Rozšířené hledání} Informace o členství Kontaktní informace Seznam uživatelů Kalendář Spřátelené weby Honda-club.cz Přihlásit se k emailu
[1]
Linka Uživatelské skupiny Linka Galerie avatarů Linka Kdo je online Linka
Linka Jak se stát členem klubu Linka Stáhnout stanovy sdružení Linka Výhody pro členy klubu Linka
  Obsah fóra Honda-club.cz   
Přelakování - začátečník
Fórum: Exteriér
4
Pomohlo ti toto téma?   
Zobrazit příspěvky z předchozích:
 Řadit příspěvky dle: 
Jdi na stránku 1, 2, 3, 4  Další 
Zaslat odpověď

Strana 1 z 4
Mirič je teď offline  Mirič
1 háčko
0
PříspěvekZaslal: 1.4.2012 , 21:06   Citovat  

Zdravím....poslední dobou se dost nudím a tak sem dostal možná ne až moc dobrej nápad...už delší dobu se mi na autě loupe lak a celkově to všude poohnívá, tak sem se rozhodl podstoupit renovaci kastle ale hlavně laku,, jelikož ale nejsem lakýrník, tak se vubec neorientuji a není se ani čeho pořádně chytit, google taky nepomohl....takže bych moc prosil o nějakou radu jestli je tu alespon nějakej lakýrník :: Takže asi takhle: Mám k dispozici téměř novej pístovej olejovej kompresor - objem vzdušníku 200 litrů....otázka zní, co všechno k tomu dál budu potřebovat ??? ....odlučovač oleje samozřejmost dokoupit....dál sušička vzduchu - obejdu se bez ní?..Stříkací pistoli- nikdy sem ji nedržel v ruce ale jsem šikovnej tak se to rychle naučím- je praktičtější nádobka dole nebo nahoře?...od jaké značky kupovat a vejdu se do 4 tis.? .....vibračka, mam k dispozici jen elektrickou, problém je s regulací- žádná (dá se to s tím zvládnout taky nebo je regulace nutná?).....co se týče laku tak bych stříkal akrylátem...otázka: od jakého výrobce? ...musí se každej lak nějak dál tepelně zpracovat aby úplně vytvrdul, nebo vytvrdne uplně stejně i při 20° ale za delší dobu ? ......zkrátka by mě zajímalo jestli se dá něco takovýho v domácích podmínkách udělat ? kuky kuk jinak auto už je napul rozebraný, tak bych nerad slyšel rady typu abych se do toho nepouštěl atd...za každou radu jinak děkuju .. HaHaaa
   Pomohl ti příspěvěk? Návrat  

Zobrazit informace o autorovi Osobní garáž Odeslat soukromou zprávu
alien44 je teď offline  alien44
3 háčka
Členství: Žádné
0
PříspěvekZaslal: 1.4.2012 , 21:18   Citovat  

ahoj,

pokud koupíš akrylátovou barvu přímo na auto, tak je celkem jedno, jaká to bude značka. Zjisti si ceny a kup podle toho. Vypalovací barvy se už snad dneska nepoužívají, koupíš 2 - složkovou, která vytvrzuje jak chemicky, tak normálně na vzduchu. Osobně bych to doma nikdy nedělal, pokud nemáš lakovací box. Sám jsem nedávno dělal poprvé dveře u auta a naštěstí se tam prach nepodepsal. Lepší pistoli koupíš mezi 1500-3000, já kupoval schneider za 2500,-kč. Nádobku určitě nahoře.

U kompresoru nezáleží moc na objemu vzdušníku ale na výkonu, kolik vzduchu zváldne nasát. Podle toho koupíš i pistoli, která musí určitý objem vzduchu zase vydat.

Mišák je teď offline  Mišák
1
PříspěvekZaslal: 2.4.2012 , 8:30   Citovat  

Kompresor zcela určitě podle výkonu... Nízkotlaká pistole(HVLP)má spotřebu vzduchu cca 420 L/min, Středotlaká pistole(RP) potřebuje cca 270 L/min...pokud tyhle hodnoty nebude dávat kompresor - nedá se s pistolí udělat dobrý výsledek. Jo a bacha na kompresory Obi, Hornbach a pod. Na levných kompresorech uvádějí hodnotu např. 300 L/min - ale často je to hodnota nasávaného vzduchu do kompresoru, nikoliv hodnota výkonu...na tohle bacha!

Odkalovač určitě ano (Schneider cca 700,-,) Sušičku vzduchu potřebovat nebudeš - ta je do velkých podniků s velkou spotřebou vzduchu, pro tebe na jednorázovou akci se absolutně nevyplatí (investice několik desítek tisíc)

Pistole - profi stojí cca 12 000,- ale dá se koupit tak jak píše alien44 a dá se s ní udělat dobrý výsledek...

