Rozšířené hledání} Informace o členství Kontaktní informace Seznam uživatelů Kalendář Spřátelené weby Honda-club.cz Přihlásit se k emailu
[1]
Linka Uživatelské skupiny Linka Galerie avatarů Linka Kdo je online Linka
Linka Jak se stát členem klubu Linka Stáhnout stanovy sdružení Linka Výhody pro členy klubu Linka
  Obsah fóra Honda-club.cz   
Fotoškola - úpravy fotek v PC
Fórum: Fotky
Zobrazit příspěvky z předchozích:
 Řadit příspěvky dle: 
Jdi na stránku 1, 2, 3  Další 
Zaslat odpověď

Strana 1 z 3
PK81 je teď offline  PK81
1 háčko
PříspěvekZaslal: 4.8.2011 , 22:24  Naposledy upravil PK81 dne 5.8.2011 , 13:32, celkově upraveno 7 krát. Citovat  

Fotoškola pro DanTe a další zájemce: Úsměv
aneb jak udělat barevné auto v černobílé fotce...
+ další postupy.

Základem jsou buď dvě fotky (jedna barevná a druhá černobílá). Jestli si fotku nafotíš dvakrát a pokaždé s jiným nastavením fotoaparátu nebo si černobílou uděláš ve Photoshopu s barevné a pak zvlášť uložíš, je na tobě...
A pak samozřejmě Photoshop (nejlépe CS5).

Tak, dále...

1)
Otevři si obě fotografie, černobílý snímek označ (CTRL+A) a zkopíruj (CTRL+C). Poté přejdi na barevnou fotografii a černobílou fotografii na ni vlož (CTRL+V). Tu původní černobílou fotku už můžeš klidně mezitím zavřít. Následně je potřeba slepit fotografie na sebe pomocí menu Vrstva | Maska vrstvy | Odkrýt vše. Tím se ti na paletě vrstev vpravo k aktuálně vybrané připojí maska (bílý obdélník).

2)
Na panelu nástrojů vlevo zkontroluj, zda je barva popředí nastavená na černou (jedná se o dolní ikonku dvou čtverců, které se částečně překrývají) a barva pozadí na bílou. Pokud ne, je potřeba „resetovat“ barvy popředí a pozadí poklepáním na menší dvojici černobílých čtverců (kl. zkratka „D“), případně prohodit černou a bílou buďto poklepáním myší na dvojšipku nebo klávesou „X“. Funkci prohození těchto barev budeš později ještě používat...

3)
Z palety nástrojů vyber nástroj Štětec (B), zvol si velikost a intenzitu (rozměry přizpůsob dle tvé fotografie a potřeby) a začni kreslit po autě, čímž se ti bude odhalovat barva ze spodní fotografie. Pokud se ti stane, že ruka ujede a „překreslíš“ toho moc, můžeš chybu jednoduše opravit prohozením barev popředí a pozadí (X). Následně tak můžeš jednoduše jakékoliv místo na fotografii překreslit do původní podoby. Lze jít samozřejmě i do menu Historie a vzít krok zpět, tohle je ale další možnost o které je dobré vědět.

No a v tom je celé kouzlo... Ze začátku doporučuji klidně velký rozměr štětce a poté na detaily fotku zvětšit např. na 1:1 a nástroj štětec zmenšit dle aktuálních rozměrů a dle výše zmíněného postupu doupravit malé plochy, které chceš ještě "dobarvit"

Dej vědět jak ti to jde...

Úsměv

papa

P.S.A komu se líbí Joníkovo odhalení kapoty aneb pohled na motor pod kapotu, tak vám mohu nasdílet i jeden ze svých článků, ve kterém tuto metodu také formou fotoškoly popisuji Úsměv

IMG_7649-ULTRAHDR-blue.jpg

Zobrazení obrázku v plné velikosti.
IMG_7649-ULTRAHDR-blue.jpg, 1.92 MB
   Návrat  
   Zobrazit informace o autorovi Osobní garáž Odeslat soukromou zprávu
DanTe je teď offline  DanTe
5 háček
Členství: Žádné
PříspěvekZaslal: 4.8.2011 , 22:42   Citovat  

PK81 napsal:
Fotoškola pro DanTe: Úsměv

Základem jsou buď dvě fotky (jedna barevná a druhá černobílá). Jestli si fotku nafotíš dvakrát a pokaždé s jiným nastavením fotoaparátu nebo si černobílou uděláš ve Photoshopu s barevné a pak zvlášť uložíš, je na tobě...
A pak samozřejmě Photoshop (nejlépe CS5).

