější rychlost. Taky ho můžu upozornit na hrozicí nebespečí a nebo jen za něco poděkovat. Mě osobně příjde i přijemnější když si např. takhle řidiči poděkujou. nebo se pozdraví no proč né. Pokud jim to vadí tak ať nejdřiv spraví pořádně ty vlnité cesty nanich taky každy bliká Velmi šťastný

ámen Velmi šťastný pravda pravda.
   Návrat  
Cody je teď offline  Cody
3 háčka
PříspěvekZaslal: 16.12.2009 , 21:19   Citovat  

Mě příde troubení a blikání na někoho zbabělé a nedělám to-byl sem svědkem i toho,kdy se troubista a blikač zamknul v autě když si ho poškozený dojel a chtěl vysvětlit jeho počínání. Velmi šťastný
   Návrat  
Cody je teď offline  Cody
3 háčka
PříspěvekZaslal: 16.12.2009 , 21:23   Citovat  

Roverman napsal:

Nakonec kámoš bliknul na auto který nesvítilo, borec to otočil přes ručnou, zastavil kámoše a div ho nezabil za to že na něj nemá co blikat, a že o si bude svítit kdy chce a kde chce. Úsměv

Něco na tom je,ani se mu nedivím,třeba šetří žárovky Velmi šťastný
Né,ale jak by se lidem líbilo kdyby na ně někdo každou chvíly blikal.
O jízdě po dálnici v levém pruhu ani nemluvě. Smutný
   Návrat  
Ajsik je teď offline  Ajsik
4 háčka
PříspěvekZaslal: 16.12.2009 , 21:39   Citovat  

Blikám když je tam nehoda nebo něco jiného nebezpečného a někdy když nesvítí a už je šero.
Na policejní kontrolu nebo měření nijak neupozorňuju. Ble
   Návrat  
Henges je teď offline  Henges
5 háček
PříspěvekZaslal: 16.12.2009 , 21:43   Citovat  

Vidím že tu je spousta lidí dobře informovaných o věcech docela starých HaHaaa
   Návrat  
Sweet_Acid je teď offline  Sweet_Acid
1 háčko
PříspěvekZaslal: 16.12.2009 , 21:56   Citovat  

Miki Civic napsal:

vyhláška praví že dálková světla smíš používat pouze mimo obec, takže teoreticky za to postih může být, ale v praxi jsem s s tím nesetkal, dokoce jsem problikával i policajty, a ještě mi mávli že děkujou ..
   Návrat  
Roverman je teď offline  Roverman
3 háčka
PříspěvekZaslal: 16.12.2009 , 22:08   Citovat  

Sweet_Acid napsal:
vyhláška praví že dálková světla smíš používat pouze mimo obec, takže teoreticky za to postih může být, ale v praxi jsem s s tím nesetkal, dokoce jsem problikával i policajty, a ještě mi mávli že děkujou ..

dálková světla můžeš použít i v obci nebo ne?... radši oslním chodce než abych ho neviděl. ne všechny obce mají super osvětlení jak na magistrále
   Návrat  
plisa je teď offline  plisa
1 háčko
PříspěvekZaslal: 16.12.2009 , 22:35   Citovat  

Roverman napsal:
dálková světla můžeš použít i v obci nebo ne?... radši oslním chodce než abych ho neviděl. ne všechny obce mají super osvětlení jak na magistrále

Já myslim že v obci ne. Nevim, jestli je to přímo v zákoně, nebo jen takový "nepsaný pravidlo"... Ale každopádně pokud v obci není dostačující osvětlení, tak taky svítim dálkovejma. A důvod je stejnej...radši oslnit, než zabít. A běda jak mě za to bude chtít někdo pokutovat
   Návrat  
rooney je teď offline  rooney
Tajný agent
PříspěvekZaslal: 16.12.2009 , 22:39   Citovat  

