Rozšířené hledání} Informace o členství Kontaktní informace Seznam uživatelů Kalendář Spřátelené weby Honda-club.cz Přihlásit se k emailu
[1]
Linka Uživatelské skupiny Linka Galerie avatarů Linka Kdo je online Linka
Linka Jak se stát členem klubu Linka Stáhnout stanovy sdružení Linka Výhody pro členy klubu Linka
  Obsah fóra Honda-club.cz   
Denní svícení
Fórum: Pokec o autech
Zobrazit příspěvky z předchozích:
 Řadit příspěvky dle: 
Jdi na stránku 1, 2, 3, 4  Další 
Zaslat odpověď

Strana 1 z 4
R3S je teď offline  R3S
Moderátor
Členství: Žádné
PříspěvekZaslal: 10.11.2011 , 9:37   Citovat  

čest, nevěděl by někdo jak je to skutečně s denním svícením.
Na STK jsem se informoval, že když svítím denním svícením(diodové v nárazníku)tak mi musí svítit zadní světla , ale potkávám Audiny a nové Fordy kterým zadní světla nesvítí , neví někdo jak to teda skutečně je? Musí ty diodové světla při aktivaci hlavních zasínat??
   Návrat  
   Zobrazit informace o autorovi Osobní garáž Odeslat soukromou zprávu
Hellborn je teď offline  Hellborn
5 háček
PříspěvekZaslal: 10.11.2011 , 9:47   Citovat  

R3S napsal:
čest, nevěděl by někdo jak je to skutečně s denním svícením.
Na STK jsem se informoval, že když svítím denním svícením(diodové v nárazníku)tak mi musí svítit zadní světla , ale potkávám Audiny a nové Fordy kterým zadní světla nesvítí , neví někdo jak to teda skutečně je? Musí ty diodové světla při aktivaci hlavních zasínat??

Na Slovensku to tak s těmi zadními světly mají. U nás se o zadní nikde nepíše... Ano, pokud zapneš parkovačky, tak diody musí zhasnout.
   Návrat  
R3S je teď offline  R3S
Moderátor
PříspěvekZaslal: 10.11.2011 , 10:53   Citovat  

nevíš náhodou kde je to oficielně psané, potřebuju důkaz Úsměv díky
   Návrat  
gear je teď offline  gear
4 háčka
PříspěvekZaslal: 10.11.2011 , 10:55   Citovat  

R3S napsal:
nevíš náhodou kde je to oficielně psané, potřebuju důkaz Úsměv díky

tudy odkaz

vyhláška č. 341/2002 Sb.
   Návrat  
capino je teď offline  capino
3 háčka
Členství: Gold
PříspěvekZaslal: 10.11.2011 , 12:36   Citovat  

tvl, když už ani na TK neznají vyhlášku tak kde to sakra jsme Cooo??? Chápeš! naštvanej

Při rozsvícených světlech denního svícení (DRL) nesmí!! svítit světla parkovací, potkávací ani žádná jiná.. tak praví vyhláška.

Jo a už bych tam nejel.. Tak to valím bulvy
   Návrat  
5 háček
PříspěvekZaslal: 10.11.2011 , 12:39   Citovat  

capino napsal:
tvl, když už ani na TK neznají vyhlášku tak kde to sakra jsme Cooo??? Chápeš! naštvanej

Při rozsvícených světlech denního svícení (DRL) nesmí!! svítit světla parkovací, potkávací ani žádná jiná.. tak praví vyhláška.

