Rozšířené hledání} Informace o členství Kontaktní informace Seznam uživatelů Kalendář Spřátelené weby Honda-club.cz Přihlásit se k emailu
[1]
Linka Uživatelské skupiny Linka Galerie avatarů Linka Kdo je online Linka
Linka Jak se stát členem klubu Linka Stáhnout stanovy sdružení Linka Výhody pro členy klubu Linka
  Obsah fóra Honda-club.cz   
komunikace Honda ECU<>PC (experimenty, bastlení)
Fórum: Motor, ECU, spojka a převodovka
0
Pomohlo ti toto téma?   
Zobrazit příspěvky z předchozích:
 Řadit příspěvky dle: 
Jdi na stránku 1, 2  Další 
Zaslat odpověď

Strana 1 z 2
dj-bobr je teď offline  dj-bobr
4 háčka
Členství: Žádné
0
PříspěvekZaslal: 9.3.2010 , 7:05   Citovat  

Ahoj,

až se mi vrátí můj Civic z opravy a budu mít trochu času, chtěl bych si pohrát s komunikací ECU a PC. Minimálně proto, že by mi to mohlo posloužit, až si jednou budu bastlit "custom" palubní počítač Úsměv
Soustřeďuju zatím teoretické informace:

- (snad ne až tak naivně) se domnívám, že všechny Civicy 5G '92 mají OBD1

- signály z ECU vyvedené na třípinový diag konektor pod koberečkem spolujezdce by měly být po konverzi napěťových úrovní (MAX232 nebo obvod s dvěma tranzistory) kompatibilní s RS-232

- čas od času někde napíšou, že je přenos 9bitový - jinde zase že normálně 8bitový zapouzdřený do start a stop bitu (osciloskop nevlastním, tak nemůžu zatím potvrdit)

- našel jsem cosi o ALDL protokolu, a že by nezávisle na výrobci auta OBD1 ECU měla tímto protokolem komunikovat

- prý to komunikuje při 160baud rychlosti, a sériák v PC jde pro příjem v pohodě použít (odkaz)

- o ALDL je i dokumentace (odkaz) a nějaký software (odkaz, odkaz)

- asi přes to nepůjde dělat nějaký pokročilý datalogging nebo ladění map (i když tady něco mají, ale to asi s Hondou nepůjde), takže na tuning bez pájení EPROMky v ECU asi můžu zapomenout, ale i tak by se to mohlo hodit

Dělá s tím někdo, že bych na to nebyl sám? Úsměv slaboproudé elektrice a počítačové komunikaci rozumím, jednodušší plošňák vyleptat umím, v extrémním případě vyplodím i program pro jednočip.
   Pomohl ti příspěvěk? Návrat  

Zobrazit informace o autorovi Osobní garáž Odeslat soukromou zprávu
monty je teď offline  monty
Moderátor
0
PříspěvekZaslal: 9.3.2010 , 7:29   Citovat  

nebylo by jednodušší použít výstup ecu co se používá na datalog při ladění ? a jen si vybrat a zpracovat signály co potřebuješ ?

4 háčka
0
PříspěvekZaslal: 9.3.2010 , 7:43   Citovat  

Taky možnost, i když ten 3pinový konektor s pseudosériákem se přímo nabízí k využití.. asi bych se zatím chtěl vyhnout otevírání ECU. Na druhou stranu, pokud by to bylo výrazně jednodušší řešení použít konektor v ECU (i za cenu toho, že bych ho tam musel dopájet).. no, babo raď. Pokud by se k tomu protokolu sehnala nějaká smysluplná dokumentace.. ještě jsem se nedíval, ale nějak přes den zagooglím.

edit: pro využití konektoru uvnitř ECU pro datalogging bych bezpodmínečně musel osadit EPROMku + 74HC373 + trochu havěti okolo, nebo se dá využít ECU tak jak je a zmíněné úpravy slouží pouze k umožnění editace map?

ninja je teď offline  ninja
4 háčka
Členství: Web
0
PříspěvekZaslal: 9.3.2010 , 8:04   Citovat  

dj-bobr napsal:

- (snad ne až tak naivně) se domnívám, že všechny Civicy 5G '92 mají OBD1

D13 a D15B2 nemaji OBD1 ale maji OBD0. Takze pokud mas D15B7, D16Z6 (a jemu podobny) nebo B16A2 tak mas OBD1

4 háčka
0
PříspěvekZaslal: 9.3.2010 , 8:07   Citovat  

Hm.. to jsem přesně nechtěl slyšet Smutný D15B2, takže OBD0. Kurňa, jak teda fungujou palubní počítače v C5G s D15B2?
(já se nevzdám ani tak - v extrémním případě se napojím přímo na čidla Velmi šťastný)

coudu je teď offline  coudu
3 háčka
0
PříspěvekZaslal: 9.3.2010 , 8:31   Citovat  

Třeba ti ztohodle něco pomůže.
Ale stejně ti asi nezbyde než přejít na OBD1.Problém to nebude(můžeš použít adaptér OBD0->OBD1 např od Hondaty bo tenhle ) ale bude tě to něco stát no Chápeš!

