Rozšířené hledání} Informace o členství Kontaktní informace Seznam uživatelů Kalendář Spřátelené weby Honda-club.cz Přihlásit se k emailu
[1]
Linka Uživatelské skupiny Linka Galerie avatarů Linka Kdo je online Linka
Linka Jak se stát členem klubu Linka Stáhnout stanovy sdružení Linka Výhody pro členy klubu Linka
  Obsah fóra Honda-club.cz   
Jak na stavbu převodovky pro D motor.
Fórum: Motor, ECU, spojka a převodovka
0
Pomohlo ti toto téma?   
Zobrazit příspěvky z předchozích:
 Řadit příspěvky dle: 
Zaslat odpověď

Strana 1 z 1
neewman je teď offline  neewman
1 háčko
0
PříspěvekZaslal: 14.3.2010 , 18:16  Naposledy upravil neewman dne 14.3.2010 , 19:29, celkově upraveno 2 krát. Citovat  

V různých příspěvcích jsem četl že je zájem o info jak si "pokrátit" převodovku.Většina hond má dobrý motor,ale bohužel mají slabší převody.Důvodem dlouhých převodů je,že krátká převodovka Vás "sežere" zaživa. Pokud někdo hodlá nakrátit,nebo jen přehodit nejaká kolečka,tak tu dávám pár informací co a jak se dá kombinovat:-)
Takže začnu kapitolou pro většinou používané motory s označením D,tudíž D13,D14,D15 a D16.To jsou asi nejobvyklejší kubatury v ČR nabízené a používané.

Řady CIVIC a CRX s označením ED používají převodovky s označením L3 kde příruby a obaly jsou stejné,rozdíl je v poměrech převodů,diferenciálech a vstupních hřídelích. Rozdíl v diferenciálech je ten,že CRX s DOHC D16 má úplně jiné polosy s většími hřídelemi které jdou do diferenciálu.Tudíž převodovka z CRXa jde na D16 SOHC jen za použití poloos z CRX nebo přehozením diferenciálu z převodovky SOHC motoru.

Pokud si tedy chcete upravit zpřevodování u vašeho civica nebo crx tak stačí buď přehodit stálý převod(ozubený věnec diferenciálu a jeho hnací hřídel) nebo přeházet kolečka jednotlivých rychlostí. Výměna samotného stálého převodu je asi nejjednoduší úprava a použil bych jí pokud bych chtěl pouze snížit maximální rychlost,tato úprava je skoro stejná jako kdyby jste místo 17" kol nasadili 13" kola.Rozestupy mezi jednotlivými rychlostmi se nemění.
Pokud si chcete upravit rozestupy mezi jednotlivými rychlostmi výměnou koleček samotných převodů 2-5 tak lze libovolně kombinovat převody všech motorizací L3 převodovek. Pouze 1. rychlostní stupeň je "natvrdo" na hřídeli(mainshaftu) a tudíž ho mají všechny D motory stejný a to 3,250. Když už se do toho někdo pustí,tak by měl nejdříve zkontrolovat stav převodovky a eventuelně povyměňovat špatné synchrony,kola a vidličky řazení.Většina převodovek co jsem stavěl měla synchrony dobré,ale samotná kola byla již značně opotřebovaná a tudíž by ani nové synchrony nepomohly.

Důležité je připomenout,že pokud budete stevět D14 s koly např.z D16 tak doporučuji použít "vstupní hřídel"(mainshaft) původní z vaší motorizace,vyhnete se tím problémům s tisícihranem lamely.Kolečka z D16 jdou v pohodě i na D13 mainshaft.Myslím že mainshafty D15 a D16 jsou shodné,ale nejsem si tím jist.
Další upozornění,pokud budete používat různé obaly L3 tak D16 DOHC obal má z důvodu větších hnacích kloubů a poloos i větší vnější gufera na diferáku takže pokud budete kombinovat diferenciály,obaly nebo poloosy mezi DOHC a SOHC tak musíte mít adekvátní gufera k daným hřídelím.

