Rozšířené hledání} Informace o členství Kontaktní informace Seznam uživatelů Kalendář Spřátelené weby Honda-club.cz Přihlásit se k emailu
[1]
Linka Uživatelské skupiny Linka Galerie avatarů Linka Kdo je online Linka
Linka Jak se stát členem klubu Linka Stáhnout stanovy sdružení Linka Výhody pro členy klubu Linka
  Obsah fóra Honda-club.cz   
Úhrada škody z povinného ručení - amortizace?
Fórum: Pokec o autech
Zobrazit příspěvky z předchozích:
 Řadit příspěvky dle: 
Zaslat odpověď

Strana 1 z 1
sopta je teď offline  sopta
4 háčka
Členství: Žádné
PříspěvekZaslal: 9.3.2011 , 10:17   Citovat  

neví někdo jak to je s plněním z povinného ručení? vinník mi urval zpětný zrcátko a teď čekám, až to jeho pojišťovna (česká pojišťovna) proplatí, nicméně jsem mluvil s likvidátorkou ČP a ta mi řekla, že budou počítat u tak starýho auta, jaký C5g VTI je, s 50% amortizací. Na to, když jsem jí oponoval, že prostě zpětný zrcátko v Hondě rozhodně 3,5 tis. nestojí mi odpověděla, že existují druhovýrobci s nižšími cenami. A mimochodem, je tomu téměř 14 dní, co mi paní slíbila, že ten den můj případ vyřídí a peníze stále na účtě nemám, ať žije ČP Smutný
Teď na ní chci zase vlítnout, nicméně mi stále leží v žaludku ta amortizace, povinný ručení není levná věc, za celejch 12 let co jí platím jsem nikomu neudělal žádnou škodu a tak bych teď rád, abych z tý srandy taky něco měl a nehodlám se smířit pouze s 50%, že...
Neví někdo náhodou, jak to s tím plněním je a zda vůbec má pojišťovna nárok na plnění se započítáním amortizace? Chápu, když plní do výše tržní tabulkový ceny vozu a plnění dražší uzavřou jako totálku, ale v tomto případě dle mého není důvod na onu amortizaci, já jako občan nejsem povinen shánět aftermarketový díly, mám Hondu, tak prostě zajedu do Hondy pro zrcátko a hotovo. V takovým Německu by to nikdo ani jinak neřešil, tak si nemyslím, že mají právo k tomu čecha nutit, ne? Ale rád bych to měl černé na bílém, ideálně i nějaký paragraf, který toto ošetřujete - nemá v tom někdo jasno?
   Návrat  
   Zobrazit informace o autorovi Osobní garáž Odeslat soukromou zprávu
Hellborn je teď offline  Hellborn
5 háček
PříspěvekZaslal: 9.3.2011 , 10:23   Citovat  

Mám dojem, že podle jednoho rozsudku Nejvyššího soudu nesmí amortizaci počítat. Cinkni mi večer,ať se podívám do zápisků ze školení...
   Návrat  
DanTe je teď offline  DanTe
5 háček
PříspěvekZaslal: 9.3.2011 , 10:23   Citovat  

Bohužel tady žiješ v česku a tady stále amortizace funguje Tak to valím bulvy Jediná možnost jak se jí vyhnout by byla si sehnat doklad o koupi zrcátka třeba plácnu půl roku zpátky. Jakmile je auto starší 5i let už se amortizuje Smutný
   Návrat  
   Zobrazit informace o autorovi  Odeslat soukromou zprávu
MattiK je teď offline  MattiK
4 háčka
PříspěvekZaslal: 9.3.2011 , 10:31   Citovat  

u aut ktere jsou starsi 5let nebo maji najeto vic jak 100.000km automaticky davaji amortizaci... vetsinou ve vysi zminenych 50%... prej ze to nejak jde, nebo aspon to tady nekdo psal, idealne pres nejakou spolecnost co se tim zabyva, udajne jsou schopni to resit vymahanim po majiteli... nevim jak to presne funguje... kazdopadne se s amortizaci setkavam temer denne a malo kdo pochodi, spis ted premyslim, ze vim snad asi o jednom cloveku co nejak pochodil a proplatili mu skodu v plne vysi... pojistovacky debilni mysleni = mas dil kterej je starej 15let a kdyz ho vymenis za novej tak si to auto zhodnotis...
   Návrat  
5 háček
PříspěvekZaslal: 9.3.2011 , 10:33   Citovat  

