Rozšířené hledání} Informace o členství Kontaktní informace Seznam uživatelů Kalendář Spřátelené weby Honda-club.cz Přihlásit se k emailu
[1]
Linka Uživatelské skupiny Linka Galerie avatarů Linka Kdo je online Linka
Linka Jak se stát členem klubu Linka Stáhnout stanovy sdružení Linka Výhody pro členy klubu Linka
  Obsah fóra Honda-club.cz   
Míchání olejů
Fórum: Pokec o autech
Zobrazit příspěvky z předchozích:
 Řadit příspěvky dle: 
Zaslat odpověď

Strana 1 z 1
antonin-s je teď offline  antonin-s
1 háčko
PříspěvekZaslal: 16.1.2010 , 17:27   Citovat  

Ahoj,
zajímalo by mne, jak moc vadí míchání olejů. V téhle problemtice se sice příliš moc nevyznám, ale z doslechu jsem slyšel, že nevadí když člověk sleje dva oleje s jinou viskozitou (např. 10w40 a 15w40), ale vadí, když se slévají dva oleje různých charakteristik (minerální-polosynt.-synt). Na internetu jsem našel článek ve kterém se o tomhle píše, ale příliš moc tam míhání nerozvádí. Jde mi o to, že mám teď v autě 10w40 polosynt. a už je ho tam málo, tak chci koupit nějaký olej a smíchat ho pravděpodobně Castrol Magnitec.

http://auto.idnes.cz/vyber-oleje-nejlepe-sverit-odbornikum-dh3-/pneu.asp?c=2004M162Y02B
   Návrat  
   Zobrazit informace o autorovi  Odeslat soukromou zprávu
ARMIK je teď offline  ARMIK
3 háčka
PříspěvekZaslal: 16.1.2010 , 17:30   Citovat  

antonin-s napsal:
Ahoj,
zajímalo by mne, jak moc vadí míchání olejů. V téhle problemtice se sice příliš moc nevyznám, ale z doslechu jsem slyšel, že nevadí když člověk sleje dva oleje s jinou viskozitou (např. 10w40 a 15w40), ale vadí, když se slévají dva oleje různých charakteristik (minerální-polosynt.-synt). Na internetu jsem našel článek ve kterém se o tomhle píše, ale příliš moc tam míhání nerozvádí. Jde mi o to, že mám teď v autě 10w40 polosynt. a už je ho tam málo, tak chci koupit nějaký olej a smíchat ho pravděpodobně Castrol Magnitec.

http://auto.idnes.cz/vyber-oleje-nejlepe-sverit-odbornikum-dh3-/pneu.asp?c=2004M162Y02B

Dolej to tim, co tam mas, nic nemichej. Olej zmen az budes menit vsechen.
   Návrat  
   Zobrazit informace o autorovi Osobní garáž Odeslat soukromou zprávu
Hlavator je teď offline  Hlavator
Partner H-C
Členství: Žádné
PříspěvekZaslal: 16.1.2010 , 17:33  Naposledy upravil Hlavator dne 16.1.2010 , 17:34, celkově upraveno 1 krát. Citovat  

No moc nerozumim dotazu..nejsem pres oleje nejak kovany,ale kdyz ti to sezralo olej a budes dolivat tak proste dolej 10w-40 a je to ne to mi hlava nebere navic se to tu resi porad dokaola..u motoru nad 100tis a u nas je 10w-40 optimum..treba ja mam uz delsi dobu dobrou zkusenost s Motulem

jinak plna-polo-mineral jestli sem to kdysi dobre pochopil je 5-10-15 Tak to valím bulvy

a kdyz uz neutne potrebujes menit tak to vypust a vymen a je Hihi
   Návrat  
1 háčko
PříspěvekZaslal: 16.1.2010 , 17:33   Citovat  

no, já už právě ten olej co tam teď je nemám, takže mi nezbývá nic jiného, než dokopit jiný, protože tenhle nemůžu sehnat...
   Návrat  
ExEricss je teď offline  ExEricss
4 háčka
PříspěvekZaslal: 16.1.2010 , 17:34   Citovat  

Tímhle je asi řečeno vše:

Míchání olejů je možné, ale pouze za určitých podmínek. Syntetický a minerální olej lze míchat pouze v případě, že nezbývá jiná možnost. „Mícháním dochází ke snížení kvality toho kvalitnějšího. Takový olej pak ztrácí výhody, které si řidič zaplatí,“ říká Vladimír Matějovský, odborník z oboru paliv a maziv.