U S20 a S40 obalů platí to samé jako u L3.Do S40 cokoliv z jiné S40 a stejně i u S20. Mám dojem že S20 a S40 je jiná jen v obalu,takže by mělo jít do S40 napasovat kola z S20 a naopak,ale nevim to jistě.Pokud jde o civic MB nebo concerto,tak se řiďte rokem vozu a dle mé zkušenosti lze do MB dát "střeva" z civica nebo CRX
ale z totožného ročníku.Takže pokud je to civic MB rok 96 tak z civica 96 tam půjdou kola použít též.

Možná jsem na něco zapomněl,možná někdo najde chyby,ale snad jsem napsal Většinu podstatného.Lze kombinovat mnoho dílů,ale můžete se setkat s menšími odchylkami a proto to tu nerozvádím.Třeba Streetkid dělá takového hybrida S20 a L3 do své D16Z6...takže pokud si nebudete jistí, tak on ví taky své a snad se s Vámi podělí i o své zkušenosti.

Dále rozepisuji seznam převodů z různých modelů:
Platí,že čím vyšší je číslo,tím kratší je převod.Takže pokud chcete "brutál" krátkou,tak 2-5 nejvyšší čísla+nejvyšší číslo stálého převodu(final ratio). Pokud ECO dlouhou tak naopak co nejnižší poměry převodů.
Přidávám ještě kalkulátor zpřevodování: tudy odkaz GOOD LUCK

honda D trans.xls
 Komentář:

stáhnout/zobrazit
 Soubor:  honda D trans.xls
 Velikost:  20.5 kB
 Staženo:  218 krát

Pomohl ti příspěvěk? Návrat  

Zobrazit informace o autorovi  Odeslat soukromou zprávu
Minor je teď offline  Minor
5 háček
Členství: Žádné
0
PříspěvekZaslal: 14.3.2010 , 18:50   Citovat  

je to dobrý přátele OK

Zobrazit informace o autorovi Osobní garáž Odeslat soukromou zprávu
Leke je teď offline  Leke
3 háčka
0
PříspěvekZaslal: 14.3.2010 , 18:57   Citovat  

Wow,super článek! je to dobrý
Děkujeme.
Myslím,že by nebylo od věci můj příspěvek smazat,téma zamknout a přemístit do článků je to dobrý

Přesně tohle jsem potřeboval vědět Úsměv přátele

1 háčko
0
PříspěvekZaslal: 14.3.2010 , 19:13   Citovat  

Takže tímto jsem prozradil svoje know-how L3 tak snad někdo poskládá nějakou S20ku nebo S40ku. Jak říkám:"pokud nemáš na koně,poskládej převodovku". Je to tam. Ještě připomenu,že pokud nakrátíte D16 v CRXu,tak Vám VTi jen tak neujede Hihi D series 4EVER. Jinak tabulka převodů je v prostředku zbarvená proto aby jste se lépe orientovali v tom co je kompatibilní je to dobrý

3 háčka
0
PříspěvekZaslal: 14.3.2010 , 19:26   Citovat  

ZDE bych si dovolil prilozit mensi obrazkovy manualek na D16Z6 repas prevodovky.

Jinak...me nelze stahnout ten soubor Bueee .Pise mi to: Zvolená příloha již neexistuje.

404 File Not Found: The File files/honda_d_trans_570.xls does not exist.

1 háčko
0
PříspěvekZaslal: 14.3.2010 , 19:31   Citovat  

Uz by to mělo jít Úsměv

tigi je teď offline  tigi
1 háčko
0
PříspěvekZaslal: 14.3.2010 , 20:40   Citovat  

tak tohle téma se mi velice líbí a za sebe bych poprosil, více uprav na D řady. Myslím že tady před časem i někdo prodával pokrácenou převodovku. Tak se chci zeptat jestli tady jsou i kutilové co by byli schopni jí udělat a za kolik. + jestli jsou až takoví že by si to zpočítali kolik by jaká uprava měla Vmax OK Honda

3 háčka
0
PříspěvekZaslal: 14.3.2010 , 21:09   Citovat  

Lidi co se tim i zivi/zivili je vsude dost.Zallezi odkud jsi.Ve Zlinskem kraji bych o par lidech vedel.
I zde je dost lidi co vi,umi a nejen to

tigi je teď offline  tigi
1 háčko
0
PříspěvekZaslal: 14.3.2010 , 21:15   Citovat  

já jsem z Ostravska a myslím že tady je dost lidí s D serii a je pravda když už nejdou na těch motorech kromě oturbení nějak vyšlehat ten výkon tak kratší převodovka by na sprinty vůbec nemusela být špatná. Může tady nějaký vlastník upravené kratší převodovky napsat kolik má tedka Vmax? celkem by mně to zajímalo jestli to jsou až tak jak jsou u speciálů cca 180km/h

