Rozšířené hledání} Informace o členství Kontaktní informace Seznam uživatelů Kalendář Spřátelené weby Honda-club.cz Přihlásit se k emailu
[2]
Linka Uživatelské skupiny Linka Galerie avatarů Linka Kdo je online Linka
Linka Jak se stát členem klubu Linka Stáhnout stanovy sdružení Linka Výhody pro členy klubu Linka
  Obsah fóra Honda-club.cz   
Problém - rozdílné tlaky ve válcích za studena a za tepla
Fórum: Motor, ECU, spojka a převodovka
0
Pomohlo ti toto téma?   
Zobrazit příspěvky z předchozích:
 Řadit příspěvky dle: 
Zaslat odpověď

Strana 1 z 1
LJay je teď offline  LJay
Partner H-C
Členství: Žádné
0
PříspěvekZaslal: 1.3.2011 , 15:59  Naposledy upravil LJay dne 1.3.2011 , 19:04, celkově upraveno 3 krát. Citovat  

Jelikož plánuju přeplňování svýho motoru (D16Z5), tak sem si na něm teď nechával změřit tlaky, abych věděl jak na tom je.

Při měření na studeným motoru byl na třech válcích tlak cca 10bar a na jednom 7,5 bar. Po ohřátí motoru bylo na všech válcích 10bar. Tlaky byly měřený ručním tlakoměrem, takže hodnoty nemusí odpovídat reálu. Jde mi ale hlavně o ten rozdíl tlaku za studena a za tepla na jednom válci.

Myslíte že je v pořádku, že na jednom válci byl za studena takhle nízký tlak?

Motor je cca 2 roky po přetěsnění u p. Kuhnela, takže kroužky jsou měněný a ventilový sedla zabroušený.
Před přetěsněním sem nechával měřit tlaky v servisu na profi měřáku a tam mi naměřily 13 - 12,5 - 12 - 13,5
   Pomohl ti příspěvěk? Návrat  

Zobrazit informace o autorovi Osobní garáž Odeslat soukromou zprávu
Prelude je teď offline  Prelude
4 háčka
0
PříspěvekZaslal: 1.3.2011 , 16:11  Naposledy upravil Prelude dne 1.3.2011 , 16:14, celkově upraveno 1 krát. Citovat  

Vymenit pistni krouzky a zabrousit ventily. je to dobrý

Podryx je teď offline  Podryx
1 háčko
0
PříspěvekZaslal: 1.3.2011 , 16:12   Citovat  

Co způsobuje, že jsou tlaky nízké nebo s velkými rozdíly?
EDIT: Tak odpověd asi přišla ještě než jsem položil otázku. Velmi šťastný

sablos je teď offline  sablos
5 háček
0
PříspěvekZaslal: 1.3.2011 , 16:48   Citovat  

LJay napsal:
Jelikož plánuju přeplňování svýho motoru (D16Z5), tak sem si na něm nechával změřit tlaky, abych věděl jak na tom je.

Při měření na studeným motoru byl na třech válcích tlak cca 10bar a na jednom 7,5 bar. Po ohřátí motoru bylo na všech válcích 10bar.

Mám teď trochu dilema co s tím. Jestli to "rysknout" a přeplňovat to v tomhle stavu a nebo nejdřív udělat výbrus.
Co byste poradili vy?

Motor je cca 2 roky po přetěsnění u p. Kuhnela, takže kroužky jsou měněný a ventilový sedla zabroušený.
za 2 roky toho motor může mít nakroucíno a obrousíno habakuk, pokud to chceš mít vpořádku a nemít obavy jestli ti to na příští křižovatce neklekne udělej výbrus a máš klid.ale počítej že při rozborce se může najít i řada jinejch věcí která bude chtít vyměnit.

Partner H-C
0
PříspěvekZaslal: 1.3.2011 , 16:58   Citovat  

Za ty dva roky sem najel max 10 000 km. Pokud by se už dělal výbrus, tak by to neskončilo jen u toho, ale měnily by se písty a ojnice za kované, potom šály a zkrátka by se dělala generálka, ale do toho zahučím za celkem dobrou dardu. Tak si nejdřív musím bejt jistej, že je to nutný.