Tak, dále...

1)
Otevři si obě fotografie, černobílý snímek označ (CTRL+A) a zkopíruj (CTRL+C). Poté přejdi na barevnou fotografii a černobílou fotografii na ni vlož (CTRL+V). Tu původní černobílou fotku už můžeš klidně mezitím zavřít. Následně je potřeba slepit fotografie na sebe pomocí menu Vrstva | Maska vrstvy | Odkrýt vše. Tím se ti na paletě vrstev vpravo k aktuálně vybrané připojí maska (bílý obdélník).

2)
Na panelu nástrojů vlevo zkontroluj, zda je barva popředí nastavená na černou (jedná se o dolní ikonku dvou čtverců, které se částečně překrývají) a barva pozadí na bílou. Pokud ne, je potřeba „resetovat“ barvy popředí a pozadí poklepáním na menší dvojici černobílých čtverců (kl. zkratka „D“), případně prohodit černou a bílou buďto poklepáním myší na dvojšipku nebo klávesou „X“. Funkci prohození těchto barev budeš později ještě používat...

3)
Z palety nástrojů vyber nástroj Štětec (B), zvol si velikost a intenzitu (rozměry přizpůsob dle tvé fotografie a potřeby) a začni kreslit po autě, čímž se ti bude odhalovat barva ze spodní fotografie. Pokud se ti stane, že ruka ujede a „překreslíš“ toho moc, můžeš chybu jednoduše opravit prohozením barev popředí a pozadí (X). Následně tak můžeš jednoduše jakékoliv místo na fotografii překreslit do původní podoby. Lze jít samozřejmě i do menu Historie a vzít krok zpět, tohle je ale další možnost o které je dobré vědět.

No a v tom je celé kouzlo... Ze začátku doporučuji klidně velký rozměr štětce a poté na detaily fotku zvětšit např. na 1:1 a nástroj štětec zmenšit dle aktuálních rozměrů a dle výše zmíněného postupu doupravit malé plochy, které chceš ještě "dobarvit"

Dej vědět jak ti to jde...

Úsměv

papa

P.S.A komu se líbí Joníkovo odhalení kapoty aneb pohled na motor pod kapotu, tak vám mohu nasdílet i jeden ze svých článků, ve kterém tuto metodu také formou fotoškoly popisuji Úsměv

Dej sem jonikovu metodu Je to tam.

Jinak díky za návod, myslim že mi to šlo docela dobře Úsměv

reworked.jpg

reworked.jpg, 905.55 kB
   Návrat  
   Zobrazit informace o autorovi  Odeslat soukromou zprávu
kachnacrx je teď offline  kachnacrx
4 háčka
PříspěvekZaslal: 4.8.2011 , 22:45   Citovat  

DanTe napsal:

No ty we dante !!!! to musim zkusit taky ...muj CS5 mi hodil zrovna eror....tak nakupuju u kolegu v rusku zrovna Úsměv Úsměv
   Návrat  
1 háčko
PříspěvekZaslal: 4.8.2011 , 23:08  Naposledy upravil PK81 dne 4.8.2011 , 23:15, celkově upraveno 1 krát. Citovat  

OK, tak mi také dejte nějako to plus (přínos) vedle mé ikony - mám jen jedno a vy jich všichni máte plno..
přátele
Dal jsem si s tím popisem a postupem takovou práci.

Velmi šťastný Se stydím Bueee
   Návrat  
1 háčko
PříspěvekZaslal: 4.8.2011 , 23:12   Citovat  

Postup jak vytvořit vítěznou fotografii Joníka jsem popsal na svém článku, který vyšel v časopise...

