Rozšířené hledání} Informace o členství Kontaktní informace Seznam uživatelů Kalendář Spřátelené weby Honda-club.cz Přihlásit se k emailu
[2]
Linka Uživatelské skupiny Linka Galerie avatarů Linka Kdo je online Linka
Linka Jak se stát členem klubu Linka Stáhnout stanovy sdružení Linka Výhody pro členy klubu Linka
  Obsah fóra Honda-club.cz   
Par Hloupých otázek o zvuku.
Fórum: Interiér a Hi-Fi
0
Pomohlo ti toto téma?   
Zobrazit příspěvky z předchozích:
 Řadit příspěvky dle: 
Zaslat odpověď

Strana 1 z 1
DreamWalker je teď offline  DreamWalker
0
PříspěvekZaslal: 27.12.2010 , 19:24   Citovat  

Dobrý den,

Připravuji se na přestavbu mojí Preludky a zástavby ozvučení. A mám par otázek. Předem se omlouvám jestli jsou hloupé
a připadají vám nesmyslné.

Po prostudování fóra jsem objevil spoustu užitečných informací ohledně kabeláže a elektroniky, ale zbývá mí stále pár otázek. A potřeboval bych znát odpověď.

Je nějaký tvar ozvučnice který je obzvláště vhodný pro ozvučnici pro SB? konkrétně je důležitý objem nebo tvar. Jsem si jist že odpověď bude znít obojí ale je něco čeho bych se měl vyvarovat?

Druhá otázka je jak moc vhodný materiál je laminát? K vzhledem k tomu že sem modelář mám sním velké zkušenosti a je pro realizaci vhodnějším materiál než dřevo.

Předem díky a informace...
   Pomohl ti příspěvěk? Návrat  

Zobrazit informace o autorovi Osobní garáž Odeslat soukromou zprávu
sablos je teď offline  sablos
5 háček
Členství: Žádné
0
PříspěvekZaslal: 27.12.2010 , 21:30   Citovat  

Kontaktuj uživatele Hifil, zabýva se hudbou v autech, velmi rád poradi a pomůže.

Rom. je teď offline  Rom.
Partner H-C
Členství: Gold
0
PříspěvekZaslal: 27.12.2010 , 22:09   Citovat  

nechci "fušovat" Hifilovi do řemesla tak jen obecně

Navrhnout jakýkoliv box je těžké, je na to velmi složitý výpočet, navíc se navrhuje vždy na konkrétní reproduktor.
Materiál by měl být co nejhutnější, přez celou tloušťku i v celé ploše stejný. Proto ani dřevo není ideální a nejvíc se používá MDF, což je opravdu hodně slisovaný papír. Laminátu bych se bál, zvlášť na Subwoofer, jestli jsem to dobře pochopil.

čespa je teď offline  čespa
0
PříspěvekZaslal: 27.12.2010 , 22:56   Citovat  

Také přidám ruku k dílu.
Reproduktor,jako takoví nehraje, ten pouze rozeznívá ozvučnici, zož je prostor ve kterem je umístěn, např. reprobedna, subwofer atd. Takže bych laminát neviděl jako nejlepší materiál z důvodu rezonancí. Potřebuješ něco, co jen tak nerozkmitáš. Jedině, že bys laminát použil jako nosný prvek a na nej nanesl nejakou "ozvučnici-tlumici pyramidy". Pak, ale budeš muset využít prostoru pod repráky,např, kufr...

0
PříspěvekZaslal: 27.12.2010 , 23:18   Citovat  

Díky za doporučení to sem měl taky v plánu, ale přišlo mi lepší to tady řešit na foru a poskytnout odpovědi všem ne jen pro mne protože myslím že tuhle otázku řeší skoro každý majitele Hondy Prelude málo prostoru uvnitř a ještě míň v kufru a pokud nechce někdo mít jen show car tak hledá nejschůdnější cestu. Konkrétně mi de o to jestli lze udělat box na SB plochy (uzký ale široký) ale s odpovídajícím objemem. Co se týče vlastnosti laminátu při správném postupu zle dosáhnout lepšího využít prostoru. Vyděl jsem jakési zástavby místo rezervy ale to mi nepřijde jako nelepší řešení z pohledu použitelnosti kufru.