RichiZC je teď offline  RichiZC
1 háčko
0
PříspěvekZaslal: 1.3.2011 , 17:54   Citovat  

Tlaky 10 jsou podle me dolni hranice,kdy je motor jeste schopny podavat rozumny vykon. Mam 11 a premyslim,jestli to delat nebo ne. Jestli bych ja mel preplnovat, urcite bych ten motor napred udelal. Stejne se tomu pri tomto stavu do budoucna nevyhnes...

Partner H-C
0
PříspěvekZaslal: 1.3.2011 , 18:25   Citovat  

Trochu sem upravil popis problému, aby nevznikala diskuze zbytečně okolo věcí který znám.

Partner H-C
0
PříspěvekZaslal: 1.3.2011 , 20:09   Citovat  

Pročítal sem na netu různý témata o měření tlaků ve válcích a v jednom článku sem našel, že rozdíl tlaků ve válci na studeným a teplým motoru se může lišit až o 3bary, což by tak odpovídalo. Jen mě zaráží, že ty ostatní byly v pořádku.

crxmann je teď offline  crxmann
5 háček
0
PříspěvekZaslal: 1.3.2011 , 20:17   Citovat  

podle manuálou by se to mělo měřit za studena a tlaky 10 jsou už na GO. Mám to stejný u VTi a po konzultacích jdu cestou od nejlevnějších položek. Takže tento týden vezu hlavu na kompletní kontrolu, pak se uvidí.

Zemi je teď offline  Zemi
Partner H-C
0
PříspěvekZaslal: 1.3.2011 , 23:44   Citovat  

Podle manualu na D16 se ma merit za tepla, ale ja to merim tak i tak... Btw. na mym motoru mi stejnej merak ukazal taky 10b... A muj motor je v kondici lepsi nez vyjel z fabriky. Velmi šťastný

Zobrazit informace o autorovi  Odeslat soukromou zprávu
M@jk je teď offline  M@jk
Moderátor
Členství: Gold
0
PříspěvekZaslal: 2.3.2011 , 0:00   Citovat  

LJay napsal:
Za ty dva roky sem najel max 10 000 km. Pokud by se už dělal výbrus, tak by to neskončilo jen u toho, ale měnily by se písty a ojnice za kované, potom šály a zkrátka by se dělala generálka, ale do toho zahučím za celkem dobrou dardu. Tak si nejdřív musím bejt jistej, že je to nutný.

Ahoj Ljay, kované "střeva" jsou všechna, co máme v motorech. I má D16xx SOHC má kované ojnice i tvá D16xx DOHC kované ojnice - nejen. Tak, aby to někdo nechápal špatně. Je to jen jiná technologie - těch kvalitnějších dílů - co vydrží vyšší tlak turba či zátěž. Jen, aby tu pak do toho nikdo zbytečně nerýpal.

Držím place chlope, ať je vše ok a ne naopak!!!
přátele

WickiMan je teď offline  WickiMan
2 háčka
0
PříspěvekZaslal: 2.3.2011 , 0:11   Citovat  

Ja bych rekl ze to muze bejt tim rucnim merakem.

Dany je teď offline  Dany
Partner H-C
0
PříspěvekZaslal: 2.3.2011 , 8:19   Citovat  

Nevím, já bych řekl, že za tepla Ti část netěsností právě dotěsní olej a tím pádem to je "jakoby" dobré, ale pokud je za studena rozdíl větší než 10% a tady nápadně zrovna jeden, tak je to na generálku motoru, minimálně budou zapečené stírací kroužky...
Dělal jsem několik motorů, kde byli tlaky ještě docela dobré a motor měl kompletně zapečené stírací kroužky, díky tomu pak dochází k poškození jak pístů, tak válce...
Pokud chce někdo někdo dělat nějaké úpravy na motoru, měl by ho vždy nejdříve uvést do výborné kondice, což většinou bývá jako nejlepší úprava...