Moje Modrá Perla (název mého auta) Velmi šťastný měla i hlavní roli v tomto článku.

Posílám ho sem celý jako náhled v jpg:

Digifoto-článek.jpg

Digifoto-článek.jpg, 3.54 MB
   Návrat  
4 háčka
PříspěvekZaslal: 4.8.2011 , 23:27   Citovat  

PK81 napsal:
OK, tak mi také dejte nějako to plus (přínos) vedle mé ikony - mám jen jedno a vy jich všichni máte plno..
přátele

No právě sem se na to chystal, tak to ted necham na dantem...
Dikec za veškerý info...určitě využiju ...a určo se te nekdy na něco zeptám je to dobrý
   Návrat  
5 háček
PříspěvekZaslal: 5.8.2011 , 5:23   Citovat  

PK81 napsal:
přátele

Máš to tam šéfe je to dobrý Fakt díky, myslel jsem si, že mám PS docela projetej, ale jak tak koukám, tak pěkný prd HaHaaa
   Návrat  
1 háčko
PříspěvekZaslal: 5.8.2011 , 10:32   Citovat  

DanTe napsal:

Jojo - ta fotka se mi hned líbí víc! OK
Je prostě víc zajímavá, než kdyby to bylo klasicky černobílé nebo jen barevné
   Návrat  
4 háčka
PříspěvekZaslal: 5.8.2011 , 10:47   Citovat  

EDIT od du-lo : dobré návody zde tudy odkaz
   Návrat  
osiris je teď offline  osiris
4 háčka
PříspěvekZaslal: 5.8.2011 , 12:12   Citovat  

jakej postup pouzivas na zmenu barvy objektu treba z cerveny barvy na modrou, napriklad auta ? existuje na to asi 100 postupu ale ne kazdej je zrovna jednoduchej Velmi šťastný ja uz sem to zapomel jak se to dela to mi hlava nebere jinak tohle je pecka, vzdycky se mi to hrozne libilo Úsměv
   Návrat  
5 háček
PříspěvekZaslal: 5.8.2011 , 12:20   Citovat  

osiris napsal:
jakej postup pouzivas na zmenu barvy objektu treba z cerveny barvy na modrou, napriklad auta ? existuje na to asi 100 postupu ale ne kazdej je zrovna jednoduchej Velmi šťastný ja uz sem to zapomel jak se to dela to mi hlava nebere jinak tohle je pecka, vzdycky se mi to hrozne libilo Úsměv

To by mě taky zajímalo. Já to dělám tak že si vyberu co chci přebarvit, odbarvim si to a pak to korekcí barev upravuju, ale někdy to je prostě takový umělý potom a vypadá to strašně blbě, prostě jako kreslený a to u auta vypadá fakt blbě Smutný
   Návrat  
du-lo je teď offline  du-lo
1 háčko
PříspěvekZaslal: 5.8.2011 , 13:15   Citovat  

Zkousel si zpusob jako to HDR? Udelat si podklad a pak pres pruhlednou vrstvu to upravovat ..
   Návrat  
4 háčka
PříspěvekZaslal: 5.8.2011 , 13:17   Citovat  

juchuuu Je to tam. my chceme vic navodu Je to tam.

PS: ten mazanec je kapka vody...

osimoto rat.jpg

osimoto rat.jpg, 936.85 kB
   Návrat  
1 háčko
PříspěvekZaslal: 5.8.2011 , 13:33   Citovat  

No vidíš Úsměv OK

Jen je dobré tuhle metodu používat někde, kde je té černobílé více, aby to bylo více kontrastnější a zajímavější...
Jako například tady: Mrk

PK - Blue Pearl.jpg

PK - Blue Pearl.jpg, 1.28 MB
   Návrat  
4 háčka
PříspěvekZaslal: 5.8.2011 , 13:39   Citovat  

No včera sem sosnul z RU CS5ku ...dneska instal...tak to musi zkusit tou metodou co je tu popsána.Všchni vyzkoušíme a budeme pokračovat v další kapitole Úsměv Úsměv Úsměv
   Návrat  
4 háčka
PříspěvekZaslal: 5.8.2011 , 13:47   Citovat  