mega1 je teď offline  mega1
Partner H-C
0
PříspěvekZaslal: 28.12.2010 , 0:26   Citovat  

k navrzeni idealni ozvucnice je potreba znat
- konkretni parametry reproduktoru
- umisteni (kufr, misto sedacek, atd)
- styl hudby, ktery poslouchas
- jestli mas radeji hlasitou hudbu nebo jsi fajnsmekr a potrpis si na detaily
podle techto informaci je Hifil schopen ti ji spocitat Mrk

material - obecne plati cim tuzsi, tim samozrejme lepsi - takze MDF idealni a jak uz jsme tu nekde psali, je mozny i kamen (ale kdo by se s tim tahal, ze) Úsměv
ja bych si laminatovou (jen laminatovou) ozvucnici neudelala
(i s MDFkou se daji udelat ruzne tvary, ktere pak pripadne opticky doplnis laminatem)

0
PříspěvekZaslal: 28.12.2010 , 0:46   Citovat  

Díky je mi jasné že to hodně záleží na stylu hudby co poslouchám... . Co se týče hudby tak je to se mnou trošku složitější. Rozhodně neposlouchám elektronickou nebo tuc tuc hudbu. Ale zase na druhou stranu si sem tam rád v autě pustím hudbu na hlas Kdo by mohl poslouchat potichu Division Bells sem tam produkce na chatě... Velmi šťastný ale ty nejsou o kvalitě a ani podmínkou.

Co se tyče stylu hudby tak ROC POP 80-90 prostě mix. Když už jsme u té konkrétní sestavy tak rozpočet bych vyděl někde kolem 30 000 - 40 000 tis. Představa 2 din radio s DVD, set 2 nebo 4 reproduktory + výšky + SB podle toho co sem tady četl tak by se spíš vyplatilo pořídit kvalitní 2 do dveří než 4 za cenu tech 2 protože ty vzadu stejně nebudu registrovat. Samořejmě doplnim jakýmkoli doporučeným vybavením Zesík kondenzátor. Tolik k plánované sestavě.

OK Takže jestli to dobře chápu tak doporučujete postavit BOX z MDF a jako doladění vzhledu použít laminát. Ideálně bych měl SB v prostoru mezi zadními sedačkami ale tam vůbec netuším jak to řešit protože box by měl tvar T.

to mi hlava nebere to mi hlava nebere to mi hlava nebere to mi hlava nebere hmmm tak a teď doufám že co chci je možné to mi hlava nebere to mi hlava nebere to mi hlava nebere to mi hlava nebere

PAKO je teď offline  PAKO
5 háček
0
PříspěvekZaslal: 28.12.2010 , 10:20   Citovat  

nej material na reprobedny veškereho frekvenčniho spektra je beton.Nic lepšiho jsem zatim osobně nepotkal...ale voz to v kufru...chicht...doma to jde ,když nebydliš v drevostavbě v prvním pořádnej výtlem

Hifil je teď offline  Hifil
3 háčka
0
PříspěvekZaslal: 28.12.2010 , 15:22   Citovat  

Tak jsem se sem taky konečně dostal.. Úsměv

Jak už bylo popsáno, důležitá je u ozvučnice tuhost. I laminát může být tuhý, ale jen ve velmi silné vrstvě, což je dost pracné a i drahé. Ideální je opravdu použití MDF desek, z kterých se dá vyřezat a slepit+sešroubovat základní tvar. Případné obliny a záhyby pak lze doladit laminátem. Celou ozvučnici dělat z třeba 25mm silné vrstvy lamina by byl opravdu záhul..
Jinak co se tvaru týče, tak u uzavřené ozvučnice (která by v tvém případě asi nejvíce připadala v úvahu) je to de fakto jedno - jde hlavně o objem.
Úplně jsem nepochopil, jak to myslíš s tím tvarem T mezi sedačky. Subwooferů je velice široký výběr, takže "nic není nemožné" HaHaaa
Co se reproduktorů týče, je opravdu lepší investovat pouze do předních komponentních repro a jejich instalace a tlumení - zadní repro jsou pro zadní cestující (pokud jde o přehrávání hudby).
Konkrétní sestavu a řešení bych s tebou klidně probral například po ICQ - řešit to zcela konkrétně tady na fóru by bylo na hodně dlouho - i po ICQ je to mnohdy na hodiny Mrk

