Rozšířené hledání} Informace o členství Kontaktní informace Seznam uživatelů Kalendář Spřátelené weby Honda-club.cz Přihlásit se k emailu
[2]
Linka Uživatelské skupiny Linka Galerie avatarů Linka Kdo je online Linka
Linka Jak se stát členem klubu Linka Stáhnout stanovy sdružení Linka Výhody pro členy klubu Linka
  Obsah fóra Honda-club.cz   
sání - objem nasátého vzduchu
Fórum: Motor, ECU, spojka a převodovka
0
Pomohlo ti toto téma?   
Zobrazit příspěvky z předchozích:
 Řadit příspěvky dle: 
Zaslat odpověď

Strana 1 z 1
GrygarMartin2 je teď offline  GrygarMartin2
3 háčka
Členství: Žádné
0
PříspěvekZaslal: 3.11.2010 , 23:56  Naposledy upravil GrygarMartin2 dne 5.12.2010 , 18:43, celkově upraveno 1 krát. Citovat  

NÁporové sání - kolik objemu vzduchu nasaje motor při určitých otáčkách, kolik benzínu apd. Nejlépe pro 1.6 motor a 4válec. Nebo nějaké odkazy na tabulky s těmito hodnoty... DÍKY.
   Pomohl ti příspěvěk? Návrat  

Zobrazit informace o autorovi Osobní garáž Odeslat soukromou zprávu
PreludeZ je teď offline  PreludeZ
Administrátor
0
PříspěvekZaslal: 4.11.2010 , 1:05   Citovat  

zadne tabulky na to neexistuji protoze kazdy motor nasaje uplne jine mnozstvi. Volumetricka ucinnost je dana mnoha faktory takze se to takhle pausalne ani neda provest...

3 háčka
0
PříspěvekZaslal: 4.11.2010 , 1:11   Citovat  

ale jen orientačně, jestli to nasaje za sekundu třeba při 6tis ot. 20 nebo 100litrů vzduchu... nemám představu, tak jestli někdo neví?

happy je teď offline  happy
3 háčka
0
PříspěvekZaslal: 4.11.2010 , 1:13   Citovat  

GrygarMartin2 napsal:
Ahoj lidi, zajímaly by mě určitá data, kolik objemu vzduchu nasaje motor při určitých otáčkách, kolik benzínu apd. Nejlépe pro 1.6 motor a 4válec. Nebo nějaké odkazy na tabulky s těmito hodnoty... DÍKY.

co se takhle kapanek zamyslet?

1,6 celkovy objem, 4 valce, jeden valec tedy 1,6/4=0,4litru.

- pracovni cyklus ctyrdobeho (4-taktniho) motoru je jak znamo: sani, komprese (1. otacka kliky), expanze, vyfuk (2.otacka).
- z toho je jasne ze jeden valec potrebuje na jeden cyklus potazmo jedno nasati dve otacky motoru. nebo take na pul nasati jednu.
- tedy 0,5(nasati na otacku)*4(valce)=2nasati na otacku (presneji jedno na prvni polovinu otacky a druhe na druhou).
- v pripade ze celkovy objem 4 valce je 1,6litru, jeden valec bude tedy 1,6/4=0,4litru.
- na jednu otacku motor nasaje tedy 2x0,4=0,8litru vzduchu.
- pri 1000ot/min to bude tedy 800 l/min coz je 13,3 l/s - tedy teoreticky (ci idealne), v pripade ATMOSFERICKEHO motoru se zanedbanim ne nepodstatnych vlivu zpusobenych

a/ sanim (filtrace, vedeni, ...)
- proto treba ctyrklapka a podobne ficury jako ladene sani kdy v nem dochazi k pulsum ktere zpusobuji dokonce pretlak ... nasledovane preplnovanim (turbo, kompresor) kdy tam vzduch rveme pod tlakem.

b/ vyfukem respektive pretlakem v nem (v pripade ne vyborneho vyfuku pri konci vyfukoveho zdvihu kdy se uzavira vyfukovy ventil zustava "pretlak" i ve spalovacim prostoru valce a pri naslednem sani se tento plyn rozpina a k realnemu pocatku nasavani dochazi az po okamziku vyrovnani tlaku v sani a vlastnim prostoru valce).

- proto je dobre sani a vyfuk obrovska veda pac obe tyto casti jdou navrhnout tak, ze v nich dochazi k pulsum a rezonancim (v navrhovem spektru otacek) ktere zpusobuji ve spravne okamziky pred otevrenym sacim ventilem pretlak respekive pred otevrenym vyfukovym podtlak (zavislosti delek vetvi vyfuku, jejich prumeru, poradi a zpusobu jejich pospojovani, celkove delky systemu, ... plati vlastne i pro system sani) a obrovskym zpusobem tak dokazi napomoci spravnemu plneni / vyprazdnovani valcu (motor bez sani a vyfuku Ti pojede hoooodne mizerne pokud vubec). s tim souvisi samozrejme nastaveni vacek (tedy rychlost, zdvih, doba otevreni ventilu, okamzik jejich uzavreni a otevreni).

