Rozšířené hledání} Informace o členství Kontaktní informace Seznam uživatelů Kalendář Spřátelené weby Honda-club.cz Přihlásit se k emailu
[1]
Linka Uživatelské skupiny Linka Galerie avatarů Linka Kdo je online Linka
Linka Jak se stát členem klubu Linka Stáhnout stanovy sdružení Linka Výhody pro členy klubu Linka
  Obsah fóra Honda-club.cz   
Jak na oxidaci hliníku?
Fórum: Motor, ECU, spojka a převodovka
0
Pomohlo ti toto téma?   
Zobrazit příspěvky z předchozích:
 Řadit příspěvky dle: 
Zaslat odpověď

Strana 1 z 1
Streetkid je teď offline  Streetkid
Partner H-C
Členství: Žádné
0
PříspěvekZaslal: 24.1.2012 , 22:31   Citovat  

Obligátní téma: jaká chemie vám zaručeně funguje na silně zoxidovaný alu povrch?
Nemyslím tím teď jen vrstvu špíny, kterou zvládne wapka a nějaký slušný motoršampon a pod tím je zakonzervovaný krásný hliníček, myslím tím to bílé svinstvo, které je ve všech záhybech různých žeber, výztuh a dělat to vrtačkou a kartáčem je cesta do blázince..

Díky za tipy a díky že tu nebudou offtopic že kartáčem to de taky Úsměv
   Pomohl ti příspěvěk? Návrat  

Zobrazit informace o autorovi Osobní garáž Odeslat soukromou zprávu
Lukas28 je teď offline  Lukas28
4 háčka
Členství: Gold
0
PříspěvekZaslal: 24.1.2012 , 22:40   Citovat  

zkoušel jsem sajrajty co používáme v úklidovce na sežrání vosku z podlah, dolů to nešlo Úsměv

pomohl až kartáč Smutný

osiris je teď offline  osiris
4 háčka
0
PříspěvekZaslal: 24.1.2012 , 22:43   Citovat  

co lestenka na hlinik ? ale tim se delaj blbe nejaky sterbiny... vetsinou staci trosku pretrit hadrikem a je to zas jak novy Úsměv takhle lestim limce na kolech

Partner H-C
0
PříspěvekZaslal: 24.1.2012 , 22:52   Citovat  

žejo, blbě se toho zbavuje Velmi šťastný
Zkoušel jsem čistič na disky od Mafra, prej je účinný...možná na sajrajt, ale na na oxidaci..tady to chce prostě kyselinu, nic šetrného nemá šanci Cool

Becky je teď offline  Becky
4 háčka
0
PříspěvekZaslal: 24.1.2012 , 22:58   Citovat  

dobre funguje louh, ale pak to chytne uplne jinej odstin Velmi šťastný

4 háčka
0
PříspěvekZaslal: 24.1.2012 , 22:58   Citovat  

opískovat, když jsem viděl motor u Lejčiho jak vypadá pěkně Úsměv

Partner H-C
0
PříspěvekZaslal: 24.1.2012 , 23:06   Citovat  

louh funguje, ale pak to zčerná..proti tomu prý funguje rychlé opláchnutí, pokud si dobře pamatuju tak lehkým roztokem kyseliny citronové..ale jak to napadne gufera, lak, pozink.. louh je brutalitka Úsměv

Pískování je až zoufalá možnost, zajímá mě prostě jestli přední firmy na autokosmetiku něco pořádného vymyslely i na auta stojící delší dobu ve vlhku Cool

Petr 78 je teď offline  Petr 78
5 háček
0
PříspěvekZaslal: 24.1.2012 , 23:31   Citovat  

Proč to dělat složitě, když to jde jednoduše.....
Můžeš vyzkoušet spoustu chemických přípravků, ale nakonec zjistíš, že se nic nevyrovná mechanickému očištění. Chemie není všemocná.
Oxidace z hliníku jde dobře očistit nerezovou drátěnkou na nádobí. Je právě ideální na nerovné povrchy s různými záhyby a zákoutími. Navíc ta drátěnka do hliníku neudělá takové škrábance jako třeba drátěný kartáč.
Další výhoda je že třeba motor může zůstat v autě. Nemusíš ho vyndavat a rozebírat jako na pískování.
Chce to nebýt líný a přesvědčit se, že se málo co vyrovná poctivé ruční práci.

