Rozšířené hledání} Informace o členství Kontaktní informace Seznam uživatelů Kalendář Spřátelené weby Honda-club.cz Přihlásit se k emailu
[2]
Linka Uživatelské skupiny Linka Galerie avatarů Linka Kdo je online Linka
Linka Jak se stát členem klubu Linka Stáhnout stanovy sdružení Linka Výhody pro členy klubu Linka
  Obsah fóra Honda-club.cz   
§ 21, pneumatiky na nápravách?
Fórum: Řízení, podvozek a brzdy
0
Pomohlo ti toto téma?   
Zobrazit příspěvky z předchozích:
 Řadit příspěvky dle: 
Jdi na stránku 1, 2  Další 
Zaslat odpověď

Strana 1 z 2
GrygarMartin2 je teď offline  GrygarMartin2
3 háčka
Členství: Žádné
0
PříspěvekZaslal: 30.10.2011 , 21:26   Citovat  

Zdravím, mám dotaz.. může být na přední nápravě třeba profil 195/55 r15 a na zadní nápravě 195/50 r15 ???
Někdo tvrdí že na nápravě musí být všechny pneumatiky stejné (jakože na všech kolech), a někdo že přední náprava musí mít stejné pneu a zadní náprava musí mít stejné pneu, ale přední a zadní může být rozdílná...

na Ministerstvu vnitra jsem našel:

341/2002 Sb.

VYHLÁŠKA
Ministerstva dopravy a spojů

ze dne 11. července 2002

o schvalování technické způsobilosti a o technických podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích

§ 21

Kola, pneumatiky a protiskluzové řetězy

(K § 2 odst. 5, 6 a 7 zákona)

(13) Na vozidle se nesmí, s výjimkou nouzového dojetí, současně použít pneumatiky různých rozměrů a konstrukcí, pokud při schválení technické způsobilosti není stanoveno jinak. Na téže nápravě musí být používány pouze shodné pneumatiky. Konstrukcí pneumatiky se rozumí konstrukce diagonální, radiální, smíšená (BIAS BELTED). Shodnou pneumatikou se rozumí pneumatika stejného rozměru, konstrukce, druhu dezénu a značky. Druhem dezénu pneumatiky se rozumí dezén letní a dezén zimní, u něhož je na bočnici pneumatiky vyznačeno označení M+S, M.S, M/S nebo MS; za zimní dezén se považuje též speciální dezén, u něhož je na bočnici pneumatiky vyznačeno označení ET, ML nebo MPT.

Tak jak to mám chápat? Zákon říká že na téže nápravě musí být používány pouze shodné pneumatiky, nic o tom že se přední a zadní musí schodovat není...?
   Pomohl ti příspěvěk? Návrat  

Zobrazit informace o autorovi Osobní garáž Odeslat soukromou zprávu
kefa je teď offline  kefa
3 háčka
0
PříspěvekZaslal: 30.10.2011 , 21:29   Citovat  

dle mě to musíš mít zanesené v TP. Je spousty aut co mají na nápravách jiný rozměr, ale mají to v techničáku.

3 háčka
0
PříspěvekZaslal: 30.10.2011 , 21:31   Citovat  

zastaví mě policista, řekne že mám jiné pneumatiky na zadní nápravě než na přední, vytáhnu vytisklej papír z ministerstva dopravy s § 21 a zajímá mě, jestli uspěju, nebo ne...

RobiXman je teď offline  RobiXman
3 háčka
0
PříspěvekZaslal: 30.10.2011 , 21:32   Citovat  

kefa napsal:
dle mě to musíš mít zanesené v TP. Je spousty aut co mají na nápravách jiný rozměr, ale mají to v techničáku.

a jak je to tam zapsano ? jako zda je tam zapsano ze muses mit "2 a 2" a nebo jestli je tam napsano jen 195/50, 195/55 195/60 atd... ???

Zobrazit informace o autorovi  Odeslat soukromou zprávu
Prelude je teď offline  Prelude
4 háčka
0
PříspěvekZaslal: 30.10.2011 , 21:35   Citovat  

Vždycky jsme řešili ať má auto na pneu stejné rozměry ale výrobce třeba na mezi přední a zadní ne.Předek stejný výrobce a zadek jiný.Nebyl s tím nikdy problém. je to dobrý

3 háčka
0
PříspěvekZaslal: 30.10.2011 , 21:35   Citovat  

nejsem si 100% jist. ale třeba u smarta kdy máš vzadu větší by to mělo být. Ve stylu: Na přední nápravě povolen rozměr ten a ten, na zadní rozměr ten a ten.