Už nějakej ten pátek se povídá o reformě pojišťovnictví, že by amortizace měla konečně z týhle republiky zmizet a mělo by se proplácet jako v EU, ale zatim skutek utek a furt se jen tlachá, každopádně by to fakt pomohlo, protože vozovej park ČR je 15let starej v průměru a lidi doplácej na nešikovnost druhejch, což je pro každýho nepochopitelný když mu někdo způsobí škodu na autě a on by si to ještě měl platit Tak to valím bulvy
   Návrat  
5 háček
PříspěvekZaslal: 9.3.2011 , 10:42   Citovat  

Trošku jsem počmuchal na netu... Soudy včetně ústavního připouští, že opravou může dojít k zhodnocení auta, ale závěr je asi takovýto: Pokud opravou vozidla nedojde ke zcela zjevnému přínosu pro poškozeného, nelze po něm požadovat, aby doplácel na nehodu, kterou nezavinil. Takže Soptíku, ať Ti paní z pojišťovny prokáže, jak si výměnou uraženého origo zrcátka za nové origo zrcátko zhodnotíš vozidlo, popřípadě ať Ti vysvětlí a prokáže, jakým způsobem se zrcátko za X let opotřebí takovým způsobem,aby ztratilo svou hodnotu.

Tady máš jednu citaci,která by mohla pomoci i se spisovou značkou: Výslovně pak Ústavní soud ČR v tomto nálezu (II. ÚS 2221/07) odkazuje na rozsudek Okresního soudu Plzeň-jih ze dne 29. 6. 2007 ve věci sp. zn. 4 C 212/2005 a závěry v něm obsažené, zejména pak, že "není možné po poškozeném požadovat, aby doplácel na nehodu, pokud opravou vozu, který by jinak poškozený nemohl v důsledku zavinění jiného užívat, nedošlo ke zcela zjevnému přínosu pro poškozeného".

Závěrem potom Ústavní soud ČR uvádí, že "soud musí nejen respektovat právo, ale jeho výklad a aplikace musí směřovat k výsledku spravedlivému. Jinými slovy, právo musí být především nástrojem spravedlnosti, nikoliv souborem právních předpisů, které jsou mechanicky a formalisticky aplikovány bez ohledu na smysl a účel toho kterého zájmu chráněného příslušnou normou. V daném případě je smyslem a účelem ustanovení, přiznávajícího poškozenému právo na náhradu škody, zajistit, aby mu v plné míře byla kompenzována majetková újma."
   Návrat  
5 háček
PříspěvekZaslal: 9.3.2011 , 10:46   Citovat  

Plus bych k tomu rozhodně namítnul že zrcátko je plastové a plast nijak časem netrpí, na skla jako takový taky amortizace neni, tak proč by to mělo bejt na plast se sklem Ble Je to prostě kocourkov všude a ve všem tady Bueee
   Návrat  
5 háček
PříspěvekZaslal: 9.3.2011 , 10:53   Citovat  

Ještě jsem na flashce našel přednášku ohledně škody, kde je ještě prima věta z toho Plzeňského rozsudku, na která odkazuje i ústavní soud:

Zhodnocení poškozeného automobilu opravou je zvýšením jeho obvyklé tržní ceny, nikoliv tzv. technickým zhodnocením či zvýšením technické hodnoty. Technická hodnota, tj. vyjádření technických vlastností věci, je jinou kategorií než obvyklá tržní cena a z výše jedné hodnoty nelze automaticky odvozovat výši hodnoty druhé.
Rozsudek Okresního soudu Plzeň – jih ze dne 29. 6. 2007, sp. zn. 4 C 212/2005
   Návrat  
4 háčka
PříspěvekZaslal: 9.3.2011 , 10:54   Citovat  

Super Hellbíku, díky moc, já taky paralelně přojíždím internet, ale asi hledám špatně (právník jenpřeci ví, jaké formulace hledat, aby se dostal ke kýženému výsledku) a zatím jsem nic podobného nenašel, nicméně tohle vypadá hodně slibně! Úsměv