crxmann je teď offline  crxmann
5 háček
0
PříspěvekZaslal: 2.3.2011 , 8:35   Citovat  

Dany napsal:
Nevím, já bych řekl, že za tepla Ti část netěsností právě dotěsní olej a tím pádem to je "jakoby" dobré, ale pokud je za studena rozdíl větší než 10% a tady nápadně zrovna jeden, tak je to na generálku motoru, minimálně budou zapečené stírací kroužky...
Dělal jsem několik motorů, kde byli tlaky ještě docela dobré a motor měl kompletně zapečené stírací kroužky, díky tomu pak dochází k poškození jak pístů, tak válce...
Pokud chce někdo někdo dělat nějaké úpravy na motoru, měl by ho vždy nejdříve uvést do výborné kondice, což většinou bývá jako nejlepší úprava...

zlatým písmem do FAQů .....

monty je teď offline  monty
Moderátor
0
PříspěvekZaslal: 2.3.2011 , 8:43   Citovat  

klasicky se v takovým případě zkusí na píst stříknout trochu oleje aby se zkusilo zda se to zatěsní nebo ne.máš správně seřízený ventily ? klidně ti muže zastudena tlak utíkat tudy.
s hodnotou bych moc neoperoval ,záleží jak spolehlivej ten měřák je.na stejným motoru (v rozmezí asi 10minut) mi můj skoro novej ,párkrát použitej měřák naměřil 10,5 bar a druhej letitej kámošův naměřil 11,7 .a teď si vyber , věřím dovýzt třetí tak se naměří zas něco jinýho.udělat výbrus je sichr , ale ta investice.zaměřil bych se na rozdíly mezi válci - pokud to byla jen chyba měření nebo např ty ventily a seřízením se to odstraní, tak bych osobně dodělal turbo odladil to , vychytal mouchy a repasi motoru si naplánoval na další zimu -ono s jídlem roste chuť takže to chvíli pojede a pak začneš špekulovat že by to mohlo jet ještě líp s větším tlakem a stejně bys na upravu střev došel.nebo mezitím poskládat druhej motor a s tím si v klidu pohrát.ale primárně to chce zjisit proč jsou rozdílný tlaky.
zapečený stíráky tlaky neodhalej

Partner H-C
0
PříspěvekZaslal: 2.3.2011 , 8:50   Citovat  

monty napsal:
klasicky se v takovým případě zkusí na píst stříknout trochu oleje aby se zkusilo zda se to zatěsní nebo ne.máš správně seřízený ventily ? klidně ti muže zastudena tlak utíkat tudy.
s hodnotou bych moc neoperoval ,záleží jak spolehlivej ten měřák je.na stejným motoru (v rozmezí asi 10minut) mi můj skoro novej ,párkrát použitej měřák naměřil 10,5 bar a druhej letitej kámošův naměřil 11,7 .a teď si vyber , věřím dovýzt třetí tak se naměří zas něco jinýho.udělat výbrus je sichr , ale ta investice.zaměřil bych se na rozdíly mezi válci - pokud to byla chyba měření neebo např ty ventily tak bych osobně dodělal turbo odladil to , vychytal mouchy a repasi motoru si naplánoval na další zimu -ono s jídlem roste chuť takže to chvíli pojede a pak začneš špekulovat že by to mohlo jet ještě líp s větším tlakem a stejně bys na upravu střev došel.nebo mezitím poskládat druhej motor a s tím si v klidu pohrát.ale primárně to chce zjisit proč jsou rozdílný tlaky.

Jenže on má za studena na jednom válci tlak o 25% menší a za tepla shodné, tím pádem si myslím ventily padají (nebo to trošku utíká všema) a to "zakápnutí" vlastně udělal tím, že to změřil teplé... Tam má tlaky ve válcích stejné...

O absolutních hodnotách se nebavím vůbec, protože to samo záleží na dalších faktorech jako jsou třeba i použité vačky a pod...