4 háčka
0
PříspěvekZaslal: 9.3.2010 , 8:39   Citovat  

Jo, přesně na základě tohohle článku jsem o tom všem začal nějak vážněji přemýšlet Úsměv ale přecházet na OBD1 se mi právě že úplně nechce zejména z finančních důvodů..

Zajímají mě především tyto veličiny - teplota vody, teplota vzduchu v sání, MAP, TPS (z polohy plynu a z MAPu by měla jít spočítat "zátěž" pro motor), rychlost, otáčky, doba otevření vstřikovačů (z čehož by měla jít spočítat spotřeba), možná pro zajímavost napětí na lambdě. Jako jediný výraznější problém vidím asi jen měření doby otevření vstřikovačů, to už bude chtít nějakou havěť okolo toho (i když převod "PWM" na napětí by nemusel být zase až tak složitý)..

Moderátor
0
PříspěvekZaslal: 9.3.2010 , 8:40   Citovat  

dj-bobr napsal:
Hm.. to jsem přesně nechtěl slyšet Smutný D15B2, takže OBD0. Kurňa, jak teda fungujou palubní počítače v C5G s D15B2?
(já se nevzdám ani tak - v extrémním případě se napojím přímo na čidla Velmi šťastný)

musíš epromku a mapu aby odesílala data .
v tomhle případě palubního pc by asi bylo jednodušší(univerzálnější nezávislý na nějakým obd ) napíchnout přímo čidla , vstřik , vss případně dle chutí další čidla a v picku to přepočítat a vyplivnout na displej.

Riccardo je teď offline  Riccardo
3 háčka
0
PříspěvekZaslal: 9.3.2010 , 10:40   Citovat  

dj-bobr:

1. K tomuto problému už existuje téma "Infoboard", kde jsou nějaké užitečné informace. Přimlouval bych se ke spojení. tudy odkaz
2. Nevím sice přesně jak těch 9 bitů je použito, ale naprosto jistě vím, že se ten 9 bit musí vyhodit, jinak si s tím PC neporadí.
3. ECU se přeprogramovává nejen z důvodu změny map, ale právě taky z důvodu předefinování komunikačního protokolu RS232 tak, aby si s tím PC rozumělo. Stále je samozřejmě potřeba převést úrovně pomoci MAX232.

Přeporogramování ECU z důvodu změny komunikačního protokolu byla úniková varianta v době, kdy se nikomu nedařilo rozlousknout pvahu originální komunikace honda obd1 k-line. To už je dnes konečně prolomeno, takže mimo jiné mohly vzniknout čínské kopie originálního Honda HIM zařízení, nesprávně pojmenované Honda HDS (to je ve skutečnosti tablet s obrazovkou). Ale to je jedno, hlavně že to běží ...

Já sám zvažuju, zda se pustit do stavby dekodéru a zkusit ve kterých softech to bude fungovat, nebo mám koupit tu čínskou kopii HIM (například zde: tudy odkaz ), nebo počkat na touch board od tudy odkaz (jazyk: Bulharsko)

OsekSpider je teď offline  OsekSpider
4 háčka
0
PříspěvekZaslal: 9.3.2010 , 11:07   Citovat  

Ke spojeni temat se taky priklanim, dale myslim ze pro ty z nas co jiz maji datalogging s OBD1 tak je zbytecny infoboard protoze vsechny udaje uz obsahuje logovani az na tu spotrebu, rychlost atd ale opet zalezi co od toho uzivatel chce, pkud by existoval nejakej soft na ten prepocet a vyhodnoceni udaju ze vstriku tak se nemusi resit infoboard, jeste se zeptam.. zaznamenava ecu treba tlak a teplotu oleje nebo to lze jen pres pridavne cidlo a budiky?