Jo a po očištění povrch pěkně nakonzervuj třeba silikonovým olejem nebo nějakou leštěnkou ať to znovu neoxiduje.

Partner H-C
0
PříspěvekZaslal: 25.1.2012 , 0:02   Citovat  

díky Peťo, ale jsem lenoch, žiju v 21. století kdy mobily jsou rychlejší než počítač z kterého píšu, tak si počkám na někoho progresivního, kdo je taky líný a používá vodičky, co to udělají za nás. Nejde tu jen o jeden motor, dělám s hliníkem často tak už chci něco co maká samo Úsměv

4 háčka
0
PříspěvekZaslal: 25.1.2012 , 0:26   Citovat  

koukal jsem různě na forech, doporučují skoro všuda kartáč ma flexu, osobně jsem s tím vyleštil taky převodovku, do týdne zoxidovala KO

kdyby jí měl rozebranou tak to vidím na tudy odkaz
a nebo si doma pohrát a udělat si laboratoř, jenže zas musí být převodovka nebo motor do šroubku rozdělaný, s kovem (železo) by se objevila hnedka rez

Partner H-C
0
PříspěvekZaslal: 25.1.2012 , 12:13   Citovat  

mechanicky je to pakárna, a s hliníkem dělám pořád (bloky, převodky).

Našel jsem tento přípravek, z ohlasů na fórech funguje: tudy odkaz

A pak tuto srandu: tudy odkaz

Vše to jsou profi výrobky, jeden asi vezmu (kanystr 10 litrů) a zbytek tu rozprodám. Právě s firmou řeším, čím pak hliník nakonzervovat, pač oboje jsou silné kyseliny

Boďa je teď offline  Boďa
0
PříspěvekZaslal: 25.1.2012 , 20:42   Citovat  

Tak to mě taky zajímá, jak moc to bude fungovat. Dej určo vědět.

Třeba Mafrasol dokáže vyžrat hliník hodně (po něm ale trochu tmavne) a jelikož je to silný odmašťovadlo, tak po nenakonzervování pak poměrně rychle oxiduje.
Milit dokáže taky hliník pěkně vyžrat.
Oboje ale spíš ponořit a pak opláchnout tlakem teplé vody.

A ke konzervování se mi dcela osvědčil sprej na zarezlé šrouby nebo teflon sprej. Na uskladnění někde do regálu pak vosk s konzervačním olejem.

5 háček
0
PříspěvekZaslal: 25.1.2012 , 20:45   Citovat  

Streetkid: tak to je jiná, když chceš čistit hliník ve velkém. To potom chápu a pokud najdeš a vyzkoušíš nějakou
opravdu fungující chemii, tak ji rád taky vyzkouším.

Partner H-C
0
PříspěvekZaslal: 25.1.2012 , 21:57   Citovat  

Boďa napsal:
Tak to mě taky zajímá, jak moc to bude fungovat. Dej určo vědět.

Třeba Mafrasol dokáže vyžrat hliník hodně (po něm ale trochu tmavne) a jelikož je to silný odmašťovadlo, tak po nenakonzervování pak poměrně rychle oxiduje.
Milit dokáže taky hliník pěkně vyžrat.
Oboje ale spíš ponořit a pak opláchnout tlakem teplé vody.

A ke konzervování se mi dcela osvědčil sprej na zarezlé šrouby nebo teflon sprej. Na uskladnění někde do regálu pak vosk s konzervačním olejem.

Supermafrasol bych taky rád zkusil, a asi jako první, pač se prodává i po litru, ale v místní prodejně Mafra výrobků (benzinka Úsměv ) jsem ho neviděl. Takže mafrasol funguje, i na nános oxidace a v ní zažrané špíně?
Ty dvě profi chemikálie z odkazů budou povrch očerňovat asi taky, jsou to prostě kyseliny a pak se doporučuje u obou použít nějakou konzervaci..