Bruska - vibračka ok, ale spíše na broušení plochy (tmelu apod.) na ostatní broušení auta - především to jemnější - doporučuji excentrickou brusku se zdvihem 3mm

Jinak kdy by tě tenhle obor zajímal, děláme Rekvalifikační kurz Autolakýrník... trvá to 16dnía účastníka naučíme vše...

Jinak na vybavení můžeš mrknout na naše webovky: www:interaction.cz

1 háčko
0
PříspěvekZaslal: 2.4.2012 , 20:22   Citovat  

bezva, první normální rady který sem na tohle téma dostal, a to sem už na nějaký to fórum vlez...na co je třeba lepší ta středotlaká a na co zase ta nízkotlaká? ......dál by mě ještě zajímalo: dělal jsem na svým autě nový lemy a po vykitování sem to nastříkal plničem tušim že od dinitrolu a na vrch sem dal ten klasickej škodováckej autolak co se prodává běžně po drogoškách + plnič...dělal sem to na offroadu tak sem to nějak moc neřešil,,, jenom mi vrtá hlavou proč se ten lak po vytvrdnutí rozpouštěl při styku s acetonem nebo jinejma s*rágorama a ten původní co tam byl tak nejevil žádný známky rozpuštění...ten dinitrol základ se taky rozpouštěl...čím to je že ten původní je s ředidlem netečnej?.....asi bych se takhle moch vyptávat donekonečna na každou blbost, možná by bylo fakt lepší zkusit ten kurz Je to tam. .....jinak kompresor mám přesně tenhle..http://www.betafinis.cz/kompresor-orlik-sks-17-250.aspx ...předpokládám že ten výkon stačí Mrk

Stepa je teď offline  Stepa
4 háčka
0
PříspěvekZaslal: 2.4.2012 , 20:38   Citovat  

Pokud vím, tak aceton Ti rozleptá i původní/originální lak...jenom to bude déle trvat.

1
PříspěvekZaslal: 2.4.2012 , 21:01   Citovat  

Kompresor je v pohodě...

nízkotlaká pistole - vhodná na podkladové materiály (myšleno vodou ředitelné i ředidlové metalízy). Tato pistole je takový šetřílek - šetří materiál, ale práce s ní je trochu pomalejší - ovšem na metalízy a perleti ideál - nedělá fleky... ideální vzdálenost při stříkání 10-15cm.

středotlaká pistole - vhodná na 2K barvy a bezbarvé laky (je to dělník, dává hodně barvy a musí se s ní kmitat Velmi šťastný jinak máš hnedle moc materiálu na jednom místě = barva teče Velmi šťastný musí se s ní dělat z větší dálky cca 20cm od objektu)

V lakovně by měli být obě pistole, ale pokud potřebuješ jednu na doma tak doporučuji středotlak (RP) ustříkáš s tím všechno, ideální tryska je 1,2mm nebo 1,3mm

pistole na plnič - tryska 1,7 - 1,8mm

k té barvě co ti neuschla asi takhle: nekupuj barvu v drogerii, ale u odborníků HaHaaa nevím co jsi koupil, ale pokud to byla nějaká syntetika, nebo něco podobného - tak se nedivím, že jsi to umyl dolu...je potřeba vždy dvoukomponentní materiál...někdy se šetřit nevyplácí...

Jinak se dá barva naplnit do 2K spreje...před použitím sptrej narazíš, tím se aktivuje tužidlo a máš tři dny na spotřebování - pak je sprej ko...a dnešní kvalitní spreje mají štelovatelnou trysku - chovají se pistole...dá se stím udělat slušný výsledek, cena naplněného spreje cca 500,- a vystačí ti např. na blatník a nemusiš řešit pistoli Velmi šťastný

Originální lak taky narušíš acetonem...ale musíš se chvilku snažit, než se to naleptá HaHaaa

alien44 je teď offline  alien44
3 háčka
0
PříspěvekZaslal: 3.4.2012 , 7:00   Citovat  

Je vidět, že do toho Mišák dělá je to dobrý
Hlavně jsi koupil klasický opravný jednosložkový akrylát ve spreji, což se nedá s 2k srovnávat.
U nás ho prodáme mraky ale vždycky upozorňuji, že je to jen na lehké opravy. Jsou i tací, co si jich koupí sadu po 6ks a udělají s tím blatník nebo nepoužívají bezbarvý lak na metalízy...