Pokud je za studena velký rozdíl a za tepla je to dobré, je to podle mě problém na spodku, pravděpodobně zappečený stírací kroužek...
Pokud s tím bude jezdit dál nebo na to dokonce nasadí turbo, dojde normálně k vydření válce a pístu a bude pak výbrus nezbytný, teď ještě nemusí být ovalita ani poškození tak velké, aby se to muselo dělat radikálně...

Výbrus je jistota, to mi také přijde jako nepřesné, je třeba válce přeměřit a pak teprve můžu říct co s tím...

Moderátor
0
PříspěvekZaslal: 2.3.2011 , 8:58   Citovat  

ad ventily -nemyslím ,vůle se mění s teplotou .no stejně bych být layem uvažoval nad BG , takže když by šla palice dolů není problém shodit vanu a vytáhnout písty ,změřit ovalitu , vyčistit drážky ,případně nasadit nový kroužky případně se rozhodnout nad dalším postupem .

Partner H-C
0
PříspěvekZaslal: 2.3.2011 , 9:04   Citovat  

monty napsal:
ad ventily -nemyslím ,vůle se mění s teplotou ...

Ano, máš pravdu, vůle se jistě teplotou mění, ale rozdíl 25% mi přijde na ventily moc velký, navíc pravděpodobnost, že zrovna na všech ostatních bude vůle ideální také není matematicky úplně reálná, ale netvrdím, že to tak být nemůže, jen já si myslím, že to je na spodku...

monty napsal:
... takže když by šla palice dolů není problém shodit vanu a vytáhnout písty ,změřit ovalitu , vyčistit drážky ,případně nasadit nový kroužky případně se rozhodnout nad dalším postupem .

Ano, takto bych postupoval i já...

Partner H-C
0
PříspěvekZaslal: 2.3.2011 , 9:35   Citovat  

Stíráky se měnily spolu s kroužky a ventil gufery cca před dvěma roky, protože motor žral olej, za tu dobu auto ujelo nečo přes 10 tisíc km. Při přetěsnění se komplet čistil motor a zalapovávaly se ventily. Jestli p. Kuhnel měřil ovalitu to bohužel nevím, ale když sem si od něj bral auto, tak mi říkal že by si ty kruhy měly sednout a neměl by s tím být problém i když se nedělal výbrus, takže ovalita asi nebyla nijak výrazná.

Zhruba před rokem sem si u něj nechával seřizovat ventily, protože na volnoběh trochu klepaly, ale vůle prý nebyly nějak veliký. Za zimy teď ventily cvakají troch taky, ale max tak 2 minuty, než se motor ohřeje.

Není možný že by ty tlaky byly ovlivněný tím, že auto před tím tak měsíc stálo ve zmrzlý garáži a já ho pak jen dovelz Zemimu a u něj stálo další týden?

Zemi je teď offline  Zemi
Partner H-C
0
PříspěvekZaslal: 2.3.2011 , 9:35   Citovat  

Konecne k veci. OK Taky si myslim ze je to pistem... Bejt to na hlave tak by to bylo stejny i za tepla...

Zobrazit informace o autorovi  Odeslat soukromou zprávu
Partner H-C
0
PříspěvekZaslal: 2.3.2011 , 9:40  Naposledy upravil Dany dne 2.3.2011 , 9:47, celkově upraveno 1 krát. Citovat  

LJay napsal:
Stíráky se měnily spolu s kroužky a ventil gufery cca před dvěma roky, protože motor žral olej, za tu dobu auto ujelo nečo přes 10 tisíc km. Při přetěsnění se komplet čistil motor a zalapovávaly se ventily. Jestli p. Kuhnel měřil ovalitu to bohužel nevím, ale když sem si od něj bral auto, tak mi říkal že by si ty kruhy měly sednout a neměl by s tím být problém i když se nedělal výbrus, takže ovalita asi nebyla nijak výrazná.

Zhruba před rokem sem si u něj nechával seřizovat ventily, protože na volnoběh trochu klepaly, ale vůle prý nebyly nějak veliký. Za zimy teď ventily cvakají troch taky, ale max tak 2 minuty, než se motor ohřeje.