Jo a už bych tam nejel.. Tak to valím bulvy

Tčeba dělal maník dřív na Slovensku... Úsměv Tam jim zadní mají svítit... I když nevím,jak to dělají... Se stydím
   Návrat  
3 háčka
PříspěvekZaslal: 10.11.2011 , 12:46   Citovat  

Hellborn napsal:
Tčeba dělal maník dřív na Slovensku... Úsměv Tam jim zadní mají svítit... I když nevím,jak to dělají... Se stydím

to by mne taky zajímalo to mi hlava nebere Ale jako co vídám na silnicích tak 50% aut to má zapojený blbě a nikdo to neřeší.. Úsměv
   Návrat  
aapalo je teď offline  aapalo
1 háčko
PříspěvekZaslal: 10.11.2011 , 16:17   Citovat  

Hellborn napsal:

Na Slovensku ti pri zapnutí DRL nesmú svietiť žiadne iné svetlá...zákon č. 8/2009 Z. z. o cestnej premávke hovorí, že:
4. Elektrické zapojenie svietidiel musí zabezpečiť:
a) automatické zapnutie denných prevádzkových svietidiel, keď je zariadenie na štartovanie alebo
vypínanie motora v polohe umožňujúcej chod motora,
b) automatické vypnutie denných prevádzkových svietidiel pri zapnutí predných hmlových, stretávacích
alebo diaľkových svetlometov okrem prípadu, keď sa svetlomety rozsvietia na krátky interval ako
svetelné výstražné zariadenie,
c) spolu s dennými prevádzkovými svietidlami nesmú svietiť obrysové svietidlá a svietidlá na osvetlenie
zadnej tabuľky s evidenčným číslom vozidla.

To znamená, že s DRL ti nemôže svietiť žiadne iné osvetlenie na vozidle..Tak neviem odkiaľ si to zobral, že na SK svietia aj zadné svetlá..Možno nejakú tuzeri, čo to majú blbo zapojené HaHaaa My čo svietime normálne, ako to vymyslel výrobca a nebastlíme všelijaké DRL, svietiace pásiky a pod. však takéto starosti nemáme.. Velmi šťastný
   Návrat  
5 háček
PříspěvekZaslal: 10.11.2011 , 16:37   Citovat  

aapalo napsal:
Na Slovensku ti pri zapnutí DRL nesmú svietiť žiadne iné svetlá...zákon č. 8/2009 Z. z. o cestnej premávke hovorí, že:
4. Elektrické zapojenie svietidiel musí zabezpečiť:
a) automatické zapnutie denných prevádzkových svietidiel, keď je zariadenie na štartovanie alebo
vypínanie motora v polohe umožňujúcej chod motora,
b) automatické vypnutie denných prevádzkových svietidiel pri zapnutí predných hmlových, stretávacích
alebo diaľkových svetlometov okrem prípadu, keď sa svetlomety rozsvietia na krátky interval ako
svetelné výstražné zariadenie,
c) spolu s dennými prevádzkovými svietidlami nesmú svietiť obrysové svietidlá a svietidlá na osvetlenie
zadnej tabuľky s evidenčným číslom vozidla.

To znamená, že s DRL ti nemôže svietiť žiadne iné osvetlenie na vozidle..Tak neviem odkiaľ si to zobral, že na SK svietia aj zadné svetlá..Možno nejakú tuzeri, čo to majú blbo zapojené HaHaaa My čo svietime normálne, ako to vymyslel výrobca a nebastlíme všelijaké DRL, svietiace pásiky a pod. však takéto starosti nemáme.. Velmi šťastný

Na HC to kdysi nějaký slovenský bratr psal.
   Návrat  
1 háčko
PříspěvekZaslal: 10.11.2011 , 16:52   Citovat  

Tak asi mal mylné info, je to blbosť samozrejme.. přátele
   Návrat  
optimas je teď offline  optimas
4 háčka
PříspěvekZaslal: 10.11.2011 , 18:00   Citovat  

Pokud máš namontované DRL tak ti na vozidle nesmí svítit žádné jiné osvětlení a musíš to mít zapojené tak ,že když zapneš jen parkovačky musí ti DRL zhasnout. Kontrolovali mi to na STK jestli je mám dobře zapojené a jestli mám na nich vyražený správný atest. Jinak bych je musel odstranit
   Návrat  
Petr 78 je teď offline  Petr 78
5 háček
PříspěvekZaslal: 10.11.2011 , 18:49   Citovat  