Je fakt, že na voudou-ředitelné metalízy je lepší menší tryka, moje 1,5 nabuří tak 200um a je to pak vidět Velmi šťastný ale dá se to přizpůsobit i na barvu, lak nebo plnič, pokud to má trochu člověk v oku.
Samozdřejmě je lepší mít pořádné vybavení.

DanTe je teď offline  DanTe
5 háček
0
PříspěvekZaslal: 3.4.2012 , 7:19   Citovat  

Tohle téma je parádní, taky se tu zeptám, mám na civica koupený nárazník z druhovýroby a je bez barvy, jakým způsobem ho nalakovat? Chci to udělat doma sprejem. Předpokládám že ho trochu zbousit, pak stříknout nějaký základ na plasty, potom plnič, zbrousit a finální lak? Úsměv Barvu si nechám namíchat u nás v autolacích, takže žádnej sprej za 99Kč z OBI atp. HaHaaa

Zobrazit informace o autorovi  Odeslat soukromou zprávu
1
PříspěvekZaslal: 3.4.2012 , 7:51   Citovat  

Druhovýroba je někdy problém... Ve spod nárazníku - na vnitřní straně by měla být vyražená zkratka z čeho je ten plast vyroben např. PP, ABS, PUR a pod. Podle toho je dobré koupit základ na plasty - né všechny základy drží na všech typech plastu.
Dál záleží jestli je ten nový plast hladký, nebo strukturovaný. Pokud máš plast hladký, vynecháš bod 3)

1) Pokud máš nárazník nový je dobré ho odmastit a lehce přebrousit - ideální je tzv. šedý Scotbrite od 3M (je to taková brusná rohož) - nedělá to hluboké škrábance - na plasty ideál(pokud by jsi to brousil nějakým hrubším brusivem, budeš to mít "chlupatý" a pak s tím zbytečnou práci na víc).

2) Základ: zase platí že lepší je 2K základ, ale pokud to chceš dělat sprejem dá se - kup 1k základ na plasty (je to taková průhledná-stříbrná vodička)- ale od nějakého slušného dodavatele - jinak se ti to sloupe Velmi šťastný Tyto základy se aplikuji na dvě-tři slaboučké vrstvy - je suchý za pár minut

3) plnič - dá se koupit 2K sprej - doma ho narazíš/natužíš a tři dnu bude fungovat než ztvrdne. Plnič musíš nechat uschnout - nejlépe přes noc do druhého dne a následně obrousiš - excentrickou bruskou papírem P400 -P500, nebo za mokra P1000, nebo nejlépe brusivem 3M-superfine. Nakonec opět odmastit

4) aplikace barvy - záleží co použijěš, pokud máš unibarvu - asi stačí 2K akrylát nechat naplnit do spreje - dvě vrstvy s odvětráním cca 10min (záleží na výrobci barvy), pokud máš metalízu - budeš potřebovat spreje dva (metalízu a bezbarvý lak)

5) finální úprava povrchu - pokud se ti vše povede je nesmysl celý nárázník brousit aleštit, obvykle se zabrousí jen velké smítka nebo nějaké lokální nedostatky...ideálně brusný papír P2000 - P3000 + správný druh leštěnky/leštěnek

Honda je to dobrý

1
PříspěvekZaslal: 3.4.2012 , 7:53   Citovat  

základ na plasty... funguje!!!

3410_m.jpg

Zobrazení obrázku v plné velikosti.
3410_m.jpg, 44.12 kB

DanTe je teď offline  DanTe
5 háček
0
PříspěvekZaslal: 3.4.2012 , 7:57   Citovat  

Díky, tak po výplatě to vyzkouším, no maximálně pak ze mě bude nějakej lakýra mít radost až to bude opravovat Velmi šťastný

drambejs je teď offline  drambejs
2 háčka
0
PříspěvekZaslal: 3.4.2012 , 8:55   Citovat  

jo paráda ...sem na tom stejně jak dante takže to zkusim kdž to nevyjde vrazim to někou pod ruce je to dobrý

3
PříspěvekZaslal: 3.4.2012 , 9:24   Citovat  

odkaz

Koho by zajímalo instruktážní video....