PK81 napsal:
No vidíš Úsměv OK

Jen je dobré tuhle metodu používat někde, kde je té černobílé více, aby to bylo více kontrastnější a zajímavější...

vim vim, jen jsem ted nikde nemel zadnou peknou fotku v normalnim rozliseni kde by byl ratak celej Úsměv
   Návrat  
Dejf je teď offline  Dejf
4 háčka
PříspěvekZaslal: 5.8.2011 , 15:53   Citovat  

PK81 napsal:
No vidíš Úsměv OK

tak zrovna tady je to vyloženě nevkusný Úsměv
   Návrat  
1 háčko
PříspěvekZaslal: 5.8.2011 , 16:29   Citovat  

Dejf napsal:
tak zrovna tady je to vyloženě nevkusný Úsměv

Jojo vím pořádnej výtlem mravenec Lucy

To auto se do terénu Šumavy prostě nehodí a je to pleskanec přes oči :twisted: cože cože ?

Ale mě se prostě líbí ta barva Deep Saphire Blue Pearl a tady je nechutně hodně zvýrazněná!!! kiss me kouř
   Návrat  
4 háčka
PříspěvekZaslal: 5.8.2011 , 16:45   Citovat  

hm ja mam na ratovy cervenou matnou od balakrylu a taky je pekne zvyraznena pořádnej výtlem

...hod sem ls jak zm,enit tu barvu objektu Úsměv kdybych chtel treba zksuit jak by vypadal celolak Hihi
   Návrat  
shaman je teď offline  shaman
4 háčka
PříspěvekZaslal: 5.8.2011 , 20:05   Citovat  

dobrý návody je to dobrý někdy to taky zkusím Úsměv
   Návrat  
Frik je teď offline  Frik
1 háčko
PříspěvekZaslal: 5.8.2011 , 20:16   Citovat  

osiris napsal:

PS: ten mazanec je kapka vody...

No skoro nic sem nenafotil a jeste k tomu polovinu fotek s kapkou na objektivu Smutný
Ale i to se da opravit, zalezi jak moc se s tim chces je*at v tom photoshopu..

osiris.jpg

osiris.jpg, 167.96 kB
   Návrat  
4 háčka
PříspěvekZaslal: 5.8.2011 , 20:21   Citovat  

nejaky narazky na muj satelit ? Velmi šťastný hodne luxusni ! Úsměv
   Návrat  
1 háčko
PříspěvekZaslal: 5.8.2011 , 21:17   Citovat  

Táááák, další fotoškola na přání...

Tentokrát pro Osirise (kdo chce další - tak si to také zkuste) Mrk

Těch způsobů jak změnit barvu auta je spouta. Od odklikání Magickou hůlkou (W) při kterém musíte stále držet SHIFT aby se pole přidávaly a poté měněním barev konkrétní vybrané oblasti. Další z možností je použití Magického lasa (L), kdy v podstatě objedete celé auto s postupným držením SHIFT (pro přidávání oblasti) a při držení ALT (odebírání oblastí, které barvit nechcete, např. SPZ, okna, kliky, atd...). Tato metoda je asi nejpracnější avšak po vybrání oblasti (komplet vašeho auta) můžete různě měnit barevné variace pomocí menu Obraz | Přizpůsobení a tam si už vyberte a zkoušejte sami - krok můžete pokaždé vrátit v historii.

1)
Nejrychlejší způsob je asi pomocí Nástroje obdélníkový výběr (M) v rychlosti označit automobil.
Poté pomocí menu Obraz | Přizpůsobení | Nahradit barvu... najet do menu (viz náhled 01)

2)
V menu vidíte 3 pipety. Všechny fungují na výběr barvy, kterou chcete změnit. První mění výběr po každém kliku, pipeta se znaménkem plus přidává - což potřebujeme. Postupně vybírejte plochy karosérie a snažte se vyhnout vybrání nežádoucí plochy nebo barvy. Pokud se tak stane - pipeta s minusovým znaménkem barvu opětovně odečte...
Jemnější práce s barvami funguje po zaškrtnutí Výběru Lokalizovaná seskupení barev

3)
A poté dole kurzorem pohybujte na první přímce H-odstín doleva či doprava vybrané pole se budou barevně měnit. Dalšími dolními ukazateli měníte sytosti a světlosti...