Přesně jak bylo napsáno. Když svítí DRL, tak NESMÍ svítit žádná jiná světla.
Je to logické. Denní světla se používají z důvodu snížení emisí a proto na autě musí svítit úplné minimum světel.
Jinak by to nemělo smysl.
A správně jak zde bylo napsáno: třeba nové Audiny když svítí DRL tak jim zadní nesvítí. A ty to mají tak z výroby přesně jak to má být.
Pan technik na STK by měl jít dělat jinou práci, když tuhle nedělá správně. Tohle není profesionál. Nebo by si měl pořádně prostudovat vyhlášku.
Ale co se divím. Nekvalitní lidi v zodpovědnýh funkcích potkávám denodenně. to snad ne

optimas: v tomhle případě se jednalo o profíky je to dobrý
   Návrat  
VlastaFR je teď offline  VlastaFR
2 háčka
PříspěvekZaslal: 10.11.2011 , 20:27   Citovat  

denni sviceni hapruje s ceskym vymyslem svitit imrvere - lidi s zvykli na osvetlena auta v predu i v zadu a pak prislo denni sviceni.
- To ze to nevi bambula na TK je k smichu....
Spousta lidi to odsuzuje jen kvuli tomu ze to nesviti v zadu naštvanej

(ja to mam udelane tak, ze i na obrysovky mi to sviti - a to jen kvuli tomu aby mi svitil zadek - coz casto pouzivam, + i na dalkovy. Pouze na potkavacky to nesviti + mam to samostatne vypnatelne šuk )

A k otazce: denni sviceni musi svitit jen samostatne
   Návrat  
5 háček
PříspěvekZaslal: 10.11.2011 , 20:57   Citovat  

Pokud ti s DRL svítí i obrysovky, tak riskuješ pokutu.
To je stejné jako bys jel s obrysovkama a mlhovkama. Po tom policajti jdou a já jim to schvaluju.
A navíc v tvém případě ztrácí denní svícení smysl - rozsvícené obrysovky, osvětlení SPZ a přístrojovky "žere" oklo 40W.
   Návrat  
Stepa je teď offline  Stepa
4 háčka
PříspěvekZaslal: 11.11.2011 , 0:59   Citovat  

Petr 78 napsal:
Denní světla se používají z důvodu snížení emisí a proto na autě musí svítit úplné minimum světel.
Jinak by to nemělo smysl.

Hele, jako sorry, pořád to tady omíláš dokola, ale už mi to nedá nereagovat. Tohle je kec! Proto denní světla zavedená nebyla! Je to druhotný důvod.

Jde o to, že auto s denním svícením je ve dne mnohem lépe viditelné, než auto s tlumenými světly...tlumená svítí do země(slouží nám abychom VIDĚLI ve tmě), kdežto denní nikoliv(ta slouží abychom BYLI VIDĚT).

Pro sichr potvrzení: tudy odkaz
citace:
Světla pro denní svícení jsou charakteristická silně rozptýleným světelným tokem, který netvoří kužel jako u klasických světlometů. Takto rozptýlené světlo neoslňuje protijedoucí řidiče ani neosvětluje vozovku, ale splňuje zásadní podmínku bezpečného provozu „být viděn".
   Návrat  
R3S je teď offline  R3S
Moderátor
PříspěvekZaslal: 11.11.2011 , 9:45   Citovat  

Ano s tím důvodem to taky tak jednoznačně nevidím, ale všem díky , již v tom mám jasno
   Návrat  
Bully je teď offline  Bully
Moderátor
PříspěvekZaslal: 11.11.2011 , 13:41   Citovat  