Tak já jdu paní likvidátorce zformulovat email VTEC
Když to vyjde, máš u mě pifko Mrk
   Návrat  
md.doxa je teď offline  md.doxa
1 háčko
PříspěvekZaslal: 9.3.2011 , 10:56   Citovat  

offtopic
Soptovi asi moc nepomůžu, je pravda, že zpětné zrcátko asi na hodnotě neztratí a v tomhle případě bych se postavil za něj. Přece jen druhovýrobové zrcátko, které by si koupil za cenu po odečtení amortizace nebude tak kvalitní, bude se třepat, drnčet apod.
ALE... mluvíte tady o zrušení amortizace... podle mě tenhle systém nemůže fungovat. Nedokážu si představit, kolik by přibylo takových, s rezavými platníky apod., kteří by se domlouvali a cíleně způsobovali nehody, protože už potřebují díl nový, a pojišťovna přece platí novou cenu... Nápad je tu!
   Návrat  
5 háček
PříspěvekZaslal: 9.3.2011 , 11:09   Citovat  

Tak jsem to našel na té flashce... Je to tam. Ještě,že je Hellborn tak oprsklý a řekl si přednášejícímu o kopii jeho prezentace na flashku (a mohl přednášku spokojeně prospat)... Se stydím HaHaaa

Odečet tzv. amortizace po opravě poškozeného vozidla

Při náhradě škody na ojetém motorovém vozidle je od ceny opravy třeba odečíst částku odpovídající případnému zhodnocení vozu použitím nových náhradních dílů, nikoliv její výši bez dalšího snížit podle kalkulace provedené pojišťovnou, opírající se o tzv. amortizaci.

Rozsudek NS ČR ze dne 30. 9. 2009, sp. zn. 25 Cdo 2659/2007 (Soubor C 7834)

Tak ať pojišťovna prokáže zhodnocení vozu novým zrcátkem. A je to jen 2 roky starý rozsudek... Mrk
   Návrat  
5 háček
PříspěvekZaslal: 9.3.2011 , 11:21   Citovat  

A ještě bonus:

Obvodního soudu pro Prahu 1 ze dne 28. 11. 2006 ve věci sp. zn. 11 C 137/2006, která se zabývá otázkou, zda oprava mohla být provedena i jiným způsobem než za použití nových náhradních dílů.

Obvodní soud pro Prahu 1 uvádí, že "pokud bychom přistoupili na logiku žalované (pojišťovny), měl by poškozený po dopravní nehodě objíždět [případně obvolávat nebo na internetu či v inzerátech v tištěných médiích vyhledávat - pozn. aut.] autobazary a shánět na opravu automobilu náhradní díly ze stejného automobilu, který by byl navíc stejně opotřebován jako automobil předmětný. Jestliže si nechal žalobce opravit automobil v autorizovaném servisu, nelze mu takový postup přičítat k tíži a deklarovat soudním rozhodnutím, aby část majetkové újmy žalobce odpovídající časovému opotřebení náhradních dílů zůstala neodškodněna."
   Návrat  
4 háčka
PříspěvekZaslal: 9.3.2011 , 11:28   Citovat  

No vida Úsměv A pak že to nejde Úsměv
Tak teď ještě jak to zformulovat, abych likvidátorku nenakrknul na tolik, aby jednak neprodlužovala uzavření případu do zákonné lhůty 3 měsíců a druhak uznala můj nárok, aniž by měla osobní doznání viníka (ten samozřejmě pojišťovnu nekontaktoval, aby přiznal svou vinu) a stačilo jí (dle jejích slov) Záznam o nehodě s viníkovým podpisem a podepsané svědectví svědka Tak to valím bulvy
   Návrat  
spoon je teď offline  spoon
Moderátor
PříspěvekZaslal: 9.3.2011 , 15:08   Citovat  