3 háčka
0
PříspěvekZaslal: 9.3.2010 , 11:35   Citovat  

OsekSpider napsal:
Ke spojeni temat se taky priklanim, dale myslim ze pro ty z nas co jiz maji datalogging s OBD1 tak je zbytecny infoboard protoze vsechny udaje uz obsahuje logovani az na tu spotrebu, rychlost atd ale opet zalezi co od toho uzivatel chce, pkud by existoval nejakej soft na ten prepocet a vyhodnoceni udaju ze vstriku tak se nemusi resit infoboard, jeste se zeptam.. zaznamenava ecu treba tlak a teplotu oleje nebo to lze jen pres pridavne cidlo a budiky?

Když už máš vyřešený datalog, tak to je pro tebe asi zbytečné. Mně stejně zajímají hodnoty z čidel, a takové ty výpočty, průměrná spotřeba a tak, to není pro mně tak podstatné.

ECU zaznamenává pouze to, co do ní vede. Čidlo na teplotu oleje nemáš, takže to ECU nemůže vědět. Slyšel jsem, že ECU má nějakou volnou linku, na kterou když přivedeš signál z dalšího čidla a patřičně přeprogramuješ ECU, tak budeš mít v protokolu i to přidané čidlo.

4 háčka
0
PříspěvekZaslal: 9.3.2010 , 12:23   Citovat  

Cidlo by slo pouzit treba to jak se dava k pridavmym budikum nastavec pod filtr pokud by to takto slo zapojit tak by mi to vyresilo problem s pridavnymi budiky ale obavam se ze to bude umet jen hondata

4 háčka
0
PříspěvekZaslal: 9.3.2010 , 14:19   Citovat  

Toto téma a Infoboard klidně můžete někdo oprávněný spojit - i když tohle jsem zakládal spíš víc "bastlířsky". Cílem by asi v ideálním případě měl být cosi jako open-source palubní počítač, zobrazovač různých zajímavých hodnot. Open-source s veřejným schématem, výkresem plošňáku, zdrojákem programu apod. Na druhou stranu, mělo by to asi být zachované na "bastl" úrovni a nesnažilo by se to soupeřit s hotovými profi výrobky - taky bych nerad kazil kšefty těm, kteří se živí dovozem či výrobou něčeho podobného na profi úrovni..

silenec je teď offline  silenec
Partner H-C
0
PříspěvekZaslal: 9.3.2010 , 18:12   Citovat  

No nejake schema jsem uz daval do threadu o infoboardu, ale asi ho jeste nikdo nevyzkousel.. http://honda-club.cz/forum/viewtopic.php?p=302333#302333

Mourl je teď offline  Mourl
2 háčka
0
PříspěvekZaslal: 9.3.2010 , 18:47   Citovat  

mě by se líbilo něco takovýhleho tudy odkaz akorát je to na OBD II což nevím ani jestli by mi šlo na angličáka.

Zobrazit informace o autorovi  Odeslat soukromou zprávu
3 háčka
0
PříspěvekZaslal: 9.3.2010 , 19:40   Citovat  

silenec napsal:
No nejake schema jsem uz daval do threadu o infoboardu, ale asi ho jeste nikdo nevyzkousel.. http://honda-club.cz/forum/viewtopic.php?p=302333#302333

Já jsem to ještě nezkoušel, ale už to za nás někdo udělal - v tom diskuzním fóru, co jsi posílal na něj odkaz někdo tvrdil, že to funguje na tom 3-pinovém konektoru OBD1. Podle toh jak to psal, a že to 2x opravoval dokud mu to fakt nezačlo fungovat, bych mu i věřil. V tom samém fóru je i hodně informací o tom komunikačním protokolu. Takže jde jenom o to se k tomu dokopat a pak nějaký soft na PC ... podařilo se mi sehnat originální software z Hondy, ale chce to po mně dealer code - prý šesticiferné číslo. Tak kdyby někdo nějaký znal. tak by se to snad mohlo podařit nainstalovat ... ale jestli to bude fachčit zrovna s tím schématem dle Dimitara, to netušíl ... ale mohlo by.

4 háčka
0
PříspěvekZaslal: 9.3.2010 , 21:21   Citovat  

s tim softem na spotřebu zkusim mrknout na pgmfi.org třeba tam někdo kápnul božskou Úsměv

edit: tak jsem ted koukal do Freelogu a umí to i SPD (speedmeter) a po hledání jsem našel malej příspěvek něco tu je

3 háčka
0
PříspěvekZaslal: 9.3.2010 , 23:51   Citovat  

OsekSpider napsal:
s tim softem na spotřebu zkusim mrknout na pgmfi.org třeba tam někdo kápnul božskou Úsměv

edit: tak jsem ted koukal do Freelogu a umí to i SPD (speedmeter) a po hledání jsem našel malej příspěvek něco tu je

No ale my právě řešíme hlavně ten hardware, a to nejlíp bez zásahu do ECU. Až to bude fungovat, tak si postahuju všechno možné co kde najdu a zkusím, s jakým sw to bude fungovat.