0
PříspěvekZaslal: 3.4.2012 , 9:27   Citovat  

A další videa z naší dílny - pro samouky Velmi šťastný Honda

odkaz

dj-bobr je teď offline  dj-bobr
4 háčka
0
PříspěvekZaslal: 3.4.2012 , 11:01   Citovat  

DanTe: až ten nárazník nabarvíš a povede se ti to, rád se nechám poučit, až budu barvit "nový" zadní nárazník (ve skutečnosti jen svařený a vykytovaný starý, ale nevylučuju variantu nového z druhovýroby...) Úsměv

Petura je teď offline  Petura
4 háčka
0
PříspěvekZaslal: 3.4.2012 , 12:02   Citovat  

sprejem bych se na nárazník nepouštěl a vůbec na jakoukoliv větší plochu ne, protože to ve finále bude flekatý, není nad to když máš v pistoli dostatek barva a stejný tlak a množství barvy při stisknutí spouště - ale mluvím o obyčejným spreji, dražší se štelovatelnou tryskou jsem ještě nezkoušel ...

0
PříspěvekZaslal: 3.4.2012 , 12:04   Citovat  

Sprejem se dá...ale chce to mít trochu v ruce... ale samozřejmě pistole je pistole Cool

Madvad je teď offline  Madvad
1 háčko
0
PříspěvekZaslal: 3.4.2012 , 16:22   Citovat  

takze ja sa pripojim ......ja ma elektricku pistol Wagner a som s nou spokojny len mam sem tam problem ze zapluje ked to najmenej cakam .....ale da sa to predvidat a pustim pistolu pred nanasanim na plochu co sa tyka stieka sa nou dobre a striekam s vodourieditelnymi farbami a s dvojzlozkovym lakom ci ako sa to (proste lak a tuzidlo pomer 1:2...alebo opacne ).......chcel som tym povedat ze som striekam naraznik predny aj zadny a parada ked si to clovek zopar krat nacvici zopar krat pokazi zisti ako co funguje a uz to ide Velmi šťastný Velmi šťastný Velmi šťastný je to dobrý .....a chcel by som sa opytat preco to vlastne zapluje ta elektricka diky za odp.
a nepiste ze je to s tym somarina striekat lebo mam vlastnu skusenost a je to dobre porovnatelne s pistolou to neviem neporovnaval som přátele

Dark_CZE je teď offline  Dark_CZE
1 háčko
0
PříspěvekZaslal: 3.4.2012 , 18:57   Citovat  

23.3.2012 jsem nastrikal novej naraznik barvou z obi bez zakladu Velmi šťastný jak dlouho to vydrzi? Prijimam sazky Hihi

Petura je teď offline  Petura
4 háčka
0
PříspěvekZaslal: 4.4.2012 , 12:05   Citovat  

Dark_CZE napsal:
23.3.2012 jsem nastrikal novej naraznik barvou z obi bez zakladu Velmi šťastný jak dlouho to vydrzi? Prijimam sazky Hihi

2-3měsíce do prvního prasknutí laku a pak to už to půjde ve velkých kusech (hlavně při mytí) Mrk

Dark_CZE je teď offline  Dark_CZE
1 háčko
0
PříspěvekZaslal: 4.4.2012 , 15:11   Citovat  

Petura napsal:
2-3měsíce do prvního prasknutí laku a pak to už to půjde ve velkých kusech (hlavně při mytí) Mrk

týjo tak dlouho Velmi šťastný, tak to je vpoho ja tohle auto nikdy nemeju je to sice Honda ale pracovní

drambejs je teď offline  drambejs
2 háčka
0
PříspěvekZaslal: 6.4.2012 , 11:08   Citovat  

bez základu se to dá ? Velmi šťastný já to jednou zkusil jen na zrcátko (obroušený plast a řádně odaštěný) a dělalo to šlensoti všude to stejkalo atd HaHaaa pak sem dal základ a nastříkal sem to že to je k nerozeznání od origo je to dobrý toho nárazníku se trochu bojim ale zkusim to snad se to něják povede no

1 háčko
0
PříspěvekZaslal: 3.6.2012 , 21:14   Citovat  

Zdravím, chystám se teda konečně lakovat kastli, teda spíš už sem začal...stříkal jsem zatím jen plnič a už sem narazil na první problémy...koupil jsem si pistolku na plnič a osadil tryskou 1,7mm (chtělo by to větší)...po zaschnutí to nebylo nic extra ale po vybroušení plátnem >500 se mi to zdálo supr...ovšem než došlo na vybrušoání hran, který jsem dost často probrousil na skrz ...ptám se tedy: vadí to hodně že to je probroušený místama i na kov, udrží se na tom vrchní lak ?...stává se to i vám že to jde tak snadno probrousit, nebo používám špatný plnič? ...2K NOVOL PROTECT 330 5+1)..brousím to pod vodou"...původní barva byla tm.zelená a ted bude sytě žlutá ...dost se bojim že až na to dám vrchní lak že se to hned ošulí zas na kov nebo na zelenou, jaký na to máte vy fígle? mám tu hranku vác ulejt a nebo spíš slabší vrstvu aby se to jakoby spíš neloupalo?...možná mě ted budete kamenovat, ale dá se brousit stejným způsobem i vrchní lak, např když bych něco ulil, pujde to přebrousit/přeleštit aniž by tam byl nějakej flek?... to mi hlava nebere Nápad je tu! ...děkuju za rady