Možná bysme mohli toho našeho Žraloka poprosit o obecné formulování takového dopisu i s uvedenými rozhotnutími soudů,které by si pak jen každej upravil ke své osobě..
Sopta:já si myslim,že čím víc se do ní opřeš,tím líp.Několikrát jsem jednal s pojištovnou nebo reklamačním oddělením někoho a dokud jsem se bavil jako běloch,přehazovali jsme si to jako horkej brambor.Pak mi poradil jeden nejmenovaný člen H-C,přetlumočil jsem jeho slova a hle,nikdo už nic nerozporoval,výsledek se dostavil okamžitě a navíc v můj prospěch Velmi šťastný
   Návrat  
skyline je teď offline  skyline
4 háčka
PříspěvekZaslal: 9.3.2011 , 16:02   Citovat  

sopta: ja sveho casu za bouracku VTi doplatil ze sveho asi 20k kc, takze ti drzim palce, at to klapne - tehdy me bohuzel vubec nenapadlo, ze bych mohl jit proti pojistovne. Vedel jsem, ze muzu zbytek skody soudit v obcanskopravnim sporu s vinikem, nicmene nez bych toho xindla znovu videl, tak jsem ty penize radsi dal.

hellborn: "Zhodnocení poškozeného automobilu opravou je zvýšením jeho obvyklé tržní ceny"
To je masakr. Takze vlastne nabourane auto ziskava opravou na cene? Cim to, ze tedy bourana auta nikdo apriori nechce? Tu vetu musel vyplodit naprosto dusevne chory clovek. Uplne to v bazaru vidim:
"Tam na tu plecku nekoukejte pane, ta nebyla bourana - ale tohle je parada, dvakrat pres strechu, pulka auta nova a je jen o 20k drazsi, nez ten nebouranej kram".

No jako namet do komedie dobry, ale jinak sila.
   Návrat  
5 háček
PříspěvekZaslal: 9.3.2011 , 16:21   Citovat  

skyline napsal:

hellborn: "Zhodnocení poškozeného automobilu opravou je zvýšením jeho obvyklé tržní ceny"
To je masakr. Takze vlastne nabourane auto ziskava opravou na cene? Cim to, ze tedy bourana auta nikdo apriori nechce? Tu vetu musel vyplodit naprosto dusevne chory clovek. Uplne to v bazaru vidim:
"Tam na tu plecku nekoukejte pane, ta nebyla bourana - ale tohle je parada, dvakrat pres strechu, pulka auta nova a je jen o 20k drazsi, nez ten nebouranej kram".

To jsou citace částí rozhodnutí bez kontextu konkrétního případu. Celé jsem je nehledal a hledat nebudu. Jen jsem našel,co by mohlo pomoct. Nehledej v tom vědu. Nenapadá mě příklad,kde by se poškozené vozidlo zhodnotilo,ale taky nelze vyloučit případy, kdy to možné je (možná prožrané plechy,které se po odření vymění za nové, při kotrmelci přes boudu se to zhodnotí těžko).
   Návrat  
Marfi je teď offline  Marfi
4 háčka
PříspěvekZaslal: 9.3.2011 , 16:23   Citovat  

Tak když to das do servisu tak musej hradit celou castku ne?A kdyz si to chces udelat svepomoci tak tam je amortizace a nemuzes pocitat ze za zrcatko dostanes 5tis:-)Stejne si ho koupíš tady v bazaru za 500:-)
   Návrat  
4 háčka
PříspěvekZaslal: 9.3.2011 , 16:46   Citovat  

Hellborn: OK, mozna by to kontext trochu vic osvetlil, nicmene v realu nevidim tebou popisovanou situaci moc pravdepodobnou - to uz chce hodne nahod, aby bouracka byla natolik mala, ze auto neznehodnoti a soucasne poskozeni natolik velke, aby bylo potreba menit rozsahle dily, ktere jsou zrovna shodou okolnosti na odpis. No to je jedno, nema cenu se v tom bez znalosti konkretniho pripadu dal rypat, jen me ta veta ponekud prekvapila.