FastCivic je teď offline  FastCivic
5 háček
0
PříspěvekZaslal: 14.3.2010 , 21:34   Citovat  

doufam ze nebude vadit, ze se sem vetru se svym dotazem
je nejaka moznost udelat z 5ti rychlostni prevodovky tusim to je klasicka L3 (civic 4.gen, 1,5i) 6ti kvalt? vsechny prevody zachovat, jen dodelat 6ku...hlavni otazka, kolik by to stalo a zda-li by do toho nekdo sel? Úsměv

1 háčko
0
PříspěvekZaslal: 14.3.2010 , 21:52   Citovat  

Krátké sportovní L3 jsem dělal já a nevím o moc lidech co si jí taky skladali. Cena se dá najít na seznamu kde nabízím L3 na kopce v tom nejkratším setupu.Maximálka je okolo 200km/h na 13" ale vše je v článku. Najdete tam i kalkulátor,takže si poskládejte převody jak chcete a ono Vám to vyjede graf je to dobrý
Jinak tady je odkaz na mojí první převodovku na závodech,možná to tu už někdo viděl.
tudy odkaz

1 háčko
0
PříspěvekZaslal: 14.3.2010 , 21:58   Citovat  

FastCivic napsal:
doufam ze nebude vadit, ze se sem vetru se svym dotazem
je nejaka moznost udelat z 5ti rychlostni prevodovky tusim to je klasicka L3 (civic 4.gen, 1,5i) 6ti kvalt? vsechny prevody zachovat, jen dodelat 6ku...hlavni otazka, kolik by to stalo a zda-li by do toho nekdo sel? Úsměv

Myslim že by to mohlo jít,ale otázka je "proč".Můj názor je takový že 6.převod potřebuješ pouze k lepšímu rozložení otáček/maximálka.K čemu mít vic kvaltů,když budeš ztrácet řazením Ble Pro realizaci bys musel komplet předělat systém řazení+kola+hřídele+atp.Možná by to šlo pořešit vyřazením zpátečky a jejím nahrazením 6.stupněm....ale to je jen teorie. Já v tom nevidím smysl....jde o to ceho tím chceš docilit?!

5 háček
0
PříspěvekZaslal: 14.3.2010 , 22:17   Citovat  

neewman napsal:
Myslim že by to mohlo jít,ale otázka je "proč".Můj názor je takový že 6.převod potřebuješ pouze k lepšímu rozložení otáček/maximálka.K čemu mít vic kvaltů,když budeš ztrácet řazením Ble Pro realizaci bys musel komplet předělat systém řazení+kola+hřídele+atp.Možná by to šlo pořešit vyřazením zpátečky a jejím nahrazením 6.stupněm....ale to je jen teorie. Já v tom nevidím smysl....jde o to ceho tím chceš docilit?!
moje auto ma dokonalou prevodovku, vyhovuje mi na 110% jak je zprevodovana. vyhovuje mi ve vsech rezimech jizdy, at uz to je mesto, dalnice, pohodova jizda, sprinty, spech, kolony, okresky, nebo co ja vim. vyhovuje mi jak jsou ty rychlosti za sebou poskladane, jak navazuje kazda na tu dalsi. jedine co mi chybi a vadi je, ze na dalnici ci rychlostni silnici mam zbytecne moc otacek. napr pri 160ti tocim urcite pres 4tis. pri 180ti tusim kolem 5tis. neresme ted povolene limity. proste tak nekdy letim. Muj motor ma na to, aby pri stejne rychlosti tocil o 1000-1500 otacek mene. coz se spotrebou celkem dost hne. Na dalkove hodne svizne trasy bych se dostal pod 6litru, verim tomu. O maximalku mi nejde.