DSCN1150l.jpg

Zobrazení obrázku v plné velikosti.
DSCN1150l.jpg, 1.8 MB

1 háčko
0
PříspěvekZaslal: 3.6.2012 , 21:22   Citovat  

je možný že při nesprávným poměru složek to bude zlobit např kdybych to neodhad a dal to 1:6 nebo 1:4,5, jakože tam vždycky ještě cvrknu radši....ale dělal jsem celý auto asi na 5x a vždycky se to brousilo stejně dobře tak snad to tim není to mi hlava nebere

0
PříspěvekZaslal: 7.6.2012 , 11:04   Citovat  

to: Mirič

1) Plnič Novol není nic extra - patří do skupiny levnějších materiálů, a tím pádem i vlastnosti nebudou úplně vynikající...nic méně se s ním dá udělat slušný výsledek...

2)Probroušené hrany z broušení plniče jsou celkem běžné i v autolakovnách...je lepší se tomu vyvarovat...pokud máš probroušené hrany, je dobré je před aplikací podkladové/vrchní barvy základovat 1K základem ve spreji...dvě tři slabší vrstvy ba měli stačit. Pak ti nehrozí žádné z rizik co popisuješ... pokud by jsi použil vodou-ředitulneou podkladovou barvu tak ta samozřejmě na holý kov nepatří - jo to voda Úsměva mohlo by ti to v tom místě začít reznout, nebo se nějak zbarvit.. Takže určo probroušené hrany základovat.

3) brousit a leštit vrchní lak můžeš...dělá se to běžně když se něco nepovede...jen to chce trochu zručnosti (aby jsi neprobrousil skrz) a taky to chce vhodné vybavení na samotné leštění - ručně nemáš šanci - nebo máš, ale nadřeš se jak sviňa a výsledek bude všeljaký... Většina leštících past je určena pro strojní leštění Úsměv

0
PříspěvekZaslal: 7.6.2012 , 11:09   Citovat  

to: Mirič

k tvému druhému dotazu...míchací poměr je potřeba dodržet Úsměv proto ho na tu plechovku uvádějí Úsměv

Pokud dáš tužidla méně...bude špatně schnout...dlouho, ale uschne.Může mít však horší vlastnosti - např. tvrdost.
Pokud táž tužidla více - paradoxně bude schnout zase déle Úsměv a navíc nezreagované tužidlo ovlivní vlastnosti - tvrdost,pružnost, plnič ti může zalepovat brusné kotoučky a pod.

OK

Zdendad je teď offline  Zdendad
Partner H-C
0
PříspěvekZaslal: 7.6.2012 , 13:44   Citovat  

Nevím, jestli se to sem hodí, ale nechci zakládat nové téma..

Chtěl bych růžové matky na kola, ale nechci za ně dávat takovou pálku : tudy odkaz

Tak si říkám, že bych ty moje obyč stříkl sprejem... existuje nějaký, který by něco aspoň vydržel? A nebo se na to mám vykašlat? Velmi šťastný Velmi šťastný Velmi šťastný

0
PříspěvekZaslal: 7.6.2012 , 13:48   Citovat  

Nech si je někde nastříkat do komaxitu....bude to stát pár kaček...

Komaxit je tvrdý - tak snadno je neodřeš klíčem...

Kdyby jsi je nalakoval normální barvou (víceméně jakoukoliv) - bude to vypadat hezky - do okamžiku než je našroubuješ na kolo a dotáhneš - dodrbeš je a můžeš začít znovu Úsměv

Zdendad je teď offline  Zdendad
Partner H-C
0
PříspěvekZaslal: 7.6.2012 , 13:55   Citovat  

Mě napadla barva na brzdiče foliatec, co jsem tím natíral brzdy a pak lakoval Velmi šťastný zustalo mi jí dost Velmi šťastný

0
PříspěvekZaslal: 7.6.2012 , 13:56   Citovat  

zkus:-)

bude držet ale asi nebude moc odolná - mechanicky...

Obsah fóra Honda-club.cz   
Přelakování - začátečník
Fórum: Exteriér
4
Pomohlo ti toto téma?   
Zobrazit příspěvky z předchozích:
 Řadit příspěvky dle: 
Jdi na stránku 1, 2, 3, 4  Další 
Zaslat odpověď

Časy uváděny v GMT + 1 hodina