Stepa:
duvodem pro zavedeni dennich svetel byla bezpecnost (byt viden), ale duvodem pro zavedeni LED svetel (s nizkym prikonem) a nutnosti svitit pouze dennimi bez moznosti zapnout svetla jina uz je opravdu spotreba a tim i emise. Urcite si vzpominas ze povinne denni sviceni treba v Rakousku zrusili prave kvuli tlaku ekologicke lobby.
Petr 78 to proste vytrhl z kontextu, ale zadnou vylozenou hovadinu nepise.
   Návrat  
3 háčka
PříspěvekZaslal: 11.11.2011 , 13:54   Citovat  

Podle mě je to celý blbost.. to svícení přes den. Když nevidím ve dne auto tak nemám na silnici co dělat, akorát to snižuje pozornost. A motorkáři jsou na tom biti, ty jediný svítili furt pro vlastní bezpečí. Zavedl bych to povinně jen pro motorky, vozidla IZS a MHD.

Ale to je jen můj osobní názor jakožto řidiče vozidel IZS a MHD Mrk
   Návrat  
Cody je teď offline  Cody
3 háčka
PříspěvekZaslal: 11.11.2011 , 14:38   Citovat  

Samozřejmě že je to nesmysl,já třeba svítím v tomto počasí,za deště,mlhy a snížené viditelnosti,ale v létě přes den svítit Ble výkon,spotřeba,alternátor....všecno špatně,ale hlavně u starších hond nejsou vidět hodiny Smutný

Těch blikačů ale "jakože rozsvit si" to se vždy musím smát Velmi šťastný
   Návrat  
1 háčko
PříspěvekZaslal: 11.11.2011 , 14:54   Citovat  

Ja sa zasa musím smiať, keď niekto argumentuje výkonom, alternátorom a pod. Ja jazdím celý život, vždy a všade svietim, mám to tak zaužívané a nemám s tým žiadny problém. Boli roky, keď som najazdil aj 150000km ročne a nikdy som nespozoroval žiadny rozdiel vo výkone, v spotrebe ani v ničom inom. A nikdy som ani nemal problém s alternátorom. Možno niekto, kto jazdí nonstop každý deň a celý deň chce ušetriť na žiarovkách, ale ostatní?? Za cenu, ktorú dám za denné svietenie mám žiarovky do konca života a nemusím na auto vešať cirkusové somariny...Ale každý vie najlepšie, čo mu treba a nikoho za to neodsudzujem a napr u niekoho kto auto často štartuje a vypína xy krát za deň a má xenóny tak to chápem...Ale u fabiatikov, thaliatikov a pod sviatočných jazdcov to fakt nechápem a uniká mi zmysel...
   Návrat  
5 háček
PříspěvekZaslal: 11.11.2011 , 15:03   Citovat  

aapalo napsal:
Ja sa zasa musím smiať, keď niekto argumentuje výkonom, alternátorom a pod. Ja jazdím celý život, vždy a všade svietim, mám to tak zaužívané a nemám s tým žiadny problém. Boli roky, keď som najazdil aj 150000km ročne a nikdy som nespozoroval žiadny rozdiel vo výkone, v spotrebe ani v ničom inom. A nikdy som ani nemal problém s alternátorom. Možno niekto, kto jazdí nonstop každý deň a celý deň chce ušetriť na žiarovkách, ale ostatní?? Za cenu, ktorú dám za denné svietenie mám žiarovky do konca života a nemusím na auto vešať cirkusové somariny...Ale každý vie najlepšie, čo mu treba a nikoho za to neodsudzujem a napr u niekoho kto auto často štartuje a vypína xy krát za deň a má xenóny tak to chápem...Ale u fabiatikov, thaliatikov a pod sviatočných jazdcov to fakt nechápem a uniká mi zmysel...