5 háček
0
PříspěvekZaslal: 14.3.2010 , 22:32   Citovat  

btw: nektere auta - fordy - maji 6ku i zpatecku na stejnem miste jako hondy zpatecku. cili od sebe a dozadu. akorat se radi pres pojistku. takze jit to musi:)

1 háčko
0
PříspěvekZaslal: 14.3.2010 , 22:44   Citovat  

FastCivic napsal:
btw: nektere auta - fordy - maji 6ku i zpatecku na stejnem miste jako hondy zpatecku. cili od sebe a dozadu. akorat se radi pres pojistku. takze jit to musi:)

Ale doma "na koleni" to asi neuděláš.....otázkou je,kam to v obalu poskládáš a jak vyřešíš systém řazení 6. Tak vyměň jen 5 kolo ne? Kolikrát na sprintu řadíš 5ku? Ble

Streetkid je teď offline  Streetkid
Partner H-C
0
PříspěvekZaslal: 14.3.2010 , 22:51   Citovat  

Jen doplním k těm S20 a S40, že kola zaměnitelné jsou, ale obaly jsou vevnitř jiné (zvenku zaměnitelné v klidu)-řadicí vidličky a přesuvník 3-4 jsou jiné. Hlavní rozdíl je, že S40 už má 3 řadicí osky s ocelovými vidličkami, S20 má jen dvě a hliníkové vidlice, stejně jak L3..

A souhlasím s tím, že u Dček neodchází synchrony, ale řadicí objímky, což neni levná sranda a hlavně objímka 1/2/zpátečka má na sobě ozubení, hodně trpí a odchází.
Takže nutno měnit olej a plynule řadit, shortshift a rychle řazení na sprintech tomu dává za uši..ale závodit se musí je to dobrý VTEC

5 háček
0
PříspěvekZaslal: 14.3.2010 , 23:18   Citovat  

neewman napsal:
Ale doma "na koleni" to asi neuděláš.....otázkou je,kam to v obalu poskládáš a jak vyřešíš systém řazení 6. Tak vyměň jen 5 kolo ne? Kolikrát na sprintu řadíš 5ku? Ble
to je blbost. 4ka zustane takova jaka je a 5ka mi snizi otacky tak ze bude az neprijemne s tim jezdit. proc me presvedcujete o necem, co je kravina?
dalsi vec, doma na koleni bych to asi nedelal. proto sem se ptal, kdo by se nabidl a ujal se toho. a posledni vec, kaslu na sprinty. ty jezdim jen pro zabavu, ne pro zivot. auto mam na denni jezdeni a prizpusobuju ho tomuto rezimu. neni to sprinterska kara, ptoto taky nenavidim,kdyz mi nekdo rekne, ze si mam zkratit prevodovku, ze je to nevnejsi nez stavek kovany motor. jenze ja to nemam jako sprinterske nacini. to uz je to vice dalnicni stihacka, nez sprinter. jezdim s tim kazdy den, a ta kratka petka me stve. kazdopadne prodluzovat ji nebudu prave kvuli tomu propadu ktery by mezi 4kou a petkou nastal.

1 háčko
0
PříspěvekZaslal: 14.3.2010 , 23:24   Citovat  

FastCivic napsal:
to je blbost. 4ka zustane takova jaka je a 5ka mi snizi otacky tak ze bude az neprijemne s tim jezdit. proc me presvedcujete o necem, co je kravina?
dalsi vec, doma na koleni bych to asi nedelal. proto sem se ptal, kdo by se nabidl a ujal se toho. a posledni vec, kaslu na sprinty. ty jezdim jen pro zabavu, ne pro zivot. auto mam na denni jezdeni a prizpusobuju ho tomuto rezimu. neni to sprinterska kara, ptoto taky nenavidim,kdyz mi nekdo rekne, ze si mam zkratit prevodovku, ze je to nevnejsi nez stavek kovany motor. jenze ja to nemam jako sprinterske nacini. to uz je to vice dalnicni stihacka, nez sprinter. jezdim s tim kazdy den, a ta kratka petka me stve. kazdopadne prodluzovat ji nebudu prave kvuli tomu propadu ktery by mezi 4kou a petkou nastal.