PAKO je teď offline  PAKO
5 háček
0
PříspěvekZaslal: 26.1.2012 , 9:45   Citovat  

Streetkid napsal:
díky Peťo, ale jsem lenoch, žiju v 21. století kdy mobily jsou rychlejší než počítač z kterého píšu, tak si počkám na někoho progresivního, kdo je taky líný a používá vodičky, co to udělají za nás. Nejde tu jen o jeden motor, dělám s hliníkem často tak už chci něco co maká samo Úsměv

nech si to udělat. pořádnej výtlem

jinak k drátěnejm kotoučum do vrtačky do flexy...existuje spoustu materiálů i tvrdostí...pak to nedělá rejpance.
oxidace u tohodle typu hliníku bude vždy jedná se o oxid Al(2)O(3) tento oxid ale je ochranou vrstvou proti hloubkové oxidaci,chceme li lesklí hliník musí se povrchově upravit např lakem. A jestliže je na povrchu již bílá sůl,bu´d se jedná o nekvalitní materiál(u hondy pochybuji) a nebo někdo již zkoušel nějaké chemické svinstvo a hliník tím poškodil.

přidávám copy z jednoho fora :
Hliník se nedá naleštit v domácích podmínkách. V podstatě ihned reraguje s kyslíkem, takže cokoli budeš dělat rychle přijde vniveč.
Průmyslově se leští nejdřív mechanicky pak chemicky a na závěr se lakuje. Vše mimo dosah kyslíku. Ale - ani průmyslové výrobky obvykle nebývají leštěné, spíše tak hezky leskle matové.
Zašlá místa asi mají oloupaný krycí lak a je tam už slušná vrstva oxidů hliníku... Naštěstí ty oxidy nepostupujou dál (jako rez u železa), takže to jenom vypadá hnusně.
Osvědčilo se mi - lak zrušit velejemným šmirglíkem, pak leštit pod destilovanou vodou vysokootáčkovou bruskou v podstatě filcem s jemnou brusnou pastou - třeba zubní pasta - pak zprudka osušit, přeleštit/odmastit lihem nebo toluenem a rychle lakovat tenkou vrstvou laku (a pak několik dalších). U součástek na autě ale bude životnost krátká...

Silichrom a hliník NE - leptá a škrábe. Nevratně zničí povrch.

ulis je teď offline  ulis
0
PříspěvekZaslal: 26.1.2012 , 16:21   Citovat  

ahoj. řešil jsem před dvěma lety stejný problém, nakonec jsem použil prodlužovací bovden na vrtačku a měděný kartáček, bylo s tím docela práce, ale výsledek supr. Jako kartáček jsem použil měděný vytěrák na brokovnice ráže 12, který se dá koupit v loveckých potřebách. Má malý průměr, takže se s ním dá dostat všude a nepoškrábe. Hlavně se vyvaruj použití Silichromu, nebo Neoxidu, to je naprostá katastrofa, hromada škrábanců a hromada bordelu. Nevyplatil se mi taky spešl lak s inhibitory, protože tam kde je povrch tepelně namáhaný, tak po čase mění odstín na šedivou a loupe se. Zkusil jsem použít tohle: tudy odkaz a docela to šlo.

Idaho je teď offline  Idaho
Partner H-C
0
PříspěvekZaslal: 26.1.2012 , 20:44   Citovat  

mel jsem takto udelanou převodovku na supre ( ne mou, na dílně ) - očišteno medeným kartáčem a necím proti oxidaci ( odstranení oxidu hkiníku ) a aby výsledk vydržel byl použit bezbarvý lak pro vyšší teplotní zátěž - pý ho koupil normálne v barvách lacích...
převodovka rok ležela na dílně, dva roky jezdila na aute a pak stačilo jen otřít hadrem s carlanem aby s eodstranila usazení nečistota a byla jako nová - nepáral se s tím že by to leštil ale i ten lak dal tomu matnému ( nerozleštenému ) hliníku slabý nádech "leštení"..

Zobrazit informace o autorovi  Odeslat soukromou zprávu
1
PříspěvekZaslal: 26.1.2012 , 20:55   Citovat  

Když brousit kartáčkem tak nerezovým. Mosazný nebo měděný nechávaj trochu barevnej nádech.
A je to asi nejlepší než nějaký kyseliny co to vyžerou . Ten kartáček to tak hezky "rozmaže"...