marfi: kdepak, auto das do servisu a i kdyz to ten servis resi na zaklade plne moci za tebe, pojistovna proste uplatni amortizaci na dily. Na praci samozrejme ne, ale konkretne v mem pripade to tehdy bylo asi takto:
- prace 20k, proplaceno 20k
- dily 40k, amortizace 50%, proplaceno 20k, nazdar bazar
Drahe to bylo kvuli tomu, ze cokoliv na VTi stoji neskutecny majlant - kapota tusim 13k bez DPH, predni naraznik 10 bez DPH apod. Bavime se samozrejme o novych dilech z Hondy, ne o nejakem kramu z Auto Kelly.
   Návrat  
5 háček
PříspěvekZaslal: 9.3.2011 , 16:56   Citovat  

skyline napsal:
Hellborn: OK, mozna by to kontext trochu vic osvetlil, nicmene v realu nevidim tebou popisovanou situaci moc pravdepodobnou - to uz chce hodne nahod, aby bouracka byla natolik mala, ze auto neznehodnoti a soucasne poskozeni natolik velke, aby bylo potreba menit rozsahle dily, ktere jsou zrovna shodou okolnosti na odpis. No to je jedno, nema cenu se v tom bez znalosti konkretniho pripadu dal rypat, jen me ta veta ponekud prekvapila.

No škrábanců a ťukanců na parkovišti je stále dost, i když viník zdrhne... Mě tam odřeli a praskli již poškrábaný nárazník s jedním špatným úchytem na C4g (tržní hodnota aut v té době od 10tis., můj kus za +/- 20, nový origo nárazník tipnu 5-6tis.) tady by mi asi plnou cenu včetně montáže asi soud neuznal, i kdyby se hodnota auta zvedla sotva o 1000,- Kč. Mrk Ale to jsou spekulace. Úsměv
   Návrat  
4 háčka
PříspěvekZaslal: 9.3.2011 , 17:04   Citovat  

Hellborn: aha, tak na takovy pripad jsem vubec nemyslel, i kdyz pak je otazka, jestli v pripade uz slusne poniceneho narazniku neni ta amortizace na miste. Spis jsem soudil dle sebe, tj. kdyz jsem menil bezvadny dil za novy jen proto, ze mi ho vinik zrusil. O nejakem vylepseni, nedejboze navyseni trzni ceny tedy mluvit neslo, i kdyz cena tech dilu byla vysoka a to jak absolutne, tak relativne k cene auta.
   Návrat  
5 háček
PříspěvekZaslal: 9.3.2011 , 17:16   Citovat  

skyline napsal:
Hellborn: aha, tak na takovy pripad jsem vubec nemyslel, i kdyz pak je otazka, jestli v pripade uz slusne poniceneho narazniku neni ta amortizace na miste. Spis jsem soudil dle sebe, tj. kdyz jsem menil bezvadny dil za novy jen proto, ze mi ho vinik zrusil. O nejakem vylepseni, nedejboze navyseni trzni ceny tedy mluvit neslo, i kdyz cena tech dilu byla vysoka a to jak absolutne, tak relativne k cene auta.

Právě,že myslím,že v případě mého C4g by amortizace namístě byla, ale v případě bezvadného dílu ne - což koresponduje s výše citovanými rozhodnutími soudů.
   Návrat  
Dopis je teď offline  Dopis
3 háčka
PříspěvekZaslal: 10.3.2011 , 8:29   Citovat  

Díky je to dobrý Konečně vysvětlení rady co jsem někde zachytil a to bránit se amortizaci tím, že nedošlo ke zhodnocení auta (byť i při použití nových dílů), ale naopak ke znehodnocení už jenom samotným faktem nabourání. Což je v podstatě pravda i pro technické zhodnocení (tržní zhodnocení nemá cenu ani komentovat, tam je to jednoznačné), protože sebelepší oprava nerovná se stav před havárií (možná až na ty popsané vyjímky, ale to jim říkat nebudeme muhehe ).
   Návrat  
walkingwad je teď offline  walkingwad
2 háčka
PříspěvekZaslal: 2.11.2011 , 19:53   Citovat  

Trochu oživím téma..