-vse vyse uvedene je navic zavisle na momentalnich otackach motoru a idealne by pro kazde otacky melo byt sani a vyfuk malinko jiny. proto alespon ficury promenne delky sani napr. na H22 ci jinych motorech a systemy zmeny casovani vacek jako VTEC, VVT a dalsi ktere umoznuji pracovni spektrum otacek mit "idealni" dvakrat misto jednou a mas tak v jednom motoru jakoby slusne polazeny nizkootackovy motor (0-trebas 5000ot/min) a vysokootackovy (trebas 5000- trebas 8000 ot/min).

... proste cely je to jeden slozity dychajici organismus a cim lepe dycha a rychleji se toci (provede vice pracovnich cyklu (prace) za jednotku casu) tak ma vetsi vykon.

mno verim ze jsem se nedopustil nejake mystifikace, jsou tu jiste povolanejsi to vse popisovat jako napriklad PreludeZ ktery na to ma dokonce titul ale snad nebudu ukamenovan Mrk

Zobrazit informace o autorovi  Odeslat soukromou zprávu
3 háčka
0
PříspěvekZaslal: 4.11.2010 , 1:15   Citovat  

no nez jsem Ti to nadatloval tak to sam Mistr utrel jednou kratkou vetou. Smutný
... asi bych uz mel jit spat.

monty je teď offline  monty
Moderátor
0
PříspěvekZaslal: 4.11.2010 , 6:58   Citovat  

happy napsal:
no nez jsem Ti to nadatloval tak to sam Mistr utrel jednou kratkou vetou. Smutný

Velmi šťastný myslím že mu to bude pro představu dostačovat , když si to ještě ponásobí VE což se udává Chápeš! kolem 60-70% tak to bude +- autobus sedět.
pro množství benzínu si objem vzduchu podělíš 14,7 (stechio směs) případně jiným poměrem dle otáček.

Dany je teď offline  Dany
Partner H-C
0
PříspěvekZaslal: 4.11.2010 , 9:49  Naposledy upravil Dany dne 4.11.2010 , 11:21, celkově upraveno 1 krát. Citovat  

monty napsal:
Velmi šťastný myslím že mu to bude pro představu dostačovat , když si to ještě ponásobí VE což se udává Chápeš! kolem 60-70% tak to bude +- autobus sedět.
pro množství benzínu si objem vzduchu podělíš 14,7 (stechio směs) případně jiným poměrem dle otáček.

Mě to přesně napadlo, spočítat ten objem vzduch podle spotřebovaného benzínu...

Pokud vím, že CTR7G i 8G bere na okruhu kolem 30litrů benzínu na 100km, kdy je směs naladěna na 13.0:1, průměrné otáčky jsou 8000rpm a průměrná rychlost třeba ve SPA byla asi 120km/h... Nemyslím, že by chyby, jako míchání směsi ve válcích a pod., hráli významnou roli v této orientační úvaze...

Pak tam auto za hodinu spálí 36 litrů benzínu, tak mi vychází ten objem vzduchu asi 2.5 litru za vteřinu...

Což mi přijde málo, ale asi jsem udělal v té rychlosti nějakou teoretickou chybu v úvaze, ale zase 8 litru za vteřinu u 1.6 na 1000rpm mi přijde hodně...

Bude to muset někdo rozseknout, já jsem spíš praktik...

PreludeZ je teď offline  PreludeZ
Administrátor
0
PříspěvekZaslal: 4.11.2010 , 10:47   Citovat  

happy napsal:

snad jsem te neotravil, to bych nerad, pokud to autorovi clanku staci plus minus autobus jak pise monty tak se to tak spocitat samozrejme da tak snad te aspon potesi ze jsi to napsal spravne Úsměv
ja jsem tim jen chtel rict ze zalezi i treba na poctu a velikosti ventilu na jeden valec, na tvarech a velikosti kanalu, rozvodovych datech a mnoha dalsich faktorech na to aby se dalo rict ze napr vsechny dvoulitrove motory pri otackach x nasaji y litru vzduchu... napriklad mezi F20A4 a K20A2 bude dost velky rozdil prestoze to jsou oba dvoulitry 16V...

ono to z prvniho prispevku nebylo uplne jasne ze se autor pta jen na radove hrube hodnoty OK

3 háčka
0
PříspěvekZaslal: 4.11.2010 , 13:13   Citovat  

jo super hoši, potřeboval jsem vědět kolik litrů vzduchu aspon přibližně auto nasaje za seknudu při omezovaču, a to si lehce dopočítám... díky!

dj-bobr je teď offline  dj-bobr
4 háčka
0
PříspěvekZaslal: 4.11.2010 , 13:23   Citovat  

copak, počítáš CFM pro větráček do sání? Velmi šťastný (turbonátor hadr..)