Petura je teď offline  Petura
4 háčka
0
PříspěvekZaslal: 30.10.2011 , 21:37   Citovat  

máš tomu rozumět tak, že:

- musíš mít takový kola a pneu jaký máš v TP (tzn. všude stejný rozměr pneu, páč cíva dva rozdílné rozměry, které se dají použít současně, zapsané v TP nemá)
- nesmíš kombinovat na nápravě typ pneu i od stejného výrobce, např. 1x barum polaris a 1x barum polaris 2

3 háčka
0
PříspěvekZaslal: 30.10.2011 , 21:40   Citovat  

policista má při dopravní kontrole možnost zjistit jaký typ pneu mám zapsaný v TP?

3 háčka
0
PříspěvekZaslal: 30.10.2011 , 21:41   Citovat  

GrygarMartin2 napsal:
policista má při dopravní kontrole možnost zjistit jaký typ pneu mám zapsaný v TP?

ano

3 háčka
0
PříspěvekZaslal: 30.10.2011 , 21:43   Citovat  

takže jsem jasnej:-D ale jezdit budu i tak... než seženu další 2gumy 195/55 r15 zimní s víc jak 4mm. Každopádně, když mě policista zastaví a bude kontrolovat pneu a bude řešit tenhle problém, mám to zkusit slušně uhrát na tenhle zákon, nebo rači neriskovat...?

3 háčka
0
PříspěvekZaslal: 30.10.2011 , 21:44   Citovat  

Petura napsal:
máš tomu rozumět tak, že:

- musíš mít takový kola a pneu jaký máš v TP (tzn. všude stejný rozměr pneu, páč cíva dva rozdílné rozměry, které se dají použít současně, zapsané v TP nemá)
- nesmíš kombinovat na nápravě typ pneu i od stejného výrobce, např. 1x barum polaris a 1x barum polaris 2

k tomu prvnimu - rozmery kol se daji podle typoveho listu zapsat do TP Úsměv jen s tim jeste musis na STK aby technik overil ze ti ty kola tam jdou Úsměv

k tomu druhemu imho nesmis, urcite bude rozdil mezi Polaris 1 a Polaris 2 takze buh vi co to udela kdyz bude na kazde strane jina Smutný

3 háčka
0
PříspěvekZaslal: 30.10.2011 , 21:46   Citovat  

na jedné nápravě budu mít stejné pneu!!! ale přední a zadní náprava se bude lišit..

3 háčka
0
PříspěvekZaslal: 30.10.2011 , 21:50   Citovat  

GrygarMartin2 napsal:
na jedné nápravě budu mít stejné pneu!!! ale přední a zadní náprava se bude lišit..

no tak to si myslim ze nikdo moc resit nebude, kor nepolicie ktera dostava na zimu zimaky jen na predek Smutný ... ja osobne to mam na Golfu taky a je to dost videt ve predu mam 205tky a vzadu snad 195 nebo tak nejak uz nevim (brachovo auto) a zatim mi na to nikdo nic nerekl Úsměv

mrkni sem na toho Golfa ... je to videt i takhle fotce ze je to o dost jine Úsměv
tudy odkaz

3 háčka
0
PříspěvekZaslal: 30.10.2011 , 22:34   Citovat  

ted ale budou benga kontrolovat jestli všeci mají zimáky a toho, že mám v zadu jinej profil gumy jak ve předu si asi všimnou.. tak nevím jestli zkusit se vymluvit na ten zákon.. pokud si to nebude nějak prověřovat, a řeknu to slušně ,tak bych mohl uspět ne?

3 háčka
0
PříspěvekZaslal: 30.10.2011 , 22:37   Citovat  

GrygarMartin2 napsal:
ted ale budou benga kontrolovat jestli všeci mají zimáky a toho, že mám v zadu jinej profil gumy jak ve předu si asi všimnou.. tak nevím jestli zkusit se vymluvit na ten zákon.. pokud si to nebude nějak prověřovat, a řeknu to slušně ,tak bych mohl uspět ne?

no zkusit to muzes, jak jsem psal i nektere policejni vozi maj v zime zimni pneou jen na predni naprave (osobne jsem videl u znmeho od PCR - nemaj penize) na zadku maj letni a nebo sjety zimni podle toho co kde najdou Smutný ono zalezi na koho narazis Úsměv

3 háčka
0
PříspěvekZaslal: 30.10.2011 , 22:43   Citovat  

tak ted od 1.11. nebudou mít benga letní, to by byl paradox! Takže kdyby náhodou, tak se vymluvím na zákon co jsem dohledal, a kdyby to chtěl hnát k přestupkovému ř. že semnou nesouhlasí, tak raději přistoupím na pokutu Smutný

Kmóďa je teď offline  Kmóďa
4 háčka
0
PříspěvekZaslal: 30.10.2011 , 22:56   Citovat  

GrygarMartin2 napsal:
Každopádně, když mě policista zastaví a bude kontrolovat pneu a bude řešit tenhle problém, mám to zkusit slušně uhrát na tenhle zákon, nebo rači neriskovat...?