U nás prodávaj mafrasol i rozlejvanej - 180,-kč litr. Na benzince to bude šíleně drahý. Zajeď do nějakýho servisu, ať Ti něčeho odlejou...

Po ponoření ani nevím jestli to tu oxidaci sežere nebo ne. Můžu to vyzkoušet.
Ale jen tak po postříkání, chvíli působení tam stejně bílej povlak zůstává.
Na Al to ředím max. 1:5 a to už začíná dost pěnit.
Já s tím meju kde co. Páč silnějšího žrouta jsem neviděl. Kromě kyselin Úsměv
Milit je takovej šetrnější a netmavne to po něm. Ale musí to bejt chvílu ponořený pak tu oxidaci zvládne.

Partner H-C
0
PříspěvekZaslal: 27.1.2012 , 21:55   Citovat  

Boďa napsal:
Když brousit kartáčkem tak nerezovým. Mosazný nebo měděný nechávaj trochu barevnej nádech.
A je to asi nejlepší než nějaký kyseliny co to vyžerou . Ten kartáček to tak hezky "rozmaže"...

U nás prodávaj mafrasol i rozlejvanej - 180,-kč litr. Na benzince to bude šíleně drahý. Zajeď do nějakýho servisu, ať Ti něčeho odlejou...

Po ponoření ani nevím jestli to tu oxidaci sežere nebo ne. Můžu to vyzkoušet.
Ale jen tak po postříkání, chvíli působení tam stejně bílej povlak zůstává.
Na Al to ředím max. 1:5 a to už začíná dost pěnit.
Já s tím meju kde co. Páč silnějšího žrouta jsem neviděl. Kromě kyselin Úsměv
Milit je takovej šetrnější a netmavne to po něm. Ale musí to bejt chvílu ponořený pak tu oxidaci zvládne.

právě že jinak než rozpleptat kyselinou ty oxidy hliníku (bílý povlak, často ještě se zažraným černým prachem) z povrchu hliníku těžko dostanu..pak mechanicky jak tu kluci píšou, ale to se mi prostě nechce, po letech kdy sem ručně leštil různé kartery pincků a motoveteránů.
Takže i stříkání Mafrasolem chce při natříkání rozprašovačem několikrát opakovat, aby byl jasný účinek? Pokud funguje tak mu dám přednost před těmi kanystrovými průmyslovými 10litřáky.
Zkusím se podívat tady v okolí, pokud tu nic nenajdu, byl bys ochotný mi 2 litry natankovat a poslat? Za nějakou provizi samozřejmě Úsměv
Pak tedy ještě musím odzkoušet zakonzervování - buď ten deoxidovaný povrch hodím do stříbrného poprašku vypalovačky na motory nebo bezbarvý lak, anebo nejjednodušší jak jsi psal ty spreje na olejové bázi, ale otázka je co to udelá až ten povrch někdo veme odmašťovadlem na motory a parní vapkou Úsměv
Jinak díky za přínosné názory přímo k věci OK

0
PříspěvekZaslal: 29.1.2012 , 12:44   Citovat  

Poslat Ti to by neměl být problém. Ale v nějakým servisu u vás bys to měl splašit. Kdyžtak dej vědět.

Pokud to budeš lakovat, tak si to vyzkoušej na nějakým kousku a hoď to do trouby na nějakých alespoň 120°C
Berner prová tzv. motorlak. Je to pouze ve spreji a ten na hliníku po zahřátí trochu zežloutne a vypadá to strašně. Na platech to popraská. Ale mám s tím nastříkanej vyleštěnej mosaznej chladič a měděný trubky k topení a tam nějaký zežloutnutí není asi poznat a drží to parádně.

Partner H-C
0
PříspěvekZaslal: 10.2.2012 , 18:49   Citovat  

Boďa napsal:
Poslat Ti to by neměl být problém. Ale v nějakým servisu u vás bys to měl splašit. Kdyžtak dej vědět.