Zobrazit informace o autorovi  Odeslat soukromou zprávu
3 háčka
0
PříspěvekZaslal: 28.12.2010 , 15:37   Citovat  

čespa napsal:
Také přidám ruku k dílu.
Reproduktor,jako takoví nehraje, ten pouze rozeznívá ozvučnici, zož je prostor ve kterem je umístěn, např. reprobedna, subwofer atd. Takže bych laminát neviděl jako nejlepší materiál z důvodu rezonancí. Potřebuješ něco, co jen tak nerozkmitáš. Jedině, že bys laminát použil jako nosný prvek a na nej nanesl nejakou "ozvučnici-tlumici pyramidy". Pak, ale budeš muset využít prostoru pod repráky,např, kufr...

Dost si protiřečíš.. Úsměv Reproduktor rozeznívá ozvučnici, která ale musí být taková, aby se rozeznít nenechala.

Zvuk samozřejmě vytváří reproduktor. Zvuk jsou tlakové vlny. Ty vytváří membrána reproduktoru svým vychylováním. Pokud tedy jde membrána reproduktoru směrem ven, vytvoří před sebou tlakovou vlnu, která se pak šíří vzduchem až k uchu. Pokud reproduktor není v žádné ozvučnici, stane se to, že tato tlaková vlna bude vyrovnána podtlakem, který vznikne za membránou - tj. tzv. akustický zkrat. Vzduch prostě jen přeběhne z přední strany membrány k zadní kolem okraje subwooferu. Ozvučnice má tedy v první řadě za úkol odstranit tento zkrat a uzavřít v sobě "podtlakové vlny" a nechat vyzařovat zvuk pouze přední stranou membrány reproduktoru. Objem ozvučnice pak má vliv na chování a frekvenční charakteristiky reproduktoru. Jedním z důležitých parametrů subwooferu je jeho tuhost (tuhost zavěšení membrány) - síla, kterou je potřeba vyvinout, aby se membrána pohnula. Montáží reproduktoru do uzavřené ozvučnice se tento parametr ovlivňuje tím, že při vychýlení membrány se musí navíc ještě vytvářet podtlak v uzavřeném prostoru ozvučnice. Pokud by vytvářela nějaký zvuk ozvučnice - pokud by se nechala rozeznít - pak by docházelo k velkému zkreslování zvuku a dunění!

0
PříspěvekZaslal: 30.12.2010 , 10:25   Citovat  

Ahoj Hifi jelikož na tebe vydim spostu kladných referencí tak konkretní sestavu budu rešit určitě s tebou. A nejen vyběr. HaHaaa Jen bych si rad ujasnil jestli to tak opravdu je. Takže Objem ozvučnice je důležity kvůli objemu vzduchu který pak klade příslušný odpor zadní straně membrany a material je nutno mit pevný kompaktní a doplněný o něco co bude pohlcovat vybrace? Omlouvám se jestli se ptám jako blběc ale mam v tom trošku zmatek...

3 háčka
0
PříspěvekZaslal: 30.12.2010 , 10:48   Citovat  

DreamWalker napsal:
Ahoj Hifi jelikož na tebe vydim spostu kladných referencí tak konkretní sestavu budu rešit určitě s tebou. A nejen vyběr. HaHaaa Jen bych si rad ujasnil jestli to tak opravdu je. Takže Objem ozvučnice je důležity kvůli objemu vzduchu který pak klade příslušný odpor zadní straně membrany a material je nutno mit pevný kompaktní a doplněný o něco co bude pohlcovat vybrace? Omlouvám se jestli se ptám jako blběc ale mam v tom trošku zmatek...

Přesně tak, jak píšeš. Materiál pohlcující vibrace není bezpodmínečnou nutností, ale často pomůže. Objem vzduchu ovlivňuje chování membrány - menší objem vzduchu znamená méně překmitů a dokmitávání membrány, ale zase snižuje i výchylku - snižuje hlasitost. Proto se pro každý subwoofer vypočítává co nejideálnější kompromisní objem.

Obsah fóra Honda-club.cz   
Par Hloupých otázek o zvuku.
Fórum: Interiér a Hi-Fi
0
Pomohlo ti toto téma?   
Zobrazit příspěvky z předchozích:
 Řadit příspěvky dle: 
Zaslat odpověď

Časy uváděny v GMT + 1 hodina