No když si vezmu, že 2ks žárovek mám za cca 300,-Kč, tak dát 1000kč za led světla, u kterých navíc nemusím myslet na rozsvícení (už se mi stalo,že jsem zapoměl a zrovna poldové... Naštěstí rozumní a když jsem přiznal,že jsem vůl,tak jsme jen pokecali...), není zas takový rozdíl...
   Návrat  
3 háčka
PříspěvekZaslal: 11.11.2011 , 15:04   Citovat  

Tak jsou to zanedbatelný čísla ale za rok,dva,tři se to nasčítá jako třeba poplatky v bance nebo práce přesčas Úsměv

U starších Hond H4 právě celkem praskaj-já měním tak 4x ročně Smutný
   Návrat  
4 háčka
PříspěvekZaslal: 11.11.2011 , 15:22   Citovat  

to Bully: snížená spotřeba se vůbec nevylučuje s NE-LED DRL světly, ať už to jsou oboje, vždy je spotřeba nižší, než když máš zapnuté potkávačky, parkovačky, koncová a osvětlení interiéru. s LED je úspora "pouze" vyšší(minimálně o nějakých 10W)

Bully napsal:
Petr 78 to proste vytrhl z kontextu, ale zadnou vylozenou hovadinu nepise.

Ano vytrhl z kontextu. Nikdy jsem nenapsal, že říká hovadinu, pouze že je kec, že DRL byly zavedeny kvůli spotřebě...asi to je pro něj hlavní důvod, proč je má(alespoň tak jsem to pochopil z diskuzí tady, kam to psal), ale hlavní důvod to opravdu není. přátele
offtopic

to Cody: snížená viditelnost je ale i v létě přes den...když jedeš lesem/alejí za ostrého sluníčka(pokud je tohle u Tebe snížená viditelnost, tak OK), tak v těch stínech a ostrém světle na silnici kolikrát není sranda rozpoznat auto...denním to výrazně zlepšíš. A už vidím řidiče, jak při průjezdu lesa/aleje rozsvěcí světla a za lesem zhasínají(většina se na to vys...). Jednodušší je nahodit denní a nestarat se o to Úsměv
   Návrat  
3 háčka
PříspěvekZaslal: 11.11.2011 , 15:58   Citovat  

Další věc: k těm žárovkám teda např.: když jsem rozebíral budíky a viděl ty příšerně vyhřátý patice od žárovek co tam furt zbůhdarma svítí.. tyhle starý auta na to prostě nejsou stavěný nesouhlas
Dnešní jo, tam je podsvícení všeho jiný a počítá se s tím, že to bude svítit pořád, případně už automobilky rovnou montují denní svícení..

Já ale budu vždycky odpůrcem za slunce svítit meetallll

Stepa napsal:
A už vidím řidiče, jak při průjezdu lesa/aleje rozsvěcí světla a za lesem zhasínají(většina se na to vys...). Jednodušší je nahodit denní a nestarat se o to Úsměv

Ideálně nejlíp s automatickým rozvěcením hlavních světel podle okolní světelné intensity, což byl jeden katalogový doplněch pro P4G, C6G, atd. je to dobrý
   Návrat  
3 háčka
PříspěvekZaslal: 11.11.2011 , 16:41   Citovat  

[quote="capino"]Další věc: k těm žárovkám teda např.: když jsem rozebíral budíky a viděl ty příšerně vyhřátý patice od žárovek co tam furt zbůhdarma svítí.. tyhle starý auta na to prostě nejsou stavěný nesouhlas
Dnešní jo, tam je podsvícení všeho jiný a počítá se s tím, že to bude svítit pořád, případně už automobilky rovnou montují denní svícení..

Já ale budu vždycky odpůrcem za slunce svítit meetallll

100% Souhlas
   Návrat  
2 háčka
PříspěvekZaslal: 11.11.2011 , 18:31   Citovat  

Petr 78 napsal:
Pokud ti s DRL svítí i obrysovky, tak riskuješ pokutu.
To je stejné jako bys jel s obrysovkama a mlhovkama. Po tom policajti jdou a já jim to schvaluju.
A navíc v tvém případě ztrácí denní svícení smysl - rozsvícené obrysovky, osvětlení SPZ a přístrojovky "žere" oklo 40W.