§ 21

(13) Na vozidle se nesmí, s výjimkou nouzového dojetí, současně použít pneumatiky různých rozměrů.....
takže na zákon to asi uhrát nebudeš moct...

3 háčka
0
PříspěvekZaslal: 30.10.2011 , 23:01   Citovat  

Kmóďa napsal:
§ 21

(13) Na vozidle se nesmí, s výjimkou nouzového dojetí, současně použít pneumatiky různých rozměrů.....

ale dále je psáno: Na téže nápravě musí být používány pouze shodné pneumatiky. Tím je myšleno na jedné nápravě, ne na obou.. tak já nevím..

3 háčka
0
PříspěvekZaslal: 30.10.2011 , 23:04   Citovat  

GrygarMartin2 napsal:
ale dále je psáno: Na téže nápravě musí být používány pouze shodné pneumatiky. Tím je myšleno na jedné nápravě, ne na obou.. tak já nevím..

oblibene zakony CR, vyber si co chces oni si vyberou to za co ti muzou dat pokutu Úsměv

HonDan je teď offline  HonDan
4 háčka
0
PříspěvekZaslal: 30.10.2011 , 23:11   Citovat  

Kmóďa napsal:
§ 21

taky mi tahle veta pride nad slunce jasna Velmi šťastný dal se resi jednotlive napravy to je upe jedno co se resi dal, ta prvni veta je ale jasna

HonDan je teď offline  HonDan
4 háčka
0
PříspěvekZaslal: 30.10.2011 , 23:12   Citovat  

GrygarMartin2 napsal:

takze az te zastavi tak smutny oci, skrabat prstikem, ja se omlouvam, ja nevedel, ja hned napravim, prosim, sluzebnicek a nemusel by byt problem, ale tou vetou v zakone bych urcite nemachroval Velmi šťastný

3 háčka
0
PříspěvekZaslal: 30.10.2011 , 23:22   Citovat  

aha.. Se stydím no tak to abych pohl s tím sháněním 2 gum. Neprodáváte někdo 195/55 r15 zimní s více jak 4mm?

Spacir je teď offline  Spacir
2 háčka
0
PříspěvekZaslal: 31.10.2011 , 11:39   Citovat  

Koukám, že od doby, co sis koupil to VTI máš pořád nějáké problémy. Výfuk, ABS, kola. Smutný

PepaK je teď offline  PepaK
0
PříspěvekZaslal: 31.10.2011 , 14:11   Citovat  

Dle vyhlášky je možné mít na přední a zadní ose rozdílný rozměr pneu. Na jedné nápravě musí být pouze shodný výrobce, konstrukce - radiální (v dnešní době všechny osobní)a dezén - letní nebo "zimní" M+S. Dle vyhlášky je možné na jedné nápravě použít třeba i Polaris a Polaris3, ale samozdřejmě to výrobci pneu nedoporučují. Jak už bylo zmíněno, tak zůstává otázka zápisu obou použitých rozměrů v TP - nejsem si jist, ze je policista schopen zjistit jestli je alternativní rozmer v TP uveden, ci nikoliv. Já mám třeba v TP u ITR uvedeny rozmer 195/55R15 a jako alternativu 205/50R15 a co jsem mel moznost videt i jiné TP např. u Civic, tak clovek hledí kolik tam nekdy bývá uvedených alternativ.... mozná to bude mimo misu,protoze nevim jaky problem mas s ABS, ale pokud pouzijes 195/55 R15 a 195/50R15 tak kola mají rozdílné průměry (otáčky) a ABS to může trochu vyvest z miry - ale to je jen teoreticka uvaha....v praxi jsem to nezkousel