4 háčka
0
PříspěvekZaslal: 10.3.2010 , 0:09   Citovat  

jasně, chápu to ale nejjednoduší je asi ten infoboard pokud nechceš sahat do jednotky, já jsem spojil potřebné s užitečným

4 háčka
0
PříspěvekZaslal: 10.3.2010 , 3:40   Citovat  

S tím infoboardem by to bylo moc jednoduchý Úsměv

Na PGM-FI jsem mezitím našel schémata analogové části ECU, může pomoct při interfacingu čidel k čemukoliv digitálnímu.. odkaz

4 háčka
0
PříspěvekZaslal: 10.3.2010 , 3:45   Citovat  

Našel jsem něco velmi podobného mému "zadání" - rzDash. Vypadá to prostě parádně Úsměv

Moderátor
0
PříspěvekZaslal: 10.3.2010 , 7:24   Citovat  

citace:
work with modified (chipped) OBD0/1 Honda ECUs
tzn výměna epromky , ale jinak je to pěkný Velmi šťastný
add slučování temat -tema infoboardu zakládal dimitar, jako nabídku finálního produktu ,současná debata tam je v podstatě offtopicem. nemyslím si že by bylo fer do toho ještě motat bastl krabičku, navíc bez jeho souhlasu.pošlete dimimu dotaz , pokud bude souhlasit není problém.

4 háčka
0
PříspěvekZaslal: 11.3.2010 , 7:09   Citovat  

Teď mě tak napadá, že D15B2 je DPFI (swap na MPFI letos určitě neplánuju), takže bude docela zajímavý vyhodnocovat spotřebu..
Co je mi známo, tak běžně jede jeden vstřik a nad 3500 ot. jedou oba. Jak by pak s tímhle souvisel údaj z ECU o délce otevření vstřiků, by se holt muselo asi vyzkoušet a proměřit.. ale zatím to spíš vypadá na čtení údajů přímo z čidel, v tomto případě vstřiků.

Dočetl jsem se, že vstřikovače u DPFI jsou nízkoimpedanční (2ohmy), asi by to chtělo snímat přes paralelně zapojený optočlen..
update: nízkoimpedanční vstřiky jsou typu peak-and-hold, takže se větší špičkou otevřou, a menším stálým napětím se udržují otevřené. To by mělo jít pořešit vhodným tvarovacím obvodem za optočlenem, který to srovná do latě, aby to šlo digitálně zpracovat..

4 háčka
0
PříspěvekZaslal: 11.3.2010 , 9:26   Citovat  

Sice by to takhle asi taky slo ale proc ten snimac nepripojit primo na vyvody z ecu? Musel bys tam pak mit nejakej sikovnej obvod na zaynamenani a naslednej prepocet ale u toho dual pointu muze bejt trochu problem ze to asi nebude az tak vychytany jako 4-bod ale zas ta ecu musi dat prikaz aby se ten vstrik otevrel... jenze jak to udekat aby to ten modul zjistl a zaroven vyhodnotil a pak se trefit aby udaje byli presny Tak to valím bulvy

To bude veda... zkus prolezt pgmfi urcite se o to uz nekdo zajimal Mrk

4 háčka
0
PříspěvekZaslal: 11.3.2010 , 9:45   Citovat  

No, zjevně datalogging na DPFI půjde Úsměv pgmfi je bohatá studnice informací.. s FreeLogem to rozchodili tady..

Myslím, že z vývodů z ECU poleze něco dost podobného, jako to co dojde do vstřiků - v cestě jsou snad tuším akorát tranzistory jakožto výkonové zesilovače, a rezistorbox (nejspíš asi jen výkonové odpory).. jde asi především o to, jak efektivně zkombinovat info z obou vstřiků. Domnívám se, že spočítat spotřebu u jednobodu by mělo jít zcela triviálně, pokud známe průtok vstřiků při plném otevření (nějaké desítky litrů za hodinu, tuším.. dá se to dohledat určitě někde na pgmfi) a poměr zavřený/otevřený (doba otevření děleno perioda otáček); u dvoubodu to bude chtít sečíst "vypočtené spotřeby" obou vstřiků.