Pokud to budeš lakovat, tak si to vyzkoušej na nějakým kousku a hoď to do trouby na nějakých alespoň 120°C
Berner prová tzv. motorlak. Je to pouze ve spreji a ten na hliníku po zahřátí trochu zežloutne a vypadá to strašně. Na platech to popraská. Ale mám s tím nastříkanej vyleštěnej mosaznej chladič a měděný trubky k topení a tam nějaký zežloutnutí není asi poznat a drží to parádně.

tak se mi podařilo sehnat Supermafrasol a upřímně čekal sem silnější kyselinu Velmi šťastný
Myl jsem s ním nějaké hliníkové věci zapečené jen od oleje. Tam to šlo, i když jsem musel věci ponořit do roztoku 1:5 asi 5x po sobě...jinak při nanesení na zoxidovanou převodovku se nedělo pomalu nic. A když jsem zkusil neředěný koncentrát přímo na oxidaci, pošmudlil štětcem tak ani po 15min působení se to k hliníku "neprokousalo". Vapku nemám, zkoušel jsem to zatím jen takto..
Jak to tak vypadá, chce to kyselinu (louh Velmi šťastný )

5 háček
0
PříspěvekZaslal: 10.2.2012 , 19:46   Citovat  

jen si na to dejte louhy a kyseliny... hliník není sklo a je tak trochu více porézní...

5 háček
0
PříspěvekZaslal: 10.2.2012 , 20:15   Citovat  

Streetkid napsal:
tak se mi podařilo sehnat Supermafrasol a upřímně čekal sem silnější kyselinu Velmi šťastný
Myl jsem s ním nějaké hliníkové věci zapečené jen od oleje. Tam to šlo, i když jsem musel věci ponořit do roztoku 1:5 asi 5x po sobě...jinak při nanesení na zoxidovanou převodovku se nedělo pomalu nic. A když jsem zkusil neředěný koncentrát přímo na oxidaci, pošmudlil štětcem tak ani po 15min působení se to k hliníku "neprokousalo". Vapku nemám, zkoušel jsem to zatím jen takto..
Jak to tak vypadá, chce to kyselinu (louh Velmi šťastný )

Nechci bejt hnusnej, ale já to říkal.... Velmi šťastný
Mechanickému čištění se opravdu nic nevyrovná. Nakonec na to stejně přijdeš sám.
Ale je dobrý když vyzkoušíš přípravky, které nefungujou. Alespoň po tobě nikdo stejnou chybu neudělá a ušetří čas a peníze. Mrk
Takže držím palce při dalším pokusu.

misan je teď offline  misan
3 háčka
0
PříspěvekZaslal: 11.2.2012 , 15:51   Citovat  

já jsem sehnal ze Sudexu, spešl utrejch na hliník ,čistil jsem s tím disky a úplná paráda, jak byl zevnitř ten asfalt a špína z brzdičů tak po umití to bylo jako nové.Vzal jsem štetec a pěkně tím potřel a nechal působit asi 5 min a pak omyl vapem,ale upozorňuji ,že pokud necháte v tom ten štětec déle, tak vyndáte jenom násadu bez chlupů Velmi šťastný

5 háček
0
PříspěvekZaslal: 11.2.2012 , 19:41   Citovat  

a nebo taky časem ti uletí disk...jo to znám z reality pořádnej výtlem

misan je teď offline  misan
3 háčka
0
PříspěvekZaslal: 11.2.2012 , 19:51   Citovat  

PAKO napsal:
a nebo taky časem ti uletí disk...jo to znám z reality pořádnej výtlem

no zatím se mi disk neuletěl Velmi šťastný právě to chci zkusit na motoru, udělám kousek a uvidím Úsměv

Doomm je teď offline  Doomm
4 háčka
0
PříspěvekZaslal: 11.2.2012 , 20:05   Citovat  

nejsem fajnovka na cistotu motoru ze by muselo byt vsechno nalesteny, a zalakovany ale pouzivam carlan, pak to dycky konzervuju silikonem

5 háček
-1
PříspěvekZaslal: 12.2.2012 , 8:44   Citovat  

jen si objevujte ameriku

Obsah fóra Honda-club.cz   
Jak na oxidaci hliníku?
Fórum: Motor, ECU, spojka a převodovka