Zajímá mě jedna věc.. dá se s amortizací vůbec něco dělat ? Podle toho co jsem se dočetl tak ne naštvanej
   Návrat  
Bully je teď offline  Bully
Moderátor
PříspěvekZaslal: 2.11.2011 , 20:07   Citovat  

Prave jsem se na satelitu dival na vecerni zpravy nebo co to bylo a uvedli tam ze podle zakona havarijni pojistku/pov. ruceni platime proto, aby se nam vratily naklady na opravu vozu a to bez amortizace- a to i v CR. Postup pojistoven ktere strhavaji castky za amortizaci je pry nezakonny a mate pravo se s nimi soudit, s vyhlidkou na uspesny vysledek. Ono to ve finale sice driv nebo pozdeji prinese stejne zdrazeni pojistneho, ale aspon to bude fungovat jak ma.
   Návrat  
petr nechanický je teď offline  petr nechanický
PříspěvekZaslal: 15.3.2012 , 22:17   Citovat  

To, že Vám pojišťovna sníží plnění o amortizaci nebo korekci nákladů na materiál je nezákonné. Nezáleží na tom, jak je auto staré, může to být klidně 15 let. Bohužel ani po větším dopisování mi pojišťovna nic nezaplatila, ale teď nedávno jsem narazil na web tudy odkaz a tam jsem se dozvěděl spoustu věcí, tak jsem jim tam nahrál techničák, fakturu a dopis od pojišťovny a oni mi celou tu amortizaci vymohli.
   Návrat  
area07 je teď offline  area07
3 háčka
PříspěvekZaslal: 15.3.2012 , 22:34   Citovat  

petr nechanický napsal:
To, že Vám pojišťovna sníží plnění o amortizaci nebo korekci nákladů na materiál je nezákonné. Nezáleží na tom, jak je auto staré, může to být klidně 15 let. Bohužel ani po větším dopisování mi pojišťovna nic nezaplatila, ale teď nedávno jsem narazil na web tudy odkaz a tam jsem se dozvěděl spoustu věcí, tak jsem jim tam nahrál techničák, fakturu a dopis od pojišťovny a oni mi celou tu amortizaci vymohli.

J, o tomhle webu mluvili myslím na Impulsu, ve zkratce člověk zašle podklady z pojistný události a pokud si budou jistí že se u soudu uspěje, tak peníze vymůžou.
   Návrat  
Lukas28 je teď offline  Lukas28
4 háčka
Členství: Gold
PříspěvekZaslal: 15.3.2012 , 22:55   Citovat  

díkys Úsměv

hodí se to, plánuji vyvaření karoserie (prahy, lemy, čelo) a výměnu zadních dveří, takže až se mi někdo podívá do kufru nebo mi vjede do cesty, uplatní na mě pojištovna amortizaci vím čím se mám ohánět OK
   Návrat  
5 háček
PříspěvekZaslal: 16.3.2012 , 6:45   Citovat  

Lukas28 napsal:
díkys Úsměv

hodí se to, plánuji vyvaření karoserie (prahy, lemy, čelo) a výměnu zadních dveří, takže až se mi někdo podívá do kufru nebo mi vjede do cesty, uplatní na mě pojištovna amortizaci vím čím se mám ohánět OK

Až ti někdo vlítne do kufru, tak z toho budeš mít totálku kde se amortizace neodečítá Velmi šťastný Já měl na Preludě blatník, světlo, pozičku, plecháč a dostal jsem totálku a to mám P4G která je výbavou někde úplně jinde než civic Mrk A dostal jsem za to 35 Velmi šťastný
   Návrat  
Ajsik je teď offline  Ajsik
4 háčka
PříspěvekZaslal: 12.11.2013 , 20:37   Citovat  

prulom :od ledna 2013: na skodu uz nema doplacet poskozeny
   Návrat  
Bully je teď offline  Bully
Moderátor
PříspěvekZaslal: 13.11.2013 , 18:48   Citovat  

Ajsik napsal:
prulom :od ledna 2013: na skodu uz nema doplacet poskozeny

Obcas uz to tak nekdo vysoudil i driv, ale pri plosnem uplatnovani tehle zasady to bude ve finale znamenat jedno- konec levneho povinneho ruceni. Vyska PR v zemich, kde tohle plati uz davno, je nepomerne vyssi. Cena prace v autorizovanych servisech pritom vyrazne neroste a nahradni dily stoji prakticky to same.
   Návrat  

Obsah fóra Honda-club.cz   
Úhrada škody z povinného ručení - amortizace?
Fórum: Pokec o autech
Zobrazit příspěvky z předchozích:
 Řadit příspěvky dle: 
Zaslat odpověď

Časy uváděny v GMT + 1 hodina