3 háčka
0
PříspěvekZaslal: 31.10.2011 , 15:43   Citovat  

PepaK napsal:
Dle vyhlášky je možné mít na přední a zadní ose rozdílný rozměr pneu. Na jedné nápravě musí být pouze shodný výrobce, konstrukce - radiální (v dnešní době všechny osobní)a dezén - letní nebo "zimní" M+S. Dle vyhlášky je možné na jedné nápravě použít třeba i Polaris a Polaris3, ale samozdřejmě to výrobci pneu nedoporučují. Jak už bylo zmíněno, tak zůstává otázka zápisu obou použitých rozměrů v TP - nejsem si jist, ze je policista schopen zjistit jestli je alternativní rozmer v TP uveden, ci nikoliv. Já mám třeba v TP u ITR uvedeny rozmer 195/55R15 a jako alternativu 205/50R15 a co jsem mel moznost videt i jiné TP např. u Civic, tak clovek hledí kolik tam nekdy bývá uvedených alternativ.... mozná to bude mimo misu,protoze nevim jaky problem mas s ABS, ale pokud pouzijes 195/55 R15 a 195/50R15 tak kola mají rozdílné průměry (otáčky) a ABS to může trochu vyvest z miry - ale to je jen teoreticka uvaha....v praxi jsem to nezkousel

Takže můžu mít na přední a zadní ose rozdílný rozměr pneu, ale musí to umožnovat zápis v TP. Takže to uhraju na zákon, že ten umožnuje a budu doufat, že nebude dál řešit co mám a nemám v TP.

A ABS nefunguje (a to prodejce tvrdil ja kfunguje), takže to se mě netýká.. zzzzzzz

3 háčka
0
PříspěvekZaslal: 31.10.2011 , 15:48   Citovat  

Spacir napsal:
Koukám, že od doby, co sis koupil to VTI máš pořád nějáké problémy. Výfuk, ABS, kola. Smutný

tak výfuk, je tam ladák, tak co nadělám..., abs to mě naštvalo že nefunguje a to mělo fungovat! Gumy bohužél co sem dostal, tak sjetý... takže zas komplikace, penízky nejsou, tak se to musí nějak všechno pošmelit.

PepaK je teď offline  PepaK
0
PříspěvekZaslal: 31.10.2011 , 16:24   Citovat  

Omlouvám se a beru zpet. Rozdílné rozměry mohou byt pouzity pouze v případě konstrukčního provedení vozidla. Alternativní rozměry s původním oráfováním by se neměly kombinovat. Jak to berou policisté, tak to by bylo nejlepší zjistit primo v praxi Úsměv

3 háčka
0
PříspěvekZaslal: 31.10.2011 , 16:36   Citovat  

pořádnej výtlem pořádnej výtlem pořádnej výtlem pak napíšu až budu mít tu čest

Spacir je teď offline  Spacir
2 háčka
0
PříspěvekZaslal: 31.10.2011 , 17:13   Citovat  

GrygarMartin2 napsal:
Takže můžu mít na přední a zadní ose rozdílný rozměr pneu, ale musí to umožnovat zápis v TP. Takže to uhraju na zákon, že ten umožnuje a budu doufat, že nebude dál řešit co mám a nemám v TP.

A ABS nefunguje (a to prodejce tvrdil ja kfunguje), takže to se mě netýká.. zzzzzzz

Tvrdil/netvrdil, to, že mu praskl rozvoďák ti taky neřekl. Já taky nekoupil zrovna dobře, ale už jsem poučen. HaHaaa Jinak já na autě mám 17ky a nikdy jsem s tím neměl problém. Když mě na to upozornili sklopil jsem oči a dělal pokornýho a nebyl problém. Pokud se nechováš arogantně a nemachruješ a neoháníš se zákonama a vyhláškama, tak z mé zkušenosti to neřeší, ale záleží na koho narazíš. přátele

3 háčka
0
PříspěvekZaslal: 31.10.2011 , 17:22   Citovat  

rozvodák že prdl jsem netušil.. naštěstí se to prej nepotkalo, už mám nalítaný x-km a motor vrčí hezky, nic neklepe apd.. takže asi měl fakt štěstí..

Jinak s policií se bavím vždy slušně a zdvořile, a kdybych chtěl použít nějaký lejstro s paragrafem, tak jedině asertivně a stylem, jestli by mi to nemohli vysvětlit, že jsem si zjistil tohle a tohle a že mi bylo řečeno že to tak může být. apd apd kouř prostě slušně..

Obsah fóra Honda-club.cz   
§ 21, pneumatiky na nápravách?
Fórum: Řízení, podvozek a brzdy
0
Pomohlo ti toto téma?   
Zobrazit příspěvky z předchozích:
 Řadit příspěvky dle: 
Jdi na stránku 1, 2  Další 
Zaslat odpověď

Časy uváděny v GMT + 1 hodina