Taky jsem o tom slyšel,ale porušuji to pravidelně. Úsměv A jsem rád že někteří jak by smet..
   Návrat  
4 háčka
PříspěvekZaslal: 17.12.2009 , 0:23   Citovat  

je to tak, v obci se dalkovy pouzivat nesmej... na 50kmh by ani nemeli bejt potreba pokud mas vporadku potkavacky. Ale to je uz trochu offtopic. To neni duvod proc za to pokutujou, viz vyse.
   Návrat  
posero je teď offline  posero
5 háček
PříspěvekZaslal: 17.12.2009 , 0:34   Citovat  

Bitkar napsal:
je to tak, v obci se dalkovy pouzivat nesmej... na 50kmh by ani nemeli bejt potreba pokud mas vporadku potkavacky. Ale to je uz trochu offtopic. To neni duvod proc za to pokutujou, viz vyse.

dneska ti musim pořád odporovat HaHaaa v obci jezdim s dálkama co to dá a to z důvodu neosvětlenejch opilech chodců na silnici, cyklistů atd prostě 5g nesvítí Smutný

už se mi večer podařilo projet plzeň s dálkama a nikdo ani nebliknul pořádnej výtlem
   Návrat  
Prcek je teď offline  Prcek
2 háčka
PříspěvekZaslal: 17.12.2009 , 1:12   Citovat  

361/2000 Sb. o silničním provozu
§ 31
Výstražná znamení
(1) Je-li to nutné k odvrácení hrozícího nebezpečí, dává řidič zvukové výstražné znamení. Mimo obec může řidič dávat zvukové výstražné znamení i tehdy, je-li to nutné k upozornění řidiče předjížděného vozidla.
(2) Místo zvukového výstražného znamení smí řidič dávat světelné výstražné znamení krátkým přerušovaným rozsvícením dálkového světla nebo přepínáním potkávacích a dálkových světel; k upozornění řidiče předjížděného vozidla je smí dávat i v obci.
(3) Je-li nutné upozornit ostatní účastníky provozu na pozemních komunikacích na hrozící nebezpečí, zejména v případech, kdy je nutné náhle snížit rychlost jízdy nebo zastavit vozidlo, dává řidič světelné výstražné znamení zapnutím výstražného světelného zařízení.
(4) Výstražné znamení se užívá jen po dobu nezbytně nutnou.

361/2000 Sb. o silničním provozu
§ 32
(1) Motorové vozidlo musí mít za jízdy rozsvícena obrysová světla a potkávací světla nebo světla pro denní svícení, pokud je jimi vybaveno podle zvláštního právního předpisu2). Tramvaj musí mít rozsvícena potkávací světla nebo světla pro denní svícení.
(2) Vozidlo musí mít za jízdy při snížené viditelnosti rozsvícena obrysová a potkávací nebo dálková světla, pokud je jimi vybaveno podle zvláštního právního předpisu2).
(3) Řidič nesmí užít dálková světla, je-li vozovka dostatečně a souvisle osvětlena nebo mohl-li by být oslněn řidič protijedoucího vozidla, řidič vozidla jedoucího před ním nebo jiný účastník provozu na pozemních komunikacích, strojvedoucí vlaku, řidič jiného drážního vozidla nebo řidič plavidla. Při zastavení vozidla před železničním přejezdem nesmí řidič užít ani potkávací světla, pokud by jimi mohl oslnit řidiče vozidla v protisměru.
(4) Přední světla do mlhy smí řidič užít jen za mlhy, sněžení nebo hustého deště. Zadní světla do mlhy musí řidič za mlhy, sněžení nebo hustého deště užít vždy.
(5) Činná plocha světel nesmí být zakryta nebo nadměrně znečištěna.

Popravdě, když to budeme hnát do detailů, trošku si tu protiřečí dvě ustanovení z.č. 361/2000Sb. Blikat ano, k upozornění na nebezpečí, ale nesvítit dálkovejma když je krásně vidět. Prostě záleží na dané situaci a na uvážení jak a k čemu byli dálkové světla užity.
   Návrat  

Obsah fóra Honda-club.cz   
Zákaz blikaní na protijedoucí ?
Fórum: Pokec o autech
Zobrazit příspěvky z předchozích:
 Řadit příspěvky dle: 
Jdi na stránku 1, 2  Další 
Zaslat odpověď

Časy uváděny v GMT + 1 hodina