4 háčka
0
PříspěvekZaslal: 11.3.2010 , 12:39   Citovat  

Kdyz uz se ti to podari nejak poskladat tak tam stejne musis mit nejakou epromku nebo jinyho svaba s programem co ti to vyhodnoti a prepocita pak ten programek musi bejt doladenej abzs tam nemel jen aktualni spotrebu ale treba na vzdalenost apod. Rozhodne to nebude sranda ten program vytvorit, pokud mas na to veci a umis v tom chodit tak ti to mozna jeste bude vynaset ale zas by to muselo bejt financne lepsi nez hotovej infoboard

3 háčka
0
PříspěvekZaslal: 11.3.2010 , 17:18   Citovat  

OsekSpider napsal:
Kdyz uz se ti to podari nejak poskladat tak tam stejne musis mit nejakou epromku nebo jinyho svaba s programem co ti to vyhodnoti a prepocita pak ten programek musi bejt doladenej abzs tam nemel jen aktualni spotrebu ale treba na vzdalenost apod. Rozhodne to nebude sranda ten program vytvorit, pokud mas na to veci a umis v tom chodit tak ti to mozna jeste bude vynaset ale zas by to muselo bejt financne lepsi nez hotovej infoboard

Udělat program je to nejmenší. Největší problém je porozumět honďáckému komunikačnímu protokolu a vyrobit si funkční interface - a to už naštěstí je vyřešené.
Dnes je spousta levných malých počítačů na bázi symbianu nebo windows CE, kde se dá vyvinout celé řešení velice rychle. Stačí vybrat nějaké, které má port RS232, nebo aspoň USB.

4 háčka
0
PříspěvekZaslal: 11.3.2010 , 17:40   Citovat  

Riccardo napsal:
Udělat program je to nejmenší. Největší problém je porozumět honďáckému komunikačnímu protokolu a vyrobit si funkční interface - a to už naštěstí je vyřešené.
Dnes je spousta levných malých počítačů na bázi symbianu nebo windows CE, kde se dá vyvinout celé řešení velice rychle. Stačí vybrat nějaké, které má port RS232, nebo aspoň USB.

lepší asi bude usb jelikož když si denska pudeš koupit ntb tak s velkou pravděpodobností nebude uumět serial port ale mam doma třeba přechodku ze serialu na usb protože muj comp ho taky nemá Tak to valím bulvy

3 háčka
0
PříspěvekZaslal: 11.3.2010 , 21:52   Citovat  

OsekSpider napsal:
lepší asi bude usb jelikož když si denska pudeš koupit ntb tak s velkou pravděpodobností nebude uumět serial port ale mam doma třeba přechodku ze serialu na usb protože muj comp ho taky nemá Tak to valím bulvy

No, možná by se to schéma dalo upravit, že by se místo / nebo za / ten max232 dal ještě převodník úrovní na USB. USB je stejně sériovka, jako RS232.
Jestli v dohledné době nevypustí bulhaři ten touch board, tak se asi dokopu k tomu, abych ten interface udělal. Nejdřív s RS232 a když to bude achčit, tak potom s USB.
Ale rovnou říkám, že do ECU nepolezu; bude to z toho 3-pin konektoru. Já mám P14 a tam ani není patice na další epromku ... a vypájet tu stávající to se mi teda nechce - ani na to nemám pořádné nářadí, odsávačku a tak ...

4 háčka
0
PříspěvekZaslal: 12.3.2010 , 9:58   Citovat  

Myslím, že se dá dát převodník USB>RS232 místo MAX232, s jednou drobnou úpravou - Honďácká K-Line komunikace jede po jednom drátě, asi něco podobného jako Nokia MBUS, takže RX napřímo a TX přes odpor (u MBUSu mi fungovalo 470ohmů) spojit s datovým drátem z auta..

(samozřejmě mám namysli USB>RS232 převodníky bastlené na bázi FTDI232/PL2303 nebo vykuchané z kabelů od mobilu, které mají výstupy 0/+5V. koupený převodník USB>RS232 s výstupem vypadajícím jako sériák má "integrovaný" MAX232 nebo podobný a jede na +12/-12V)

Obsah fóra Honda-club.cz   
komunikace Honda ECU<>PC (experimenty, bastlení)
Fórum: Motor, ECU, spojka a převodovka
0
Pomohlo ti toto téma?   
Zobrazit příspěvky z předchozích:
 Řadit příspěvky dle: 
Jdi na stránku 1, 2  Další 
Zaslat odpověď

Časy uváděny v GMT + 1 hodina