Zkus tu tvojí převodovku projet tim kalkulátorem a uvidis o kolik ti to padne mezi 4 a 5kou.....hned se neurážej.A mimochodem já sprinty nejezdim,žádný vztah k nim nemám a krátká skříň na sprinty je blbost!!! U odestupu otaček mezi rychlostma hraje svoji roli i prubeh vykonu a kroutáku...takze pokud ti to spadne do maxima kroutaku tak v poho,ale tokud ti to spadne do "mrtvy"zony jsi v kiss me

PreludeZ je teď offline  PreludeZ
Administrátor
0
PříspěvekZaslal: 15.3.2010 , 8:25   Citovat  

neewman napsal:
V různých příspěvcích jsem četl že je zájem o info jak si "pokrátit" převodovku.Většina hond má dobrý motor,ale

nebude ti vadit kdyz ty prevodove pomery doplnim k nam do FAQu? tudy odkaz

FastCivic napsal:

ja umim udelat sestku i do L3 ale takova zakazka bude stat sto tisic Chápeš! jsi si stale jisty ze dat si dlouhou petku je blbej napad? ReNovi jsem doporucil extra dlouhou petku na dalnicni presuny a je max spokojenej

PAKO je teď offline  PAKO
5 háček
0
PříspěvekZaslal: 15.3.2010 , 8:32   Citovat  

pánové,chcete 6q převodovku + zpátečku aby nedošlo k omylu ,za 5t ji máte mít z šatlíka.... Je to tam. jen tam je jednička tak nějak dvakráte Se stydím

delší pětka je ok,při běžném provozu stačí podřadit za 4 když se vám ta pětka nelíbí a na dálnici to jak temer jedno...

Partner H-C
0
PříspěvekZaslal: 15.3.2010 , 10:42   Citovat  

PreludeZ napsal:
ja umim udelat sestku i do L3 ale takova zakazka bude stat sto tisic Chápeš! jsi si stale jisty ze dat si dlouhou petku je blbej napad? ReNovi jsem doporucil extra dlouhou petku na dalnicni presuny a je max spokojenej

Jak dlouhou pětku jsi mu doporučil, padají otáčky minimálně na stejnou hranici jako při předchozím přeřazení? Řeším problém, kdy 4ka je dost krátká a 5ka je tak daleko, že místo aby pořád otáčky progresivně stoupaly s každým dalším přeřazením, na 5ce otáčky o cca o 200 otáček spadnou (pořád se ale pohybuju kolem max. krouťáku). Není to tak hrozné, ale bude to působit divně, v podstatě 4kvalt s rychloběhem.

Fast: 6kvalt by právě zalepil tu mezeru mezi krátkou 1-4 a cestovní 5, ale za ty peníze by to mělo smysl snad jen na okruhové závodění, kde potřebuješ velkou maximálku a pořád krátké kvalty až do konce. Jinak máš solidní sportovní převodku, která do 170ti jede jak pila, seskládáním dvou tří převodek za pár šlupek, když to dobře jde

Administrátor
0
PříspěvekZaslal: 15.3.2010 , 11:54   Citovat  

Streetkid napsal:
Jak dlouhou pětku jsi mu doporučil, padají otáčky minimálně na stejnou hranici jako při předchozím přeřazení? Řeším problém, kdy 4ka je dost krátká a 5ka je tak daleko, že místo aby pořád otáčky progresivně stoupaly s každým dalším přeřazením, na 5ce otáčky o cca o 200 otáček spadnou (pořád se ale pohybuju kolem max. krouťáku). Není to tak hrozné, ale bude to působit divně, v podstatě 4kvalt s rychloběhem.

Zacal jsem tim ze v moji P4G mam ATR prevodovku s petkou z H23A2 (ale nejde to zamenit jen tak, musi se upravit na soustruhu) pak jsem to same dal i ReNovi a to je super. Petka porad navazuje na ctyrku akorat je o neco delsi. ReNo ale potreboval jeste delsi kvuli kratkemu stalemu prevodu a stejne si nechaval delat vnitrnosti od Fabika tak si nechal udelat extra extra extra dlouhou, to kdyz zaradis tak je to jak z jinyho auta, spadnou otacky dost brutalne ale jelikoz to ma jen na dalnici a nikde na zavodech petku nedas tak mu tech par otacek pri 130kmh nebo kolik s tim jezdi, staci.