Pokud máš oleje málo, je lepší tak nalít "cokoliv" pokud nemáš to, co jsi tam lil při výměně, než aby bylo oleje málo.
(je to v uvozovkách, tak snad pochopíte, že Vegetol, Lukanu, nebo panenský olivový se tam lít nebude)
   Návrat  
3 háčka
PříspěvekZaslal: 16.1.2010 , 17:35   Citovat  

Hlavator napsal:
No moc nerozumim dotazu..nejsem pres oleje nejak kovany,ale kdyz ti to sezralo olej a budes dolivat tak proste dolej 10w-40 a je to ne to mi hlava nebere navic se to tu resi porad dokaola..u motoru nad 100tis a u nas je 10w-40 optimum..treba ja mam uz delsi dobu dobrou zkusenost s Motulem

jinak plna-polo-mineral jestli sem to kdysi dobre pochopil je 5-10-15 Tak to valím bulvy

a kdyz uz neutne potrebujes menit tak to vypust a vymen a je Hihi

přátele
   Návrat  
Partner H-C
PříspěvekZaslal: 16.1.2010 , 17:36   Citovat  

ExEricss napsal:
Tímhle je asi řečeno vše:

Míchání olejů je možné, ale pouze za určitých podmínek. Syntetický a minerální olej lze míchat pouze v případě, že nezbývá jiná možnost. „Mícháním dochází ke snížení kvality toho kvalitnějšího. Takový olej pak ztrácí výhody, které si řidič zaplatí,“ říká Vladimír Matějovský, odborník z oboru paliv a maziv.

Pokud máš oleje málo, je lepší tak nalít "cokoliv" pokud nemáš to, co jsi tam lil při výměně, než aby bylo oleje málo.
(je to v uvozovkách, tak snad pochopíte, že Vegetol, Lukanu, nebo panenský olivový se tam lít nebude)

no proste dolej 10W-40 10W-40kou..myslim ze je upne jedno jestli dolejes Motulem treba Castrol Lucy
   Návrat  
1 háčko
PříspěvekZaslal: 16.1.2010 , 17:36   Citovat  

díky
   Návrat  
4 háčka
PříspěvekZaslal: 16.1.2010 , 17:37   Citovat  

Hlavator napsal:

Ne, nepochopil.... muhehe
   Návrat  
Partner H-C
PříspěvekZaslal: 16.1.2010 , 17:39   Citovat  

ExEricss napsal:
Ne, nepochopil.... muhehe

smarja..hlavne tu neresme charakteristiky, provozni teploty a nvm co jeste zase..na todle tema je tu asi milion prispevku mam ten pocit..myslim ze 10 doleje 10 a tim to hasne HaHaaa
   Návrat  
1 háčko
PříspěvekZaslal: 16.1.2010 , 17:42   Citovat  

ááále to jó, já se s tim moc párat nebudu, ale nebyl jsem si jistý, co s čím si můžu dovolit. já jsem tady právě žádný takový příspěvek nenašel (i když si stejně myslim, že už bylo spoustu lidí, co se na to ptali Velmi šťastný)

jinak Hlavatore, jak je to s těma provozníma teplotama Velmi šťastný Velmi šťastný Velmi šťastný
   Návrat  
4 háčka
PříspěvekZaslal: 16.1.2010 , 17:44   Citovat  

Jen sem mu naznačil, že to tak není... Mrk

Závěr:

Nalej tam jakýkoliv motorový olej. Je zbytečné lít tam 5W40 a pod. Pokud to jde, použij 10W40, pokud nemám jinou možnost, použij i 15W40 ale při nejbližší možné příležitosti olej v motoru vyměň.
(oleje typu 0W30, 10W60, 20W60, 10W50 a pododbné zde ani nezmiňuji, protože jejich nákup např. na benzínce je finanční sebevražda Velmi šťastný)
   Návrat  
Partner H-C
PříspěvekZaslal: 16.1.2010 , 17:48   Citovat  

ExEricss napsal:
Jen sem mu naznačil, že to tak není... Mrk

Závěr:

Nalej tam jakýkoliv motorový olej. Je zbytečné lít tam 5W40 a pod. Pokud to jde, použij 10W40, pokud nemám jinou možnost, použij i 15W40 ale při nejbližší možné příležitosti olej v motoru vyměň.
(oleje typu 0W30, 10W60, 20W60, 10W50 a pododbné zde ani nezmiňuji, protože jejich nákup např. na benzínce je finanční sebevražda Velmi šťastný)

tak sme v CR a olej koupi i v Hypernove HaHaaa tak myslim ze mychat 10ku 15kou by bylo snad to posledni co by ho napadlo,ale je fkt , ze treba i nekoho to napadnout muze..takze je dobre zes to tu uvedl Mr. Green
   Návrat  
3 háčka
PříspěvekZaslal: 16.1.2010 , 17:48   Citovat  

antonin-s napsal:
jak je to s těma provozníma teplotama Velmi šťastný Velmi šťastný Velmi šťastný

tudy odkaz
   Návrat  
1 háčko
PříspěvekZaslal: 16.1.2010 , 17:53   Citovat  

ARMIK napsal:
http://www.oleje.cz/index.php?left=main&page=mot_visko

promiň, asi jsi to špatně pocohpil, já si dělal srandu. moc se omlouvám... Smutný špatnej žert
   Návrat  
3 háčka
PříspěvekZaslal: 16.1.2010 , 18:00   Citovat  

antonin-s napsal:
promiň, asi jsi to špatně pocohpil, já si dělal srandu. moc se omlouvám... Smutný špatnej žert

V pohode Úsměv přátele
   Návrat  
1 háčko
PříspěvekZaslal: 16.1.2010 , 18:14   Citovat  

Hlavator napsal:
tak sme v CR a olej koupi i v Hypernove HaHaaa tak myslim ze mychat 10ku 15kou by bylo snad to posledni co by ho napadlo,ale je fkt , ze treba i nekoho to napadnout muze..takze je dobre zes to tu uvedl Mr. Green

no o to mi šlo. když jsem si koupil mýho Civica, tak jsem jel ještě ten večer na jeden filmový festival do písku. Ráno mě napadlo, že se podíám kolik je tam oleje, a hle-ryska suchá, tak jsem šupajdil na benzinku ( to bylo jediný misto, kde měli otevřeno) a koupil tam jedinej olej co tam měli 15w50 minerál od Shellu asi za 400 (to bylo to nejlevnější co tam měli) a nalil to tam...takže asi tak no. byla to velká prasárna, protože jsem měl v motoru 0w30 syntetiku. ale je pravda, že hned jak jsem dojel domů, tak jsem vyměnil olej. už jsem to nechtěl opakovat, protože mi v servisu řekli, že jsem udělal hroznou blbost, tak jsem se tomu chtěl tentokrát vyvarovat, ale už mi neříkali co vadí.

a vůbec..nechápu proč na těchhle benzínkách nemají třeba Mogul?
   Návrat  
JARYN je teď offline  JARYN
1 háčko
PříspěvekZaslal: 16.1.2010 , 21:07   Citovat  

V zásadě - raději dojít jakýmkoliv motorovým olejem, než nedolít vůbec. Ale na nějaké dlouhodobé ježdění se míchání olejů nedoporučuje.
Dále záleží na tom, aby ty dva míchané oleje měli stejné (nebo alespoň podobné) výkonnové charakteristiky - API a ACEA. A pokud ty oleje jsou rozdílné kvality, ta výsledná směs se dostane na úroveň toho horšího. Co se týká SAE, tam je možné smíchat třeba "pětku" s "desítkou", a "třicítku" s "padesátkou", ale jaká bude výsledná viskozita takové směsky - bůh ví....a neřeš "minerál, polo, nebo plnou", protože většina olejů 5w30 a 5w40 stejně nejsou plněsyntetické, a zas naopak, i ve třídě 10w40, nebo i 15w50 mohou být plněsyntetické. Ale každopádně, když naliješ "něco do něčeho", je lepší to pak vyměnit všechno, a dát novou náplň - a eventuelně zjistit, proč tam došlo k úbytku oleje.
   Návrat  

Obsah fóra Honda-club.cz   
Míchání olejů
Fórum: Pokec o autech
Zobrazit příspěvky z předchozích:
 Řadit příspěvky dle: 
Zaslat odpověď

Časy uváděny v GMT + 1 hodina