3 háčka
0
PříspěvekZaslal: 4.11.2010 , 14:19   Citovat  

no řeším náporové sání, i ten ,,větrák´´ mě napadl a potřeboval sem vědět jaké množství vzduchu musím dovést aby to mělo nějaký efekt, asi tam dám motor z vysavačaVelmi šťastný ten tlačí dobře Velmi šťastný Velmi šťastný Velmi šťastný

3 háčka
0
PříspěvekZaslal: 4.11.2010 , 17:34   Citovat  

PreludeZ napsal:
snad jsem te neotravil, to bych nerad, pokud to autorovi clanku staci plus minus autobus jak pise monty tak se to tak spocitat samozrejme da tak snad te aspon potesi ze jsi to napsal spravne Úsměv
ja jsem tim jen chtel rict ze zalezi i treba na poctu a velikosti ventilu na jeden valec, na tvarech a velikosti kanalu, rozvodovych datech a mnoha dalsich faktorech na to aby se dalo rict ze napr vsechny dvoulitrove motory pri otackach x nasaji y litru vzduchu... napriklad mezi F20A4 a K20A2 bude dost velky rozdil prestoze to jsou oba dvoulitry 16V...

ono to z prvniho prispevku nebylo uplne jasne ze se autor pta jen na radove hrube hodnoty OK

mno i snad podle toho co jsem nastinil za tim vypoctem musi byt kazdemu snad jasne ze pausalne se to neda rict ani nahodou ... tak jsem uvetl ten silne teoreticky vypocet. Velmi šťastný Velmi šťastný Velmi šťastný

GrygarMartin2 napsal:
no řeším náporové sání, i ten ,,větrák´´ mě napadl a potřeboval sem vědět jaké množství vzduchu musím dovést aby to mělo nějaký efekt, asi tam dám motor z vysavačaVelmi šťastný ten tlačí dobře Velmi šťastný Velmi šťastný Velmi šťastný

o tom jsem taky premyslel v teoreticke rovine ze proc tomu nepomoct takto a neudelat pretlak pri doprednem pohybu auta jakousi "otevrenou hubou" ze trebas pri ustalene rychlosti nejakych 150km/h by se motor lepe plnil ... kdyz ne pretlakem tak alespon blize hodnotam teoreticky nasateho vzduchu ...

... ale ono to bude mit nejaky dlouhy list "ale" pac kdyby ne tak to ma vetsina aut.

silenec je teď offline  silenec
Partner H-C
0
PříspěvekZaslal: 4.11.2010 , 18:11   Citovat  

GrygarMartin2 napsal:

pořádnej výtlem

Odkaz

3 háčka
0
PříspěvekZaslal: 4.11.2010 , 18:33   Citovat  

no tak to je PSYCHO!!! ten turbo foukač a jak k tomu ještě dali tu bombu s dusíkem nebo co to je Velmi šťastný , ale u toho civica se dostal z 130 na 177mandojem, to je brutální... asi jak uvidím ve městě jak foukajou trávu a listí z chodníku tak jim to ukradnu Velmi šťastný Velmi šťastný Velmi šťastný Velmi šťastný Velmi šťastný Velmi šťastný Velmi šťastný

Newer je teď offline  Newer
Zlobivec [1]
0
PříspěvekZaslal: 5.12.2010 , 18:47   Citovat  

GrygarMartin2 napsal:
Tak jsem nakoupil trubku mezi sání a filtr, pak sportovní karbonový filtr se sáním z čela, na to přijde namontovat hliníková kolínková hadice o průměru 100mm a přijde upevnit ze předu nárazníku, at to pěkně tlačí vzdoušek do motoru. Ti kteří to tak již mají, zájímá mě zda je efekt znát..????

proc si myslis ze zalezi na rychlosti proudeni vzduchu?
neni dulezitej spis tlak vzduchu ?

takhle tlak v sani prilis nezvetsis tudiz to bude vicemene k nicemu ( mozna budes sat chladnejsi vzduch ale rekl bych ze proti seriovemu sani ne.... a urcite budes sat vic necistot ) Mrk
jedna se o izobarickej jev....

Petr 78 je teď offline  Petr 78
5 háček
0
PříspěvekZaslal: 5.12.2010 , 19:04   Citovat  

Nechci ti brát iluze, ale nakonec stejně přijdeš na to že nejlepší je origo sání. Honda má sání dotažené k dokonalosti a jakákoliv změna a zásah je k horšímu.
Je tu hodně lidí, kteří si tím prošli a hodně lidí, kteří tomu nevěří a musí si to vyzkoušet na vlastní kůži a peněženku. Bude to pak cenná zkušenost ikdyž ne úplně levná.
Samozřejmě se tu bavíme o autě na běžné ježdění, ne o závoďáku.

Obsah fóra Honda-club.cz   
sání - objem nasátého vzduchu
Fórum: Motor, ECU, spojka a převodovka
0
Pomohlo ti toto téma?   
Zobrazit příspěvky z předchozích:
 Řadit příspěvky dle: 
Zaslat odpověď

Časy uváděny v GMT + 1 hodina