EDIT: vyhrabal jsem nejaky graf jak to mam v porovnani s ATR

2010-03-15 12 11 48.jpg

Zobrazení obrázku v plné velikosti.
2010-03-15 12 11 48.jpg, 93.66 kB

Partner H-C
0
PříspěvekZaslal: 15.3.2010 , 14:30   Citovat  

PreludeZ: jak vidím tak 3,4,5 padá přibližně na stejné otáčky, takže se to ještě dá, i když to padlo o 600 otáček. Já jsem díky sériovým kolům ještě víc omezený, a to tak, že 4ka se bude řadit cca v 5500 a 5ka v 5300ot.,takže tady je ten pokles, který doufám nebude v reálu tak hrozný HaHaaa
Informačně, co stojí výroba soukolí (např. 5ky) se synchro ozubem, jak se používá u Hond?

Administrátor
0
PříspěvekZaslal: 15.3.2010 , 14:36   Citovat  

myslim ze jedno soukoli vychazi na cca 3000, ten synchrozub se nevyrabi ale odtoci se puvodni ozubeni, vyrobi se jiny ozubeny venec ktery se tam nalisuje a el. paprskem zavari takze to chce neomlaceny original ktery ma cenu upravovat

1 háčko
0
PříspěvekZaslal: 15.3.2010 , 15:20   Citovat  

PreludeZ napsal:

Klidně....uvítám i zkušenosti s S40 a S20 pokud někdo má...já zatím stavěl jen L3 je to dobrý

Podryx je teď offline  Podryx
1 háčko
0
PříspěvekZaslal: 15.3.2010 , 18:27   Citovat  

Ahoj mám ROVER 216 motor d16a8 převodovka je tam tuším z roveru gti 1.6 označení p7-207 a nějaký čísla ted přesně nevim. Je dosti krátká a na dálnici nebo jiné rychlejší cesty točím 3000 ot. při 90 km/h a na 120 km už jdu přes 4 tisíce. maximálku jsem nezkoušel ale tipuju že po rovině víc jak 170 nevymáčknu.Díky převodovce si ale myslím že auto je svižné celkem. Zajímalo by mě jaké má tato převodovka převodové poměry.

3 háčka
0
PříspěvekZaslal: 15.3.2010 , 20:45   Citovat  

Podryx napsal:
Ahoj mám ROVER 216 motor d16a8 převodovka je tam tuším z roveru gti 1.6 označení p7-207 a nějaký čísla ted přesně nevim. Je dosti krátká a na dálnici nebo jiné rychlejší cesty točím 3000 ot. při 90 km/h a na 120 km už jdu přes 4 tisíce. maximálku jsem nezkoušel ale tipuju že po rovině víc jak 170 nevymáčknu.Díky převodovce si ale myslím že auto je svižné celkem. Zajímalo by mě jaké má tato převodovka převodové poměry.

To najdes na netu...vsechno se tam da najit.Jen to chce nejaky cas OK
Mam stejny problem,jen ze pri 100@3000 a pri 130@4000.Takze se to pokusim poresit hooodne dlouhym stalym prevodem,kdy pri 3000 to bude 116km/h a pri 4000@154km/h...v max vykonu (5600ot.) by to melo delat 214km/h namisto nynejsich 180 Úsměv
tudy odkaz

5 háček
0
PříspěvekZaslal: 16.3.2010 , 20:58   Citovat  

PreludeZ napsal:
tak se sto tisici sem opravdu nepocital:) uprimne za 30-40 bych byl schopny o tom jeste pred par dny uvazovat, ale... to mi hlava nebere
kazdopadne...pri predjizdeni i pri svizne jizde nepodrazuju z 5ky. Prodlouzit ji, tak uz bych musel. mit 6ku, vyuzival bych si stejne jen po tech rychlostnich komunikacich, dalnicich apod. Neni to vec ktera me napadla o odpoledni pauze. rikal sem si uz tisickrat, pri kazdodenni ceste kamkoliv, ze ta 6ka tam proste chybi.

Obsah fóra Honda-club.cz   
Jak na stavbu převodovky pro D motor.
Fórum: Motor, ECU, spojka a převodovka
0
Pomohlo ti toto téma?   
Zobrazit příspěvky z předchozích:
 Řadit příspěvky dle: 
Zaslat odpověď

Časy uváděny v GMT + 1 hodina