Ale kus babo Úsměv
Nechapu tve mysleni ,ze schvalujes popud policie pokutovat denni svceni s obrysovkama Cooo??? V cem pacham nerest? - nemam to jako zadnou masrku jako obrysovky a mlhovky Chápeš! ,ale jde me o to ze mi sviti obcas potrebny zadek i prez den Nápad je tu!
A smysl to u me urcite neztraci, pac setrim drahe Osramky a mam o 98W mensi spotrebu energie
   Návrat  
4 háčka
PříspěvekZaslal: 11.11.2011 , 19:20   Citovat  

VlastaFR napsal:
V cem pacham nerest?

Třeba proto, že porušuješ zákon?

A nemíním se tady teď dohadovat o moralistech a tom, že jsem ho někdy taky porušil...odpovídám pouze na Tvoji otázku.

PS: Já bych to trestal taky, stejně tak, jako mlhovky, když není snížená viditelnost.
   Návrat  
5 háček
PříspěvekZaslal: 11.11.2011 , 20:18   Citovat  

Stepa: jo musím s tebou souhlasit, že denní světla asi opravdu budou kvůli viditelnosti. Jak si to napsal, tak jsem si to uvědomil. Je fakt, že auto s DRL v protisměru taknějak vždy přitáhne mojí pozornost.
Máš pravdu, že snížená spotřeba a nižší emise nebude hlavní důvod, ale když to vezmeš s pohledu českého řidiče, tak pro něj je to mnohem lákavější důvod než nějaká bezpečnost.
A přitom právě ta bezpečnost je tutovka, zatímco nižší spotřeba je diskutabilní.
Určitě si netroufnu tvrdit, že díky DRL mám o litr nižší spotřebu.
Když to vezmu ze svého pohledu, tak hlavní důvod proč mám LED DRL, je že šetřím žárovky a paraboly, nestane se mi že bych zapoměl rozsvítit a hlavně to hezky vypadá Úsměv

VlastaFR: zkus tohle vysvětlovat policajtovi. Určitě pro to bude mít pochopení.....
Jen jsem poukázal, že když svítíš, jak nemáš, tak musíš počítat s možností pokuty.
   Návrat  
2 háčka
PříspěvekZaslal: 12.11.2011 , 19:28   Citovat  

ja se neptam co na to zakon a co na to policie. Ptal sem se proc to podporujes. Mas na to vubec opodstatneni kdyz uz to tu verejne pises a relativne vzato me stim potapis

A zakony: hehe to nebudu radeji okomentovavat papa
   Návrat  
5 háček
PříspěvekZaslal: 12.11.2011 , 19:55   Citovat  

Myslíš proč podporuju, to že policajti pokutujou řidiče, kteří svítí jak nemají?
Přirovnal jsem to k příkladu, kdy nějaký "chytrák" jede za nesnížené viditelnosti s rozsvícenýma mlhovkama a oslňuje protijedoucí řidiče.
To si myslíš, že je v pořádku a policajti by to měli přehlížet?
Za to, že máš DRL světla zapojená tak, že ti s nima svítí i obrysovky, tě nepotápím.
Jen jsem chtěl upozornit na fakt, že to tak není podle vyhlášky a že by tě případná pokuta nemohla překvapit.
Mně jako řidiči, kterej tě potká v provozu, to vadit nebude a ani mě tím nebudeš nijak obtěžovat, ale policajt si na tobě smlsne.
Jen o to mi šlo.
Není v tom žádná osobní averze.
PEACE kámo přátele
   Návrat  

Obsah fóra Honda-club.cz   
Denní svícení
Fórum: Pokec o autech
Zobrazit příspěvky z předchozích:
 Řadit příspěvky dle: 
Jdi na stránku 1, 2, 3, 4  Další 
Zaslat odpověď