Výsledky viz fotky... Úsměv

Tak co? Jde vám to? Velmi šťastný Tak to koukám!

03.jpg

03.jpg, 214.03 kB

02.jpg

02.jpg, 214.4 kB

01.jpg

01.jpg, 213.51 kB
   Návrat  
5 háček
PříspěvekZaslal: 5.8.2011 , 22:16   Citovat  

Já myslím že dobrý pořádnej výtlem

rew.jpg

rew.jpg, 1.05 MB
   Návrat  
shaman je teď offline  shaman
4 háčka
PříspěvekZaslal: 5.8.2011 , 22:20   Citovat  

DanTe napsal:

to je super je to dobrý Velmi šťastný jen jí přelakuj Mrk
sory za offtopic
   Návrat  
kefa je teď offline  kefa
3 háčka
PříspěvekZaslal: 5.8.2011 , 22:25   Citovat  

rád bych se učil, ale nemám photoshop a nemužu ho nikde stahnout
   Návrat  
Bully je teď offline  Bully
Moderátor
PříspěvekZaslal: 5.8.2011 , 22:51   Citovat  

kefa napsal:
rád bych se učil, ale nemám photoshop a nemužu ho nikde stahnout

Nepotrebujes Photoshop, navic je to docela dost nelegalni- pokud teda nechces za jeho prijatelne obsahlou verzi platit nekolik desitek tkc. Mrkni se na Zoner, jeho pouzitelne verze jsou zdarma a mozna ti budou stacit uplne nebo na dost dlouho, verze Pro je potom tusim pod 2 tkc se zajimavymi update snad kazdy rok za par stovek a takovy profik tu urcite neni aby mu nestacil Velmi šťastný Pochopitelne je kompatibilni i s drtivou vetsinou plug-inu stejne jako PS. Zoner je cesky SW a je uzivatelsky urcite prijemnejsi nez PS.

samozrejme jeste adresa- zoner.cz
   Návrat  
kandik je teď offline  kandik
Moderátor
PříspěvekZaslal: 6.8.2011 , 7:38   Citovat  

tohle vyskoci jako myslim druhej odkaz, kdyz das do gůglu "alternativa photoshopu"

tudy odkaz a tam je odkaz na
tudy odkaz
dost jsem videl lidi pouzivat gimp

Bully: "docela dost nelegalni" - vyborna formulace HaHaaa. Nejakou cast Zoneru jsem nainstalil kdysi jako třídidlo fotek, zaujal me mimo jine cistotou instalace a odinstalace, vsechno cesky, a je to urcite velmi levny soft, v radu par litru. Photoshop stoji radove 15 litru. Tvrzeni "pro převážnou většinu triviálních činností souvisejících s grafikou nebo fotografiemi (jako je třeba ořez nebo změna velikosti obrázku) je použití Photoshopu něco jako střelba kanónem na vrabce" urcite plati, spis bude rozdil ( a ani to nemam overeny, nikdy jsem nic jinyho nez PS nepouzival) ve stabilite a schopnosti pracovat s velkymi daty tzn. hodne px, velky data pres 500mb, desitky hladin atd.
   Návrat  
1 háčko
PříspěvekZaslal: 6.8.2011 , 9:52   Citovat  

DanTe napsal:

Velmi šťastný Velmi šťastný Velmi šťastný
No musím říct, že jsem se tvé růžové variantě auta se zelenými koly dost po ránu zasmál Úsměv
přátele je to dobrý
   Návrat  
4 háčka
PříspěvekZaslal: 6.8.2011 , 12:19   Citovat  

na rychlo...

a co nam este vysvetlis a naucis ? Velmi šťastný

dante.jpg

dante.jpg, 1.12 MB