Není možný že by ty tlaky byly ovlivněný tím, že auto před tím tak měsíc stálo ve zmrzlý garáži a já ho pak jen dovelz Zemimu a u něj stálo další týden?

Neumím věštit z křištálové koule... To, že někdo něco někdy dělal neznamená vůbec nic... Nevím, v jakém stavu to bylo před/po opravě, ani jak si s tím jezdil...
Tady už není prostor pro dohady... Myslím, že vše důležité již bylo řečeno a ty se podle toho zařid, víc Ti už nikdo nemůže pomoc, pokud ten motor neuvidí rozpůlený, toť můj názor...

EDIT:
Jen pro info a ilustraci. Udělali jsem komlet motor Kaufimu, kompletní rozebírka motoru do šroubku, převodovka do posledního kolečka a hlava do posledního ventilu. Vše špatné se vyměnilo, motor složil a já po nastartování slyším, nějaký divný zvuk, klapání...
Nedalo se nic dělat, znovu se sundalo víko ventilů a představ si, že během pár minut prostě praskla pomocná pružinka, která pomáhá VTEC mechanismu ventilů, aby neklapal. Ta pružinka ještě dva dny před tím byla určitě v pořádku, navíc za celých deset jsme se s tím, že by někomu praskla na CTR nesetkal...

Partner H-C
0
PříspěvekZaslal: 2.3.2011 , 9:47   Citovat  

Dany: jasně to chápu, jen sem chtěl přiblížit všechno o čem vím co se na motoru dělalo, jestli by to náhodou nepomohlo při určování problému. Bez sundání hlavy se už ale opravdu ničeho nedobereme.

Partner H-C
0
PříspěvekZaslal: 2.3.2011 , 9:48   Citovat  

ano, bez rozpůlení toho motoru je další pokračování jen offtopic HaHaaa

Moderátor
0
PříspěvekZaslal: 2.3.2011 , 10:10   Citovat  

samozřejmě taky netvrdím že to je 100% ventil, jen jdu cestou menšího odporu a nákladů,kontrola vůle je otázka 10minut-pokud budou ok, je to mimo a end jdu po ovalitě hlava dolů atd..Mohl ten válec pk při seřizování opomenout , stačí jeden telefon v nevhodnou chvíli .

Riccardo je teď offline  Riccardo
3 háčka
0
PříspěvekZaslal: 2.3.2011 , 10:13   Citovat  

Dany napsal:
...

OK naprosto souhlasím. Provedl jsem to a už nemám potřebu tunit Úsměv

Partner H-C
0
PříspěvekZaslal: 2.3.2011 , 10:56   Citovat  

Ono to na 90% dopadne tak, že pořídím ještě jeden motor ten v klidu a pořádně upravím mimo auto a pak je prohodím. Budu to alespoň moc udělat pořádně a bude na to spolehnutí. Takhle by to celý byla celkem loterie.

Partner H-C
0
PříspěvekZaslal: 2.3.2011 , 12:16   Citovat  

LJay napsal:
Ono to na 90% dopadne tak, že pořídím ještě jeden motor ten v klidu a pořádně upravím mimo auto a pak je prohodím. Budu to alespoň moc udělat pořádně a bude na to spolehnutí. Takhle by to celý byla celkem loterie.

já bych udělal jeden pořádně...

Partner H-C
0
PříspěvekZaslal: 2.3.2011 , 23:37   Citovat  

Dany napsal:
já bych udělal jeden pořádně...

Přesně tak to i udělám. Díky Minorovi už mám doma nový motor. Ten se zrepasuje, připravý na přeplňování (ojnice, písty,... )a pak se přehodí do auta. Když už to dělám, tak to chci udělat pořádně a ne nějak polovičatě.

Obsah fóra Honda-club.cz   
Problém - rozdílné tlaky ve válcích za studena a za tepla
Fórum: Motor, ECU, spojka a převodovka
0
Pomohlo ti toto téma?   
Zobrazit příspěvky z předchozích:
 Řadit příspěvky dle: 
Zaslat odpověď

Časy uváděny v GMT + 1 hodina